Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

21.03.2022

23:56
Зеленський:
Це був день тяжких подій. Тяжких висновків. Але це був ще один день, який наближає нас до нашої перемоги. До миру для нашої держави. Слава Україні!

23:47
Оперативна інформація від Командування Повітряних Сил ЗСУ на 21 березня.
Російські окупанти наростили свою авіаційну присутність у повітряному просторі України.
Противник використовує бомбардувальну, штурмову та винищувальну авіацію, крилаті та балістичні ракети на різних напрямках, а також безпілотники.
Авіація Повітряних Сил здійснила десятки вильотів із повітряними боями, перехопленнями, ударами по колонах та скупченню техніки російських окупантів.
Загалом 21 березня протиповітряною обороною держави знищено:
- 1 літак;
- 2 вертольоти;
- 6 БпЛА ОТР;
- крилаті ракети (уточнюється).

23:42
Будапешт накладе вето на санкції Євросоюзу на імпорт російського газу, запровадження безпольотної зони над Україною та навіть на миротворчу місію ЄС, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.
"Ми не підтримаємо санкції, що загрожують безпеці енергопостачання Угорщини. Ми вступили у новий вимір щодо ризиків війни, тому тепер ми маємо діяти ще жорсткіше та ще чіткіше, щоб гарантувати наші національні інтереси, тобто мир та безпеку в Угорщині", - сказав Сійярто.
За його словами, Угорщина "чітко розглядає санкції проти постачання енергоносіїв як червону лінію", оскільки вони ставлять під загрозу безпеку енергопостачання Угорщини.

23:36
Кадр дня. Міністр оборони Олексій Резніков зустрівся сьогодні з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом.

23:31
Кілька годин тому окупанти обстріляли із градів Зеленодольськ Криворізького району Дніпропетровської області, повідомив голова Криворізької райдержадміністрації Євген Ситниченко.
ЗСУ дали жорстку відповідь: повністю знищено склад боєприпасів противника і градів, які обстріляли місто, також більше немає, сказав Ситниченко.

23:21
В ефірі американського телеканалу CNN командир підрозділу, майор Денис Прокопенко розповів, що кількість жертв серед цивільних зростає щодня - станом на понеділок, 21 березня, загинуло понад 3000 мирних жителів Маріуполя.
Точну кількість вбитих окупантами ніхто не може назвати, оскільки людей ховають у безіменних братських могилах. Багато тіл залишаються лежати просто на вулиці без поховання, деякі залишаються живцем поховані під завалами будинків.
Українські захисники намагаються допомогти мешканцям продуктами та водою, але цього недостатньо. Безпечних місць у місті немає – ракети та снаряди б'ють по житлових будинках, коли багато людей сплять.

23:08
Юні яхтсмени з Одеської області намагалися завадити яхті російського олігарха Романа Абрамовича пришвартуватись у Бодрумі. Діти перебували у Туреччині на тренуваннях, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.
"Вітрильна команда України" – діти із Затоки, Сергіївки та інших місць Одеського регіону, які зараз тренуються в Туреччині, за його словами, перешкоджала пришвартуванню яхти російського олігарха, коли та заходила до порту Бодрума.
Юні яхтсмени не пропускали корабель до порту, проте коли прибула поліція, яхту довелося пустити.

23:02
Захисник Харкова розповідає про оборону міста.
Російські окупанти не можуть перемогти українських військових у відкритому бою. Загарбники знищують будинки мирних жителів, дитячі садки, інфраструктуру – вони вважають, що так зможуть залякати українців. Але вони помиляються. Дії окупантів роблять українців ще сильнішими та злішими, а опір – ще потужнішими.

22:45
Семирічна киянка Амелія, яка нещодавно співала у бомбосховищі в столиці, щоб підбадьорити людей, які ховаються від обстрілів, виконала гімн України на великому благодійному концерті в польській Лодзі.

22:37
У російському Єкатеринбурзі дівчина, яка протестує, чинила опір поліції. Люди, що були поблизу, їй не допомогли, але кричали "ганьба" поліцейським.

22:45
Семирічна киянка Амелія, яка нещодавно співала у бомбосховищі в столиці, щоб підбадьорити людей, які ховаються від обстрілів, виконала гімн України на великому благодійному концерті в польській Лодзі.

22:37
У російському Єкатеринбурзі дівчина, яка протестує, чинила опір поліції. Люди, що були поблизу, їй не допомогли, але кричали "ганьба" поліцейським.

22:29
У тимчасово захопленому Бердянську Запорізької області виник самопроголошений "виконувач обов'язків мера". Проти нього вже відкрили кримінальне провадження, повідомили в Офісі генпрокурора.

22:18
Фото палаючої Авдіївки оприлюднив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.
"Цей жах влаштувала у місті російська авіація та артилерія. Російські фашисти сьогодні вбили 5 жителів Авдіївки, 20 поранили", – повідомив Кириленко.

22:15
На Донецькому і Луганському напрямках завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об’єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито 13 атак ворога, передає в Facebook ООС.
Українські військові знищили:
- 14 танків;
- 8 БМП;
- 2 МТ-ЛБ;
- 3 артилерійські системи;
- 4 автомобіля.
Загальні втрати живої сили противника склали близько 300 осіб.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий літак та ще один підбили.
Захисники Маріуполя знищили патрульний катер проекту 03160 "Раптор".
Також, підтверджено знищення російського комплексу радіоелектронної боротьби "Леєр-3".

22:04
Окупанти випустили чотири ракети по Рівненьщині, три збила українська ППО, повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.
"З трьома ракетами наші ЗСУ справилися. Четверта... можливі збитки та руйнування і втрати уточнюються", – сказав він.

21:59
На сайті російського видання "Комсомольська правда" з'явилася інформація про втрати армії РФ, повідомляється в ТГ-каналі Олексія Гончаренка.
ЗМІ з посиланням на міноборони РФ повідомили, що всього в ході "спецоперації в Україні" загинула 9861 особа, ще 16153 особи отримали поранення.
Через деякий час статтю було видалено.

21:54
Росія виходить із переговорів з Японією щодо мирного договору та налагодження спільної господарської діяльності на південних Курилах, а також скасовує безвізові поїздки на острови для японських громадян.
Японія стверджує, що Радянський Союз незаконно захопив чотири острови – Кунашир, Ітуруп, Шикотан та групу островів Хабомаї – невдовзі після капітуляції Японії у Другій світовій війні у серпні 1945 року.

21:52
Сьогодні в Мелітополі російські окупанти викрали трьох громадян Ізраїлю: Тетяну Кумок та її батьків – Віру та Михайла Кумок. Про це повідомила віцепрем'єр Ірина Верещук.

