Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

2.03.2022

23:49

Радник Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що 4 березня Держдума та Рада Федерації можуть запровадити у Росії військовий стан. "З тотальною забороною на будь-які мітинги, відключенням будь-якого зв'язку із зовнішнім світом, продовольчими та фінансовими обмеженнями".

23:35

Сьогодні ввечері в Румунії відбулися дві авіакатастрофи поспіль: спочатку зник з радарів літак МіГ-21 LanceR, а потім вертоліт Puma IAR-330, що вилетів на його пошуки. Незабаром було знайдено місце аварії вертольота, всі п'ять людей, що знаходилися на його борту, загинули. Пошуки винищувача та його пілота продовжуються.

23:09

Дані про злочини РФ в Україні до Міжнародного кримінального суду передали 38 країн, пише глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс.

22:37

Глава фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія, який бере участь у переговорах з Росією, спростував, що зустріч відбудеться у Біловезькій пущі: "Переговори справді будуть, але місце інше. Усі деталі пізніше".

22:34

Зеленський підписав указ про створення Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань, він має допомагати громадянам, постраждалим від війни.

“Через військове вторгнення Росії в деяких українських містах і селах склалася вкрай важка гуманітарна ситуація. Чимало людей втратили свої домівки або залишилися без доступу до води, їжі, ліків, предметів першої необхідності”, — зазначають в Офісі президента.

Штаб працюватиме у трьох напрямах:

гуманітарна допомога від урядів іноземних держав і міжнародних організацій;

допомога від великого бізнесу військовим адміністраціям і громадам;

допомога від органів влади військовим адміністраціям і громадам.

Головою Координаційного штабу буде керівник Офісу президента Андрій Єрмак, також у нього увійшли заступник голови ОП з питань соціальної політики та охорони здоров'я, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, по одному представнику від Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров'я та Міністерства соціальної політики.

22:16

У Харкові пролунав потужний вибух у районі заводу ім. Шевченка, повідомляє Антон Геращенко.

22:00

Територіальна оборона ЗС України:

1 березня під Крутами Чернігівської області ЗСУ та сили Тероборони вступили у бій із російською армією. За свідченням мешканців громади, після бою трупи загиблих російських солдатів та офіцерів збирали по всій окрузі та на двох КАМАЗах відвезли у бік Сумщини.

Через 104 роки герої першого бою під Крутами помщені.

21:56

Президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду з мерами міст, головами обласних державних адміністрацій та керівниками військових адміністрацій, повідомяє Офіс президента.

Обговорили поточну безпекову ситуацію в країні, підготовку міст до оборони та її перебіг, зведення укріплень, КПП, забезпечення технікою та зброєю тощо.

21:55

Через обстріл російських окупантів постраждав Успенський собор Харкова. У цей час там ховалися люди, але, на щастя, ніхто не постраждав.

21:51

Гроші з єПідтримки тепер можна витрачати на будь-які продукти чи товари, повідомляє Міниістерство Інфраструктури. Програма вже не має обмежень на конкретний напрямок бізнесу. "Ми розуміємо, що зараз кожна гривня може врятувати чиєсь життя або суттєво допомогти", - пише міністр у Telegram.

21:50

Сили спеціальних операцій обіцяють не брати в полон російських артилеристів, адже ті обстрілюють мирні українські міста: “Ви, черв'яки, стали нашою ціллю номер один”.

21:39

Чотири російські винищувачі порушили повітряний простір Швеції. ВПС країни ініціювали перехоплення та задокументували інцидент фотозйомкою.

У порушенні кордону брали участь два Су-27 та два Су-24. Порушення було коротким і відбулося на схід від острова Готланда.

21:33

За даними Укрзалізниці , російські окупанти завдали ракетного удару по Південному залізничному вокзалу. Снаряд вдарив неподалік готелю Ibis, будівля вокзалу значних пошкоджень не отримала. Інформація для постраждалих уточнюється.

За даними Антона Геращенка, постраждала теплотраса.

21:19

Член Сенату США Бен Сасс відправив російський корабель у вже всім відомому напрямку.

21:16

Росія завезла в Україну касетні боєприпаси та вакуумні бомби, заборонені Женевською конвенцією, заявила посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

"Ми бачили відео, на яких російські війська перекидають в Україну вкрай смертоносну зброю, якій немає місця на полі бою"

21:10

Міністр оборони Олексій Резніков:

"Шановні українці!

