Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

27.03.2022

23:47
У зоні відчуження почались значні пожежі, які можуть мати серйозні наслідки, повідомляє Ірина Верещук. Однак, сьогодні контроль та гасіння пожеж неможливі у повному обсязі через захоплення зони відчуження окупантами. Внаслідок горіння до атмосфери вивільняються радіонукліди, які вітер може перенести на значні відстані, що загрожує радіацією Україні та іншим європейським країнам.

23:33
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк про підсумки дня - знову тотальні ракетні удари по Україні: Луцьк, Харків, Житомир, Рівне. Щодня ??дедалі більше ракет. Маріуполь під килимовими бомбардуваннями. У росіян більше немає мови, гуманізму, цивілізованості. Лише ракети, бомби та спроби стерти з лиця землі Україну. Європі це точно подобається?
 
23:30
За тиждень підрозділи угрупування Об’єднаних сил (Донецький і Луганський напрямки) відбили 63 ворожих атаки, пише Генштаб. Наші військовослужбовці знищили:
- 80 танків,
- 72 одиниці броньованої техніки,
- 48 автомобільної техніки,
- 19 артилерійських систем,
- 7 безпілотних літальних апаратів, 1
- 4 літаків, гелікоптер
- патрульний катер противника.
Також, воїни Об’єднаних сил знищили сучасний російський комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3" та захопили п’ять БМП-3 окупантів.

23:24
На Харківщині ЗСУ по деяких напрямках перейшли в контрнаступ, повідомив в ефірі телемарафону Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА. За його словами Мала Рогань повністю знаходиться під контролем наших військ і "зачищена" від окупантів. Триває ліквідація залишків військ окупантів у Вільхівці.
Водночас сьогодні авіаударами атакували Оскіл, що в Ізюмському районі. Ракета влучила прямо в один із житлових будинків. Загинула родина із 4 осіб. 4-річна дитина поранена.

23:19
Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ: з метою дискредитації сил оборони України ворог знімає та поширює постановочні відео з нелюдським ставленням нібито "українських військових" до "російських полонених". Наголошую, військовослужбовці Збройних Сил України та інших законних військових формувань неухильно дотримуються норм міжнародного гуманітарного права.

22:52
Ірина Верещук, міністерка з реінтеграції, про результати роботи гуманітарних коридорів: сьогодні працювало 2 гуманітарних коридори для Донецької та Луганської областей, якими було евакуйовано 1 099 людей. Завтра планується продовжити роботу по Маріупольському напрямку та запустити коридори Сумською областю.

22:43
Юрій Погуляйко, голова Волинської ОДА повідомив про два вибухи на Волині. Це були ракетні удари по нафтобазі. Інформації про жертв чи постраждалих наразі немає.

22:39
У Відні, Австрія, проходить багатотисячний мітинг на підтримку України. Фото такого мітингу виклав Олександр Щерба, колишній посол України в Австрії

21:55
Георгій Тука повідомив про нові випадки замінування у неочікуваних місцях - на обкладинці документу. Будьте уважні та не беріть до рук сторонні предмети, які валяються на вулицях

21:38
За 27 березня в районі відповідальності оперативного угруповання "Схід" російські окупанти один раз безуспішно намагалися наступати на позиції наших сил. Ворожу атаку було відбито. Під час бою українські захисники знищили 15 окупантів та один БМП. Як повідомляється, російські окупанти значно зменшили активність у наступальних діях.

21:15
Пілоту ЗС РФ, який бомбив осколково-фугасними авіаційними бомбами ОФАБ-250 місто Балаклія на Харківщині, повідомлено про підозру, пише Офіс Генерального прокурора. ЗСУ збили пілота окупантів 13 березня. На час слідства він перебуватиме в одній з установ виконання покарань, визначених як місце тримання військовополонених.

21:03
Підсумки 32-ого дня протистояння російській окупації у відео Міністерства оборони. Зокрема, у відео про:
- замінування Харківської області дистанційною системою "Зємлєдєліє",
- знищення командного пункту та пункту забезпечення 35-ї армії рф у Київській області,
- звільнені села Гусарівка та Тростянець, Полтавка та Малинівка,
- 11-ий удар по Чорнобаївці,
- трофейний "Сонцепьок"

20:40
Міністр закордонних справ Катару шейх Мохаммед бін Абдулрахман Аль-Тані сказав у інтерв'ю CNN, що інвестиції в Росію зараз «проходять великий перегляд», Катар не думає про збільшення своїх інвестицій, поки не покращаться умови та не з'явиться більша політична стабільність.

20:08
Україна готова використовувати британські переносні зенітно-ракетні комплекси Starstreak на війні проти Росії. Про це заявив в інтерв'ю Daily Mail Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.
Воллес зазначив, що перші українські військові пройшли навчання з використання Starstereak і вже розгорнуті із цією зброєю. Зазначається, що цими ПЗРК можна стріляти з плеча по низьколетючих цілях, а ракета розвиває швидкість утричі вищу за швидкість звуку.

19:43
Президент України півтори години спілкувався з російськими журналістами. Ось повне відео цієї розмови. Водночас російська служба ВВС вже написала, що Роскомнагляд вимагає від росЗМІ не публікувати це інтерв'ю.

19:25
Президент США Джо Байден: "Моє послання народу України: ми стоїмо з вами. І крапка."

19:19
Свіже зведення Генштабу:
- Ворог на тимчасово зайнятих територіях продовжує порушувати вимоги Міжнародного гуманітарного права: вдається до викрадення та залякування місцевих мешканців, утримує цивільних громадян України у заручниках.
- Через підрив забезпечення російських окупантів силами оборони в населених пунктах Іванків та Оране окупанти просять у населення їжу, поводяться не агресивно, фактів мародерства не зафіксовано.
- Відзначається продовження мілітаризації російськими окупаційними військами зони відчуження Чорнобильської АЕС. Це серйозно підвищує ризик пошкодження ізоляційних споруд, що побудовані над четвертим енергоблоком станції після її вибуху в 1986 році.

