Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

3.03.2022

23:58

Сватове. Луганщина. Окупантів женуть з міста жовто-блакитними прапорами.

23:29

Арестович повідомив, що завтра в Херсоні окупанти влаштують постановковий проросійський мітинг, звізши туди людей під російськими прапорами, які нібито радітимуть "руському міру". Закликає не вірити в чергову пропаганду росіян.

23:23

Ірпінь. Той самий Правий сектор, про який російські пропагандисти вже дев'ять років невтомно вигадують страшні легенди, допомогають евакуювати жінок і дітей. Евакуювати зі зруйнованих росіянами будуинків.

23:19

Давайте трошки приємного в ці надвичайно складні дні. Помилуємось палаючими танками окупантів під Микалаєвом.

23:11

Стратком повідомляє, що флагман ВМСУ Гетьман Сагайдачний навмисно підтопили в порту Миколаєва: "Так треба. Після війни швидко підіймемо і відновимо".

23:02

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомляє, що окупанти взяли в полон українського льотчика, який катапультувався після ураження ворожою ракетою. У ЗСУ попереджають, що російський агітпром застосував брутальну тактику 2014-го року і очевидно, що під загрозою розправи льотчик дає інтерв’ю про націоналістів, ЄС та НАТО, куди Україні не слід іти, а дружити з "братнім" народом. Відео ширитимуть всілякі скабєєви та соловйови.

"НЕ ВІРТЕ! Льотчик – наш, із славної 299-ї бригади тактичної авіації. Слова – НІ!" - йдеться в повідомленні.

22:53

Мер Харкова Ігор Терехов просить мешканців міста залишатися у сховищах у метро: "Ворог хоче знищити наше місто, прошу вас бути в сховищах і метро. Як би не було важко зараз, я впевнений, що ми переможемо".

22:19

Стратком попереджає про черговий фейк. У мережі поширюють інформацію, що нібито на картах Google з?явилися нові "мітки", за допомогою яких окупанти наводять артобстріли, ракетні або авіаудари. Ця інформація не відповідає дійсності. Google в Україні обмежив можливість додавання нових міток на карти. Поява нових "міток" - це інформаційно-психологічна операція з метою посіяти паніку та дезінформацію в населення.

22:10

Залізничні компанії ЄС пропонують українським біженцям безкоштовний проїзд. Громадяни з українським паспортом або ID-карткою звільняються від плати за залізничні квитки до Польщі, Німеччини, Австрії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Франції, Бельгії та Данії.

22:05

На будинках дипломатичних представництв у Києві знайшли мітки, подібні до яких російські диверсанти використовують для коригування вогню.

21:43

І ще цікаве аудіоперехоплення. Окупанти мріють повернутись додому та звільнитись з лав ЗС РФ. Сплять на вулиці, пальне закінчується, дивуються, що у цивільних є автомати, і їхню техніку обстрілюють. Щодо "зарплати" - російським військовим обіцяли по $52 на день.

21:31

СБУ затримала підозрюваного у причетності до ракетного обстрілу телевежі у Києві. Він надавав ворогові інформацію для ведення війни, наполегливо агітував розбомбити Київську телевізійну вежу, щоб припинити трансляцію українських телеканалів, кажуть у спецслужбі.

21:26

США не закриватимуть небо над Україною, бо це може призвести до прямої війни з Росією, заявила на брифінгу речниця Білого дому Джен Псакі. Вона повторила, що Байден не хоче закривати небо, тому що введення безпольотної зони передбачає, що американські військові збиватимуть російські літаки, що може спровокувати пряму війну з РФ, а Штати хочуть уникнути цього.

21:13

Окупанти прийшли на нашу землю, прикриваючись "санітарними машинами". Насправді росіяни покидають своїх ранених та убитих, а машини наповнюють боєприпасами:

21:02

Перехоплення розмов російських окупантів. Про втрати, про "навчання", про "неможливість" відмовитися йти воювати проти України через страх бути звільненими.

20:38

У Гостомелі в районі місцевого склозаводу станом на 18.30 було знищено 10 бойових машин російського десанту. Загалом упродовж дня українські спецназівці знищили у Гостомелі 20 бойових машин ворога. Бої тривають.

20:30

Російські війська бомбардують Суми і область з 18:00, повідомляє глава ОДА Дмитро Живицький. В Охтирці немає опалення й електроенергії.

"Бомблять Недригайлів, Боромлю, Бездрик, Лебедин. Просто знищують цивільне населення. Це вже не Путін. Путін – божевільний карлик. А сьогодні прості росіяни вбивають наших дітей, людей похилого віку. Просто нищать нашу країну. Без жодної причини", - каже глава ОДА.

20:18

Відео з Чернігова. Сьогодні там внаслідок авіанальоту російських окупантів загинули 33 цивільних, близько 100 поранених. Мер міста Владислав Атрошенко каже, що битиметься з окупантами до останнього патрона та останньої краплі крові: "У мене немає плану Б, тільки план - А!".

20:16

Друзі, звертаємося до вас від всієї команди Liga.net.
Сьогодні частина наших журналістів захищає Україну у лавах територіальної оборони зі зброєю в руках. Водночас усі інші працівники Ligamedia задіяні в роботі на одну мету - інформування світу про злочини російських окупантів на території України.
Для цього ми цілодобово ведемо хроніку війни трьома мовами - українською, російською та англійською.
Правда, яку українські журналісти розповідають світові, впливає на те, яку допомогу нам надають країни-партнери, які санкції вводять проти Росії та скільки бійців-добровольців їдуть до України.
Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.
Тож ми вимушені звернутися до вас по допомогу. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.
За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити підписку, або зробити разовий переказ. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!
Ми переможемо, бо разом ми сила. І разом ми - ПРАВДА!

20:05

Генштаб ЗСУ повідомляє, що по той бік українсько-білоруського кордону у лісистій місцевості стоїть 38 окрема десантно-штурмова бригада ЗС Білорусі. Є інформація, що командування військової частини отримало наказ про перетин кордону. Доведення бойового наказу буде здійснено після перетину кордону. При цьому морально-психологічний стан десантників вкрай низький, офіцери та солдати не бажають виконувати роль російських найманців. Значна кількість висловилась за припинення контрактів, термін яких у більшості спливає в травні.

20:01

Зеленський звернувся з проханням до президента США Джо Байдена та європейських лідерів: закрийте небо зараз чи дайте строк, коли.

"Скільки треба? Скажіть, скільки людей має вибухнути? Скільки треба рук, ніг, голів, щоб вони були відірвані? Щоб достукатися до вас, щоб закрили? Кількість скажіть. Я піду, ми рахуватимемо. І почекаємо до цього моменту", - сказав він.

19:57

Зеленський - Путіну: "Що ти хочеш від нас? Йди з нашої землі! Не хочеш зараз піти - сядь зі мною за стіл переговорів. Я вільний. Сядь зі мною, тільки не за 30 метрів, як з Макроном, Шольцем і так далі, як їх приймають. Я - сусід. Я не кусаюся, я нормальний мужик. Сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся? Ми нікому не загрожуємо. Ми не терористи. Ми не захоплюємо банки і не захоплюємо чужі землі".

