Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

22.03.2022

23:55
Створено онлайн-інструмент для тих, хто хоче і може допомогти Україні.

23:50
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 27-го дня війни.
"Будемо працювати, будемо боротися, як тільки можемо. До останнього. Хоробро й відкрито. На всіх майданчиках. З повною енергією. На результат. З усіма нашими силами. І не втомимося. Відпочинемо, коли переможемо", – сказав Зеленський.

23:29
93 бригада "Холодний Яр" опублікувала відеоролик під пісню Prodigy із назвою invadersmustdie, у якому можна побачити, як ЗСУ нищать окупантів.

23:24
В Адміністрації президента США Джо Байдена не фіксують постачань зброї Росії Китаєм після дзвінка Байдена Сі Цзіньпіну, повідомив радник із нацбезпеки США Джейк Салліван.
"Я не можу робити прогнози на майбутнє. Що я можу вам сказати, то це те, що після цих зустрічей або після розмови президента з Сі ми не бачили поставок військової техніки Китаєм Росії, але, звісно, ми уважно стежимо за цим", – сказав Салліван.

23:19
Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім показав вчорашню ракету, яку збили ЗСУ.

23:06
Глава Офісу президента Андрій Єрмак закликав світ дієво допомогти Україні, щоб зупинити Росію, яка має намір "перемогти за всяку ціну".
Від результату цієї війни, за його словами, залежить безпека не лише Європи, а й усього світу.
Про це Єрмак сказав у своєму виступі під час відеозустрічі з представниками Королівського інституту міжнародних справ Chatham House.

23:04
Громадян, які залишили свої домівки, просять уникати поспішного повернення, наголосив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.
"Хочу закликати всіх зберігати обережність, спокій та уникати поспішного повернення до покинутих будівель, оскільки там можуть чекати неприємні "сюрпризи": покинута зброя, боєприпаси, відповідне мінування, міни-розтяжки і багато чого іншого, що око пересічного громадянина, не підготовлене, може не помітити", – сказав Єнін.
Він закликав українців почекати повернення влади та відповідної "зачистки" того чи іншого населеного пункту.

22:58
Великий постачальник метеорологічних даних ЕВМЕТСАТ призупинив співпрацю з Росією – на тлі побоювань, що РФ може використати дані про погоду для планування біологічних чи хімічних атак, пише Reuters.

22:35
Сьогодні російські загарбники здійснили три атаки в районі оперативно-тактичного угруповання Схід. Усі спроби наступу ворога були успішно відбиті.
Втрати окупантів склали:
особового складу – 54 особи,
танки – 5 (знищено – 3, пошкоджено – 2),
САУ, гармат – 1,
АТ – 5,
літаки – 2,
БПЛА – 2,
спеціальна техніка – 1,
захоплено БМП-3 – 3.

22:24
Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що російські пропагандисти Дмитро Кісельов та Ольга Скабєєва набули процесуального статусу підозрюваних.
"Інші подробиці очевидні, тому не забираю ваш час. Наслідки теж очевидні", – написала Венедіктова.
За даними кіберполіції, Скабєєвій та Кисельову оголосили підозру у посяганні на територіальну цілісність України.
За українським законодавством їм може загрожувати довічне позбавлення волі.

22:14
Президент Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО 24 березня у відеоформаті.

22:06
Завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об’єднаних сил протягом поточної доби на Донецькому та Луганському напрямках було успішно відбито сім атак ворога, повідомляє ООС.
Українські захисники завдали таких втрат російським окупантам:
- 7 танків;
- 2 БМП;
- 6 артилерійських систем;
- 2 БпЛА;
- 7 автомобілів.
Загальні втрати загарбників склали близько 100 осіб.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі Донбасу збили чотири ворожих літака та ракету "Точка–У".
Також наші воїни захопили три БМП-3 противника.

21:56
Результати роботи гуманітарних коридорів 22 березня.
За інформацією Ірини Верещук, з міста Бердянськ було евакуйовано 1100 маріупольців. Зараз вони у безпеці в Запоріжжі.
Гуманітарним коридором із Маріуполя до міста Запоріжжя сьогодні дісталися 5 926 людей на власному транспорті.
Окупаційні війська порушили домовленості і не пустили автобуси для евакуації маріупольців із селища Нікольське та села Мелекіне.

21:52
Перша підозра військовослужбовцю РФ за зґвалтування жінки на Київщині.
Генпрокурорка Ірина Венедіктова інформує, що військовослужбовцю РФ повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Його оголошено в розшук та до суду подано клопотання про затримання.
"В одному із сіл Броварського району цей нелюд вдерся до приватного будинку та застрелив господаря. Після цього п‘яний окупант разом зі своїм співслужбовцем неодноразово ґвалтував дружину вбитого мирного мешканця, при цьому погрожуючи їй насильством та зброєю. Навіть погрожував її малолітній дитині, яка була разом з потерпілою", – розповіла Венедіктова.

21:48
Звернення з Маріуполя заступника командира полку Нацгвардії "Азов", друга Калини.
Сьогодні азовцями та бійцями 36 бригади було знищено ворожий БПЛА оперативно-тактичного рівня і літак. Також знищено два танки та ворожу піхоту.
"В Маріуполі тривають важкі бої, путінська орда вкриває нашу землю своїми трупами, які не збираються забирати, а позаду піхоти, що кидають на штурм міста, стоять розстрільні команди", – розказав Калина.

21:28
Білоруська сторона звинуватила у шпигунстві вісьмох працівників посольства України у Мінську. У МЗС України кажуть, що дипломати офіційно представляли українські силові відомства.
Спікер КДБ Білорусі заявив про "ліквідацію резидентури" у посольстві України. Що це означає, він не пояснив. Про висилку дипломатів наразі не повідомлялося.

21:26
У Києві оперативники управління стратегічних розслідувань Нацполіції спільно з СБУ та теробороною затримали двох пособників російських окупантів, повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко.
За його словами, підозрілих чоловіків виявили на одному із блокпостів.
"Жодних документів у них не було. Чітко назвати свої анкетні дані не могли, постійно плуталися в іменах. Але мали із собою зошит із завданнями, зброю та військове захисне екіпірування", – повідомив Клименко.
Він додав, що у затриманих вилучили телефон, який був підключений до мобільного оператора РФ, і там велася активна комунікація з абонентами країни-агресора.
Крім того, в авто був увімкнений відеореєстратор.
Затриманих передано до СБУ.

21:16
З окупованої АР Крим російські окупанти запускають крилаті ракети.

21:11
Ветерани морської піхоти з теробороною разом з одним із підрозділів ЗСУ палять російських окупантів.

20:56
Звернення очільника Київської ОДА Олексія Кулеби з приводу заклику мера Борисполя Володимир Борисенко до людей по можливості виїхати з міста через небезпеку.
Кулеба запевняє, що в Борисенка йшлося про ймовірні атаки ворога, до яких українські захисники готові.
За його словами, наразі ситуація у Борисполі та районі повністю стабільна, спокійна та контрольована ЗСУ.
"Жодних бойових дій на території району не відбувається. Жодних евакуацій з міста, району не організовується, тим паче – під час комендантської години. У цьому нема потреби", – сказав очільник Київської ОДА.

