Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

28.03.2022

23:50
Легендарний гурт Scorpions змінив слова у своїй пісні Wind of Change на підтримку України.

23:39
При Офісі Президента створюють групу експертів, українських і міжнародних, які на постійній основі аналізуватимуть застосовані проти Росії санкції – на що вони реально впливають, заявив Володимир Зеленський у відеозверненні.

23:37
В Укроборонпромі розпочали ремонт російської трофейної техніки.

23:29
Для українців, які через війну змушені шукати прихисток за кордоном, запрацювала платформа Handy Friends for Ukraine. Це цифровий помічник у вигляді чатбота, який допомагає українцям знайти необхідну інформацію про житло, медицину, освіту та адаптуватися до життя за кордоном.
Для отримання допомоги українцям за кордоном необхідно підключити цифровий помічник @HandyFriendsBot у Viber чи Telegram або перейти за посиланням.

23:13
Володимир Зеленський увечері 28 березня провів телефонну розмову з Джастіном Трюдо. Політики обговорили співпрацю у сфері оборони та нові санкції проти Росії.
Президент також подякував прем'єр-міністру Канади за готовність розглянути додаткову макрофінансову допомогу для української держави.

23:07
Михайло Федоров повідомив про нові санкції проти Російської Федерації від технологічних компаній. Про це він написав у Тelegram.

22:51
На IT-інфраструктуру Укртелекому 28 березня було здійснено потужну ворожу кібератаку. Напад вже нейтралізували, триває відновлення надання послуг клієнтам.
Про це заявив голова Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь.

22:46
У зоні проведення операції об'єднаних сил українські захисники успішно відбили сім атак російських окупантів. Про це повідомляє пресслужба штабу ООС.
Протягом дня українські бійці знищили 12 танків, 10 БМП та три одиниці автомобільної техніки ворога.

22:42
Президент України відзначив 147 українських захисників і захисниць державними нагородами України. Вісьмох із них – посмертно. Відповідний указ розміщено на сайті Офісу президента.

22:40
Голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами. Про що публічно заявив жителям громади. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

22:34
Сьогодні, 28 березня, з Бердянська до Запоріжжя евакуювали 15 автобусів з людьми. Українській владі вдалось евакуювати 881 людину. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

22:30
Завтра, 29 березня, відбудеться евакуація з Енергодару. Про це повідомляє міський голова Енергодару Дмитро Орлов.
Зелений коридор підтверджено для легкових авто за маршрутом Енергодар — Дніпрорудне — Скельки — Василівка — Запоріжжя.
Початок формування колони відбудеться о 06:30 на вулиці Курчатова.

22:13
У Польщі запрацювало радіо для українців. Радіо на частоті 100,6 FM цілодобово транслюватиме актуальну інформацію для українців, які втекли від путінського терору. Трансляція ведеться українською мовою.

21:46
Війська Росії знову атакували Рівненщину. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Коваль. Окупанти завдали ракетного удару по нафтобазі.

21:21
Бійці ССО розробили практичний порадник, як чинити спротив окупантам. Будьте обережні: видаліть його одразу після прочитання, або заховайте у папку з великою кількістю інших файлів, попередили в ССО.

21:16
Укрзалізниця відновлює продаж квитків на 10 днів наперед для понад 40 основних рейсів країною. Про це повідомляє Укрзалізниця.
Також УЗ збереже щонайменше по одному безкоштовному евакуаційному рейсу на добу з кожного регіону, де евакуаційні процеси є активними.

21:06
На російському ТБ почали називати речі своїми іменами. Російська пропагандистка Ольга Скабеєва сказала, що Україну хочуть захопити. Відео опублікувало видання Nexta.

20:59
За словами посла України в Німеччині Андрія Мельника, після вторгнення путінських військ до України міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що "Україні залишилося кілька годин". Про це повідомляє Frankfurter Allgemeine.

20:27
На півдні України російські загарбники збирають паспортні дані українців для спроби організації так званих референдумів.
За це людям платять невеликі суми в рублях, повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Тwitter.

20:12
Президент США Джо Байден оприлюднив бюджетну пропозицію США на 2023 фінансовий рік обсягом майже $5,8 трильйона, яка передбачає відчутне збільшення витрат на оборону, включно з посиленням ініціативи стримування РФ й допомоги Україні.
Повний документ доступний на офіційному сайті Білого дому.

20:04
У РФ окупанти намагаються поповнити свої лави всіма можливими способами. Про це повідомив Генштаб ЗСУ.
На території російської федерації триває набір громадян для формування так званих підрозділів добровольців, яких залучатимуть для забезпечення такого собі окупаційного "порядку" на захоплених територіях.
Основні вимоги до кандидатів — задовільний стан здоров’я. Досвід проходження військової служби не є обов’язковим. Також беруть осіб зі знятою судимістю.

19:56
Підприємства російського оборонно-промислового комплексу, залучені до виробництва ракет, тепер працюватимуть цілодобово. Це свідчить про те, що у ворога суттєво зменшується кількість такого озброєння.
Про це повідомили у зведенні Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

19:45
Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що ГУР має агентів у керівництві Росії, зокрема в адміністрації диктатора Путіна. Саме завдяки інформації від цих агентів українським військовим вдалося з максимальною шкодою вразити десантний російський корабель у порту Бердянська. Про це Буданов сказав в інтерв'ю газеті Coffee or Die, фрагмент якого опублікувало Міноборони.

19:38
Житомирщина отримала нову партію терміналів Starlink. Про це повідомляє в Теlegram голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.
Вже найближчим часом 13 лікарень матимуть власний канал безперебійного доступу до швидкісного інтернету.