19:53

Генштаб ЗСУ повідомляє, що Укроборонпром вже почав приймати та ремонтувати трофейну техніку. Майже нова, малий пробіг, двигун, коробка та ходова цілі. Є сліди обгоряння та невеликі залишки органіки. Тепер автомобіль добре послужить Україні.

19:49

ЗСУ звертаються до українців, які стали випадковими очевидцями артобстрілу чи авіаудару: "Переконливо просимо вас — не поширювати одразу інформацію в соціальних мережах. Підступний та підлий ворог уважно відслідковує соцмережі місцевих мешканців на наявність подібного контенту для коригування та нанесення точних ударів по цілях. Самі того не розуміючи, ви допомагаєте агресору!".

19:42

Російські окупанти відкрили вогонь по Енергодару, де знаходиться найбільша в Європі АЕС.

19:27

Другий раунд переговорів російської та української делегацій завершено. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк констатував, що не досягнуто результатів, на які розраховувала українська сторона. Однак сторони "досягли розуміння" про необхідність забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирних жителів та доставки продуктів у найпроблемніші місця.

19:24

Арестович звернувся до українців із закликом допомогти Збройним Силам у боротьбі з російським агресором. Завдання українців, які проживають на півночі країни, – завалити всі дороги чим завгодно для блокування ходу колон російських окупантів углиб України.

"Кожне дерево в лісі має бути спиляне і покладене на дороги. Зупинимо тили - зупиниться війна", - пояснив він.

19:17

СБУ перехопила одну з розмов російських ОМОНівців, які обговорюють ситуацію під Гостомелем. Розповіли, як українські військові "розбили взагалі в дим" красноярців з танків та з мінометів, жахаються власним втратам.

19:10

Київська область, Бучанський район. ДСНС повідомляє, що у с. Чайки в результаті потрапляння снаряду в складське приміщення з виготовлення та зберігання монтажної піни сталося загоряння складу на площі 10 000 кв. м та 8-ми поверхової адмінбудівлі. На даний час жертв та потерпілих немає.

19:06

Глава Херсонської ОДА Генаадій Лагута повідомив, що окупанти захопили приміщення ТРК "Суспільне мовлення: Херсон", попереджає, що планується розповсюдження фейків про капітуляцію: "За наявною інформацією, рашисти через канали зв’язку планують поширювати дезінформацію про нібито "капітуляцію та підписання мирного договору з РФ".

18:57

Зеленський запевняє, що після України Росія може піти на Латвію, Литву, Грузію, Польщу, і так до Берлінської стіни. На тлі цього він закликав світ показувати свою міцність та закрити небо над Україною.

18:55

Чернігів. ДСНС повідомляє, що станом на 18:20 внаслідок сьогоднішніх авіаційних ударів з-під завалів вилучено тіла 33 загиблих людей та 18 травмованих. В зв’язку з потужними обстрілами рятувальні роботи тимчасово призупинено.

18:40

ДПСУ повідомляє, що російські окупанти затопили цивільне судно під прапором Панами. Обстрілом з російського війського корабля затоплено суховантаж HELT, який загарбники взяли в заручники позавчора.

Отримано голосові повідомлення, якими обмінювався боцман з представником судновласника: "Знайте, во всем виновата Россия, войну они затеяли и подбомбили HELT тоже они".

18:37

Про ситуацію в Бучі, куди зайшла колонна російських танків. Співрозмовник LIGA.net каже, що вони взяли курс на Ірпінь, і їх "гасять" біля новобудов, ліквідовано чимало військової техніки ворога.

18:34

Зеленський: "Російська армія в рази більше. Не в три - в п'ять, десять разів. В російський армії людей ніхто не рахує - скільки їх помирає під обстрілами. Ви знаєте, що вони з собою привезли крематорій? Тобто вони заздалегідь не збираються показувати сім'ям, матерям, що їхні діти тут загинули".

18:27

Зеленський наголосив на важливості збережння життів у цій війні: "Я не хотів би історію про Україну, як легенду про 300 спартанців. Я не хочу цього, я бажаю миру і хочу, щоб він настав у моїй державі. Ми на своїм землі, ми готові до будь-чого".

18:25

Президент Володимир Зеленський поспілкувався з представники світовим ЗМІ.

18:21

СБУ повідомляє про черговий фейк окупантів - ворог зламав окремі сайти регіональних органів влади і місцевого самоврядування та поширює через них брехню про нібито "капітуляцію та підписання мирного договору з РФ". Мета - дезорієнтувати українців, посіяти паніку, зневірити громадян і схилити ЗСУ до здачі.

18:06

У Бучі під Києвом по Яблунській йде колонна россійських танків. Також у дворах помічено техніку росіян. Співрозмовник LIGA.net каже, що вни "хапають цивільних та знущаються". Українські військові запевняють, що працюють над ситуацією.

18:03

Співрозмовник LIGA.net у Херсоні повідомляє: "Окупанти вивантажилися з апаратурою біля центру телемовлення в Херсоні, біля Суспильного. Зайшли якісь люди. У міських чатах пишуть, що у багатьох перестали працювати телеканали, швидше за все вранці ми вже матимемо російську пропаганду в телевізорі".

17:50

Дмитро Кулеба завтра візьме участь у зустрічі глав МЗС НАТО, де переконуватиме партнерів "закрити небо" над Україною у військовому плані, щоб росіяни не могли літати над Україною та запускати ракети.

17:45

ДСНС: Чернігів. Станом на 15:30 внаслідок авіаційних ударів з-під завалів вилучено тіла 22 осіб. Рятувальні роботи продовжуються.

17:20

Мами з дітьми евакуються за кордон через агресію Росії: історії про Польщу, Словаччину, Румунію

17:13

Мер Енергодару Дмитро Орлов про ситуацію в місті:

"На Енергодар суне більше 100 одиниць важкої техніки. Енергодарці, покиньте негайно вулиці! Відійдіть від вікон! Не користуйтеся ліфтами!"

За кілька хвилин після цього він повідомив, що окупанти на блокпосту обстріляли мирне населення.

17:03

Мер Вільнюса Ремігіюс Шимашюс написав у Facebook: "Посольство Росії, міняйте візитки: вул. Героїв України, 2".

"Відтепер візитна картка кожного співробітника посольства РФ віддаватиме честь українським героям. І кожен, хто напише листа до посольства, згадає про жертв російської агресії та героїв України", - заявив мер.

Для зміни адреси посольства муніципалітет вирішив дати назву короткій безіменній вулиці, яка вела від вулиці Латвійської до будівлі посольства.

16:49

Михайло Подоляк повідомив LIGA.net, що розпочався другий тур переговорів між Україною та Росією.

16:47

Співрозмовник LIGA.net на Херсонщині повідомляє: “Російські запустили поїзди до Олешок. Швидше за все, перекидають піхоту. Росіяни зайшли до Херсонської обладміністрації. Захопили документи. У дуже крутому екіпіруванні зайшли. Разом із ними ОМОН, ЗОБР – така собі поліція. Тобто будуватимуть тут вертикаль поліцейської влади. Заселилися майже всі держоб'єкти - військові, поліцейські, МНС, влади".

16:41

Пряме включення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до телеефіру.

16:38

Запис із автореєстратора із Чернігова з моментом вибуху. Сегодня місцева влада повідомляла, що дві крилаті ракети потрапили до будівлі лікарні.

