Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

26.03.2022

23:59
Нове відео від Генштабу з підсумками 31-го дня війни: удар у Львові, згоріла лікарня та заміновані парки в Ізюмі, удари по цивільних, зустріч з президентом США, нові кадри знищеної ворожої техніки, звільнений Тростянець та музика українських військових.

23:41
Мер Славутича Юрій Фомічев про ситуацію в місті:
- з 26 березня Славутич в окупації;
- підтверджено троє загиблих;
- три дні назад отримали ультиматум здати місто без бою і відхилили його;
- сьогодні Славутич залишається українським містом, з українською владою і Конституцією;
- найважливіше зараз це гуманітарне питання: місто вже місяць не має регулярного постачання продуктів. Наразі вже є запаси гуманітарної допомоги, яку можна роздавати в місті;
- йдуть перемовини про створення "зелених коридорів" для евакуації людей;
- окупанти обшукують Славутич на предмет наявності зброї. Коли обшуки завершаться, окупанти мають вийти за межі міста;
- також обговорюється питання ротації персоналу на ЧАЕС та обміну військовополонених.

23:21
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що "таблицю розбіжностей" сторін українсько-російських переговорів затверджено, глави МЗС двох країн готові до зустрічі "з принципових питань". Про це він сказав в ефірі YouTube-каналу Фейгін Live.

23:17
На переговорах з Росією Україна не розмінюватиме фундаментальних гарантій безпеки на ситуативні успіхи. Про це радник глави Офісу президента Михайло Подоляк сказав в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine.
На переговорах також не обговорюється питання "нейтралітету" України, а натомість наголошується на системних гарантіях безпеки, зокрема військовій, з боку цілої низки впливових країн, включно зі США.
На запитання щодо відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом та ОРДЛО, Подоляк сказав, що це найважливіше питання до обговорення на переговорах.

23:11
Володимир Зеленський у новому зверненні до українців згадав про Славутич і підкреслив, що Україна єдина в прагненні бути вільною державою: "Окупантам не допоможе нічого, що вони роблять. Відключення нашого телебачення й підключення камлання московських телеведучих, листівки з пропагандою, роздача рублів. Рублів, які й у Росії скоро прийматимуть на вагу, а не за номіналом".

23:04
Уже близько 140 тисяч людей змогли виїхати з блокадного Маріуполя. Але ще майже 170 тисяч чекають на допомогу, пише Маріупольська міськрада.
У повідомленні порівняли місто до приходу росіян і після. "Не потрібно жодних слів, додаткових доказів чи якихось аргументів. Усе просто і жахливо водночас. Окупанти прийшли на нашу землю і цинічно знищили наш Маріуполь," – пише Telegram-канал міськради.

23:02
В ході наступальної операції ТрО "Азов" Харкова звільнили Ольхівку. Знищили 70 окупантів, три одиниці техніки. Отримали трофейні КШМ та МТЛБ, взяли в полон 27 окупантів.
 
22:26
Сьогодні в Балаклії росіяни затримали заступника міського голови Сергія Полторака та начальника відділу цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Олега Блудова. Про це пише голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.
Також є інформація, що затриманий і міський голова Іван Столбовий, з ним та його родиною вже другу добу немає зв’язку. Досі перебуває у полоні окупантів голова Циркунівської громади Микола Сікаленко.

22:12
На брифінгу мер Львова Андрій Садовий повідомив, що окупанти запускали по місту ракети з Севастополя. Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький додав, що влучили у нафтобазу та завод оборонної галузі.
На заводі не було потужностей чи майна армії, тому ракети завдали руйнувань корпусам заводу. Постраждали п'ять мешканців, загиблих немає.

21:57
З 10 погоджених гуманітарних коридорів на Донеччині, Київщині та Луганщині сьогодні спрацювали всі і дозволили вивезти 5 208 людей, повідомляє Ірина Верещук. Зокрема 4000 маріупольців, яких відучора не випускали з Бердянська.

21:55
Сьогодні на засіданні Уряду прийняли постанову, якою прирівняли бронежилети та каски до гуманітарної допомоги, повідомляє міністерка з реінтеграції Ірина Верещук. Тепер для їх ввезення потрібна лише декларація.
Також спрощено ввезення пластин для бронежилетів, переносних радіостанцій нецивільного призначення, БПЛА та квадрокоптерів нецивільного призначення, біноклів, оптичних труб і монокулярів нецивільного призначення, коліматорних та оптичних прицілів нецивільного призначення, а також тепловізорів і приладів нічного бачення. Для їх ввезення потрібен лише гарантійний лист кінцевого користувача.

21:39
У місті Дубно ракета влучила у нафтобазу, повідомляє голова Рівненської ОВА Віталій Коваль. Раніше на Рівненщині ЗСУ збили ворожий дрон.

21:22
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США мають намір надати Україні "додатково $100 млн у вигляді допомоги у сфері цивільної безпеки", пише CNN.
"Збільшення фінансування дозволить продовжити стабільний потік засобів індивідуального захисту, польового екіпірування, тактичного спорядження, предметів медичного призначення, бронетехніки та засобів зв'язку для Державної прикордонної служби України та Національної поліції України", – йдеться у повідомленні.

21:15
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував сьогоднішній обстріл Менори в Дробицькому Яру під Харковом: "Вона вшановує пам'ять понад 15 000 євреїв, вбитих нацистами. Сьогодні її пошкоджено внаслідок обстрілів Росії. Чому Росія продовжує атакувати меморіали Голокосту в Україні? Я очікую, що Ізраїль рішуче засудить це варварство".

21:07
За попередньою інформацією, орієнтовно за 10 км від Луцька силами ППО було збито БПЛА, повідомив Юрій Погуляйко, голова Волинської ОДА. "Не виключено, що це могла бути ракета. Наразі інформація уточнюється. Повідомимо згодом" - пише він.