21:49
У тимчасово окупованому Тростянці Сумської області російські загарбники грабують будинки та квартири місцевих жителів, а також використовують людей як живий щит, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.
"Побоюючись авіаударів та артилерії України, окупанти змушують мирних жителів сидіти вночі на вулицях поблизу техніки рашистської армії як живий щит", - написала Денисова.

21:47
Російські окупанти обстріляли дитячу лікарню в Сєвєродонецьку, повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.
"Російські нелюди відкрили вогонь по дитячій лікарні в Сєвєродонецьку. У результаті сталося загоряння даху. На щастя, усіх маленьких пацієнтів, їх матерів та персонал вдалося вчасно евакуювати", – йдеться в повідомленні.
Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, Новодружеськ, Тошківка протягом дня потерпали від обстрілів російською армією.
Знайдені тіла двох загиблих у Лисичанську, трьом пораненим надано першу допомогу, з-під завалів і вогню врятовано вісім людей.
Загалом упродовж 21 березня в Луганській області через російське вторгнення сталося 14 пожеж. Пошкоджено близько 25 об’єктів, з них – два багатоквартирних та 16 приватних житлових будинків, дитяча лікарня в Сєвєродонецьку, школа в Рубіжному, продовольчий склад, господарчі споруди, гаражі, об’єкти інфраструктури.

21:39
За даними Маріупольської міської ради, сьогодні з Бердянська евакуйовано ще 4384 маріупольців, з яких 1073 дитини.
Всього центри підтримки прийняли та надали допомогу майже 30 000 маріупольців.
"Дякуємо кожному хто допомагає рятувати життя маріупольців. Особисто дякуємо Запорізькій обласній та міській адміністраціям", – йдеться в повідомленні.

21:32
Результати роботи гуманітарних коридорів 21 березня.
Як повідомила віцепрем'єр Ірина Верещук, з вісьми погоджених гуманітарних коридорів працювало сім, були евакуйовані 8 057 людей.
З Маріуполя до Запоріжжя сьогодні дісталися 3 007 маріупольців.
З Великої Димерки до Броварів вдалося вивести більше 4 370 людей.
З Бучі і Ворзеля було евакуйовано 380 людей.
З села Козаровичи до Вишгороду евакуація не відбулася – окупаційні війська обстріляли колону.
З Лисичанську, Сєвєродонецьку та Гірського до Бахмута було евакуйовано 300 людей.
"Сьогодні було звільнено наших водіїв і екіпаж швидкої допомоги, які вчора намагалися доставити гуманітарну допомогу до міста Вовчанськ Харківської області", – повідомила Верещук.

21:23
Вони думали, що їх зустрічатимуть з хлібом і сіллю. Натомість українські воїни перетворили їхню "мандрівку" на пекло, а від показового геройства не залишилось ані сліду.

21:21
Інтернаціональний легіон
Джеспер військовий інструктор. Він вірить у людські цінності і у свої професійні знання.
Побачивши зруйновані українські міста і смерть наших дітей він покинув мирну Швецію та прибув у Київ. Щоб захистити те в, що він вірить.
Вони захищають не тільки Україну і українців, але й Європу, західну цивілізацію, демократичні цінності.

20:57
Зеленський:
Великий народе великої України!
У цьому відео я хочу окремо звернутися до українських міст та хоробрих жителів цих міст. До вільного півдня України, де сонце світить тільки бажаним гостям, а не випадковим «туристам» на танках. До Бердянська, Каховки, Енергодара, до Мелітополя і, звісно, Херсона.
До Херсона, де сьогодні ми побачили, як у вільних людей стріляють раби. Раби пропаганди, яка підміняє їхню свідомість. Раби, які звикли пакувати в автозаки всіх. Навіть бабусю з чистим білим плакатом. І навіть дівчину з аркушем А4, на якому написано лише одне слово – «мир».
Ці раби, яких прислала Росія, ніколи не бачили стільки вільних людей на площах, на вулицях. Ніколи не бачили тисяч людей, які не мають страху перед ним, перед рабами зі зброєю в руках. Раби сприймають волю як дикість, як небезпеку. У них переляк. Переляк, який пропагандисти вміють перекувати на ненависть. А далі – постріли в мирних вільних людей.
Херсоне, тримайся! Ми не забудемо ніколи ці кадри. Кадри з вашого міста. На вашій площі й вулицях ми були всі з вами разом. 40 мільйонів українців нашої держави. Мільйони й мільйони українців у світі. Ми всі бачили, як ви стоїте. Які ви. Ми всі відчули, як ви хочете повернути свободу. На землі, де, споглядаючи Чумацький Шлях, чумаки ходили по сіль, ворогам буде несолодко.
І щойно ми зможемо до вас пробитися, зможемо до вас прорватися, на кожного окупанта, який стріляв у мирних херсонців просто за синьо-жовтий колір, чекає чорна смуга.
І те ж саме чекає білих від переляку російських військових, яких сьогодні прогнали в Енергодарі. Мирні українці прогнали голими руками.
Чорна смуга буде в окупантів у Бердянську, буде Мелітополі й Каховці. Всюди, де окупанти захоплюють наших людей. Тих, як вони думають, хто організовує спротив.
Але у нас – не Росія. Запам’ятайте. І спротив тут не треба організовувати. Спротив для українців – це властивість душі. І я дуже хочу, щоб у вас, всі наші українці на півдні, ніколи не промайнула навіть на мить думка, ніби Україна про вас не пам?ятає.
Щоразу, коли вам важко, коли вам боляче, коли ви чините спротив попри все, будь ласка, знайте, що в нас у цей час розривається серце, бо ми з вами не поруч.
І ми просимо Бога підтримати вас, поки не можемо вигнати чужинців. Це подвиг – те, що ви протестуєте. Це щастя, що такі люди в нас є. Що ми всі – Україна.
За час цього вторгнення серед мільйонів наших людей постійно заявляють про себе герої. Колись – звичайні українці, а зараз – борці. Чоловіки й жінки, які піднімаються за нашу державу. Повсюди: на півдні, на сході, на півночі, в центрі, на заході й за кордоном. Піднімаються так, що ворог не вірить. Не вірить, що це дійсно – реальність.
Але ми змусимо їх повірити. І змусимо запам?ятати, що до нас їм дороги немає. І ніколи не буде.
У Київ, який мужньо й велично стоїть над Дніпром. У Харків... Гордий, охайний, освічений Харків. Який вони б?ють, а він ніяк не підкоряється. Чернігів. Древній! Чернігів, який з часів Орди не знав такого звірства, яке переживає тепер від російських військових.
Суми, Охтирка й Лебедин... Ізюм, Дергачі... Волноваха, Попасна... Бородянка, Гостомель, Макарів... Миколаїв...
Маріуполь! Працьовите й чесне місто! Маріуполь. Яке окупанти просто знищують. Руйнують у попіл. Але яке переживе їх усіх. Нікчемних рабів, які не вміють піклуватися про власну країну. Про власних людей. А ще й ідуть у чужу.
За кожного українця ми боремося! І про всіх пам?ятаємо! І кожному та кожній вдячні. Як людям, так і цим прекрасним містам.
Як і Львову, як і Франківську, Хмельницькому, Чернівцям, Тернополю, Луцьку, нашому Ужгороду... Кропивницькому, Запоріжжю, Дніпру, Кривому... Вінниці, Рівному... Черкасам, Полтаві... Одесі!
Тим, кого, можливо, нечасто згадують у промовах. Але хто дбає про наше спільне майбутнє. Про Україну. І про свободу – для кожного з нас. Хто приймає людей, які вимушено залишили свій дім. Хто працює на оборону. Хто відправляє гуманітарні вантажі. Хто розміщує евакуйовані підприємства. Хто лікує, хто допомагає. Усім нам, а отже – собі.
Великий народе великої України!
І я говорю це невипадково – великої України. Тому що звертаюся до всіх у нашій державі та до тих, хто за кордоном. У містах і в селах. На свободі й тимчасово під окупацією. У Криму, у Донецьку, в Луганську. Де так само повинні боротися за свободу і не чекати.
Звертаюся до всіх українців. Всюди, де ми є. Робіть усе для захисту нашої держави.
Для порятунку нашого народу. Боріться. Воюйте й допомагайте. Гоніть цих рабів! Гоніть окупантів! Щоб Україна жила. І ми всі – разом з нею.
Вільна і мирна. Яку ми так любимо.
Слава Україні!

