Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

23.03.2022

23:52
Пілот із позивним "Джус" дав ексклюзивне інтерв’ю американському телеканалу CNN.

23:49
Французький автомобільний концерн Renault припинить свою діяльність на території Росії. Рішення ухвалено на тлі вторгнення Росії до України. Офіційне повідомлення з'явилось на сайті компанії.

23:34
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до українців:
Сьогодні всі ми - солдати Перемоги.
Військові і цивільні, громадяни України і легіонери, діаспорне українство і наші іноземні друзі… У наших серцях живе Україна. Могутність і стійкість нашої держави - це ми з вами.
Вся сила - в людях.

23:30
Сьогодні військові оперативно-тактичного угруповання "Схід" відбили шість атак російських окупантів та знищили:
- особовий склад – до 100
- танки – 4
- БМП – 4
- БТР – 1
- САУ, гармати – 9
- РСЗВ – 1
- АТ – 8
- БПЛА – 1
- захоплено БМП-3 – 2.

23:23
В Україні знищено російського окупанта Сергія Ситоленка – тестя терориста Ігоря "Гіркіна" Стрєлкова.
За наявною інформацією Ситоленко був знищений снайпером Сил оборони України.
Терорист Гіркін підтвердив смерть свого родича.

23:06
Росія заблокувала доступ до Google News після звинувачення сайту збірки новин у поширенні неправдивої інформації про війну. Рішення прийнято на запит генпрокуратури РФ, повідомляє BBC.
У відомстві заявили, що на сайті "надано доступ до численних публікацій і матеріалів, що містять недостовірну соціально значущу інформацію про перебіг спеціальної військової операції на території України".

22:57
Ще одна перехоплена телефонна розмова російського окупанта (дуже багато ненормативної лексики):
– Я навіть не знав, що таке страх! Мені нах..й не потрібні ці гроші, що платять! 53 долари на день, бл..дь! Я б краще пішов мити машини!
Окупант також розповів, що його танк згорів, вони живуть в окопах, багато хто обморозив кінцівки.

22:51
Держдума РФ визнала учасників "спецоперації" в Україні ветеранами бойових дій, повідомив колишній російський політв'язень бізнесмен Михайло Ходорковський.
"Вєдомості: Держдума визнала учасників спецоперації в Україні ветеранами бойових дій. Війни немає, а ветерани є. Строковиків в Україні теж не було, а трупи строковиків були", - написав він.

22:47
Ще одне перехоплення телефонної розмови окупанта:
- Ми ж всі 24-го зайшли, одночасно, три армії з трьох сторін зайшли!
- Вони вже, бл..дь, приготовлені були давно!

22:33
Військові 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого захопили "Тигр" російських окупантів.

22:18
Під завалами у Маріуполі загинула 11-річна українська гімнастка Катя Дяченко.
Снаряд російських окупантів потрапив у будинок, де на той момент була дівчинка. Про загибель дитини повідомила тренерка Анастасія Мещаненкова.

22:04
Російські окупанти викрали та вивезли у невідомому напрямку директора Херсонського обласного музично-драматичного театру, засновника фестивалю Мельпомена Таврії, депутата Херсонської облради Олександра Книгу, повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак.

21:54
Результати роботи гуманітарних коридорів 23 березня за інформацією Ірини Верещук.
З девяти гуманітарних коридорів спрацювало сім. Всього сьогодні евакуйовано 4 554 людини.
З міста Маріуполь до міста Запоріжжя сьогодні на власному транспорті дісталися 2 912 маріупольців.
Завтра мають бути звільнені наші рятувальники з ДСНС та водії автобусів, яких вчора безпідставно затримали у місті Мангуш.
З міста Гуляйполе до Запоріжжя вдалося евакуювати 51 людину.
З селищ Велика Димерка та Богданівка до Броварів вдалося евакуювати 769 людей.
З міста Бородянка до міста Біла Церква знову не вдалося вивезти людей через порушення режиму тиші з боку окупаційних військ
З села Світильня до міста Бровари евакуювали 150 людей.
З міст Рубіжне, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Кремінна та селища Нижнє сьогодні евакуйовано до міста Бахмут 672 людини.

21:44
13 березня 2022 року майор Степан Тарабалка загинув у повітряному бою з переважаючими силами російських окупантів, повідомило командування Повітряних Сил ЗСУ.
Президент присвоїв льотчику звання Герой України з удостоєнням ордена Золота Зірка посмертно.

21:27
США офіційно заявили, що росіяни вчинили військові злочини в Україні після вторгнення, про це повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.
Держдепартамент оприлюднив офіційну оцінку того, що російські війська скоїли військові злочини в Україні.
"Наша оцінка базується на ретельному аналізі доступної інформації з державних та розвідувальних джерел, – сказав Блінкен. – Як і у випадку з будь-яким підозрюваним злочином, суд з юрисдикцією щодо злочину зрештою відповідає за визначення кримінальної провини у конкретних випадках".
Блінкен додоав, що уряд США і надалі відстежуватиме повідомлення про воєнні злочини Росії та ділитися інформацією з союзниками, партнерами та міжнародними установами і організаціями.

21:09
Російські окупанти знов обстріляли Чернігів та пошкодили магістральний аміакопровод, повідомив очільник ОВА Вячеслав Чаус.
О 18:50 внаслідок потрапляння снаряду в машинну залу одного з харчових підприємств міста сталося пошкодження магістрального аміакопроводу та осколкове пошкодження однієї ємності.
Зараз концентрація випарів аміаку - в межах допустимої норми. Жертв та постраждалих (попередньо) немає.
Обстріли міста тривають. Подальші ураження підприємства потенційно можуть призвести до витоку аміаку.

20:49
Слідство.Інфо ідентифікувало російських пілотів, що, за даними розвідки, причетні до авіанальотів та бомбардувань мирних українських міст.

20:39
Працівниця російського видання журналістів-розслідувачів The Insider Оксана Бауліна загинула під обстрілом у Києві під час виконання редакційного завдання.
Журналістка знімала руйнування після обстрілу російськими військами Подільського району столиці та потрапила під новий ракетний обстріл.
З нею загинув ще один цивільний, двоє людей, які її супроводжували, поранені і госпіталізовані.

20:35
В одній з областей України, підрозділи 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищили ДРГ противника.
Російські диверсанти використовували цивільний транспорт різних типів для подальшого здійснення в наших тилових містах і селах диверсій та провокацій. Однак, вони були успішно виявлені та знищені українськими десантниками.

20:22
Полонений бійцями Азову чеченець, закликав земляків до джихаду щодо росії. Він нагадав, що українці допомагали в боротьбі за незалежність Чеченської Республіки Ічкерія, наголосивши, що не слід воювати з Україною на боці кривавої росії, а навести лад у власній країні, борючись з кривавим путінсько-кадирівським режимом.

20:12
Міністр оборони Олексій Резніков оприлюднив фото візиту до Києва міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса.
"Литва и весь литовский народ поддерживают Украину. Не только на словах. Анушаускас — первый министр иностранных дел, который не боится лично приехать в Украину с 24 февраля. Кто следующий?" – написав Резніков у Твіттері.

20:05
Ще одну групу російських окупантів, охочих потрапити до Києва на БТР, українські бійці зупинили назавжди, повідомляє Міноборони.

19:57
У Росії мешканця Петербурга Миколу Воротнєва заарештували за підозрою у вандалізмі. На початку березня він пофарбував дві гаубиці, що стоять перед Музеєм артилерії у жовто-синій колір.

19:54
Укразалізниця опублікувала графік додатково призначених евакуаційних рейсів на 24 березня.

19:48
Очільник миколаївської ОВА Віталій Кім оприлюднив відео ще однієї ракети російських окупантів, збитої ЗСУ.

19:39
"Дуже багато зброї, яку ми вже отримуємо, але не виносимо в публічну площину. Краще ми здивуємо наших ворогів нею, а не будемо про неї говорити", – повідомила пані посол України в США Оксана Маркарова в інтерв'ю УП.

19:23
Швеція направить Україні ще 5000 протитанкових комплексів, заявив шведський міністр оборони Петер Хультквіст.