160 годин оборони.

Росія не витримала і почала визнавати втрати. Це сталося завдяки героїзму наших захисників і захисниць. А також завдяки бійцям інформаційного фронту, які прорвали інформаційну блокаду.

Час посилити тиск на ворога, який втратив ініціативу. Час перейти до тотального опору!

Наша армія успішно зустрічає лобові атаки російських окупантів.

Наші спеціальні підрозділи – ССО, спецназ СБУ і Головного управління розвідки – ефективно нищать російські війська на марші.

Звертаюся до громадян, які перебувають на тимчасово зайнятих ворогом територіях. З вашою допомогою наша армія швидше здолає і вижене окупантів.

Треба позбавити російські війська тилової підтримки.

Не чіпайте танки. Тільки, якщо дуже хочеться.

Знищуйте тилові колони. Вони йдуть за колонами з бронетехнікою.

Якщо ворог залишиться без палива, боєкомплекту, їжі, інженерної та ремонтної підтримки, він стане безпорадним.

Мисливці. Єгері. Лісники. Ви знаєте кожну стежку і кожен ярок у вашому краю. Це ваш час.

Ворог повинен відчути, що кожен крок без запрошення по українській землі може стати для нього останнім.

Треба, щоб в окупанта була тільки одна мотивація – якнайшвидше втікти з нашої країни.

Слава Україні!"

21:08

У Києві потужний вибух!

20:45

Росіяни обстріляли цивільний корабель у порту "Ольвія" (Миколаїв). Постраждало судно Banglar Samriddhi під прапором Бангладеш. Для порятунку екіпажу направлено 2 буксири, розповіли в Адміністрації морських портів України.

20:29

Затримані російські розвідники просять забрати їх додому.

20:05

МВС: ухвалено рішення віддавати полонених російських солдатів їхнім матерям, якщо вони приїдуть за ними до України, до Києва.

Що потрібно зробити, щоб повернути свого сина з полону?

1. Щоб дізнатися, чи знаходиться ваш син у полоні або загинув, необхідно зайти в телеграм-канал Вантаж 200 - https://t.me/gruz_200_ukr

Або зателефонувати на гарячу телефонну лінію Міністерства оборони України – "Повернися живим з України" на багатоканальні телефони.

+380894201860
+380894201861
+380894201862

Або написати на пошту: Vernis_iz_ukraine@gmail.com

2. Потім, якщо ви отримали підтвердження, що ваш син перебуває у нас у полоні, мами російських солдатів мають дістатися Києва.

Після вторгнення фашистської армії Путіна та закриття повітряного простору, це можна зробити лише таким способом:

Добирайтеся до Калінінграда чи Мінська. Звідти автобусами чи таксі до польського кордону.

Потім через територію Польщі потрібно буде дістатися КПП з Україною.

Там вас зустрінуть та супроводжують до Києва, де передадуть вам вашого сина.

Ми, українці, на відміну від путінських фашистів, не воюємо з матерями та їхніми полоненими дітьми.

Чекаємо на вас у Києві!

20:04

Українців попереджують, що ворог готує так званий діпфейк з президентом Володимиром Зеленським, на якому нібито він розповість про капітуляцію України. Насправді це фейкове відео, створене через алгоритми машинного навчання, його мета — дезорієнтувати, посіяти паніку, зневірити громадян і схилити наші війська до здачі.

19:59

Сьогодні рятувальники Бучанського району спільно з волонтерами евакуювали понад двісті мешканців із Бородянки. Люди понад дві доби були заблоковані під завалами, перебували у підвалах та льохах, повідомляє ДСНС.

19:53

Хоч ворог не припиняє обстрілювати Волноваху, звідти вдалось евакуювати близько 200 мирних громадян, розповіли в Донецькій ОДА.

19:42

Болгарія наказала двом російським дипломатам залишити країну протягом 48 годин, повідомило сьогодні Міністерство закордонних справ у Софії. Росіян звинувачують у шпигунській діяльності, пише The Sofia Globe.

19:41

Українські бійці взяли в полон 22 російські танкісти.

19:37

Наочно: результати голосування Генасамблеї ООН за резолюцію із засудженням агресії Росії проти України.