20:38
Металургійна компанія Evraz не змогла заплатити $19 млн відсотків за своїми єврооблігаціями з погашенням у 2023 році. Імовірна причина – санкції проти її найбільшого акціонера Романа Абрамовича.

20:33
Остаточно компроміси на переговорах між Україною та РФ вирішуватимуть всеукраїнський референдум. У тому числі питання гарантій безпеки, тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. Про це заявив президент Зеленський.

20:25
Воїнам однієї з бригад вдалося підбити сучасний російський основний бойовий танк Т-90 "Владімір", повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:09
Українські зоопарки через війну опинилися у вкрай складних умовах: тварини страждають від відсутності їжі та тепла.
Без допомоги людей тварини не здатні евакуюватися, отримати їжу чи зігрітися.
Як допомогти тваринам у зоопарках пережити війну:
Перерахувати гроші, наприклад, через сервіс онлайн-платежів Portmone.
У розділі "Благодійність" представлені реквізити зоопарків по всій країні та фонду, що займається тваринами.
Усі внески без комісій, а перелік бенефіціарів постійно поповнюється.

19:46
Президент Зеленський підписав указ про створення Гостомельської військової адміністрації та розпорядження про призначення її керівником Тараса Думенка.

19:36
Автобуси з дітьми попали під обстріли. Є діти у важкому стані, повідомив очільнік Запорізької ОДА Олександр Старух.
Сьогодні більше 20 автобусів намагаються добратися зеленими коридорами. Дуже непросто було перетнути лінію зіткнення, бо йшли обстрілі.
Чотири дитини доставлено в лікарню. Троє дітей попали під обстріл у колишньому Гуляйпільському районі, нині Пологівський. Родини їхали з Маріуполя, рятувалися. Одна дитина у важкому стані. Ще одна родина попала під обстріли у селі Кам'янське, також дитина у важкому стані.

19:21
Торговий центр, біля якого перебували наші захисники, зазнав потужного ракетного удару російських окупантів.

19:19
В Офісі президента, СБУ та ЗСУ вкотре звернулися до громадян та закликали не знімати, не публікувати фото, відео ворожих обстрілів, пересування української військової техніки чи позиції військових. Також заборонено викладати адреси та назви уражених об'єктів.
За словами радника голови ОП Олексія Арестовича, проблема набула "кричучих масштабів". Відео- та фотозйомка результатів обстрілів полегшує завдання противнику.
Він розповів, із яких етапів складається ведення вогню:
- Розвідка цілі – запускаються безпілотники, надсилаються шпигуни.
- Удар.
- Коригування.
- Дорозвідка цілі – найважливіший етап, під час якого визначаються наслідки. Залежно від цього визначається тип озброєння, боєприпасу, за допомогою яких будуть проводитись наступні обстріли. Саме цей етап полегшує противнику публікація фото та відео результатів обстрілів.
"Тому категорично забороняється знімати результати ударів до того, як із наслідками розібралися рятувальні служби... А краще взагалі не знімати... Але якщо вже зовсім нетерпляче, зачекайте щонайменше добу після завдання удару", – сказав Арестович.
При цьому в матеріалах не повинно бути геолокації чи прив'язки до місцевості.
Українських військових на позиціях забороняється знімати взагалі.
"Кожне ваше викладене фото - це вбиті мирні жителі, військові, рятувальники", - зазначив Арестович.

19:07
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 21 березня.
Окупаційні військаё відчувають гостру потребу в ремонті та відновленні пошкодженого озброєння і військової техніки. За наявною інформацією, у зв’язку з відсутністю надходжень комплектуючих іноземного виробництва, призупинена робота підприємств корпорації Уралзавод та Челябинського тракторного заводу. Зазначені підприємства спеціалізуються на виготовленні та ремонті танків, а також іншої броньованої техніки для потреб збройних сил РФ.
Продовжують фіксуватися випадки дезертирства серед особового складу окупаційних військ. Так, в районі населеного пункту Гавронщина Макарівського району Київської області, група російських загарбників заволоділа автомобілями місцевих жителів, переодяглись у награбований цивільний одяг та виїхали у бік кордону з Білоруссю.
На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області, в окремих населених пунктах загарбники здійснюють приховану підготовку до проведення "виборів" проросійської адміністрації районів та міст.
З метою організації так званих "російських гумконвоїв" окупанти зосередили у порту Бердянська колону білих тентованих вантажних автомобілів КАМАЗ міністерства надзвичайних ситуацій РФ. Подібні вантажівки використовувалися для прихованого транспортування боєприпасів на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей. Зазначене може свідчити про наміри окупантів організувати подібні "гумконвої" до Запорізької області.
У Новій Каховці Херсонської області окупанти проводять перевірку документів на блокпостах міста з метою виявлення та затримання місцевих жителів, які брали участь в АТО/ООС.
Окрім великих втрат безпосередньо під час бойових дій, фіксується також великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників.