19:10
Вибухотехніки Нацполіції працюють на місцях обстрілів у житлових районах Києва.

18:57
Ворог продовжує обстрілювати столицю, повідомив мер Києва Віталій Кличко.
"Буквально нещодавно обстрілу зазнала парковка торгового центру в Подільському районі. Одна людина загинула, двох постраждалих госпіталізували", – написав він.

18:54
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 23 березня.
- Угруповання сил оборони продовжує операцію проти російських загарбників, завдаючи противнику значних втрат.
- Росія продовжує розглядати можливість оточення окремих угруповань військ ЗСУ для висування чергових ультиматумів під час переговорного процесу.
- Російські окупанти не припиняють вогнем артилерії, ударами ракет та авіації цілеспрямоване знищення інфраструктури міст, а також хаотичне мінування місцевості та знищення сільськогосподарської техніки.
- На Волині, Поліссі, Сіверщині й Таврійському напрямку дії противника змін не зазнали.
- На Слобожанському напрямку, в місті Вовчанськ, окупанти, демонструючи таку собі "гуманітарну місію" російської федерації, організовували показову роздачу так званої гумдопомоги місцевим мешканцям під особистий підпис та за наявності паспорта громадянина України.
- На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області противник, через проблеми з логістичним забезпеченням, намагається поповнити запаси палива шляхом його вилучення у цивільного населення та аграріїв.
- Сили оборони продовжують боронити Україну як на землі так і в повітрі, поступово звільняючи її від російських окупантів.

18:49
В Україні створили єдиний доказовий ресурс, де фіксуватимуть злочини російських окупантів проти України.
Якщо ви стали потерпілим або свідком воєнних злочинів росії проти цивільного населення, фіксуйте та надсилайте докази на єдиний ресурс.

18:45
Люди, яким дають слово в об'єднаному марафоні головних телеканалів України, не мають видавати в ефір жодної інформації про логістичні центри країни, гумконвої, центри постачання та розподілу продуктів, одягу та ліків – саме на це націлена зараз країна-окупант РФ. З таким закликом звернувся до речників радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

18:43
Росія активізувала план воєнних провокацій. Сьогодні пропагандистські ЗМІ повідомили про влучення по прикордонній території РФ "українських" снарядів, там запроваджено режим надзвичайного стану, повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО.
Згідно з повідомленнями пропагандистських російських ЗМІ, режим надзвичайного стану сьогодні запроваджено у селах Журавлівка та Нехотіївка Бєлгородського району РФ. Внаслідок прильоту снарядів нібито "з боку України" є постраждалі серед місцевих мешканців.
За планом кремля, такі провокації мають стати приводом для оголошення в Росії загальної мобілізації.

18:40
У Чорнобаївці палять не лише російську авіацію. Окупанти намагалися роздати свою гуманітарку, ніхто не взяв. Вони залишили її та поїхали. Місцеві прийшли та спалили її.

18:35
Військовополонений Мустафаєв Мабзат Самокарович: "Це не спецоперація. Це справжнісінька війна. Не треба сюди йти. Не треба воювати з цими людьми. Вони воюють за себе, за свої сім'ї".

18:26
Бій за Баштанку: "Дід, 78 років, взяв "коктейль Молотова" і підпалив "Град".

18:16
Україна отримала від міжнародних партнерів 50 автівок швидкої медичної допомоги, повідомляє МОЗ.
Автівки Mercedes мають високу прохідність, відповідний рівень захисту та обладнання, необхідне для порятунку життя в умовах бойових дій. Швидкі дозволяють евакуювати до чотирьох поранених одночасно.
Швидкі будуть передані для потреб ЗСУ.

18:07
Президент Зеленський поговорив телефоном з Борисом Джонсоном.
"Заручився його підтримкою напередодні завтрашніх важливих зустрічей. Обговорили з британським прем'єр-міністром перебіг бойових дій та оборонну допомогу Україні. Разом переможемо", – йдеться у Twitter Зеленського.

17:34
З 22 березня гуманітарною допомогою визнаються будь-які легальні товари, які ввозяться на митну територію країни. Під час ввезення цих товарів потрібно заповнити лише один документ - декларацію, яку можна знайти за посиланням.
Графа "отримувач" заповнюється перевізником самостійно, жодні інші документи не потрібні.

17:32
Радник керівника ОП Михайло Подоляк: "28 днів війни не вистачило нам, щоб зрозуміти головне: Росія воює вже не проти української армії, а лише проти наших логістичних центрів, гумконвоїв, центрів постачання та розподілу харчів, одягу, ліків. І проти мирних громадян, які хочуть покинути місця боїв чи оточення".

17:23
Сирія провалює план залучення бойовиків до війни в Україні на боці РФ. Російський генерал ЗС РФ Олександр Журавльов, який виконує функції командувача російського угруповання на півдні Сирії, зустрівся з сирійським полковником, командувачем 8 бригади у провінції Дера, Насімом Абу Ірра, та вимагав у нього надати список бойовиків, які готові воювати проти України.
Сирійський полковник не надав росіянину чіткої відповіді та пообіцяв вийти на зв'язок після консультацій "з іншими представниками керівного складу 8 бригади".
ГУР МОУ зазначає, що на сьогодні обіцянки сирійської влади про системне постачання найманців для РФ не виконуються, більшість сирійських військових не готові ризикувати своїм життям заради примарних грошей.
Відомо, що наразі російські оперативники також намагаються домовитися про вербування найманців зі складу 16 бригади Сирійської Арабської Республіки.

17:16
Українські партизани продовжують жахати тилові підрозділи ворога. Ворожі боєприпаси та зброя згодяться для подальшої боротьби з російськими окупантами – Генштаб ЗСУ.

17:14
СБУ масово затримує колаборантів і ворожих агітаторів, за допомоги яких РФ знову почала тестувати ідею створення "Новоросії".

17:11
У Слов'янську поліція затримала прихильницю "руського миру", двірничку, яка на власній сторінці у соцмережі викладала відео щодо обстановки у місті та закликала ЗСУ скласти зброю і здатися ворогу. Жінка розповідала про переміщення військової техніки, місця її дислокації та автошляхи, за якими можна потрапити до міста.

17:06
Комендантська година у Києві триватиме щоночі з 20:00 до 07:00. Громадський транспорт, магазини, аптеки та інші заклади можуть працювати вдень із 08:00 до 19:00 – КМДА.

17:04
Президент Володимир Зеленський виступив сьогодні, 23 березня, перед Національними зборами Франції.

16:54
Президент США Джо Байден: "Вирушаю до Європи, щоб згуртувати міжнародну спільноту на підтримку України та забезпечити Путіну дуже високу економічну ціну за його вибір".

16:52
Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ щодня активно просуваються вперед, професійно знищуючи сили російських окупантів. Біля Макарова Київської області експортними ПТРК "Стугна-П" з арабським інтерфейсом знищили декілька одиниць бронетехніки противника.

16:35
Ми вітаємо будь-який креатив російських окупантів, коли вони здаються в полон. Не зупиняйтесь! - СтратКом ЗСУ.

16:33
У Сєвєродонецьку відновили газопостачання ще у 23 будинках. Полагоджено мережу, що постраждала після російських обстрілів.Із газом знов жителі 14 багатоквартирних та 9 будинків приватного сектору.
Вчора газ було подано ще до 15 багатоквартирних будинків Сєвєродонецька - Луганська ОДА.

16:21
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас та міністр оборони України Олексій Резніков на Софійській площі у Києві.

16:16
На Луганщину завезли 60 тонн продуктів, медикаментів та засобів гігієни. Голова ОДА Сергій Гайдай закликав жителів звертатися за гумдопомогою до штабів. "Вчора Луганщина вечеряла картоплею з м'ясом, сьогодні рисом з консервами!".

16:11
У прикордонних селищах Чернігівщини окупанти розповсюджують пропагандистські листівки. У них запевнюють, що РФ не воює з мирним населенням та гарантує безпеку та свободу слова.
"Наші українські люди не піддаються на такі заклики, адже бачать і розуміють, що підступним загарбникам вірити не можна, їхнє слово не коштує нічого. Тому, «братья-славянє», ваш маршрут вашого руху вже прокладений руським воєнним кораблем" - оперативне командування "Північ".