Результаты голосования Генассамблеи ООН за резолюцию с осуждением агрессии России

19:33

Українська делегація візьме участь у другому раунді переговорів із РФ у Біловезькій пущі, повідомили LIGA.net в Офісі президента.

19:24

Борис Львін, радник директора Світового банку від РФ, став першим російським чиновником, який пішов у відставку на знак протесту проти нападу Росії на Україну. Львін пропрацював у Світовому банку понад 24 роки.

"З огляду на поточні події, я більше не можу асоціювати себе з моїм урядом і змушений піти у відставку з посади", - заявив він.

19:23

Остнащення "однієї з найсильніших армій світу". Служба безпеки показала, з чим росіяни приїхали захоплювати Україну.

19:18

ВЕСЬ СВІТ ПРОТИ ПУТІНА. 141 країна вимагає від Росії припинити вторгнення до України. Відповідне рішення абсолютною більшістю голосів сьогодні прийняла Генасамблея ООН.

За резолюцію проголосувала 141 країна, проти – 5 країн, 35 країн утрималися. За Росію – лише Лукашенко, Кім та Асад. Резолюція вимагає, щоб Росія "негайно, повністю та беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів". Тобто – повернула Україні Крим та Донбас.

19:10

Житель РФ з Бурятії, який потрапив у полон, розповідає, що у командування немає жодного плану, а забезпечення російської армії погане. Також йому дали поговорити із рідними.

19:02

Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 18.00 2 березня 2022 року

"Триває сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському вторгненню.

На Волині підрозділами ЗСУ створено надійну систему оборони. Ведеться постійне спостереження за характером дій противника, який проводить демонстраційні дії вздовж кордону України.

На приморському напрямку українські захисники продовжують ведення оборонної операції, успішно стримуючи переважаючі сили противника. Нашими підрозділами знешкоджено десант, що намагався висадитись в районі міста Миколаєва.

Продовжують мати місце факти здачі у полон груп російських солдатів та офіцерів, а також відмов продовжувати наступ.

Повітряними Силами ЗСУ здійснюється відбиття нападів з повітря. З початку російського вторгнення по території України ворогом випущено понад 180 ракет. Крім військових об’єктів значних втрат зазнала цивільна інфраструктура та житлові квартали населених пунктів.

Російські окупаційні війська порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права вдаються до мародерства та вбивств місцевого населення, зокрема і дітей. Моральний дух окупаційного війська вкрай низький.

За поточну добу до тридцяти бойових літаків порушили повітряний простір України, переважно з боку Республіки Білорусь, та здійснили бомбардування цивільного населення.

Підрозділи ЗСУ звільнили Макарів Київської області та закріпились у місті.

Визначені сили та засоби здійснюють оборону міста Києва, продовжують вести систематичні бойові дії та утримувати визначені райони.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та військовій техніці!

Слава Україні!!!"

19:00

Внаслыдок ранкового ракетного удару по центру Харкова загинули четверо людей, 15 дістали поранення. Аварійно-рятувальна операція триває. Під ракетний удар потрапили танкове училище, університет повітряних сил, адмінбудівля поліції.

Слідчі порушили справу за за ч.2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

18:52

У Міноборони показали розбиту техніку ворога, орієнтування на яку дали прості українці у спеціальному чат-боті: t.me/stop_russian_war_bot

18:46

Генштаб ЗСУ опублікував захоплені документи російських окупантів, з яких видно, що план повномасштабного вторгнення було затверджено ще 18 січня, а операція із захоплення України мала пройти протягом 15 діб – з 20 лютого до 6 березня.

Скриншот из Facebook Генштаба ВСУ, документ о вторжении

18:43

Українська делегація їде на переговори до Біловезької пущі, повідомили LIGA.net в Офісі президента.

18:40

У Баришівці на Київщині підірвали міст після проходу російської армії, відрізавши їй шлях до відступу. Наразі українська армія знищує ворога з повітря.

18:36

Мін'юст США створює спецпідрозділ KleptoCapture для пошуку та вилучення підсанкційних активів російських чиновників та олігархів, повідомляє CNN.

18:30

Збройні сили України зі складу 93-ї бригади Холодного Яру розбили загін російських окупантів. Росіянам, що залишилися живими, надали медичну допомогу.