19:30
У Луцьку продовжують гасити пожежу на складі пального, пише ДСНС. Обстріл стався 27 березня ввечері. Станом на 08:12 28 березня пожежу вдалося локалізувати. Але ліквідація полум'я триває досі.

19:23
Російські окупанти почали видавати "пенсію" місцевим жителям російськими рублями в тимчасово окупованому Генічеську в Херсонській області. Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Місцеві обмінюють їх на гривні.

19:18
Президенти Азербайджану та України провели телефону розмову. Про це Володимир Зеленський повідомив у Twitter.
Азербайджан пообіцяв забезпечити Україну пальним для посівної.

18:50
Українські льотчики зможуть керувати американськими винищувачами п'ятого покоління F-22 та F-35 та ефективно бити ворога, "нам не потрібні сильно застарілі літаки четвертого покоління [Су-27 та МіГ-29]". Про це заявив в інтерв'ю Coffee or Die начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

18:35
Carlsberg слідом за Heineken повністю виходить з ринку Росії. Про це повідомила пресслужба групи.
Раніше Carlsberg тимчасово припинила діяльність на території держави-агресора.
Carlsberg працевлаштовувала 8400 співробітників у Росії. До завершення виходу з ринку компанія підтримуватиме обмежений рівень операцій, щоб підтримувати цих працівників. Будь-який прибуток, отриманий під час гуманітарної кризи, компанія передасть Україні.

18:30
У Чернівцях невідомі пошкодили одну з нових сирен оповіщення про повітряну тривогу. Про це повідомив заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк.
Також він додав, що комунальники виявили пошкоджені дроти живлення, після того як нова сирена на вулиці Горіхівській не спрацювала.
Наразі сирену відремонтували. Місцевих мешканців закликали повідомляти про усіх підозрілих осіб, "які крутяться біля систем оповіщення чи стратегічних об'єктів міста".

18:24
МЗС України закликало змінити адреси російських посольств. Для цього вже створили відповідні петиції для голосування у різних країнах світу.
Вулиці можна переназвати на честь України.
Кілька європейських країн уже змінили адреси російського посольства на вулицю України. Йдеться про Албанію, Литву та Латвію. Також це планують зробити Данія, Польща та Ірландія.

18:18
З початку війни СБУ ліквідувала п'ять ворожих ботоферм потужністю понад 100 000 фейкових акаунтів, повідомив речник Артем Дехтяренко. Вони нав'язували російську ідеологію та виправдовували агресію РФ.

18:14
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба опублікував зведення щодо санкцій проти Росії за останню добу.

18:10
Росіяни знову обстріляли харківську ядерну установку "Джерело нейтронів", повідомила Державна інспекція ядерного регулювання.

18:07
Ворожий корабель у Бердянську знищили завдяки даним від української агентури, яка є багатьма секторами російського військового, політичного та фінансового керівництва, розповів очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю американському воєнному виданню "Coffee or Die".

17:57
Дитячій лікарні "Охматдит" передадуть близько $106 000 (£81,000), виручених від продажу антивоєнних робіт Бенксі, пише BBC.

17:52
Росія виводить деякі підрозділи з України, щоб відновити боєздатність, повідомив речник міністерства оборони України Олександр Мотузяник.
"Але РФ до кінця не відмовляється від спроб якщо не захопити, то принаймні оточити столицю України. Те ж саме ми говоримо і про інші міста - Чернігів, Харків, Суми", - сказав він.

17:48
Окупанти закріпилися в деяких районах Маріуполя, але постійно несуть втрати техніки і особового складу, розповів начальник штабу полку "Азов", капітан Богдан Кротевич про ситуацію в місті.

17:44
Деякі росіяни припускають, що ще пів року такої війни - і їхньої країни вже не буде, так сказали батьки одного з окупантів у телефонній розмові, яку вдалося перехопити СБУ.

17:37
Щотижневий експорт нафти з Росії впав на 26%, тому що покупці шукають її в іншому місці – Bloomberg.

17:35
Російський журналіст і публіцист Олександр Невзоров у своєму Telegram-каналі оприлюднив звернення полку "Азов", який захищає Маріуполь, до росіян.

17:33
Про знищення ще одного ворожого літака та БПЛА на Харківщині повідомили на сторінці Повітряного командування "Схід".

17:25
Anonymous злили документ Міноборони РФ, де ті вимагають знімати пропагандистські ролики, в яких ЗСУ буцімто знущаються над полоненими росіянами.

17:12
У Харкові комендантська година з 28 березня діятиме з 20:00 до 06:00, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

17:10
Як прийняти у себе переселенців та отримати компенсацію (450 грн на місяць за одну особу):
    Подайте заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або через сайт prykhystok.gov.ua, що ви готові прийняти у себе переселенців.
    Під час поселення переселенців подайте відповідну заяву до органу місцевого самоврядування.
    Щомісяця, до п‘ятого числа, інформуйте орган місцевого самоврядування про кількість днів та переселенців, які проживали.
    Отримайте компенсацію.

17:01
Країни G7 не платитимуть за газ у рублях, заявив віцеканцлер та міністр економіки Німеччини Роберт Габек. Це США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада.

16:57
Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку (MoMA The Museum of Modern Art) відкрив галерею з роботами художників, які народилися в Україні.
Серед картин, скульптур та фотографій також перекладений уривок вірша Сергія Жадана:
"Почнімо з найтяжчого - зі співу й гасіння вогню,
який підступає з ночі.
Почнімо із шепотіння імен,
виплітаймо разом цю лексику смерті".