18:52
Парламентарі 13 країн підписали спільну заяву про нагальну потребу захистити українське небо.
"Парламентарі Чехії, Естонії, Франції, Грузії, Німеччини, Італії, Латвії, Литви, Польщі, Нидерландів, Швеції, Великої Британії, США підписали спільну заяву "Про нагальну необхідність модернізації протиповітряної оборони України". Мільйони українців сьогодні потребують захищеного неба над Україною. Дякую за це рішення!", – написав в Твиттері прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

18:34
Президент Володимир Зеленський заявив, що жодні російські ультиматуми не призведуть до завершення війни, а Росія зможе отримати українські території лише шляхом повного знищення людей.

18:27
Знову, як і в 2014-15 роках, Краматорськ опинився під вогнем російської артилерії. Проте жителі та захисники міста тримають оборону від загарбників. Відео: Міноборони.

18:16
Воїни-десантники 95 окремої десантно-штурмової бригади  ЗСУ разом зі своїми побратимами з 81 окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ знищили значні сили російських окупантів.

18:12
Відео знищення піхоти російських окупантів захисниками Маріуполя з окремого загону спеціального призначення Нацгвардії "Азов".

18:05
Уряд Великої Британії готується ввести тимчасову адміністрацію до британського підрозділу Газпрому – Gazprom Marketing & Trading Retail.

17:47
У найближчу добу в Київській області триватиме посилена комендантська година. "В області діють диверсанти, і саме комендантська година дає змогу затримати ці ворожі групи. Тому покладаємося на розуміння населення Київської області. Адже заборона виходити на вулицю - вимушений захід задля безпеки людей" - Олександр Павлюк, Київська ОВА.

17:43
СБУ закликає не довіряти ресурсам, які є частиною психологічних та інформаційних спецоперацій РФ. Це Telegram-канали  "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница", "Черный квартал", "Политический расклад", "Нетипичное Запорожье", "Тремпель Харьков", "Одесский фраер", "Днепр live", "Николаев live", "Херсон live".

17:22
За час війни окупантами пошкоджено 135 лікарень (9 з них відновленню не підлягають) та обстріляно 43 машини екстренної медичної допомоги - міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

16:50
Кінорежисер з Криму Олег Сенцов, якого за чітку проукраїнську позицію кремлівська влада тримала в ув'язненні понад 5 років, зараз захищає Київ в лавах територіальної оборони.

16:48
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки попередив про новий вид диверсій - ворожі корегувальники пропонують безкоштовно лагодити вікна після обстрілів. Телефоном вони намагаються дізнатися адресу та інші деталі.
"Якщо ви бачите в соціальних мережах допис про Ігоря чи Івана, якого особисто не знаєте, але він пропонує безкоштовно допомогти з заміною вибитих шибок, то будьте уважні та перевіряйте інформацію. Водночас "добродій"‎ може ставити безліч питань про ваш будинок та все, що поруч".

16:44
Російські окупанти 19 березня викрали міського голову Берислава Херсонської області Олександра Шаповалова та ще одного місцевого активіста. Вони перебувають у полоні вже три дні. 20 березня окупанти дозволили Шаповалову зателефонувати рідним. Точне місце знаходження полонених невідоме, найімовірніше, вони перебувають у Новій Каховці - голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

16:33
У Харкові вбили Бориса Романченка 1926 року народження, який пережив ув'язнення у нацистських таборах Бухенвальд, Пенемюнде, Дора та Берген-Бельзен. 18 березня він був убитий через атаку росіян на житловий будинок у Харкові.

16:20
Тверський суд Москви заборонив у Росії соцмережі Facebook та Instagram через "екстремістську діяльність" - РИА Новости.

16:18
За минулу добу бійці полку "Азов" знищили два танки ворога, 17 одиниць живої сили окупанта та потопили ворожий катер пр. 03160 "Раптор". Захоплено трофейне озброєння ворога, а саме: РПГ-30, ПТУР "Фагот", АГС-17, великокаліберний кулемет "Корд", РПВ "Джміль".

16:05
На Луганщину прибула гуманітарна допомога - п’ять фур, десять мікроавтобусів, чотири вантажівки та ще декілька автівок, у підсумку - 200 тонн харчів, ліків, засобів гігієни - ОДА.

15:59
Окупант зателефонував дружині з української SIM-карти, яку "знайшов" разом із мобільним телефоном, і похвалився викраденим годинником за 40 000 грн, Play Station 4 та 80 000 грн - СБУ.

15:56
Мобільні підрозділи ЗСУ під Чугуєвом 21 березня збили винищувач противника, після загоряння на низькій висоті він впав на території РФ. Також зранку у Харківському районі на території, що тимчасово контролюється окупантами, мобільна група сил спеціальних операцій ЗСУ збила два російських безпілотники "Орлан" - ОДА.

15:44
На Луганщині прикордонники затримали чоловіка, який намагався здійснити диверсію на мосту. Під час обшуку за місцем його проживання було знайдено велику кількість вибухівки, бікфордів шнур, набої та гранати з маркуванням РФ. Затриманого передали Національній поліції України.

15:36
У Мелітополі окупанти затримали та згодом відпустили видавця газети "Мелітопольські відомості" Михайла Кумка та членів його родини (дружину Віру Кумок та доньку Тетяну Кумок), випускового редактора Євгенію Борян, журналістів Юлію Ольховську та Любов Чайку.

15:22
Президент США Джо Байден відвідає Польщу. 26 березня Байден та президент Польщі Анджей Дуда обговорять реакцію на "гуманітарну кризу в галузі прав людини, яку створила невиправдана та неспровокована війна Росії проти України".

15:20
Окупанти викрали голову села Циркуни на Харківщині Миколу Сікаленка. За словами свідків, його викрали з власного будинку - голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

15:05
Мережі Сільпо, Фора та АТБ тимчасово закрили десятки магазинів у Києві, Київській та Чернігівській областях.

15:01
Онлайн-переговори офіційних делегацій України та Росії тривали півтори години - з 10:30 до 12:00. Протягом дня функціонуватимуть робочі групи, повідомив Українській правді представник української делегації, голова фракції Слуга народу Давид Арахамія.

14:59
19 березня російські окупаційні війська незаконно вивезли на територію Російської Федерації 2389 дітей, які перебували в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей - МЗС.

14:56
"Президент України Володимир Зеленський анонсував масштабну програму допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії. Уряд сьогодні цю програму реалізовує. Гроші, робота, житло – три основні напрями, які охоплює ця програма", - прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

14:44
Парламентарії Чехії Естонії, Польщі, Франції, Грузії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Швеції, Великої Британії, США підписали спільну заяву "Про нагальну необхідність модернізації протиповітряної оборони України". Представники цих країн вимагають підтримати військову та цивільну оборону України, надати гуманітарну допомогу та захистити ядерні об'єкти - спікер ВР Руслан Стефанчук.

