Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

31.03.2022

23:46
Головне зі звернення Зеленського:
Ми будемо битися до останнього. Скільки вистачить сил, скільки буде треба, щоб жодної потвори на нашій землі не лишилося. Попереду будуть битви.
Поступово всі зрадники отримають покарання. Позбавлено військових звань ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ генерала Наумова Андрія та ексначальника УСБУ Херсонської області генерала Криворучка Сергія. 
Ситуація на Донбасі та півдні вкрай складна. Також накопичують сили під Маріуполем. Будемо захищатися. Санкції проти Росії тільки посилюватимуться, доки не настане мир.
За кілька днів у сервісі Дія подано понад 25 000 заявок на компенсацію за зруйнований окупантами будинок/квартиру. За кілька днів подати заявку можна буде у ЦНАПах.
Підписав указ про нагородження 136 військових.

23:39
Міноборони України: за 36 днів війни росіяни випустили по Україні 1370 ракет, вбили 148 дітей, знищили 15 українских аеропортів.

23:12
Документалісти спільноти Babylon 13 показали Гостомельський аеродром після вторгнення російських окупантів. Зокрема - ангар зі зруйнованим Ан-225 "Мрія".

22:59
Штаб ООС про ситуацію на Донбасі: українські захисники відбили сім атак. Знищено три танки, два БТР, дві артилерійські системи, дві одиниці автотехніки. Також збили БПЛА "Орлан-10".

22:49
Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук: окупанти, які рили окопи в лісі біля ЧАЕС, заслуговують на Премію Дарвіна. Вони отримали таку дозу радіації, що про її наслідки їм розкажуть лікарі у захисних костюмах.

22:46
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган: Туреччина може бути однією з країн-гарантів безпеки України. Деталі цього треба уточнити.

22:36
Держагентство з управління зоною відчуження: окупанти повністю залишили майданчик ЧАЕС. Ідучи зі станції, вони розграбували приміщення, розікрали техніку та цінні речі.

22:30
Байден про Путіна: "Здається - я не кажу це впевнено - він самоізолювався. Є деякі ознаки, що він звільнив чи посадив під домашній арешт деяких своїх радників. Зараз я не хочу надавати цьому надто великого значення, тому що у нас не так багато вагомих доказів."

22:08
Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук про роботу гуманітарних коридорів за 31 березня:
До Запоріжжя на власних авто доїхало 1458 людей. 631 - з Маріуполя, 827 - із Запорізької області (Бердянськ, Мелітополь, Енергодар, Оріхів, Пологи, Гуляйполе, Василівка). З Енергодара виїхало 50 приватних авто та автобус. Вони вже у Запоріжжі.
До Бердянська їхало 45 автобусів для евакуації. Окупанти їх не пустили в місто. 600 людей самостійно вийшли до автобусів з міста і завтра зранку мають їхати у Запоріжжя. Понад 30 автобусів лишаються на в'їзді в Бердянськ, щоб зранку забрати мешканців міста та Маріуполя.
До Мелітополя приїхало 12 автобусів із 14 тоннами їжі та медикаментів. Їх відібрали окупанти, попри "гарантії" Червоного Хреста.

22:00
Заступник мера Ізюма (Харківська область) Володимир Мацокін: з Ізюма, за який тривають бої, необхідно оперативно евакуювати 15 000-20 000 містян. "Зелених коридорів" не було 20 днів, вони не узгоджуються. Сьогодні вдалося вивезти 2500 осіб з Ізюмського району.

21:45
Українська артилерія чітко відпрацювала щодо російських САУ, які окупанти сховали серед багатоповерхової забудови. Відео: Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний/Telegram.

21:25
Командування Повітряних сил ЗСУ: нам потрібні винищувачі F-14 та F-15 покоління 4+. На них наші пілоти зможуть літати вже за 2-3 тижні навчання. Також потрібні системи ППО - Patriot (США) NASAMS (Норвегія) або навіть радянські С-300 та Бук-М1. Союзники не відповили на прохання України надати винищувачі та ЗРК для захисту неба.

20:43
Мер звільненого від окупантів Ірпеня Олександр Маркушин показав масштаби руйнувань у місті.

20:21
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес: Британія та її союзники погодилися надати Україні більше летальної зброї. Зокрема артилерію більшої дальності та більше зенітного озброєння.

19:58
Ситуація на фронті від Генштабу ЗСУ на 18:00. Окупанти намагаються створити нове угруповання на Слобожанщині. Мета - окупація частини Харківщини, Луганщини та Донеччини. Також у планах - блокада Слов'янська та Краматорська.
Ворог продовжує атакувати Попасну (Луганщина). Можливо, щоби відволікти увагу від спроб ЗСУ встановити контроль над Ізюмом та Маріуполем.
У Гомель (Білорусь) перекинули 200 найманців з близького сходу. Також до Білорусі перекидають ракетні підрозділи для збільшення кількості ракетних обстрілів. Туди прибуло три ракетні комплекси "Іскандер" та два комплекси С-300.
У РФ родичі загиблих окупантів почали подавати до суду на військове керівництво країни.

19:49
CNN з посиланням на топчиновника оборонної сфери США: росіяни зосереджують свої удари на чотирьох напрямках: Київ, Чернігів, Ізюм (Харківщина), зона ООС.
За його словами, росіяни нарощують кількість вильотів літаків (до 300 за останню добу). Києву надалі загрожують авіаудари, додав він.

19:37
Десантно-штурмові війська ЗСУ: на Миколаївщині український снайпер Микола пострілом зупинив рух ворожої колони. Він поцілив у броньовану машину, що йшла першою. Після цього українські військові почали розстрілювати колону з гранатометів та кулеметів. Окупанти відступили. Снайпер також захопив у полон російського офіцера.

19:07
Заступник командира полку Азов Святослав Паламар закликав провести деблокаду Маріуполя:
"Кожен день оборони коштує життів героїв. Якщо ворожа авіація скинула бомби - помножте на сто, кількість випущених балістичних ракет помножте на десять, додайте сухопутну та корабельну артилерію. Ми не маємо права не боротися.
Операція з деблокади Маріуполя увійде в історію як героїчний подвиг. Якщо вона не відбудеться, це увійде в історію як велика ганьба та ще один Батурин (каральна операція Москви 1708 року. - Ред.)."

18:55
Рятувальники показали наслідки перебування російських окупантів на автовокзалі у звільненому Тростянці (Сумська область).
"В одному місці у них були і вбиральня, і кухня, і ванна кімната - там, де спали, там і ходили в туалет. Їли з раковини макарони. Брудно, це треба побачити й відчути запах. Весь автовокзал у смітті", - розповіли рятувальники.

18:52
Оперативне командування "Північ": ЗСУ знищили колону російської бронетехніки на Чернігівщині. Також заблоковано рух колони техніки через водойму.

18:39
Голова Київської ОВА генерал-лейтенант Олександр Павлюк: росіяни ще утримують Бучу, Гостомель та Ворзель. ЗСУ мають план дій у цьому напрямку. Найближчим часом маємо відновити рух трасою Київ-Житомир.
Росіяни виводять свої колони із сотнями машин в напрямку Росії. Більшість із них виводять для відновлення боєздатності.