16:09
НАТО допоможе Україні з кібербезпекою, а також обладнанням для захисту від хімічної та біологічної зброї, проти радіологічної ("брудна бомба") та ядерної загроз - Столтенберг.

15:55
Білорусь в односторонньому порядку закрила консульство України у Бресті й вимагає скоротити склад посольства України у Мінську. 12 українським дипломатам було приписано покинути територію Білорусі впродовж 72 годин.

15:44
Російські окупанти мають намір вводити в обіг рублі на Херсонщині з 1 квітня - місцевий депутат.

15:42
Майже половині (44%) українців довелося тимчасово розділитися зі своєю сім'єю під час повномасштабної війни Росії проти України. Найбільше таких людей на сході (54%) країни, найменше – на заході (39%). Серед молоді таких рівно половина (50%).
Крім розділення із сім'єю, кожен п'ятий українець (19%) вимушено покинув своє місто/село на час війни. Найбільше виїхало зі сходу. Водночас абсолютна більшість (93%) із них планують після війни повернутися додому.

15:29
Вилучений у кримінального авторитету броньований "Гелендваген" під час штурму Ірпеня врятував життя чотирьом спецпризначенцям поліції "Корд".
Вартість такого автомобіля - не менше $500 000. Він знаходився під арештом на майданчику СЕТАМ.

15:23
Російські окупанти зізнаються своїм рідним, що війна в Україні перевершила їх втрати в Чечні, а за рівнем спротиву – Сирію. Вони відверто ненавидять свою владу і розуміють, що ніхто не ставиться до них, як до людей.
З надією вижити російські військові не гребують шаманськими обрядами, молитвами і "заздоровними" свічками та хочуть "відкосити" від служби. У перехопленій СБУ телефонній розмові окупант зізнається, що випив стільки горілки, скільки не пив за все життя.

15:20
Мешканці Енергодара повалили флагшток з незаконно встановленим червоним прапором та спалили його - Енергоатом.

15:10
У Чорнобаївці на Херсонщині спалюють російську "гуманітарну допомогу" - відео.

14:58
"Сьогодні багато хто з членів Генеральної Асамблеї реально налякані. Вони налякані своїми перспективами, налякані зухвалістю дій Російської Федерації" - представник України при ООН Сергій Кислиця.

14:48
У Москві відбулась зустріч російського олігарха Петра Авена та казахського мільярдера Олександра Машкевича. Під час зустрічі Авен відмітив, що російські олігархи вкрай роздратовані політикою Путіна. Санкції, накладені на Росію та конкретних бізнесменів через війну в Україні, боляче вдарили по статках російських мільярдерів. Окремі олігархи обговорюють можливість фізичного усунення Путіна - ГУР МО.

14:28
У Маріуполі російські війська знищили будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі, де зберігалися оригінали картин всесвітньо відомих майстрів.
В НСХУ стверджують, що оригіналів Куїнджі на цей час там не було, але лишалися оригінали Айвазовського, Глущенка, Яблонської, Дерегуса та інших художників. Фонд музею налічував приблизно 2000 експонатів - Маріупольська міськрада.

14:26
На Харківщині сили ППО ЗСУ збили ще два російських літаки - повітряне командування "Схід".

14:14
"Азов" показав відео зі знищеними російськими окупантами житловими кварталами Маріуполя: "Це Маріуполь сьогодні... Наче мертве, розстріляне ворогом місто... Але воно ще живе. Там дихають люди - голодні, в підвалах будинків, що догоряють. Їх серця ще б'ються під завалами з надією на порятунок. Наш Маріуполь продовжує відчувати біль від авіабомб і артилерії, що пронизує. Він усе ще живий організм, який чекає на порятунок...".

14:03
Міграційна поліція під егідою ЄВРОПОЛ створює міжнародну інформаційну платформу для запобігання торгівлі людьми серед українських біженців. Проєкт впроваджується спільно з правоохоронними органами з Австрії, Болгарії, Іспанії, Німеччини, Польщі, Словаччини, Румунії й Угорщини - Нацполіція.

14:00
Зеленського та МЗС закликали поставити питання про призупинення членства Росії в організаціях ООН: ЮНЕСКО, Міжнародній морській організації, Продовольчій та сільськогосподарській організації, Міжнародній організації цивільної авіації.

13:51
Генерал-полковник, начальник Національного центру управління обороною Російської Федерації Михайло Мізінцев, відповідальний за знищення Маріуполя та маріупольців, закликає до знищення власних солдат та називає їх "подонками", "ублюдками" та "товаришами мразями".

13:48
Брифінг радника керівника ОП Олексія Арестовича: збито шість літаків, один вертоліт, п'ять БПЛА та п'ять крилатих ракет. Наразі 105 літаків противника вважаються знищеними.

13:44
Марія Захарова з російського МЗС заявила про два обміни полоненими між Україною та Росією. Водночас віцепрем'єр України Ірина Верещук стверджує, що заяви російської влади не відповідають дійсності. "Наразі жодних обмінів ми не проводили", - заявила Верещук.

13:32
СБУ розслідує кримінальне провадження щодо російських пропагандистів Дмитра Кисельова та Ольги Скабєєвої. Їх підозрюють у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України. Зокрема, в ефірі російської мультимедійної онлайн-платформи «Смотрим» Скабєєва та Кисельов публічно закликали до зміни меж території України - СБУ.

13:30
Близько 650 жителів Луганщини евакуйовано сьогодні до західних областей - Луганська ОДА.

13:26
Голова Закарпатської ОДА закликав місцевих політиків припинити "займатися політиканством та дрібним популізмом у воєнний час". Поліція затримала 19 зловмисників, які намагалися вчинити конфлікт у Мукачівській раді.

13:24
Велика Британія надала 15 800 безкоштовних віз для українських біженців. Вони зможуть упродовж трьох років жити, працювати, навчатися та мати доступ до державних коштів у королівстві.

13:17
Німецький канцлер Олаф Шольц говорить, що Росія "тільки починає" відчувати на собі найважчі наслідки санкцій, і найближчим часом буде вжито нових обмежувальних заходів проти країни-окупанта.

13:13
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав до санкцій проти пропагандистів:
"Російські телепропагандисти гірші навіть за російських льотчиків. Пілоти принаймні ризикують бути збитими. Голови, що говорять, сплять у безпеці, а потім виходять в ефір і закликають до ядерних ударів або вторгнення до країн-членів НАТО. Санкції для кожного з них. Заблокуйте всю токсичну російську пропаганду та її пособників".

13:05
У Рубіжному троє загиблих, з них дві дитини. Ворожий снаряд влучив увечері в багатоповерхівку. Рятувальники ДСНС Луганської області, які прибули на місце події,  на жаль, вже не мали можливості допомогти людям, всі троє вже були без ознак життя - ДСНС.

13:03
"У суботу та неділю можна буде купувати та продавати алкоголь. Починаємо послаблювати обмеження" - Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА.

13:02
"Якщо коротко. Переговори йдуть постійно в онлайні. Переговори йдуть достатньо важко, тому що українська сторона має чіткі й принципові позиції. Ключові засадничі речі були заявлені президентом Зеленським вже неодноразово" - радник керівника ОП Михайло Подоляк у коментарі LIGA.net.

13:00
Знищено чергову російську колону забезпечення. "Тепер хтось недоїсть, недоспить, недострілить" - Сухопутні війська ЗС України.

12:55
Пізно ввечері 22 березня російські окупанти застосували заборонені фосфорні боєприпаси орієнтовно над Гостомелем та Ірпенем. Використання цього озброєння проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

12:50
ЄС зможе ділитися з Україною секретною інформацією, зокрема супутниковими знімками. Угода з Україною триватиме один рік та може бути подовжена - Bloomberg.

12:49
Китай не підтримує ініціативу щодо виключення Росії з G20, заявив сьогодні представник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь.

12:48
Знайомтесь, це - харківський кролик Лакі. Ще кілька днів тому він був домашнім, але до його життя увірвалася війна. В одну мить він міг загинути страшною смертю, якби не рятувальники.
У найтемніші часи завжди є місце людяності і гуманності. Це вирізняє нас від "освободітєля" - ДСНС.