18:57
Вчора, 26 березня, Росія одномоментно випустила рекордні 70 ракет по Україні, але долетіли лише вісім із них. Про це повідомляють журналісти російського розслідувального проєкту The Insider з посиланням на свої джерела.

18:44
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай про наслідки сьогоднішніх російських обстрілів Луганщини:
- у Борівському загинула дитина, ще двоє травмованих – одна дитина;
- ворог прицільно обстрілював Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Борівське, Воєводівку;
- зруйновано 12 споруд;
- через бойові дії 14 населених пунктів без світла частково, 21 повністю – загалом 101 526 споживачів.

18:27
У районі Ізюма на Харківщині наші військові в черговий раз збили російський винищувач Су-34, повідомляє лідер руху "Азов" Андрій Білецький.

18:09
Будь-які фейкові референдуми в ОРДЛО про приєднання до РФ не визнаватимуться Україною та світом, пише керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Спроби росіян таким чином підняти ставки, підірвати український суверенітет все одно не досягнуть успіху, зазначає він.

18:06
Французький президент Емманюель Макрон заявив, що "не використовуватиме" слова американського лідера Джо Байдена, який назвав главу країни-окупанта Росії Володимира Путіна "м'ясником" та військовим злочинцем. Про це пише Le Figaro.

17:55
Укрзалізниця запускає в Києві повноцінний кільцевий маршрут електрички
"Це дасть змогу мешканцям лівого берега від Воскресенки до Лівобережного масиву, Дарниці та Березняків безпечно та швидко дістатися до центрального вокзалу", - повідомили у компанії.
Повний перелік зупинок електропоїзда має такий вигляд: Дарниця (платформа міської електрички), платформа Лівий Берег (Березняки), Видубичі, Київ-Деміївський, Протасів Яр, Київ-Пасажирський (зупинкова платформа Північна, за ТЦ "Полісся"), Караваєві Дачі, Київ-Волинський, Борщагівка-Технічна, Борщагівка, Святошин, Рубежівський (парк Нивки), Сирець, Вишгородська, Зеніт (просп. Бандери), Почайна, Троєщина-2 (Русанівські сади), Троєщина, Київ-Дніпровський, Лівобережна (біля метро) і повернення до Дарниці.
Вартість проїзду - 15 грн.

17:50
Україна та Росія вперше за тривалий час зустрінуться на "живий" раунд перемовин 28-30 березня в Туреччині - Давид Арахамія, голова фракції "Слуга народу", учасник переговорів.

17:47
Окупанти проводять масову депортацію населення окупованих територій України - омбудсмен Денісова.
Зокрема, загарбники заявляють про вивезення з України 439 420 мирних жителів, з яких 91 673 – діти. З Херсонської області вже вивезено 90 000 громадян України, Молдови до РФ, вказують у російському Міноборони. Тільки за минулу добу з тимчасово непідконтрольних територій України в Донецькій та Луганській областях вивезено понад 19 600 мирних жителів, з них 3300 дітей.
"Масштаби примусового переміщення зіставні лише з депортацією, що проводилася Гітлером у Другу світову війну", - наголосила Денісова, додавши, що депортація заборонена Женевською конвенцією.

17:33
Командир 13 танкового полку, який входить до складу Кантемирівської дивізії,  застрелився після звільнення українськими військовими Тростянця на Сумщині.
Про це повідомили у 93-й ОМБр Холодний Яр: "13-й номер полку виявився для російського офіцера нещасливим. Так само, як номер 200 для окремої мотострілецької бригади росіян, яку холодноярці розбили й частково "задвухсотили" на харківському напрямку".
Також відомо про ймовірне звільнення з посади командувача 1-ї танкової армії (в/ч 11161, Баковка) Західного військового округу генерал-лейтенанта Сергія Киселя "через величезні втрати та провал вторгнення РФ в Україну".

17:30
Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний: Ціна свободи висока. Пам'ятайте про це!

17:22
У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії горить понад 10 000 гектарів лісів, повідомила омбудсмен Людмила Денісова. Зафіксовано 31 пожежу, що спричиняє підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря.
"Контроль і гасіння пожеж неможливі через захоплення зони відчуження російськими військами", - повідомила Денісова.
Водночас, за її словами, унаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, що переносяться вітром на значні відстані. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи.

17:17
Після проведеного так званого "референдуму" країна-окупант зможе цинічно назвати наступ ЗСУ на Донбас "нападом на Росію" - Денісова.
"Розуміючи посилення позицій Збройних сил України у війні та побоюючись звільнення Україною тимчасово окупованого Луганська, терористичне керівництво "ЛНР" намагається якнайшвидше провести референдум про вступ до складу Росії", - пояснила омбудсмен Людмила Денісова.

17:07
Арестович про перебіг бойових дій: найближчий тиждень чи два будуть нерівномірними
Попри те, що сили оборони України переходять у різних місцях у "маленькі, але ефективні контрнаступи", вибиваючи російських окупантів із захоплених територій, у найближчий тиждень або два можуть бути й інші новини з фронту, застеріг українців радник голови Офісу президента Олексій Арестович під час брифінгу.
"Найближчі тиждень-два будуть... нерівномірними. Будуть повідомлення як про наші перемоги й контрнаступи, так і про те, що на сході ситуація далеко, далеко не проста. І до цього потрібно бути емоційно, свідомо й організаційно готовим", – попередив він.