20:46
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на скандал навколо одесита Ігоря Голода у німецькому Баден-Бадені, якого звільнили з ресторану після його відеозвернення, де він виступив проти війни.
"За наявною інформацією керівництву ресторана, орієнтованого на російськомовне населення Баден-Бадена, не сподобалася правда про тисячі загиблих мирних українських громадян, більше сотні вбитих дітей, десятки вщент зруйнованих міст внаслідок агресії російських військ.
Мій сигнал усім путінферштеєрам - прихильникам Путіна в Німеччині та інших країнах - ви такі ж як пілоти російських літаків, які вбивають українських мирних громадян”, – написав Кулеба.

20:33
Звернення до народу Білорусі Євгена Жукова, більш відомого за позивним "Маршал", колишнього заступника командира одного з батальйонів 79-ї миколаївської окремої аеромобільної бригади, десантника та одного з "кіборгів" - захисників Донецького аеропорту, заступника начальника Департаменту патрульної служби МВС.
"Зараз почалося знищення російської імперії. Білоруси, приєднуйтесь до нас!", – закликав Жуков.

20:26
Під Маріуполем окупанти захопили евакуаційну колону, повідомила Ірина Верещук.
"Сьогодні у коридорі, який ми спробували вкотре відкрити, є колона автобусів, є працівники ДСНС, яких захопили представники ДНР. Вони стоять біля Мангуша, зараз там зупинилися.
Ми намагаємось їх витягнути всіма силами. Це позначений коридор, ми його погодили, погодили з Червоним Хрестом, і зараз людей тримають у заручниках. Кажуть, що техніка буде вилучена, а людей, можливо, пустять, а, можливо, і ні", – сказала вона.

20:11
США і НАТО вважають, що Білорусь може "скоро" приєднатися до Росії у її війні проти України, і що Мінськ вже робить кроки для цього.
Джерело в білоруській опозиції повідомило, що тисячі військовослужбовців Білорусі готові увійти до України вже найближчими днями.
Військовий представник НАТО заявив, що остаточне рішення про участь Білорусі у війні ще має бути прийняте в Москві, і поки що немає жодних ознак того, що білоруські сили беруть участь у бойових діях в Україні.

19:52
Військовополонений Лига Едуард Юрійович, 1967 р.н., Макіївка Донецької області. 127-й полк, 4-й батальйон, 1-а рота, медик.

19:46
За сьогодні в Київській області зафіксовано близько 20 обстрілів російськими окупантами, повідомив очільник ОВА Олександр Павлюк.
Вдень обстріляли артилерією Бровари. Снаряд влучив на територію одного з заводів, пошкодивши сім автобусів та господарськи споруди. За попередніми даними жертв немає.
У Вишгородському районі селі Старі Петрівці о 17:00 окупанти обстріляли одне з підприємств.

19:39
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 22 березня
- Ворог продовжує завдавати ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Житомирській, Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях.
- Противник здійснив понад 80 літаковильотів, зокрема 29 з аеродромів Барановичі та Бобруйськ, що розташовані в білорусі.
- До нанесення ударів по об’єктах залучались літаки бомбардувальної, штурмової та винищувальної авіації. Також ворог задіяв п’ять літаків-розвідників.
- В Чорноморській та Азовській операційних зонах кораблі вмс рф виконують завдання у визначених районах Чорного моря. У північно-східній частині Азовського моря для підтримки дій наземного угруповання окупаційних військ продовжують перебувати до 5 кораблів різних типів.
- Особовий склад окремих підрозділів Центрального воєнного округу деморалізований через значні втрати.
- Продовжують фіксуватися випадки масової відмови військовослужбовців зс рф брати участь у війні проти України.
- За наявною інформацією, в 155-й окремій бригаді морської піхоти з початку війни близько 220 військовослужбовців відмовились воювати проти України.
- Противник має суттєві проблеми з тиловим забезпеченням угрупувань окупаційних військ майже на всіх напрямках.
- Окупаційні війська продовжують нести значні втрати через неналежно організовану систему медичного забезпечення. Через це великих втрат зазнали підрозділи 7-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ зс рф.

19:30
Оперативна інформація від очільника військової адміністрації Києва.
Унаслідок удару, що був нанесений по житловому масиву Оболонського району, загорілися дві будівлі та вантажівка. Одна людина загинула, троє отримали поранення.
Завдяки діям сил Протиповітряної оборони вдалося збити ракету, яка могла уразити інші об?єкти міста.
Ще одна ракета системи залпового вогню "Смерч" упала в річку Дніпро та не здетонувала. Ніхто не постраждав.

19:26
Втрати російської армії в Україні за 26 днів широкомасштабної війни за більшістю показників уже перевершують втрати радянської армії за 10 років війни в Афганістані, повідомляє АрміяInform.

19:23
В Луганської області за добу 15 зруйнованих будинків, загиблий, шестеро поранених, 33 врятованих, повідомив очільник ОВА Сергій Гайдай.
Майже всі обстріли росіяни зосередили на Рубіжному, Лисичанську та Сєвєродонецьку.

19:15
Генштаб ЗСУ пояснює правила обережності з розповсюдженням інформації.
- Чому під час війни не можна публічно говорити чи писати про те, чи Україна веде з кимось перемовини про постачання військової техніки, зброї, амуніції і чого завгодно для ЗСУ?
Тому що РФ робить все можливе аби зірвати контракти.
- Чому під час війни не можна говорити про те, що вже відбулося постачання і в нас є щось новеньке?
Тому що ворог одразу корегує свої дії під нові дані.
- Чому не можна називати точні адреси та впізнавані описи об‘єктів, у які влучили ракети або про промах ракети?
Тому що це коригування вогню для ворога.
- Чому не можна публічно викладати військові об‘єкти (шпиталь це теж, між іншим, військовий об’єкт), місця знаходження зброї, військової техніки, особового складу?
Тому що вдесятеро збільшується ймовірність знищення об’єкта ворогом.
- Чому не треба публічно і непублічно сумніватись у рішеннях та повноваженнях ЗСУ?
Тому що ЗСУ найбільш поінформовані про ситуацію на фронті. І якщо вам незрозуміле рішення, значить ви просто не все знаєте. Крім того, військові рішення не можуть прийматись під впливом громадської думки - бо це професійні рішення, так само як у хірургії.

19:07
Слідчий комітет Росії розпочав кримінальну справу проти Олександра Невзорова, повідомляє Медуза.
Журналіста підозрюють "у публічному поширенні свідомо неправдивої інформації" про дії армії російських окупантів.
Йдеться про матеріали про навмисний обстріл росіянами пологового будинку в Маріуполі.