12:43
Від початку збройної російської агресії проти України піротехніки ДСНС здійснили 2 485 виїздів, вилучено і знешкоджено 9 434 одиниці вибухонебезпечних предметів та 224,9 кг вибухової речовини, зокрема 393 авіаційних бомби, обстежено територію площею 932,8 га.
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський пояснив, що треба робити у випадку знаходження вибухонебезпечних предметів: "Якщо коротко, то не чіпати такі предмети й оминати такі місця, а також повідомляти про них рятувальникам за номером 101 або в поліцію за номером 102. А ще – обов’язково попередьте людей, які поруч, що там небезпечно".

12:36
Президент України Володимир Зеленський вперше виступив в японському парламенті, де закликав продовжувати тиснути на Росію та працювати над новими гарантіями міжнародної безпеки. Під час промови президент подякував Японії за лідерську позицію в Азії у питанні підтримки України на тлі війни, яку оголосила Росія.

12:22
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 12:00 23 березня:
- На Волинському напрямку активних дій противника не виявлено. Частково підтверджується повернення окремих підрозділів республіки Білорусь до пунктів постійної дислокації, але значне угруповання військ лишається поблизу кордону.
- На Поліссі окупанти намагаються закріпитися на досягнутих рубежах, здійснюють перегрупування після отриманих втрат. Триває повітряна розвідка, нарощуються засоби протиповітряної оборони та здійснюється мінування підступів до позицій своїх військ.
- На Сіверщині після невдалого блокування Чернігова окупанти намагаються відновитися.
- На Броварському напрямку окупанти продовжують інженерні роботи, мінують місцевість і цивільні об’єкти.
- На Слобожанському напрямку підрозділи російських окупантів зосереджують зусилля на блокуванні міст Харків та Суми та відновленні втрат особового складу. В районі Ізюма сили оборони України знищили до 60% особового складу та техніки окупантів.
- На Донецькому напрямку метою окупантів лишається встановлення контролю над Рубіжним, Сєвєродонецьком, Попасною, Верхньоторецьким, Мар’їнкою та Маріуполем. Успіхів ворог не має, несе втрати.
- На Таврійському напрямку суттєвих змін не виявлено. У Криму біля Джанкоя зафіксовано прибуття та зосередження особового складу та військової техніки РФ.
- На Південнобузькому напрямку противник активних дій не веде, посилює інженерне обладнання позицій.
- Противник деморалізований, має суттєві втрати та значні проблеми з їхнім поповненням, а також логістичним забезпеченням.
- Сили оборони України в окремих районах проводять стабілізаційну операцію, стримують просування ворога, на окремих напрямках змушують противника відійти.
- Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України продовжує прикриття наземного угруповання та важливих об’єктів інфраструктури, здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та повітряного нападу противника.

12:20
Глава МЗС країни-агресора Сергій Лавров заявив, що "треба працювати" над питанням перенесення штаб-квартири ООН зі США.

12:15
Зранку 23 березня колона із Запоріжжя виїхала у трьох напрямках - Пологи, Гуляйполе і Бердянськ. "Передаємо гуманітарну допомогу і бензин, а на зворотному шляху доставимо людей до Запоріжжя" - голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

12:12
Силам спротиву Сіверщини разом із місцевими патріотами вдалося знищити російський "Тигр". Втрати ворога уточнюються - оперативне командування "Північ".

12:09
Мер Києва Віталій Кличко виступив онлайн перед повним зібранням міської ради Мюнхена, який є побратимом Києва.
Кличко подякував Мюнхену за надані Києву 15 вагонів гумдопомоги та наголосив на необхідності пожежно-рятувальної техніки, карет швидкої допомоги, медикаментів. Мер також закликав німців посилювати економічний та політичний тиск на РФ.

12:00
Нацполіція повідомляє про евакуацію з Броварського району 23 березня. Точка збору у Великій Димерці - вул. Бобрицька, 1 (сільрада), у Богданівці - вул. Богдана Хмельницького, 219 (сільрада).

11:59
Дизель став коштувати дорожче за бензин у більшості країн ЄС через відмову від палива з РФ.

11:57
Рятувальники розбирають завали після атаки росіян на Київ зранку 23 березня.

11:56
Київ - відбій повітряної тривоги.

11:53
Японський виробник техніки Sharp призупинив постачання до Росії через війну в Україні.

11:52
Металургійні заводи Маріуполя не працюватимуть під російською окупацією - Ахметов у інтерв'ю The Wall Street Journal.

11:51
Віталій Кличко закликав міськраду Мюнхена надати Києву пожежно-рятувальну техніку та обладнання, карети швидкої допомоги, засоби захисту цивільного населення - маски, протигази, медикаменти. А також - засоби захисту для медиків та рятувальників, що працюють на ліквідації наслідків обстрілів української столиці.

11:49
Перший в історії виступ Президента України перед парламентом Японії. Головне з промови Володимира Заленського:
    Без миру для України жодна людина у світі не зможе впевнено дивитись у майбутнє.
    Чорнобильську станцію було захоплено. Силою зброї. Росія перетворила і цей об?єкт на арену війни.
    Однією з основних тем для дискусій світових політиків стало питання про те, як реагувати, якщо Росія застосує ще й ядерну зброю.
    Будь-яка впевненість будь-якої людини у світі, будь-якої країни повністю зруйнована.
    Наші військові героїчно захищають Україну вже 28 днів від вторгнення найбільшої – за розмірами – держави у світі. Але не найбільшої за потенціалом. Не найбільшої за впливом. І найменшої – з моральної точки зору.
    У багатьох містах і селах, які потрапили під російську окупацію, наші люди не можуть навіть гідно поховати своїх убитих родичів, друзів, сусідів.
    Ви бачите, що міжнародні інституції не спрацювали. Навіть ООН і Рада безпеки... Що вони можуть?
    Вони потребують реформування. Вони потребують ін?єкції чесності.
    Через війну Росії проти України світ дестабілізований. Світ – на порозі багатьох нових криз.
    Закликаю об?єднувати зусилля держав Азії – ваших партнерів, щоб стабілізувати ситуацію.
    Щоб Росія шукала мир. І зупинила цунамі свого жорстокого вторгнення в Україну.
    Потрібно вже зараз починати думати про відбудову України. Про повернення життя у зруйновані Росією міста і на спустошені нею території.
    Потрібно створювати нові інструменти. Нові гарантії. Лідерство Японії може стати незамінним у їхній розробці. Для України, для світу.
    Я знаю, яка у вас блискуча історія розвитку. Як ви вмієте будувати і захищати гармонію. Керуватись принципами і цінувати життя. Захищати навколишнє середовище. Коріння цього – у вашій культурі. Яку українці по-справжньому люблять.

11:37
Мінцифра створила мапу ЦНАПів, які працюють в Україні попри війну.

11:34
Харків та область - відбій повітряної тривоги.

11:31
Ситуація на Київщині:
    українські бійці покращили позиції в Ірпіні, Макарові та с. Мощун,
    зміцнюють блокпости, зводять фортифікаційні оборонні споруди, борються з диверсантами.
    росіяни продовжують знищувати об’єкти критичної інфраструктури, житлові квартали, знищують історичні пам’ятки архітектури, школи, лікарні та виробництва.
    ворог продовжує невдалі спроби форсувати р. Ірпінь.
За 22 березня зафіксовано понад 20 обстрілів російськими військами житлових масивів та соціальної інфраструктури.
Найбільші руйнування внаслідок обстрілів:
    у Бучанському районі (Ірпінська, Бучанська, Макарівська, Бородянська, Дмитрівська громади)
    Броварському (Великодимерська громада)
    Вишгородському районі (Димерська, Іванківська громади)
    Фастівському районі (с. Ясногородка).

11:25
Фото трофеїв показали Десантно-штурмові війська ЗСУ.
"Агресор сповна відплатить за кожну українську сльозу, за кожну сироту та вдову, за кожен випущений снаряд, ракету та бомбу, за кожну зруйновану українську домівку", – зазначають десантники.

11:19
Повітряна тривога у Харкові та області.

