Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

30.03.2022

23:58
Зеленський підписав указ про відкликання послів України з Марокко та Грузії:
"Є ті, хто працюють разом з усіма на оборону держави, а є ті, хто даремно витрачають час і працюють тільки на те, аби залишатися на посаді. Не буде зброї, не буде санкцій, не буде обмежень для російського бізнесу - шукайте іншу роботу", - прокоментував він.

23:55
У зв’язку з невідкладними технічними роботами онлайн-сервіси та телефонія Укрзалізниці будуть недоступні орієнтовно до 07:00. Спілкуватися можна лише через месенджери.

23:53
Міністерство оборони США заявило, що перші шість із "приблизно 30" партій нового пакета безпекової допомоги США доставлені до України. Про це сказав речник Пентагону Джон Кірбі.
За його словами, США надають пріоритет "видам матеріалів, які, як ми знаємо, найбільше потрібні українцям", включно з протитанковими та протиповітряними системами. Безпілотники Switchblade, обіцяні Україні, поставлять "порівняно скоро".
 
23:48
Нове звернення президента України Володимира Зеленського: Ми нічого не віддамо. І боротимемося за кожен метр нашої землі, за кожну нашу людину.
"Ми нікому не віримо – у жодні красиві словесні конструкції. Є реальна ситуація на полі бою. І зараз – це головне", - заявив президент.

23:44
Росія погодилася приймати оплату країн ЄС за газ у євро, пише DW із посиланням на заяву уряду Німеччини.

23:38
За добу військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил ЗСУ знищили десять ворожих танків, 8 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, а також 15 артилерійських систем, повідомили у Операції об'єднаних сил.
Всього протягом доби було успішно відбито 5 атак ворога.

23:28
До білоруського центру радіаційної медицини в Гомелі масово привозять опромінених російських солдатів, які захопили ЧАЕС.
Про це повідомив член Громадської ради за Державного агентства України з управління Зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.
Також про це пишуть білоруські телеграм-канали. Наприклад, Беларускі Гаюн зафіксував, як у Гомелі до Республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини та екології людини приїхали автобуси – 7 медичних ПАЗів. Всередині були люди.
"Є правила поводження з цією територією. Вони обов'язкові для виконання, бо радиація це фізика - вона працює без урахування статусів чи погонів. При наявності мінімального інтелекту у командування чи солдатів, можна було уникнути цих наслідків. Країна мавп", - прокоментував Ємельяненко.

23:13
Близько семи з десяти американців (72%) значною чи певною мірою довіряють президенту України Володимиру Зеленському.
Такими є результати соцопитування, проведеного Pew Research Center.
Цей показник вищий, ніж у будь-якого іншого міжнародного лідера, а також вищий, ніж у президента США Джо Байдена.
Зеленський має найвищий рейтинг довіри в США, вищий, ніж у Байдена – опитування

23:08
1 531 об'єкт зруйнували у Харкові за 35 днів війни російські окупанти, повідомив мер міста Ігор Терехов:
    1292 житлових будинки;
    70 шкіл,
    54 дитячих садочки,
    16 лікарень;
    239 адміністративних будівель зараз у руїнах.

22:55
Левада-центр: у березні в Росії значно зросла підтримка диктатора Володимира Путіна, а також прем'єр-міністра країни та уряду загалом.
У січні діяльність Путіна схвалювали 69% росіян, у лютому – 71%, у березні – 83%.
Також у березні значно зросла частка тих росіян, хто вважає, що справи в РФ йдуть загалом у правильному напрямку: таких 69% (у лютому – 52%). Частка тих, хто вважає, що країна рухається неправильним шляхом, склала 22% (у лютому — 38%).

22:44
На Донбасі зараз близько тисячі бійців Приватної військової компанії Вагнера - речник Пентагону Джон Кірбі.

22:40
Google виділить $5 млн до кінця цього року на гранти та підтримку українським стартапам.
Фонд надасть допомогу приблизно 50 компаніям. Також стартапи отримають підтримку менеджерів Google.

22:38
Прем'єр-міністр Словенії Янез Янша підтримує відправку до України систем протиракетної оборони С-300.

22:33
Арестович: активні військові дії на території України триватимуть ще як мінімум два тижні.
"Потім ще буде стаціонарна фаза, затяжна, коли нам доведеться виносити їх, які стоять на місці і не здатні наступати. Буде ще зеленка, партизанські набіги... Війна нікуди не поділася", – сказав Арестович.
На аргумент про те, що за цей час РФ може підтягнути резерви, він відповів, що "вона нічого не підтягне, тому що особливо немає резервів".

22:27
Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що багато країн уже погодилися бути гарантами безпеки України: "США, Велика Британія, Польща, всі постійні члени Ради безпеки ООН і багато інших країн, Китай розглядається, Туреччина — дала згоду дати гарантії".
Він зазначив, що у разі агресії протягом трьох діб ці держави мають розпочати екстрені консультації та надати "військову, економічну, гуманітарну, політичну допомогу, зокрема закрите небо, а також постачання зброї та багато іншого".
Росія, за словами Арестовича, не матиме права вето, тому що воно встановлюватиметься більшістю.

22:23
Ще одна ракета на Дніпропетровщині влучила по Новомосковську - в один із заводів. Загиблих немає, повідомив очільник ОДА Валентин Резніченко.

22:13
Німеччина готова виступити гарантом безпеки України, заявив під час телефонної розмови із президентом Володимиром Зеленським канцлер ФРН Олаф Шольц, передає Reuters.

21:53
Ворог обстріляв Дніпро та знищив нафтобазу, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук:
 "Дві ракети влучили в нафтобазу, повну палива. Об?єкт знищено. Уламками іншої ракети пошкоджено ще два бензовози. Постраждалих або загиблих немає".

21:49
Віцепрем'єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зустрілася з комісаром Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді.
Обговорили такі ключові блоки співпраці:
- забезпечення тимчасовим житлом переселенців шляхом зведення модульних містечок;
- два проєкти з надання прямої грошової допомоги внутрішньопереміщеним особам у розмірі 2200 грн для найбільш вразливих груп населення (допомога надається додатково до допомоги від держави);

21:27
ЗСУ поступово витісняють ворога на Харківщині, зокрема на Дергачівському й Роганському напрямках, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

21:17
Маршрутами гуманітарних коридорів за сьогодні на власному транспорті до Запоріжжя дісталися 1 530 людей, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.
Зокрема, 812 маріупольців та 718 мешканців міст Запорізької області.
Попри домовленості, окупаційні війська блокують автобуси для евакуації та вантажівки з гуманітарним вантажем.

21:08
Міноборони: українські військові наразі "зачистили" Малу Рогань на Харківщині, яку днями відбили від окупанта:
"Зруйновані домівки, розбиті дороги, заміновані "подарунки", кинута ворожа техніка, розстріляні цивільні машини - такий вигляд має село поблизу Харкова".