16:45
Благодійна організація актора Шона Пенна допомагатиме переселенцям на Львівщині, повідомив Максим Козицький, голова Львівської ОДА (ОВА).

16:39
ЗСУ вигнали окупантів з Ірпеня, повідомив міський голова Олександр Маркушин. Повертатися в місто поки небезпечно, не виключають, що ворог спробує знову атакувати. Далі планують звільняти Бучу, Гостомель і Ворзель.

16:23
Україні в кібервійні проти Росії допомагають провідні ІТ-компанії світу, серед яких Microsoft, Oracle, повідомляє голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.
Водночас додає, що відомство, як і інші державні органи, не причетні до кібератак проти РФ.

16:20
В Амстердамі близько 400 людей вийшли підтримати Україну, пише Укрінформ.

16:17
Північна Македонія оголосила п'ятьох російських дипломатів персонами нон ґрата.

16:16
Вірменія не передає Росії літаки Су-30, повідомило Посольство Вірменії в Україні. Так відомство спростувало поширену турецьким виданням Haber Global інформацію про підтримку РФ.

16:11
Харківський кіт Степан волонтерить за кордоном - він зібрав для тварин в Україні понад $10 000. Допомога піде і Миколаївському зоопарку.

16:08
Франція передала ДСНС України 27 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки, а також аварійно-рятувальне обладнання, повідомили українські рятувальники.

16:04
Данська пивоварна компанія Carlsberg Group вирішила повністю покинути російський ринок. Бізнес у Росії продають.

16:02
Спроби Росії змінити світовий порядок мають закінчитися в Україні, заявив посол Польщі.

15:42
Заяви про сексуальні злочини окупантів повинні подавати самі потерпілі, потрібна доказова база – генпрокурорка Венедіктова.

15:37
Поки Путін має функціональний імунітет, відкрити проти нього кримінальне провадження неможливо, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.
"Прокурор Міжнародного кримінального суду абсолютно незалежний. Тому, ми не знаємо, чи буде путін на лаві підсудних. Ми, зі свого боку, зробимо все, щоб зібрати всі необхідні докази для цього. Україна не відкрила кримінальне провадження, бо в нього функціональний імунітет. В нас є велика справа, яка стосується збройної агресії РФ, і по цій справі ми маємо понад 200 підозрюваних. Це воєнні злочинці високого рівня – міністри, депутати, члени їхнього уряду, а також пропагандисти. Українські суди вже винесли свої рішення – арешт для цих людей. І тут вже питання до міжнародної спільноти", – пояснила вона.

15:27
Російська "Новая газета" призупиняє роботу "до окончания "специальной операции" на территории Украины". Пишуть, що отримали ще одне попередження від Роскомнагляду.

15:25
Собакам-рятувальникам передали гуманітарну допомогу з Польщі. Чотирилапі службовці ДСНС отримали сухий корм, а їхні колеги - медичне приладдя.

15:17
Скандал у Казахстані. Радіоведуча покликала "дядю Вову навести лад": її звільнили.

15:16
Як розповісти ЗСУ про ворожу техніку, інструкція від ТрО:
    як тільки ви особисто побачили російську техніку чи військових - телефонуйте за номером +380 800 507 028;
    якщо побачив ваш друг/знайомий/родич - він повинен зателефонувати сам;
    повідомляйте оперативно: побачили - зателефонували;
    вказуйте точний час і місце, кількість, тип техніки та розпізнавальні знаки.

15:07
Прикидався тероборонівцем - на Одещині ДБР затримало чоловіка, який перевозив чоловіків призовного віку на власному автомобілі на територію Молдови. За це він брав 5000 євро з людини.

15:04
$564,9 млрд – сукупні збитки, яких зазнала Україна від російського вторгнення. Найбільше - втрати щодо інфраструктури, повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

14:54
1 квітня Росія у всій країні починає мобілізацію за програмою "БАРС-2021" (Боевой Армейский Резерв Страны), повідомляє українська розвідка.
Сюди ж підуть російські ув'язнені - близько 100 злочинців, утримуваних у чеченській колонії "Чернокозово", вже готують до відправлення в Україну.

14:37
В український бюджет вже зайшло $3 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю LB.ua. Це майже половина запланованої суми.
Фінансово Україну підтримали так:
    $1,4 млрд передав Міжнародний валютний фонд;
    600 млн євро макрофінансової допомоги надійшло від Євросоюзу;
    312 млн євро – від Світового банку;
    400 млн євро надав Європейський інвестиційний банк;
    10 млн євро грантової допомоги надав уряд Італії.

14:31
Як накладати фіксувальну пов’язку на голову у разі поранення - інструкція від медика Євроради реанімації та Американської асоціації серця Олександра Корнійчука.

14:29
Затриманий СБУ окупант розповів, що з ними були строковики, які підписали контракт за тиждень до того, як опинилися в Україні. Тим, хто відмовлявся, - 13 років в'язниці.

14:26
Виноградар, Борщагівка, Вітряні Гори та Пуща-Водиця знову зі світлом, пише КМДА. Роботи ще ведуться у Біличах.

14:00
У Генічеську окупанти затримали місцевого депутата Олексія Коновалова з дружиною, повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

13:58
"Дату в ЗАГСе пока не бронируй. Пока непонятно, че здесь и когда" – СБУ перехопила розмову російського окупанта з дівчиною. Той хизується, як вони пограбували магазин і винесли абсент.