11:19
Путін готується заблокувати виїзд росіян з окупованого Криму - українська розвідка.
"Так, Путін фактично утримує в якості заручників 600 000 громадян РФ, які нині незаконно перебувають на півострові і починають розуміти непевність свого правового статусу", - йдеться в повідомленні.

11:14
Лідерство Японії може стати незамінним у розробці нових безпекових інституцій у світі - Зеленський парламенту Японії.

11:04
Участь Білорусі у війні. Путін шукає нові методи для втягування білорусів у війну, повідомляє українська розвідка.
Головне:
    Росіяни вже вивчають морально-психологічний стан білорусів, проводять "індивідуальні бесіди".
    За виконання "спецзавдань" білорусам пропонують $1000-1500 на місяць. Додатково – пільгове навчання у російських військових вищих навчальних закладах.
    Серед білоруських військових зазначається дуже низький рівень мотивації щодо участі у бойових діях.
    Тих, хто відмовляється, перевіряють на зв'язки з опозицією. Нелояльних командирів замінюють.
    Ті ж, хто дав згоду, виключаються зі списків особового складу своїх підрозділів для продовження служби не в лавах ЗС Білорусі.

10:58
У Миколаєві двоє загиблих через нічні обстріли - голова ОДА Віталій Кім.

10:56
Київ, Краматорськ, Слов'янськ, Житомирська область - повітряна тривога. Всі в укриття.

10:35
Українська поліція відновлює роботу в Ірпені, повідомив Ігор Клименко, голова Нацполіції.
"Розпочинаються зачистки території від диверсантів, але головне завдання зараз - допомога й евакуація мирних мешканців, які ще досі залишаються в Ірпені", - пише Клименко.

10:26
15 600 окупантів вбито з початку повномасштабного вторгнення РФ до України – Генштаб ЗСУ.
Щодо техніки ситуація така:
    танків ? 517 од,
    бойових броньованих машин - 1578 од,
    артилерійських систем – 267 од,
    РСЗВ - 80 од,
    засобів ППО - 47 од,
    літаків – 101 од,
    гелікоптерів – 124 од,
    автомобільної техніки - 1008 од,
    кораблів - 4 од,
    цистерн із ПММ - 70,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 42,
    cпеціальної техніки - 15.

10:01
Росіяни вбили 121 дитину в Україні з моменту повномасштабного вторгнення - Офіс генпрокурора.
Поранення різного ступеня тяжкості отримали 167 дітей.
Найбільше постраждало дітей у:
    Київській - 61,
    Харківській - 41,
    Донецькій - 40,
    Чернігівській - 32,
    Миколаївський - 24,
    Києві - 16,
    Житомирській - 15,
    Херсонській - 15,
    Сумській області - 14.

В ОГПУ зазначили, що ці цифри не остаточні, адже до деяких районів України потрапити важко, щоб встановити кількість жертв серед мирних.

09:44
Фразу українських прикордонників з острова Зміїний про напрямок російського корабля дозволили використовувати держслужбовцям - це тепер не є порушенням кодексу, йдеться в документі Національного агентства України з питань державної служби.

09:41
Попри розбомблений міст до Чернігова в місто зможуть доставляти гуманітарну допомогу, повідомив очільник Чернігівської ОВА Чаус.

09:37
Гуманітарні коридори 23 березня. Всього погоджено дев'ять, каже Ірина Верещук:
    з Маріуполя в Запоріжжя (Бердянськ - Запоріжжя), місце збирання - спорткомплекс на Мелітопольському шосе, 27, автобуси будуть подані о 10:00
    Пологи - Запоріжжя (місце збирання перед міською радою)
    Гуляйполе - Запоріжжя (міська рада, вул. Шевченка 15/2)
    Велика Димерка - Бровари (будинок сільради, Бобрицька,1)
    Богданівка - Бровари (сільрада, Хмельницького 219)
    Бородянка - Біла Церква (вул. Центральна, 331)
    Світильня - Бровари (сквер ім. Марченка)
    Рубіжне - Бахмут (вул. Чехова, 11)
    Нижнє - Бахмут (вул. Паркова, 13)
Евакуаційні автобуси робитимуть зупинки за адресами:
    Лисичанськ (40 років перемоги, вул. Сосюри, 324)
    Сєвєродонецьк (просп. Хіміків, 28)
    Гірське (вул. Гагаріна, 13).

09:29
Поліція показала фото окупанта, який ґвалтував жінку на Київщині. Йому оголосили підозру. Він у розшуку.
Наразі жінка з дитиною перебувають у безпеці, їх життю та здоров'ю нічого не загрожує, запевняють правоохоронці.

09:26
28-й день повномасштабної війни в Україні. Ситуація в областях:
    Київська
Декілька тривог по всій області вночі.
Бої вздовж Житомирської траси.
ЗСУ покращили позиції в Ірпіні й Мощуні. Ворог окопується й намагається перегрупуватися.
Уночі з Градів ворог обстріляв село Ясногородка. Дані про постраждалих уточнюються.
    Чернігівська область
Чернігів обороняють. Уночі — 2 авіанальоти на місто, бомбили місто.
Розбомбили міст через Десну, яким рухались евакуаційні рейси й гуманітарна допомога.
    Сумська
У Тростянецькій громаді пожежі через бойові дії, рятувальники не можуть пробратися.
    Житомирська
Кілька тривог увечері та вночі. Ракетно-бомбових ударів не зафіксовано.
    Кіровоградська область
Сім повітряних тривог за добу.
    Дніпропетровщина
Напередодні ракетними ударами знищили залізничну станцію у Павлограді. Одна людина загинула.
    Харківська
Вночі атакували житлові райони й історичний центр Харкова.
ЗСУ відбили спробу нападу з боку росіян бойовими вертольотами К-52.
Окупанти намагаються взяти Ізюм, українська армія свої позицій не втрачає та відкидає атаки.
Росіяни ракетами обстріляли Лозову. Щонайменше восьмеро поранених, 20 пошкоджених або знищених будинків.
    Запорізька область
Кілька разів за ніч була повітряна тривога. Вибухів не було.
    Волинь
Без повітряних тривог і вибухів.
    Вінницька
Без тривог.
    Закарпаття
Ніч без тривог.
    Хмельницька область
Без тривог.
    Тернопільська
Без тривог.
    Черкаська
Без тривог.
    Львівська
Без тривог.
    Полтавщина
Повітряна тривога зранку
    Рівненська область
Ситуація вночі відносно спокійна.
    Чернівецька
Без тривог.
    Івано-Франківська
Без тривог.
    Луганська
Ворожі артобстріли тривають майже безперервно.
У Рубіжному горить підприємство, навчальний заклад.
У Лисичанську — залишки пального на НПЗ.
Унаслідок обстрілу житлових кварталів у Рубіжному є 3 загиблих, з них — 2 діти.
    Донецька
Значна активізація по Авдіївці та Мар'їнці.
ЗСУ тримають оборону. Авдіївка: всю ніч обстріли по лінії навколо міста. Частина міста без електрики.
На зараз інформації про постраждалих немає.
Волноваха тимчасово окупована. Маріуполь - у блокаді.
До авіаударів та обстрілів з реактивної артилерії додалися удари з моря, з кораблів і з установок.
    Миколаївська
Вночі Миколаїв обстрілювали. Інформація щодо руйнувань уточнюється.
Також тривога була в низці інших територій області. На ранок ситуація стабільна.
    Херсонська
В області проблема із забезпеченням населення харчами, ліками, бензином.
Також до ОВА продовжують надходити повідомлення з інформацією щодо замінувань території.
    Одеська
Одна вечірня тривога, ніч — спокійно.

09:13
Фото ранкового обстрілу Києва. Джерело: заступник голови КМДА Микола Поворозник.

09:11
Як горить і розлітається боєкомплект росіян на Луганщині, показав Генштаб ЗСУ.
"Тут і боєприпаси до стрілецької зброї, тут і артилерійські снаряди і багато іншого", - пишуть в повідомленні.
Горить понад дві години, значить, є чому ще горіти й горіти, додають у Генштабі.

09:00
Нічні бої на Сумщині та біля Тростянця. Через артобстріли ворога всю ніч там була пожежа, повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.
Унаслідок бойових дій учора ввечері загорілося одне з підприємств, але працівники ДСНС через обстріли не можуть почати гасіння пожежі.

