Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

29.03.2022

23:55
Дрейфуючі міни, які виявили 26-28 березня поблизу узбережжя Туреччини та Румунії, - з Севастополя. Вони були захоплені росіянами у 2014 році на українських військових складах, а тепер використовуються для провокацій та дискредитації України, заявило українське МЗС.

23:39
При Офісі президента створили групу експертів, які оцінюватимуть реальний вплив санкцій проти Росії. До неї, зокрема, увійшли:
    Майкл Макфол, колишній посол США в Росії;
    Джон Гербст, колишній посол США в Україні;
    Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу президента;
    Деніел Фрід, колишній посол США в Польщі;
    Андрій Пишний, колишній голова правління Ощадбанку;
    Олександр Роднянський-молодший, член наглядової ради Ощадбанку;
    Дмитро Наталуха, голова економічного комітету Верховної Ради.

23:20
Заступниця голови Бердянської РДА отримала підозру в державній зраді. Жінка добровільно погодилася допомагати працівникам ФСБ РФ і окупаційній адміністрації. Їй обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

23:13
Ветеран Другої світової війни Дмитро Іванець, який свого часу визволяв Миколаїв від німецьких військ, заявив, що росіян "треба давити" за напад на Україну. "Скільки людей знищили - цивільних, дітей! Та їх повісити усіх треба", - сказав ветеран, який є останнім досі живим визволителем Миколаєва, під час розмови з мером міста Олександром Сєнкевичем.

23:06
Росія спробує зробити Україні "боляче" в зоні ООС, вважає радник голови Офісу президента України Олексій Арестович. "Там є кількісна і якісна перевага противника. Там справді дуже небезпечне становище для наших військ", - заявив він.

23:01
Президент Володимир Зеленський виступив із новим зверненням. Головне:
    Заява Росії про кардинальне скорочення атак на Київському і Чернігівському напрямку стала наслідком успішних дій українських військ, але російська армія має значний потенціал для продовження агресії.
    Сигнали з переговорів у Стамбулі позитивні, але Україна не довірятиме словам Росії, поки вони не будуть підкріплені діями. Україна розраховує на звільнення окупованих регіонів і не допускає жодних компромісів щодо суверенітету і територіальної цілісності.
    Санкції проти Росії потрібно посилювати щотижнево. Голова Офісу президента Андрій Єрмак і колишній посол США у Росії Майкл Макфол координуватимуть роботу експертів, які оцінюють ефективність санкцій.
    Данія може взяти участь у відбудові Миколаєва після війни.
    З 29 березня у Дії починається реєстрація на отримання компенсації за втрачену через війну житлову нерухомість. Через тиждень це можна буде зробити через ЦНАП.
    126 військовослужбовців відзначені державними нагородами, 34 з них - посмертно.

22:44
Радник Офісу президента України Олексій Арестович назвав неможливим деблокування Маріуполя: "Наші війська не пройдуть степом 120 кілометрів під ударами авіації з анексованого Криму та Ростовської області РФ. Жодна установка ППО, що йде в колоні, не зможе відбити масовану повітряну атаку. Ми просто поховаємо резерви, які є і можуть туди висунутися".

22:42
Пентагон вважає, що частковий відвід російських військ від Києва є передислокацією - їх збираються використати десь в іншому місці. "Де саме, ми не знаємо", - сказав речник американського міністерства оборони Джон Кірбі. Він наголосив, що кількість відведених сил - "далеко не більшість того, що вони виставили проти Києва", і загроза для столиці України все ще залишається, пише CNN.

22:20
Голові Сватівської райради повідомили про підозру в колабораціонізмі. Офіс генпрокурора пише, що голова тепер називає себе "радником на громадських засадах" так званого "голови Сватівського району ЛНР". Сватівську райраду очолювала Людмила Русанова.

22:11
Учора в київській лікарні Охматдит від ран, отриманих під час спроби евакуюватися з Ірпеня, помер настоятель місцевого храму УПЦ МП Володимир Бормашев. Священник Московського патріархату став жертвою російського обстрілу.

21:58
У Росії в районі села Красний Октябрь і селища Октябрьський (Білгородщина), які знаходяться приблизно за 40 кілометрів на північ від Харкова, стались вибухи. Журналіст Юрій Бутусов написав, що вони могли стали наслідком удару ракетою Точка-У по складу ракетно-артилерійського озброєння російської армії.
Губернатор Білгородщини В'ячеслав Гладков заявив, що "жертв і постраждалих серед мешканців немає".

21:46
У вівторок до Запоріжжя на власному транспорті евакуювалися 936 людей з Маріуполя та 729 - з міст на Запоріжчині (Бердянськ, Мелітополь, Енергодар, Пологи, Гуляйполе, Василівка, Оріхів), повідомила міністерка реінтеграції Ірина Верещук. Це число могло бути більшим, але росіяни заблокували у Василівці автобуси, які мали евакуювати людей з Бердянська, Мелітополя та Енергодару. Також були заблоковані колони людей, які хотіли виїхати на власному транспорті з Токмака та Енергодара.

21:29
У Ніжині, який знаходиться на передньому краї оборони на Чернігівщины, оголосили комендантську годину на півтори доби. Вона розпочнеться сьогодні, 29 березня, о 20:00 і триватиме до 5:00 31 березня, повідомив мер міста Олександр Кодола.

21:16
Повертатися в Ірпінь поки що не можна, незважаючи на те, що його звільнили від російських військ. "Тут небезпечно. Від снаряду, від Градів, від мінометів ніщо не врятує, ніхто не застрахований, що в вас не влучить", - сказав мер міста Олександр Маркушин.

21:11
ДСНС заявила, що внаслідок ракетного удару по будівлі Миколаївської ОДА, який стався о 8:45 29 березня, загинули 12 осіб, ще 33 постраждали. Рятувальники врятували з-під завалів 18 людей і передали їх лікарям. Внаслідок обстрілу зруйнована центральна секція будівлі з першого до дев'ятого поверху.

20:58
У Броварському районі внаслідок російського обстрілу загорівся склад. Площа пожежі - 20 тис. кв. м. Виконувач обов'язків голови київського обласного управління ДСНС Петро Кисельов заявив, що росіяни спеціально обстрілюють склади, обираючи за ціль найбільш заповнені.

20:47
Відомий український самбіст і боєць MMA Ярослав Амосов допомагає захищати Україну у війні проти Росії. Фото - мера Ірпеня Олександра Маркушина.

20:43
Замкомандира полку "Азов" Святослав "Калина" Паламар підтвердив, що підрозділ відмовився залишити Маріуполь на пропозицію Володимира Зеленського: "А як, на вашу думку, повинні чинити українські військові? Ми будемо і надалі захищати місто, кожен дім, кожну вулицю. Ми робитимемо все, щоб врятувати наших поранених і поховати наших убитих воїнів".
Окремо полк повідомив, що лише за вівторок його бійці знищили три російських танки (один - коктейлем Молотова) та один БМП.