18:26

Глава МЗС Дмитро Кулеба говорив телефоном із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Домовилися про посилення санкцій. Кулеба наголосив, що потрібна додаткова допомога зброєю, особливо для ВПС.

18:18

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого разом з 95-ою окремою десантно-штурмовою бригадою звільнили Макарів (Київська область) та закріпилися там, повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний. Цей напрямок важливий для росіян, щоб перекрити шляхи виходу з Києва на Захід. Наразі їм нічого не вдається, російські війська утримують лише позиції на північному заході столиці.

18:17

Координатор розслідувального гурту Bellingcat Христо Грозев повідомив, що за даними неурядових організацій Росія почала блокувати YouTube.

Blocking of @YouTube in Russia has begun, according to digital freedom NGO/lawyers @RuBlackListNET
— Christo Grozev (@christogrozev) March 2, 2022

18:11

Повне відео із Запорізької області. Люди без зброї блокують колону російських окупаційних військ.

18:09

Тростянець, Сумська область. Самохідна артилерійська установка росіян знищена ударом Байрактару.

18:02

Президент Литви (2009 - 2019) Даля Грібаускайте пише: "Боягузливий Захід? Чи співучасники військових злочинів Путіна?". Колишній лідер Литви звернулася до країн Заходу із вимогою негайно посилити допомогу Україні: "Повторення мантри про те, що НАТО не може допомогти Україні, виглядає жалюгідно та демонструє боягузтво Заходу".

18:00

Наслідки обстрілу харьківської міськради.

17:58

Російські війська знищують цивільну інфраструктуру на Донеччині. У штабі ООС розповіли про обстріли окупантів та про те, як рятувальники ліквідують їхні наслідки.

17:51

Відомий український телеведучий Андрій Джеджула показує результати російського вторгнення до України. "Ви думаєте, що вам вдасться зламати нашу країну після цього? Я так НЕ думаю".

17:44

Як виглядає бізнес-ізоляція Росії на зараз (дані Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки). Про свій вихід з РФ вже повідомили:

- Електроніка: Apple, Intel, AMD, Dell

- Автомобілі: Land Rover, Jaguar, Volksvagen, Chevrolet, Opel, Peugeot, Citroen, Renault, Mercedes, BMW, Audi, Škoda, Porsche, General Motors, Ford, Audi, Volvo, Scania, мотоцикли Harley Davidson

- Енергетика: Shell, BP, Equino, ExxonMobil

- Доставка: FedEx, UPS

- Спортивні товари: Nike

- Розваги: Disney, Universal Pictures, Warner Bross, Spotify

- Авіація: Boeing, Airbus

- Фінанси: SWIFT, American Express

17:40

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом. Подробиці не повідомляються.

17:37

Десятки та сотні тисяч українців по всій Україні виходять на акції та перекривають шляхи руху російської окупаційної армії. Люди без зброї зупиняють вторгнення і змушують росіян скласти зброю або розвернутися та повернутися до Росії.

17:35

Мер Чернігова Владислав Атрошенко почав виплачувати премії за затриманих окупантів.

17:30

Президент України Володимир Зеленський у Києві у своєму офісі. Він відмовився залишати столицю і майже цілодобово працює – координує захист країни, спілкується із західними політиками, дає інтерв'ю журналістам.

17:25

Оперативна інформація про деякі напрямки російського вторгнення.

– На територію Балаклії Харківської області увійшли російські війська. Мер міста заявив, що місцева влада із загарбниками не співпрацюватиме;

– Російські військові не увійшли до міста Енергодар Запорізької області. На підступах до міста колону заблокували місцеві мешканці;

- Росіяни продовжують бомбардувати мирне населення в Маріуполі. За останніми даними, вже 42 людини поранені. Десятки будинків та пологовий будинок пошкоджено. Знищено школу та гуртожиток для переселенців;

- Внаслідок авіаудару по Коростеню знищено телевежу. Відомо про чотирьох загиблих та п'ятьох поранених.

17:23

Найнебезпечніші напрями в Київській області на 17:00, за словами губернатора області:

- Буча;

- Ірпінь;

- Гостомель;

- Житомирська траса;

– Північ Вишгородського району.

17:22

У Рівному перший випадок конфіскації автомобіля на користь армії чи тероборони. Водій авто був п'яним.