16:37
Перед німецьким театром зробили напис "Діти" на знак солідарності з Маріуполем, повідомила Маріупольська міська рада.
Також сьогодні, у Всесвітній день театру, у німецькому театрі на шести сценах відбудеться серія заходів спеціально присвячених Маріуполю.

16:30
Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який заборонив постачати зброю Україні через угорську територію і не хоче відмовлятися від енергетичної залежності від РФ.
Позиція Угорщини щодо України дорого коштуватиме Будапешту, попередив Дуда.
"Наразі перед лицем російської агресії в Україні, загибелі тисяч людей в Україні, мирних жителів, бомбардувань житлових масивів, знищення житлових будинків російською армією, порушень міжнародного права мені важко зрозуміти таке ставлення", — сказав Дуда.

16:22
Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що потрапив під обстріл окупантів на Чернігівщині. Він каже, що їздив туди з гуманітарною місією, але до обласного центру через обстріл потрапити не зміг.
"Слава Богу, всі живі, проте є поранені. Попри небезпеку, ми доставили ту допомогу, яка була потрібна місту", - зазначив Марцінків.

16:08
На узбережжі Азовського моря, разом з Бердянськом, відключено мобільний зв'язок усіх українських операторів, пишуть Новини Донбасу з посиланням на місцевих жителів.
Інтернет від Укртелекому все ще доступний, однак мало хто його має. Також відомо, що за непідтвердженою поки що інформацією, окупанти готуються запустити зв'язок мобільного оператора так званої "ДНР" - "Фенікс".

15:59
До будинку боксера Олександра Усика у Ворзелі під Києвом зайшли російські війська та живуть у ньому.
Про це в Instagram повідомила дружина чемпіона світу Катерина Усик.
За її словами, сусіди повідомили їй, що російські військові організували на території їхнього будинку свою мінібазу та розмістили у дворі танки та БТРи.

15:49
Кулеба закликав бойкотувати французькі мережі
"Очевидно, втрата роботи в Росії важливіша за втрату життя в Україні. Якщо Auchan ігнорує 139 українських дітей, убитих за місяць російського вторгнення, то ми ігноруватимемо Auchan та всі  продукти мережі", - зазначив очільник українського МЗС.
Він закликав бойкотувати французькі мережі Auchan, Decathlon та Leroy Merlin, які відмовляються йти з РФ.

15:43
Демонтовувати супутникові тарілки через вторгнення РФ не потрібно, повідомили в Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики після низки фейкових повідомлень.
"Ми передусім звертаємося до голів військових адміністрацій, а також органів місцевого самоврядування та їхніх керівників — не поширюйте неперевірену інформацію, утримайтеся від необґрунтованих дій і не спонукайте громадян до демонтажу супутникових тарілок", - йдеться у повідомленні.
Навпаки, варто налаштовувати супутникові антени на українські канали. На сьогодні це є найнадійнішою стабільною технологією з покриттям у будь-якій точці України, додали у ВРУ.

15:31
Депутат міськради Енергодара від забороненої ОПЗЖ Андрій Шевчик заявив, що збирається  очолити так звану "раду самоорганізації міста".
Законний міський голова Дмитро Орлов вже наголосив, що цей орган не має жодного стосунку до юрисдикції України.

15:20
Сили спротиву Сіверщини поповнили автопарк двома майже новими броньованими трофейними "Уралами" моделі Торнадо-У від російських військ, повідомили в Оперативному командуванні "Північ".
"Ці дві вантажівки влетіли в копієчку міноборони РФ, бо зійшли з конвеєра у 2021-му та мають незначний пробіг. Це саме той випадок, коли російська оборонна промисловість працює на користь України", - йдеться в повідомленні.

15:18
Морські піхотинці показали, як красиво горить російська техніка

15:15
Володимир Зеленський дав майже двогодинне інтерв'ю російським журналістам вперше від початку війни.
У розмові брали участь головний редактор "Медузи" Іван Колпаков, головний редактор телеканалу "Дощ" Тихон Дзядко, письменник та журналіст Михайло Зигар, а також кореспондент "Комерсанта" Володимир Соловйов.
Опублікувати розмову пообіцяли ближче до вечора.

15:08
На Луганщині загинув львівський відеооператор та фотограф - працівник 24 каналу та сайту ZAXID.NET Юрій Олійник, повідомила Верховна Рада.
Олійник був бійцем однієї з бригад ЗСУ, уточнили там. З початку війни РФ проти України загинули 12 журналістів, ще 10 отримали поранення.

15:02
У Славутичі окупанти вбили трьох людей, ще двоє зазнали поранень, коли ті кинули у містян світлошумову гранату.
Про це під час телемарафону у неділю, 27 березня, повідомив мер міста Юрій Фомічов.

14:55
Протягом минулої доби рятувальники 95 разів виїжджали гасити пожежі в екосистемах Одеської області. Полум’я охопило територію загальною площею 119,6 га, повідомила пресслужба ГУ ДСНС в Одеській області.

14:47
Окупанти обстріляли меморіал жертвам Голокосту у Дробицькому Яру на околиці Харкова. Снаряди росіян пошкодили менору і постамент. Обстріл вже класифікований як воєнний злочин, повідомили у Нацполіції Харківщини.

14:40
Протягом минулої доби на Миколаївщині 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ збила три крилаті ракети, випущені окупантами з РФ, повідомили в Командуванні ДШВ ЗСУ.
Воїни-десантники збили ворожі ракети з переносних зенітних ракетних комплексів.

14:33
А так виглядає центр українського Чернігова після обстрілів рашистів

14:25
"Стирається з лиця землі всі. І навіть старе. Місто тримає оборону", - голова патрульної поліції Донецької області Майкл Кот показав відео з Маріуполя.