16:31

Служба безпеки України:

Наступальний характер російських окупантів сповільнився, військові все частіше здаються в полон.

Шалений опір українців і ЗСУ поступово змінили наступальний характер російських окупантів. Тож частішають випадки, коли солдати та офіцери РФ здаються в полон і відмовляються продовжувати наступ. І роблять це цілими організованими групами.

Наприклад, у районі Миколаєва ЗСУ знешкодили російський десант, який намагався висадитись. Частина окупантів одразу здалися в полон. Російський десантник у розмові з матір’ю розповів їй, де він воював насправді. І заодно просив, щоб солдатські матері виходили на протести з вимогами забрати російські війська з України.

Згодом поблизу Миколаєва добровільно здалися в полон ще шість російських танкістів.

Для родичів російських окупантів в Україні віднедавна функціонує Об’єднаний центр.

До нього можуть звертатися матері російських солдатів, які хочуть забрати з полону своїх синів.

Для звернень громадян цілодобово працюють телефони:

+38 067 650 83 32
+38 098 087 36 01

та електронна пошта: united.centre.ssu@gmail.com

Звільнимо нашу землю від окупантів!

16:17

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: Російське військове керівництво мобілізувало на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей місцевих жителів для штурму Одеси та Києва.

16:08

Фейки та маніпуляції на прикладі карт за 1 березня 2022 року.

Військови РФ не контролюють тили та значну частину території по якій просунулись, як показують на першій мапі. Їх техніка рухається по дорогах (друга мапа) і показувати, начебто вони окупували значні райони - некоректно.

Не поширюте маніпуляції і самі на них не ведіться!

16:03

Фантастичні відео з Мелітополя – городяни зупиняють колони окупантів та вимагають, щоб вони пішли.

15:56

Новий трофей сумських трактористів – кинута окупантами самохідна реактивна установка розмінування УР-77.

15:48

Російські фашисти обстрілюють з танків ЖК у Гостомелі. Будинки горять.

15:43

Херсоньска ОДА (ОВА):

УВАГА! Рашисти почали мінувати Херсон. Очевидці повідомляють, що вони встановили «розтяжки» у середмісті - поблизу будівлі ТРК «Скіфія»!!

Де ще російські окупанти залишили подібні «подарунки» - достеменно невідомо.

Тому просимо усіх пересуватися обережно, дивіться під ноги. Особливо, якщо проходите місцевість з великою травою.

Якщо все-таки побачили вибухівку. Не чіпайте її в жодному разі. Вона може детонувати та вбити або покалічити вас. Повідомте про її місцезнаходження правоохоронцям.

15:39

Кулеба: Варварська військова тактика Росії полягає в тому, щоб маніпулювати громадянськими стражданнями, які вона сама і завдає. Тепер Лавров звинувачує Україну у завадах для евакуації мирних жителів. Скажи своєму начальнику, щоби припинив безладні обстріли українських міст. Покажіть світові, що Росія серйозно ставиться до переговорів.

15:24

У Києві британський офтальмологічний центр безкоштовно лікує поранення та травми очей, а також гострі захворювання очей. Контакти для запису онлайн: eyes.ua, та телефони: +38(044) 2307070; 38 (068) 2307070; +38 (099) 230 7070.

15:23

МВС: Українські ППО збили російський літак, який намагався обстріляти електропідстанцію у селі біля Затоки Білгород-Дністровського району Одеської області.

15:11

Хроніки 2 березня. Мелітополь. Окупанти стріляють по беззбройних людях. Поранений мелітополець.

15:07

Олексій Гончаренко:
Верховна Рада працює! Сьогодні прийняли низку дуже важливих законів:

- Посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах воєнного стану (за мародерство, диверсії, держзраду – пожиттєве з конфіскацією майна).

- Націоналізація активів російських компаній, юридичних і фізичних осіб

- Погодили указ Зеленського про мобілізацію

- Звернення про підтримку та встановлення безпольотної зони

- Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану

Разом до перемоги!

14:57

Російська авіація атакувала дві школи у районі Старої Подусівки та приватні будинки. Попередньо 9 загиблих та 4 травмованих. Працюють рятувальники.

14:52

Голова Ізюмського РДА Степан Масельський: "По містах і селах Ізюмського району постійно наносяться ракетні та авіаційні удари! Після Балаклії, Куньє, Веселе, Волохів яр, вночі і зараз вдень авіаудари наносяться по Ізюму, розбомблена школа в Гороховаткі. За минулу ніч маємо 9 загиблих із них двоє дітей!!!"

14:42

Кулеба: Росіяни у прикордонній Попівці націлюють ракети на свою територію.

14:35

Джерело в Херсоні повідомляє LIGA.net: " З Криму до Херсона почали завозити "гуманітарну допомогу" і робити картинку для російських телеканалів. Логіка така: вони не дають зайти нашому гумконвою. Люди починають голодувати, їхня гуманітарка заходить, людям доведеться брати, а у них картинка готова.

14:30

Одне з перших відео із Гостомелю з моменту початку боїв. Залишки "Мрії" у вогні.

14:23

Російські витратні матеріали: "Нас усіх пустили на гарматне м'ясо. Не їли вже три дні. Спали на підлозі без їжі та води. І вимагають, щоб ми підписали заяви про звільнення".

14:18

На гроші, зібрані білорусами, куплено два реанімобілі, які рятуватимуть життя захисників України. Фонд BYSOL повідомляє, що дві машини швидкої допомоги відправлять до Першого добровольчого мобільного госпіталю ім. Миколи Пирогова.

14:09

Боррель: "Я закликаю до негайного припинення вогню. Я закликаю до негайного створення гуманітарних коридорів".

13:59

В Україні працюють близько 1300 іноземних журналістів, тому світ чудово розуміє, що насправді тут відбувається, вважає радник Офісу президента Михайло Подоляк.

Понад 1300 іноземних журналістів в Україні. У розпал війни. Тому світ добре розуміє, що відбувається в нас і чому РФ порушує принципи ведення війни, повсюди атакуючи мирних жителів. До речі, свої останні незалежні медіа РФ «вбиває» нещадно. Як, наприклад, «Ехо Москви».
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 3, 2022

13:56

Переговорники вже у гелікоптерах і прямують до місця зустрічі - Подоляк.

13:52

Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 12.00 3 березня 2022 року

Діючи підступно окупанти продовжують використовувати мирне населення у якості живого щита, беручи заручників. Всупереч нормам Міжнародного гуманітарного права використовують при бомбардуваннях касетні та осколкові боєприпаси великої потужності. При нанесенні артилерійських ударів по населених пунктах окупантами активно застосовуються реактивні системи залпового вогню “Град”, “Смерч” та “Ураган”.

На Волинському напрямку ворог силами до 2 БТГр перейшов до оборонних дій і намагається утриматися на рубежі Бігунь, Овруч, Пірожки, Різня, Українка.

На Поліссі окупанти зосередили основні зусилля на Київському напрямку, несуть втрати в особовому складі та техніці, але не полишають спроб блокувати КИЇВ з північного та північно-західного напрямків.

На напрямку Коростеня противник поніс значні втрати і зупинився. Наступальних дій не здійснює.