20:31
Журналіст Роман Цимбалюк заявив, що в Гостомелі загинув заступник командира 234-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової псковської дивізії.

20:27
У районі Ізюма у вівторок збили російський безпілотник і літак, повідомило повітряне командування "Схід".

20:20
Президент Франції Емманюель Макрон у вівторок провів чергову телефонну розмову з Володимиром Путіним. Єлисейський палац за підсумками переговорів заявив, що гуманітарна операція у Маріуполі (Франція разом із Туреччиною і Грецією хотіла домовитися про евакуацію цивільного населення з обложеного міста) наразі неможлива, пише AFP.

20:11
Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента, під час поїздки до Стамбула зустрівся з гендиректором компанії Baykar, яка виробляє безпілотники Bayraktar. Халук Байрактар у 2020 році був нагороджений в Україні орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

20:06
Кабінет міністрів України вперше з початку війни провів засідання у відкритому режимі. Більшість міністрів знаходяться в Києві, решта - у відрядженнях.

19:58
Персонал і пацієнтів маріупольського пологового будинку №2 силоміць вивезли в Росію - понад 70 людей. Три дні тому так само депортували близько 600 лікарів та пацієнтів міської лікарні №1. Маріупольська міська рада разом із Донецькою військовою адміністрацією створюють базу депортованих жителів міста та розробляють механізм їх повернення в Україну.

19:49
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував переговори у Стамбулі:
    У гарантії путінського режиму ніхто не вірить, а колективний Захід не буде готовий на всі жертви заради України, включно з ядерним конфліктом.
    Росія може взяти паузу, але ніколи не відмовиться від знищення України.
    Історія з гарантіями працюватиме у двох випадках: або Україна посилить свій безпековий потенціал, або буде "ядерна парасолька" НАТО чи США.

19:28
За останніми даними, внаслідок ракетного удару по будівлі Миколаївської ОДА загинули 9 людей, 28 отримали поранення.

19:25
За підрахунками ООН, з 24 лютого під час російсько-української війни загинули щонайменше 1179 мирних жителів (зокрема 104 дитини), ще 1860 отримали поранення (зокрема 134 дитини). Ці оцінки очевидно занижені, тому що лише в Маріуполі, за даними мера Вадима Бойченка, кількість загиблих мешканців - майже 5000.

19:16
Сили протиповітряної оборони України у вівторок знищили російську ракету в небі над Волинню, повідомив голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

19:13
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк пояснив, чому українська делегація хоче, щоб Росія була одним із "гарантів безпеки" України: це "накладає на росіян багато додаткових обтяжень", а багатосторонній формат договору дозволяє сподіватися на уникнення "традиційної російської необов'язковості за юридичними договорами".

19:03
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00 29 березня:
    Росія відводить окремі підрозділи з Чернігівської і Київської областей, але продовжує обстрілювати українські позиції на заході Києва в районі Житомирської траси та продовжує блокувати Чернігів. В районі Броварів окупанти утримують зайняті раніше позиції.
    На Слобожанському і Донецькому напрямку Росія перегруповується. З-під Сум до Росії відвели окремі підрозділи 1-ї танкової армії, а у напрямку Слов'янська спостерігається посилення російських військ підрозділами 20-ї загальновійськової армії.
    На півдні України російські війська поповнюють запаси і займаються відновленням боєздатності.
    У морях російські кораблі відстежують обстановку та продовжують ізолювати південь України.
    У російському місті Богучар Воронезької області розконсервовують військову техніку, але понад 40% її - у несправному чи неробочому стані.

18:48
Загін російських окупантів кинув двох своїх, почувши над собою дрон українських військових. Їм довелося наздоганяти вантажівку пішки по снігу. Відео - Rustam Mustafaev, військовослужбовець 93-я ОМБр Холодний Яр.

18:37
Колишній посол України в США Валерій Чалий вважає, що озвучена позиція України на переговорах з Росією "не реальна для імплементації, з усіма логічними наслідками".

18:25
Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала нову підозру Іллі Киві - за публічні заклики до фізичного усунення Володимира Зеленського (ч. 3 ст. 109 КК України) і заклики до агресивної війни (ст. 436 КК України). Три тижні тому він отримав підозру в державній зраді та сепаратизмі. Слідство вважає, що позбавлений мандату депутат може користуватися "іншими документами, не тими, що відомі слідчим і прокурорам".

18:16
Державний секретар США Етоні Блінкен скептично оцінив сьогоднішній раунд мирних перемовин між Україною та Росією, що відбувся у Стамбулі. "Є те, що Росія говорить, і те, що Росія робить", - сказав Блінкен на пресконференції під час візиту до Марокко.
Американський дипломат вважає, що заяви Росії про "кардинальне скорочення бойових дій на київському та чернігівському напрямках" можуть бути відволікаючим маневром. "Якщо вони вірять, що спроба захопити "тільки" схід і південь України може мати успіх, то вони вкотре глибоко обманюються", - сказав Блінкен.

18:13
Президент США Джо Байден телефоном обговорив війну Росії проти України з європейськими союзникам. У розмові взяли участь президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, пише CNN.
Розмова тривала майже годину, про її зміст наразі нічого не повідомляється.

17:41
Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, які, за даними спецслужб, були шпигунами. Ще одного дипломата висилає Чехія. 21 розвідника висилає Бельгія.

17:39
Російський агресор вкотре завдав удару по аеродрому в Старокостянтинові, повністю знищено усі наявні запаси паливно-мастильних матеріалів. Мер Старокостянтинова попросив про допомогу у придбанні паливно-мастильних матеріалів.

17:37
Американська розвідка зафіксувала відведення окремих російських військ від Києва. Зокрема, це батальйонні тактичні групи - CNN.

17:31
Угода про припинення вогню між Росією та Україною буде недостатньою для скасування британських санкцій - прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

17:29
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу відзначив зближення позицій Києва та Москви у переговорах щодо припинення бойових дій.
"На українсько-російських переговорах у Стамбулі зафіксовано узгодження низки питань та зближення позицій. Більш складні теми порядку денного переговорів Києва та Москви будуть розглянуті на наступних етапах главами МЗС України та РФ", - розповів Чавушоглу.

17:23
Окупанти викрали голову Берислава Олександра Шаповалова та голову Голої Пристані Олександра Бабича - мер Києва Віталій Кличко.

17:05
На переговорах із країною-окупантом Росією Україна запропонувала "вирішити питання" Криму протягом 15 років – без його силової деокупації - радник керівника ОП Михайло Подоляк.