17:18

Черговий російський полонений. Пішов воювати проти України за 60 000 рублів, що ледь перевищує $500.

17:15

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко обурений бездіяльністю Ізраїлю на тлі ракетного удару російських окупаційних військ у районі меморіалу Бабин Яр у Києві, включно з ударом по єврейських похованнях. "Вибачте, а Ізраїль вже ввів жорсткі санкції проти РФ? Заборона авіарейсів для компаній РФ, заморожування рахунків? Може зняв заборону на постачання Україні зброї? Якщо ні, то чому? Якщо ні, то коли?". На фото – українські воїни, які захищають країну від російського вторгнення, у Синагозі читають молитву "Шма Ісраель".

17:11

В одному з анонімних пабліків, де публікуються фото та відео трофеїв українських військових, з'явилися захоплені документи росіян. Згідно з цими паперами, війна Росії проти України мала тривати 15 діб - з 20.02.2022 по 06.03.2022. На цей момент очевидно, що росіяни не виконали жодного пункту з військового плану вторгнення.17:09

Футболіст Андрій Ярмоленко звернувся до російських футболістів: "Чому ви сидите як обісрані та мовчите?".

17:07

Последствия боев с российскими оккупантами в украинских городах.

16:56

В Миколаївській області (Україна) група російських окупантів здалася в полон української армії. Висадка на українську землю, що очевидно, для росіян пройшла вкрай невдало.

16:55

Наслідки обстрілу Авдіївки з ракетної системи "Смерч".

"На щастя, всі снаряди лягли поряд із містом, постраждалих немає", — заявили в Донецькій ОДА.

16:52

У Водяному (Запорізька область, Україна) російські окупаційні війська відкрили вогонь по цивільним. Одній людині відірвало ногу.

16:48

Вказівники для росіян на Донеччині.

16:34

Жителі Енергодара вийшли проти російських окупантів.

16:34

В Офісі президента України прокоментували LIGA.net плани Росії поставити в Україні маріонеткову владу у вигляді екс-диктатора Віктора Януковича. Коментар надав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк:

"У них повна відсутність розуміння, що таке Україна, що це за країна. Жодної об'єктивної аналітики у росіян ніколи не було - звідси такі вбивчі рішення. З цього ж ряду – пропагандистські розповіді про "масову зустріч російських танків квітами". Насправді ж, ніяких, навіть одиничних "зустріч" не було - тільки ненависть, найжорстокіше знищення цих самих танків і навіть масові спроби зупинити бронетехніку своїми тілами. Помилково сподівалися, що до них віднесуться по-доброму в країні, яка ненавидить будь-яких загарбників. Із цього ж і впевненість російських еліт у тому, що у нас вулицями марширують стотисячні армії націоналістів. Коротше, взагалі нічого не розуміють про Україну. Другий аспект цієї дивної історії полягає в тому, що Янукович – це ж абсолютно "політичний труп". Настільки давній аутсайдер із токсичною репутацією, що згадка його прізвища звучить навіть якось зухвало. (Це рішення лише) спровокує тільки ще більший опір. Як, до речі, і прізвища Медведчука та Мураєва. Цілком негативні персонажі з мінусовою репутацією. Йдеться навіть не про тотальну відсутність менеджерських навичок та безпремірну дурість вказаних персон. А про їхню повну несумісність з українським контекстом", - заявив Подоляк.

16:31

Польща пропонує Європейському Союзу надати Україні пакет підтримки для відновлення інфраструктури на 100 млрд євро. Відповідну пропозицію вніс прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомив український прем'єр Денис Шмигаль після розмови із колегою. "Дружній крок, який залишить слід в історії. Українці знають і цінують вашу підтримку! Дякуємо", - сказав Шмигаль.

16:30

Український футболіст Ярослав Ракицький розриває контракт із російським клубом "Зеніт" на знак протесту проти вторгнення російської армії в Україну. "2 березня на прохання Ярослава Ракицького достроково припинено дію контракту з ним", - йдеться у заяві клубу.