21:06
Бійці полку Азов сьогодні на вулицях Маріуполя знищили 3 танки та підбили 1 БМД ворога - пише "Азов".

20:46
У Міністерстві культури підготували список із 47 російських музикантів, акторів, режисерів та інших відомих діячів, які публічно підтримали війну проти України, пише міністр культури Олександр Ткаченко. Кабмін пропозицію підтримав. Далі погодження за РНБО та Президентом.

20:23
Харківська ядерна установка «Джерело нейтронів» вчергове потрапила під обстріли, повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України. Оцінити масштаби пошкоджень неможливо через бойові дії. Як зауважується, продовження її бомбардування та/або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

20:14
Окупанти повторно обстріляли Львів. Як повідомляє мер міста, в одній зі шкіл неподалік місця удару повилітали вікна, але ніхто не загинув.

19:54
Тростянець на Сумщині звільнено від російської окупації силами 93-ї бригади Холодний Яр, територіальної оборони і місцевих партизанів. Захисники міста вигнали з нього «еліту» російських сухопутних військ - Кантемирівську танкову дивізію.

19:51
Ситуація у Славутичі наразі важка, не вистачає продуктів і медикаментів. Вирішенням цих питань наразі займається звільнений від окупантів міський голова. Про це повідомив у ефірі телемарафону Олександр Павлюк, голова Київської ОВА. З міста планується проведення гуманітарного коридору.

19:29
25-та окрема повітрянодесантна Січеславська бригада знищує техніку ворога.

19:25
У Львові внаслідок обстрілу окупантами на території одного з промислових підприємств для зберігання пального виникла пожежа. Інформація щодо ймовірних жертв та постраждалих уточнюється, пише ДСНС.

19:22
Росія проводить військові навчання на Курильському архіпелазі, зокрема на островах, які Японія вважає своїми територіями. Про це повідомляє Kyodo

19:16
Свіже зведення Генштабу:
- На території Білорусі зросла кількість повітряних перевезень військових вантажів з РФ. Здебільшого для перекидання ракет різних типів та боєприпасів ворог використовує транспортні літаки Ан-124 через блокування залізничних шляхів на окремих напрямках.
- У Херсонській області посилюється терор місцевого населення з боку окупантів. Вони вишукують учасників АТО/ООС, військовослужбовців, волонтерів та членів їхніх сімей. Є численні факти викрадення жінок та катування місцевих жителів.
- У Чернігівській області окупанти здійснюють примусове розповсюдження так званої гуманітарної допомоги серед місцевого населення для створення пропагандистських репортажів російськими ЗМІ.
- ДРГ у Київській області не полишають спроб проникнення до столиці. Диверсанти переодягаються у цивільний одяг та використовують викрадені у цивільного населення автомобілі.

18:50
В селищі Лук’янівка білоруський батальйон захопив техніку ворога та підірвав танки. Білоруси штурмували окупантів з одним танком та двома БМП, тоді як ворог перевищував чисельність воїнів більше як вдвічі.

18:33
Внаслідок обстрілу Боярки на Київщині поранено чотирьох мирних мешканців, зокрема дитину, пише Київська обласна прокуратура.
Пошкоджено багатоповерховий і приватні житлові будинки, гаражі та інші будівлі.

18:10
У Маріуполі окупанти силоміць вивезли лікарів та пацієнтів міської лікарні №1, які ховалися від обстрілів ворога у підвалах медичного закладу, повідомляє Маріупольска міськрада.
Відомо, що на території лікарні перебувало близько 700 людей. Але скільки маріупольців було депортовано, наразі невідомо. Інформація уточнюється.

18:00
Ворог мінує магазини для стрілецької зброї, пристрій спрацьовує під час досилання патрону в патронник чи вилучення патрону з магазину:

17:55
Голова Львівської ОВА Максим Козицький про атаку росіян на місто:
→ сталося два ракетних удари у межах Львова;
→ інформація про влучення у житловий будинок чи інші об’єкти інфраструктури не підтвердилася;
→ за попередніми даними, постраждало п’ятеро людей;
→ загроза удару все ще є, залишайтесь в укриттях, не ходіть по вулиці, не фотографуйте нічого;
→ не читайте інформацію в анонімних телеграм-каналах і не поширюйте її звідти.

17:52
Управління стратегічних комунікацій ЗСУ про бій за Тростянець Сумської області: "Українське сафарі 2.0 йде за планом фінальної його частини".

17:46
Голова Харківської ОВА Синєгубов пише, що "ми бачимо повну картину, наші військові та розвідка готові до можливих сценаріїв. Ворог зрозумів, що Харків йому буде взяти дуже важко. Тому він пішов через Вовчанськ та Ізюм, щоб дістатися лінії Луганської та Донецької областей. Наші військові роблять усе, щоб росіянам не вдалося отримати підкріплення з боку Харківщини".

17:45
Ще раз нагадаємо, бо, можливо, хтось заплутався:
Комендантська година у столиці та на Київщині пройде у звичайному режимі й триватиме з 20:00 26 березня до 06:00 27 березня.

17:43
Садовий пише, що у Львові можливі повторні обстріли - залишайтесь в укритті!

17:41
Байден відвідав біженців з України та назвав Путіна "м'ясником".

17:36
Російські окупанти обстріляли житлові квартали Красногорівки під Донецьком касетними боєприпасами з реактивних систем залпового вогню "Торнадо-С". Якщо побачили касети, не підходьте – вони можуть здетонувати будь-якої миті.

17:24
Одним із ключових елементів переговорів щодо завершення війни є створення системи чітких і надійних безпекових гарантій для України - Михайло Подоляк для FAZ.

17:18
Повітряне командування "Схід" пише, що ЗСУ знищили дві ворожих цілі: на Слобожанському напрямку опівночі "напоровся на праведний вогонь ППО бомбардувальник", а вдень "розпрощався з життям БПЛА".