14:15
"Схоже це на якесь нашестя, яке пройшло Тростянцем. Картина нагадує 1945 рік, коли люди плакали у День Перемоги, сльози ці, знаєте, з гіркотою на очах", - мер Тростянця Юрій Бова про звільнення з окупації.
За його словами, частина міста повністю зруйнована, зокрема, залізнична станція, вокзал, магазини, вся площа, багато об’єктів інфраструктури. Зараз влада спільно з військовими перевіряє усі громадські будівлі: "Бо є багато будівель, які заміновані, розтяжки стоять".
Він додає, що люди були 30 днів без їжі, без можливості завозити продукти, бо окупанти не давали таку можливість організувати підвезення допомоги. Зараз у місті, за його словами, залишилось майже 10 000 населення: "Ми вчора бачили людей, які вперше вийшли за ці останні два тижні, вони вийшли вчора на вулиці й почали один одного обіймати".

14:09
Жителі тимчасово окупованої Каховки вийшли на мітинг проти загарбника.
"Вільні люди відстоюють свою правду — вони діти України!" - зазначив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

13:55
Путінські війська готові втікати з України: Кремль вигадує нові "обіцянки", щоб їх втримати
Про це свідчить чергова порція телефонних розмов окупантів, які вдалося перехопити СБУ.
Зокрема, спочатку загарбникам обіцяли триденний переможний марш. Потім рашисти тримали своїх вояків обіцянками ротації. Одним говорили, що заберуть їх додому 19 березня, іншим — 25-го. Однак реальної можливості провести ротацію так і не знайшли, а для тих, хто поступово втрачає надію, придумали нову дату — "кінець місяця".
Один із загарбників розповідає своїй дружині, що подальше перебування на війні для нього є просто нестерпним: "Каждый раз я просыпаюсь с такой радостью, что я проснулся. В Сирии такого не было. Ты понимаешь? В Сирии… моментов таких даже не было".

13:43
Львівська нафтобаза, у яку вчора ввечері влучила російська ракета, повністю зруйнована. Про це повідомив глава Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

13:33
У всій Київській області з 20:00 27 березня до 06:00 28 березня - комендантська година.

13:28
Зведення Генштабу від 12:00:
    Підрозділи армії РФ переміщуються на територію Білорусі, ротацію проводять для посилення угруповань, поповнення запасів та евакуації хворих.
    На Поліссі окупанти під прикриттям вогню артилерії та авіації продовжують закріплюватися на досягнутих рубежах.
    Блокада міста Славутич Київської області триває, російська армія не полишає спроб взяти під контроль Чернігів. У районах Лук’янівки та Рудницького російська армія зазнала втрат і відступила.
    Російська армія намагається перегрупуватися в районі Сум, а поблизу Харкова зосередила зусилля на поповненні поточних втрат. У районі Слов’янська покращує інженерне обладнання зайнятих позицій.
    На Донецькому напрямку окупаційні війська намагаються захопити Попасну, Рубіжне, Сєвєродонецьк і Маріуполь — успіхів не мають. Здійснили невдалу спробу штурму Красногорівки — зазнали втрат, відійшли.
    У Таврійському операційному районі окупанти силами росгвардії продовжують боротьбу з осередками спротиву на тимчасово зайнятій території.

13:18
Голова Харківщини Олег Синєгубов підтвердив звільнення від окупантів села Гусарівка та повідомив про знищення російського винищувача Су-34 - одного з найновіших та найдорожчих літаків армії РФ.
Наразі тривають бої на Ізюмському напрямку.

13:15
90% житлового фонду Маріуполя так чи інакше постраждали. 40% із них уже не підлягає відновленню, заявив мер міста Вадим Бойченко.

13:13
З Маріуполя вдалося евакуюватися 50% жителів, ще 20 000−30 000 силоміць вивезені на окуповану територію або в Росію, повідомив в інтерв'ю голова міста Вадим Бойченко.

13:03
Росія втратила все залізничне сполучення з ЄС
Державний фінський перевізник VR Group із 28 березня зупиняє рух поїздів Allegro, які курсують між російським Санкт-Петербургом та Гельсінкі,  повідомила Укрзалізниця.
Відтепер РФ не має залізничного сполучення з жодною з країн ЄС. Також Фінляндія призупиняє й вантажні залізничні перевезення з РФ.

12:57
Auchan не йтиме з Росії, попри всі звинувачення у фінансуванні військової агресії проти України.
Про це заявив гендиректор французької компанії Ів Клод в інтерв'ю. За його словами, компанії важливо забезпечувати свою основну місію, а саме: годувати населення й України, й Росії.  За словами Клода, якщо компанія вийде з РФ, то без роботи залишаться 30 000 людей, з них 40% – працівники та акціонери.

12:49
Для проведення референдуму про входження так званої "ЛНР" до складу РФ зараз "непридатний час", заявив голова комітету Держдуми РФ у справах СНД Леонід Калашніков, передають пропагандистські ЗМІ.

12:42
Служба безпеки України викрила у Дніпрі координатора диверсійних груп РФ та колаборанта, який хотів отримати посаду в окупаційній владі. Він збирав дані щодо працівників об’єкта критичної інфраструктури міста, їхньої політичної орієнтованості та рівня лояльності до загарбника.
У Харкові спецпризначенці СБУ затримали чоловіка, який координував диверсійні групи та терористичні угруповання "Л/ДНР" у регіоні.
У Одеській області СБУ у взаємодії зі спецслужбою Молдови викрила транснаціональне ОЗУ, яке незаконно переправляло українців-призовників за кордон.
У Полтавській області СБУ виявила колаборантку, яка агітувала за захоплення окупантами українських міст, і заблокувала ботоферму.
У Івано-Франківській області викрили агітаторку, яка в перший день війни відправила фото ракетного обстрілу аеропорту Івано-Франківська абоненту з російським номером.