19:04
Десантники 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ в небі над селом на Миколаївщині знищили ворожу крилату ракету з ПЗРК "Ігла". Ракета, яка несе 400 кг тротилу, летіла у напрямку Кропивницького.

18:57
20 українських дітей з онкологічними захворюваннями прибули на лікування до Франції.
Літак з ними та їхніми близькими приземлився в Парижі напередодні ввечері. Їх особисто зустріла перша леді Франції Бріжит Макрон.
Діти отримають необхідне лікування та допомогу, повідомляє Офіс президента.

18:48
О 18:20 російські окупанти здійснили ракетні удари по Павлограду, повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.
Є руйнування, загинула одна людина.

18:44
?Генпрокурорка Ірина Венедіктова: "Переселенці і біженці можуть отримати статус свідків і потерпілих від воєнних злочинів РФ".
Венедіктова відвідала один із пунктів роботи прокурорів на польсько-українському кордоні. У таких пунктах потерпілі та очевидці воєнних злочинів надають показання, які будуть використані в національних процесах для притягнення до кримінальної відповідальності представників держави-агресора та стануть важливим джерелом інформації для міжнародних судів.
Генпрокурорка додала, що потерпілі, які надають свідчення, отримають шанс на правосуддя та компенсацію втрат за рахунок військових злочинців.

18:38
Військовополонений Медведь Сергій Сидорович, 13.05.1972 р.н.
Макіївка Донецької обл. 127 полк, 4й батальйон, 1 рота, гранатометник.

18:31
Шість бензовозів із дизельним пальним горять на нафтобазі у Кстовському районі Нижньогородської області, повідомили росЗМІ. В кожному бензовозі було 30 куб. м нафтопродуктів.

18:16
Вікторія Рощина, журналістка Hromadske, звільнена з полону і скоро зустрінеться із близькими та рідними, повідомив заступник очільника Офісу президента Кирило Тимошенко.

18:14
Повітряне командування "Схід" повідомляє, що сили ППО, які знаходяться в оперативному підпорядкуванні однієї із зенітних ракетних частин Дніпропетровщини, сьогодні знищили три повітряних цілі на Слобожанському напрямку.
Збито ворожого безпілотника та два бойові літаки російських окупантів.

17:59
Міськрада Маріуполя: В районі басейну Нептун наші захисники збили один із літаків російських окупантів, який останні тижні знищував наше місто.

17:53
В Оболонському районі Києва внаслідок ворожого обстрілу зайнялася вантажівка та дві будівлі, розповіли рятувальники.

17:44
Зеленський: Що ще мають зробити окупанти, скільки ще людей вони мають убити, щоб лідери Заходу, лідери НАТО відповіли позитивно на український запит про безпольотну зону чи про надання нашій державі літаків, яких ми так потребуємо?

17:37
Секретар міськради Чернігова опублікував кадри руйнувань і життя міста в таких умовах.

17:28
Президент Польщі Дуда: Поляки сьогодні зі сльозами на очах кажуть: Маріуполь схожий на Варшаву 1944 року, коли гітлерівські німці жорстоко бомбили житлові будинки, без жодного милосердя вбиваючи мирних жителів. Сьогодні така сама поведінка російської армії та російських керівників — як у Гітлера, німецьких есесівців і льотчиків фашистської армії. Це безпрецедентні вбивства, з якими вільний світ не має змиритися.

17:25
Танкісти полку Азов знищують ворожих солдат та їхню техніку.

17:11
Мерія Парижа присвоїла Києву статус "почесного громадянства". Вперше такий статус у французькій столиці отримало місто.

17:05
ЄС планує створити фонд солідарності з Україною, йдеться в проєкті підсумкової декларації саміту ЄС, який має відбутися 24-25 травня.
"Зважаючи на руйнування та величезні втрати, завдані Україні внаслідок російської військової агресії, Європейський Союз зобов'язується підтримувати український уряд у відновленні демократичної України як у її безпосередніх потребах, так і після закінчення російського вторгнення", — йдеться в документі.
Для наповнення фонду планується організувати донорську конференцію.

16:47
Окупанти звільнили з полону журналістку hromadske Вікторію Рощину, зараз вона прямує до Запоріжжя, де має зустрітися з рідними.
Проросійські ЗМІ й Telegram-канали поширюють відео, в якому Вікторія Рощина заперечує свої претензії до російських служб, що тримали її в полоні, й каже, що ті врятували їй життя. Цей запис став умовою звільнення, журналістка записала його під тиском російських силовиків.

16:45
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив про необхідність підготовки міжнародного "плану Маршалла" для України, щоб відновити країну після війни.
За словами Лінднера, після закінчення бойових дій Берлін допоможе Україні з відновленням і "підтримає на шляху до партнерства з ЄС". 

16:38
Президент Польщі Анджей Дуда запропонує НАТО план миротворчої місії в Україні на саміті Альянсу, що відбудеться 24 березня у Брюсселі.

16:23
Ось що залишилося від харківської квартири 96-річного в'язня нацистських концтаборів Бориса Романченка, якого вбили російські окупанти.

16:17
Італія підтримує вступ України до Євросоюзу, заявив прем'єр країни Маріо Драгі. Разом з тим він не забув згадати, що це "тривалий шлях".
“Останніми тижнями зазначалося, що процес вступу до Європейського Союзу є тривалим і складається з реформ, необхідних для забезпечення інтеграції, що функціонує. Я хочу сказати президенту Зеленському, що Італія у цьому процесі поряд з Україною. Італія хоче, щоб Україна вступила до Євросоюзу”. 

15:54
Арестович: Упродовж доби суттєвих змін у положенні й характері дій противника не було, українські Збройні сили ведуть оборонну операцію і подекуди контратакують.
Хочу звернутися до вас із проханням — не треба дегуманізувати ворога. Заклики до знущань із полонених, ударів або знищення цивільного населення РФ – неприпустимі. Ми залишаємося європейською армією, європейською країною. Ми з вами — не варвари, ми цивілізація, яка веде боротьбу з варварами. 

15:45
Велика Британія надала українській армії понад 4000 протитанкових комплексів NLAW для протистояння російській агресії, заявили в оборонному відомстві Сполученого Королівства.

15:25
Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) опублікував проєкт "Трекер санкційних активів" — це найбільш повна з будь-коли опублікованих баз даних про закордонні активи, пов'язані з російськими олігархами, чиновниками та пропагандистами, які потрапили під санкції, а також з їхніми родичами. 
Розслідувачі розповіли про нерухомість, яхти, приватні літаки, банківські рахунки і частки у компаніях. На першому етапі проєкту йдеться про 145 активів загальною вартістю $17 млрд.
Наприклад, у списку є вілла в Тоскані, що належала сім'ї віцепрем'єра РФ Шувалова, будинок дочки глави "Транснафти" у Хорватії, три вілли та комерційна нерухомість олігарха Дерипаски на Сардинії. 

15:00
осійські депутати у своїй пропаганді дійшли до того, що звинуватили Україну у створенні коронавірусу.