17:46
Голова ОП Андрій Єрмак обговорив із радником президента США із нацбезпеки Джейком Салліваном ситуацію з протидією агресії з боку РФ та подальшу оборонну підтримку від США.

17:43
Окупанти склали і підписали "Акт приёма и передачи охраны Чернобыльской атомной электростанции". В якому засвідчено, що "Претензий со стороны администрации охраняемого объекта в отношении войск национальной гвардии российской федерации не имеется" - Енергоатом.

17:39
"Підводні війська РФ. Ще років десять Сумщина буде збирати врожай освабадітєлей. Прикордонники, ДСНС та ТрО держать ще й підводні рубежі. Зачищають підводників", – військовий оглядач Роман Бочкала.

17:34
Перша евакуаційна колона автобусів прибула до Луначарського кільця на в‘їзді у Бердянськ для вивозу маріупольців до Запоріжжя - міськрада Маріуполя.

17:26
На Чернігівщині підрозділами ОК "Північ" звільнено два населені пункти - Слобода та Лукашівка. Наразі тривають заходи з очищення місцевості від мінно-вибухових "подарунків", залишених росіянами, та допомоги місцевим жителям, які були в окупації.

17:09
На Київщині затримали росіянина, який чекав в Україні на "руський мир", але не дочекався і намагався втекти до Польщі. На його телефоні правоохоронці знайшли листування антиукраїнського характеру. Росіянина передали СБУ.

17:05
Італійський прем'єр Маріо Драгі після вчорашньої телефонної розмови з лідером країни-окупанта Росії повідомив, що Володимир Путін заявив йому, що умови для припинення вогню проти України "ще не дозріли".

17:03
Під час відступу частини російських військ з Київського напрямку за сьогоднішню ніч розвідка нарахувала майже 700 одиниць техніки окупантів, яка відійшла вбік Іванкова – далі вбік білоруського кордону.

16:52
Окупанти збираються залишити Чорнобильську АЕС та її місто-супутник Славутич. Дві колони росіян вже вирушили в бік українського кордону з Білоруссю.
Наміри покинути ЧАЕС загарбники сьогодні зранку озвучували українському персоналу станції. Наразі на станції ще залишається невелика кількість окупантів - Енергоатом.

16:48
"Наші захисники гідні того, щоб отримати від Європи, за свободу якої вони й воюють, ту зброю, яка точно зупинить наступ Росії, а значить – наступ тиранії. Коли ми говоримо про літаки, танки, артилерійські системи, протикорабельну зброю, ми говоримо про те, що справді потрібно. І що є у країн Євросоюзу, у країн НАТО. Наші захисники гідні того, щоб європейські компанії нарешті припинили заробляти разом із тими, хто намагається нас знищити" - звернення президента Зеленського до парламенту Бельгії.

16:29
Росіяни дурять своїх контрактників, щоб втримати на війні в Україні. Вони автоматично продовжують їм контракти, які закінчилися ще до початку бойових дій. І коли солдати протестують та хочуть відмовитися воювати, погрожують арештом за дезертирство - СБУ.

16:15
"Найближчим часом на нас чекають хороші новини. І, повірте мені, вони будуть. Я знаю, що багато переживаєте за Бучу, за Вишгород... Вишгород уже наш, під контролем. Найближчим часом, як я вже сказав, у нас будуть дуже-дуже хороші новини", – бригадний генерал, заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич.

15:47
У Славутичі від кулі окупантів загинув український атомник, працівник ВП "Атомремонтсервіс" Сергій Сидоренко. "Коли почалася війна, він не вагаючись записався до територіальної оборони й в її лавах мужньо захищав своє місто, свою країну" - Енергоатом.

15:33
Пресбрифінг штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України: заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, бригадний генерал Олександр Грузевич:

15:22
61% громадян Фінляндії виступають за вступ країни до НАТО, лише 16% проти та 23% не визначилися.

14:56
Станом на 13:00 31 березня після влучання ворожої ракети в будівлю облдержадміністрації у Миколаєві загинуло 20 людей (рятувальники з-під завалів дістали 19 тіл, одна людина померла у реанімації). Роботи тривають - ДСНС.

14:26
Головне управління розвідки України здобуло персональні дані на окремих військовослужбовців (106 осіб) 38-ї десантно-штурмової бригади (в/ч 92616, м. Брест) збройних сил Республіки Білорусь.

14:15
Пресконференція військовополонених російської армії, яких країна-окупант РФ примусово мобілізувала на захопленій території Донбасу.

14:12
Результат одного дня нещодавніх боїв з противником підрозділу 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка.

13:59
У Києві створили комендатуру. Її очолив генерал-майор Віктор Плахтій.

13:57
Прикордонники виявили ворожу піхоту, яка приховано просувалася в напрямку позиції бійців ЗСУ. Військовослужбовці Держприкордонслужби гостинно пригостили загарбників вогнем з автоматичних гранатометів і кулеметів. Після цього ворог заліг – навічно - ДПСУ.

13:44
Тарас Остапчук - той самий українець, що затопив яхту російського чиновника-олігарха в іспанському порту, повернувся до України та служить у лавах Збройних сил - ремонтує бойову техніку.

13:42
Кількість жертв ракетного удару по будівлі Миколаївської ОДА досягла 19 осіб.

13:38
Снайпер розвідувального підрозділу 79 окремої десантно-штурмової бригади Миколаїв ДШВ ЗСУ Микола Б. під час виконання бойового завдання на Миколаївщині влучним пострілом зупинив першу броньовану машину "Рись" 34 окремої мотострілецької бригади (гірської) ЗС РФ та захопив у полон російського офіцера.

13:37
25-27 березня українські воїни 92 механізованої бригади та добровольчі загони розгромили батальйонні тактичні групи ЗС РФ у селах Мала Рогань та Вільхівка під Харковом. Так виглядають звільнені села.

13:30
Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що після війни будинки в Україні проєктуватимуть за типом ізраїльських – з обов'язковим укріпленим підземним паркінгом.

13:23
"Ми не маємо права дати цій війні ще 36 днів! Ми повинні всі разом змусити Росію шукати мир якнайшвидше! Сотні дітей убиті. Тисячі людей убиті. Десятки тисяч будинків зруйновані", - президент Володимир Зеленський звернувся до парламенту Нідерландів.

13:15
Єдиний контактно-комунікаційний центр Маріуполя відновлює свою роботу: +38 (050) 345 1555, +38 (067) 345 1555.

13:13
"Не час звикати до жахів війни", - Володимир Кличко.

13:11
Велика Британія ввела санкції проти російського медіа МИА Россия сегодня.