13:54
Кримінальне покарання за незаконне поширення інформації про пересування техніки ЗСУ і міжнародної військової допомоги відсьогодні в дії - Ганна Маляр.

13:47
МКІП закликає Unicode створити емодзі на підтримку України.

13:42
В Енергодарі люди вийшли на мирний мітинг. Вимагають визволити заступника міського голови Івана Самойдюка, пише Суспільне Запоріжжя.

13:40
З Харкова виїхали близько 30% містян. Але люди починать повертатися, особливо чоловіки - міський голова Ігор Терехов.

13:33
Окупанти вбили кількох викрадених міських голів, сказав Зеленський в інтерв'ю The Economist, не називаючи прізвищ.

13:20
"Ми не морські свинки". Зеленський звернувся до союзників через загрозу хімічних атак із боку Росії.

13:18
Людям, яких незаконно вивезли до Росії, МЗС України рекомендує звернутися до найближчих посольств.

13:15
Імена і дані російських шпигунів, які діють у Європі, оприлюднила українська розвідка. Всього в списку 620 ФСБшників.
Тут прізвища та імена, місця роботи, адреси реєстрації, а також паспортні дані, марки, моделі та номери автівок.

13:07
Щодня маємо понад 500 мертвих солдатів РФ. Щоб їх було вдвічі чи втричі більше, необхідно різко збільшити обсяг постачання снарядів до важких і далекобійних артилерійських систем - написав Михайло Подоляк.

13:05
Новий раунд переговорів може початися у вівторок, 29 березня, о 10 ранку - посилаючись на Давида Арахамію, повідомила речниця Слуги народу Юлія Палійчук.

13:02
Знищені танк та дві БМП ворога - Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

12:59
На Таврійському напрямку (Херсонська область) окупанти проводять фільтраційні заходи, щоб виявити українських військових, активістів та вилучити у них зброю - Генштаб ЗСУ.

12:54
НБУ перерахував на потреби військових понад 12,9 млрд грн, на спецрахунку залишилося майже 102 млн грн.

12:48
Окупанти знищили мости в районах населених пунктів Конотоп, Стара Рудня, Смяч, Малий Дирчин та Великий Дирчин - Генштаб ЗСУ.

12:47
Ворог відійшов із населеного пункту Сновськ, знищивши міст через річку Снов. Продовжує блокувати Чернігів - Генштаб ЗСУ.

12:46
У Гомельській області Білорусі переміщають пускові установки ОТРК "Іскандер-М" у напрямку кордону з Україною - зведення від Генштабу ЗСУ.

12:42
12 000 боєприпасів знешкодили українські піротехніки з початку бойових дій, повідомили в ДСНС.
Якщо ви побачили підозрілий предмет чи боєприпас - не підходьте до нього і викличте рятувальників, закликали у службі.

12:41
Зеленський розкритикував президента Франції за його позицію щодо війни Росії проти України.
"Вони бояться Росії. Ось і все", - сказав Зеленський в інтерв'ю The Economist у відповідь на питання, чому Макрон і такі, як він, не хочуть допомогти Україні танками.

12:38
Близько 160 000 мирних жителів досі залишаються в Маріуполі, повідомив міський голова Вадим Бойченко в ефірі марафону Єдині новини.

12:31
"Люди відмовляються співпрацювати з "ЛДНРівцями", навіть вчителі відмовляються працювати на них, бо розуміють, що з тією освітою діти нікуди не зможуть піти далі, крім Магадану, можливо", - Сергій Гайдай в ефірі Єдиного марафону новин.

12:29
Одеса і область - повітряна тривога!

12:28
Зараз на Донецькому Луганському напрямку окупанти кидатимуть всі сили, щоб спробувати зробити прорив і потім розповідати в Росії, що вони виконали основну задачу і демілітаризували армію України - Сергій Гайдай в ефірі Єдиного марафону.

12:18
Друзі, звертаємося до вас від команди Liga.net.
Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.
Тож ми вимушені звернутися до вас за допомогою. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.
За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити передплату, або зробити разовий переказ, або підписатися на наш Patreon. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!
Ми переможемо, бо разом ми - сила. І разом ми - ПРАВДА!

12:12
Житомирська область - відбій повітряної тривоги.

12:12
Житомирська область - повітряна тривога!

12:06
Навчання під час воєнного стану: у 13 областях школи вчаться дистанційно, в чотирьох - часткова дистанційка або канікули, в п'яти - дистанційка, канікули або навчання призупинено, у двох - школи не працюють, пише Міносвіти.

11:55
ДСНС повідомила, що станом на 7:57 28 березня відповідно до даних супутникових знімків пожежі та загоряння в Зоні відчуження та безумовного відселення ЧАЕС відсутні. Служба закликала не поширювати неперевірену інформацію.

11:52
Реактивна артилерія окупантів обстріляла позиції 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади касетними системами залпового вогню. Більшість снарядів уразили місцевість з мирними населеними пунктами далеко за лінією вогню.

11:45
"Воїни Князівської бригади збили окупантів, які знищували наші міста та села. Мінус одна птічка... Плюс один крок до Перемоги!", - МОУ.

11:36
У Києві та області змінюється час комендантської години. Від сьогодні, з 28 березня, комендантська година розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше: з 21:00 до 6:00 ранку.

11:12
У столиці сьогодні працюватимуть п'ять 5 мініярмарків у чотирьох районах міста. Мініярмарки працюють із 10:30 до 13:00. У Голосіївському районі робота мініярмарків розпочинається о 10:00.