На Сіверщині противник силами 41 загальновійськової армії, 90 танкової дивізії центрального військового округу ЗС РФ на напрямку ЧЕРНІГІВ – КИЇВ силами до 5 БТГр, 2 ТГр РВіА намагається утриматись в районах населених пунктів Любеч, Мена. Одночасно, силами 2 БТГр просувається у напрямку Коцюбинське – Гончарівське (Київ).

Окупаційні війська змушені вводити в операцію резерви. Для відновлення наступу в напрямку Києва введено додатково одну БТГр.

7 БТГр, 3 ТГр РВіА, ТГр РХБз 6 загальновійськової армії центрального воєнного округу ЗС РФ, 2 загальновійськова армія ЗС РФ продовжують спроби відновити наступальні дії на Ніжинському та Прилуцькому напрямках.

На напрямку ПЕРЕМОГА – БРОВАРИ висуваються до двох БТГр зі складу 2 загальновійськової армії центрального військового округу ЗС РФ.

На Слобожанщині ворожі війська зі складу 1-ї танкової армії ЗС РФ, 6-ї та 20-ї загальновійськової армії після незаконного перетину державного кордону України зупинені на рубежі в районах населених пунктів ОХТИРКА, БОГОДУХІВ, ЧУГУЇВ, ШЕВЧЕНКОВЕ.

На Сумському напрямку до двох БТГр зі складу 200 омсбр (14 АК ПФ) та 90 (до двох БТГр) продовжує утримати в облозі населені пункти СУМИ, ЛЕБЕДИН та ОХТИРКА.

На Харківському напрямку противник силами до шести БТГр був змушений перейти до оборони. Силами до трьох БТГр імовірно здійснить чергову спробу оточити ХАРКІВ з півдня.

На Сватівському напрямку силами до двох БТГр, імовірно, здійснить спробу наступу в напрямку на ІЗЮМ та закріпитись на будь-яких рубежах. Основна причина таких дій – продовження наступу в напрямках Дніпра та Запоріжжя.

На Донеччині Маріуполь стійко тримається, адміністративні кордони Донецької та Луганської областей для ворога – недосяжні.

На Таврійському напрямку противник здійснив введення частини оперативних резервів – до БТГр, намагається продовжити наступ у напрямку ЗАПОРІЖЖЯ, частиною сил – на МАРІУПОЛЬ.

Корабельні групи Чорноморського, Північного та Балтійського флотів активно проводять демонстраційні дії.

На Сумщині підрозділи Збройних Сил України передовою групою вийшли рубежі по лінії Державного кордону Сумської області.

Дееморалізований ворог продовжує нести втрати! Це ви, з реальними фото та відео, можете бачити на наших офіційних ресурсах.

Разом переможемо! Слава Україні!

13:36

Санкції в дії: влада Франції виявила і заарештувала яхту президента російської нафтової компанії Роснефть Ігоря Сечина.

13:22

Брифінг радника голови ВП Олексія Арестовича:

Вночі противник завдав ракетних та авіаційних ударів по містах України: Київ, Харків, Житомир. Тактика ця не має жодного сенсу – чисте залякування та спроба залякати нас психологічно. Ломатися не можна. Кожен із нас солдат і воює на своєму місці.

Хочу подякувати громадам та керівництву західних областей України, які приймають потужні зусилля, щоб забезпечувати центр, південь та схід України, що б'ються, ресурсами, технікою, ресурсами, підтримкою та особовим складом. Дякуємо західним областям за допомогу центру, півдню, сходу та півночі. Місцеве населення веде партизанську війну, тримаються міста-мільйонники. Це все уповільнює ворога. Боротьба триває щохвилини. Будь-яка дія, яка здатна відстрочити реалізацію планів ворога, допомагає нам. Ситуація у світі завдяки санкціям так, що допомога нам посилюється щохвилини, а ворог щохвилини втрачає ресурс, темп і зрештою це веде до зриву його планів, які вони будують проти України. Кожна хвилина веде нас до перемоги. Ми вже не лише обороняємось, а й контратакуємо. Ситуація стає все кращою для нас і все гіршою для них.

13:20

Брифінг радника голови ВП Олексія Арестовича:

Напрямок Херсон-Миколаїв ворог намагається другу добу просуватися і зазнає розгромної поразки. Не може просунутися чи похвалитися жодним тактичним успіхом. Не те, що оперативним – навіть тактичним.

Енергодар та Запоріжжя - під нашим контролем, під контролем ЗСУ. Міста готові до оборони. АЕС у безпеці. Підстав для хвилювань немає.

Одеса – Миколаїв: Одеса тримається, Миколаїв відбив повітряний десант, повністю знищив його вчора. Ситуація контролюється нашими військовими та керівництвом обласних державних адміністрацій, мерами міст та місцевою владою. Повідомлення про російські кораблі, які нібито йдуть на Одесу, були радісно зустрінуті одеситами, які з нетерпінням чекають на ворога.

13:19

Брифінг радника голови ВП Олексія Арестовича:

Наші війська ганяють росіян у районі Макарова по кущах. Це успіх наших Збройних Сил. На сьомий день від початку агресії ми перейшли у контрнаступ на окремих напрямках. Звільнили важливий район. ЗСУ з військового погляду роблять чудеса.

Чернігівський - Сумський напрямок. Росіяни намагаються рухатися у бік Києва, але на них чекає багато сюрпризів.

У Харкові росіяни намагаються оточити місто із заходу, але одержують катастрофічні втрати, темп дуже слабкий і незабаром наступ їм доведеться брати в лапки.

Зона ООС: наші підрозділи утримують позиції, зокрема зміцнилися на околицях Горлівки. Маріуполь – обстановка контрольована.

13:02

Окупанти зайняли будівлю Херсонської обласної держадміністрації, але обласний оперативний штаб продовжує працювати, написав у Telegram голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

Він також написав, що на птахофабрикі в Чорнобаївці назріває екологічна катастрофа – там 3 мільйони курей, яких через дії окупантів неможливо ні нагодувати, ні утилізувати.

12:42

Українська компанія GSC Game World, яка створила культову гру S.T.A.L.K.E.R., опублікувала відео, яке підкреслює різницю між їхньою грою та реальністю війни. Наразі роботу компанії призупинено.

12:39

Лондонська фондова біржа зупинила торги цінними паперами 27 російських компаній, включаючи Сбербанк, Газпром, En+, ЛУКОЙЛ та Полюс.

12:22

В Офісі президента вважають, що Захід незабаром погодиться "закрити небо" над Україною для російських окупантів, їхніх бойових літаків і ракет, які завдають ударів не лише військовій та цивільній інфраструктурі, а й мирним кварталам. Про це LIGA.net повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк. "Це реальний порятунок життів тисяч людей, які можуть стати жертвами ракетних ударів та авіанальотів у найближчі тижні".

12:11

Російські окупанти перешкоджають постачанню та відновленню електроенергії, води та тепла в Маріуполі, пише мер міста Вадим Бойченко. Вони також перешкоджають постачанню продовольства, пошкодили залізничне сполучення, зруйнували мости та розбили потяги, щоб не було можливості вивезти з Маріуполя жінок, дітей та людей похилого віку.

12:06

Кулеба: "Вітаю резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ, яка засуджує агресію РФ проти України та вимагає від Росії негайно припинити всі протиправні дії, які загрожують ядерним об’єктам України. Світ об’єднаний проти дій Росії, які несуть загрозу Україні та всій Європі."