13:05
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 12:00 31 березня:
- Основні зусилля противника зосереджені на утриманні зайнятих рубежів, підготовці до відновлення наступальних дій на окремих напрямках та встановленні повного контролю над територією Донецької та Луганської областей.
- Зафіксовано перекидання частини військ та техніки ворога з території Білорусі на територію РФ залізничним транспортом.
- Зберігається загроза застосування противником ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичній інфраструктурі України. Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів збройних сил РФ для ведення бойових дій. Водночас окремі військові частини ворога вже вичерпали можливості з формування резервів.
- На Волинському напрямку суттєвих змін у складі та положенні військ противника не відзначено. Ворог продовжує ведення демонстраційних дій на зазначеному напрямку.
- На Поліському напрямку основні зусилля противника зосереджуються на виведенні підрозділів з території України, відновленні їх боєздатності та, імовірно, перекиданні на інші напрямки. Зокрема, ворог здійснює переміщення підрозділів 35, 36 загальновійськових армій та 76 десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ з Поліського операційного району.
- Для забезпечення відходу військ окупанти ведуть артилерійський вогонь по позиціях підрозділів Збройних сил України та здійснюють дистанційне мінування місцевості забороненими міжнародними конвенціями засобами. У зв’язку з критичною ситуацією, виведення підрозділів 35 загальновійськової армії організовує особисто командувач армії генерал-лейтенант Олександр Санчик.
- За наявною інформацією, в ході ведення бойових дій проти України втрати першого мотострілецького батальйону 36 окремої мотострілецької бригади (в/ч 06705, Борзя) 29 загальновійськової армії склали понад 60% особового складу.
- На Сіверському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу другої, 41 загальновійськових армій та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округу.
- Окупанти продовжують блокувати та здійснювати артилерійські обстріли Чернігова. Закріплюються на зайнятих рубежах та проводять перегрупування. З метою ведення розвідки та коригування вогню артилерії ворог використовує БПЛА.
- На Броварському напрямку противник продовжує відведення підрозділів, імовірно, у прикордонні райони з РФ.
- На Слобожанському напрямку противник продовжує здійснювати артилерійські обстріли міста Харкова. У напрямку на Слов’янськ силами визначених підрозділів ворог продовжує заходи із перегрупування військ та поповнення боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів.
- На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь. Активізував нанесення авіаударів із застосуванням літаків оперативно-тактичної авіації по військах і об’єктах в районах населених пунктів Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Кремінна. Здійснював спроби обходу наших підрозділів, успіху не мав.
- Посилює угруповання на Донецькому напрямку. Помічено прибуття залізничних ешелонів з озброєнням і технікою на залізничну станцію Ровеньки. Продовжує штурмові дії у місті Маріуполі.
- Ворог зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій у районах населених пунктів Новозлатопіль та Любимівка.
На Таврійському напрямку, поблизу Нової Каховки, противник розгорнув логістичну базу. Активних дій не проводить.
- На Південнобузькому напрямку ворог вживає заходів з відновлення боєздатності. Продовжує проведення заходів інженерного забезпечення. Вогнем артилерії намагається блокувати дії підрозділів Збройних сил України.

13:04
Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко повідомив про ракетні удари по військовій частині. Знищено адмінбудівлю та склад з паливом. Двоє людей загинули, п’ятеро отримали поранення. Тривають рятувальні роботи та боротьба з пожежею.

13:02
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що глави дипломатій Росії та України підтримують ідею чергової зустрічі щодо України - Anadolu Agency.

13:01
Українці Bandera Hackers заявили, що зламали п'ять сайтів важливих білоруських відомств.

12:56
Знадобиться близько двох місяців, аби хоча б частково відновити критичну інфраструктуру. Вчора ми розпочали спецоперацію з вивезення тел. У спецоперації беруть участь не лише наші пожежники та рятувальники, бере участь і поліція дуже активно, і територіальна оборона. Поліція та територіальна оборона привозить їх до цього мосту, а пожежники переправляють уже далі – мер Ірпеня Олександр Маркушин.

12:46
"Російська армія для нас як солодка булочка" – командир окремого спецпідрозділу Інтернаціонального легіону оборони України при ГУР МО дав інтерв’ю для Associated Press:
"У нас воюють чоловіки, середній вік яких 30 років. А у них те, що я бачив, по 50 кілограмів, діти, які тримати зброю не вміють, не те що воювати. З достойним супротивником я стикнувся в Ірпені".

12:45
СБУ оприлюднює перехоплену розмову окупанта з матір'ю, яка живе в Україні: "Він хоче лише вивезти матір із окупованого міста і навіть погодив для цього окрему спецоперацію зі своїми командирами. На інших людей йому плювати".

12:32
Прикордонники затримали диверсанта на велосипеді. Громадянина України затримали на Київщині, він їздив на велосипеді, маскуючись під місцевого жителя, та отримував інформацію.
У можливого учасника ДРГ правоохоронці виявили радіостанцію, яка сканує радіочастоти та флешносії. У мобільному телефоні знайшли контакти осіб з РФ та можливе спілкування з кураторами. Під час обшуків помешкання у чоловіка виявили техприлади, зброю та патрони.

12:20
Як відбувається зачистка Ірпеня. Ексклюзивні фото від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки:

12:15
Тероборона на Київщині знищила п'ять одиниць ворожої техніки.

12:10
Ворог не здійснював повітряні атаки на Дніпропетровщині протягом ночі. ЗСУ відганяють російських окупантів подалі від межі області, ЗСУ встановили контроль над селами Орлове, Заградівка, Кочубеївка, що на Херсонщині у 50 км від Кривого Рогу - Дніпропетровська облрада.

12:07
За минулу добу окупанти обстріляли Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасну, Кремінну, Новотошківське та Врубівку на Луганщині. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені серед мирних мешканців. Пошкоджено багатоповерхові та приватні будинки, об'єкти культури, магазини тощо - Нацполіція.

12:05
Підрозділами ДШВ ЗС України разом з іншими підрозділами Сил оборони Запорізького краю звільнено від російської окупації населені пункти Затишшя, Малинівку, Веселе, Зелении? Гаи? та Червоне - Сухопутні війська ЗСУ.

11:58
Війська із невизнаної псевдореспубліки Південної Осетії склали зброю та повернулися додому, після того як РФ хотіла перекинути їх воювати в Україну, підтвердив "експрезидент" псевдоформування Едуард Кокойти. Йдеться про близько 300 солдатів.

11:53
До Києва приїхав режисер фільму про Бонда - Кері Фукунага.
Про це стало відомо з Instagram-сторіз виконавчого директора ініціативи Нейта Мука.
Режисер останнього фільму про Бонда"007: Не час помирати", а також серіалів "Маніяк" і "Справжній детектив" приїхав до Києва разом із благодійним проєктом.
До цього близько тижня режисер провів у Львові.

11:44
Найбільший у світі лізингодавець повітряних суден AerCap намагається стягнути з РФ штраф за вкрадені літаки, пише Financial Times.
Компанія подала страхову претензію на $3,5 млрд, щоб покрити втрату своїх літаків і двигунів у Росії.  Це перша спроба страховиків почати стягувати великі збитки з РФ.

11:38
Окупанти 30 березня обстрілом снаряду вбили під Черніговом чоловіка народної депутатки від партії "Голос" Ольги Стефанишиної.