12:25
На аеродромі в Чорнобаївці водинадцяте завдали удару російським військам - повідомив радник Офісу президента України Олексій Арестович.

12:19
Путін може спробувати нав’язати Україні так званий "корейський" сценарій.
"Окупанти спробують сколотити окуповані території в єдине квазідержавне утворення, яке протиставлятимуть незалежній Україні. Ми вже бачимо намагання створити "паралельні" органи влади на окупованих територіях і примусити людей відмовитися від гривні. Можливо, вони захочуть про це поторгуватися і на міжнародному рівні. Але опір і мітинги наших громадян на окупованих територіях, контратаки ЗСУ і поступове звільнення — суттєво ускладнює реалізацію планів ворога. Окрім того, скоро починається сезон тотального українського партизанського сафарі. Тоді для росіян залишиться один актуальний сценарій — як вижити", — таку думку висловив бригадний генерал Кирило Буданов.
Тож тепер Путін спробує нав’язати лінію розподілу між неокупованими та окупованими регіонами — фактично це спроба створити в Україні Північну та Південну Кореї, вважає Буданов.

12:12
Ватажок так званої "ЛНР" Пасечник заявив, що там планують провести референдум про входження до складу РФ, повідомляють російські пропагандистські ЗМІ.

11:29
Неділя. Вихідний. Орків немає. Доброго ранку, ми з України.

11:16
Обережно, працюють сили інформаційних спецоперацій. Цього разу – з військовими Білорусі.

10:58
Швейцарська страхова компанія Zurich Insurance видалила свій логотип із літерою "Z" зі своїх акаунтів соціальних мереж і розглядає можливість повної відмови від цього знака, оскільки "Z" використовується Кремлем для пропаганди підтримки війни проти України (Telegraph).

10:22
Війна Росії проти України - ситуація в регіонах станом на 8.00 27 березня
Київщина. Ніч пройшла відносно спокійно. Епіцентром подій залишаються громади Бучанського району — Макарівська, Бучанська, Ірпінська, Гостомельська. Обстріли й бої в населених пунктах уздовж Житомирської траси.
Чернігівщина. Кілька повітряних тривог по Чернігову й області. Оборонні бої навколо Чернігова. За останню добу обстріли ворогом околиць міста, ці обстріли з дальніх відстаней. Характер руйнувань уточнюється.
Житомирщина. Вночі — повітряні тривоги.
Кіровоградська область. Ніч минула спокійно. Вночі дві сирени.
Дніпропетровщина. Повітряні тривоги вночі. Зранку — спокійно.
Сумщина. Ніч пройшла відносно тихо
Харківщина.
Харків: обстріли міста окупантами з дальніх відстаней тривали й цієї ночі. Увечері знову обстріляли "Джерело нейтронів". Пошкодження ще не встановили.
Триває «зачистка» ЗСУ звільнених територій у Харківському районі.
По області: тривають бої в Ізюмському напрямку.
Запорізька область. Інформації про бої або ворожі обстріли не надійшло.
Волинь. Учора ввечері сили ППО у небі над областю збили три ракети, що були випущені з Білорусі. Окрім цього, все відносно спокійно.
Вінниччина. Ніч пройшла відносно спокійно, одна повітряна тривога.
Закарпаття. Все спокійно.
Хмельницька область. Ніч була відносно спокійною, повітряні тривоги.
Тернопіль. Ніч минула спокійно.
Черкаси. Відносно спокійно.
Львівщина. Ввечері відбулися 2 ракетні обстріли Львова, внаслідок яких постраждали база зберігання пального й бронетанковий завод.
Полтавщина. Відносно спокійно, вночі — повітряні тривоги.
Рівненщина. Напередодні ввечері — ракетний удар у нафтобазу. Пожежу локалізовано. Збитки встановлюються. Без жертв.
Чернівці. Ввечері повітряні тривоги. Все спокійно.
Івано-Франківськ. Ніч минула спокійно.
Луганщина. ЗСУ намагаються вибити російську армію з Рубіжного й Попасної, де окупанту частково вдалося закріпитися. В деяких районах цих міст тривають вуличні бої. У Попасній, за підтримки артилерії, ворог намагався здійснити штурм, однак зазнав втрат. Пошкоджено внаслідок обстрілів школу в селі поблизу Лисичанська, інфраструктуру станції швидкої допомоги в Сєвєродонецьку та два гуртових склади міста.
Внаслідок дій агресора постраждало двоє осіб, врятовано з-під завалів – четверо.
Донеччина. Ситуація в основному без змін на основних напрямках. Тому з місць повідомляють про "ніч минула відносно спокійно".
Вночі під обстрілами була Світлодарська ТГ: у селищі Зайцеве (Жованка) під час обстрілу околиць загорілась трава, очерет. Пошкоджено декілька нежитлових приміщень. Пожежу місцеві ліквідували самостійно. Постраждалих немає.
Миколаївщина. Окрім повітряних тривог по всій області, ніч була спокійною
Херсонщина. Тривають інтенсивні бої біля ТГ Нововоронцовка, територію якої зайняли ЗСУ. Обстріли тривають з обох сторін.
Окрім того, бій триває у районах, що знаходяться біля Миколаївської області, а саме у Станіславі й В.Олександрівці. Інформація щодо руйнувань і постраждалих уточнюється.
Одеса. Одна нічна й одна ранкова повітряна тривога.

09:53
У Львові ліквідовано пожежу на території одного з промислових підприємств зі зберігання пального - ДСНС.