20:55
З 1 квітня в Україні поступово розпочнуть роботу заклади культури та мистецтв — театри, опери та концертні зали, повідомили у Мінкульті.
Події відбуватимуться з урахуванням вимог воєнного стану.

20:42
Росія перекидає частину своїх військ із Київщини та Чернігівщини на харківський і донецький напрямки, заявив Секретар РНБО Олексій Данілов.
"Там зараз супротивник посилює свої угрупування для того, щоб мати спробу посилити тиск на наших хлопців та дівчат, які боронять нашу країну саме на території Харківської, Донецької, Луганської областей", - заявив Данілов.

20:38
Радник глави Офісу Президента Олексій Арестович пояснив логіку переговорів із Росією щодо припинення війни.

20:35
Окупанти завдали ракетного удару по Дніпру, повідомив мер міста Борис Філатов.

20:33
США пообіцяли Україні $500 млн прямої бюджетної допомоги.

20:30
Який вигляд зараз має обстріляний окупантами залізничний вокзал звільненого Тростянця. Фото голови Укрзалізниці Олександра Камишіна

20:25
Після ракетного обстрілу Миколаївської ОДА з-під завалів дістали тіла вже 15 загиблих, - вони не встигли залишити будівлю під час повітряної тривоги, повідомив очільник ОДА Віталій Кім.

20:20
Офіс генпрокурора України розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні про примусове обмеження використання української національної валюти та запровадження обігу російського рубля.
Такі дії у Генпрокуратурі кваліфікують як ведення агресивної війни проти України з використанням збройних сил та економічних засобів боротьби, а також насильницьку зміну конституційного ладу (ч. 2 ст. 437, ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу України).

20:05
Голова Донецької ОДА Павло Кириленко: на Донеччині під обстріл потрапили Мар’їнка, Георгіївка, Новокалинове та Очеретине. Мар’їнку обстріляли фосфорними снарядами.
Постраждалих серед цивільних немає, але пошкоджено кілька будинків.  Також внаслідок обстрілів знову знеструмлено Авдіївку.

20:01
У МЗС спростували заяву Лаврова про те, що Україна нібито відмовилася від Криму та Донбасу
"Сергій Лавров демонструє помилкове розуміння переговорного процесу. Питання Криму та Донбасу будуть остаточно вирішені після відновлення суверенітету України. На переговорах у Стамбулі українська делегація саме передала на розгляд Москви пропозиції щодо шляхів досягнення цієї мети", – прокоментував у Facebook спікер МЗС України Олег Ніколенко.
Перед цим Лавров заявив про "розуміння" українською делегацією на переговорах у Стамбулі "того, що питання Криму та Донбасу остаточно вирішені".

19:55
За підрахунками Руху ЧЕСНО, від початку війни рашисти викрали щонайменше 13 голів громад з 6 областей України.
Цей список може бути неповним, оскільки ситуація постійно змінюється.
Найбільше під ударами опинилися мери Херсонщини та Харківщини, а також міські голови Запоріжжя та Київщини. Серед викрадених є й одна жінка — самовисуванка Ольга Сухенко, міська голова Мотижина на Київщині.
Мера Мелітополя Івана Федорова вдалося обміняти, а мерів Скадовська і Славутича відпустили. Мер Балаклії, як повідомили, теж на волі та навіть записав відео. ЗМІ зазначають, що він домовився з окупантами.

19:51
Під завалами зруйнованого обстрілами житлового будинку у Донецькій ОТГ рятувальники знайшли  тіла двох людей, одна з яких - дитина.

19:34
У парламенті зареєстрували законопроєкт про компенсації за пошкоджене або знищене житло унаслідок війни, повідомила голова партії Слуга народу Олена Шуляк.
Згідно з ним, українцям, які втратили житло внаслідок нападу РФ, нададуть нове, площею до 150 кв. м. Людина зможе самостійно обрати місце отримання нового житла.

19:33
Ватажок самопроголошеної Південної Осетії Анатолій Бібілов заявив, що найближчим часом так звана республіка планує увійти до складу РФ.
"Я вважаю, що об’єднання з Росією – наша стратегічна мета. ...Відповідні юридичні кроки ми зробимо найближчим часом", – заявив він у відеозверненні.

19:22
Зеленський мав розмову з Джо Байденом про оборонну підтримку, новий пакет санкцій, макрофінансову та гуманітарну допомогу.

19:16
Зведення Генштабу станом на 18.00 30.03.2022:
Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Здійснює часткове відведення окремих підрозділів збройних сил РФ з території Київської та Чернігівської областей.
Ворог має суттєві труднощі з введенням до бойового складу техніки, знятої з довгострокового зберігання. Так, за наявною інформацією, у 163-му танковому полку зі складу 150-ї мотострілецької дивізії виявлено значну кількість непрацездатної техніки. Противником розглядається можливість транспортування несправної техніки на тимчасово окуповані території Донецької області за допомогою тягачів, для подальшого її відновлення.
Противник продовжує зазнавати значних втрат. За наявною інформацією, 28 березня, у пункті постійної дислокації 83-ї окремої десантно-штурмової бригади відбулася церемонія прощання із загиблими військовослужбовцями. Їхня кількість приблизно становить 200 осіб.
Самопроголошене керівництво республіки Білорусь продовжує заперечувати участь у війні проти України, безперешкодно надаючи території для розміщення підрозділів збройних сил РФ, аеродромну та транспортну мережі, а також місця для розташування пускових установок крилатих та балістичних ракет. Водночас, у відповідності до міжнародних правових актів, як агресор може розглядатися "країна, яка надає свій повітряний простір, свою територію для нанесення ударів по третій країні".
Також республіка Білорусь надає російським окупантам можливість користуватися мережею лікувальних закладів на своїй території. Так, протягом останньої доби до населеного пункту Наровля Гомельської області помічено прибуття з території України великої кількості російських військовослужбовців з пораненнями різного ступеня важкості.

19:08
Російські радники навмисне дезінформують Путіна про перебіг війни, пише CNN із посиланням на неназваного американського чиновника.
"Ми вважаємо, що його радники дезінформують Путіна про те, наскільки погано працюють російські військові та як російську економіку калічать санкції, тому що його старші радники занадто бояться сказати йому правду", — заявив чиновник.

18:58
У німецьких офісах Газпрому відбулись обшуки
Правоохоронці обшукали офіси Gazprom Germania GmbH та Wingas GmbH, на частку яких припадає близько 20% постачання газу на німецький ринок.

18:54
Повітряне командування "Схід": ЗСУ знищили сьогодні одразу три літаки-винищувачі та один безпілотник за допомогою зенітних ракетних комплексів на Слобожанському напрямку.

18:43
Казахстанський боксер Темірлан Ракумов вийшов на бій із прапором України та назвав Путіна вбивцею.
"Я хочу висловити підтримку Україні, тому що мій тренер з України, мій дядько з України. Просто зараз в Україні йде війна. Це дуже жахливо. Там помирають невинні люди. Ні війні, ні війні! Тільки мир. Путін – вбивця", – сказав Ракумов після своєї перемоги.