14:36
На Раді ЄС у Брюсселі ухвалять політичне рішення про збільшення європейських постачань зброї для України до 1 млрд євро, заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок.

14:34
СБУ затримала на Волині громадянина Білорусі, який збирав для ворога інформацію про розміщення та пересування техніки ЗСУ та стан мобілізації у регіоні. В інших регіонах Служба безпеки виявила колаборантів та проросійських агітаторів.

14:23
Вже 40 українських підприємств переїхали із зони активних бойових дій, з них - 18 відновили роботу на новому місці. Ще 299 компаній найближчим часом перемістяться на нові місця - Мінекономіки.

14:21
Оккупанты обстреляли мирный митинг в Херсоне. Сообщается о раненых – Telegram-канал Оперативный ВСУ.

14:19
Минобороны Беларуси сообщило, что десантники 38-й Брестской отдельной гвардейской десантно-штурмовой бригады вернулись в пункт постоянной дислокации после "усиления" границы.

14:15
В Киеве из-за обстрелов российских оккупантов повреждено более 70 жилых домов. В них повреждения разной степени – где разрушения критические, жителей отселили, где незначительные – коммунальные службы получают ремонтные материалы для оперативного восстановления: пленку для ремонта окон, крепления, материалы для ремонта кровли и т.п. – КГГА.

14:11
Российские военные закрашивают на своих кораблях названия и бортовые номера. "Осознавая грязные методы ведения войны российскими оккупантами, в этой акции усматривается подготовка к предстоящим провокациям в отношении гражданских судов с последующим обвинением в них украинских военных кораблей" - ГПСУ.

14:01
Эвакуационная колонна из Ворзеля Киевской области прибыла в Белогородку. Около ста человек в безопасности.
Всем оказывается первая медицинская и гуманитарная помощь. Дальше люди поедут в Киев – ОГА.

13:54
"В результате вчерашней плодотворной работы украинских воинов далеко не все рашисты остались живы. Вот что бывает, когда ублюдки-"освободители" наслушаются российской фашистской пропаганды и идут завоевывать чужую землю, но что-то пошло не так... Кроме того, есть подтверждение по уничтожению российского комплекса радиоэлектронной борьбы РБ-341В «Леер-3» - ОТУ "Восток".

13:52
Виталий Ким показал фото разрушений в Николаеве.

13:50
Президент Владимир Зеленский записал видеообращение к немецкому народу. Он призвал Германию прекратить экономические связи с РФ, закрыть порты, отказаться от российских энергоресурсов и тем самым не финансировать войну России против Украины.

13:40
Правительство Польши предложит парламенту повысить налоги для компаний, которые не уйдут с российского рынка – спикер правительства Петр Мюллер.

13:35
ДБР совместно с таможенниками разоблачили женщину, пытавшуюся вывезти более $400 000 в Молдову. В пункте пропуска "Бронница-Унгры" работники ДБР совместно с работниками Винницкой таможни обнаружили в ручной клади гражданки Украины $412 400 и 9150 евро – ГПСУ.

13:23
Дания предложила запретить российским судам заходить в порты стран ЕС. О намерении закрыть морские порты для россиян также заявил министр сообщения Латвии Талис Линкайтс, эта инициатива уже готовится правительством страны.

13:21
"Орки днем бомбят город". Виталий Ким призвал не публиковать фото бомбардировок Николаева.

13:18
Горные штурмовики из подразделения «Волки» 128-ой отдельной горно-штурмовой Закарпатской бригады во взаимодействии с пограничниками, нацгвардейцами при поддержке подразделений артиллерии взяли в плен четырех врагов – военных из ОРДЛО.
Одетые в разную форму и плохо экипированные пленные выглядят жалко, росармия использует этих мобилизованных «бойцов» по сути как пушечное мясо – Минобороны.

13:14
Оперативная информация от Генштаба ВСУ по состоянию на 12:00 21 марта:
– На Волынском, Полесском и Северском направлениях противник пытается организовать инженерное оборудование позиций для ведения позиционной обороны, восстановить логистическое обеспечение своих подразделений.
- При попытке осуществления наступления в направлении Бровары противник понес значительные потери и был остановлен.
– Оккупанты продолжают блокировку города Сумы и Харьков.
- Россия продолжает прилагать значительные усилия для установления контроля над городом Изюм.
– На Донецком направлении враг ведет штурмовые действия и проводит огневые налеты по всей линии столкновения. Пытался прорвать оборону позиций наших войск на Авдеевском направлении, успеха не имел, понес потери и отступил.
– На Южнобужском направлении противник пытается удержать ранее занятые рубежи, осуществляет меры по восстановлению боеспособности, пополнению запасов.

13:06
Руководство Верховной Рады, депутатских фракций и групп Верховной Рады обратилось к президенту Европейской Комиссии и главе Европейского парламента с просьбой ускорить процедуру обретения Украиной полноправного членства в Европейском Союзе.

13:04
В Украине запустили проект "Поруч" по психологической поддержке для подростков и родителей, чью привычную жизнь сломала война – Министерство образования и науки.

13:00
Противник почти потерял возможность наступать где угодно на территории Украины и ведет лишь тактические действия и накопления резервов, которые подвергаются сокрушительным ударам наших ракетных войск, артиллерии и авиации - брифинг советника руководителя Офиса Президента Алексея Арестовича.

12:57
СБУ перехватила разговоры кадыровцев. Захватчик рассказывает своей жене, что украинская артиллерия палит по ним и днем и ночью.

12:54
Военное командование РФ пытается скрыть реальные потери, а «200-е» компенсирует так называемыми ополченцами из «Л/ДНР». «Мобилизация» на временно оккупированных территориях ОРДЛО выглядит как обычный «отлов». А то, как «необстрелянные новобранцы» бросают на передовую, больше напоминает сознательное уничтожение. Об этом свидетельствуют фактически все разговоры оккупантов, которые перехватывает СБУ.

12:53
"Отчитывается 58 отдельная мотопехотная бригада им. гетмана Ивана Выговского: Вражеская БМП-2, равномерно размазанная по украинскому чернозему" - Минобороны.

12:51
Подорванный российский ЗРК "Тор М1".

12:49
Каждый день военнослужащие наносят сокрушительные удары по российскому оккупанту. Каждый час они выполняют возложенные на них задачи. Каждую минуту воины приближают нас к победе! - отдельная мотопехотная Мариупольская бригада.

12:47
Автопарк сил сопротивления Сиверщины пополнился новым экземпляром вражеской техники – 2С19 «МСТА-С» с боекомплектом. Еще одна такая же единица уничтожена в бою – оперативное командование "Север".