Вітаю резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ, яка засуджує агресію РФ проти України та вимагає від Росії негайно припинити всі протиправні дії, які загрожують ядерним об’єктам України. Світ об’єднаний проти дій Росії, які несуть загрозу Україні та всій Європі.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 3, 2022

12:01

Понад 500 іноземних медиків готові надавати медичну допомогу в Україні. МОЗ повідомляє, що через реєстраційну форму, що була опублікована на сайті Міністерства охорони здоров'я України, вже зареєструвалося понад 500 іноземних медичних працівників.

11:47

Працює наша реактивка. Російським окупантам летить якнайменше 122 мм.

11:38

Мінус одна російська "пташка". ППО ООС в районі Волновахи збили Су-34 окупантів, який бомбив місто.

11:24

Українські прикордонники передовою групою спільно з підрозділами ЗСУ вийшли на лінію державного кордону на Сумщині – секретар РНБО Олексій Данілов.

11:22

Найбільш небезпечні напрямки в Київській області:

Житомирська траса
Буча-Ірпінь-Гостомель
північ Вишгородського району.

Київська ОДА.

11:16

З ранкового звернення президента Володимира Зеленського:

Тиждень тому, о 4 ранку, Росія вторглась в Україну, в нашу незалежну Україну. Гострий припадок агресії, манія величі, манія переслідування, важкі психологічні комплекси. Як наслідок - ракетні комплекси.
Перші години і дні повномасштабного вторгнення були дійсно складними, але ми були єдиними і ми вистояли і далі стоїмо. Стоїмо так, що окупанти змушені були міняти свою тактику.
Нас стільки разів хотіли знищити. Не змогли. Ми пройшли стільки всього! І якщо хтось думає, що, подолавши все це, українці злякаються, зламаються або здадуться – він не знає нічого про Україну. І йому нічого робити в Україні.
Усі лінії нашої оборони збережені. На всіх напрямках стратегічної оборони у ворога немає успіху. Вони пригнічені, вони приречені. Київ вистояв цю ніч і черговий ракетно-бомбовий удар.
Вони хочуть зруйнувати нашу Одесу, але побачать лише дно Чорного моря, бо вони - дно.
Навіть якщо ви зруйнуєте всі наші собори та церкви, ви не зруйнуєте нашої віри, щирої віри в Україну і Бога, віри в людей.
Ми відновимо кожен будинок, вулицю, місто. І говоримо Росії "Вчіть слово "репарації".
Наші координаційні штаби працюють на повну, справжні гуманітарні вантажі в дорозі, наш уряд готує програму спеціальної допомоги, які втратили можливість працювати зараз через війну.
Кожен найманий працівник, кожен фопівець, кожен наш громадянин, у якого Росія забрали можливість працювати, отримає по шість з половиною тисяч гривень без жодних умов. Спеціально наголошую для українців старшого віку. Попри війну, ми забезпечуємо повну виплату пенсій. Проіндексованих пенсій.

10:59

"Иди к себе домой. Защищать русскоязычных людей. Не по всему миру, а в своей стране", - президент Володимир Зеленський росіянам.

10:55

Комітет ВР підтримав посилення покарання за мародерство і дозволив цивільним брати в руки зброю проти окупантів, написав депутат Андрій Осадчук.

10:48

Закрити небо над Україною зараз, закликав світ голова МЗС України Дмитро Кулеба.

"Це справжня народна війна за Україну. Путін не має шансів перемогти. На цьому фото мирні жителі блокували російських окупантів в Енергодарі. Одне із сотень таких фото та відео. Нам потрібні партнери, щоб допомогти Україні захистити себе. Особливо у повітрі", - написав Кулеба.

10:45

У МЗС РФ сподіваються, що в ситуації з санкціями "все ще може повернутися до нормального русла". Тим часом, курс рубля б'є історичні рекорди, за один долар уже треба віддати 118 одиниць російської валюти.

10:37

Укрзалізниця дала вагони-холодильники, щоб вивозити росіян.

10:31

Запоріжжя закрило греблю ДніпроГЕС для авто - секретар міської ради Запоріжжя Анатолій Куртєв.
"Скасовується курсування муніципального транспорту з Дніпровського району через Дніпрогес до центру міста. Це вимушені заходи! Ворог близько і ми захищаємося!", - наголосив чиновник.

10:25

Російська колона, яка намагалась пройти через міст до села Московський Бобрик на Сумщині, тепер лежить розгромлена і тліє. Не доїхали 20 км. Фото - 93-тя ОМБр Холодний Яр.

10:24

У Харкові повітряна тривога.

10:19

Над Ірпенем українські ППО збили ворожий літак СУ-30, пише Головнокомандувач ЗСУ.

10:17

Харків почав отримувати гуманітарну допомогу з інших областей, міст, від іноземних партнерів. В місті організували видачу продуктів і організують видачу медикаментів, каже міський голова Ігор Терехов.

А людям, які готують їсти для харків'ян, анулюють комунальні послуги.

10:13

Ворог не пропускає продовольчу допомогу до мирного населення по напрямках Димер-Іванків та у громади Полісся, каже голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

10:06

Двоє цивільних померли, шестеро - поранені. Такі наслідки російських обстрілів у Попасній, повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.

09:58

В селі Яковлівка біля Харкова ворожим авіанальотом розбито 35 житлових будинків - ДСНС.

09:53

Прокуратура Києва розслідує ракетний удар в районі Південного залізничного вокзалу. Через атаку РФ пошкоджений об’єкт теплопостачання, одна людина отримала осколкові поранення. Кількість постраждалих уточнюється.

09:49

Російська армія, станом на 3 березня втратила:

9 000 особового складу
217 танків
900 броньованих машин
90 артилерійських систем
42 РСЗВ
11 засобів ППО
30 літаків (уточнюється)
31 гелікоптер (уточнюється)
374 автомобільної техніки
2 швидкісні катери
60 цистерн з ПММ
3 БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Дані Генштабу ЗСУ.

09:43

Всі поїзди зі сходу в напрямку заходу тепер евакуаційні. Квитки не продають, пише Укрзалізниця.

Пріоритет для дітей, жінок і літніх людей.

Пасажири, яким треба покинути гарячі точки, можуть скористатися рейсами:

№1/2 Константинівка - Івано-Франківськ
№3/4 Запоріжжя - Ужгород
№5/6 Маріуполь - Рахів
№7/8 Київ - Чернівці
№15/16 Харків - Рахів
№17/18 Харків - Ужгород
№21/22 Харків - Трускавець
№25/26 Одеса - Рахів
№29/30 Київ - Ужгород
№31/32 Кривий Ріг - Ужгород
№35/36 Одеса - Перемишль
№37/38 Одеса - Ужгород
№41/42 Дніпро - Трускавець
№45/46 Краматорськ - Ужгород
№49/50 Київ - Трускавець
№55/56 Київ - Рахів
№57/59-№58/60 Київ - Ворохта, Чоп
№77/78 Одеса - Ковель
№81/82 Київ - Ужгород
№85/87-86/88 Новоолексіївка - Львів, Ковель (курсує до Запоріжжя)
№91/92 Київ - Львів
№95/96 Київ - Рахів
№97/98 Київ - Ковель
№114/113-142/141 Лиман - Львів
№119/120 Запоріжжя - Львів
№129/130 Кременчуг - Ворохта
№149/150 Полтава - Чернівці
№135/136 Одеса - Чернівці
№249/250 Київ - Чернівці
№749/750 Київ - Івано-Франківськ
№ 705 Дарниця - Київ Пас – Львів
№ 715 Дарниця - Київ Пас - Львів
№ 723 Харків – Львів
№ 747 Киів – Тернопіль.