18:38
Зустріч президентів України та Росії Володимира Зеленського та Володимира Путіна може відбутися найближчим часом, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.
"Ми вважаємо, що пакет документів готовий, ключовий документ — Договір про гарантії безпеки, які вирішують питання війни та миру, і де вже заявлені країни є, з якими Андрій Єрмак проводить консультації. Тому, напевно, ми можемо виходити на розуміння, що найближчим часом буде зустріч президентів. Коли саме — сказати неможливо, бо це вже питання логістичне", — резюмував представник ОПУ.

18:33
Словаччина висилає із країни 35 російських дипломатів.

18:24
Міноборони: У Маріуполі російські солдати кілька днів за чергою ґвалтували жінку на очах у її 6-річного сина. Вона померла від ран, а хлопчик посивів у свої шість років.

18:22
Італія конфіскувала броньований Mercedes Maybach російського олігарха Алішера Усманова за  600 000 євро, повідомляє The Times.

18:18
Укрзалізниця звернулася до партнерів та фінансових донорів із проханням надати безповоротну фінансову допомогу для роботи компанії в умовах війни.
Кошти будуть спрямовані на продовження евакуації та надання притулків для цивільного населення, допомогу працівникам компанії, які постраждали від військової агресії, а також підтримку статутної діяльності товариства під час військової агресії РФ.

18:09
Президент США Джо Байден матиме телефонну розмову з Володимиром Зеленським про підтримку США у захисті України від російської агресії, пише CNN. Дзвінок запланований на 17:45 за Києвом.

17:53
Російські окупанти стали мінувати територію України мінами ПОМ-3 "Медальйон". У Харківській та Сумській областях зафіксовано випадки використання мін із сейсмічним датчиком.
Такі міни спрацьовують від кроків людини. Вони виробляються лише у Росії.

17:49
Окупанти до кінця не відмовилися від спроб захопити або принаймні оточити Київ та Чернігів. Масового відведення російських військ з цих районів не спостерігається - речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу в українському Медіацентрі.

17:38
НАТО має посилити потенціал наземної, повітряної та морської оборони в Балтійському регіоні - пані прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

17:16
В Ірпені загинуло близько 300 мирних мешканців. 50% інфраструктури міста зруйновано - мер Ірпеня Олександр Маркушин. Загарбники розчавлювали танками тіла вбитих.
З початку війни загинули 16 бійців з тероборони Ірпеня, 29 - поранено.

17:11
Президент Володимир Зеленський звернувся до політиків і народу Норвегії.
"Уся зброя, якою ви можете допомогти нам, буде використана тільки для захисту тієї свободи та безпеки, якими ви користуєтесь разом з іншими європейцями. І про санкції. Це єдиний засіб, який може спонукати Росію шукати мир. Впевнений, що країна, яка щорічно забезпечує вручення Нобелівської премії миру, як ніхто інший розуміє, чого вартий мир та як він потрібен".

17:10
Російські війська, що воюють в Україні, застосували заборонені протипіхотні міни на сході Харківщини - Human Rights Watch.

16:56
Мер Ірпеня Олександр Маркушин попередив, що до міста не можна буде повертатися щонайменше місяць - через обстріли. Російські війська обстрілюють все місто, але найбільше - райони Синергії, Стоянки, Романівки і СМУ.

16:54
Станом на 16:00 30 березня у будівлі Миколаївської ОДА знайшли 15 загиблих осіб та 33 постраждалих. Тривають пошуково-рятувальні роботи - ДСНС.

16:47
Тростянчан, які втратили житло через бойові дії, евакуювали до Сум. Людям надана необхідна допомога, вони розселені у гуртожитки - голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

16:37
Через російське вторгнення Україну були змушені покинути 4,019 млн людей. Ще 6,5 млн людей покинули свої домівки, але залишилися в межах України – ООН.

16:22
Від початку війни в пунктах пропуску оформлено понад 20 000 автомобілів із гуманітарним вантажем. Найбільшу кількість гуманітарних вантажів везли з Польщі та Словаччини - ДПСУ.

16:10
На офіційний сайт Київської обласної військової адміністрації здійснюється масована кібератака - Київська ОВА.

16:05
Київрада затвердила низку пільг, що стимулюють роботу столичного бізнесу. Зокрема, це стосується ресторанів і пересувної торгівлі.

16:01
СБУ опублікувала відео з полоненим росіянином.
Російський контрактник вирішив, що краще здатися в полон, ніж бути "200-м". Окупант дуже боявся, що його уб’ють самі ж росіяни, тому за першої ліпшої нагоди "відстав від строю".

15:23
29 березня в місті Бней-Брак у центрі Ізраїлю стався теракт із застосуванням вогнепальної зброї. Сьогодні було оголошено, що двоє із загиблих – громадяни України.
Повні імена загиблих українців поки що не повідомляють. Відомо, що вони довго мешкали в Ізраїлі як іноземні робітники. Обидва вбиті були з Чернівецької області.

15:18
Бойовий танк Т-72 росармії знищено вщент штурмовиками 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Від ракетного удару з переносного протитанкового комплексу Javelin не врятував ні активний захист, ні так званий «мангал» (наварені зверху ґрати) - Сухопутні війська ЗСУ.

15:11
У Лисичанську автобуси для евакуації потрапили під ворожий обстріл, обійшлося без жертв. 30 березня під час чергової евакуації жителів Лисичанська автобус потрапив під обстріл росіян.
Постраждалих немає. Загалом упродовж дня з цього міста врятовано 260 осіб.
Також із Рубіжного евакуйовано 25 людей, із Сєвєродонецька – 73, із Кремінної – 58, з Попасної – 13.

14:55
"Україна буде витісняти Росію з енергетичних ринків Європи. Це один з найважливіших наслідків інтеграції наших енергетичних ринків. Україна замість Росії стане надійним постачальником енергії в Європу" - голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

14:53
ДСНС ліквідувала пожежу на нафтобазі у Рівненській області. На місці працювали 67 вогнеборців, 17 одиниць техніки, а також два пожежних потяги. Пожежа там сталася 28 березня внаслідок ворожого ракетного удару.

14:36
Після заяви міноборони Росії про "зниження військової активності" на Київсько-Чернігівському напрямку обстріли Чернігова російськими окупантами тільки посилилися - мер міста Владислав Атрошенко.

14:24
Samsung прибирає букву Z із назви своїх смартфонів у деяких країнах Європи.

13:53
Підрозділи Нацгвардії знищують російських окупантів на Київщині.

13:50
Генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив, що на захопленій росіянами Каховській ГЕС перестав працювати один із шести гідроагрегатів.

13:39
Створено Telegram-канал IRPIN UKRAINE Press-Centre з новинами англійською та німецькою мовами для інформування міжнародних медіа та світової спільноти про руйнування в Ірпені та воєнні злочини російських військ проти людства.

13:36
МВС інформує про найбільш поширені вибухонебезпечні предмети, а також характеристики їхніх загроз.