 

14:53
На лінії фронту під Києвом зник фотожурналіст Максим Левін, востаннє він виходив на зв'язок 13 березня у Вишгородському районі, розповів "Укрінформу" друг Левіна Маркіян Лисейко.

14:37
Через брак резервів у Росії мобілізують боржників й аліментників, повідомляє українська розвідка.
Боржникам пропонують звільнення від усіх кредитних зобов’язань у випадку підписання контракту з армією РФ. Зокрема, подібні пропозиції почали поширювати на території республіки Татарстан, в П'ятигорську, Ростові-на-Дону й на Північному Кавказі.
Також продовжується "рекрутинг" осіб, які мають проблеми із законом. Злочинцям пропонують повну амністію в обмін на участь у бойових діях в Україні.

14:27
Чернігів на межі можливостей для виживання, каже омбудсменка Людмила Денісова:
    околиці міста розбомблені повністю, передмістя — на 60%. Окрім цього, з Чернігова виїхала половина населення, а серед тих, хто лишився (близько 130 тисяч) — багато хворих і немічних;
    у місті відсутня електроенергія, через це немає й води. Снігу майже не залишилося, воду немає з чого топити, джерельних запасів не вистачає;
    наразі воду накачують за допомогою генераторів. Потім її адресно постачають у різні мікрорайони міста;
    в усьому місті немає світла. Газ — дуже вибірково, кому ще пощастило. Полагодити все це неможливо через постійні обстріли;
    виїзди з Чернігова у бік Києва заміновано. Хто ризикує виїжджати – «лісовими стежками». Ними ж поки що з труднощами доставляють гуманітарну допомогу. Після потепління на вулиці ці стежки розмиє. Місто залишиться в абсолютній блокаді.

13:52
Зеленський поговорив із папою Римським Франциском.
    Поговорив із @Pontifex. Розповів Його Святості про складну гуманітарну ситуацію та про блокування російськими військами рятівних коридорів. Вітали б посередницьку роль Святого Престолу у припиненні людських страждань. Подякував за молитви за Україну та мир. pic.twitter.com/uXrOZpchUF
    — Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 22, 2022

13:44
Над Оболонню збили ворожу "Точку У", пише радник голови МВС Антон Геращенко.

13:34
Орки постійно викрадають шкільні автобуси, авто спецслужб та цивільні машини. Ймовірно для того, щоб під виглядом мирних жителів прорватися до інших міст, пише голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Список вкрадених за останні дві доби автівок.

13:29
Російська авіація сьогодні скинула дві надпотужні авіабомби на Маріуполь, заявили в полку Азов.

13:20
Волноваха — місто, знищене "руським миром".

13:01
Зведення Генштабу станом на 12:00 22 березня:
    з огляду на відсутність успіхів наземної фази операції, ворог продовжує активно завдавати ракетно-бомбових ударів по важливих об’єктах військової і цивільної інфраструктури;
    противник намагається формувати та переміщувати резерви до кордонів України;
    на Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Здійснюється перегрупування, закріплення на захоплених рубежах та логістичне забезпечення військ;
    на Сіверському напрямку окремі підрозділи Центрального воєнного округу продовжують перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій. У напрямку на Чернігів ворог активних наступальних дій не веде, продовжує артилерійські обстріли позицій ЗСУ та Чернігова;
    у напрямку на Бровари противник продовжує перегрупування з метою відновлення наступальних дій;
    на Слобожанському напрямку підрозділи Західного воєнного округу активних наступальних дій не проводили. У напрямках на Харків та Ізюм ворог намагається провести заходи з відновлення підрозділів, що втратили боєздатність. Тривають масовані артилерійські обстріли Харкова;
    на Донецькому напрямку противник основні зусилля зосередив на захопленні міст Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Вугледар та Маріуполь;
    на Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не зафіксовано. У Херсонській області, у районах населених пунктів Каланчак, Раденськ, Брилівка та Тарасівка, підрозділами “росгвардії” проводились фільтраційні заходи з пошуку місць зберігання стрілецької зброї;
    на Південнобузькому напрямку противник певним угрупуванням здійснив спробу провести штурмові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не мав. В районі населеного пункту Березнувате здійснив розвідку боєм, зазнав втрат та відступив.

12:42
На Вінниччині місцева поліція та спецпризначенці КОРД затримали ймовірних пособників окупантів.
П'ятеро чоловіків під виглядом переселенців з Харківщини, оселились в Гайсинському районі, постійно були на зв’язку із російськими військовими й передавали їм зібрану інформацію.

12:16
Український боксер Василь Ломаченко відмовився від поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу з австралійцем Джорджем Камбососом, аби не залишати Україну. Ломаченко після початку російського вторгнення вступив у територіальну оборону.
Камбосос побажав удачі українському візаві: "Василю, я поважаю твоє рішення. Я розумію його, молитимусь за тебе і твою країну. Будь ласка, бережи себе. І після того як я витру канвас рингу Девіном, ми зустрінемося на одному рингу в битві справжніх чемпіонів. Хай береже тебе Бог".

11:45
Окупанти поцілили в магазин у Сєвєродонецьку. Є інформація про загиблих та поранених, кількість уточнюється - Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

11:43
За минулу добу на Київщині евакуювали близько 5000 осіб. За маршрутом Богданівка - Рудня - парк Залісся - Літки - Рожни - Пухівка - Зазим’я - Бровари вдалося перевезти 4370 осіб, серед них 1873 дитини. Це 41 автобус та 634 приватних автомобіля.
З Ворзеля та Бучі вдалося вивезти понад 300 осіб, та завезти до міст гуманітарну допомогу. Усім евакуйованим надавалася перша допомога, продукти харчування та тимчасове житло - Київська ОДА.

11:22
За добу обстрілів росіян зазнали 11 населених пунктів на Донеччині. Пошкоджено щонайменше 43 цивільних об’єкти, серед яких житлові будинки, школа, дитячий садок, церква. Є загиблі та поранені мирні жителі, зокрема - діти. Під вогнем окупантів перебували Маріуполь, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, Слов’янськ, Костянтинівка, Покровськ, Новгородське, Нью-Йорк, Гостре, Очеретине.
Сьогодні зранку, близько 6:30, російські війська завдали ракетного удару по Дружківці. Є постраждалі - Нацполіція.

11:21
Саме зараз із Бердянська до Запоріжжя у супроводі ДСНС прямує колона з 15 автобусів, які везуть 1114 евакуйованих маріупольців. У Запоріжжі на людей чекає їжа, медична та психологічна підтримка, а також допомога у розселенні - міськрада Маріуполя.

11:19
Речник МЗС Олег Ніколенко відреагував на позицію Угорщини, яка відмовляється підтримати безпольотну зону над Україною, введення миротворчої місії та не підтримує енергетичні санкції проти Росії: "Час бути чесними з самими собою. Мир та безпеку в Угорщині не можливо ґарантувати без миру та безпеки в Україні. Марно сподіватися на те, що спроби задобрити агресора матимуть успіх. Це доводить історія, зокрема і самої Угорщини".