09:37

В РФ ліквідують радіостанцію і сайт "Еха Москви" – за це проголосувала рада директорів, повідомив головред Олексій Венедиктов. Раніше їх вимкнули з ефіру, бо ті розповідали про війну в Україні.

09:30

Твіттер-акаунт Англійської премьєр-ліги поставив на обкладинку фото українських футболістів Віталія Миколенка та Олександра Зінченка.

"АПЛ та наші клуби визнають неприйнятними дії Росії і будуть підтримувати народ України на всіх матчах цих вихідних", - йдеться в повідомленні.

09:30

У Чернігові снаряд влучив у нафтобазу. Там пожежа. Рятувальники вже на місці. Горять резервуари загальною ємністю 3 000 м. куб. дизельного пального.

09:23

Міжнародний комітет заборонив російським та білоруським спортсменам брати участь в Паралімпіаді. Навіть під нейтральним прапором.

09:13

У Києві відкрили Північний і Дарницький мости для приватного і громадського транспорту, пишуть в КМДА.

Наземний транспорт і метро працює з 08:00 до 19:00.

Водіям суворо заборонено пересуватися смугою громадського транспорту - вона для автомобілів екстрених служба, військової техніки і транспорту.

09:06

Звернення міністра оборони України Олексія Резнікова. Закликає громадян до тотального спротиву. Треба знищити комунікації ворога:

Раніше я навіть не замислювався, скільки годин у тижні?

Виявилося – 168.

168 годин. Вже цілий тиждень Україна дає відсіч російським окупантам.

Ніхто. Усвідомте це. Ніхто. Ні в Росії, ні на Заході не вірив, що ми протримаємося тиждень.

Єдині, хто вірив – це ми з вами. Дві третини українців до 24 лютого були впевнені, що у випадку повномасштабного вторгнення Росії ми вистоїмо.

Сьогодні таких – майже 90%.

Це результат героїзму наших захисників і захисниць. Це результат професійних дій нашого командування.

Це самовідданість кожного з вас.

Наші медики, рятувальники, комунальники, залізничники, журналісти, фінансисти тримають свій фронт. Країна не зупинилася і бореться.

Хочу особливо відзначити голів військово-цивільних адміністрацій та мерів, які сьогодні на передовій. Чернігів, Суми, Конотоп, Харків, Маріуполь, Херсон, Миколаїв – це форпости Європи.

Наша армія вже знищила тисячі окупантів. І стільки ворожої техніки, що можна було б озброїти армії кількох країн.

Можливості наших Збройних Сил зростають, надходить допомога. На багатьох ділянках блискуче себе проявили бійці тероборони.

Наші повітряні аси вже стали легендами. Десантники, піхота, артилерія – усі доводять, що українці – найкращі.

Вчора я закликав громадян до тотального спротиву. Треба знищити комунікації ворога. Ці метастази, які він намагається протягнути по нашій землі.

Російські окупанти злякалися ганебної поразки і почали вчиняти злочини проти людяності. Вони обстрілюють лікарні, вбивають жінок та дітей. Це вже не армія – це звичайні боягузи і терористи.

Попереду ще багато випробувань. Буде кров, сльози, біль.

Але зараз як ніколи у нас є усі підстави бути впевненим у собі. І в тих, хто поряд.

Ми обов’язково переможемо.

Слава Україні!

09:02

Як пройшла ніч в різних областях України:

Житомирщина

Житомир - повітряна тривога вночі та вранці.

Кіровоградщина

Одна тривога вночі

Волинь

Одна повітряна тривога вночі

Херсон

Кілька тривог. Вночі по околиці міста гатили гради. На ранок — відносно тихо.

Запорізька область

У Запоріжжі без повітряних тривог. В області йдуть бої

Рівненщина

У Рівному повітряна тривога зранку, але відбій.

Вінниччина

Ніч без повітряних тривог.

Хмельницький

Одна повітряна тривога вночі.

Черкаси

Одна повітряна тривога за ніч по області. Зранку — в Умані.

Львівщина

Одна повітряна тривога, згодом - відбій.

Чернігів

Вночі кілька повітряних тривог (Чернігів, Ніжин, Прилуки, Ічня). Оборона Чернігова та Ніжина.

Суми

Суми і Тростянець — з вечора одна повітряна тривога. Голова ОДА повідомляв про ракетний удар в Сумах. П'ятеро поранених.

Полтава

Вночі одна повітряна тривога, згодом - відбій.

Чернівці

Лунала повітряна тривога, згодом - відбій.

Івано-Франківськ

Вночі одна тривога.

Луганщина

Сєвєродонецьк, Лисичанськ обстілювали.

У Лисичанську снаряд прилетів поблизу обласної дитячої лікарні. Незначні пошкодження. Гаряче у Попасній. Перебили газовід.

Донеччина

Маріуполь вистояв. У Волновасі наближається гуманітарна катастрофа. Немає гуманітарного коридору.

Український католицький університет передав Папі Римському прохання про сприяння у створенні гуманітарного коридору. Бо звернення до міжнародних гуманітарних організацій не дало результату поки що. Потрібен коридор.

Тернопіль

Зранку тривога і одразу - відбій.

Одеса

Одна тривога вночі.

Миколаївщина

Миколаїв, повітряні тривоги. У Вознесенську було гаряче. Під ранок у Первомайському районі – два ворожі авіаудари у с. Генівка, жертв немає.

Дніпро

Без повітряних тривог.

Харківщина

Повітряна атака буда практично всю ніч на місто: завод Шевченка, житлові будинки. В області атакували Ізюмський район.

Київщина

Декілька тривог по всій області і окремо — по Василькову та Білій Церкві. Бориспільській, Обухівський, Броварський - без повітряних тривог. Вишгородський - ситуація напружена. У Києві, за попередніми даними, було декілька вибухів - це спрацювала система українських ППО. В ДСНС - жодного звернення від громадян.

Закарпаття

Без повітряних тривог.

08:55

Чернігів. Повітряна тривога.

08:45

В Бородянці, на Київщині, евакуювали більше 200 мешканців будинків, які потрапили під атаку, пише ДСНС України.

08:42

США протягом тижня поставили Україні сотні ракет Stinger, пише NBC. У тому числі понад 200 у понеділок.

08:41

Київ. Повітряна тривога! Всі в укриття!

08:37

Там, де колони військ РФ - там мародертсво, пограбування та вбивства, пише радник голови ОП Михайло Подоляк.

"Потрібні гуманітарні коридори – продукти, медикаменти, проїзд швидких, евакуація дітей. Чекаємо на активну допомогу від міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ", - написав він

08:33

Київ. В ніч з 2 на 3 березня у було декілька вибухів (3-4). До ДСНС заявки від містян не надходили. За попередньою інформацією, повітряні об’єкти були збиті силами ППО. Інформація про кількість та місце вибухів уточнюється.