13:19
58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського: "Результатом любові нашої артилерії до техніки окупанта стало 14 одиниць "бойових колісниць" ворога".

13:14
Заступник Генерального секретаря ООН Мартін Гріффітс прямує до Києва та Москви для переговорів про можливість оголосити гуманітарне перемир'я.

13:11
Бажання прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона надати Україні більш ефективну зброю, про що пише The Times, можна тільки вітати - голова ОП Андрій Єрмак.

13:10
СБУ оприлюднила перехоплені розмови росіян. Окупанти деградують з кожним днем війни: вони ґвалтують неповнолітніх та їдять собак.

12:54
Поки вторгнення до України не буде припинено, запроваджені Великою Британією проти Росії санкції не можуть бути зняті. Про це повідомив журналістам заступник прем'єр-міністра Британії Домінік Рааб.

12:49
Головне управління розвідки України здобуло список військовослужбовців 1327 центру застосування розвідувальних підрозділів та підрозділів спеціального призначення ГРУ, що скоюють воєнні злочини проти народу України.

12:32
Зведення Генштабу ЗСУ щодо ситуації станом на 12:00 30 березня:
- Противник зазнав значних втрат та, ймовірно, тимчасово відмовився від виконання завдання щодо блокування Києва. Здійснює перегрупування та зосереджує зусилля на проведенні наступальної операції у Східній операційній зоні.
- Особовий склад противника деморалізований та має низьку мотивацію до участі у бойових діях на території України. Спроби російського військового командування мобілізувати "добровольців" не мають підтримки населення.
- На Волинському напрямку переміщення тактичних підрозділів противника та змін у їхньому складі не зафіксовано. У збройних силах Білорусі тривають заходи оперативної та бойової підготовки.
- На Поліському напрямку зазначається переміщення військ противника вздовж державного кордону України з Білоруссю. Одночасно продовжується накопичення окупаційних військ у районі Чорнобильської АЕС, об’єкту "Укриття" та зоні відчуження загалом. Так, зафіксовано рух змішаних колон ворожої техніки з населеного пункту Іванків у напрямку Чорнобильської АЕС.
- На Сіверському напрямку противник зосередив зусилля на проведенні заходів диверсійно-розвідувальної діяльності, інженерному обладнанні позицій та нанесенні артилерійських ударів по позиціях підрозділів Збройних Сил України і об’єктах інфраструктури в районі міста Чернігова.
- На Броварському напрямку зазначено часткове відведення підрозділів із зайнятого окупантами району у бік кордону з РФ.
- На Слобожанському напрямку загарбники продовжують блокувати місто Харків та завдавати артилерійських ударів по житлових кварталах міста.
- На Ізюмському напрямку ворог нарощує сили щодо переміщення окремих підрозділів зі складу 20-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії з інших напрямків. Продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів та здійснює артилерійські обстріли.
- На Донецькому напрямку противник активізував вогневий вплив та штурмові дії. Продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів по населених пунктах. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль міст Попасна, Рубіжне та Маріуполь.
- На Південнобузькому напрямку ворог намагається вживати заходів із відновлення боєздатності своїх військ, поповнення боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Продовжує інженерне обладнання зайнятих рубежів. Вогнем артилерії та ударами авіації намагається сковувати дії підрозділів Збройних Сил України.

12:26
У бомбосховищі в Попасній на Луганщині місцеві жителі отримали поранення через російські обстріли. Це сталося 29 березня, повідомляє нацполіція Луганської області.

12:12
Сухопутні війська ЗСУ: " Колона рухалась територією Харківщини і отримала відсіч. Окупанти почали розбігатися, ТЗМку від "Солнцепек" розвернули, щоб вертатися на ній у бік російського кордону. Але в тилу на них уже чекали ми, - розповів воїн із позивним "Сід".

12:04
У Києві відновили роботу автобусних маршрутів А59 та А61 для підвозу пасажирів до платформи "Троєщина" міської електрички. З 27 березня у Києві запустили кільцевий маршрут електрички.

12:02
Обстріли Лисичанська тривають – росіяни зруйнували дитячий садок - Луганська ОДА.

11:33
У Хмельницькому засудили агента до 4 років ув'язнення. Він закликав захопити владу в Україні, а українських військових приєднатися до так званих "Л/ДНР".
З початку війни СБУ ліквідувала масштабну мережу ворожих інтернет-агентів, які підтримували агресію РФ в Україні та затримали 20 людей у різних регіонах. 7 з них вже підтвердили свій зв'язок зі спецслужбами РФ, частина вже має вироки суду.

11:27
У Маріуполі російські окупанти цілеспрямовано обстріляли будівлю, на даху якої розміщено велику позначку Червоного Хреста. Про це повідомляє полк Нацгвардії "Азов" .
"Це є одним із найбільш зухвалих військових злочинів. Адже такими хрестами позначаються місця, де можуть бути поранені, цивільні чи гуманітарні вантажі", – повідомили в "Азові".

11:26
Розбір. "Ринок виживання". Через війну кожен другий українець втратив роботу. Що буде далі?

11:14
Українські журналісти-розслідувачі знайшли в ОАЕ одну з вілл Рамзана Кадирова. Вона розташована на території п'ятизіркового готелю на відомій насипній пальмі Дубая Джумейра.

За інформацією журналістів, Кадиров літає туди на своєму розкішному приватному літаку Airbus A319 вартістю близько $80 млн. За 2021-2022 роки Кадиров відвідав Об'єднані Арабські Емірати 14 разів.
За словами журналістів, за віллою лідера дотаційного регіону Росії Чеченської республіки доглядає його офіційний радник і представник в арабських та мусульманських країнах Турко Даудов.

11:07
Європейська комісія має намір створити спеціальні торгові маршрути між Польщею та Україною, які спростять перевезення сільськогосподарської продукції та живих тварин в обох напрямках. Про це сказав єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський, пише Politico.

11:02
Окупанти обстріляли Харківщину із "Градів" 180 разів, про це написав голова Харківської ОВА Олег Синєгуб.
Окрім цього, минулої доби російські окупанти завдали 39 ударів з артилерії та мінометів у райони: Салтівки, Олексіївки, Холодної Гори, ХТЗ, Чугуєва та Дергачів.

10:54
На Рівненщині дві доби гасять пожежу після ракетного удару по нафтобазі в понеділок увечері. Основний вогонь локалізовано, пожежники завершують ліквідацію одного з осередків пожежі, повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

10:54
Глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав правильним сигналом попередню згоду Великої Британії стати гарантом безпеки України. Про це він написав у Telegram.

10:42
Продовжуються пошуково-рятувальні роботи після ракетного удару по Миколаївській ОДА. З-під завалів вдалося дістати тіла 12 загиблих і 33 постраждалих. Рятувальники працюють позмінно, на місці працює 8 одиниць техніки та 38 працівників ДСНС.