11:10
ГУР МО України отримало список співробітників ФСБ росії, які беруть участь у злочинній діяльності країни-агресора на території Європи.  Список із 620 співробітників ФСБ доступний за посиланням.

11:05
Тимчасово повірений у справах Республіки Словенія в Україні Боштян Лесяк прибув до Києва та почав роботу - МЗС Словенії.

10:57
Через бойові дії біля Києва знову пошкоджені дві високовольтні лінії, що живлять частину будинків на правому березі. Енергетики оперативно перемикають на резервне живлення об’єкти критичної інфраструктури.
Пошкоджені дві високовольтні лінії, що живлять частину будинків на ж/м Біличі, Борщагівка, Виноградар, Вітряні гори та Пущі-Водиці. Загалом – 82 000 абонентів, які 26 березня вже зазнали відключення через обстріли.

10:52
Словаччина вручила Президенту України Володимиру Зеленському Державну премію імені Олександра Дубчека, повідомив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер. Премія є словацьким символом свободи та надії.

10:44
Сьогодні, 28 березня, в Україні не відкриватимуть гуманітарні коридори для евакуації людей через загрозу провокацій з боку російських окупантів - голова Мінреінтеграції Ірина Верещук.

10:18
Ворог продовжує гатити по місту Чернігову, також були обстріли передмістя Ніжина - голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус.

10:16
27 березня о 22:00 внаслідок ворожого обстрілу виникла пожежа на одному з підприємств для зберігання пального у Луцьку. О 8:12 28 березня пожежу ліквідовано - ДСНС.

10:09
Орієнтовні втрати особового складу ворога досягли 17 000 - Генштаб ЗСУ.

10:01
Двоє людей загинули в неділю під час спалювання сухостою. Трагічні випадки сталися в с. Берегуйфалу Берегівського району та с. Ключарки у Мукачівському районі. Загалом же з початку місяця такі пожежі забрали життя 8 громадян - ДСНС.

09:53
Станом на ранок 28 березня ракетно-бомбові удари, авіаудари у Харківській області, удар по нафтобазі у Луцьку, обстріли житлових будинків, є жертви та загиблі. Стабільно напружена ситуація у Донецькій та Луганських областях - зведення облдержадміністрацій.

09:37
143 дитини загинуло та 216 поранено за час повномасштабних бойових дій на території України, які веде Росія.
Найбільше постраждало дітей у Київській області - 67, Харківській - 49, Донецькій - 53, Чернігівській - 38, Миколаївський - 30, Луганській - 27, Запорізькій - 21, Херсонській - 24, столиці - 16, Житомирській - 15 та Сумській - 14 - Офіс генпрокурора.

09:30
Сьогодні Укрзалізниця запускає кільцевий маршрут електрички у Києві. Маршрут електрички проходить житлові масиви Борщагівка й Сирець, та на доступній відстані від масиву Оболонь.
Зупинки електропоїзда: Дарниця (платформа міської електрички), платформа Лівий Берег (Березняки), Видубичі, Київ-Деміївський, Протасів Яр, Київ-Пасажирський (платформа Північна, за ТЦ "Полісся"), Караваєві Дачі, Київ-Волинський, Борщагівка-Технічна, Борщагівка, Святошин, Рубежівський (парк Нивки), Сирець, Вишгородська, Зеніт (просп. Бандери), Почайна, Троєщина-2 (Русанівські сади), Троєщина, Київ-Дніпровський, Лівобережна (біля метро) і повернення до Дарниці.

09:25
Укрзалізниця опублікувала графік евакуаційних потягів на 28 березня, у якому також є поїзди на міжнародні рейси.

09:23
Найбільших успіхів путінська армія досягла на півдні у районі Маріуполя, де бойові дії продовжуються, оскільки Росія намагається захопити порт - британська розвідка.

09:20
У кіберпросторі Китаю українці протистоять "стіні пропаганди", намагаючись заручитися підтримкою китайського суспільства.

09:14
Зведення від ДСНС про стан на західних кордонах:
- За добу 27 березня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули понад 63 000 осіб та більше ніж 12 000 транспортних засобів.
- З України вибули майже 41 000 осіб. 28 000 з них для перетину кордону обрали українсько-польський кордон.
- До України за минулу добу прибули 22 000 осіб. Понад 19 000 з них – українці.
- З початку відкритої збройної агресії до України повернулися близько 460 000 наших співгромадян.

09:06
Українським медичним закладам та установам у сфері охорони здоров'я передали 590 станцій супутникового інтернету Starlink від компанії SpaceX - МОЗ.

08:33
Рубіжне залишається під українським прапором, а вчора ЗСУ витіснили ворога з одного з районів міста. Найгарячіше в Рубіжному, Сєвєродонецьку, Попасній. Росіяни не залишають спроб захопити міста, успіху не мають. Зло зривають на мирних кварталах міст – голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

08:17
Увечері 27 березня у Дарницькому районі Києва через потрапляння залишків збитої ракети горіла територія приватної садиби. О 23:12 до служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу, о 01:24 її було ліквідовано.

08:13
На кінопремії "Оскар" продюсери показали повідомлення з проханням вшанувати Україну хвилиною мовчання та закликали глядачів висловити підтримку Україні у будь-який спосіб.

07:47
Російські окупанти знову обстріляли Рубіжне на Луганщині. Постраждав житловий будинок, знайдено тіло одного загиблого. Пораненого відправлено каретою швидкої допомоги до лікарні. Кількість жертв ще уточнюється - ОДА.

07:14
Черговий евакуаційний потяг з Луганщини відправиться орієнтовно о 14:00 із Новозолотарівки. Евакуація для жителів Сєвєродонецька запланована біля міського Палацу культури о 10:00 - ОДА.