17:06
Військовий волонтер Роман Донік виклав фото зі знаком Тростянця і написав: "Тікає наволоч російська так, що не встигає ніхто доганяти. Довіряйте ЗСУ".

17:03
В Ірпені третій день точаться дуже запеклі бої, ворог наступав із трьох напрямків, але атаки були відбиті, сказав у ефірі телемарафону мер Ірпеня Олександр Маркушин. За його словами, учора розвозили гуманітарну допомогу уночі, адже вдень були дуже серйозні обстріли.

17:01
Львівська військова адміністрація: "О 16:30 відбулося три потужні вибухи біля Львова зі сторони Кривчиць, наразі звучить повітряна тривога, тому всім зберігати спокій і перебувати в укриттях. Не сповіщайте про місця потрапляння і не робіть фото!"

16:56
Мер Львова Садовий: "Прилетіло по Львову. Чекаємо на інформацію від військової адміністрації. Прохання не поширювати фото/відео. Залишайтесь в укриттях".

16:51
Білий дім про зустріч із Кулебою та Резніковим: "Обговорили поточні дії США у координації з нашими союзниками та партнерами щодо притягнення Путіна до відповідальності за жорстоку агресію Росії, зокрема за допомогою нових санкційних дій, оголошених президентом США у Брюсселі 24 березня".

16:50
Вибухи у Львові, видно клуби чорного диму. Можливо, удар по сховищу/-ам ПММ.

16:34
Глава Міноборони Резніков після зустрічі з колегою із США та Байденом: "Оцінюю зустріч з обережним оптимізмом. Обговорили нагальні потреби української армії. Президент Байден сказав: "Україна надихнула весь світ". Обнадійливо. Ми живемо в епоху україноцентризму, але у спільній боротьбі зі одним ворогом".

16:28
Глава Міноборони Латвії Артіс Пабрікс поспілкувався з віцепрем'єркою Канади Христею Фріланд "і отримав запевнення, що фінансова підтримка України продовжуватиметься, тому що її власна економіка завмерла".
"Це має бути спільна ініціатива Заходу! Україна заслуговує на статус члена ЄС. Весь демократичний світ зобов'язаний підтримати Україну зброєю та фінансами. Росія має бути покарана. Ми повинні разом перемогти", - пише він.

16:12
Кулеба закликав до бойкоту Auchan, Leroy Merlin та Decathlon.

16:09
Думка
Ми можемо програти. Через боягузство Заходу. НАТО має закрити небо над Україною Ричард Хукер

16:03
Японський прем'єр Кісіда вважає, що можливість застосування Росією ядерної зброї "стає все більш реальною" - Reuters.

15:51
Резніков з Кулебою подарували Байдену уламок російської бойової ракети та "домовлялися про наступні кроки для того, щоб менше таких ракет падало на українську землю".

15:45
Bild: За 25 млн євро Німеччина продала Україні 5100 протитанкових гранатометів Matador, 2650 із них вже тут, решта виробляються. Може пробити до 50 см броньової сталі.

15:43
Укрзалізниця: у зв‘язку зі скасуванням посиленої комендантської години в Києві, рейси Інтерсіті+ №717 та №743 з Києва до Львова будуть. Всі призначені електропоїзди також курсуватимуть за графіком.

15:35
Український співак Іван Дорн написав, що "мій рідний Славутич... Сьогодні люди вийшли на мітинг за Україну, проти російських військових. Російська армія та техніка вже у місті. Учора його вже обстрілювали снайпери".
Він звернувся до окупантів: "Нападаючи на Славутич, ви нападаєте на СНД – людей із різних республік, які були переселені до України для усунення наслідків вибуху Чорнобиля. Це найкращі уми України, Росії, Білорусі, Грузії, Литви, Латвії, Естонії, Азербайджану. Ви нападаєте на світ".

15:30
Anadolu пише, що водолази скеровані на знешкодження "міни старого зразка", через яку тимчасово закрито протоку Босфор.

15:24
Окупанти вкотре вдарили з важкої артилерії по населеним пунктам Київщини: зруйновано щонайменше 5 будинків, є постраждалі серед цивільних, зокрема одна дитина, - начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

15:08
Чернігів – в оперативному оточенні (мер Атрошенко).

15:06
Інформація, що Хаджибейську дамбу "замінували за розпорядженням начальника Одеської ОВА Максима Марченка" - російський фейк. Про це сказав сам Марченко.

15:01
Дуже вітряна погода на частині території України привела до того, что влада Києва пвирішила приспустити полотно головного прапора України.

15:01
Думка
Що ЗМІ Китаю пишуть про війну в Україні. Огляд за 25 березня. Спойлер: риторика не за нас Екатерина Качан

14:59
Кулеба про допомогу Заходу, зокрема військову: "Не вся допомога потрапляє до ЗМІ, але, повірте, я знаю, що зробила кожна країна, і ми кожній із них дякуємо. Але ніхто за цей час не зробив для України більше, ніж США".

14:58
Кулеба про вторгнення Росії: "Деякі країни відверто не вірили в нас".

14:56
Кулеба про зброю від США та союзників: "Була розмова з конкретними назвами та цифрами. Буде прогрес та розвиток подій".

14:51
Кулеба з цитатою: "Росія потрапила в санкційний котел, який ще більше стискатиметься. І так буде доти, доки ми не переможемо у війні, і доки Росія не заплатить за всі свої злочини проти України".

14:48
Ще Кулеба про зустріч із керівництвом США:
→ Говорили про санкції, працюємо над новими. Закликав закрити порти США та Європи для кораблів РФ, запровадити персональні санкції проти всіх політичних фігур у Росії;
→ говорили, як "підбадьорити окремі європейські країни", які під різними приводами намагаються не впроваджувати санкції (або нові санкції) проти РФ;
→ домовилися, як і з якими країнами працюватимемо, щоб вони не ставали простором для обходу санкцій окупантами.