17:01
Прикордонник Роман Грибов, автор вже легендарної фрази про "руській воєнний корабль", повернувся з полону додому.

16:39
Знищений універсальний броньований автомобіль підвищеної захищеності КамАЗ "Тайфун". Гордість російського ОПК, належить до машин класу MRAP - захищений від мін та засідок. "Українські воїни зробили його унікальним - так він точно ще ніде у світі не виглядав" - Генштаб ЗСУ.

16:35
Україна має військові можливості вдарити по військових цілях на території Росії, але не робить цього, щоб не давати противнику приводу розповідати усім, що "українці – агресори" - радник голови ОП Олексій Арестович.

16:33
Стрілець-зенітник підрозділу ППО на Харківщині знищив бойовий вертоліт ЗС РФ Ка-52, відомий як "Алігатор". Він виявив ворожу ціль на висоті близько 500 метрів та здійснив бойовий пуск ПЗРК. Гвинтокрил вибухнув у повітрі.

16:28
Протягом минулої доби окупанти більше ніж 40 разів обстріляли житлові масиви Київщини. Загалом в області зруйновано  понад  550 об’єктів - Київська ОДА.

15:58
Скорочення української економіки за підсумками місяця повномасштабної війни оцінюється в 35% і вище, а загальні збитки з урахуванням майбутніх періодів сягають $1 трлн - прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

15:43
На Рівненщині на нафтобазі триває ліквідація пожежі, що сталася внаслідок ворожого ракетного удару. На місці працюють 67 вогнеборців, 17 одиниць техніки, а також два пожежних потяги. Радіаційний і хімічний фони в межах норми. Жертв і постраждалих немає - ДСНС.

15:27
Член української делегації Олександр Чалий пояснив, що договір про гарантії безпеки – це можливий дипломатичний формат для "закінчення війни". Про це він заявив на брифінгу після закінчення переговорів у Стамбулі.

15:18
Росіяни пошкодили лінію електропередач за межами території Сєвєродонецька – місто знеструмлене, фахівці вже оглядають місце аварії - ОДА.

15:08
У Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську та низці інших селищ Луганщини росіяни обстріляли житлові та господарчі споруди. Одразу п'ять будинків у вогні в Лисичанську - ДСНС.

14:57
У Стамбулі відбувся перший брифінг української делегації на переговорах із Росією. Однією з ключових пропозицій є створення нової системи безпеки, оскільки колишня система заборони, очевидно, "не працює", і це видно з того, що відбувається в Маріуполі, Харкові та інших містах, які перебувають під прямим воєнним ударом Росії.

14:48
Російське Міноборони вирішило "кардинально скоротити бойові дії на київському та чернігівському напрямках", повідомляє російське держмедіа РИА Новости.

14:28
Сполучені Штати Америки та їхні союзники планують запровадити нові санкції, що стосуються ланцюжка військових постачань для російської армії.

14:17
У ДСНС показали розбір завалів після ракетної атаки росіян у будівлю Миколаївської ОДА.

14:14
Через введені санкції в Росії зривається виконання оборонного замовлення - Головне управління розвідки Міноборони України.
У РФ терміново збирають дані про державні контракти в рамках оборонного замовлення, що знаходяться на межі зриву через санкційний тиск.

14:13
"Коли "спеціальна військова операція" вдала, вона завжди виглядає так. "Українське сафарі 2.0". Тростянець. Сумська область" - Сухопутні війська ЗСУ.

14:02
Президент Володимир Зеленський виступив по відеотрансляції перед депутатами Фолькетингу – парламенту Данії.

13:36
На Донеччині поліція оголосила підозру колаборанту. Мешканець Краматорська виклав у соцмережу відео із закликом на підтримку держави-агресора. Це перший випадок притягнення до відповідальності особи за колабораційну діяльність на Донеччині з початку повномасштабного вторгнення РФ.

13:34
29 березня на Житомирщині рятувальники загасили пожежу на одному з підприємств у Коростенському районі, що спалахнула сьогодні внаслідок ракетного удару. Загиблих та травмованих немає - ДСНС.

13:25
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відкликало рейтинги 27 російських банків, чотирьох їхніх афілійованих осіб та пов'язаних з ними фінансових структур спеціального призначення.

12:56
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув до України для переговорів щодо надання агентством техпідтримки для забезпечення безпеки ядерних об'єктів.

12:49
З-під завалів будівлі Миколаївської ОДА станом на 12:00 підрозділи ДСНС дістали тіла трьох загиблих, 22 людини постраждало, з них 18 передали до швидкої медичної допомоги.
Рятувальники продовжують пошуково-рятувальні роботи на місці події.

12:43
"На півдні нашої держави українські воїни успішно відбивають атаки ворога. Скажемо більше, ходять у контратаки. Як результат, знищена техніка і жива сила ворога та трофеї - танки й інші корисності. Разом переможемо!" - Генштаб ЗСУ.

12:40
Міністерство оборони США планує прискорити виробництво зенітних ракет Stinger та протитанкових ракет Javelin. Це пов'язано з продовженням постачання озброєнь Україні - CNN.

12:36
СБУ опублікувала слова 21-річного полоненого окупанта: "Якби в мене була можливість воювати за Україну, прийняти присягу, перевезти свою родину і залишитися тут жити – я б з задоволенням це зробив". Він здивований, що в полоні до нього ставляться по-людськи, і бачить у цьому разючий контраст зі своєю батьківщиною.

12:13
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 12:00 29 березня:
- Зазначається виведення окремих підрозділів збройних сил РФ із території Київської та Чернігівської областей. Водночас зберігається високою загроза нанесення російськими окупантами ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.
- Існує проблема посилення та проведення ротації наявного угруповання противника. Так, тільки в тихоокеанському флоті збройних сил російської федерації, підрозділи комплектування, за причини відмови особового складу брати участь у так званій “спеціальній операції”, не спроможні укомплектувати навіть одну батальйонно-тактичну групу.
- На Волинському напрямку угруповання збройних сил Білорусі забезпечує прикриття свого державного кордону, проводить демонстраційні дії.
- На Поліському напрямку противник обмежується обстрілами артилерією, перегрупуванням наявних підрозділів та частковим їхнім виведенням на територію Білорусі.
- На Сіверщині окупанти продовжують блокувати Чернігів, намагаються поступово знищувати військові та цивільні об’єкти. В напрямку Броварів ворог активних дій не проводив.
- На Слобожанському напрямку російські окупанти продовжують застосовувати авіацію та артилерію по населених пунктах Харків та Барвінкове, намагаються захопити місто Ізюм. Тривають бої в районі населених пунктів Кам'янка, Суха Кам'янка, Тихоцьке. Ворог наростив наявне угруповання введенням окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії. Саме в боях під Харковом 200-а окрема мотострілецька бригада противника втратила дві батальйонно-тактичні групи і особисто командира бригади полковника Дениса Курила. Втрати однієї 200-ї бригади склали понад 1500 військовослужбовців.
- На Донецькому напрямку противник наростив вогневий вплив та активізував штурмові дії на більшості напрямків. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Воєводівка, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Золоте-4, Попасна, Торецьк, Новгородське. Основні зусилля концентрує на взятті під контроль Попасної та Маріуполя. Успіху ворог не має. В місті Бердянськ російські окупанти намагаються відновити припортову інфраструктуру.
- На Південнобузькому напрямку ворог, під прикриттям вогню артилерії, проводить заходи відновлення боєздатності, поповнює запаси боєприпасів та пального.
- Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. Стримує противника на всіх напрямках, на окремих напрямках - витісняють ворога.