11:33
На Київщині артилерія Національної гвардії знищила дві самохідні артилерійські установки, ракетні системи залпового вогню та кілька десятків бронетанкової та автомобільної техніки ворога.

11:22
Зеленський - парламенту Австралії:
Я впевнений, кожен з вас, так само, як і кожен з нас, українців, пам?ятає трагедію MH-17. Малайзійського Боїнгу, збитого російськими окупантами в небі над українським Донбасом. Тоді загинуло 298 людей. Мої співчуття всім сім’ям, які втратили своїх рідних. 
Але чи вдалося притягнути до відповідальності тих, хто спричинив цю трагедію? Ні. Вони переховуються на території Росії. І очевидно, отримали гарантії безпеки від російської держави. Чи виплатила Росія компенсації родичам загиблих? Ні. І досі заперечує свою провину у трагедії.
Вже минуло вісім років, а справедливість так і не відновлено. І ніхто не знає, скільки ще часу знадобиться, щоб хоча б одна трагедія отримала гідну відповідь від міжнародної спільноти, від нас усіх.
А скільки ще нових трагедій створила чи створить Росія?
Часто кажуть – непокаране зло повертається. Я би ще додав: непокаране зло повертається окриленим, з відчуттям всемогутності. Якби світ покарав Росію за те, що вона зробила 2014 року, не було би жодного із жахіть цього вторгнення в Україну 2022 року.
Потрібно виправляти ці страшні помилки зараз. Я вдячний Австралії за двопартійну підтримку нашого захисту від загарбників. За ту допомогу, яку ваша держава вже надала нам. Зокрема, і за 70 тисяч тонн вугілля для потреб нашої енергетики.
Але це тільки початок. Ми разом можемо, а отже і маємо зробити ще більше. Потрібні нові санкції проти Росії. Потужні санкції. Поки вона не відмовиться від ядерного шантажу, від блокади моря, вона мусить платити найвищу ціну. Жоден російський корабель не має допускатися у порти вільного світу. Купувати російську нафту – означає оплачувати руйнацію основ глобальної безпеки. Має бути повністю зупинена будь-яка бізнес-активність з Росією. Жодного долара на знищення людей! 
Також потрібно зупиняти будь-які намагання Росії обходити санкції. Бо що ж це за санкції тоді, якщо їх можна обійти завдяки нехитрим схемам?
Але передусім – треба озброювати тих, хто реально бореться за свободу. Щоб зло програло і щоб Росія шукала мир, Україні потрібно мати усе необхідне на полі бою.
Наприклад, у вас є чудові бронемашини Bushmaster, які можуть суттєво допомогти Україні. Як і інші зразки техніки та зброї, які здатні посилити наші позиції. Якщо матимете таку можливість – Україна буде вам вдячна. 

11:20
Зеленський: Десятки років не було такої загрози ядерних ударів, як зараз. Через те, що представники Росії – посадовці т державні пропагандисти – відкрито обговорюють можливість застосування ядерної зброї проти тих, хто не хоче підкорятися російським вимогам.
Десятки років не було такого, щоб якась держава повністю блокувала море для іншої держави і усіх торговельних суден будь-якої країни.
Але саме це зробила Росія. Наша частина Чорного і Азовського морів зараз – це повністю мертве море. І будь-яке судно, яке спробує зайти в наші води, може бути просто знищене російським флотом. Більше сотні торговельних суден під різними прапорами заблоковано Росією у наших портах!
Десятки років не було такого у світі, щоб якась держава починала війну проти сусіднього народу, відверто декларуючи його підкорення або знищення. Щоб не залишилось навіть імені цього народу, щоб не було жодної можливості вільного життя для нього. 
Росія вже повернула світу найгірші сторінки 20-го століття. Найбільші загрози того століття. Повернула те зло, про яке людство давно сподівалося забути. 
Але що найстрашніше – якщо Росію не зупинити зараз, Росію не притягнути до відповідальності, то деякі інші держави світу, які мріють про аналогічну війну проти сусідів, вирішать – що це можливо і для них.
Доля глобальної безпеки вирішується зараз. 
Жодна людина не здатна керувати вітром і опадами на планеті, отже, ніхто не зможе врятувати ту чи іншу частину Землі від радіаційного забруднення внаслідок застосування ядерної зброї.

11:13
Зеленський в парламенті Австралії:
Неможливо, бо існує держава, яка має зовсім інші цінності. Аніж ми. Аніж ви. Аніж весь цивілізований світ. І ця держава почала повномасштабну війну проти нас.
Вона бомбить і обстрілює мирні міста і села, вбиває наших мирних людей. Вбиває дітей. Влаштовує блокади містам – тримаючи у заручниках без води, їжі, світла і тепла сотні тисяч людей. Щоденно. Відриває від батьків і вивозить, а точніше викрадає тисячі дітей, яких примусово переміщує на свою територію.  
Ну а 27 лютого – внаслідок боїв у місті Гостомель – було спалено наш літак "Мрія". Чи можна сказати що Росія знищила нашу Мрію? Ні. Вона спалила літак, вона спалила залізо. Вона зруйнувала матерію, не душу. Оболонку, не сутність. Не свободу. Не гідність. Не незалежність.
Ми знаємо, що нашу Мрію неможливо перемогти та зруйнувати. Особливо – якщо ми можемо сподіватись на підтримку і допомогу вільного світу. На вашу підтримку, на вашу допомогу. І вона – як у історії, яку я розповів вище – потрібна не через кілька місяців, а вона потрібна зараз.

11:11
Зеленський у парламенті Австралії:
У травні 2016 року тисячі австралійців зібралися в аеропорту міста Перт, аби вперше побачити українську "Мрію". "Мрія" – це назва нашого літака АН-225. "Мрія" – англійською dream.
Подолавши майже 15 000  км, літак доставив до Австралії терміновий вантаж – електрогенератор вагою 130 тонн, який був конче потрібен вашому підприємству. На доставлення морем довелося би чекати кілька місяців. А український літак  зробив це за лічені дні. 
Ми завжди пишалися нашою "Мрією". Не тому, що вона найбільша за розмірами на планеті. А передусім через те, що допомагала людям з усього світу.  Доправляла харчі, питну воду, обладнання для миротворчих і гуманітарних місій. 
2019 року, після початку пандемії ковіду, наша "Мрія" постійно доставляла найнеобхідніші медичні вантажі. Те, що рятувало людей. Дорослих, дітей – усіх. У різних країнах, на різних континентах. "Мрія" приносила життя. Але тепер це неможливо. 