16:26

Повідомляє наш читач та підписник з Херсону: "Херсон. Орки розповзлися містом, голодні, грабують продуктові магазини. Виставили блокпости на вузлових вулицях та виїздах з міста. Вночі була стрільба, територіальна оборони чи інші чинили опір. Орки спалили ТРЦ Фабрика, росіяни наносять удари артилерією чи танкам по житлових будинках. Є загиблі серед мирного населення - орки стріляли просто так. Про втрати у орків точно невідомо, кажуть про кілька спалених БМП. Розстріляли до 30 молодих хлопців, які спробували з коктейлями Молотова піти на техніку. Вдень повідкривалися деякі магазини, люди ходять, але обережно. Світло, вода є у більшості районів. Орки дуже озлоблені, велика вірогідність, що будуть стріляти навіть у мирних".

16:17

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Куліби:

"[Літаки для України від союзників на Заході] - абсолютно термінова вимога. Наші пілоти героїчно б'ються в повітрі, гинуть, збиваючи російські літаки, які летять бомбити наші міста та вбивати наших цивільних людей. Ми також зафіксували, як російська авіація атакує нашу країну без зальоту на нашу територію. Росія використовує бойову авіацію як варвари. Зрозуміло, Україні потрібна підтримка наших союзників. Є прогрес у цьому питанні. Але ми не можемо чекати. У нас немає тижнів. У нас є дні. Ми повинні вирішити це протягом днів. Це не означає, що якщо нам не дадуть літаки, то ми здамося. Але це означає, що ми продовжуватимемо боротьбу із втратами серед мирного населення, адже Росія продовжує цинічно бомбардувати наші міста. Ми продовжуватимемо нашу боротьбу в будь-якому випадку. Слава Україні".

16:13

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"За дуже, м'яко кажучи, сумнівних обставин Росія потрапила в крісло постійного члена Радбезу ООН. 30 років на цю проблему заплющували очі. Хоча ми й раніше запитували секретаріат ООН, як так могло статися. Нас плескали по плечу: ну, ви ж розумієте. Ну так ось ми більше не розуміємо. Ми порушуємо це питання. І робимо правовий аналіз, на яких підставах Росія залишається постійним членом Радбезу ООН. Ми впевнені, що якщо юридичний аналіз буде проведено, виявиться, що Росія там сидить незаконно. Наразі все залежить від принциповості юристів секретаріату ООН та готовності досліджувати це питання".

16:06

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Сім банків Росії буде відключено від SWIFT. Без перебільшення - ми зубами вигризали кожен із цих банків. Нам довелося боротися. Але ми змогли подолати психологічний бар'єр партнерів і перший крок зроблено. Але хочу запевнити вас: це не останні російські банки, які відключені від SWIFT. Всі банки Росії повинні бути відключені від SWIFT. Інакше всі транзакції, які будуть проводитися, будуть у крові українських дітей та жінок, убитих ракетними ударами Росії. Вдячні світові за допомогу. Але є принципові речі – мораль та людські життя".

16:01

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"МЗС України створило спеціальний сайт про російську агресію проти України WAR.UKRAINE.UA (https://war.ukraine.ua/) На сайті є правдиві пояснення, документація російських злочинів, звірств та варварства. Але також і героїзму українського народу. Будь ласка, розповсюджуйте посилання на цей сайт. Інформаційне поле - це теж поле битви, кожен може допомогти нам перемогти".

15:58

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Усього за тиждень нам вдалося взяти російську економіку в лещата. Вони спираються, але ми не зупиняємося. І прямо сьогодні я говорив з нашими партнерами з ЄС та США, які ще санкції ми, українці, очікуємо. Які ще санкції необхідні, щоб урятувати світ від агресивного божевілля президента Путіна. І ця робота не зупиниться. Не буде такого моменту, що всі санкції вже введені. Продовжуватимемо аж до припинення війни, визволення України та відновлення нашої країни".

15:51

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Україна разом із партнерами веде компанію з депутинізації світу. З росіянами розривають контракти. З ними стало неприйнятно вести справи. Від Гергієва, якого вигнали з Мюнхенського оркестру, і до Russia Today та Sputnik, яких заборонили десятки країн світу. Але найбільші процеси йдуть у торгівлі та бізнесі. Більше 100 світових компаній-гігантів вже повністю або частково припинили роботу з Росією, або планують найближчим часом. Серед них - глобальний поштовий сервіс DHL, найбільша вантажна компанія Maersk, технологічні гіганти Apple, Google, Twitter, Lenovo, HP, Spotify, Dropbox, автомобілі Tesla, BMW, Mercedes, Porsche, Toyota, Ford, Chevrolet, Audi. Фінансові VISA, MasterCard, PayPal. Одяг NIKE, Adidas".