07:01
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну описав позитивний та негативний сценарії для Маріуполя та зони ООС. На його думку, буде "якийсь середній варіант".

06:31
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00 28 березня:
- Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на східному, південно-східному та північно-східному напрямках. Тривають оборонні бої в районах населених пунктів Топольське, Кам’янка, Суха Кам’янка.
- Угруповання наших військ ефективно стримують просування противника у напрямках населених пунктів Гуляйполе та Запоріжжя.
- На Авдіївському напрямку українські воїни відбивають штурмові дії окупантів в районі населеного пункту Верхньоторецьке.
- На Волинському та Сіверському напрямках продовжується ведення оборонних операцій, виконання інших завдань у визначених операційних районах. Ситуація контрольована, суттєвих змін не зазнала.
- Угруповання сил і засобів оборони міста Києва стримують противника, який намагається прорвати оборону з північного заходу та сходу з метою взяття під контроль ключових автошляхів та населених пунктів.
- На півдні основні зусилля Сил оборони зосереджуються на організації оборонних заходів міст Кривий Ріг, Запоріжжя та Миколаєва, утриманні визначених ділянок морського узбережжя, охороні та обороні об’єктів критичної інфраструктури. У визначених районах триває проведення стабілізаційної операції та виконання завдань територіальної оборони.
- На Донецькому та Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил за добу відбито 5 атак ворога. Українськими воїнами знищено 2 танки, бойову машину піхоти та один автомобіль. Також противник мав втрати у живій силі. Дані за кількістю уточнюються.
- Угрупованням Повітряних сил Збройних сил України за попередню добу було знищено 4 літаки, 1 вертоліт, 2 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних сил, також була залучена, аби завдавати удари по визначених наземних цілях та об’єктах окупантів.

06:20
Хакерська група NB65, пов'язана з угрупуванням Anonymous, зламала Всеросійську державну телерадіокомпанію (ВДТРК) та обіцяє оприлюднити викрадену інформацію. Головними активами ВДТРК є телеканали кремлівських пропагандистів Росія-1, Росія 24 та РТР Планета.
Загальний обсяг даних, які хакери обіцяють оприлюднити найближчим часом, становить 870 Гб.

06:06
Обложене українське місто Маріуполь повторює долю Алеппо – комерційної столиці Сирії, яка у 2016 році зазнала масових руйнувань за підтримки Росії - міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

05:46
27 березня на автодорозі між селами Шевелівка та Гусарівка Ізюмського району виявлено пошкоджений автомобіль Honda CR-V. За попередніми даними, російські військовослужбовці обстріляли авто, у якому перебувала сім'я. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура у Telegram.
У машині виявлено загиблу родину: жінку, чоловіка та трирічну дитину.
Прокуратура опублікувала приголомшливі фото. Розпочато досудове розслідування.

05:27
На території Сумської області з 20:00 до 05:00 введено комендантську годину. Про це повідомив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький у Telegram.
За словами голови ОВА, у цей час заборонено громадянам перебувати на вулицях та у громадських місцях без спеціальних перепусток. Також у цей час заборонено рух транспорту.

05:19
Під час вручення 94-ї церемонії премії "Оскар" хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляється у Twitter.
Організатори Американської кіноакадемії вивели на екран напис із закликом підтримати Україну та її громадян, які зараз потребують їжі та медикаментів.

05:11
Запланована на ранок 28 березня евакуація з Енергодару не відбудеться – Запорізька обласна військова адміністрація не дала добро на її формування. Про це повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов у Telegram.
Мер звернувся до президента Володимира Зеленського, віцепрем'єра Ірини Верещук та голови Запорізької ОВА Олександра Старуха з проханням на державному рівні організувати зелений коридор для мешканців тимчасово окупованого Енергодару для надання можливості жителям міста безпечно евакуюватися.

05:05
Для захисту від можливого нападу з боку Росії Німеччина розглядає можливість закупити системи протиракетної оборони, подібної до Ізраїлю. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, передає Reuters.
Канцлер не уточнив, який тип ПРО розглядає Берлін.
На запитання, чи йдеться про систему з більшою дальністю, ніж у ППО Patriot, Шольц відповів: "Ми повинні розуміти, що маємо сусіда, який готовий використати насильство для відстоювання своїх інтересів".

04:40
Знищення українськими військовими великого десантного корабля "Саратов", найімовірніше, призведе до того, що ВМФ Росії засумнівається у можливості діяти близько від берегів України. Про це йдеться у повідомленні британської розвідки, яке опублікувало у Twitter Міністерство оборони Великої Британії.
"Знищення десантного корабля "Саратов" у Бердянську, ймовірно, підірве впевненість ВМФ Росії у можливості проведення операцій у безпосередній близькості від узбережжя України у майбутньому", – йдеться у звіті.

04:28
Внаслідок обстрілу російською окупаційною армією в Донецькій області без водопостачання залишилося 38 000 мешканців. Про це повідомляє пресслужба ООС.
Уточнюється, що загарбники пошкодили лінію електропередач – без електропостачання залишилася насосна станція каналу Сіверський Донець – Донбас. Без води залишилися мешканці населених пунктів Торецьк, Північне, Південне, Залізне, Щербинівка. Немає водопостачання не тільки в будинках, а й у школах, дитсадках, лікарнях.
За даними ООС, через обстріл зупинено роботу п'яти котелень - без тепла залишилися 5000 мешканців у 77 будинках регіону.