14:42
Кулеба: "Друге, що сказав Байден, це те, що США непохитно будуть з Україною абсолютно в усьому до нашої перемоги; ніщо не змусить США відвернутися від України, або послабити її підтримку. Навпаки, ця підтримка лише зростатиме".

14:35
Кулеба: Байден сказав - те, що відбувається в Україні, змінить 21 століття, і спільними зусиллями ми зробимо так, щоб ця зміна була на нашу користь.

14:30
Кулеба за підсумками зустрічі з військово-політичним керівництвом США:

14:24
"Долб***и комбати ні **я назад не відправляють. Колону формують і назад на фронт". Нове перехоплення аудіо окупантів.

14:12
Комендантська година у Києві та області завтра вдень запроваджуватися не буде! Все буде у звичайному режимі - з 20:00 до 7:00. Тобто вдень у неділю столицею та в області пересуватися буде можна.

14:07
Росіяни вдарили по Лисичанську ракетою "Точка-У" та "градами", сталося загоряння будинку, знеструмлено шахту, де під землею перебувають працівники. В Сєвєродонецьку палає ще один продуктовий склад, два житлових та кілька дачних будинків, пошкоджені гаражі станції швидкої допомоги - голова ЛОВА Сергій Гайдай.

14:01
Якщо ви повідомили про техніку окупанта, видаліть цей чат або чатбот, рекомендують при РНБО. На блокпостах росіяни активно перевіряють смартфони

13:49
Українцям, які виїжджають за кордон із паспортом України (не закордонним!) і планують шукати тимчасовий прихисток, у пунктах пропуску потрібно звернутися до співробітників ДПСУ із проханням поставити в ньому відмітку про перетин кордону.
Інакше можуть бути проблеми з легалізацією закордоном через неможливість підтвердити факт перетинання кордону.

13:41
Офіцер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров заявив, що катери ВМС РФ намагалися підійти до узбережжя на Одещині для висадки диверсійно-розвідувальних груп, але отримали відсіч.

13:35
Розмова Байдена з Кулебою та Резніковим тривала 41 хвилину і закінчилася о 13:31 за Києвом – Білий дім.

13:32
Байден вже зустрічається з головою МЗС Кулебою та головою МО Резніковим, пише з фото журналіст Bloomberg.

13:25
Зеленський звернувся до політиків Катару, розповів, що світу потрібний захист від країни-ядерного гопника.

13:21
Атрошенко звернувся до жителів міста-побратима Меммінгена (Німеччина): знайте, що ваш уряд купує енергоносії в РФ, а ті потім роблять бомби та бомблять не лише нас, а й цвинтарі у Чернігові, де поховані німецькі солдати.

13:18
Мер Чернігова звернувся до ЗМІ Заходу: не вірте заявам із РФ та їхнім збитим льотчикам, які кажуть, що "бомблять координати" і нібито не бачать, що бомби летять на житлові квартали. Все вони бачать, каже, тому що бомбардують, зокрема й вдень з наднизьких висот, місто "рознесене вщент", понад 200 мирних людей вже загинули.

13:14
Мер Чернігова Владислав Атрошенко каже, що масової евакуації з міста наразі немає, спробують вивезти лише кількох важкопоранених людей.

13:13
Арестович: 1 квітня в РФ розпочнеться призов строковиків, а розвідка ЗСУ відзначає падіння частки контрактників в армії окупантів. Можемо очікувати, що путінський режим пожене вперед строковиків.

12:57
Головне зі зведення Генштабу на 12:00:
→ підрозділи армії Білорусі виводять в ППД на полігони;
→ в Маріуполі ворог намагався просунутися до центру міста;
→ росіяни хотіли штурмувати напрямок на Новобахмутівку, але без успіху. Відбито штурм Новомайорського та наступ на Красногорівку;
→ основні зусилля окупанти зосередили на захопленні Попасної, Рубіжного та на підготовці до наступу на Сєвєродонецьк;
→ основні зусилля України - на недопущенні просування окупантів на Кривий Ріг, Запоріжжя та обороні Миколаєва, утриманні морського узбережжя, охороні та обороні об’єктів критичної інфраструктури та звільненні тимчасово окупованих територій;
→ проводяться заходи з оборони морських портів на Чорному морі.

12:50
На станції Тарасівка під Києвом росіяни обстріляли електричку Шепетівка-Київ, одна людина травмована розбитим склом, пише керівник Укрзалізниці Олександр Камишин.

12:47
Зраднику України екснардепу Царьову оголошено підозру, йому загрожує довічне – генпрокурор.

12:42
В Бучанській міській раді пишуть: "Окупанти сьогодні намагатимуться проводити фейкову "евакуацію" з Бучі на Білорусь. Нікуди з ними не їдьте, це небезпечно!"

12:35
Глава МО Резніков пише, що увечері він із главою МЗС Кулебой "буде присутній на промові Байдена про війну Росії проти України". Це буде перша зустріч Кулеби із президентом США з 23 лютого, коли він був у Вашингтоні.

12:24
Укрзалізниця пише:
У зв'язку з комендантською годиною тимчасово не курсуватимуть рейси Інтерсіті+ №715 та №743 з Києва до Львова, а рейс №717 до Перемишля курсуватиме за графіком (посадка можлива зокрема на проміжних станціях).

12:20
Просто зараз у Варшаві проходить зустріч глави МЗС Кулеби й глави Міноборони Резнікова з американськими колегами Блінкеном та Остіном відповідно.

12:16
ЗСУ перейшли в контрнаступ на Харківщині й у напрямку Малої Рогані звільнили "кілька населених пунктів". Зараз там тривають бої, пише голова ХОВА Олег Синєгубов. Тривають бої і на Ізюмському напрямку, там ЗСУ також тримають оборонні позиції.

12:11
Також розвідка: "У четвертій танковій дивізії ЗС РФ з’ясували, що з 10 розконсервованих танків лише один знаходиться в більш-менш працездатному стані".