12:12
У боях під Харковом ЗСУ ліквідували командира 200-ї окремої мотострілецької бригади (військова частина 08275, Печенга) полковника Дениса Курило. 200 бригада зазнала найбільших втрат під час виконання так званої "спеціальної військової операції" - Сухопутні війська ЗСУ.

12:11
Головне управління розвідки України здобуло список військовослужбовців 54 центру підготовки розвідувальних підрозділів, що скоюють воєнні злочини проти народу України. Список доступний за посиланням.

12:01
Фінська компанія Nokia допомогла Росії побудувати велику систему шпигунства - розслідування The New York Times.
У березні цього року Nokia засудила вторгнення Росії до України та пообіцяла припинити продаж у цій країні. Але компанія не згадала, що залишає після себе обладнання та програмне забезпечення, яке стало потужним урядовим інструментом цифрового стеження.

11:51
У Львові запустили фандрайзингову кампанію для будівництва містечка для переселенців на 1000 місць.
Благодійний проєкт має назву LEO STATES. Місія кампанії, створити в Україні хаб із безкоштовним тимчасовим житлом для людей, які втратили будинок. Хаб складатиметься з модульних будиночків.

11:38
Найвищі будинки в Ризі Z-Towers змінили назву на Zunda Towers у відповідь на негативну асоціацію з літерою Z. Рішення ухвалили, щоб підтримати Україну та дистанціюватися від асоціації з російськими окупантами. Про це пише LETA у Твіттері.

11:35
50% Ірпеня зруйновано, повертатися до нього поки не можна, - заявив мер міста Олександр Маркушин в ефірі Національного телемарафону. 

11:34
Зустріч міністрів оборони "Вишеградської четвірки" у Будапешті 30-31 березня не відбудеться. Річ у тім, що Польща, Словаччина та Чехія відмовилися від участі через слабку підтримку Угорщиною дій проти Росії, пише Euractiv.

11:29
У Росії зупиняється найбільший виробник підшипників у світі - шведська компанія SKF. Про це повідомив колишній міністр Кабміну Дмитро Дубілет у Telegram.
За його словами, підшипники є ключовими елементами для виробництва російських вагонів, зокрема вони перевозять ворожу техніку до українського кордону. Також вони постачаються на заводи КамАЗ та ГАЗ.

11:23
30 країн Європи повністю або частково відключили мовлення російських пропагандистських каналів, повідомляє Нацрада з питань телебачення та радіомовлення.

11:08
СБУ опублікувала новий запис перехопленої розмови двох офіцерів-окупантів із позивними "Венец" та "Ратник". Цей запис – свідчення "каральної операції зі знищення мирного населення України".
За даними СБУ: "Венец" - командир четвертої танкової дивізії, полковник Журавльов Євген Миколайович, "Ратник" - його підлеглий, командир одного з підрозділів.
Фрагмент розмови:
- Відпрацювати треба по Скрягівці, зрівняти із землею від східної до західної сторони.
- Зараз лупнув туди, звідки бити можуть. Там житлові квартали. Вони зараз знову образяться і працюватимуть.
- Лупи, лупи скрізь, бл@ть. Курилівка, Рябушки, ось ці два населені пункти – почистити.

10:58
Японія затвердила заборону на експорт дорогих автомобілів та інших товарів до Росії в межах економічних санкцій у зв'язку з вторгненням РФ в Україну, повідомляє видання Kyodo News.

10:52
Гасіння пожежі через обстріл одного з промислових підприємств у Луцьку тривало добу. Обстріл стався ще 27 березня, пожежу вдалося локалізувати о 08:12. Триває ліквідація наслідків.

10:51
З Криму на Миколаїв вилетіли російські літаки, місцевим жителям треба перебувати в укриттях. Про це повідомив у Telegram голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

10:46
Здатися в полон, здати зброю й техніку в обмін на 100 000 рублів готівкою, пропонує УКРГАЗБАНК російським окупантам.
"Усі ми знаємо, що російській армії не вистачає мотивації, тому ми вирішили трохи підштовхнути військових до вибору правильного рішення і готові заплатити більше грошей, ніж пропонують їм вдома. Навіть більше за ту посмертну виплату, на яку спромоглася їхня держава", - повідомлено в заяві банку.

10:42
Введення в обіг російського рубля на тимчасово захоплених територіях України – це зухвале порушення Росією й Центробанком РФ міжнародних конвенцій. Про це повідомили у НБУ.

10:41
Віталій Кім повідомив, що влучили в будівлю ОДА: "Більшість дивом врятувалися. Це від 50 до 100 людей. Зараз шукаємо вісім цивільних і трьох військових".
Станом на 09:25 підрозділами ДСНС з-під завалів звільнено 9 постраждалих і передано медикам.
Для пошуково-рятувальних робіт від ДСНС залучено 56 осіб і 10 одиниць техніки.

10:37
У Миколаєві внаслідок обстрілу зруйновано дев'ятиповерхову будівлю ОДА.
08:45 - внаслідок обстрілу і влучання у дев'ятиповерхову адміністративну будівлю сталася руйнація центральної секції будівлі з першого до дев'ятого поверху, без подальшого горіння, повідомляє ДСНС.

10:35
Всесвітня федерація біатлону негайно усуне Росію та Білорусь від участі у змаганнях через вторгнення Росії в Україну. Рішення було прийнято Виконавчою радою одноголосно.
"Обидві федерації порушили гуманітарні зобов'язання відповідно до статуту IBU. Ці порушення з боку федерацій "підривають репутацію" IBU й біатлонного спорту, а їх активне членство підриває зусилля IBU та його членів з надійного просування своїх конституційних принципів і цілей", - повідомили у Федерації.
В IBU зазначили, що російське вторгнення в Україну зупинило діяльність Федерації біатлону України й було б несправедливим, якби країни-агресорки користувалися всіма правами членства Федерації.