04:14
Хакери групи NB65, яка пов'язана з Anonymous, зламали Всеросійську державну телевізійну та радіомовну компанію - вона має доступ до телеканалів Росія 24, Росія 1 та РТР Планета. Про це Anonymous повідомили у Twitter.
Найближчим часом хакери мають намір оприлюднити 870 ГБ даних ВДТРК.

04:09
Американські військові провели перші масштабні навчання в Арктиці – на тлі вторгнення Росії в Україну США усвідомлюють важливість зміцнення своїх позицій на півночі. Про це повідомляє The New York Times.
У березні близько 8000 військових США взяли участь у масштабних навчаннях в Арктиці. ВПС США перекинули на Аляску десятки винищувачів F-35.
Пентагон планує збільшити свою присутність та потенціал в Арктиці, працюючи над відновленням навичок роботи в холодну погоду, якими американські військові нехтували протягом двох десятиліть війни в Іраку та Афганістані.
Як зазначає NYT, Аляска вже є одним із мілітаризованих штатів США, де проходять службу понад 20 000 військовослужбовців.

04:04
У Києві, Чернігівській, Полтавській, Сумській, Харківській, Луганській, Дніпропетровській та Запорізькій областях оголошено повітряну тривогу. Загроза ракетного обстрілу. Усі - в укриття!

03:54
Вторгненням в Україну російський диктатор Володимир Путін не досяг своїх цілей, а отримав протилежний результат. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише ARD.
"Фактично вся Україна зрослась як нація", - сказав він, маючи на увазі опір українців тимчасовій російській окупації міст.
За словами Шольца, Путін справді думав, що в Україні вітатимуть російські війська. Як наголосив канцлер, дії глави Кремля також сприяли посиленню захисту східного флангу НАТО.

03:41
Росія блокує чорноморське узбережжя України, ізолюючи міжнародну морську торгівлю. Про це повідомляє військова розвідка Британії, пише Reuters.
За даними Міноборони Британії, військово-морські сили Росії з акваторії Чорного моря продовжують завдавати ракетних ударів по всій території України.

03:30
27 березня на площах понад 30 міст світу зібралися люди, щоб засудити війну в Україні, розв'язану російськими військовими злочинцями, та підтримати українців. Про це повідомляє посольство України у Польщі.
Дипломатичне відомство опублікувало фото 10-тисячної демонстрації у Варшаві, яка приєдналася до благодійного телемарафону на підтримку України Save Ukraine.
Учасники акцій протесту закликали світових лідерів до рішучих дій для порятунку українців, які відстоюють майбутнє не лише своєї країни, а й усієї Європи.

03:26
Українці активно використовують чатбот "єВорог", і кількість втрат російських окупантів щодня зростає. Про це повідомляє Мінцифри.
За даними Збройних сил України, за час війни знищено понад 16 000 окупантів та більше ніж 4000 одиниць ворожої техніки.
У Мінцифри наголошують, що ці цифри продовжують зростати, завдяки кожному, хто повідомляє ВСУ про місце розташування ворога через чатбот "єВорог": t.me/evorog_bot.
Тепер за допомогою чату можна:
- обрати техніку окупантів зі списку або вписувати самостійно;
- час, коли бачили ворогів, можна не заповнювати вручну, а обрати в боті запропоноване;
- вказувати кількість окупантів чи техніки;
- надсилати заявки без фото або відео.
На сьогодні чатом скористалися вже понад 200 000 українців.

03:07
Луганський медуніверситет у зв'язку з воєнними діями переїхав до Рівненської області. Про це повідомив голова Рівненської військової адміністрації Віталій Коваль.
Уточнюється, що викладачі та керівництво вже приймають перших студентів, для них знайшли помешкання. Наразі працюють над переміщенням науково-технічної бази. Заняття проводитимуть у дистанційному форматі.
Це вже другий переїзд університету. Раніше його було переміщено з Луганська до Рубіжного.

02:54
Під Гостомелем російська ракета потрапила до будинку фронтмена гурту "Друга Ріка" Валерія Харчишина Про це він написав у Facebook.
За словами музиканта, його будинок згорів. Він додав, що вкладав у будівництво не лише усі свої гроші, а й душу, і найближчим часом планував перевезти батьків.
Харчишин додав, що в момент атаки його близьких у будинку не було - дружина та діти перебувають у безпеці за кордоном. У будинку залишалися лише дві кішки - невідомо, чи вони живі.

02:39
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр попередив німців про економічні втрати через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це пише Spiegel.
"Так, у Німеччині на нас теж чекають важчі дні", - сказав Штайнмаєр.
Президент додав, що посилення санкцій проти Росії неминуче завдасть німцям невизначеності та втрат. Солідарність і підтримка, наголосив він, "Україні знадобляться ще довгий час".

02:30
Наступний раунд переговорів між Україною та Росією може відбутися у Стамбулі. Це телефоном обговорили президент Туреччини Тайїп Ердоган і російський диктатор Володимир Путін. Про це повідомляє Anadolu.
Ердоган закликав Путіна припинити агресію в Україні та запобігти гуманітарній катастрофі в містах.
"Підкресливши необхідність якнайшвидшого встановлення режиму припинення вогню та миру між Росією та Україною, а також покращення гуманітарної ситуації в регіоні, президент Ердоган заявив, що Туреччина й надалі всіляко сприятиме цьому процесу", - йдеться у заяві.