09:45
Плани роботи гуманітарних коридорів 27 березня 2022 року.
На сьогодні узгоджено 2 гуманітарні коридори для Донецької та Луганської областей.
ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ
? З міста Маріуполь у Запоріжжі на власному автотранспорті.
Також узгоджено централізовану евакуацію маріупольців на автобусах з міста Бердянськ. Місце зборів без змін – вулиця Мелітопольське шосе, 27 – біля міського спорткомплексу.
15 автобусів зараз вирушають із міста Запоріжжя за маршрутом. Час їхнього прибуття до місця збору залежатиме від швидкості проходження блокпостів окупантів.
За адресою вулиця Мелітопольське шосе, 87б у місті Бердянськ для маріупольців працює безкоштовна дозаправка.
Також у місті Бердянськ працюють гуманітарні штаби для допомоги маріупольцям.
Контакти гуманітарних штабів:
    3-62-76, 3-52-52
    0975515917
    0504397529
Також для отримання необхідної допомоги маріупольці можуть звертатися за телефонами колцентру у місті Запоріжжі:
    (095) 220-41-11
    (067) 220-41-12
    0800-503-508
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ
? З міста Рубіжне до Бахмута. Евакуація відбуватиметься вулицями Київська, Шкільна, Харківська, Сонячна, Слов'янська, Хлібозаводська, Шевченка, Сосюри та в районі залізничного вокзалу міста.
Тривають спроби дістати людей зі сховища під руїнами хлібозаводу та сховища школи №5.
Продовжується робота над іншими маршрутами.
Робиться все можливе, щоб окупанти припинили стріляти та пропустили гуманітарний конвой.

09:38
Ірина Верещук про гуманітарні коридори для евакуації на 27 березня.

09:33
Глава британського Форін Офіс Ліз Трасс повідомила, що Велика Британія надасть Україні 2 млн фунтів стерлінгів на постачання харчових продуктів для міст, які опинилися в тимчасовій російській окупації.

09:28
Злочини, скоєні росіянами під час вторгнення в Україну, – інфографіка від Офісу генерального прокурора.
Преступления, совершенные россиянами в ходе вторжения в Украину (Инфографика - Офис генерального прокурора)

09:18
Британська розвідка вважає, що росіяни, зважаючи на все, намагаються оточити українські сили на східній ділянці фронту, просуваючись від Харкова на півночі та від Маріуполя на півдні.
На півночі ситуація залишається переважно незмінною, ЗСУ контратаками перешкоджає спробам Росії реорганізувати свої сили.

08:48
Православна церква України повідомила, що за місяць війни 28 громад з 9 областей офіційно перейшли з Московського патріархату до ПЦУ.

08:44
Актор і режисер Шон Пенн сказав CNN, що Україна "переможе у цій битві".
"Я в цьому не сумніваюся. Питання буде в тому, де ми будемо, коли вони це зроблять", – сказав Пенн.

08:06
Журналіст Крістофер Міллер опублікував два знімки з лінії фронту біля Авдіївки, де росіяни застосували, як він стверджує на підставі знімків, фосфорні бомби.

07:53
ЗСУ продовжують вибивати росіян з Рубіжного та Попасної, де окупантам частково вдалося закріпитися, пише голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. У деяких районах цих міст точаться вуличні бої. У Попасній за підтримки артилерії ворог намагався провести штурм, проте зазнав втрат. Крім того, окупанти знову обстріляли свої позиції з мінометів.

07:39
25 березня в Нью-Йорку оголошено про створення міжнародної "Групи на підтримку відповідальності за агресію проти України". Ініціативу створення групи висунули міністри закордонних справ Албанії, Колумбії, Данії, Маршаллових Островів, Нідерландів та України, і в її роботі мають намір брати участь десятки держав-членів ООН.
Глава МЗС Данії Йєппе Кофод під час церемонії заснування групи заявив: "Ми не хочемо жити у світі, де діє право сильного. Коли ми наполягаємо на відповідальності за злочини та грубі порушення прав людини, ми наполягаємо не лише на справедливості щодо їхніх жертв, але й на захисті заснованого на правилах міжнародного порядку" (Голос Америки).

07:04
Лідер політичної опозиції Білорусі Світлана Тихановська в телефонній розмові подякувала президенту США Байдену за підтримку і заявила, що "білоруси безстрашно стоять на боці України" (CNN).

06:57
Генштаб повідомив оперативну інформацію станом на 06.00 27 березня.
За наявною інформацією, на тимчасово-окупованій території Криму до медичних закладів Севастополя щоденно прибуває в середньому від 50 до 100 поранених.
Ворог не полишає спроб здійснити поповнення втрат автомобільної техніки та налагодити тилове забезпечення своїх бойових частин.
Окупанти продовжують тероризувати та залякувати місцеве населення на тимчасово зайнятих територіях. Мають місце непоодинокі випадки мародерства, викрадення людей та майна.
На Донецькому та Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил відбито 7 ворожих атак. Українськими воїнами знищено 8 танків, 8 одиниць броньованої та 3 - автомобільної техніки противника, один міномет. Втрати загарбників у живій силі уточнюються.
Угрупованням Повітряних сил Збройних сил України за попередню добу уражено 1 літак, 12 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети.

06:52
Американські дипломати добилися визволення з російського полону громадянина США Тайлера Джейкоба, якого окупанти викрали з автобуса під час евакуації з Херсона. Джейкоб пробув у полоні 10 днів (Голос Америки).

06:27
Російський опозиціонер Гаррі Каспаров підтримав у Twitter репліку Байдена, що Путін "не повинен залишатися при владі".
"Лідер вільного світу не повинен соромитися прямо заявляти, що світ був би набагато кращим, якби Путін більше не був у владі в Росії. Хороший спосіб досягти цього – сказати саме це. Росія буде ізгоєм, поки не піде Путін", – написав Каспаров.