11:16
Минулої доби окупанти близько 30 разів обстріляли цивільну інфраструктуру на Київщині. Найбільші руйнування через обстріли - у Бучанському, Броварському та Вишгородському районах.
ЗСУ та інші сили оборони завдають удари по угрупованнях військ ворога, який намагався утримати захоплені рубежі. Є успіх на окремих напрямках.
Водночас окупанти тероризують місцеве населення - викрадають автомобілі, телефони, одяг, продукти, грабують магазини. Є випадки дезертирства.

11:00
ГУР МО України здобуло список військовослужбовців 1 танкового полку 2 гвардійської Таманської мотострілецької дивізії  (в/ч 58198), що скоюють воєнні злочини проти народу України.

10:59
Загальні бойові втрати противника станом на 22 березня досягли 15 300 особового складу:

10:57
Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до мешканців ОРДЛО із закликом ухилятися від насильницької мобілізації: "Якщо вас все одно забрали до російських військ, намагайтеся якнайшвидше перейти на бік української армії. Усі, хто вже склав зброю – у безпеці. Ми розберемося з усіма формальностями. Головне – уникнути непоправного і зберегти життя".

10:54
На Вінниччині поліція затримала групу диверсантів - це п'ять переселенців із Харківщини, які оселилися у Гайсинському районі та постійно були на зв'язку із російськими військовими та передавали їм зібрану інформацію - голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

10:41
Почалися перші виплати 6500 грн з єПідтримки для тих, хто подав заявки у перший день. Кошти отримали майже 500 000 українців, усього заявки подали майже 4 млн громадян.
Гроші можуть отримати всі наймані працівники, за яких сплачується ЄСВ, і ФОП усіх груп із населених пунктів, де активно ведуться бойові дії. Кошти можна витрачати без обмежень, а також знімати в банкоматах або перераховувати на інші картки - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

10:36
У Києві поліцейські затримали прихильника "руського міра" за підозрою у розвідувально-диверсійній діяльності. Він підтримував дії російської армії на території України, закликав до знищення українців, записував інформацію про розташування блокпостів і фотографував об'єкти критичної інфраструктури.
41-річний зловмисник назвався монахом одного з храмів. Оперативники Департаменту карного розшуку Нацполіції затримали його на одній зі станцій метро.

10:33
25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада: На рахунку підрозділів ППО бригади вже 4 збитих ворожих літаків! Але на цьому не зупинимося!

10:13
Піротехніки ДСНС знешкодили 300 вибухонебезпечних предметів, зокрема 6 авіаційних бомб, обстежено територію площею понад 130 га.
Станом на ранок 22 березня без світла перебувають 1318 населених пунктів.
Евакуювати за минулу добу вдалося понад 813 000 осіб, з яких понад 177 000 – діти та більше ніж 4000 – люди з інвалідністю.

10:00
22 березня з Новозолотарівки у Луганській області о 14:00 відправиться евакуаційний потяг до залізничних вокзалів Донеччини.
З Краматорська о 13:00 рушить потяг №275/274 до Львова. О 16:00 - потяг №277/276 до Львова.
У розкладі можливі зміни - Луганська ОДА.

09:55
На полоненому 128 окремою гірсько-штурмовою Закарпатською бригадою підполковнику російської армії Кошелеві під час огляду виявили спідню білизну та шкарпетки з позначками ЗСУ.

09:43
У ході бойової сутички з росармією штурмовики 128 окремої гірсько-штурмової бригади взяли в полон начальника групи інформаційно-психологічної протидії військової частини 47084 російської армії (на фото – місце бою й знищена нашими бійцями російська вантажівка) - Міноборони.

09:30
Для евакуації людей з Маріуполя до міста Запоріжжя сьогодні працюватиме три маршрути:
1. Бердянськ – Запоріжжя
Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27
2. Мангушська громада – Запоріжжя
Місце зборів: село Юр'ївка Мелекінської сільської ради, пансіонат "Зміна"
3. Нікольське – Запоріжжя
Місце зборів: школа №2, вул. Паркова, 23
Автобуси будуть подані до місць збору з 09:00 до 10:00 - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

09:19
З Херсона й прилеглих сіл 21 березня виїхало 267 автомобілів із цивільними, повідомив голова Станіславської сільської ради Іван Самойленко.

09:18
Луганська область. Моменти російсько-української війни - Міноборони.

09:11
У Росії призупинили дільність підприємства корпорації Уралвагонзавод і Челябінського тракторного заводу. На цих підприємствах виготовляють і ремонтують танки й іншу броньовану техніку для російської армії - Генштаб ЗСУ.

09:06
21 березня на Житомирщині внаслідок ворожого обстрілу території Коростенського району у двох населених пунктах Малинської громади знищено 3 та пошкоджено 10 приватних житлових будинків, а також 2 господарські споруди. Загиблих і травмованих немає - ДСНС.

09:00
09:00 - в Україні щоденна хвилина мовчання у пам'ять про загиблих через російське вторгнення.

08:58
У Сєвєродонецьку російські окупанти продовжують знищувати гуртові склади з харчовими продуктами. "Б’ють прицільно, бо знають, куди саме. Їм вдалося завдати збитків місцевому бізнесу, але жителі міста будуть із їжею – постачання нами налагоджено", - Сергій Гайдай, Луганська ОДА (ОВА).

08:51
У найближчі години Україна отримає понад два мільйони доз препаратів йоду, дефіцит яких виник в аптечній мережі. Також до України їдуть заспокійливі й гормональні препарати - голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

08:50
Сьогодні рано вранці колона з 24 автобусів виїхала із Запоріжжя до Бердянська для евакуації місцевих жителів. Серед них у семи автобусах поїхала гуманітарна допомога - Олександр Старух, голова Запорізької ОДА.

08:36
Росія заявила, що випустила низку "гіперзвукових" ракет по цілях на заході України – "кинжалів". Проте ймовірно, що ці заяви зроблені лише для применшення факту відсутності реального прогресу в наземній кампанії - британська розвідка.

08:30
В результаті ворожих обстрілів у Харкові зруйновано майже тисячу цивільних об’єктів - МВС.

08:13
З початку повномасштабної війни Росія вбила 124 мирних мешканці Луганщини, поранень зазнали 103 людини - Луганська ОДА (ОВА).

08:04
Блок НАТО міг би більш інтенсивно оцінювати ризики того, що робить РФ, і більш активно в це втручатися у будь-якому форматі - радник голови ОП Михайло Подоляк.

07:41
Вчора протягом дня вогонь в Рубіжному майже не припинявся. Неприступним для ворога залишається і Попаснянщина. Бої тривають, але росіяни не просуваються вглиб міст. Вчора жителі Гірського витримали авіаудар - Сергій Гайдай, Луганська ОВА (ОДА).