10:30
"Продовження війни нікому не принесе користі. Відновлення миру піде на користь вашим країнам та всім іншим. Ви, як делегації, несете історичну відповідальність за ухвалені сьогодні рішення", – процитував промову Ердогана на відкритті переговорів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

10:29
В Офісі президента повідомили LIGA.net, що за столом переговорів Україну представлять міністр оборони Олексій Резніков, заступник голови МЗС Микола Точицький, заступник голови ОП Кирило Тимошенко, радник голови ОП Михайло Подоляк, голова фракції Слуга народу Давид Арахамія, нардеп СН Андрій Костін, нардеп Голосу Рустем Умеров.

10:26
У Туреччині розпочинаються переговори між Україною та Росією щодо широкомасштабної війни, яку РФ розв'язала 24 лютого. Переговори відкривав президент Туреччини Реджеп Ердоган, трансляція була в його акаунті на Twitter.

10:12
Плани роботи трьох гуманітарних коридорів 29 березня 2022 року.
ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ
    з Маріуполя до Запоріжжя на власному автотранспорті
Організовано евакуацію маріупольців з Бердянська до Запоріжжя. Колони автобусів уже виїхали із Запоріжжя, надвечір вони мають дістатися міста.
Вчора вдалося забрати з Бердянська 880 жителів Маріуполя.
Безкоштовна дозаправка для маріупольців працює за адресою Мелітопольське шосе, 87б у Бердянську.
Також у місті Бердянськ працюють гуманітарні штаби для допомоги маріупольцям:
Контакти гуманітарних штабів:
    3-62-76, 3-52-52 (код міста 06153)
    0975515917
    0504397529.
Також для отримання необхідної допомоги маріупольці можуть звертатися за телефонами кол-центру у місті Запоріжжі:
    (095) 220-41-11
    (067) 220-41-12
    0800-503-508
ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ
    з Мелітополя в Запоріжжя.
    Автобуси та гуманітарна допомога виїхали вранці із Запоріжжя. Час їхнього прибуття залежить від швидкості проходження блокпостів. Після доїзду до міста автобуси збиратимуть людей біля відділення ДСНС 10, вул.Алексєєва, 12
    з Енергодару до Запоріжжя у супроводі машини ДСНС о 10.00 вирушає колона людей приватним транспортом
Місце формування колони – навпроти міськради вулиця Курчатова, 14. Також до міста Енергодар у супроводі ДСНС із Запоріжжя вирушила колона вантажівок із гуманітарною допомогою.

10:06
34 день війни. Військові злочини РФ за період повномасштабного вторгнення країни-агресора в Україну.

09:57
Сьогодні працюють 3 гуманітарні коридори: з Маріуполя, Мелітополя, Енергодара та Запоріжжя повідомила на брифінгу Ірина Верещук.

09:40
7 країн ЄС радять своїм громадянам не їхати воювати за Україну як добровольці. Міністри юстиції Бельгії, Німеччини, Франції, Італії, Люксембургу, Нідерландів та Іспанії підписали звернення щодо цього після зустрічі у понеділок, пише німецький Bild.
"Звичайно, ми хочемо запобігти поїздкам людей на театр військових дій", - сказав міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі.
На початку лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що добровольцями зголосилися 20 000 іноземних бійців, переважно з європейських країн.

09:26
"Z" означає російські військові злочини, розбомблені міста, тисячі вбитих українців. Громадська підтримка цього варварства має бути заборонена", — заявив голова МЗС Дмитро Кулеба і закликав держави криміналізувати використання символу "Z" як способу публічно підтримати війну Росії проти України.

09:18
Amnesty International звинуватила Росію у військових злочинах в українському Маріуполі, пише abc News.
"Облога Маріуполя, відмова від евакуації з гуманітарних міркувань та ненадання гуманітарних коридорів для виведення цивільного населення, а також удари по цивільному населенню, є, як показало розслідування Amnesty International, військовими злочинами", – заявила на пресконференції генеральна секретарка організації Агнес Калламар.
Те, що відбувається в Маріуполі, Калламар порівняла зі знищенням сирійського міста Алеппо.
Правозахисна організація незабаром опублікує докладний звіт про руйнування, спричинені нападом Росії на місто на Азовському морі, заявила на пресконференції в Йоганнесбурзі генеральна секретарка Amnesty International Агнес Калламар.

09:12
Українські сили провели успішні контратаки під Києвом та утримують центр Маріуполя від натиску російських військ. Про це повідомляє британська розвідка у Twitter .
Водночас у відомстві попередили, що російські війська залишаються серйозною загрозою для столиці через їхню ударну силу.

09:09
За минулу добу рятувальники Харківського ДСНС ліквідували 19 пожеж, які були спричинені обстрілами. І знешкодили 56 вибухонебезпечних предметів.

09:08
КМВА: У столиці до Wi-Fi під'єднано майже 700 укриттів. Це дасть можливість школярам активно долучитися до онлайн-навчання.

09:00
34-й день війни. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 29.03 орієнтовно склали:
    особового складу - 17 200 осіб,
    танків – 597 од.,
    бойових броньованих машин – 1710 од.,
    артилерійських систем – 303 од.,
    РСЗВ - 96 од.,
    засобів ППО - 54 од.,
    літаків – 127 од.,
    гелікоптерів – 129 од.,
    автомобільної техніки - 1178 од.,
    кораблів /катерів - 7 од.,
    цистерн з ПММ - 73,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 71,
    спеціальної техніки - 21,
    пускових установок ОТРК/ТРК - 4.
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

08:46
Історія. "Через бойові дії води в місті немає вже місяць": Як живе прифронтова Авдіївка

08:34
У Харкові ракетний удар російських окупаційних військ пошкодив пам'ятник архітектури - бувши пожежну частину, про це повідомляє Харківське облуправління ДСНС. Будівля була побудована в 1887 році і є гордістю слобожанських вогнеборців.

08:28
Сьогодні ввечері в Раді ООН обговорять тему України, зокрема, гуманітарну катастрофу, яка виникла через військову агресію Росії. Ініціаторами консультації виступили Франція та Мексика.

07:56
У воїнів на позиціях біля Києва "високий моральний дух і мотивація", розповів заступник Головнокомандувача Збройних сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк, який відвідав позиції.

07:56
У воїнів на позиціях біля Києва "високий моральний дух і мотивація", розповів заступник Головнокомандувача Збройних сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк, який відвідав позиції.

07:54
Підсумки знищення ворожої техніки Повітряними силами ЗСУ на 28 березня 2022 року:
    8 літаків;
    3 гелікоптерів;
    4 БпЛА (ОТР);
    2 крилаті ракети.