11:08
Зеленський звернувся до парламенту Австралії:
"Відстань між нашими державами – тисячі кілометрів. Нас із вами розділяють моря й океани, території десятків інших країн, часові пояси. Але цієї відстані просто не існує для жорстокості й хаосу, які Росія принесла на схід Європи, у регіон наших Чорного та Азовського морів, на українську землю.
Усе, що відбувається у нашому регіоні через російську агресію і руйнує життя наших людей, уже стало реальною загрозою і для вашої держави, для ваших людей. Бо такою є природа зла – воно може миттєво здолати будь-яку відстань, будь-які бар'єри. І зруйнувати життя"

11:00
За місяць війни Росія втратила близько $623 млрд, порахував експерт Центру оборонних стратегій та полковник запасу з бойовим досвідом Віталій Кевлюк.
Перед війною, тривалість якої оцінювалася в 72 години, було проголошено про виплати кожній родині загиблого військовослужбовця 7,4 млн рублів одномоментно, ще 5 млн декількома виплатами, а кожному пораненому - 3 млн рублів, зазначив Кевлюк.
"Якщо взяти число вбитих та поранених, що оприлюднює український Генштаб, то борг Кремля перед окупантами та їхніми родинами становить $3,5 млрд", - повідомив він.
Десь у $6 млрд РФ коштувала знищена нашими військами бойова техніка, ще $20 млрд довелося витратити на операційні витрати (ремонт, запчастини, пальне тощо).

10:55
58 окрема мотопіхотна бригада ім. гетьмана Івана Виговського знищила ворожий танк та підбила БРЕМ.

10:55
На Луганщині бійці Збройних сил України артударами знищили кілька десятків одиниць ворожої техніки та штаб кадирівців, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в етері телемарафону.

10:38
Ситуація в регіонах станом на 08:00
Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, у Львівській, Івано-Франківській, Одеській, Тернопільській, Запорізькій, Чернівецькій, Вінницькій, Кіровоградській областях, на Полтавщині, Житомирщині, Черкащині, на Сумщині та у Миколаївській області.
Неспокійно було у Дніпропетровській області: увечері ракети поцілили у нафтобазу у Дніпрі та асфальтовий завод у Новомосковську. Загиблих немає. Зараз спокійно.
Харківська область: обстріли житлових районів Харкова тривають, увечері окупанти пошкодили газопровід, рятувальники ліквідували пожежу. За добу росіяни обстріляли район Дергачів, один загиблий, кількість постраждалих ще встановлюють.
Стосовно Ізюма - тривають активні бої. Населення через постійні обстріли не можуть евакуювати, гуманітарку намагаються доставляти з допомогою волонтерів.
На Херсонщині було відносно тихо. У віддалених районах спостерігалися поодинокі вибухи, зокрема, на території районів, які межують із Миколаївською та Дніпропетровською областями. Інформація щодо постраждалих та загиблих уточнюється. В багатьох населених пунктах області ситуація близька до гуманітарної катастрофи.
Донеччина: фосфорні снаряди у Мар’їнці. Реактивні системи залпового вогню — у напрямку  Авдіївки, Георгіївки, Новокалинового та Очеретиного. В цих населених пунктах — загоряння і руйнування. Інформація уточнюється. Маріуполь — без змін. Зруйноване місто, в якому залишаються люди.
Луганщина: обстріли з важкого озброєння на всій території. У центрі уваги росіян вже дві доби — Лисичанськ. Вчора увечері десятки поранених та щонайменше 7 загиблих: ті, хто загинув на вулиці. Палає НПЗ.
Чернігівська область: оборонні бої в місті, вдень обстріл околиць. Бої у центральній частині області, у напрямках руху ворожих колон. Мешканці області залишаються в надскладних умовах виживання.
Київська область: найбільш гарячим районом залишається Бучанський. Обстріли Ірпеня, Макарова, також населених пунктів вздовж Житомирської траси. Бої в Гостомельській, Бучанській громаді. Вночі було обстріляно село Шпитьки.
Ворог переміщується в окупованих населених пунктах. Славутич — ізольований. Росіяни залишаються в трьох громадах Броварського району та на півночі Вишгородського району.

10:33
Рашисти знову застосували фосфорні снаряди – сьогодні вночі у Мар'їнці, Красногорівці та Новомихайлівці Донецької області, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.
До лікарні доставлено 11 поранених цивільних з Мар'їнської громади, серед них чотири дитини.
Зранку під ворожим обстрілом і Очеретинська громада. Внаслідок чого – двоє поранених.

10:30
"Він модерує процес, щоб не було жодного непорозуміння, коли одна сторона щось заявляє, а інша не так розуміє. Цю місію Абрамович відпрацював дуже ефективно", – так радник голови Офісу президента Михайло Подоляк пояснив роль російського олігарха у процесі перемовин.

10:20
ДСНС: в Україні знеструмлені 1323 населених пункти.
З них частково – 32. Для забезпечення аварійного електроживлення об’єктів соціальної сфери залучено 6 генераторів ДСНС, з них 3 – для забезпечення електроенергією лікарень.

10:16
Актуальна інформація щодо залізничного сполучення та функціонування вокзалів на 31 березня.

10:10
Літаки РФ з ядерною зброєю порушили повітряний простір Швеції. Про це повідомив шведський канал TV4, передає Європравда.
Відомо, що 2 березня група літаків злетіла з російської авіабази в Калінінграді. Чотири літаки - два штурмовики типу Су-24 супроводжували два винищувачі типу Су-27. Два штурмовики, за інформацією джерел TV4 Nyheter, були оснащені ядерною зброєю.

10:03
З 1 квітня Укрзалізниця тимчасово змінює маршрут курсування низки поїздів харківського напрямку в обхід Києва з метою оптимізації.
Зокрема, маршрутом через Бурти курсуватимуть такі поїзди:
    129/130 Кременчук - Івано-Франківськ (із зупинками у Полтаві, ст. ім. Т. Шевченка),
    15/16 Харків - Івано-Франківськ (із зупинками у Полтаві, Кременчуці, ст. ім. Т. Шевченка),
    149/150 Полтава - Чернівці (із зупинками у Полтаві, ст. ім. Т. Шевченка),
    17/18 Харків - Львів (із зупинками у Полтаві, Кременчуці, ст. ім. Т. Шевченка).
Ці рейси більше не прямують до Києва, водночас столиця матиме понад 20 рейсів у західному напрямку.

09:55
Понад 400 000 українців були примусово переміщені з України до Росії від початку вторгнення 24 лютого, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмили Денісова у коментарі Euronews.

09:48
Білоруси навмисне пошкоджують залізничні шляхи, щоб блокувати рух російської техніки в Україну, повідомив член правління Укрзалізниці Орест Логунов:
"Другий потяг із танками РФ зійшов з рейок за останні три дні".

09:40
Генпрокуратура: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинуло 148 дітей.
Загалом через війну постраждали понад 380 українських дітей.
За отриманими даними найбільше постраждало дітей у Київській - 69, Донецькій - 57, Харківській - 53, Чернігівській - 41, Миколаївській - 30, Луганській - 30, Запорізькій - 22, Херсонській - 27, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях.

09:38
Загальні бойові втрати противника за час повномасштабної війни сягнули 17 500 осіб особового складу.
Також окупант вже втратив:
    танків — 614 од;
    бойових броньованих машин — 1735 од;
    артилерійських систем — 311 од;
    РСЗВ — 96 од;
    засобів ППО — 54 од;
    літаків — 135 од;
    гелікоптерів — 131 од;
    автомобільної техніки — 1201 од;
    кораблі /катери — 7 од;
    цистерн з ПММ — 75;
    БПЛА оперативно-тактичного рівня — 83;
    спеціальна техніка — 22;
    пускові установки ОТРК/ТРК — 4.