08:54
Детальніше про ранковий обстріл Києва, пише КМДА:
    пошкоджені будівлі у Святошинському та Шевченківському районах
    обстріляли торговий центр, будинки приватного сектору й багатоповерхівки. Без постраждалих.
    у Шевченківському районі є загоряння в кількох приватних будинках та в багатоповерхівці. Четверо людей травмовані. Інформація про постраждалих і характер руйнувань – уточнюється.

08:50
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що негайного бойкоту енергоресурсів з Росії не може бути.
За його словами, уже введені проти Росії санкції мали великий вплив, але існує ризик того, що більш жорсткі заходи можуть мати серйозні наслідки для економіки Європи, пише DW, посилаючись на dpa.

08:43
Росіяни знищили десятки тонн продовольства, яке зберігалося на складах у Броварському районі Київської області, повідомив керуючий партнер VDA Group Євген Коломієць.
Згоріли овочеві та м'ясні склади, збитки становлять понад 600 млн грн.
Склади, каже, стояли у чистому полі без будівель по сусідству.

08:39
Робота метро Києва 23 березня (з 08:00 до 19:00, як укриття - цілодобово):
Червона лінія від ст. "Шулявська" до ст. "Університет"
Синя лінія від ст. "Героїв Дніпра" до ст. "Теремки"
Без зупинки на станціях:
    "Майдан Незалежності"
    "Площа Льва Толстого".
Зелена лінія від ст. "Сирець" до ст. "Видубичі.
Без зупинки на станціях:
    "Золоті ворота"
    "Палац спорту"
    "Кловська"
Також працює ділянка "Славутич" - "Червоний хутір".
Орієнтовний інтервал руху 40 хвилин.
Графік роботи може оперативно змінюватися за необхідності.

08:34
У Києві повідомляється про ранковий обстріл окупантами одного з районів.

08:23
Військовому медику Катерині Ступницькій, яка загинула 10 березня, посмертно надано звання Героя України - Міноборони.

08:20
ЗСУ знищили командира бригади морпіхів РФ, який хотів штурмувати Одесу, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.
"Командира бригади морської російської піхоти наші військові знищили. І так буде з кожним, хто намагається ґвалтувати українських жінок. Хто намагається вбивати наших дітей. І нема їм прощення", - сказав Братчук.

08:10
П'ять речей, які треба знати про цю війну, назвала заступниця міністра оборони Ганна Маляр:
    Ця війна завідомо програшна для РФ незалежно від того, скільки вона триватиме.
    Україна була готова до цієї війни рівно настільки, наскільки дозволяли спроможності.
    Ця війна - історична місія українців - перемогти одвічного ворога і нарешті поставити крапку на імперських амбіціях РФ.
    Чисельність ЗСУ 261 000 людей, з яких військових - 215 000. Вони захищають 1 800 км фронту і 42 млн людей. У воєнний час до них додаються мобілізовані особи. Військово-обліковим спеціальностям вчать від 5 до 15 днів.
    Ця війна триватиме певний час. Бо чим масштабніша ціль, тим більше зусиль і часу піде на її досягнення.
Маляр порадила скласти список речей, які ви зробите насамперед після перемоги.

08:03
У Чернігові російські військові розбомбили автомобільний міст через Десну, який сполучав місто з Києвом, ним евакуювали людей, пише Суспільне, посилаючись на голову Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса.

07:56
Ізюмський район - відбій повітряної тривоги.

07:53
Двоє дітей загинули в Рубіжному після атаки росіян на житлову багатоповерхівку, повідомив Сергій Гайдай.
Снаряд розірвався на п’ятому поверсі. Рятувальниками були знайдені троє загиблих, двоє з них діти.

07:50
Київ - відбій повітряної тривоги.

07:49
Захід обмежує доступ Росії до даних про погоду, які, як дехто побоюється, можуть допомогти у плануванні терактів в Україні, пише Reuters.
Так, європейська організація супутникової метеорології EUMETSAT припиняє ділитися метеорологічними даними з Росією.

07:43
Російські окупанти намагатимуться жорсткіше придушувати протести українців – розвідка Британії.

07:39
В Одесі, Миколаєві, Очакові та Вознесенську повітряна тривога.

07:24
У Харкові за місяць народилося 246 дітей - 122 хлопчики та 124 дівчинки, дві двійні, повідомили у Депаратаменті охорони здоров'я.

07:21
Окупанти розікрали й знищили унікальну лабораторію у Чорнобилі вартістю 6 млн євро, повідомило Держагентство з управління зоною відчуження.
Ця лабораторія була унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, від кондиціонування до заховання, а також на стадії досліджень і розробки технологій.
Лабораторія виконувала стратегічні функції під час роботи з пробами радіоактивних відходів, допомагала їх аналізувати й забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку.

07:06
Зведення від Генштабу ЗСУ на ранок 23 березня. Головне:
    Східний напрямок - противнику не дають можливості відновити наступ на Слов'янськ і Лозову.
    Стримують просування в напрямку Запоріжжя;
    ЗСУ здійснює кругову оборону Маріуполя;
    Північно-Східний напрямок - продовжується ведення оборонної операції у визначеній операційній зоні. Основні зусилля зосереджені на прикритті державного кордону, стримуванні наступу противника у районі населеного пункту Малин.
    На Сіверщині угруповання військ утримує оборону Чернігова та стримує просування противника у напрямку на Київ.
    На Південно-Східному напрямку проводиться оборонна операція, здійснюється підтримка дій сухопутних угруповань військ та окремих підрозділів, оборона пунктів базування і морських портів у Чорноморській операційній зоні. Продовжується ведення оборони міста Миколаїв і населених пунктів Миколаївської області.
    Наші захисники стримують противника у напрямках на Кривий Ріг і Нововоронцовку, проводять стабілізаційну операцію, виконують завдання територіальної оборони.
    Повітряні Сили ЗСУ за попередню добу збило понад 17 повітряних цілей ворога (6 літаків, 5 БПЛА, 1 вертоліт і 5 крилатих ракет).
    Авіація Повітряних Сил завдавала нищівних ударів по скупченню техніки й живої сили противника та здійснювали ураження ворожих крилатих ракет.
    У РФ продовжують приховано мобілізувати чоловіків, щоб поповнити особовий склад через втрати в Україні.
Залучити намагаються колишніх військовослужбовців, віддається перевага тим, хто вже має бойовий досвід.
    В Білорусі представники опозиційних сил і небайдужі громадяни, які засуджують сприяння наявній нелегітимній владі Росії, частково вивели з ладу залізничне сполучення між республікою Білорусь та Україною. Інформація уточнюється.
"Водночас, за наявною інформацією, на території республіки Білорусь триває активне переміщення російської та білоруської військової техніки й подальше її накопичення вздовж українського кордону", - йдеться в повідомленні.
    Ворога на окремих напрямках деморалізовано.
"Так, під час штурму міста Маріуполя, в одному із загонів спецпризначення, що залучений до ведення активних бойових дій, менш ніж 10% особового складу готові продовжити участь у війні, решта особового складу вбиті, поранені, хворі або деморалізовані", - пояснюють у зведенні.

06:56
Додаткові евакуаційні рейси на 23 березня - Укрзалізниця
Київ, вокзал Дарниця:
    08:00 – Інтерсіті+ Київ – Львів;
    17:00 – Інтерсіті+ Київ – Львів.
Харків:
    08:00 – Інтерсіті+ Харків – Львів,
    11:30 – №209/210 Харків – Івано-Франківськ,
    15:00 – Інтерсіті+ Харків – Львів.
Дніпро:
    20:00 – №234/233 Дніпро – Чоп.
Краматорськ:
    13:00 – №279/278 Краматорськ – Львів;
    16:00 – №285/284 Краматорськ – Львів.
Додатковий рейс також відправиться з Одеси до Ужгорода о 22:32.

06:47
Київ - повітряна тривога. Всі в укриття!

06:45
Ізюмський район - повітряна тривога.