07:44
У Сенаті США хочуть пустити російські активи на допомогу Україні, про це повідомляє Axios. Американські сенатори Майкл Беннет та Роб Портман внесли "закон про допомогу Україні" про перерозподіл коштів із заарештованих російських активів у фонд для допомоги українським біженцям та відновлення України.
"Зараз Україна переживає найгіршу кризу з біженцями з часів Другої світової війни – їм потрібна наша допомога. Один зі способів допомогти – це перейти від заморожування активів російських олігархів та заможних громадян до конфіскації та надання цих коштів народу України", – прокоментував ініціативу Портман.
Беннет же додав, що законопроєкт має змусити російського диктатора Володимира Путіна та олігархів нести розплату. Законопроєкт гарантує, що кошти від конфіскованих активів підуть безпосередньо українському народу, аби підтримати його у важкі роки, додав сенатор.

07:37
Андрій Хливнюк поспілкувався з Девідом Гілмором, лідером гурту Pink Floyd. Про це він написав у своєму інстаграмі і підписав фото "ой що буууде".

07:10
Нові санкції для Росії від Австралії для 39 російських корупціонерів, які причетні до "справи Магнітського". Міністерка закордонних справ Австралії Маріса Пейн заявила, що в такий спосіб уряд хоче вшанувати пам'ять вбитого російського юриста українського походження і всіх тих, хто захищає верховенство права.
Санкції будуть застосовані проти 14 російських осіб, відповідальних за серйозну корупцію, яку викрив Сергій Магнітський, а також проти 25 росіян, які причетні до смерті юриста.
"Ці особи підпадають під цілеспрямовані фінансові санкції, включно з заморожуванням активів і забороною на поїздки", – ідеться в заяві.

07:02
Генштаб ЗСУ опублікував оперативну інформацію станом на 6:00 29 березня: 17 повітряних цілей та 7 відбитих атак.
Сили оборони України продовжують вести оборонну операцію на східному, південно-східному та північно-східному напрямках.
Ворог продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі та житлових кварталах українських міст. Концентрується на сховищах пального з метою ускладнення логістичного забезпечення та створення умов гуманітарної кризи.
Російські окупанти продовжують терор щодо мирних жителів в окремих тимчасово зайнятих населених пунктах. Обстрілюють житлові будинки, грабують, викрадають та тримають у заручниках мирних жителів, займаються мародерством.
На Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак, знищено 12 танків, 10 бойових машин піхоти та 3 одиниці автомобільної техніки. Противник зазнав втрат і в живій силі.
Повітряні сили ЗСУ за попередню добу вразили 17 повітряних цілей: 8 літаків, 3 вертольоти, 4 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети.

06:30
Bloomberg призупиняє роботу в Росії та Білорусі через війну в Україні.

06:15
Пєсков вкотре розповів, у якому разі Росія застосує ядерну зброю. В ефірі телеканалу PBS прессекретар Кремля заявив, що застосує зброю лише "якщо потрібно буде ліквідувати загрозу для самого існування Росії".
Пєсков запевнив, що країна-агресор не застосовуватиме такої зброї в Україні.

06:04
Українська делегація прибула до Стамбула для переговорів з Росією щодо припинення війни, зустріч має розпочатися о 10:00. Про це повідомляє ВВС.
Як зазначається, українську делегацію очолюють міністр оборони Олексій Резніков та радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.
Очну зустріч представників України та РФ допоміг організувати президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.
Переговори планується розпочати 29 березня о 10.00.

05:52
У північних регіонах українські захисники відбили атаку російських окупантів, знищивши ворожу техніку - два бронеавтомобілі "Тигр", вантажний автомобіль "Урал" та танк Т-72. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у Facebook.
"Також було пошкоджено вісім одиниць техніки супротивника та захоплено вантажний автомобіль "Урал" із сухим пайком. За попередніми підрахунками, втрати за живою силою супротивника за день склали до 22 військовослужбовців", – сказано в повідомленні.

05:34
У ніч на 28 березня у Дарницькому районі Києва уламки російської ракети, збитої силами української ППО, потрапили до приватного будинку - він належить колишньому прем'єр-міністрові Вітольду Фокіну. Про це повідомляє Радіо Свобода.
"Так, постраждав мій будинок. Прикро ще й тому, що я зараз у Молдові в гостях у свого друга. І збирався їхати додому, а виявилося, що нікуди їхати, бо розгромило вікна, двері", – розповів він.
Від уламків ракети постраждали ще кілька будинків – у них зіпсовані фасади та вибиті вікна. Поранення отримали тварини. Минулося без людських жертв.

05:23
В Укрпошті спростували фейк про нібито приєднання до пошти Росії – така інформація містилася у листах, які отримали деякі клієнти. Про це повідомляє сайт держкомпанії.
Як уточнюється, у розсилці було зазначено, що "всі поштові відправлення Укрпошти надсилатимуться через пошту Росії". У компанії наголосили - "Росія вдається до інформаційної війни", вся інформація в листах є брехнею.
В Укрпошті додали, що продовжують роботу, відкривають відділення. Відправлення й перекази з країн-агресорів Росії та Білорусі не здійснюються.

05:08
Росія продовжує поширювати фейки, маніпуляції та "вкиди". Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО у Facebook.
Російські фейки за підсумками 28 березня:
→ у відповідь на заяву віцепрем'єрки Ірини Верещук про неможливість відкриття гуманітарних коридорів через загрозу безпеці в Міноборони Росії заявили, що "українська сторона вела вогонь зі стрілецької зброї та мінометів, перешкоджаючи евакуації цивільного населення";
→ у Росії вчергове завили про "українських націоналістів на бандер-мобілях", які нібито "з мінометів обстріляли черги біля магазинів і банкоматів, через що загинуло троє людей";
→ мін'юст РФ оголосив Deutsche Welle ЗМІ-іноземним агентом.
У РНБО наголосили, що ця інформація є фейками

05:05
Кабінет міністрів Великої Британії закликає всі організації державного сектору терміново розірвати контракти із російськими й білоруськими компаніями. Про це йдеться у новому керівництві про політику закупівель для організацій держсектору Великої Британії.
Усі держоргани, серед іншого відомства й лікарні, мають оперативно виявити всі контракти з російськими та білоруськими компаніями та якнайшвидше змінити постачальників.

04:56
Із Польщі вже поїхали 45 російських дипломатів, які оголошені персонами нон-ґрата. Про це заявив офіційний представник МЗС Польщі Лукаш Ясіна, пише РАР.
Уточнюється, що дипломатам Росії наказали залишити Польщу протягом п'яти днів, і всі вони вже поїхали з території країни.
"Йшлося про людей, які під так званим дипломатичним прикриттям вели розвідувальну діяльність у Польщі", - сказано у повідомленні.
МЗС Польщі чекає від посольства в Москві інформацію про можливе висилання польських дипломатів у рамках заходів у відповідь.