05:49
Литва передасть Україні 200-300 мотоциклів КТМ для розвідки та інших військових операцій. Це ініціатива мотоцикліста, учасника ралі Дакар Баліса Бардаускаса, пише Delfi.
Уточнюється, що перші три мотоцикли ЗСУ вже отримали минулого тижня. Найближчим часом передадуть ще 30, потім решту. Також поставлять п'ять електромотоциклів, можуть їздити 1,5 години без додаткової зарядки.
За словами Бардаускаса, про таку допомогу його попросили українські учасники Дакара, які зараз протистоять російській агресії у лавах ЗСУ.

05:39
У Луганській області під час атаки російських окупантів загинув 39-річний телеоператор та фотограф зі Львова Юрій Олійник - він співпрацював із 24 каналом та сайтом ZAXID.NET.
Олійник був бійцем однієї з бригад ЗСУ, яка виконувала бойові завдання. Він пішов воювати з перших днів повномасштабного вторгнення Росії до України.

05:29
Угорщина повністю енергетично залежить від Росії – цим пояснено її бажання усунутись від війни в Україні. Проте, повна залежність від російських енергоносіїв була рішенням прем'єра Угорщини Віктора Орбана. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, пише TVN24.
За словами польського лідера, Орбан "перебуває у складній ситуації", оскільки АЕС, яка забезпечує Угорщину електроенергією, обслуговує Росія - "вони уклали контракт із російськими структурами на модернізацію цієї станції кілька років тому, тож ця залежність величезна".
Дуда зазначив, що йому "важко зрозуміти" Орбана, оскільки залежність від енергетики Росії є у багатьох країн ЄС, але ці країни "передають Україні зброю".

05:19
Санкції проти Росії будуть скасовані лише після виконання низки умов – виведення російських окупаційних військ з території України, припинення агресії та виконання зобов'язань Кремля. Про це заявила глава МЗС Британії Ліз Трас, пише The Telegraph.
"Ми знаємо, що Росія підписала безліч угод, які вона просто не виконує. Тому потрібні жорсткі важелі. Звичайно, санкції – це жорсткий важіль", – сказала вона.
За словами Трас, у разі подальшої агресії Росії санкції посилюватимуться.

05:08
У Новомосковську на Дніпропетровщині підлітки оригінальним способом повернули на місце український прапор, який знесло вітром.

04:57
Складено графік евакуаційних поїздів на 27 березня. Про це повідомляє Укрзалізниця.
Харків
11:30 – №209/210 Харків – Івано-Франківськ.
Дніпро
20:00 – №234/233 Дніпро – Чоп.
Краматорськ
13:00 – №278/277 Краматорськ – Львів;
16:00 – №280/279 Краматорськ – Львів.
Додатковий рейс також вирушить з Одеси до Ужгорода о 22:32.

04:54
У боях із російськими окупантами загинули легендарні харківські військовослужбовці – колишній командир батальйону "Харків-1" Сергій Янголенко та засновник добровольчого підрозділу "Фрайкор" Георгій Тарасенко.

04:35
ВСУ разом із місцевими жителями звільнили від окупантів Тростянець та Боромлю. Про це повідомив у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький та показав перші фото звільнених міст.
За словами голови ОВА, у населені пункти привезли гуманітарну допомогу. Роздаватимуть її за допомогою волонтерів, оголошуючи через гучномовець - зв'язок ще не відновлений.
Живицький нагадав, що багато об'єктів у містах заміновані, тож мешканцям треба бути обережними. Громадян, які потребують житла чи медичної допомоги, евакуюватимуть.

04:18
У Франції мер курортного міста Довіля (Нормандія) Філіп Ожье вирішив щовечора підсвічувати віллу Villa Albatros, яка належить Росії, кольорами українського прапора. Про це повідомляє RFI.
Уточнюється, що на віллі, яку придбали ще за радянських часів, зупинялися російські дипломати. Зокрема, посол Росії у Франції Олексій Мєшков, який заперечував, що режим Кремля обстрілює цивільні об'єкти у Маріуполі та вбиває мирних жителів.

04:15
У Японії три найбільші банки - MUFG Bank, Mizuho Bank і Sumitomo Mitsui Banking Corp - з 28 березня припинять доларові операції та грошові перекази зі Сбєрбанком Росії через повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляє Japan Today.

02:58
У Харкові у бомбосховищі відкрили фестиваль класичної музики KharkivMusicFest 2022. Про це повідомив голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов.
Раніше захід проходив у Харківській філармонії, проте цього року обстріли окупантів змусили його перенести в укриття.
Символічне відкриття "Концерту між вибухами" відбулося на платформі станції метро Історичний музей.

02:54
26 березня Запорізької області бійці територіальної оборони звільнили від російських окупантів два села. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.
Російських окупантів вигнали із сіл Полтавка та Малинівка, які розташовані на схід від міста Гуляйполе.

02:50
Нагадаємо, що в ніч із 26 на 27 березня о 3:00 Україна переходить на літній час переведенням стрілок на одну годину вперед.

02:40
Внаслідок атак російських окупантів біля Чорнобильської АЕС розпочалися пожежі. У Мінприроди нарахували 31 центр пожеж на загальній площі 10 111 га, а також зафіксували підвищене радіоактивне забруднення.
У міністерстві назвали причини пожеж:
→ продовження обстрілів та бомбардувань з боку загарбників;
→ підвищення температур, відсутність опадів та наявність сухостою;
→ відсутність повноцінної роботи системи охорони ландшафтів від пожеж у зоні відчуження.