10:42
Німецький виробник шоколаду Ritter Sport вирішив, що продовжить експортувати свою продукцію до Росії, попри її агресію проти України. Про це повідомила ділова газета Handelsblatt.

10:26
Росія має негайно вивести свої війська з Чорнобильської зони, а Радбез ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС, заявила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.
Таке рішення викликане вчорашньою самовільною детонацією боєприпасів на складі Збройних сил РФ у російському Бєлгороді.
"Це є прикладом типового для росіян нехтування технікою безпеки й масового використання небезпечних боєприпасів часів Другої світової війни", - пояснила Верещук.
Голова Мінреінтеграції пояснила, демілітаризація зони відчуження - це важливий крок у контексті ядерної безпеки не тільки України, а й для сотень мільйонів європейців. Оскільки дії російської армії "безвідповідальні й непрофесійні".
Верещук також наголосила на необхідності введення спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення Чорнобильської ядерної катастрофи в результаті дій російських окупаційних військ.

10:15
35-й день війни.
Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 30.03 орієнтовно склали:
    особового складу 17300 осіб,
    танків – 605 од.,
    бойових броньованих машин – 1723 од.,
    артилерійських систем – 305 од.,
    РСЗВ - 96 од.,
    засобів ППО - 54 од.,
    літаків – 131 од.,
    гелікоптерів – 131 од.,
    автомобільної техніки - 1184 од.,
    кораблів/катерів - 7 од.,
    цистерн із ПММ - 75,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 81,
    спеціальної техніки - 21.
    пускових установок ОТРК/ТРК - 4.
Через інтенсивність бойових дій, точний підрахунок втрат ускладнюється. Дані уточнюються.

10:12
Renault розглядає можливість передачі своєї 68% частки в АвтоВАЗі російському інвестору як спосіб піти з країни. За даними джерел Bloomberg, французький автовиробник вважає такий варіант оптимальним.

10:04
За даними Офісу Генпрокурора України за час повномасштабного російського вторгнення на територію України загинуло 145 дітей та 222 були поранені.
Через бомбардування та обстріли пошкоджено 790 закладів освіти. 75 із них зруйновано повністю.
За добу Офіс зафіксував нові злочини РФ:
    175 злочинів агресії та воєнних злочинів;
    69 злочинів проти національної безпеки;
    заведено ще одну магістральну справу щодо агресії РФ.

09:53
Ірина Верещук на черговому брифінгу повідомила, що під час переговорів у Туреччині російській делегації передали пропозиції щодо організації гуманітарних коридорів до найбільш постраждалих 97 населених пунктів у Харківській, Київській, Херсонській, Чернігівській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Миколаївській областях.
Сьогодні Україна продовжить роботу щодо отримання погодження цих гуманітарних коридорів від РФ.

09:38
У Києві відкрили для автобусів Південний міст. Про це повідомляє Київська міськдержадміністрація.

09:32
На сьогодні погоджено три гуманітарні коридори:
    для евакуації маріупольців і доставлення гуманітарної допомоги до міста Бердянськ;
    для доставлення гуманітарної допомоги й евакуації людей з міста Мелітополь;
    а також для проїзду колони людей на власному транспорті з міста Енергодар до Запоріжжя.

09:28
В Луганській області не стихають артилерійські та авіаудари по усіх містах. ЗСУ відбили 4 атаки. В містах значні руйнування, пожежі. Навколо Кремінної горить трава та очерет.
В Донецькій області вночі були потужні обстріли Авдіївки, Мар'їнки, Красногорівки. Вранці — авіаудар по с. Новомихайлівка, також по Мар'їнці. Інформація щодо постраждалих з'ясовується.
Маріуполь без змін: блокада, вуличні бої. У місті залишається понад 100 000 людей.

 

09:18
У 8 областях України ночі все ж таки залишаються неспокійними:
У Чернігові вночі зафіксували сильні артилерійські обстріли міста. Дані про жертви та руйнування уточнюються.
У Київській області тривають бої та обстріли у Бучанському районі, Гостомельській, Дмитрівській, Бучанській, Макарівській громадах. Обстріл Ірпіня. У населених пунктах уздовж Житомирської траси обстріли та бої. Інформація про руйнування та постраждалих наразі уточнюється.
У Харкові вночі були обстріли районів міста зі зброї дальньої дії.
По області: йдуть бої в Ізюмському напрямку, ЗСУ збили 1 винищувач та безпілотник.
У Херсонській області тривають сильні вибухи та обстріли, найбільше постраждали Бериславський та Каховський райони. Місцеві жителі повідомляють про знищену інфраструктуру, житлові будинки. Також серед цивільного населення є постраждалі й, на жаль, вбиті. Інформація уточнюється.
На Хмельниччині ДСНС вдалося локалізувати пожежі, які зайнялися вночі внаслідок трьох ракетних ударів по промислових об'єктах області. Інформація щодо постраждалих перевіряється.

09:15
Протягом ночі з 29 на 30 березня на всій території Україні зафіксовані численні повітряні тривоги. Проте у більшості регіонів ніч минула відносно спокійно.

09:08
Російська армія з важкого озброєння вдарила по житлових районах Лисичанська, інформація щодо жертв уточнюється. Про це повідомив у Facebook голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

09:06
США оцінила втрати російської армії у війні з Україною, цифра у кілька разів більша, ніж повідомляло Міноборони РФ . У Сполучених Штатах нарахували понад 10 тисяч загиблих військових. Про це в ефірі " Сьогодні" заявила заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд.
За оцінками Міноборони РФ загинуло лише 1351 військових країни-агресора.

09:00
Україна щоранку о 9:00 хвилиною мовчання вшанує пам'ять загиблих.

08:42
Міни, які розкидали росіяни у Чорному морі, були захоплені у 2014 році в Севастополі. Про це свідчить відповідне маркування на боєприпасі. Нещодавно одну з таких знищили турецькі військові у Босфорі, а ще одну ліквідувала Румунія біля своїх берегів.
"Ці міни саме "плавають", тому що це лайно розкидали росіяни", - сказав речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.
Росіяни вчергове намагались дискредитувати ЗСУ, розкидуючи в Чорному морі міни, що безконтрольно дрейфують.

08:39
Міністр закордонних справ Анналена Бербок визнала, що німецькі політики знали про небезпеку посилення енергетичної залежності від Росії після окупації Криму у 2014 році, але проігнорували це, за що тепер доводиться "жорстко розплачуватися". Про це вона сказала під час виступу на Берлінській конференції 29 березня, повідомляє Politico.

08:35
У Пентагоні не бачать реального відходу військ Росії від Києва, там називають дії російських окупантів на Київському напрямку – "перегрупуванням". Про це повідомив речник Пентагону Джон Кірбі, передає пресслужба відомства.
"РФ не вдалося виконати своє завдання з підпорядкування України. Але вони все ще можуть застосовувати масову жорстокість проти країни, включно й проти Києва. Ми бачимо це навіть сьогодні по авіаударах, що продовжуються, по столиці", - додав Кірбі.