04:52
Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про закриття своїх офісів у Москві й Мінську через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє сайт організації.
"Ми продовжуємо пропонувати нашу непохитну підтримку Україні та вже узгодили початковий пакет у розмірі двох мільярдів євро для України й інших країн, що постраждали від війни", - сказано у повідомленні ЄБРР.

04:41
Міністерство оборони США виклало Конгресу пріоритети національної безпеки у стратегії національної оборони, зосередивши увагу на загрозах з боку Китаю та Росії. Про це повідомляє CNN.
У документі, який Пентагон передав Конгресу, докладно описується "багатостороння загроза" (multi-domain threat) з боку Китаю, а також "гостра загроза" (acute threat), що йде від Росії.
Пріоритетом Пентагон назвав захист США, а Китай описується як значущий стратегічний конкурент.
Пентагон перерахував інші постійні джерела загроз для США – Північна Корея, Іран та войовничі екстремістські організації.

04:15
Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади збили новітній російський безпілотник Орлан-10, що коригував вогонь артилерії загарбників. Про це повідомляється у Facebook.
Як зазначили у Закарпатському легіоні, безпілотник оснащений відеокамерами з кутом огляду 360 градусів і може підійматися на висоту до 5 км, в автономному режимі від пульта управління здатний відлетіти на відстань до 600 км. Його вага – 14 кг, запуск проводиться зі спеціальної катапульти. Він літає зі швидкістю до 15 км і може перебувати у повітрі до 18 години.
Окупанти за допомогою цього безпілотника корегували обстріл не лише військових об'єктів, а й мирного населення українських населених пунктів. Ворог також проводив радіорозвідку та глушив мобільний зв'язок.

03:57
28 березня у Херсонській області успішно відбито атаку російських окупаційних військ. ЗСУ отримали у якості трофеїв два танки Т-64 (з повним комплектом боєприпасів) і одну зенітну установку 2М. Про це повідомляє у Facebook група військ Південь.
"За попередніми даними, техніка перебувала на озброєнні 56-го гвардійського десантно-штурмового ордена Вітчизняної війни Донського козацького полку", - йдеться у повідомленні.

03:52
28 березня українські військові знищили командирів російських окупантів. Про це повідомляє у Facebook оперативно-тактична група Схід.
За попередньою інформацією, під час боїв ліквідовано командира й начальника штабу 503-го мотострілецького полку 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії.
ОТГ Схід опублікувала фотографію з погонами й нашивками, прізвища – Кузнєцов К.В., Лохов А.С.

03:43
Російські окупаційні війська обстріляли в Харкові дослідницький об'єкт Джерело нейтронів, проте пошкодження ядерного матеріалу вдалося уникнути. Про це повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).
Уточнюється, що об'єкт використовувався для виробництва радіоізотопів для медичних і промислових цілей. Оцінити збитки атаки поки що неможливо.
Внаслідок обстрілу зруйновано будівлю й експериментальну залу. Не було пошкоджено джерело нейтронів, що містить ядерний матеріал для досліджень і виробництва ізотопів.

03:34
28 березня у Варшаві облили фарбою будівлю посольства Росії у Польщі, протестуючи проти повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Про це повідомляє OKO.press.
Учасники акції протесту принесли транспарант із написом "Геть фашизм", фотографії руйнувань і жертв війни. Також на асфальті біля дипломатичного відомства червоною фарбою облили прапор Росії.
Поліція затримала учасників акції.

03:20
Українські військові відкинули російські окупаційні війська на 40-60 км від Кривого Рогу. Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул у відеозверненні у Facebook.
"Лінія дотику перебуває вже не на кордоні з Дніпропетровською областю. Це вже Херсонська область. Наші військові виявляють справжню доблесть і завдають ворогові серйозної шкоди", - сказав він.
За словами Вікула, захоплена військова техніка ворога буде використана для оборони міста.

03:12
На переговорах між Україною та Росією, що відбудуться в Туреччині, українська делегація має програму-мінімум і програму-максимум: перша – розв'язання гуманітарних питань, друга – припинення вогню. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі ICTV.
Кулеба наголосив, що зараз за жодним з принципових пунктів переговорів домовленостей немає. За його словами, якщо Росія продовжуватиме повторювати свої пропагандистські штампи, сторони роз'їдуться.
 
02:53
Російські окупаційні війська проїхали на бронетехніці Рудим лісом у Чорнобильській зоні й підняли хмари радіоактивного пилу. Про це повідомляє Reuters із посиланням на інформацію від працівників ЧАЕС.
"Конвой підняв великий стовп пилу. Багато датчиків радіаційної безпеки показали перевищення рівня", - сказав один із працівників.
Уточнюється, що проникнення до Чорнобильської зони є порушенням українського законодавства. За словами працівників, вони говорили російським солдатам про небезпеку, але ті не використали захисне спорядження.
"Ми розмовляли з російськими солдатами. Все, що ми чули від них, було: "Це критично важлива інфраструктура". Ось і все", - сказав один із працівників ЧАЕС.

02:45
У Туреччині назвали вимоги Росії визнати анексію Криму й незалежність Донбасу «дуже максималістськими» та «нереалістичними». Про це заявив прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калін, пише CNN.
"Це червоні лінії для українців у Криму й на Донбасі, і це правильно, тому що вони безпосередньо стосуються територіальної цілісності та суверенітету України. Ми не визнали анексію Криму, як і решта світу, навіть Китай не визнав анексію Криму... Їм справді слід придумати якісь інші ідеї", - сказав він.

02:35
Шведська компанія SKF, найбільший виробник підшипників у світі, заявила про зупинку свого заводу в Росії через повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомив ексміністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет у Telegram.
"Постачання підшипників припинилося - про це на внутрішньому порталі компанії повідомив її президент. Ми щиро дякуємо за цю позицію нашим партнерам зі Швеції", - написав він.
За словами Дубілета, завод у Твері постачав підшипники на підприємства КАМАЗ і ГАЗ, а також для виробництва російських вагонів, що підвозять російську військову техніку до українських кордонів.

02:28
Євросоюз має мотивувати українських біженців покинути Польщу та переїхати до інших країн Європи. Про це заявила комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоханссон, пише actuality.
"Важливо мотивувати біженців залишити Польщу та спробувати виїхати в інші держави-члени (ЄС), тому що інакше ситуація не буде стійкою", - сказала вона.
За словами Йоханссон, країни Європи мають знайти спосіб посилити реагування й розділити відповідальність за мільйони біженців, які прибувають з України.
Уточнюється, що Польща прийняла 2,3 мільйона українських біженців – це близько 60% від загальної кількості людей, які рятуються від російської агресії.