08:29

Миколаївська область. Під ранок у Первомайському районі - два ворожі авіаудари в с. Генівка, жертв немає. Зранку — сигнал тривоги, повідомив голова ОДА Віталій Кім.

08:29

Харків. Відбій повітряної тривоги.

08:27

Рух автотранспорту через греблю Дніпрогес повністю перекрито - Запорізька міська рада.

08:26

Число загиблих російських окупантів, яке називає Україна, співпрадає з числом, яке називають західні чиновники - пише кореспондент NBCNews Річард Ендель. Понад 5 800 знешкоджених бойовиків РФ.

08:05

Американський мультсеріал "Південний парк" анонсував новий епізод - "Назад до холодної війни", де висміює Володимира Путіна та загрозу ядерної війни.

07:56

Харків. Повітряна тривога.

07:42

Поліція Києва дала номери телефонів для звернення громадян, бо лінія 102 може бути перевантажена:

0672311868
Голосіївське УП - 06342543 99
Дарницьке УП - 0676506921
Деснянське УП - 0676506922
Дніпровське УП - 0676506923
Оболонське УП - 0671241949
Печерське УП - 0676392835
Подільське УП - 0978938414
Святошинське УП - 098 734 0646
Солом‘янське УП - 0731044138
Шевченківське УП - 06765069 24
Управління поліції в метрополітені - 0964901698

07:28

Київ. Повітряна тривога.

07:26

Блогери і ЗМІ, не публікуйте в режимі реального часу, куди потрапляють ворожі ракети і що вони руйнують - просять в Генштабі.

Це може допомагати російським артилеристам та навідникам коригувати наступні постріли.

07:13

Зведення від Генштабу ЗСУ станом на 3 березня 6:00:

Волинський напрямок - противик далі проводить демонстраційні дії.

Поліський напрямок - ворог намагається наступати в районі Козаровичів, Вишгорода, Фастова, Обухова. І розгортає польові логістичні табори в районах Бородянки, Катюжанки та Гавронщини.

Сіверський напрямок - провалившись в містах Чернігів, Ніжин та Суми, Лебедин та Охтирка, уникаючи бойових зіткнень зі ЗСУ, ворог намагається дістатись північних околиць Києва.

Слобожанський напрямок - ворог проводить наступальну операцію в районах населених пунктів Золочів, Харків, Балаклія, намагається продовжити наступ у напрямку Лозової, катастрофічно потребуює поповнення втраченої техніки та особового складу.

Донецький напрямок - ворог за підтримки артилерії продовжує наступати в районах н.п. Новий Айдар, Волноваха та Маріуполь.

Головної мети, щодо захоплення Маріуполя противник так і не досяг.

Таврійський - окупанти далі пробують наступати. Зосередили основні зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ.

Кораблі Чорноморського флоту далі обстрілюють цивільні кораблі та беруть у полон моряків.

Росіяни вперше визнали факт масової загибелі та поранень власних солдат. Міноборони РФ називає цифри 498 загиблих та 1597 поранених.

Загарбник висадив малочисельний десант в районі Баловне. Його знищили.

У Чорному морі рухається десантний загін ЧФ РФ у складі чотирьох великих десантних кораблів у супроводженні трьох ракетних катерів у напрямку Одеси.

Київ та інші міста потерпають від ракетно-бомбових ударів противника.

07:03

В Сумах п'ятеро поранених через ворожий ракетний удар посеред ночі, написав голова ОДА Сумщини Дмитро Живицький.

06:57

Бразильський авіабудівний Embraer призупинив співпрацю з російськими клієнтами – не постачатиме РФ авіазапчастини і перестане обслуговувати авіапарк російських компаній, пише CNN Brasil.

06:39

"Український цивільний Інтернет відчував дивні перебої – можливо, погана погода? – тому SpaceX допомагає це виправити", - відповів засновник компанії SpaceX Ілон Маск на твіт, де згадується інтерв'ю гендиректора Роскосмосу, в якому той обурюється, що Маск став на бік України.

06:19

2 березня пролунали вибухи біля Свято-Антоніївського храму Харкова. Усередині вибито всі вікна і постраждало церковне начиння. Без постраждалих.

06:01

Внаслідок обстрілів окупантів пошкоджено Успенський собор у Харкові, повідомили у Харківській єпархії. Під час обстрілу у храмі переховувались люди. Ніхто не постраждав. У соборі вибиті вікна та вітражі, пошкоджено церковне начиння.

05:21

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді написав у Twitter, що за сім днів війни з України виїхали близько мільйона біженців.

04:43

Іспанія 4 лютого відправить до Польщі партію зброї та боєприпасів для України, заявила міністр оборони країни Маргарита Роблес, передає Reuters.

Вантаж доставлять на двох літаках: 1370 протитанкових гранатометів, ручні кулемети та 700 000 набоїв.

04:24

З перших днів війни ЗСУ здійснили близько 50 точних ракетних ударів ракетами Р624 РСЗВ "Вільха" . Підтверджено знищення десятків одиниць бронетехніки, систем ППО, засобів РЕБ, мобільних командних пунктів – повідомили у КБ "Промінь".

04:04

Прокурор Міжнародного кримінального суду у Гаазі Карім А.А. Хан підтвердив отримання інформації про звірства російських окупантів в Україні від 39 країн.

Хан заявив про своє рішення негайно розпочати активне розслідування ситуації.

"Наша робота зі збору доказів уже розпочалася", – сказав він.

03:55

Журналісти CBS News international зняли ракетний удар по Києву.

03:51

Євросоюз заявив, що відключить сім російських банків від системи SWIFT 12 березня.

03:50

Канада запроваджує санкції проти енергетичного сектора Росії. У списку 10 осіб та дві компанії – Роснефть та Газпром.

03:40

Президент Польщі Анджей Дуда у зверненні до польського народу говорив про Україну.

"Вже тиждень вся Україна героїчно протистоїть окупантам, платячи за це найвищу ціну. Будинки, багатоповерхівки, школи та лікарні зазнають нападів. Численні атаки російських військ мають ознаки геноциду. Я вірю, що вони не залишаться безкарними і що винні відповідатимуть за них перед міжнародними трибуналами", – сказав Дуда.

03:10

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявила, що з початку російського вторгнення станом на північ 1 березня зафіксувала 752 загиблі та постраждалі серед мирного населення України.

03:07

За словами Зеленського, за один тиждень війни в Україні – майже 9000 убитих росіян.

"На Миколаївському напрямку окупантам доводиться десятками гвинтокрилів забирати своїх "двохсотих" і "трьохсотих", – сказал президент.

02:43

Майже одразу – нова повітряна тривога в Києві.

02:38

Відбій повітряної тривоги у Києві.

02:30

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель назвав історичним моментом ухвалення резолюції Генасамблеї ООН про агресію Росії проти України.

"Це історичний момент. Члени ООН об'єдналися, щоб виступити на захист цінностей та принципів, закріплених у Статуті ООН", – заявив Боррель.

Він наголосив, що всім необхідно продовжувати працювати на благо міжнародного миру та безпеки, захищаючи всі держави, великі та малі.

02:20

Авіація россійських окупантів вдарила по мирному населенню міста Ізюм в Харківській області. Як повідомив заступник мера Вадим Мацокін, бомби впали на багатоповерхівку та приватний будинок.