07:20
У Європейській асоціації зоопарків та акваріумів (EAZA) заявили про зібрані понад $600 000 для допомоги українським зоопаркам, які постраждали від вторгнення Росії. Суму вдалося зібрати, залучивши індивідуальних та інституційних донорів.

06:41
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 22 березня:
- Суттєвих змін в положені та характері дій сил оборони протягом останньої доби не відзначено, але ЗСУ та інші сили оборони продовжували завдавати удари по угрупованнях ворога.
- ЗСУ за добу вразили понад 9 повітряних цілей ворога. Це 1 літак, 6 БПЛА та 2 вертольоти, кількість збитих ракет уточнюється.
- У противника не зникли суттєві проблеми із забезпеченням своїх військ. За наявною інформацією, російські окупаційні війська, що діють на території України, мають запаси боєприпасів та продовольства не більше ніж на три дні. Аналогічною є ситуація з пальним.
- Російські загарбники продовжують проводити агресивну пропагандистську роботу про необхідність прийняття участі у війні з Україною з особовим складом збройних сил Білорусі.
- В Охтирському районі Сумської області зафіксовано факти непокори російських військовослужбовців. Близько 300 окупантів відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій та на 70 одиницях техніки залишили район проведення операції.
- В ОРЛО противник проводить мобілізацію. Значна частина жителів не підтримує її.
- Українські захисники та захисниці відбили 13 атак ворога та знищили 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, 3 артилерійські системи та 4 автомобілі. Підрозділи ППО уразили 2 повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб.
- Оборонці Маріуполя знищили патрульний катер “Раптор” та комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3”.

06:37
Провал переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним вказуватиме, що він не хоче припиняти війну та націлився на інші країни Європи. Це і може призвести до третьої світової - Володимир Зеленський.

06:26
Станом на 6:00 23 березня черг на пунктах пропуску із Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою немає - ДПСУ.

05:49
Мер Борисполя Володимир Борисенко просить мешканців та переселенців з тимчасово окупованих територій найближчим часом залишити місто з метою безпеки – бої з російськими окупантами продовжуються на околицях населеного пункту. Про це він повідомив у відеозверненні у Facebook.
"Я звертаюся до цивільного населення - будьте розумними і зверніться до колцентру (телефон (050) 656-73-17), щоб по можливості виїхати з міста", - закликав мер.
За словами Борисенка, що менше цивільного населення буде у місті, то простіше українським військовослужбовцям оборонятися та протистояти загарбникам.
Мер додав, що мешканці мають можливість виїхати в західні області країни централізовано або на власному транспорті. За додатковою інформацією він просить звертатися до колцентру.

05:36
Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес у Twitter потролив Росію, заявивши, що у неї кепські справи, оскільки вона поширює відеофейки.
Свій жарт британський топчиновник проілюстрував фотографією російських агентів Петрова та Боширова, яких звинувачували в отруєнні Сергія та Юлії Скрипаль у Солсбері.
"Мабуть, справи у Кремля такі кепські, що вони зараз вдаються до пранків і відеофейків. Не дії впевненого уряду, але, знову ж таки, після екскурсійної історії Солсберійського собору все можливо", - написав з іронією Уоллес.

05:27
Російські війська зупинені в Київській області й чекають на резерви. Українські сили нарощують свій потенціал, перед ними постає завдання не допустити перетину ворогом річки Ірпінь, щоб не дозволити йому наступати на Київ. Про це заявив в інтерв'ю Радіо Свобода начальник Київської обласної військової адміністрації генерал-лейтенант Олександр Павлюк.
Генерал-лейтенант наголосив, що Київ залишається великою проблемою для ворога – і війська РФ зроблять усе, щоб зайти до столиці. За його словами, поки що Буча та Гостомель, північно-західні передмістя Києва, перебувають під окупацією.
Павлюк зазначив, що на цьому напрямку потенціал не дозволяє українським військам перейти у контрнаступ, проте ЗСУ прагнуть посилення позицій.

05:13
Журналіст Мстислав Чернов розповів, як йому із колегами дивом вдалося врятуватися від російських окупантів у блокадному Маріуполі. Загарбники хотіли взяти співробітників ЗМІ в полон і на камеру змусити "зізнатися", що їхні матеріали про нелюдські звірства щодо мирних жителів міста були брехнею. Про це він пише на сайті Associated Press.
За словами Чернова, вони жили у Маріуполі без зв'язку та електрики, але намагалися зафіксувати злочинні дії російських військ. Їм допомагали українські військовослужбовці та лікарі, які для маскування дали білі халати. Журналісти перебували в пологовому будинку Маріуполя під час авіаудару по ньому Росії.
Журналістам дивом вдалося врятуватися та вибратися через гуманітарний коридор. Вони розповідають про велику кількість загиблих, гуманітарну катастрофу і жахіття загарбницької війни Росії в Маріуполі.

04:51
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну може спровокувати у світі «надзвичайно серйозну» глобальну продовольчу кризу. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, пише Politico.
За словами міністра, експорт їжі з України практично припинився, через війну поставлено під загрозу здатність країни виростити й зібрати новий урожай.
"Ця війна стає проблематичною, і завтра вона принесе із собою ризик голоду. Ми бачимо наслідки війни, неможливість збирання врожаю, посіву, експорту", - додав він.
Уточнюється, що на 28 березня призначено зустріч міністрів сільського господарства ЄС, які мають намір обговорити кризову ситуацію.

04:44
Заяву генерала Олександра Грузевича про нібито відкидання військ РФ на 70 км від Києва на правому березі неправильно сприйняли. Про це заявив в інтерв'ю Радіо Свобода начальник Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.
18 березня Грузевич заявив : "На сьогоднішній день по правому березі ворог відкинутий на відстань 70 кілометрів, що унеможливлює ведення вогню, крім ракетного обстрілу".
Проте Павлюк заявив, що ці слова "трохи некоректно сприйняли". За його словами, йшлося про розширення лінії оборони на 70 км.
"Він мав на увазі, що ми праворуч, на лівому березі Київської області, зсунули смугу оборони на 70 км далі, щоб противник не міг обстрілювати Київ. Правостороння залишилася, як вони (війська РФ, – ред. ) стояли. А зліва вдалося просто висунути наші підрозділи та розширити правіше, зробити додатковий рубіж – і це не дає супротивникові з цього боку підійти ближче до міста”, – пояснив Павлюк.
 
04:36
У передмісті Чернігова російські окупаційні війська авіаударами знищили 60-70% житлових будинків мирних жителів. Про це заявив мер Чернігова Владислав Атрошенко в інтерв'ю LB.ua.
"Окраїни міста розбомблені вщент – Бобровиця, Киїнка. У передмісті знищено 60-70% будинків. Таких будинків було чимало в передмісті, майже всі вони вже згоріли вщент, їх немає. Лише невелика кількість будинків уціліла випадково. Але, наприклад, біля нашого Троїцького собору – це найголовніший собор російської церкви – в приватний будинок влетіла міна, убила маму, а дитина в реанімації. І таких випадків дуже багато”, - сказав Атрошенко.