06:44
На майданчику навпроти Національного театру в Празі засвітився напис "ДІТИ", створений зі свічок. Це посилання до розбомбленого окупантами драмтеатру в Маріуполі.
За словами організаторів, акція має надіслати два повідомлення: підтримки маріупольцям і звернення до чеських політичних лідерів із закликом зберегти Маріуполь.

06:25
Харків та область - відбій повітряної тривоги.

06:25
Генпрокуратура вперше висунула підозру російському військовому за зґвалтування жінки.
На Київщині окупанти вбили чоловіка і знущалися з його дружини, погрожуючи їй і її малолітній дитині, повідомила Ірина Венедіктова.
Особу росіянина вдалося встановити.
"Військовослужбовцю РФ повідомлено про підозру у порушенні законів і звичаїв війни. Його оголошено в розшук і до суду подано клопотання про затримання", - написала Венедіктова.

06:16
Як не стати помічником Росії в інформаційній війні та протидіяти російським вкидам. Інструкцію опублікувало Міністерство культури й інформаційної політики на прикладі кейсу зі сторінки голови ДПСУ.

05:43
США та західні союзники розглядають варіанти виключення Росії з G20 – групи країн найбільших економік світу – після її повномасштабного вторгнення в Україну. Про це пише Reuters.
Уточнюється, що таке рішення буде складно ухвалити, оскільки відсутня процедура позбавлення Росії членства у G20. Зараз це можливо лише у тому випадку, якщо Москва вирішить самостійно залишити групу.
За даними джерел, виключення Росії можуть не підтримати інші члени клубу, до якого входять Китай, Індія, Саудівська Аравія. Деякі країни для цього можуть пропустити цьогорічні зустрічі G20.
За однією з версій, малоймовірно, що Індонезія, яка зараз є головою G20, а також такі члени, як Індія, Бразилія, Південна Африка і Китай, погодяться виключити Росію з групи.

05:39
В Офісі президента хочуть, щоб Китай став одним із гарантів безпеки України. Про це заявив під час виступу у Chatham House голова Офісу президента Андрій Єрмак.
"Ми очікуємо, що, по-перше, найближчим часом має відбутися розмова лідера КНР і президента Зеленського, а також, що Китай візьме дуже активну участь у формуванні системи безпеки для України й виступить одним із гарантів цієї безпеки", - сказав він.
Єрмак наголосив, що Китай є головним торговим партнером України та впливовим гравцем на світовій арені.
Він зазначив, що Росія хоче, щоб Пекін підтримав її у війні проти України, однак поки що КНР дотримується нейтралітету.

05:31
Франція розробила план підготовки житла, щоб прийняти 100 000 українських біженців. Про це заявив прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс, повідомляє CNN.
Уточнюється, що до Франції приїхало 26 000 біженців, які шукають захист від атак російських окупаційних військ. З них понад 10 000 отримали тимчасовий дозвіл на проживання.
Французький уряд обіцяє допомогу українцям на ринку праці та планує організувати курси французької мови.
"Нас чекає тривала криза. Для нашої країни велика честь надати нашим українським друзям найтепліший прийом", - наголосив Кастекс.

05:19
Наприкінці березня до Польщі приїде Вселенський патріарх Варфоломій задля підтримки українців, які протистоять повномасштабному вторгненню Росії. Про це повідомив у Twitter держсекретар канцелярії польського лідера Якуб Кумох.
Уточнюється, що візит відбудеться на запрошення президента Польщі Анджея Дуди.

05:14
ЗСУ знищили в Луганській області бойовий комплект російських загарбників, де зберігалися боєприпаси до артилерії, стрілецької й іншої зброї. Відео опублікували у Facebook військовослужбовці 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила.

05:08
США відомо про застосування Росією в Україні гіперзвукових ракет "принаймні, в одному випадку". Про це заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу, пише CNN.
Як наголосив Кірбі, російські окупанти використали гіперзвукову ракету «проти стаціонарної будівлі» на «відносно близькій відстані».
"Не зовсім ясно, якими були їхні наміри", - зазначив представник Пентагону.

04:52
В Україні щоденно планують моніторити ціни на соціально значущі товари. Про це повідомляє Держспоживслужба.
"З урахуванням складності часу Держспоживслужба закликає суб'єктів господарювання не допускати необґрунтоване підвищення цін на товари, що мають суттєву соціальну значущість для населення в період воєнного стану в країні", - йдеться у повідомленні.
Уточнюється, що до переліку продуктів, які необхідні українцям у воєнний час за доступними цінами, входить м'ясо, крупи, молочні продукти, макаронні вироби, хліб, олія, овочі, цукор. Також мають намір регулювати ціни на пальне для транспорту та деякі лікарські препарати.

04:30
У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну держсекретар США Ентоні Блінкен і генсек НАТО Єнс Столтенберг обговорили зміцнення східного флангу НАТО. Про це повідомляють на сайті Держдепу.
"Держсекретар підтвердив необхідність рішучої та єдиної трансатлантичної відповіді на війну російського уряду проти України та привітав поточну роботу зі зміцнення стримування й оборони НАТО", - сказано в повідомленні.
Блінкен підтвердив підтримку суверенітету й територіальної цілісності України на тлі агресії Росії. Союзники обговорили гуманітарну допомогу та допомогу в галузі безпеки, яку партнери НАТО надають Україні.

04:18
Ірландія вже прийняла й офіційно зареєструвала 10 000 українських біженців. Про це під час виступу в парламенті заявив заступник прем'єр-міністра Ірландії Лео Варадкар, пише CNN.
За словами представника ірландського уряду, очікується, що до кінця березня кількість українців, які шукають захисту від російської агресії, зросте до 20 000 осіб. Він додав:" розумно припустити", що до кінця квітня ця цифра може досягти 40 000.
"Те, що ми спостерігаємо протягом кількох тижнів, фактично є збільшенням нашого населення на один відсоток, лише протягом кількох тижнів, і це вплине на освіту, охорону здоров'я, житлове будівництво, соціальну сферу, на державні фінанси, навіть на такі речі, як викиди парникових газів. Абсолютно всі наші розрахунки змінюються, коли населення збільшується на один або два відсотки протягом кількох тижнів", - сказав Варадкар.

04:12
У США "побачили ознаки того, що українці зараз трохи більше переходять у наступ". Про це 22 березня заявив представник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу, пише CNN.
«Вони оборонялися дуже спритно, дуже швидко, дуже винахідливо, в місцях, які, на їхню думку, були правильними для оборони, і ми бачили їх зараз, у місцях, особливо на півдні, біля Херсона, вони намагалися повернути собі територію», - сказав Кірбі.

03:47
У Запорізькій області ЗСУ 22 березня завдали ударів по російських окупаційних військах. Про це повідомляє Командування південного угруповання військ у Facebook.
Уточнюється, що ворог намагався утримати захоплені рубежі, але українські військовослужбовці завдали загарбникам відчутної шкоди.
ЗСУ знищили:
→ 50 осіб особового складу;
→ п'ять бронетранспортерів, один захоплено;
→ одну бойову машину піхоти;
→ 10 російських військовослужбовців взяли у полон.

03:44
Російський диктатор Володимир Путін використав в Україні 75% батальйонно-тактичних груп, які були у розпорядженні по всій Росії. Про це сказав на брифінгу неназваний чиновник Пентагону, повідомляє прес-служба відомства.
"З наявних у розпорядженні Путіна батальйонних тактичних груп по всій Росії він задіяв близько 75% у цій конкретній операції", - сказав він.
Представник Пентагону припускає, що РФ для підкріплення, швидше за все, шукатиме сили, які розташовані за межами Росії.
При цьому він додав, що американське оборонне відомство поки не бачило ознак, щоб РФ перекидала найманців із Сирії чи ще звідкись.
Представник Пентагону також не зміг нічого сказати про можливі наміри військ Білорусі вступити у війну. Проте США стежать за цим настільки уважно, як можуть, сказав він.
 
03:37
Росія планує придушувати проукраїнські протести на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомляє Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки.
Уточнюється, що українці у захоплених населених пунктах активно висловлюють свою позицію проти окупаційної влади.
"Зусилля Росії підкорити населення, маніпулюючи ЗМІ, поширюючи пропаганду та встановлюючи маріонеткових, прокремлівських лідерів, поки що провалилися", - зазначають у британській розвідці.