12:30
Госпогранслужба рассказала об очередях на границе по состоянию на 12:00 21 марта:
Республика Польша:
- "Ягодин", "Устилуг", "Угринов", "Рава-Русская", "Грушев", "Шегини", "Смольница" - 0 л/а, 0 автобусов, 0 пешеходов;
«Краковец» – 0 л/а, 0 автобусов, 40 пешеходов.
- Словацкая Республика – очереди отсутствуют.
- Венгрия – очереди отсутствуют.
- Румыния – очереди отсутствуют.
- Республика Молдова – очереди отсутствуют.

12:26
В Киевской области ряды ВСУ пополнит еще один трофейный танк. "Ребята только немного подремонтируют, потому что когда забирали - немного поцарапали" - Генштаб ВСУ.

12:07
Оккупанты поднимают возраст "мобилизованных" из ОРДЛО. Очередная волна "мобилизации" сейчас проходит на территории Донецкой области. С целью увеличения количества потенциальных "призывников", оккупанты увеличивают возрастной ценз "военнообязанных" - с 55 до 65 лет. Среди личного состава распространяются слухи и панические настроения, вызванные большими потерями личного состава - Минобороны.

12:03
По состоянию на 11:40 пожар в торговом центре в Подольском районе, возникший 20 марта в результате обстрела, ликвидирован. Погибли 8 человек и 1 человек травмирован. Работы продолжаются, от ГСЧС привлечены 28 человек и 2 единицы техники - ГСЧС.

11:58
Задержанные вчера оккупантами водители гуманитарного конвоя на Волчанск вернулись – заместитель председателя Харьковской ОГА Роман Семенуха.

11:52
"Мы видели ИХ через щель": как живут люди в оккупированном селе Броварского района.

11:47
Обращение Министра обороны Украины Алексея Резникова:
"Огромная роль в том, что планы врага разрушены, а наша оборона становится более активной – у героических защитников Мариуполя. Благодаря их самоотверженности и сверхчеловеческому мужеству спасены десятки тысяч жизней по всей Украине. Мариуполь сегодня спасает и Киев, и Днепр, и Одессу. Все должны это понимать.
Жители Херсона, Энергодара и других городов, которые без оружия протестуют против российских оккупантов, демонстрируют, что воля украинского народа несокрушима. И врагу лучше убраться прочь."

11:34
Комендантский час в Киеве и области начнется сегодня в 20:00 и продлится до 7:00 23 марта (до послезавтра), предупреждает Виталий Кличко.

11:31
Обращение Владимира Зеленского к гражданам ФРГ.

11:29
На территории РФ заблокировали популярные азербайджанские интернет-издания, рассказывающие правду о войне России против Украины, сообщает Посольство Украины в Азербайджане.

11:00
В результате российского ночного обстрела в Подольском районе Киева погибли восемь человек. Прокуратура города начала расследование.

10:28
Генерал Ричард Бэрронс, бывший командующий объединенных сил Британии, ожидает, что если России удастся окопаться и перейти к устойчивой обороне, ее войска перейдут к атакам украинских линий снабжения и транспортной логистики. Также он ожидает усиления обстрелов городов и территорий, которые Россия считает для себя ключевыми.
Бэрронс считает, что следующей крупной целью Кремля станет Одесса, поскольку ее взятие изолирует экономику Украины от торговых путей через Черное море (BBC).

09:38
Британская разведка считает, что основной целью российских сил вторжения остается взятие Киева.
К северу от Киева продолжаются ожесточенные бои, оккупанты не оставляют надежду окружить город. Однако наступление с северо-востока остановлено, а атаки из Гостомеля отражены ВСУ.
Основная часть российских войск остается на расстоянии более 25 км от центра города.

09:32
План работы гуманитарных коридоров 21 марта 2022:
На сегодняшний день согласованы 8 гуманитарных коридоров
ДОНЕЦКАЯ ОБЛАСТЬ
? для эвакуации людей из Мариуполя в Запорожье сегодня будет работать маршруты:
1. Бердянск – Запорожье. Место сбора: спорткомплекс на ул. Мелитопольское шоссе, 27
2. Мангушская община – Запорожье. Место сборов: село Юровка Мелекинского сельского совета, пансионат «Смена»
3. Никольское – Запорожье. Место собрания: школа №2, ул. Парковая, 23
Автобусы час назад выехали из Запорожья.
В Бердянске продолжают дозаправлять частные автомобили мариупольцев, которые двигаются по маршруту.
Адреса для дозаправки: проспект Восточный, 4а и ул. Мелитопольское шоссе, 87б
КИЕВСКАЯ ОБЛАСТЬ
? из поселка Большая Дымерка в Бровары. Место собрания – Дом сельсовета на улице Бобрицкая,1.
Автобусы для эвакуации будут отправлены из Броваров.
? из поселка Ворзель в поселок Белогородка. Место собрания – на улице Садовая, 13.
Автобусы для эвакуации будут отправлены в поселки Белогородка.
? из города Буча в поселок Белогородка. Место сборов – улица Энергетиков, 12
Автобусы для эвакуации будут отправлены из поселка Белогородка
? из села Козаровичи в город Вышгород. Место собрания – тренинговый центр ГУНП.
Автобусы для эвакуации будут отправлены в Вышгород.
ЛУГАНСКАЯ ОБЛАСТЬ
? из города Лисичанск в Бахмут. Место собрания – здание ГСЧС на улице Сосюры, 324.
? из города Северодонецк в Бахмут. Место собрания – дом культуры на улице Химиков, 28.
? из города Горное в Бахмут. Место сборов – улица Первомайская, 42, дом культуры и улица Мира, 136
Автобусы для эвакуации и гуманитарная помощь будут отправлены из Бахмута.
09:25
Ирина Верещук о планируемых на сегодня коридорах эвакуации.
 
09:21
Результат вчерашнего ракетного удара по Киеву. 

09:06
Как попасть в Интернациональный легион территориальной обороны Украины, какие страны сейчас представлены в нем больше всего и к чему нужно готовиться иностранцам, – в нашем материале "40 000 заявок со всего мира. Как устроен украинский Интернациональный легион".

08:45
ГСЧС сообщает, что утечка аммиака на Сумыхимпром ликвидирована, на предприятии идут регламентные работы.

08:07
Страны Евросоюза обсуждают возможность включить нефтяное эмбарго в пятый пакет санкций против России, поскольку предыдущие четыре пакета не заставили Кремль свернуть агрессию против Украины. На этом активнее всего настаивают страны Балтии, в то время как Германия выступает против эмбарго, аргументируя это соображениями сдерживания европейских цен  на энергоносители (Reuters)

07:55
Ночью россияне нанесли два ракетных удара по полигону в Ровненской области, сообщил глава областной ГА Виталий Коваль.

07:45
Утечка аммиака на предприятии Сумыхимпром произошла из-за обстрела предприятия российскими войсками, который повредил один из резервуаров с аммиаком, сообщает ГСЧС. Также ведется ремонт на трубопроводе. Спасатели продолжают работы по осаждению аммиачного облака. По данным на 7.30 утра, один сотрудник предприятия травмирован.