04:32
На околицях Ізюму ЗСУ розбили російських окупантів і змусили їх тікати з поля бою. Відео опублікував у Facebook представник Ізюмської міської ради Максим Стрельник.

04:21
Українські війська надзвичайно ефективно протистоять Росії у повітрі за допомогою маневреності та спритності. Про це заявив речник Пентагону США Джон Кірбі, передає прес-служба відомства.
"Я сказав би, що українці були надзвичайно ефективні у запобіганні досягненню росіянами переваги в повітрі", – сказав він.
За його словами Кірбі, це досягається за рахунок маневреності та спритності, з якою українці розподіляють свої засоби протиповітряної оборони – зенітно-ракетні комплекси як малої, так і великої дальності.

04:09
21 березня міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан обговорив повномасштабне вторгнення Росії в Україну з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, партнери говорили про необхідність посилення санкцій. Про це повідомляється на сайті МЗС Франції.
"Обидва чиновники зазначили, що перед продовженням російського наступу необхідно продовжити посилення санкцій", - сказано в повідомленні.
Дріал і Блінкен обговорили гуманітарну катастрофу, яка виникла через авіаудари Росії по мирному населенню українських міст. Вони наголосили на необхідності координації дій з питання продовольчих поставок населенню, які утруднені через наступ російських окупаційних військ.

03:55
У Чернігові діють російські диверсанти – вони перевдягаються у форму ЗСУ, мають підроблені документи. Один навіть намагався потрапити на нараду до мерії. Про це заявив мер Чернігова Владислав Атрошенко в інтерв'ю LB.ua.
"Кілька тижнів тому були прориви ДРГ, але всі вони були ліквідовані. На сьогодні Збройні сили і сили тероборони повністю контролюють місто. Диверсійні групи працюють, мені достеменно це відомо. Заарештовані шпигуни, повністю одягнені у нашу військову форму, які мали документи наших Збройних сил, які добре орієнтуються у ситуації. Один такий навіть намагався зайти до мене на нараду. Виявилось, що це російський шпигун, офіцер", - сказав він.

03:44
За даними Пентагону, українські війська розпочали контратаку у Херсона, героїчно обороняють Маріуполь та зірвали плани Росії. Про це заявив речник американського оборонного відомства Джон Кірбі, повідомляє прес-служба Пентагону.
Росіяни не досягли багатьох чи майже всіх цілей в Україні, сказав Кірбі. За його словами, вони хотіли взяти під контроль ключові міста, порти та держустанови, встановити проросійський уряд та згодом стерти суверенітет України.
Він зазначив, що війська РФ захопили Херсон, проте українські сили розпочали там контратаку. За його словами, російські війська окупували Бердянськ, проте Маріуполь стоїть.
"Як ви всі самі переконалися, українці борються дуже хоробро, щоб захистити це місто. Я думаю, що росіяни були спантеличені, вони були розчаровані. Вони не змогли досягти багатьох своїх цілей", - сказав Кірбі.

03:31
Біля Кривого Рогу затримано голодного представника "другої армії світу" - бойовика терористичної організації ДНР. Про це написав у Facebook голова Дніпропетровської військової адміністрації Микола Лукашук.
"Неподалік Кривого Рогу взято в полон одного орка. Уродженець Горлівки, має паспорт ДНР. Деморалізований, голодний, просив їсти. Це все, що треба знати про "другу армію світу", - сказано в повідомленні.

03:20
Мер Чернігова Владислав Атрошенко заявив, що з міста через повномасштабне вторгнення Росії поїхало понад 150 000 мешканців - це половина населення обласного центру. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.
"Точного підрахунку не ведемо, але – за моїми відчуттями – у місті залишається орієнтовно 130 000 осіб. До війни було 285. Так що приблизно 150 000 – 155 000 осіб поїхало. Зараз у місті залишаються дуже мало тих, хто реально може ремонтувати об'єкти критичної інфраструктури, з цим є проблеми. Також серед тих, хто залишився, значна частина тих, хто просто сам не в змозі впоратися", - сказав мер.

03:17
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував у Twitter компанію Johnson & Johnson, яка продовжує працювати в Росії та сплачувати податки до її скарбниці, незважаючи на вторгнення РФ в Україну.
"Відмовляючись піти з Росії, Johnson & Johnson вибирає отримувати кривавий прибуток. Їхні податки дозволяють російській військовій машині вбивати безневинних українських чоловіків, жінок, дітей та людей похилого віку", - написав він.
Кулеба заявив, що Johnson & Johnson має змінити свою позицію.
Dmytro Kuleba, Twitter

03:07
Графік евакуаційних поїздів на 22 березня від Укрзалізниці:
Харків
07:50 – №905/906 Харків – Хелм;
11:30 – №229/230 Харків – Ужгород;
15:00 – Інтерсіті+ Харків – Львів.
Дніпро
20:00 – №234/233 Дніпро – Чоп.
Краматорськ
13:00 – №275/274 Краматорськ – Львів;
16:00 – №277/276 Краматорськ – Львів.
Кривий Ріг
11:30 – №210/209 Кривий Ріг – Львів.
Додаткові рейси також відправляться з Одеси до Ужгорода о 22:32, з Києва до Хелма о 19:13 та з Києва (станція Дарниця) до Львова о 08:00.
"У зв'язку із запровадженням посиленої комендантської години в Києві з 20:00 21 березня до 07:00 23 березня посадка в поїзди, що відправляються з Києва, можлива тільки для тих пасажирів, які прибули до вокзалу заздалегідь, до початку комендантської години", – зазначають в Укрзалізниці.

02:50
З Маріуполя евакуйовано генконсула Греції Маноліс Андрулакіс - він став останнім дипломатом ЄС, який залишив блокадне місто. Про це пише Reuters.
"Те, що я бачив, я сподіваюся, ніхто ніколи не побачить... Маріуполь увійде до списку міст, які повністю зруйновані війною, мені не потрібно їх називати - це Герніка, Ковентрі, Алеппо, Грозний, Ленінград", - сказано в повідомленні.
Андрулакіс допомагав громадянам Греції евакуюватись із міста. Разом із ними він переправився через Молдову до Румунії, потім вилетів до Афін.
За даними МЗС Греції, близько десяти етнічних греків було вбито і кілька отримали поранення в результаті авіаударів російських окупантів Маріуполя.
 
02:32
США вже відправили нову партію допомоги в Україну, вантаж перебуває в дорозі і буде доставлений у найближчі кілька днів. Про це пише CNN.
Уточнюється, що Україна отримає зброю на суму $ 800 млн, комплекси ППО, а також 100 дронів-камікадзе Switchblade. Американська військова допомога матиме вирішальне значення для оборони України від російських окупантів.