12:10
Розвідка пише, що командир 13 танкового полку четвертої танкової дивізії ЗС РФ "застрелився".

12:08
Виступає мер Славутича, якого сьогодні викрали, але потім відпустили окупанти:

12:00
Лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, боєць патрульної поліції, потрапив під мінометний вогонь та отримав осколкове поранення.

11:35
Зведення по Київщині від ОДА:
– На окремих напрямках ворог намагається вести штурмові дії. Здійснює авіанальоти та намагається нанести вогневе ураження окремим підрозділам ЗСУ. Успіху не має.
– Окупанти намагаються відновити боєздатність підрозділів, поповнити боєприпаси та паливно-мастильні матеріали.
– Окупанти намагаються активізувати діяльність диверсійно-розвідувальних груп на території Києва.
– За минулу добу зафіксовано більше ніж 30 обстрілів російськими військами житлових масивів та соціальної інфраструктури. Найбільші руйнування внаслідок обстрілів – у Бучанському, Броварському, Вишгородському районах.
– Радіаційна ситуація на Київщині стабільна.

11:32
Окупанти намагаються відновити втрати, використовуючи техніку, що знята з тривалого зберігання. Зокрема, на аеродромі в смт Клімове Брянської області (35 км від кордону України) противник розгортає ремонтно-відновлювальну базу (РВБ). Наразі ворожа РВБ намагається "поставити в стрій" значну кількість техніки, яка прибуває зі складів тривалого зберігання. Стан цієї техніки здебільшого вкрай незадовільний, що унеможливлює її повноцінне використання.
РФ часто зіштовхується з проблемою неможливості відновлення техніки після "розконсервації" зі складів. З бойових машин повністю розкрадено оптичні прилади та електроніку з вмістом дорогоцінних металів.
Зокрема, у четвертій танковій дивізії РФ з’ясували, що з 10 "розконсервованих" танків лише один знаходиться в більш-менш працездатному стані. Решта – повністю розукомплектовані. Частина з них не мають навіть двигунів. Зараз плани з передачі на фронт техніки, знятої зі зберігання, фактично зірвано.
За наявної інформації, командир 13-го танкового полку четвертої танкової дивізії РФ застрелився - ГУР МО.

11:28
Композитор Ханс Циммер на концерті у Лондоні 23 березня показав відео з Instagram українського піаніста, який зіграв композицію Циммера Time під виття сирен повітряної тривоги.

11:26
У Києві та області знов оголосили подовжену комендантську годину - з 20:00 26 березня до 07:00 28 березня.

11:19
Секретар міськради Бучі Тарас Шаправський попередив про "евакуацію" з Бучі на Білорусь: "Нікуди з ними не треба їхати, це небезпечно!"

11:12
У Святошинському районі Києва відсутнє електропостачання: дві лінії відключено через обстріли окупантів у напрямках Гостомеля та Ірпеня. Наразі відключені дві лінії 110 кВ.
Аварійні служби одразу почнуть огляд та оцінку пошкодження після завершення активних бойових дій. Наразі робота фахівців неможлива, бо окупанти продовжують обстріли. Зазначається, що на ліквідацію потрібно кілька годин. У зоні знеструмлення заклади охорони здоров’я перейшли на резервне живлення.
Також на правому березі протягом дня можливий понижений тиск води через знеструмлення трьох насосних станцій.

11:06
СБУ представляє "мікс з окупантів, що скиглять". Строковики російської армії не витримують психологічного навантаження. Деякі з них калічаться власноруч, щоб втекти, інші запивають страшні спогади алкоголем і розуміють, що ця війна залишиться в їхній пам’яті на все життя.

11:02
З 7 ранку 25 березня до 07:00 26 березня на території Житомирської області було оголошено 7 повітряних тривог. Під час частини з них було здійснено авіаобстріли Житомира, Бердичева та Чуднівщини.

11:01
Сполучені Штати Америки готують санкції проти російських компаній, які постачають технології, включно з компонентами подвійного призначення, а також надають послуги військовим і розвідувальним службам.

10:43
На 26 березня погоджено 10 гуманітарних коридорів:
Донецька область
    з Маріуполя до Запоріжжя на власному автотранспорті
    Через блокування автобусів на блокпостах окупантами централізованої евакуації маріупольців 26 березня не буде
Київська область
    з села Плесецьке до міста Фастів
    Місце зборів: Будинок сільради на вул. Центральна, 57
    з села Северинівка до Білогородки
    Місце зборів: вул. Івана Мазепи, 20
    з міста Бородянка до міста Біла Церква
    Місце зборів: вул. Центральна, 331
    з сіл Червона Слобода, Рожів та Ситняки до міста Біла Церква
    Місце зборів: торговельний центр на вул. Лесі Українки, 46; село Червона Слобода
Луганська область
    з міста Рубіжне
    Місце зборів: вулиця Чехова, 11
    з селища Нижнє
    Місце зборів: вул. Паркова, 13
    місто Лисичанськ
    Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324
    з міста Попасна
    Місце зборів: вул. Первомайська, 42
    місто Сєвєродонецьк
    Місце зборів: просп. Хіміків, 28
    місто Гірське
    Місце зборів: вул. Гагаріна, 13
Як повідомляє міністр реінтеграції Ірина Верещук, окупанти планують примусово депортувати з Херсону до тимчасово окупованого Криму етнічних вірмен, азербайджанців та турків-месхетинців.

10:36
За добу на Донеччині обстрілів росіян зазнали 13 населених пунктів, пошкоджено щонайменше 67 цивільних об'єктів, серед яких житлові будинки, крамниця, кафе, адмінбудівлі. Серед загиблих і поранених - діти.
Найгарячішими точками Донеччини були Маріуполь, Мар’їнка, Красногорівка, Авдіївка, Краматорськ, Бахмут, Покровськ, Часів Яр, Катеринівка, Новобахмутівка, Орлівка, Максимільянівка, Піски. Ворог обстрілював мирне населення з ракетних установок, "градів", артилерії. Російські "гради" вбили 10-річного хлопчика в селі Максимільянівка. Окупанти завдали удару по житловому сектору, руйнувань зазнали понад 45 приватних будинків.