08:29
У США хочуть довзолити Національній гвардії Каліфорнії допомагати Україні. Про це написав у своєму Твітері конгресмен від Каліфорніїї Адам Шіфф.
"Національна гвардія Каліфорнії готова, бажає та здатна підтримувати гуманітарну діяльність в Україні. Проте бюрократичні перепони не дозволяють це зробити. Міністр оборони Ллойд Остін та держсекретар Ентоні Блінкен мають затвердити необхідні повноваження, щоб Гвардія могла зробити більше задля полегшення страждань України", - йдеться у повідомленні.

08:26
Парламент Канади проголосував за безвіз для України, повідомляє Укрінформ . Рішення прийматиме канадський уряд, але парламент може звернутися до виконавчої влади із запитом розглянути певне питання.

08:13
Грузинський співак Ладо Кучухідзе заспівав грузинською "Ой у лузі червона калина". Стрілецька пісня стала своєрідним гімном українського спротиву російській агресії після того, як Андрій Хливнюк заспівав її акапельно на Софіївській площі.
В Генштабі подякували грузинам за підтримку.

08:04
На думку Арестовича, на переговорах з РФ у Стамбулі Україна покращила свою довоєнну позицію, десь переговорна та військова лінія зійдуться – і це "однозначно буде перемога України".
Але переговори ніяк не уповільнять війну та не скасують її, вважає радник Офісу Президента. За його словами, це окрема лінія, яка готує мирну угоду, адже будь-яка війна їм закінчується. "І ця лінія йде для нас нагору", - вважає радник голови ВП.

08:03
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович вважає, що невдачі армії Росії під Києвом та перехід в оборону під Херсоном не означають швидкої перемоги. Він написав у Facebook , що ворог битиме по містах та столиці до кінця війни, а на Донбасі "йде грандіозна бійка".

07:58
У Броварському районі горить склад через ворожий снаряд. Пожежа зайнялася о 16:05 на площі 20 000 кв. м. О 18:00 пожежу локалізували працівники ДСНС.
До гасіння залучено 25 осіб та 7 одиниць техніки.

07:27
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своїй промові до уряду заявив, що в Україні запасів їжі вистачить на декілька років.
"Запустили програму безкоштовної роздачі ключових соціальних продуктів у прифронтових містах. Держава купує понад 10 таких продуктів і далі роздає людям. Це також і підтримка українського виробника — підтримка нашої харчової промисловості", - сказав прем'єр.
В контексті продовольчої безпеки України Денис Шмигаль розповів, що посівна розпочалася вже в 11 областях і держава дала аграріям кошти на закупівлю всього необхідного: пального, добрив, насіння. А також, кредити під 0%.
Розпочалася посівна вже в 11 областях. Держава дала аграріям кошти на закупівлю всього, що треба для цього. Кредити під 0%. Гарантії держави перед банками. Пальне, добрива, насіння. Все це є.

07:14
Центр протидії дезінформації при РНБО зібрав добірку фейків, маніпуляцій та дезінформаційних "вкидів" росіян:
    Тактика обстрілів захоплених пунктів  для дискредитації ЗСУ в очах місцевого населення. Перед тим, як обстріляти житлові квартали окупанти повідомляють про плани наступу з боку ЗСУ.
    Міноборони путінського режиму повідомило, що політичне та військове керівництво України нібито "наказує нацбатам знімати постановочні відео про нібито скоєні російськими військовими вбивства мирних громадян та мародерство".
    Пропагандисти просувають тези "Ні русофобії, росіяни не повинні відповідати за Путіна, росіяни не повинні страждати від санкцій". Вказане було озвучено в ефірі італійського телеканалу RAI Мариною Овсянніковою, яка раніше виходила на телебаченні Росії з антивоєнним плакатом.

07:11
Ворог продовжує вчиняти протиправні дії проти мирного населення на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей. У Великій Білозерці окупанти розмістили техніку біля житлових будинків, а на підступах до Мелітополя обладнали блокпости та посилили пропускний режим.
Також повідомляється у Генштабі, що за минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках українські сили відбили чотири атаки: знищено сім танків, сім одиниць броньованої, дві автомобільні техніки та протитанкову гармату. У ворога – втрати у живій силі.

07:10
За даними Генштабу, армія РФ має проблеми із комплектуванням. Зокрема, строковики з 26 танкового полку 47 танкової дивізії, які підписали контракти, після війни з Україною почали подавати рапорти на розірвання контракту з проханням направити їх на службу до пункту постійної дислокації.

07:07
За даними ГШ, на територію України було перекинуто підрозділи четвертої (Цхінвальський район, Південна Осетія) та сьомої (Абхазія) військових баз, що входять до складу Південного військового округу РФ.
Від четвертої бази було сформовано та відправлено в Україну три батальйонно-тактичні групи (до 1200 російських та осетинських військових), від сьомої – дві БТГр (до 800).

07:04
Генштаб ЗСУ обпулікувава нове оперативне зведення за 29 березня станом на 06.00 30.03.2022 щодо російського вторгнення.
Росіяни перекинули в Україну 2 тис. військових з окупованих територій Грузії. На Луганщині планують провести нову хвилю мобілізації, - Генштаб

06:45
Великобританія готова бути одним із гарантів безпеки. Про це заявила на брифінгу постпред Британії в ООН Барбара Вудворд.
Вона також додала, що Британія вже відправила Україні значну військову допомогу та виділила 400 млн фунтів гуманітарної допомоги.

06:35
На початок 35-ї доби війни черги на кордоні з сусідніми державами майже відсутні, пише  Держприкордонслужба.
У Польщі по 5 автобусів на пропускних пунктах "Краківець" і "Шегині". На кордоні зі Словаччиною 10 людей на пропускному пункті «Ужгород».
На інших пунктах пропуску з Угорщиною, Румунією та Молдовою – черги відсутні.

06:29
Байден звернувся до громадян Росії: Ця війна недостойна вас. Путін може і повинен покласти край цій війні. Американський народ підтримує вас та сміливих громадян України, які хочуть миру.

06:18
Держдеп повідомлює, що у Москві можуть "затримувати" американців. Уряд США наполегливо рекомендує своїм громадянам утриматися від поїздок або "негайно" виїхати з території Росії, пише AFP а Твиттере.

06:11
У Верховній Раді депутати зареєстрували законопроект щодо заборони Московського патріархату на території України.

05:48
У центрі Маріуполя зруйновано цілі квартали, на багатьох будинках відсутні дахи. Нові супутникові знімки обложеного російською окупаційною армією міста показав Maxar Technologies, пише CNN.
Через відсутність зв'язку ці знімки є єдиним за останні дні свідченням варварських дій Росії у Маріуполі.
На одному зі знімків можна побачити сотні людей, які вишикувалися в чергу біля супермаркету Метро.
За словами мера Маріуполя, у місті зараз залишається 160 000 мирних жителів.