02:18
Російські війська втратили наступальний потенціал в Україні та намагаються перемістити резерви з глибини Росії. Українські війська підняли прапор над Макаровим, йдеться у зведенні Генштабу за 26-й день повномасштабного вторгнення РФ.
Зазначається, що ворог тимчасово утримує сухопутний коридор із тимчасово окупованим Кримом та блокує вихід до Азовського моря. Проте окупанти втратили наступальний потенціал, продовжують формувати та переміщувати резерви з глибин РФ до кордонів України.
Через великі втрати в ЗС РФ призупинили планове звільнення офіцерів, прапорщиків та сержантів. Також військово-політичне керівництво РФ поширює агресивну пропаганду, спрямовану на білоруських військових, про необхідність їхнього вторгнення в Україну.
Ситуація за напрямками:
- Поліський. Ворог намагався активізувати наступальні дії на кількох напрямках, але зазнав втрат і успіху не досяг. Війська РФ продовжують повітряну розвідку.
- Сіверський. Активних наступальних дій ворог не веде, продовжує відновлювати наступальний потенціал шляхом введення в Україну додаткових підрозділів, зокрема, батальйонно-тактичної групи зі складу 90-ї танкової дивізії.
Окупанти продовжують обстрілювати Чернігів та інші міста. Вони не кидають спроб наступу на Бровари, але через втрати успіху не мають. Намагаються поповнювати запаси та вести розвідку.
- Слобожанський. Війська РФ активних наступальних дій не проводять, частково блокують Суми та обстрілюють Харків із артилерії. Окупанти намагаються відновити залізницю від Валуєк до Куп'янська, щоб покращити тилове забезпечення.
- Донецький та Луганський. Окупанти продовжують спроби просунутися та закріпитися, але безуспішно. Українські сили відбили 13 атак, знищили 14 танків, вісім БМП, два МТЛБ, три артилерійські системи, чотири автомобілі. ППО вразили дві повітряні цілі. Втрати ворога – близько 300 людей. Під Маріуполем було знищено російський патрульний катер Раптор та комплекс РЕБ Леєр-3.
- Южнобузький. Окупанти перейшли до оборонних дій, намагаються відновити боєздатність та відремонтувати пошкоджену техніку.
- Миколаївський. ЗСУ провели контратаку, окупанти відступили на невигідні рубежі.
У Генштабі зазначають, що російська авіація продовжує руйнувати інфраструктуру у Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях. При цьому ворог активно використовує аеродроми у Білорусі. У ГШ очікують, що армія РФ продовжить завдавати ракетно-бомбових ударів та обстрілювати критичну інфраструктуру України.

02:12
На нових супутникових знімках Maxar Technologies за 19 березня показано артилерійські позиції російської окупаційної армії у Маріуполі, а також військові автомобілі та танки Росії у Лівобережному районі міста. Про це повідомляє CNN.
Також можна побачити дим, що піднімається від житлових багатоквартирних будинків у північно-східній частині Маріуполя - наслідки авіаударів загарбників по мирних кварталах міста.

01:58
ЗСУ звільнили від російських окупантів місто Макарів у Бучанському районі Київської області. Про це повідомляє Міноборони у Facebook.
"Протягом дня завдяки героїчним діям наших захисників над містом Макаровом піднято державний прапор України, ворог відкинутий", - сказано в повідомленні.

01:51
Російська окупаційна армія третій тиждень блокує місто Тростянець Сумської області, здійснюючи терор та геноцид проти мирного населення населеного пункту. Про це повідомляє голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький у відеозверненні у Telegram.
"Те, що відбувається в Тростянецькій громаді – це справжній геноцид, це справжнє блокування населеного пункту, це справжнє терористичне нелюдське ставлення до мирних жителів... Сьогодні було викрадено останній автомобіль екстреної медичної допомоги з території Трстянецької центральної допомоги, станція залишилася без транспорту", - сказав він.
 
01:36
Президент США Джо Байден підтвердив, що Росія застосувала проти України гіперзвукові ракети. Він не виключає, що "притиснутий до стіни" російський диктатор Володимир Путін розглядає застосування біологічної чи хімічної зброї. Про це лідер США заявив, виступаючи перед гендиректорами американських компаній на заході Business Roundtable.
Байден заявив, що РФ застосувала гіперзвукову зброю, адже це єдине, що вона може використати з упевненістю. Він пояснив, що така ракета має звичайну боєголовку, проте її майже неможливо зупинити, тому РФ їй і вдарила.
За словами Байдена, Путін притиснутий до стіни. Американський лідер вважає, що Путін не очікував такої єдності Заходу – і що щільніше його притискають до стіни, то жорсткішу тактику він може застосувати.
 
01:21
Україна за один день стала ближчою до перемоги, оскільки лише за останню добу на Росію обрушилися нищівні санкції. Їх систематизував Центр протидії корупції.
Це міжнародні санкції та допомога Україні від іноземних партнерів, удар по приватному бізнесу Росії – відхід із ринку великої кількості підприємств, а також економічні наслідки, які російський ринок відчуває вже сьогодні.
Повний список заходів у відповідь - тільки за останню добу - на повномасштабне вторгнення Росії в Україну читайте за посиланням.

01:10
У Маріуполі доброволець тероборони та його кохана Марина одружилися у бомбосховищі. Про це повідомляє поліція Донецької області.
"Весілля відбулося в укритті, а шлюб був зареєстрований за згодою заступника начальника поліції Донецької області Артема Киська, владою, наданою йому під час воєнного стану", - сказано в повідомленні.
Боєць обороняє місто, яке знаходиться в оточенні російських окупантів, а кохана чекає його в бомбосховищі, де знаходяться інші маріупольці - без води, тепла та світла, але з молитвою про перемогу.

00:49
У ДСНС показали зворушливе відео про роботу українських рятувальників під час війни.

00:29
21 березня Євросоюз затвердив концепцію Євросоюзу у сфері оборони та безпеки до 2030 року, яку назвали Стратегічний компас. Документ був прийнятий, коли спостерігається "повернення війни до Європи". Про це повідомляється на сайті Європейської ради.
Прийнято рішення про такі дії:
- створення сил швидкого реагування чисельністю 5 000 осіб, а також навчання 200 експертів;
- регулярні бойові навчання на суші та на морі;
- підвищення військової мобільності;
- робота у сфері кібербезпеки;
- підвищення витрат на оборону;
- зміцнення співпраці зі стратегічними партнерами.
Очікується, що після затвердження Стратегічний компас буде схвалено Європейською радою 24–25 березня 2022 року.

00:19
З початку нового вторгнення Росії в Україну авіаударами окупантів у Києві станом на 21 березня пошкоджено понад 70 житлових будинків. Про це повідомляє КМДА.
"Будинки мають різні ступені пошкоджень: там, де критичні руйнування, мешканців відселили, де незначні – комунальні служби отримують ремонтні матеріали для оперативного відновлення: плівку для ремонту вікон, кріплення, матеріали для ремонту покрівлі", - сказано в повідомленні.
Уточнюється, що прибиранням території займаються комунальні підприємства. Служби оперативно відновлюють комунікації, щоб люди поверталися до своїх будинків, придатних для проживання.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live