09:33
Також 28 автобусів мають сьогодні отримати дозвіл на проїзд через російський блок-пост у місті Василівка, повідомила віцепрем'єр-міністрерка - Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час брифінгу.
Ще 17 автобусів вже виїхали з Запоріжжя.
На сьогодні ще також погоджено два гуманітарні коридори:
? доставки гуманітарної допомоги і евакуації людей з міста Мелітополь;
? а також для проїзду колони людей на власному транспорті з міста Енергодар до Запоріжжя.
На зворотному шляху в місто Запоріжжя до гуманітарних колон з Маріуполя і Мелітополя зможуть приєднатися люди на власному транспорті.

09:19
Сьогодні відкривається гуманітарний коридор з Маріуполя з транзитом через Бердянськ, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко: "Відправляємо 45 автобусів для евакуації".
Також працюватимуть гуманітарні коридори евакуації та доставлення вантажів за такими напрямками:
    Мелітополь – Запоріжжя
    Енергодар – Запоріжжя

09:15
З 1 квітня, у Києві частково дозволять продаж алкоголю, повідомила Київська міськдержадміністрація.
Купити алкоголь у Києві можна буде з 11:00 до 16:00 у закладах і магазинах сфери обслуговування.

09:13
Уряд Австралії з 1 квітня підвищує на 35% мито на імпорт усієї продукції з Росії та Білорусі, повідомляє пресслужба прем’єр-міністра країни.

09:00
В Україні - хвилина мовчання за загиблими через напад Росії.

08:58
Розвідка Британії прогнозує запеклі бої на околицях Києва найближчими днями.

08:53
ДСНС: кількість загиблих під завалами приміщення Миколаївської ОДА зросла до 16.

08:50
У Білому домі заявили, що США не готові ухвалювати рішення щодо гарантій безпеки Україні.

08:48
Загроза удару по Одесі та інших регіонах України залишається високою.
Росія поповнила ракетами "Калібр" фрегат "Адмірал Макаров" у Чорному морі, заявив речник одеської Обласної військової адміністрації Олексій Братчук.

08:44
"Друга армія у світі — бутафорія. Насправді ж, збройні сили російської федерації — це збіговисько мародерів, нікчем та воєнних злочинців", — Генштаб ЗСУ показав одного з російських загарбників, який не довіз награбоване.

08:38
ЗСУ встановили контроль над селами Орлове, Заградівка, Кочубеївка, що на Херсонщині в 50 км від Кривого Рогу, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

08:33
Зеленський призначив державні нагороди для 122 українських захисників, з них 23 - посмертно

08:25
ЮНЕСКО: Через обстріли РФ в Україні вже зруйновані чи пошкоджені понад 733 закладів освіти.

08:13
Заплановані на сьогодні евакуаційні потяги з Луганщини й Донеччини:
    Новозолотарівка (Луганська область): 14:00 — 5501 Новозолотарівка — Лозова.
    Краматорськ (Донецька область): 13:00 — №282/281 Краматорськ — Львів і 16:00 — №284/283 Краматорськ — Львів.

08:08
У ООН отримали підтвердження, що російські війська застосовували касетні боєприпаси для обстрілу українського населення не менше 24 разів.
Також ООН розслідує імовірність застосування такої зброї ЗСУ.

08:03
Укрзалізниця призначила додатковий потяг до Харкова
Поїзд №21/22 сполученням Харків - Трускавець із 2 квітня курсуватиме через день, відправлятиметься з Харкова о 20:15 і прибуватиме до Трускавця о 14:33.
Зворотно, з Трускавця, поїзд відправлятиметься о 16:00 і прибуватиме до Харкова о 10:48.

07:59
На Луганщині через обстріли горять школа, нафтове сховище, десятки будинків Сєвєродонецька й Лисичанська, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.
"Постраждалих і загиблих лисичан годинами неможливо було забрати з вулиць", - зазначив він. Дві людини загинули, двоє дітей у важкому стані.
Кожна з трьох основних частин населеного пункту потерпала від артилерії та градів. Рахунок зруйнованих будинків ішов на десятки, додав він.

07:33
Ворог обстріляв Прудянку, Слатине, Безруки, та найбільше – Дергачі на Харківщині. Щонайменше одна людина загинула і троє отримали поранення.

07:30
Туреччина шукає альтернативу російській ППО. Зокрема, веде переговори з Францією та Італією щодо постачання систем ППО, шукаючи альтернативи російським комплексам С-400.

07:25
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:
    Агресор розглядає можливість формування окупаційних органів влади на тимчасово зайнятих територіях України — для цього уже шукають "співробітників".
    Над створенням на території Херсонської області чергової псевдореспубліки працюють співробітники федеральної служби безпеки російської федерації, 652-а група інформаційно-психологічних операцій та офіцери 12-го головного управління генерального штабу РФ. Вони проводять «роз’яснювальну роботу» з місцевими органами влади та населенням.
    Морально-психологічний стан військ противника та рівень мотивації особового складу підрозділів окупаційних військ до участі у бойових діях залишається низьким та має тенденцію до погіршення.
    За наявною інформацією, у підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу через невиконання наказу щодо ведення бойових дій, від посад усунуто двох командирів взводів.
    У з’єднаннях та частинах Балтійського флоту, зокрема 79-ї окремої мотострілецької бригади 11-го армійського корпусу, відзначаються численні випадки відмови від подальшого проходження служби та небажання підписувати контракти військовослужбовцями строкової служби.
    На території Білорусі зафіксовано переміщення російської військової техніки для перегрупування підрозділів, а також створення резерву для поповнення втрат в живій силі.
    На залишених ворогом територіях Київської області фіксуються непоодинокі випадки мінування території та будівель місцевих жителів.
    На всіх напрямках ЗСУ стримують противника, а на окремих — наші війська здійснюють успішні контратаки.
    Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбили п?ять ворожих атак, знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артилерійських систем. Противник зазнав втрат і у живій силі.
    Угрупованням Повітряних сил ЗСУ за попередню добу збили 7 повітряних цілей — 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога.

07:17
Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила політичне рішення не допускати військові кораблі США до Чорного моря ще до вторгнення Росії до України. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил США в Європі генерал ВВС Тод Волтерс.

07:07
Німецький виробник вантажівок MAN зупинив два заводи в Європі через брак компонентів з України.
MAN був змушений відправити в неоплачувану відпустку близько 11 000 співробітників.

07:00
ЄС готує нові санкції проти Кремля, пов'язані з вторгненням Росії в Україну. Однак масштаби нових заходів залежать від позиції Москви щодо платежів за газ у рублях, передає Reuters з посиланням на джерела у ЄС.
Пакет нових санкцій може бути готовий уже наступного тижня

06:55
Литва внесла Росію та Білорусь до переліку ворожих держав і територій.
На його підставі можна буде виключати зареєстровані там компанії з тендерів на держзакупівлі або розривати вже укладені договори.