05:37
29 березня в Україну прибув гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) для переговорів із українським урядом щодо безпеки ядерних об'єктів на тлі повномасштабного вторгнення Росії. Про це він повідомив у Twitter.
Гроссі опублікував фотографію, де він стоїть перед офіційним автомобілем ООН і написав, що "щойно перетнув кордон з Україною, щоб розпочати місію МАГАТЕ із забезпечення безпеки ядерних об'єктів країни".

05:35
29 березня у Великій Британії відбувся благодійний концерт за участю світових поп-зірок, під час якого для допомоги Україні зібрали $16 млн. Про це повідомляє BBC.
У концерті брали участь Ед Ширан, Каміла Кабельо, Найл Роджерс, Емелі Санде та багато інших музикантів.
Квитки на концерт купили близько 8000 людей, а мільйони людей переглянули трансляцію на ITV.

05:31
Президент США Джо Байден говоритиме з російським диктатором Володимиром Путіним за умови, якщо Росія забезпечить реальну деескалацію в Україні та діятиме за правилами дипломатії. Про це заявила глава пресофісу Білого дому Кейт Бедінгфілд, передає The Guardian.
Вона сказала, що Байден готовий зустрітися з Путіним безпосередньо, як він і запропонував 28 березня, але лише в тому випадку, якщо наперед будуть надані певні гарантії.
28 березня Байден сказав, що він відкритий для розмови з Путіним, незважаючи на те, що досі вважає його військовим злочинцем. Президент США наголосив на важливості завершення війни та відновлення України.

05:15
Мер Ірпеня Олександр Маркушин закликав мешканців поки не повертатися до своїх будинків, попри те, що українська армія звільнила місто від російських окупантів. Про це він повідомив у відеозверненні у Facebook.
"Місто ще обстрілюється ворогом, у місті багато розтяжок, мін і снарядів, що не розірвалися. Я дуже прошу вас - залишайтеся там, де ви зараз", - підкреслив він.
Маркушин додав, що він повідомить городянам, коли можна буде безпечно повернутися до Ірпеня.

05:01
Російські загарбники продовжують блокувати Ізюм Харківської області. З 14 березня немає можливості доставити до міста гуманітарну допомогу – їжу, воду, ліки. Про це повідомив CNN депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник.
За словами депутата, в Ізюмі – гуманітарна катастрофа, жителі міста фактично перебувають у заручниках – не можуть виїхати через загрозу наступу російської армії. Загарбники глушать мобільний зв'язок та інтернет.
Стрільник підрахував, що за час бойових дій в Ізюмі загинуло понад сто мирних жителів.
"Померлих ховають у центральному парку нашого міста", - сказав він.

04:56
29 березня снаряд російських окупантів потрапив до складського приміщення у Броварському районі Київської області. Про це повідомляє ДСНС.
Пожежу вдалося локалізувати на площі 20 000 м кв. З вогнем боролися 25 працівників ДСНС і сім одиниць техніки. Про постраждалих не повідомляють.

04:38
Український військовослужбовець розповів про "другу армію світу", а точніше окупаційні війська Росії, які все, що "не вдалося захопити, рівняють із землею". Відео опубліковано у Facebook оперативного командування Північ.
“Це не армія. Це просто величезна мародерська банда, яка знущається, вбиває і ґвалтує цивільних”, - каже боєць ЗСУ.
За його словами, після того, як українська армія розбила таку колону РФ, загарбники "займають віддалені позиції й обстрілюють населені пункти Чернігівщини зі ствольної артилерії та танків".

04:26
Російські хакери сканують системи енергетичних компаній та іншу критично важливу інфраструктуру США - це загроза нацбезпеці країни. Про це заявив помічник директора кібервідділу ФБР Браян Ворндран, пише Reuters.
За словами працівника ФБР, кібератаки спонсорує Кремль. Він додав, що така активність є «етапом розвідки» з боку Росії, щоб спробувати зрозуміти захист компаній і визначити вразливість.
Уточнюється, що під загрозою кібератак можуть опинитися 16 різних видів інфраструктури – телекомунікації, охорона здоров'я, продовольство й енергетика.

04:11
Оперативне командування Північ опублікувало у Facebook черговий доказ того, що російська окупаційна армія навмисно вбиває українських дітей і мирне населення.
Українські захисники показали фото дитячого майданчика, у який потрапив російський снаряд. Він розташований у центрі Чернігова, біля центрального міського пляжу Золотий берег на річці Десна.

03:59
Військова агресія Росії призвела до гострої нестачі продовольства в Україні – це спровокувало глобальну продовольчу кризу в усьому світі. Наразі у Чорному морі заблоковано майже 100 суден із продовольством. Про це заявила заступниця держсекретаря США Венді Шерман на засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому гуманітарній кризі в Україні, передає CNN.
За словами заступниці держсекретаря США, ВМФ Росії блокує доступ до українських портів, позбавляючи Україну можливості експортувати зерно і не дозволяючи близько 94 судам із продовольством вийти в Середземне море.
Шерман додала, що до 13 млн людей у всьому світі "можуть зіткнутися з відсутністю продовольчої безпеки через вторгнення Росії в Україну".

03:55
ЗСУ опублікували відео, як жителі Ірпеня Київської області вчора зустрічали у звільненому місті українську військову техніку та військовослужбовців.

03:43
Громадян Овруцького району Житомирської області просять не залишати укриттів упродовж усієї ночі через загрозу авіаударів російських окупаційних військ. Про це повідомляє у Facebook Овруцька міськрада.
Уточнюється, що особливо важливо оперативно реагувати на сигнали повітряної тривоги й ховатися в укриття мешканцям багатоповерхових будинків.

03:27
29 березня Росія продовжила поширювати фейки та "вкиди" про ситуацію в Україні. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.
→ Окупанти обстрілюють захоплені населені пункти для дискредитації ЗСУ в очах місцевого населення. Перед атаками вони повідомляють мешканцям про нібито наступ української армії.
→ Міноборони РФ повідомило, що політичне й військове керівництво України "наказує нацбатам знімати постановчі відео про нібито скоєні військовими РФ убивства мирних громадян і мародерство".
→ Пропагандисти Росії продовжують просувати тези "ні русофобії, росіяни не повинні відповідати за Путіна, росіяни не повинні страждати від санкцій". Про це заявила в ефірі італійського телеканалу RAI Марина Овсяннікова, яка раніше виходила на телебаченні РФ з антивоєнним плакатом.
У РНБО наголошують, що ця інформація є фейками.

03:25
У зборі розвідувальних даних Сполученими Штатами може існувати певна "прогалина", через яку США перед нападом Росії на Україну переоцінили можливості РФ і недооцінили оборонні спроможності української армії. Про це заявив командувач військами США та НАТО в Європі Тод Волтерс, передає CNN.
За його словами, коли Росія розпочала вторгнення в Україну, розвідка США оцінила, що наступ по всій країні може призвести до того, що Київ потрапить до рук Росії протягом кількох днів. Але цього не сталося.
Розвідка США точно передбачила, коли Росія планує вторгнення до України, але помилилася у прогнозі подальшого розвитку подій, наголосив Волтерс.