03:24
Президент Франції Еммануель Макрон 22 березня протягом години розмовляв телефоном із російським диктатором Володимиром Путіним, але так і не зміг вмовити його припинити вогонь. Про це пише Le Figaro.
"Домовленості поки немає, але президент Макрон, як і раніше, переконаний у необхідності продовжувати свої зусилля", - пише видання.
Макрон заявив, що підтримує Україну та вважає, що "немає іншого виходу, крім припинення вогню та переговорів".

03:18
США готують новий пакет санкцій проти Росії, до нього потрапить понад 300 депутатів нелегітимної Держдуми. Про це пише The Wall Street Journal.
Очікується, що чергові санкції будуть встановлені 24 березня, після візиту президента США Джо Байдена до Брюсселя.

03:06
У Бердянську російські окупанти викрали бізнесмена та народного депутата від ОПЗЖ Олександра Пономарьова, його підприємства на знак протесту припинили роботу. Про це повідомляє штаб Бердянського виконкому у Telegram.
Уточнюється, що депутат працював у гуманітарному штабі, у місцях розселення біженців, допомагав місту засобами, технікою та ресурсами. Зв'язок із ним зник 20 березня.
"Підприємство AZMOL BP висловлює свою підтримку народному депутату України Олександру Пономарьову і заявляє про зупинення виробництва, доки його не відпустять на волю війська РФ", - йдеться у заяві бердянського заводу.

02:57
На Донеччині окупанти продовжують вбивати мирних жителів. Про це заявив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.
"За 22 березня від російської зброї на Донеччині загинули ще 3 людини, 6 отримали поранення. Серед загиблих – 14-річний хлопець", - наголосив він.
За словами голови ОВА, зараз немає можливості встановити точну кількість жертв серед мирного населення у Маріуполі та Волновасі.

02:46
Російські окупанти пограбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі. Про це повідомляє держагентство з управління зоною відчуження у Facebook.
Зазначається, що вартість лабораторії – 6 млн євро. Вона є унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями. Її можна використовувати на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами – від кондиціювання до поховання, а також на стадії дослідження та розробки технологій.
Лабораторія виконувала стратегічні функції, зокрема, проводила характеризації проб радіоактивних відходів, консультувала держоргани, надавала аналітичні послуги, займалася стандартизацією та інші.

02:24
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав громадян Білорусі не брати участь у війні на території України – їх хоче втягнути "військовий злочинець" Путін. Про це він написав у Facebook.
"Він хоче прив'язати вас до крові безневинних українців, росіян, білорусів та позбавити вашого майбутнього. Російські війська хитро увійшли в Україну через територію Білорусі, піднявши радіоактивний попіл Чорнобиля, який цькує українців та білорусів ще раз за 36 років", - сказав він.
Стефанчук закликав білорусів не жертвувати найкращим - " життям ваших синів та дочок". Він попросив матерів не відпускати своїх синів на війну до України.

02:13
Українська протиповітряна оборона за добу, 22 березня, збила шість російських літаків, п'ять крилатих ракет, п'ять безпілотників та один гелікоптер. Про це повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.
Ударна авіація сьогодні била по наземних цілях: накопиченнях техніки та живої сили ворога. Також винищувачі прикривали з повітря та збили дві російські крилаті ракети.
Протиповітряна оборона Сухопутних Сил збила один безпілотник та одну крилату ракету. Ще одну ракету збив воїн десантно-штурмових військ із переносного зенітного ракетного комплексу.
Також 11 цілей вразили зенітні ракетні війська ЗС ЗСУ. Це п'ять літаків, один вертоліт, чотири безпілотники та крилата ракета.
У командуванні Повітряних Сил окремо зазначили, що ювілейний 100-й збитий літак окупантів – на рахунку захисників Маріуполя.

01:56
На Сумщині на тимчасово окупованих територіях російські загарбники влаштовують терор, не дають ховати загиблих мирних жителів. Про це сказав у відеозверненні голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
"У Тростянці розстріляли жінку, яка просто пересувалась на велосипеді. Не дають можливості ховати померлих, ховати загиблих. Є дуже велика проблема зберігання тіл у морзі", - розповів Живицький про звірства окупантів.
За словами голови ОВА, через обстріл рятувальники не можуть гасити пожежі - вони "не можуть дістатися місця горіння". Місцеві жителі стверджують, що жінки народжують удома, оскільки немає можливості дістатися до лікарні.

01:14
Тези зі звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 22 березня.
"Сьогодні був один із тих днів, які дають змогу впевнено говорити, що з нами – увесь світ. Вранці говорив з Його Святістю Папою Франциском про пошук миру для України, для нашої держави, про звірства окупантів, про гуманітарні коридори до оточених міст. Подякував Його Святості за чітку й сильну позицію проти війни й за молитви за Україну. Запросив відвідати нашу державу у цей найвідповідальніший час”.
...
"Звернувся сьогодні до обох палат італійського парламенту. Відчув максимальну підтримку. Щире тепло у словах. Закликав Італію посилити санкції проти Росії, проти її режиму".
...
"Важлива розмова відбулась і з прем?єр-міністром Канади. Продовжуємо координувати позиції напередодні самітів НАТО і «Великої сімки», що відбудуться вже цього тижня. Джастін Трюдо підтримає нас".
...
"Я вдячний міністру закордонних справ Греції, який першим серед європейських офіційних осіб вирішив підтримати роботу наших гуманітарних коридорів у Маріуполі.
...
"Попри всі складнощі, сьогодні все ж таки вдалося врятувати 7 тисяч 26 маріупольців. Завтра продовжимо цю важливу роботу.
...
Ще одна важлива новина – створений онлайн-інструмент для всіх, хто може і хоче допомогти з гуманітарними вантажами для України. Лише за два минулі тижні до нашої держави надійшло вже понад 100 000 тонн гуманітарної допомоги”.
...
"Наші збройні сили сьогодні порадували. Знову Чорнобаївка – знову розгром окупантів. Знову збиті російські літаки. Особливо важливо – бомбардувальник над Маріуполем. Так буде з кожним, хто вбиває наших людей, мирних людей на нашій мирній землі. Хочу ще раз повторити всім російським льотчикам, які не думають, який наказ вони виконують. Вбивство цивільних – це злочин. І ви відповідатимете – будь-яким способом. Сьогодні чи завтра – це менш важливо. Головне, що неминуче”.
...
"Цього тижня три важливі саміти: «Великої сімки», НАТО та ЄС. Нові пакети санкцій, нова допомога. Працюватимемо, боротимемося, як тільки ми можемо".

01:08
Станом на ранок 22 березня, як повідомляє Генштаб ЗСУ, російські військові втратили близько 15 300 осіб особового складу, а також 99 літаків, 123 вертольотів, 35 безпілотників, 45 засобів ППО, 80 систем РСЗВ, 252 артилерійські системи, 509 танків, 15 одиниць спецтехніки, 1000 військових автомобілів, 70 цистерн з ПММ, 2 легкі швидкісні катери, один корабель.
За повідомленням віцепрем'єр-міністерки Ірини Верещук, станом на 19 березня кількість російських військовополонених становила 562 особи.

00:44
У Празі біля будівлі Національного театру зі свічок зробили напис "Діти", щоби привернути увагу світової громадськості до блокади Маріуполя російськими окупантами. Про це повідомляє пресслужба посольства України у Чехії.
Цей напис став символом - він був зроблений біля театру в Маріуполі, де в бомбосховищі знаходилися жінки й діти. Проте навіть це не зупинило загарбників, які скинули на театр бомбу.

00:29
Учора ввечері в Чорнобаївці Херсонської області ЗСУ увосьме дали потужну відсіч російським окупантам. Про це LIGA.net повідомив очевидець, який зняв відео.

00:13
На Рівненщині російські окупаційні війська тричі завдали удару по об'єкту військової інфраструктури. Про це повідомив голова Рівненської військової адміністрації Віталій Коваль у Telegram.
"На місці працює комісія, збитки встановлюють", – наголосив він.
Глава ОВА уточнив, що за минулий день на території області ЗСУ збили один безпілотник ворога й одну ракету.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live