02:12
27 березня Збройні сили України на деяких напрямках у Харківській області перейшли у контрнаступ. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
"На сьогодні можемо впевнено сказати, що Мала Рогань повністю перебуває під контролем наших військ і зачищена від окупантів. Продовжується ліквідація залишків військ Росії в Вільхівці. Гонимо окупантів до кордонів з РФ", - розповів голова ОВА.
Російські окупанти завдали авіаударів по Осколу в Ізюмському районі.

02:01
Жителі Житомира ввечері 27 березня чули вибухи, в деяких будинках тремтіли вікна, але підтвердження тому, що по місту було завдано ракетного або бомбового удару поки що немає. Про це повідомив мер Житомира Сергій Сухомлін у відеозверненні у Facebook.
За словами мера, можливо, українська система ППО працює, збиває ракети.

01:59
27 березня російські окупанти здійснили масований авіаналіт і втратили одразу три літаки. Про це повідомляє у Facebook командування Повітряних сил ЗСУ.
За останню добу Повітряні сили ЗСУ знищили:
- 4 літаки;
- 1 вертоліт;
- 2 БПЛА;
- 2 крилаті ракети.

01:56
На Одещині українська система ППО збила ракету російських окупантів. Про це повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.
За його словами, успішну операцію здійснило повітряне командування Південь.

01:37
Російські окупаційні війська авіаударами та бомбами пошкодили в Україні понад 730 навчальних закладів, сказав міністр освіти Сергій Шкарлетт в ефірі всеукраїнського телемарафону.
"У нас понад 730 навчальних закладів пошкоджено, з них 74 знищені повністю та 139 дітей, на жаль, загинули", - сказав він.

01:33
Російські окупанти відмовилися від наступальних дій у районі міста Суми, намагаються перегрупуватися та відводять підрозділи на інші напрямки. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24:00 27 березня.
ЗСУ продовжують завдавати значних втрат ворогові.
За наявною інформацією, за останні п'ять діб до Нижньогородської області привезено близько 600 тіл знищених в Україні окупантів, більшість з яких проходили службу у 47 танковій дивізії першої танкової армії Західного військового округу.
Противник продовжує переміщати додаткові підрозділи зі складу Тихоокеанського флоту та Західного військового округу. Водночас відзначається істотне зниження інтенсивності перевезень із глибини території РФ.

01:20
Голова Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко повідомив про наслідки ракетного удару російських окупантів по області:
"На місці ракетного удару працюють рятувальники. Попередньо жертв немає. За інформацією військових, ракета була випущена з боку Республіки Білорусь. Ситуація контрольована".

01:10
У Вугледарі Донецької області рятувальники організували підвіз питної води, всі охочі могли набрати необхідну кількість. Про це повідомляє ДСНС.У місті не було якісної води вже місяць – від початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

00:56
У Львівській області розгорнули сучасний польовий шпиталь, призначений для лікування поранених військовослужбовців та біженців. Про це повідомив голова комітету Ради з меддопомоги Михайло Радуцький.
Уточнюється, що мобільний шпиталь Україні передали Нідерланди, він розрахований на 50 місць.
"У ньому розташовані операційна, реанімаційні ліжка, відділення інтенсивної терапії, відділ рентген-діагностики, УЗД, клінічна лабораторія з банком крові, кисневий концентратор", – уточнив Радуцький.
Госпіталь працює без електропостачання на дизель-генераторі, має запаси медикаментів та витратних матеріалів на один рік роботи у разі повного завантаження. Завдяки підключенню до інтернету через StarLink лікарі можуть у режимі онлайн консультуватися з колегами з інших країн.

00:36
Зеленський у відеозверненні дав оцінку новому раунду мирних переговорів із російськими окупантами:
"Попереду – і новий раунд переговорів, бо ми шукаємо миру. Реально. Без затягування. Як мені повідомили, є можливість та потреба для очної зустрічі вже на території Туреччини. Це непогано. Подивимося на результат.
Наші пріоритети у переговорах відомі. Суверенітет і територіальна цілісність України не піддаються сумніву. Дійсні гарантії безпеки для нашої держави є обов'язковими. Очевидна і наша мета – мир і якнайшвидше відновлення нормального життя у рідній нашій державі".

00:32
Зеленський про зрадників, які у тимчасово окупованих містах переходять на бік окупантів:
"Знову хочу подякувати нашим людям в Херсоні, в Каховці, в Славутичі та інших містах, які не припиняють чинити опір окупантам. Якщо окупанти тимчасово зайшли в українські міста, це означає тільки те, що їм доведеться вийти.
І тим феноменальним дурням, які намагаються співпрацювати з російськими військами, я хочу нагадати, що вони і своїх-то кидають. Що ж вони зроблять з чужими зрадниками? Сказав би їм: подумайте. Але знаю, що думати таким людям нічим. Інакше і зрадниками не стали б".

00:27
Зеленський про інтерв'ю російським журналістам, яке цензура Кремля заборонила випускати в ефір:
"Знищили свободу слова у своїй державі, намагаються зруйнувати сусідню державу. Зображають себе глобальним гравцем. А самі при цьому бояться відносно короткої розмови із кількома журналістами.
Що ж, якщо така реакція, значить, ми все правильно робимо, значить вони нервують. Мабуть, побачили, що у їхніх громадян виникає дедалі більше питань щодо стану справ у їхній державі”.

00:08
Нове звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 27 березня:
"Попереду новий раунд переговорів, тому що ми шукаємо миру. Наші пріоритети відомі. Суверенітет і територіальна цілісність України не підлягають сумніву. Дієві гарантії безпеки для нашої держави – обов'язкові. Очевидна і наша мета – мир і якнайшвидше відновлення нормального життя в Україні".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live