03:07
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад десять мільйонів українців, серед них половина дитячого населення покинули країну. Про це заявила заступниця координатора ООН з надзвичайних ситуацій Джойс Мсуя, пише CNN.
За даними ООН, 3,9 млн українських біженців виїхали за межі країни, 6,5 млн шукають безпечний притулок усередині країни.
В Україні зараз працюють понад 1230 співробітників ООН.
"Україна — це гуманітарний парадокс: поряд із крайнім насильством ми бачимо крайню доброту, глибоку солідарність і найніжнішу турботу", — сказала Мсуя, описуючи гуманітарну ситуацію на місцях.

02:51
Росія напала на Україну, керуючись "украй імперіалістичними поглядами", ця війна спрямована на захоплення території. Таку заяву зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц 29 березня під час виступу у Дюссельдорфі, пише DW.
"Ми не можемо і не будемо цього приймати", - наголосив канцлер ФРН.
За словами Шольца, ситуація склалася "серйозна та вкрай загрозлива".

02:40
Ще одне непросте відео з Ірпеня – наслідки обстрілів російськими загарбниками району Стоянка.
Автори за допомогою аерообльоту показали, що красиві, охайні й доглянуті будинки мешканців Ірпеня перетворилися на руїни.

02:34
Відеооператори приїхали в Ірпінь Київської області за кілька годин після звільнення міста від російських окупантів. Вони знімали кадри по всьому місту, зокрема, вулиці Пушкінську, Київську та центральну паркову зону.
"На жаль, трупів на вулицях більше, ніж тих, хто може зібрати", - поділилися тяжким враженням автори відео.

02:10
Карта просування російських окупаційних військ на територію України станом на 28 березня 2022 року. Опубліковано CNN.

02:00
Приміщення польового офісу Консультативної місії ЄС в Україні в Маріуполі обстріляли російські окупаційні війська. Про це йдеться у заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.
"Офіс та обладнання зазнали серйозних пошкоджень. Ніхто з членів місії або підрядників не постраждав", - сказано в повідомленні.
У місії заявили, що засуджують "будь-які напади, спрямовані проти цивільних осіб і цивільної інфраструктури". Від Росії вимагають припинити наступ і вивести військову техніку з території України.

01:50
Підписання угоди про гарантії безпеки для України можливе лише після повернення військ РФ на позиції станом на 23 лютого 2022 року. Про це заявив посол України в ООН Сергій Кислиця.
Постпред України при ООН заявив, що сьогоднішні переговори в Стамбулі продемонстрували, що Росія, можливо, готова робити кроки вперед, хоча до стійкого припинення вогню та всеосяжної деескалації ще далеко.

01:37
Люксембург через російську агресію в Україні заморозив активи Росії на суму 2,5 мільярда євро. Про це повідомляє Мінфін Люксембургу у Twitter.
Уточнюється, що Міністр фінансів Юріко Бакес поінформував парламент країни про стан процесу впровадження антиросійських санкцій Євросоюзу.

01:29
Німецький виробник Ritter Sport відмовився залишати російський ринок, проігнорувавши санкції на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє Handelsblatt.
У компанії виправдалися, що рішення було для них "нелегким", але припинення співпраці з Росією спричинить скорочення виробництва, "отже й серйозні наслідки для нас як незалежного середнього сімейного бізнесу". Вони твердять, що думають про фермерів, які вирощують какао.
Ritter Sport постачає ринку Росії 7% своєї продукції.

01:18
Російські окупанти виводять частину військ від Києва – це не означає, що вони відмовилися від планів оточити столицю. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24.00 29 березня.
Як зазначається, відведення підрозділів збройних сил РФ із території Київської та Чернігівської областей триває.
За деякими ознаками супротивник здійснює перегрупування для зосередження основних зусиль на Східному напрямку.
Водночас, наголошують у Генштабі ЗСУ, так зване "відведення військ", ймовірно, є ротацією окремих підрозділів, ворог хоче, щоб військове керівництво ЗСУ зробило хибний висновок про відмову окупантів від планів оточення міста Київ.

01:02
У Міноборони США вважають, що російські окупаційні війська зараз відступили від Києва, але не слід втрачати пильності - вони можуть виявити "масову жорстокість" до української столиці. Про це заявляють у Пентагоні, пише CNN.
"Ми вважаємо, що це перепозиціонування, а не справжній відхід, і ми всі повинні бути готові спостерігати за великим наступом на інші райони України. Це не означає, що загроза Києву зникла", - заявив на брифінгу прессекретар Пентагону Джон Кірбі.
За словами Кірбі, від Києва зараз відступає незначна кількість російських військ. Він нагадав, що Росія продовжує завдавати авіаударів по столиці «навіть сьогодні».

00:53
29 березня на Сумщині російські окупаційні війська влаштували провокацію, щоб потім спалити український прикордонний пункт пропуску. Про це заявив у відеозверненні голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
За словами голови ОВА, у пункті пропуску Рижівка загарбники підірвали свій БТР, щоб надати кадри для російських пропагандистських ЗМІ.
"І це була заздалегідь спланована провокація, спрямована на формування картинки для російських ЗМІ щодо того, що українці знищили їх БТР, хоча вони це зробили самостійно... І вони начебто, щоб помститися українцям, спалили український прикордонний пункт пропуску на кордоні з орками", – наголосив Живицький.

00:50
Росія визнала, що втратила ініціативу в районі Києва, наступ російських окупантів там не досяг своєї мети. Про це повідомляє розвідка Великої Британії.
У звіті британської розвідки наголошується, що заяви Росії про зниження активності навколо Києва й повідомлення про виведення деяких російських підрозділів із цих районів можуть свідчити про те, що Росія визнала, що зараз вона втратила ініціативу у регіоні.
"Вельми ймовірно, що Росія прагнутиме залучити бойові сили з півночі для свого наступу в Донецькій і Луганській областях на сході", - прогнозують британські розвідники.

00:32
Російські загарбники в Ірпені вбили відомого ексбоксера та дитячого тренера з боксу Олексія Джунковського. Про це повідомляє VRINGE.
За словами колег, окупанти розстріляли тренера у боксерському залі, де у мирний час він тренував дітей.
Джунковський був призером чемпіонатів світу з боксу та виховав чемпіонів Європи серед підлітків.

00:22
Біля Ізюма Харківської області українські захисники за допомогою ППО збили безпілотник і винищувач російських окупантів. Про це повідомляє у Facebook повітряне командування Схід.
Повідомлення про вдалу операцію захисники проілюстрували не фото збитої російської техніки, а малюнком 7-річної української дівчинки Маргарити, яка нагадала: "Україна проти війни!"

00:14
За останню добу в зоні ООС військовослужбовці ЗСУ відбили чотири атаки ворога, повідомляється на Facebook- сторінці Операції об'єднаних сил.
Українські захисники знищили сім танків, сім одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки.
Також знищено одну протитанкову гармату МТ-12 окупантів.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live