02:25
За останні тижні у Києві вилучено кілька сотень снарядів і мін, що не розірвалися. Про це повідомив заступник голови МВС Євген Єнін в ефірі всеукраїнського телемарафону.
"Лише на території Києва за останні кілька тижнів було вилучено кілька сотень снарядів і мін, що не розірвалися. Просимо бути максимально обережними з ними. І як тільки ви побачили вибуховий предмет, схожий на той чи інший пристрій, снаряд або міну, що не вибухнула, відразу викличте служби 101 і 102", - зазначив він.
Єнін наголосив, що повертатися у свої будинки можна лише після відповідного погодження органів влади, ДСНС і Нацполіції.

02:14
Російську приватну військову компанію Вагнера перекинули на схід України. Про це повідомляє британська розвідка у звіті щодо України за 28 березня.
За даними розвідників Великої Британії, Росія планує задіяти понад 1000 найманців-вагнерівців, включно й вищих керівників організації для проведення бойових операцій на сході України.
Через тяжкі втрати та вторгнення, що значно застопорилося, Росія, швидше за все, була змушена перенаправити бойовиків ПВК Вагнера в Україну з операцій в Африці та Сирії, йдеться у звіті.

02:04
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував інформацію про те, що нібито Путін, прочитавши записку від президента Володимира Зеленського, сказав: "Я їх доб'ю". Коментар глави МЗС пролунав в ефірі ICTV.
"Насправді дуже мале значення має те, що думає президент Путін саме зараз у плані того, кого він "доб'є". Я нагадаю, що він збирався буквально за кілька діб захопити Київ і ключові міста України. Я думаю, що тоді він також сидів і собі думав: "Я їх дуже швидко доб'ю. А нічого з цього не вийшло ... Він може будувати там якісь плани, але у нас є свої плани. Це плани на перемогу і на звільнення наших територій", - сказав міністр.

01:49
28 березня Повітряні Сили ЗСУ вразили 17 повітряних цілей. Про це повідомляє у Facebook командування ПС ЗСУ.
За останню добу ЗСУ знищили такі цілі ворога:
- вісім літаків;
- три вертольоти;
- чотири БПЛА;
- дві крилаті ракети.

01:44
Голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький опублікував у Telegram фото звільненого від російських окупантів Тростянця.

01:28
Зеленський про санкції:
"Зараз багато натяків і попереджень про те, що нібито посилення санкцій, наприклад у вигляді ембарго на постачання російської нафти у Європу, буде у разі, якщо Росія застосує хімічну зброю. Просто немає слів.
Лише вдумайтеся, до чого це все дійшло. Чекати на хімічну зброю... Ми, живі люди, повинні чекати… А хіба все, що російські військові роблять до цього і вже зробили, не заслуговує на нафтове ембарго? Фосфорні бомби не заслуговують? Обстріляне хімічне виробництво чи обстріляна атомна станція не заслуговують?"

01:21
Зеленський закликає українців адекватно оцінювати становище в країні й на фронті, не тішити себе ілюзіями, але й не падати духом. Про це він сказав у відеозверненні.
"Станом на цей день відомо про загибель 143 дітей. Маріуполь так і залишається заблокованим. Російські війська не дали організувати сьогодні жодного гуманітарного коридору, не дали «тишу». Тому ситуацію зараз треба сприймати врівноважено, мудро. Наскільки це можливо. Без надмірної ейфорії від успіхів. Але й без самонакручування. Нам ще потрібен час. Нам ще потрібна зброя. Ми ще повинні боротися, повинні терпіти. Нам не можна випалювати емоції зараз. Не можна завищувати очікування. Просто, щоб не перегоріти", - наголосив президент.

01:10
Зеленський у відеозверненні дав оцінку ситуації у регіонах:
"Російські війська утримують під своїм контролем північ Київщини, мають ресурси й живу силу. Намагаються відновлювати розбиті підрозділи. Рівень їхніх втрат навіть у 90% не є для них аргументом, щоб зупинятися. Сотні й сотні одиниць спаленої та залишеної ворожої техніки не переконують їх, що так буде з кожним.
Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Донбас, південь України – ситуація всюди залишається напруженою, дуже складною”.

01:02
Сили оборони України продовжують стримувати спроби російських окупантів, які прагнуть просунутися у напрямках Слов'янська й Барвінкового. Це одне із чотирьох основних завдань, на виконанні яких зосереджені зараз українські війська. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24.00 28 березня.
ЗСУ продовжують проводити оборонну операцію на східному, південно-східному та північно-східному напрямках:
- недопущення просування противника у напрямах Слов'янська та Барвінкового;
- контроль за населеними пунктами Кам'янка, Топольське;
- створення умов поліпшення тактичного становища у районі Чугуєва;
- стримування атак супротивника в районах Рубіжного, Лисичанська, Попасної, не допускаючи обходу основних сил угруповання.
За даними Генштабу, російські окупанти ослаблені, дезорієнтовані, значна частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил.
Ворог продовжує вести невибірковий вогонь артилерії та завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі українських міст.

00:55
Президент США Джо Байден заявив, що його висловлювання про те, що російський диктатор Путін не може залишатися при владі, виражало його "моральне обурення" діями Путіна, було адресоване росіянам і не означало зміни політики США щодо Росії. Про це він сказав на брифінгу в Білому домі, додавши, що йому байдуже, що про цю заяву подумає диктатор, повідомляє CNN.
Байден сказав, що не відмовляється від своїх слів і не збирається вибачатися за них. Він також не вважає, що його висловлювання може призвести до ескалації російської агресії проти України.
Байден додав, що йому байдуже, що Путін подумає про його заяву.

00:46
Генштаб ЗСУ показав фото збитого літака російських окупантів. Влучно стріляють бійці одного з підрозділів 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого.

00:31
Президент Сербії Олександр Вучич запропонував у Белграді провести мирні переговори між Росією та Україною, оскільки його столиця вже ставала майданчиком для подібних дискусій міжнародного масштабу. Про це пише Happy TV.
"Що стосується нас, то ми найбільше хотіли б, щоб настав мир. Ми не втручаємося ні в що. Якщо хтось вважає, що Белград – це гарне місце для переговорів, ми щасливі запропонувати", – сказав Вучич.
За словами сербського лідера, він уже обговорив ініціативу з послом України у Белграді Олександром Олександровичем і головою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

00:13
У тимчасово окупованому Мелітополі російські загарбники викрали начальницю управління освіти Мелітопольської міськради Ірину Щербак. Про це у відеозверненні у Facebook повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.
За словами Федорова, окупанти намагаються перевести мелітопольських школярів на навчання за російською програмою, залякують учителів.
"Жоден директор школи й жоден директор дитячого садка не погодилися взаємодіяти з окупантами. Вони не знайшли кращого способу досягти бажаного і сьогодні вкрали начальника управління освіти Ірину Щербак і висунули їй претензії у розтраті бюджетних коштів", - сказав мер.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live