07:29
Российские банкиры Михаил Фридман, Петр Авен и Герман Хан отказались от своего иска против расследовательской компании Fusion GP, в аналитике которой содержались утверждения о том, что бизнесмены входили в круг общения Владимира Путина и помогали Кремлю во вмешательстве в американские выборы 2016 года. Отказ от иска может быть связан с введенными против них и их бизнесов санкциями США (Politico)

06:59
Премьер-министр Новой Зеландии Джасинда Ардерн сообщила, что страна направляет дополнительные $3,5 млн в фонд НАТО, который предоставляет горючее, оборудование связи и средства индивидуального медицинского обеспечения для ВСУ (BBC). 

06:46
Ситуация и характер действий сил обороны существенных изменений в последние сутки не претерпели, информирует Генеральный штаб.
ВСУ и другие подразделения Сил обороны продолжают наносить удары по группировкам войск врага, который пытается удержать захваченные рубежи. В то же время фиксируется снижение интенсивности применения противником пилотируемой авиации.
За предыдущие сутки было поражено 7 воздушных целей врага (1 самолет, 4 БПЛА и 2 крылатые ракеты). Кроме того, бомбардировочная и штурмовая авиация наносила сокрушительные удары по скоплениям техники и живой силе противника.
Оккупанты продолжают террор местного населения и мародерство на временно захваченных территориях. Отмечаются неоднократные случаи размещения российскими оккупантами личного состава, вооружения и техники на объектах гражданской инфраструктуры.

06:43
Турция прилагает активные усилия для прекращения войны между РФ и Украиной, заявил глава МИД страны Мевлют Чавушоглу. Он считает, что сначала необходимо обеспечить гуманитарное перемирие, а затем – долгосрочный режим прекращения огня (Anadolu).

06:17
С момента полномасштабного вторжения России на территорию Украины, с 4 часов утра 24 февраля 2022 года до 24:00 19 марта 2022 года, российские оккупационные войска убили свыше 900 мирных украинцев, почти 1500 получили ранения. Об этом сообщается в отчете ООН по состоянию на 20 марта.
Согласно данным, причиной большинства случаев гибели и ранений мирного населения стали обстрелы тяжелой артиллерией, ракетными системами залпового огня, применение оружия с большой площадью поражения.

06:04
Финляндия готова принять больше украинских беженцев. Об этом заявила премьер-министр Финляндии Санна Марин, пишет YLE.
По словам премьера, власти страны готовы разместить украинцев в комфортных условиях, они получат право на работу, а также возможность для детей посещать школу или детский сад.
Марин подчеркнула, что пока Финляндия приняла немного украинцев, которые спасаются от войны. В соседних странах беженцев гораздо больше. По данным миграционной службы на 18 марта, в Финляндию за защитой обратились 7 916 украинцев.

05:57
В результате попадания снаряда российских оккупационных войск в жилой квартал в Святошинском районе Киева пострадали шесть человек, двое из них госпитализированы. Об этом сообщает КГГА.
Уточняется, что два дома получили значительные повреждения, еще в шестерых взрывной волной выбило окна. Также повреждены помещения двух школ и двух детских садов. Эвакуировано более 200 человек.

05:43
Президент США ДЖО Байден 25 марта во время визита в Польшу может обсудить вопросы введения миротворцев на территорию Украины, поскольку эта страна заявляла, что собирается официально подать в НАТО предложение о миротворческой миссии НАТО в Украине. Об этом заявила посол США в ООН Линда Томас-Гринфлид, сообщается на сайте Миссии США в ООН.
"Что я могу сказать, так это то, что в данный момент американских войск в Украине не будет. Президент ясно сказал об этом, и другие страны НАТО могут решить, что они хотят ввести войска на территорию Украины. Это будет решение, которое они должны принять", - сказала посол.

05:36
По уточненной информации от главы Сумской ОВА Дмитрий Живицкого, в данный момент зона поражения составляет около 2,5 км.
Населенный пункт, оказавшийся под угрозой – село Новоселица. На месте работают аварийные бригады завода и ГСЧС.
Глава ОВА подчеркнул, что для Сум пока угрозы нет, поскольку ветер направлен в противоположную от города сторону.

05:11
21 марта в 4:30 произошла утечка аммиака на Сумыхимпром. Зона поражения - около 5 км. Об этом сообщает глава Сумской военной администрации Дмитрий Живицкий.

04:50
В ГСЧС уточнили информацию по количеству жертв авиационного удара российских оккупантов по Подольскому району Киева.
"На месте погибли четыре человека и один человек травмирован. Информация уточняется", - сказано в сообщении в Facebook.
По состоянию на 2:18 21 марта пожар удалось локализировать на площади 1500 кв. м, отметили в ГСЧС. Борьба с огнем продолжается.

04:26
Вчера, 20 марта, российские оккупационные войска продолжили наносить ракетно-бомбовые удары по территории Украины, активно применять средства воздушного нападения, атакуя мирное население. Об этом сообщает Генштаб ВСУ по итогам 25 дня войны.
Враг не смог осуществить планы по выходу на административные границы Донецкой и Луганской областей, окружению Киева и установлению контроля над левобережной частью Украины.
"Частично врагу удалось добиться цели в Донецком операционном районе и удержать сухопутный коридор в южной части Херсонской, Запорожской и Донецкой областей", - сказано в сообщении.
Ситуация по направлениям:
На Волынском направлении высокая вероятность провокаций спецслужб России с целью втянуть Беларусь в войну с Украиной.
В Полесском направлении наступления не было. Противник укрепляется и готовится к наступлению на Киев. На отдельных направлениях ВСУ блокировали оккупантов.
На Северском направлении захватчики продолжают перегруппировку, не могут организовать логистику для обеспечения подразделений.
На Слобожанском направлении наступления не было, но оккупанты скрыто к нему готовятся.
На Донецком и Луганском направлениях ВСУ отразили семь атак врага, уничтожены 12 танков, девять БМП, три автомобиля, около 170 оккупантов. Подразделения ПВО сбили один вражеский Су-34 и один вертолет захватчиков. Противник продолжает наносить авиационные удары по мирному населению Мариуполя, а также по металлургическому комбинату Азовсталь.
На Таврическом направлении оккупанты препятствуют проукраинским митингам на временно оккупированных территориях Херсонской и Запорожской областей, пытаются установить в населенных пунктах свою власть.