06:46
Російські нафтові танкери почали все частіше зникати із систем стеження, що може свідчити про те, що вони займаються "темною діяльністю", пише CNN.
Танкери навмисно вимикають передачу даних, щоб обійти санкції. Темна активність серед афілійованих з Росією танкерів сирої нафти зросла на 600% від початку війни РФ з Україною.

06:38
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав бойкотувати продукцію Ritter Sport, яка відмовляється вийти з Росії через "можливі серйозні наслідки" для компанії.
"Однак перебування в Росії приносить гірші наслідки, наприклад, фатальну шкоду репутації. Припиніть спонсорувати військові злочини, Ritter Sport. Збережіть назву свого бренду та прибуток", - закликав міністр.

06:33
Окупаційна влада у Криму приводить активний призов кримських татар та встановила обмеження на виїзд з півострова чоловікам призовного віку, розповів НВ український кримськотатарський політик Ескендер Барієв.
"Є вже інформація, що ходять по деяким районам, в тому числі проживання кримських татар, фіксують, де і які є люди призивного віку. Таким чином цікавляться, де на даний момент вони знаходяться. Окрім того, є підзаконний акт, який забороняє виїзд мешканцям з Криму з кримською пропискою через Керченський міст. Бо іншого шляху сьогодні немає для виїзду з Криму. Від 18 до 45 років. А далі тут, звичайно, кажучи про ризик, є ще небезпека, що навіть якщо люди відмовляються і потрапляють в тюрми, їх можуть примусово вивозити на фронт", — зазначив політик.

06:26
Розвідка США повідомляє, що між Путіним та Шойгу зростає напруженість та недовіра через недостатню проінформованість Путіна про втрати та невдачі армії РФ в Україні, пише New York Time.

06:16
У Франції директор військової розвідки генерал Ерік Відо достроково залишає посаду – за неправильний прогноз щодо вторгнення Росії в Україну, повідомляє L'Opinion.
"Американці сказали, що росіяни збираються атакувати, і вони мали рацію. Наші служби швидше думали, що завоювання України матиме жахливу ціну і що росіяни мають інші варіанти повалення президента Володимира Зеленського", – визнав начальник штабу оборони Тьєррі Буркхард в інтерв'ю.

05:46
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтвердила, що її країна готова надати Україні гарантії безпеки. "Якщо потрібні гарантії, то Німеччина надасть гарантії", - сказала вона в ефірі телеканалу ARD.
Україна розраховує, що в обмін на нейтральний статус низка країн світу, серед яких має бути й Німеччина, гарантують їй захист від повторного нападу з боку Росії. Канцлер Німеччини Олаф Шольц нібито заявив про готовність надати такі гарантії під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським, але Бербок вперше заявила про це публічно.

05:29
У Тростянці окупанти замінували цвинтар та вулиці. Один із місцевих жителів нарвався на розтяжку на узбіччі дороги та загинув. Ще одна жінка врятувалась завдяки своїй собаці: вона побігла вперед і зачепила розтяжку. Тварина загинула, але це врятувало життя її господині.

05:23
Колишній голова Міжнародного трибуналу щодо Руанди норвежець Ерік Мьосе очолив комісію Ради ООН з прав людини, яка буде розслідувати порушення міжнародного гуманітарного права та пов'язані з ними злочини в контексті агресії проти України зі сторони Росії.
Разом із боснійським омбудсманом Ясмінкою Джумхур та колумбійським науковцем Пабло де Грейфом він має подати усний звіт про свою роботу у вересні 2022 року та письмовий - у березні 2023 року.

05:06
Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 122 захисників України, з них 23 – посмертно.

04:59
Пентагон вважає, що Володимиру Путіну не говорять правду про невдачі російської армії в Україні та вплив санкцій на економіку. Про це заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі.

04:43
Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс збирається закликати уряд Індії співпрацювати із Заходом для протидії російській агресії проти України.
Індія намагається не сваритися з Росією і утрималася під час нещодавнього голосування за проєкт резолюції Ради безпеки ООН із закликом до Росії негайно припинити напад на Україну.

04:30
Leroy Merlin забрала в українського офісу доступ до Facebook-сторінки Леруа Мерлен Україна, після того як там опублікували заклик підписати петицію проти діяльності магазинів компанії у країні-агресорі, пише DW.

04:13
У селищі Козелець, яке розташоване на півдорозі між Києвом і Черніговом, вводять комендантську годину на півтори доби: з 20:00 31 березня до 6:00 2 квітня.
29 березня Козелець потрапив під російський обстріл, але, за словами селищного голови Валентина Бригинця, обійшлося без постраждалих і руйнувань.

04:03
Більшість сирійських найманців готові їхати воювати в Україну на стороні РФ виключно заради "шматка хліба", розказав арабській службі BBC один з колишніх військових режиму Башара Асада.
Вони усвідомлюють, що більшість із них, швидше за все, загине на цій війні, але у них немає іншого виходу: ціни на продукти харчування та товари першої необхідності в Сирії сильно зросли і люди ледве зводять кінці з кінцями.

03:48
Російській делегації, яка у квітні поїде на авіасалон до Туреччини, радять приховувати свою приналежність до РФ. Про це свідчить внутрішній документ, здобутий українською розвідкою.

03:38
Арахамія про договір із РФ: спочатку має бути повне припинення вогню і повне відведення військ на позиції до 24 лютого, потім - великий саміт міжнародних партнерів і тимчасове застосування договору.
Потім питання нейтралітету України буде винесено на загальнонаціональний референдум. "Це велика процедура, яка може зайняти не менше, ніж пів року".

03:27
Нацгвардія показала, як на Луганщині знищили російський танк. Обставини події не розкриваються.

03:11
Керівник військової розвідки Франції генерал Ерік Відо достроково піде з посади через помилки у прогнозуванні щодо російського вторгнення в України. Про це повідомило видання L'Opinion.
На відміну від спецслужб США їхні колеги у Франції до останнього моменту вважали російське вторгнення в Україну малоймовірним.

02:54
Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм показав, як виглядає Тростянець після російської окупації. У місті зруйновано сотні будинків, залізничний та автовокзал, лікарню та частково – містоутворююче підприємство, місцеву шоколадну фабрику, де випускали шоколад Корона, Milka, Alpen Gold, "Ведмедик Барні", TUC, Oreo.

02:45
Володимир Путін "вкрай неправильно" оцінив боєздатність своєї армії, заявив начальник британської спецслужби GCHQ (Центр урядового зв'язку) Джеремі Флемінг.
За його словами, російські солдати "відмовляються виконувати накази, умисно пошкоджують власну техніку, а один раз навіть випадково збили власний літак".
"Ми вважаємо, що радники Путіна бояться сказати йому правду", - сказав Флемінг.

02:37
Володимир Зеленський створив військові адміністрації замість військово-цивільних в Авдіївці, Вугледарі, Мар'їнці, Очеретиному, Світлодарську, Слов'янську і Торецьку. Також військова адміністрація створена в Дружківці.
Військові адміністрації створюються там, де звичайні органи влади не можуть виконувати свої повноваження.