02:27
Президент Володимир Зеленкий підписав указ про присвоєння звання Герой України 15 українським військовослужбовцям, троє отримали нагороду посмертно. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.
Звання Герой України з орденом "Золота Зірка" надано:
Корнійчуку Богдану Сергійовичу – лейтенанту (посмертно),
Кулику Сергію Григоровичу – штаб-сержанту (посмертно),
Максішку Денису Костянтиновичу – старшому лейтенанту (посмертно).
Бондарю Владиславу Юрійовичу – старшому лейтенанту,
Баранівському Сергію Анатолійовичу – полковнику,
Бурковському Сергію Вікторовичу – підполковнику,
Голишевському Івану Леонідовичу – підполковнику,
Гришаку Роману Геннадійовичу – штаб-сержанту,
Гуралю Віталію Олеговичу – капітану,
Дикуну Ігорю Володимировичу – молодшому лейтенанту,
Дрогомирецькому Роману Юрійовичу – капітану,
Кравченко Артуру Андрійовичу – старшому лейтенанту,
Любарцю Миколі Олександровичу – капітану,
Михайлюку Юрію Володимировичу – капітану,
Шматалюку Євгену Вікторовичу – майору.

02:06
Російські окупанти обстріляли власні позиції у районі Попасної. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24:00 26 березня.
Як зазначається, на Донецькому напрямку армія РФ продовжує перегрупування та нарощування ударних угруповань.
На Волинському напрямку спокійно.
У Поліському напрямку ворог обстрілював підрозділи Сил оборони, житлові масиви у передмісті та Києві.
На Сіверському напрямку противник зосередився на закріпленні та утриманні раніше зайнятих рубежів. Не залишав спроб блокування Чернігова, продовжував обстріл житлових кварталів Чернігова, Іванівки та Ніжина.
На Слобожанському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу Західного військового округу та Північного флоту.
На Таврійському напрямку без змін.

02:02
Україні б дуже допомогло, якби сьогодні Молдова та Грузія почали робити активні кроки щодо повернення своїх територій, які окупувала Росія. Про це сказав секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.
За словами секретаря РНБО, відкриття інших фронтів дуже допомогло б Україні у війні із російськими окупантами.
Секретар РНБО звернув увагу, що після заяви Японії з приводу чотирьох островів Курильської гряди, які РФ окупувала після Другої світової війни, Росія почала там навчання, але з невеликою кількістю військових – бо "їх усіх відправили сюди".

01:22
26 березня російські окупанти завдали ракетного удару по Львову, а в цей час у Польщі, за 10 хвилин польоту цих ракет, перебував президент США Джо Байден. Про це повідомляє у Facebook командування Повітряних сил ЗСУ.
Повідомляється, що вчора російські окупанти випустили у мирні українські міста десятки крилатих і балістичних ракет – з моря, суші та повітря з-за меж території України.
Відповідь ЗСУ окупантам у вигляді знищеної техніки ворога:
→ 1 літак;
→ 12 БпЛА різних типів;
→ 5 крилатих ракет.

00:55
У Львові затримано чоловіків, яких підозрюють у передаванні інформації про пересування ЗСУ на номери російських абонентів. Про це повідомляє поліція Львівщини.
Уточнюється, що першого підозрюваного затримано на проспекті Чорновола під час перевірки автомобіля. У нього в телефоні виявили фото українських військовослужбовців та фото паспортів чоловіків із Луганською реєстрацією, а також російські номери в контактах.
Другого підозрюваного затримали, він знімав ракетний удар по Львову, який стався 26 березня. У нього в планшеті виявили фотографії всіх блокпостів області - інформацію він надіслав на два російські номери.
Обох чоловіків затримано та передано СБУ.

00:30
Зеленський у зверненні заявив, що Росія робить зараз все, щоб в Україні навіть російськомовні громадяни почали ненавидіти російську мову.
"І, до речі, ми говорили сьогодні з нашими військовими у Маріуполі. З нашими героями, які захищають це місто. Ми говорили російською мовою. Тому що в Україні немає та ніколи не було мовної проблеми.
А тепер ви, російські окупанти, цю проблему створюєте. Це ви робите все, щоб наші люди самі уникали російської мови. Тому що російська мова асоціюватиметься саме з вами. Тільки з вами. З цими вибухами та вбивствами. З вашими злочинами. Ви депортуєте наших людей. Ви цькуєте наших вчителів, змушуючи їх повторювати все за вашими пропагандистами. Це ви захоплюєте у полон наших мерів та українських активістів. Це ви розставляєте на окупованій території білборди із закликами (сьогодні вони з'явилися) не боятися говорити російською. Просто подумайте, що це означає. Там, де російська завжди була частиною повсякденного життя, як і українська мова, на сході нашої держави, і там, де ви перетворюєте мирні міста сьогодні на руїни. Росія сама робить усе, щоб на території нашої держави відбулася дерусифікація. Ви це робите. За одне покоління. Та назавжди. Це ще один прояв вашої самогубної політики”.

00:21
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні наголосив, що Україна неймовірною ціною забезпечує безпеку усієї Європи:
"Яка ціна цієї безпеки? Це дуже конкретно. Це літаки для України. Це танки для нашої держави. Це протиракетна оборона. Це протикорабельна зброя. Це те, що є у наших партнерів. Що у них просто припадає пилом. Зрештою це все для свободи не лише в Україні – для свободи у Європі.
Бо всім на континенті не може бути прийнятним, якщо під ризиком зіткнення з російськими загарбниками будуть держави Балтії, Польща, Словаччина, весь схід Європи.
Будуть лише тому, що залишать десь у себе в ангарах лише один відсоток від усіх літаків НАТО та один відсоток усіх танків НАТО. Один відсоток! Ми не просили більше. І не просимо більше. А чекаємо вже 31 день!
То хто ж керує євроатлантичною спільнотою? Невже досі Москва через залякування?
Партнерам потрібно активізувати допомогу Україні. Саме ці слова: партнерам потрібно! Тому що це – безпека Європи”..

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live