04:10
В Польше намерены конфисковать российское имущество, которое находится на территории страны. Об этом заявил премьер-министр Матеуш Моравецкий в интервью Wprost.
По словам премьера, в Польше сейчас существует конституционное ограничение на такие действия. Принять решение может сейм.
"С одной стороны, у нас есть конституционные ограничения на такое действие, связанное с правами собственности, а с другой - все больше поляков не понимают, почему, если итальянцы конфискуют яхты российских олигархов, мы не можем проводить такие действия в нашей стране . Мы хотим осуществить это через сейм и решили, что оппозиция должна быть вовлечена в этот процесс", - подчеркнул он.

03:58
Во Львовской области несколько церковных общин УПЦ МП перешли в подчинение Православной церкви Украины. Об этом сказано в сообщении Львовско-Сокальской епархии ПЦУ.
Покинул МП приход Червонограда, а также мужской монастырь Львова. Решение утвердил митрополит Львовский и Сокальский Димитрий.

03:47
В Черниговской области украинские военнослужащие уничтожили два КАМАЗа оккупантов с боеприпасами и провизией. Фото опубликовало в Facebook оперативное командование Север.

03:41
В Белом Доме заявили о возможном расширении пакета санкций против России за новое вторжение в Украину. Они могут коснуться большего количества банков и незатронутых секторов экономики, связанных с нефтью и газом, заявил в интервью CBS заместитель директора Национального экономического совета Белого дома Далип Сингх.
"Мы можем расширить наши санкции. Принять меры, ввести санкции, которые мы уже применяли, направив их против других целей", - сказал он.

03:35
Блокада украинского побережья Черного и Азовского морей может обострить гуманитарную ситуацию в Украине. Об этом пишет в Twitter Минобороны Британии.
Россия таким образом препятствует поставкам жизненно важных грузов украинскому населению.

03:27
В Охтырском районе ракета российских оккупантов попала во двор мирных жителей. Видео опубликовал в Telegram глава Сумской военной администрации Дмитрий Живицкий.

02:41
Советник мэра Мариуполя Петр Андрющенко заявил, что местная власть отказывается сдавать город врагу и переходить на сторону российских оккупантов.
"Говорят, россияне предлагают мэрии Мариуполя перейти на сторону России. Дали времени до утра сформировать ответ. И зачем так долго ждать, если ответ готов заранее. Х*й  вам, а не Мариуполь", - написал он в Facebook.

02:29
В Беларуси три банка с 20 марта отключили от системы SWIFT. Об этом пишет беларуский ресурс Взгляд в Telegram.
Речь идет о Банке развития Беларуси, Белагропромбанке и банке Дабрабыт. Причина - санкции Евросоюза.
Уточняется, что на территории стран ЕС стало невозможно расплатиться картой Белагропромбанка.

02:13
Словения собирается вернуть своих послов в Киев. Об этом заявил премьер-министр Словении Янез Янши.
"Словения скоро отправит своих дипломатов обратно в Киев. Они волонтеры. Мы работаем над тем, чтобы ЕС сделал то же самое. Украина нуждается в прямой дипломатической поддержке", - написал он.

01:49
В Подольском районе Киева после авиаудара российских оккупантов загорелся торговый центр и автомобили, которые находились на третьем и четвертом этажах на парковке. Об этом сообщает ГСЧС.
Ликвидируют пожар 11 единиц техники и 63 сотрудника службы, борьба с огнем продолжается. Информация о погибших и пострадавших уточняется.

00:56
Тезисы из обращения президента Владимира Зеленского по итогам 25 марта.
"Уже 25-е сутки, когда русские военные ищут и никак не могут найти придуманных ими же «нацистов», от которых они хотели якобы защищать наших людей. Как они ищут и не могут найти украинцев, которые бы встретили их с цветами. Хотя бы в каком-нибудь городе нашего государства. Хотя бы в какой-нибудь деревне. А главное – российские военные никак не находят дорогу домой. Поэтому наши военные помогают им с дорогой на суд Божий".
...
"В блокадном Мариуполе российская авиация сбросила бомбу на школу искусств. Там прятались люди. Укрывались от обстрелов, от бомбардировки. Там не было военных позиций. Там было около четырехсот мирных людей. Преимущественно – женщины и дети, люди постарше. Они – под завалами. Мы не знаем, сколько живых.
Но знаем, что того летчика, который сбросил бомбу, мы обязательно собьем. Как уже сбили около сотни других таких же массовых убийц".
...
"Ну, а у российских пропагандистов сегодня довольно сложная задача.
Ведь в первый раз в истории президент иностранного страны выступал в Кнессете по видеосвязи. И перед народом Израиля. Президент Украины, которую в Москве обвиняют в «нацизме», выступал в Кнессете перед народом Израиля. Уже один этот факт подтверждает, как в Москве все не так".
...
"Херсонская область сегодня снова сражалась. Я им благодарен. Снова на улицах. И как всегда – за нас всех, за Украину. С национальными флагами. И с нашей, украинской храбростью. Без оружия против оккупантов. Против выстрелов и военных машин. Это подвиг, вдохновляющий всех нас. Это Украина, которой мы гордимся. Это украинцы, которым я безмерно благодарен. Как и весь наш народ".
...
"Лично вручил государственные награды украинским разведчикам. Прошу отнестись с пониманием – я не могу назвать публично их имена. Но поверьте, что вклад этих людей в нашу оборону настолько весом, что ордена и звание Герой Украины для них – это минимум, который мы можем им дать. Чтобы просто отблагодарить. Им и всем нашим героям. Благодаря которым мы держимся. И неплохо".

00:46
Глава МИД Дмитрий Кулеба заявил о подготовке пятого пакета санкций Евросоюза против России. Этот вопрос он обсудил с верховным представителем ЕС по иностранным делам Жозепом Борреллем.
По словам министра, "давление будет расти до тех пор, пока это потребуется, чтобы остановить русское варварство". Также предметом обсуждения стала помощь украинским беженцам, которые были вынуждены бежать от российских бомбежек в страны Евросоюза.

00:29
Обращение президента Владимира Зеленского по итогам 20 марта.
"Уже 25-е сутки, как российские военные ищут и никак не могут найти придуманных ими же «нацистов», от которых они хотели якобы защищать наших людей. Как они ищут и не могут найти украинцев, которые бы встретили их с цветами. А главное – российские военные никак не находят дорогу домой. Поэтому наши военные помогают им с дорогой на суд Божий", - сказал глава государства.

00:22
Житель Киева показал последствия ракетного удара России в своей квартире. В помещении выбиты стекла и повреждены оконные рамы. Он утверждает, что в момент взрыва находился дома и чудом остался жив.

00:06
Мэр Киева Виталий Кличко сообщает, что на месте взрыва в столице спасатели ликвидируют очень сильный пожар - это территория одиного из торговых центров в Подольском районе.
Известно, что один человек погиб. На месте работают все службы - спасатели, медики, полиция. Информация уточняется.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live