10:22
Російські окупанти вторглися в місто Славутич та захопили міську лікарню. Київська ОДА повідомляє, що мер міста Юрій Фомічев викрадений загарбниками. Міська рада у повному складі продовжує свою роботу.
Жителі міста вийшли на проукраїнський мітинг з гаслами "Славутич - це Україна", "Слава Україні". Розгорнуто великий державний прапор.
Окупанти відкрили вогонь у повітря. Кидають світлошумові гранати у натовп. Повідомляється, що жителі не розходяться та почали рух до захопленої лікарні.

10:14
Російські війська уникають міських боїв, ймовірно, вони продовжать обстрілювати міста далекою артилерією та бомбардувати авіацією - британська розвідка.

10:10
На Прикарпатті правоохоронці викрили агітаторку за "відновлення СРСР". Вона агітувала у соцмережах "за оновлений СРСР", пропагандувала ідею "одного народу Росії-Руси", відновлення пам'ятників радянським катам, повернення до сталінської конституції 1936 року. Під час обшуку правоохоронці вилучили у прихильниці СРСР, крім українського, ще й паспорт громадянки Російської Федерації. А також техніку з доказами протиправної діяльності.

10:02
"Побачити Мощун і померти! Це все, що лишилося від окупантів, які намагались вдертись у Київ. Та бійці 72 ОМБр ім. Чорних запорожців влаштували їм котел у напрямках Пущі-Водиці, Ірпеня, Бучі, Гостомеля і продовжують відтісняти ворога далі від столиці" - Міністерство оборони України.

10:01
Станом на ранок 26 березня найважча ситуація зберігається на Донбасі, також бої йдуть під Києвом, в Харківській та Запорізькій областях - зведення облдержадміністрацій.

09:42
У Києві з 28 березня відновлюють роботу Центри надання адміністративних послуг. ЦНАПи працюватимуть із 10:00 до 16:00, видаватимуть готові документи й надаватимуть консультації із загальних питань.

09:37
Протягом доби на території Києва та Київської області сапери Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС вилучили та знищили 81 вибухонебезпечний предмет.

09:34
Російська пропаганда змінила риторику про війну проти України, росіян готують до менш грандіозних перемог. Зазначається, що начальник генштабу Росії Сергій Рудський просуває наратив, що основна мета російської армії – "звільнення Донбасу" - Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони.

08:47
"Ще один нещодавно знищений російський літак "прикрашає" українські поля. Сили протиповітряної оборони Командування Повітряних сил ЗСУ та Сухопутні війська ЗС України продовжують збивати ворожу техніку. Хоча, за заявами різного роду російських пропагандистів, українську ППО вже давно знищено. І, судячи зі "статистики" окупантів, вже декілька разів. Разом переможемо!" - Генштаб ЗСУ.

08:39
Кабінет міністрів вирішив авансом виплатити пенсії за квітень на територіях, де ведуться активні бойові дії, їхнє фінансування уже розпочалося.
У п'ятницю було профінансовано виплату пенсій у перших двох областях, у суботу авансом кошти будуть направлені в Сумську, Херсонську та Миколаївську області, у неділю – в Київську.

08:33
Міський голова Славутича закликав жителів міста вийти о 9:00 на міську площу з українською символікою, "щоб показати тим, хто зайшов, нашу позицію".
За годину до заклику на сторінці Славутицької міськради у Facebook мешканців міста попереджали про небезпеку виходу на вулицю. Сторінка мера не оновлювалась з вечора 25 березня.

08:08
У ніч із 26 на 27 березня Україна перейде на літній час. О 03:00 ранку 27 березня стрілку годинника буде переведено на годину вперед.

08:07
25 березня близько 18:00 внаслідок артилерійського удару в одному з населених пунктів у Коростенському районі Житомирської області знищено 1 житловий будинок, частково пошкоджено 4 житлових будинки та 2 господарських будівлі.
Для гасіння пожежі та проведення пошуково-рятувальних робіт залучено 6 рятувальників та 1 одиницю техніки ДСНС. Загиблих та травмованих немає.

08:04
У Мелітополі окупанти почали полювання на тих, хто не хоче підкорятися загарбникам. Представники російської комендатури міста збирають голів ОСББ та пропонують повідомляти про те, "де живуть фашисти". Під поняття "фашисти" підпадають всі, хто не погоджується, що Мелітополь - це Росія, зберігає чи демонструє прапор або герб України, а також ті, хто вважає українську владу єдиною легітимною - Запорізька ОДА.

07:46
Міністр оборони Чехії Яна Чорнохова заявила, що не поїде до Будапешта на зустріч глав оборонних відомств країн Вишеградської групи (до неї входять Чехія, Словаччина, Польща, Угорщина) через позицію угорської влади у питанні війни Росії проти України.

07:25
На тлі суттєвих втрат російських військ у живій силі Росія почала проводити на окупованих територіях Грузії мобілізацію військових підкріплень для участі у бойових діях в Україні - The Washington Post.

07:05
Кремлівська ПВК Вагнера готувала замах на президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля - радник міністра оборони Маркіян Лубківський.

06:59
26 березня з Луганщини та Донеччини відправлятимуться такі евакуаційні поїзди:
14:00 - Новозолотарівка (Луганська область) - до залізничних вокзалів Донецької області;
13:00 – №274/273 Краматорськ (Донецька область) – Львів;
16:00 – №276/275 Краматорськ – Львів.

06:43
Українська протиповітряна оборона змушує армію РФ більше використовувати безпілотники, на тлі цього Велика Британія запровадила санкції проти основного російського виробника БПЛА - британська розвідка.