"В центрі міста значні руйнації. На Українській вже 8 трупів. Поцілили в поліцію. Пожар", – написав Мацокін у Facebook.

Серед загиблих – троє дітей.

02:04

З'явилися перші відео з Києва.

02:02

Повітряну тривогу оголошено у Черкаській, Київській, Чернівецькій, Полтавській, Кіровоградській, Хмельницькій областях.

01:48

УВАГА! У Києві оголошена повітряна тривога!

Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

Б'ють по центру міста. Вже чотири вибухи.

01:42

У Києві прогримів потужний вибух.

01:39

Звання Герой України присвоєно:

Старшому лейтенанту Білоконю Максиму Віталійовичу. Посмертно. Брав участь у відбитті атаки ворога під час оборони Чернігова, знищив ДРГ ворога та два танки противника.

Підполковнику Капічуну Олександру Валерійовичу. Посмертно. Завдяки його героїчним діям зупинили колону ворога, знищили техніку та ворожих солдатів.

Солдату Лук'яновичу Олександру Володимировичу. Посмертно. Під час бою знешкодив до трьох десятків одиниць техніки противника. Внаслідок авіаційного удару отримав смертельне поранення.

Молодшому сержанту Несольоному Михайлу Михайловичу. Посмертно. Загинув у ближньому бою із силами противника, коли евакуював людей.

Солдату Нікончуку Андрію Валерійовичу. Посмертно. Захищав Київську ГЕС від нальотів російської авіації та ракетних ударів.

Лейтенанту Сапилу Віталію Романовичу. Посмертно. Командир танкового взводу. Знешкодив три десятки одиниць техніки ворога. Загинув під час авіаудару.

Головному сержанту Сенюку Олексію Олександровичу. Посмертно. Обороняв Чернігів, знищив два ворожих БПМ та захопив танк Т-72. Загинув від авіаудару.

Лейтенанту Українцю Владиславу Петровичу. Посмертно. Прикрив відхід своїх при наступі ворога.

Майору Чобану Степану Івановичу. Посмертно. Пілот Су-27, відволік на себе ворожу авіацію над Кропивницьким.

Майору Михальчуку Ігорю Васильовичу. Керівник підрозділу танкового батальйону. Знищив численні бронемашини ворога.

Полковнику Мусієнку Сергію Миколайовичу. Керівник підрозділу ракетних військ та артилерії. Завдав нищівних ударів противнику на Харківському напрямку.

Лейтенанту Пальченку Євгену Михайловичу. Керівник взводу танків. Прикрив вихід бригади з оточення.

Майору Прокопенку Владиславу Юрійовичу. Керівник танкового батальйону. Вивів особовий склад і техніку з оточення без втрат.

Підполковнику Федосенку Павлу Юрійовичу. Керівник підрозділу 92-ї бригади. За ефективну оборону Харкова.

Старшому лейтенанту Чавалаху Дмитру Петровичу. За героїчну участь в обороні Херсонської області.

01:26

Зеленський: Ще 15 українських військових удостоєни звання Герой України.

01:22

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив в ефірі телеканалу Рада, що, за даними української розвідки, Росія має намір 4 березня оголосити воєнний стан.

01:16

Зеленський: Але ж українці б'ють ворога і без зброї. Я щиро захоплююсь героїчними мирними жителями Конотопу, Баштанки, Енергодару, Мелітополя та інших міст та сіл України, які не пускають окупантів, перекриваючи їм усе. Перекриваючи дороги, люди виходять перед ворожою технікою. Це дуже небезпечно, але як це мужньо!

01:14

Зеленський: Наші військові, наші прикордонники, наша тероборона, навіть прості фермери беруть у полон російських військових щодня. І вони всі кажуть лише одне – вони не знають, навіщо вони тут.

Незважаючи на те, що їх у десятки разів більше, моральний стан ворога постійно погіршується, дедалі більше окупантів тікають назад – до Росії. Від нас, від вас, від усіх, хто виганяє ворога – джавелінами, стугнами, гарматами, танками, літаками, вертольотами – усім, що стріляє.

01:07

Зеленський: Ми – народ, який за тиждень зламав плани ворога. Плани, які будувалися роками – підло, прораховно, з ненавистю до нашої країни, до наших людей, до будь-яких людей, які мають дві речі: свободу та серце. Але ми їх зупинили та б'ємо.

01:00

Відеозвернення Володимира Зеленського:

"Кожен окупант повинен знати: вони отримають від українців люту відсіч. Таку, що назавжди запам'ятають, що ми свого не віддамо!"

00:49

Хресна мати панк-року, легендарна Патті Сміт заспівала гімн України англійською мовою.

00:45

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомляє:

2 березня екіпажі бойових літаків Су-24м та Су-25 підтримували з повітря Сухопутні війська ЗСУ, знищуючи колони військової техніки та живої сили росіян у Київській, Сумській, Чернігівській та Харківській областях.

Минулої доби зенітні ракетні підрозділи знищили три ворожі літаки і два вертольоти окупантів.

00:41

У Харкові 1 березня в результаті обстрілу загинула член СММ ОБСЄ в Україні Марина Феніна, повідомили в організації.

"Марина загинула, коли доставляла припаси для своєї родини у місті, яке стало зоною бойових дій. У Харкові та інших містах України ракети, снаряди та реактивні снаряди б'ють по житлових будинках та центрах міст, вбиваючи і ранячи ні в чому не винних мирних жителів – жінок, чоловіків та дітей", – написали в ОБСЄ.

00:33

Мер Маріуполя Вадим Бойченко звернувся до мешканців міста:

"Рідні маріупольці! Сьогодні був найважчий і найжорстокіший день за всі сім днів війни. Сьогодні нас усіх просто хотіли знищити. Але наші шановні Збройні Сили України, Національна Гвардія та полк "Азов" дали гідну відсіч тим людям, які стріляли по наших житлових будинках, знищуючи нас із вами", – сказав він.

Бойченко повідомив, що у Маріуполі знову пошкоджено критично важливу інфраструктуру: немає електрики, води, опалення. Зранку почнуть все ремонтувати.

Мер подякував лікарям, працівникам комунальних служб міста, всім жителям міста та українській армії.

00:19

Німецька влада в Гамбурзі конфіскувала 512-футову яхту російського мільярдера Алішера Усманова, повідомляє Forbes.

00:14

ОНОВЛЕНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ВИБУХУ У КИЄВІ БІЛЯ ЖД-ВОКЗАЛУ

За даними Геращенка, сили ППО збили крилату ракету російських окупантів, яка призначалася для одного з центрів управління.
Уламки збитої ракети впали біля вокзалу, пошкодили теплотрасу, але пошкодження буде усунено вже до ранку.
"Якби ця ракета потрапила в ціль десь у центрі Києва, жертви та руйнування були б жахливими", - написав Геращенко.

У Нацполіції повідомили, що за попередніми даними, вибух пошкодив тепломережу, будівлю відділу поліції і торгові заклади, щодилися поруч.

Одна людина поранена – уламок потрапив йому в ногу.

Комунальники ремонтують теплотрасу.

00:10

Полонені російські загарбники дали пресконференцію, під час якою розповіли, як трапилось, що вони опинилися в Україні.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live

 

о знах