02:27
Керівництво Сумської області і Укрзалізниця почали проробляти можливість відновлення залізничного сполучення в області.
"Найближчим часом ми будемо відновлювати пасажирське сполучення. Спочатку по території Сумської області, Сумська - Харківська область, а надалі уже Білопілля - Суми - Боромля - Тросятнець - станція Смородино і далі вглиб України", - сказав глава області Дмитро Живицький.

02:17
30 березня Повітряні сили ЗСУ знищили чотири російські літаки, один БПЛА та дві крилаті ракети.

02:15
ООН організувала гуманітарний конвой для Сумської області, повідомив голова обласної адміністрації Дмитро Живицький. "Завтра [в четвер] до нас заходить великий гуманітарний конвой, організований ООН. Сім оонівських фур прибуває на Сумщину. Деякі з них поїдуть до міста Тростянець" , - сказав він.
Гуманітарний вантаж складатиметься не тільки з продуктів. Там буде велика кількість плівки, щоб можна було закрити вибиті вікна.

02:06
За оцінками Пентагону, Росія відводить з півночі України приблизно 20% військ, які там розташовані. Мова йде в першу чергу про Київ, але війська виводяться також з-під Чернігова і Сум.
Речник Пентагону Джон Кірбі наголосив, що ці підрозділи не припинять участь у війні. Росія хоче відновити їхню боєздатність та передислокувати.

01:54
Україна хоче мати мільйон резервістів. За словами Давида Арахамії, "буде армія і буде, умовно, ще мільйон людей, які кожного року один чи два рази на рік проходять навчання на полігонах".
В інтерв'ю журналісту Василю Голованову в рамках єдиного телемарафону Арахамія назвав це концепцією "укріпленого імунітету", як у Швейцарії чи Ізраїлі.

01:42
CNN пише, що Україна направила до США новий список військових потреб:
    розвідувальні та бойові дрони;
    тактичні радари для ППО;
    системи РЕБ для боротьби з дронами;
    літаки;
    мобільні госпіталі;
    ремонт бронетехніки у сусідніх країнах.

01:33
Зеленський порадив "диванним аналітикам", які критикують Збройні сили, самим іти воювати.
"Якщо хтось вдає, ніби може повчати наші Збройні сили, як воювати, як протистояти ворогу, то найкращий шлях це зробити – вирушити на поле бою безпосередньо. Не з крісла вдома чи в тому місці, куди виїхали по безпеку. А з реальних бойових зіткнень. Якщо до цього не готові, не варто й починати повчати наших захисників та наших захисниць".

01:25
Генштаб ЗСУ опублікував список вищих офіцерів, яких втратила російська армія через смерть, поранення чи звільнення:
    командувач 1-ї танкової армії генерал-лейтенант Сергій Кісель – знятий з посади;
    командувач 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Владислав Єршов – знятий з посади та заарештований;
    начальник штабу – заступник командувача 35-ї загальновійськової армії генерал-майор Сергій Нирков – важко поранений;
    начальник штабу – заступник командувача 36-ї загальновійськової армії генерал-майор Андрій Серицький – важко поранений;
    заступник командувача 41 загальновійськової армії генерал-лейтенант Андрій Суховецький – загинув;
    командувач 49-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Яків Рязанцев – загинув;
    командувач 58-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Михайло Зусько – знятий з посади та заарештований.

01:19
Переговори з Росією продовжаться у п'ятницю, 1 квітня, в онлайн-форматі, повідомив Давид Арахамія.
"На переговорах у Туреччині ми оголосили, що наразі настала потреба зустрічі лідерів двох держав. Російська делегація відповіла, що для початку потрібно мати більш узгоджений проект договору. За тиждень ми напрацюємо те, що залежить від учасників переговорного процесу. І будемо сподіватися, що далі будуть зустрічатися президенти країн. Водночас ми наполягаємо, щоб така зустріч відбулася не на території Росії чи Білорусі".

01:09
У районі Ізюму в Харківській області російські окупанти створюють ударні угруповання, у тому числі зі складу військ, які раніше вивели з інших регіонів України.

01:07
Осетинський блогер Алік Пухаєв заявив, що до Південної Осетії (окупований Росією регіон Грузії) у середу самовільно повернулись 300 військових, яких недавно відправили воювати проти України.
Про це також повідомляється в Telegram колишнього "президента" Південної Осетії Едуарда Кокойти: "Ніхто не має права засуджувати цих хлопців або звинувачувати їх у боягузтві. Слід розібратися у причинах того, що сталося".

00:51
Генштаб ЗСУ повідомив про звільнення трьох сіл на півночі правобережної частини Херсонської області: Орлове, Заградівка, Кочубеївка. Вони знаходяться за 35 км на південь від Кривого Рогу.

00:45
У Дергачівській громаді (північне передмістя Харкова) протягом доби через обстріли щонайменше одна людина загинула і троє отримали поранення.
Постраждали села Прудянка, Слатине, Безруки, але найбільше – Дергачі, повідомив міський голова Вячеслав Задоренко. У місті повністю зруйновано одну з адміністративних будівель міської ради, серйозно пошкоджено багато приватних будинків у різних районах, тягові підстанції, знеструмлено декілька вулиць.

00:35
Речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат пояснив, чому сирени вмикаються по всій Україні: якщо ракета летить з Чорного моря, то її напрямок важко спрогнозувати, і тоді сирена вмикається скрізь - від Херсонської області й до заходу України.
"До прикладу, шість літаків вилітає і запускають ракети у запрограмовані напрямки. Ракети малопомітні, окупанти часто використовують річища для низького польоту. Два чи три дні тому вильоти літаків активізувалися з аеродрому у Бресті. Досі активності звідти не було", - сказав військовий у коментарі "Еспресо.Захід".
Ракети можна швидко збити, основне їх зафіксувати.

00:25
Село Слобода, розташоване в 15 км на південь від Чернігова, звільнили від російських військ. Про це повідомив журналіст Андрій Цаплієнко, який недавно отримав поранення через обстріл з цього району.

00:13
Мер Тростянця Юрій Бова в інтерв'ю LB.ua розказав, що у місті після місяця окупації залишились тільки половина мешканців. Десь 9-10 тисяч виїхали, кількість загиблих невідома: "Кожного дня ми знаходимо тіла. Це все нові та нові тіла. Закатованих. Чи просто вбитих людей, які лежали в ліску, в якомусь ярку чи іншому місці".
Жорстокість російських окупантів не піддається поясненню: "Два танки підійшли до лікарні, зупинилися та почали розстрілювати лікарню, де військових не було. Потім після танків прийшли ще їхні російські солдати, які продовжили з автоматів і кулеметів стріляти вже по стінах. Тобто по людях, які були на той час у лікарні! Вони просто дивом там урятувалися, бо повтікали в підвали".

00:05
Російські війська почали залишати Чорнобильську атомну станцію. Неназване джерело у Пентагоні розказало про це журналістам різних ЗМІ, зокрема AFP.
Російські окупанти захопили ЧАЕС ще 25 лютого.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live