06:34
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 26 березня:
- На окремих напрямках ворог не полишає спроб ведення штурмових дій, здійснює авіаційні нальоти та намагається нанести вогневе ураження окремим підрозділам Збройних Сил України. Успіху не має.
- Внаслідок браку кваліфікованих кадрів противник здійснює комплектування особовим складом з низькими моральними якостями та особами схильними до зловживання наркотичними речовинами і алкоголем.
- Ворог здійснив розгортання практично всіх підрозділів росгвардії, які дислокувалися на тимчасово окупованій території АР Крим та у окремих районах Херсонської, Запорізької та Донецької областей, з метою придушення спротиву мешканців Херсона, Генічеська, Бердянська та в окремих районах міста Маріуполя.
- Окупанти намагаються активізувати діяльність диверсійно-розвідувальних груп на території Києва з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки, порушення системи державного та військового управління.
- Проглядається тенденція різкого зниження кількості контрактників у співвідношенні до строкової служби. Таким чином, погіршення соціальної складової внаслідок міжнародних санкцій та втрати в ході війни у найближчі тижні ймовірно загострять проблему комплектування російського війська якісним персоналом.
- Техніка, що надходить зі складів зберігання та арсеналів, перебуває у незадовільному технічному стані внаслідок недбалої попередньої експлуатації та тривалого зберігання.
- Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на визначених напрямках, проводить стабілізаційну операцію, виконує завдання територіальної оборони.
- Угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує відбиття наступу противника, нанесення йому вогневого ураження та утримання раніше визначених оборонних рубежів.
- На Донецькому і Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил відбито всі ворожі атаки та завдано суттєвих втрат російським загарбникам. Українськими воїнами знищено 8 танків, 17 одиниць броньованої та 11 одиниць автомобільної техніки противника. Втрати загарбників у живій силі склали близько 170 осіб. Підрозділами протиповітряної оборони збито 3 літаки та 3 БПЛА ворога.
- Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу знищило 12 повітряних цілей ворога (3 літаки, 3 БПЛА, вертоліт та 5 крилатих ракет). Ударна авіація Повітряних Сил під прикриттям винищувачів завдала нищівних ракетно-бомбових ударів по колонах техніки та скупченнях військ окупантів.

06:22
Хакери Anonymous почали викладати дані, отримані внаслідок злому російського Центробанку. Це близько 30 ГБ даних - у тому числі сотні аудиторських угод, дані про власників банків, секретні угоди - BBC.

05:58
В Україну для боротьби із російською окупаційною армією прибула партія зброї з Німеччини. Про це повідомляє DW.
Уточнюється, що Берлін передав Києву 1500 зенітно-ракетних комплексів Стріла, 100 кулеметів MG3 та вісім мільйонів патронів для пістолетів.
За даними видання, ЗСУ отримали від німецьких партнерів додаткову допомогу: 350 000 продуктових наборів, 50 медичних транспортних засобів та медикаменти.

05:51
США можуть збільшити виробництво ракетних систем Stinger та Javelin для поповнення своїх запасів після постачання тисяч систем в Україну. Про це заявив помічник міністра армії США із закупівель, логістики та технологій Даг Буш в інтерв'ю Defense News.
"Я справді думаю, що це дві можливості для армії швидко рухатися вперед, тому Конгрес хоче, щоб ми поповнили ці запаси. Думаю, ми зможемо це зробити", - наголосив він.
За словами Буша, збільшення виробництва зенітних та протитанкових озброєнь пов'язане з безліччю складнощів: довгострокові закупівлі, допоміжне обладнання та проблеми з постачанням. Він додав, що ці питання розглядаються "прямо зараз".

05:20
Росія залишилася без бананів через повномасштабне вторгнення в Україну. Найбільші постачальники цієї продукції з Еквадору неспроможні через санкції направити їх у російські міста. Про це пише The Wall Street Journal.
За даними ЗМІ, тонни бананів, які мають бути спрямовані до Росії, гниють у європейських портах. Фермери не надсилають наступні партії, вони псуються на полях, оскільки ринок перенасичений.

05:10
Збільшується кількість країн-членів НАТО, які схвалюють запровадження миротворчої місії Альянсу до України. Про це заявив під час візиту до Брюсселя прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише RMF24.
"Ми вже знаємо із засобів масової інформації за попередні кілька днів, що були позитивні реакції з Данії та Литви. Сьогодні я можу сказати, що інші держави-члени висловили своє схвалення, але вони також очікують певної підтримки та загального голосу з боку НАТО. Ми також наголошуємо, що це має бути крапкова місія НАТО", – сказав він.
За словами прем'єра, у Єврораді були представники країн, які перспективу запровадження миротворців в Україну сприймають скептично. Він порадив їм уявити, що "вся Україна стає Маріуполем – розбомбленим містом, з якого змушені тікати люди".

04:51
Голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький заявив, що готує область до можливої хімічної атаки з боку російських окупаційних військ. Про це він повідомив у відеозверненні у Telegram.
"Ми бачимо, що розвідки провідних країн світу говорять про таку ймовірність. Нам потрібно бути готовими до всього… Ми обов'язково оприлюднимо інформацію, як поводитися у разі хімічної загрози, загрози хімічної атаки. Ми сподіваємося і молимося, щоб цього не сталося, але потрібно готуватися", - сказав він.
За словами голови ОВА, зараз працюють над тим, щоб забезпечити область протигазами, респіраторами, масками та іншими засобами захисту, які можуть урятувати життя людей.

04:23
За місяць війни з Росією в Україні загинуло 54 залізничники, 64 співробітники отримали поранення різного ступеня важкості. Про це повідомив голова Укрзалізниці Олександр Камишин у Telegram.
За словами голови держкомпанії, троє людей перебувають в полоні у російських окупантів.

04:14
Російські окупанти 26 березня о 10.00 ранку збираються провести на центральній площі Мелітополя проплачений мітинг нібито на підтримку окупаційного режиму. Про це повідомляє СБУ.
"Усім охочим "підзаробити", тим самим зраджуючи власну Батьківщину, необхідно буде тримати російський окупаційний прапор та "щиро" радіти на відеокамери", – йдеться у повідомленні.
За даними спецслужби, за участь обіцяють заплатити 1200 російських рублів. Інформацію СБУ отримала із перехоплень телефонних розмов загарбників.

04:01
Мер Славутича Київської області Юрій Фомічев спростував чутки недоброзичливців про те, що він втік із міста, яке перебуває в блокаді російських окупаційних військ.
"Перестаньте розганяти фейки і паніку. Ми всі працюємо. Працюємо дистанційно, кожен на своєму місці і всі єдиною командою. Міський голова має свої завдання і виконує їх в чіткій координації з обласним штабом", - написав мер у Facebook.
За словами Фомичева, 25 березня у Славутичі було складно, місто було під обстрілом. ЗСУ дали відсіч загарбникам, але є загиблі, їх кількість та імена уточнюються.

03:22
Російські окупаційні війська зосереджені на захопленні східних областей України, а не Києва. Вони хочуть відрізати українські сили на сході від решти країни, а потім використати цю перевагу під час переговорів. Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставленого представника Міноборони США.
"Вони приділяють цьому першочергову увагу, і ми згодні з цим, наша інформація збігається з цим", - сказав чиновник на умовах анонімності.
За словами представника міністерства, режим Кремля може перейти на більш обмежені цілі через те, що зіткнувся із запеклим опором українців протягом місяця війни.

03:17
Голова Міноборони Чехії Яна Чорнохова не поїде до Будапешта на зустріч країн Вишеградської четвірки. Причина – відмова Угорщини у підтримці України та введенні санкцій проти Росії. Про це вона написала у Twitter.
"Я особисто не поїду до Угорщини на зустріч міністрів оборони V4. Наступного тижня у них вибори, і мені не слід брати участь у кампанії там. Я завжди підтримувала V4 і мені дуже шкода, що для угорських політиків дешева російська нафта важливіша за українську кров", - наголосила вона.

03:00
ЗСУ 25 березня завдали ракетного удару по техніці окупантів, а також військам та логістиці. Про це повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ у Facebook.
Українським військовослужбовцям вдалося знищити:
→ три літаки загарбників;
→ три безпілотники типу Орлан-10;
→ вертоліт;
→ як мінімум, п'ять крилатих ракет.
Загалом окупанти випустили шість ракет по військових об'єктах України. Частина з них збила ППО. Деякі авіаудари потрапили в ціль, є руйнування, рятувальники локалізували пожежі та розбирають завали.

02:34
Американський ювелірний дім Tiffany & Co через повномасштабне вторгнення Росії в Україну призупинив купівлю російських алмазів та діамантів. Про це повідомляється у Twitter.
"Tiffany призупинила закупівлю всіх необроблених алмазів із Росії, а також діамантів російського походження незалежно від того, де вони ограновані та поліровані", - сказано у заяві.

01:56
Зведення Генштабу ЗСУ за підсумками 25 березня.
Окупанти не змінюють тактику, перегруповують війська, поповнюють втрати та продовжують завдавати авіаційних ударів по військових та цивільних об'єктах на території України.
Ворог продовжує пригнічувати опір жителів тимчасово окупованих населених пунктів, які налаштовані проти загарбників, а також намагається узвичаїти російський рубль.
Дії ворога за окремими напрямками:
На Волинському напрямі наступу немає.
На Поліському напрямку ворог продовжує обстрілювати позиції ЗСУ.
На Сіверському напрямку окупанти намагаються утримати раніше захоплені рубежі.
На Слобожанському напрямку : у Сумах ворог намагається зміцнити позиції, у Харкові продовжує бомбардувати будинки мирних жителів, до Ізюму переміщує техніку та підрозділи.
На Донецькому напрямку перегруповується, щоб продовжувати наступ та вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.
На Південнобузькому напрямку окупанти поповнюють запаси та готуються до наступу.

01:43
У Німеччині у федеральній землі Нижня Саксонія запровадили кримінальну відповідальність за використання символу Z. Як пише Tagesschau, про це повідомляється в указі, опублікованому МВС.
"Баварські прокурори вживають послідовних заходів проти людей, які публічно схвалюють агресивну війну, що порушує міжнародне право", - заявив міністр юстиції Георг Ейзенрайх.
Уточнюється, що публічна демонстрація Z спричинить покарання.

01:26
25 березня російські окупанти знову завдали ракетних ударів по мирних районах Охтирки. Про це повідомив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Продовжуються обстріли, на жаль, передмість та міста Суми. Сьогодні вдень було скоєно бомбардування міста Охтирка, знову великий вибух, знову бомба та великі руйнування. На жаль, Охтирка зазнає дуже серйозних втрат", – наголосив він.
За словами Живицького, під ударом знову опинився Тростянецький район. Пошкоджено газопровід, є ризик відключення газу у будинках місцевих мешканців.

00:56
Президент Угорщини Віктор Орбан відмовився допомагати Україні, яка обороняється від російських окупаційних військ. Його заява опублікована у Facebook.
"Ми не допускаємо залучення Угорщини у війну – ми не посилаємо війська та зброю в Україну. Я повторив це навіть при президентові Зеленському. Угорщина для нас на першому місці", – пише він.

00:25
На залізничному вокзалі у Вільнюсі пасажирам під час стоянки поїзда Москва-Калінінград нагадують: "Шановні пасажири поїзда №29 "Москва-Калінінград"! Сьогодні Путін вбиває мирних жителів України. Ви погоджуєтеся з цим?"

00:13
Найпопулярніша газета Ірландії Irish Independent уперше в історії надрукувала головну редакційну статтю українською мовою. До цього на першій сторінці можна було побачити лише ірландську чи англійську мову.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live