15:47

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Сьогодні генасамблея ООН ухвалить історичне рішення із засудженням агресії Росії та вимогою негайно припинити вогонь і вивести війська з території України, включно з Кримом та Донбасом. Ми очікуємо рекордну підтримку світу. Це буде фіксацією створення нашої міжнародної антивоєнної коаліції. 95 держав світу стали співавторами цього документу. Проголосує за цей документ ще більше держав".

15:45

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Європа перетворилася по суті на наш тил забезпечення: йде потік військової допомоги, щоб ми могли перемогти російських окупантів. Іспанія оголосила, що надасть нам велику кількість оборонного та наступального озброєння. Ми активізували європейський фонд миру, в рамках якого військова допомога від країн ЄС піде системним потоком на сотні мільйонів євро. 38 країн закрили свій повітряний простір для російських літаків: російський літак тепер іде туди ж, куди "пішов російський корабель". Канада та Великобританія закрила свої внутрішні води для будь-яких російських кораблів".

15:42

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Росія зараз почала шукати обхідні шляхи, щоб уникнути санкційного капкану. Їм вдалося знайти три країни. Ми знаємо, що це за країни. І разом з іншими партнерами з цими країнами говоритимемо, щоб не дозволити їм допомагати агресору. Кілька годин тому я говорив зі своєю британською колегою Ліз Трасс. Ми обговорили, як закрити будь-які лазівки Росії для виходу з-під санкцій. Ми будемо буквально душити російську економіку".

15:40

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"День за днем Росія втрачає доступ до всього: до неба, моря, торгівлі, фінансів, технологій, глобальної економіки. Ми перетворюємо шок світу на конкретні рішення, які знищують економіку Росії. Вони знищують наші міста - ми знищуємо їхню економіку".

15:38

Брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

"Українська дипломатія продовжує працювати на перемогу. Наш фронт – через усі столиці світу. Ключові завдання: системне посилення оборони України. Друге – знищення російської економіки. Третє – депутинізація світу. Ми мобілізували міжнародну антивоєнну коаліцію з 86 країн та 15 організацій. 19 країн дають Україні зброю. Деякі з них - вперше у своїй історії. 10 країн дають макрофінансову допомогу. 22 дають гуманітарну допомоу. З 16 країн світу до нас їдуть добровольці, готові разом з нами боротися з Росією. І заявки продовжують приходити".

15:14

У Google зростає популярність запиту "еміграція із Росії". Різке зростання почалося у період з 20 по 26 лютого. Нагадаємо, 24 лютого Росія напала на Україну, Захід запровадив проти РФ потужні економічні санкції.

15:02

Охтирські поліцейські разом із представниками терборони затримали 10 військовослужбовців РФ, повідомляє Нацполіція.

Так, на території Грунської та Комишанської ОТГ поліцейські виявили 10 ворожих військових, які займалися мародерством. Поліцейські затримали зловмисників та взяли участь у передислокації.

"Шановні громадяни, пам'ятайте: у разі виявлення підозрілих осіб негайно телефонуйте на спецлінію 102", - йдеться у повідомленні.

14:56

Російські окупанти обстріляли "ну дуже стратегічний" об'єкт – Лисичанський пивний завод, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Один цивільний загинув.

"Гатять без розбору, куди попадуть, страждають мирні жителі. Починаємо розбирати завали", - повідомив Гайдай.

14:52

Прокурори Київської обласної прокуратури заарештували 10 військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, підозрюваних у зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України (ч.3 ст.110 КК), повідомляє Офіс генпрокурора.

Під час оборони позицій ЗСУ затримали 10 окупантів. За даними слідства, серед затриманих - командир танка окремої гвардійської мотострілецької бригади та рядові солдати військових частин агресора.

"Вони вторглися в Україну з метою захоплення її територій та виконують злочинні накази керівництва РФ щодо вбивств військовослужбовців ЗСУ та мирного населення", - сказано в повідомленні.

Наразі всі підозрювані перебувають під вартою.

14:45

З початку російського вторгнення в Україну загинуло понад 2000 українців, за винятком військових, повідомляє ДСНС.

14:40

На станції метро в Києві виявили диверсантів, один з яких ховав у дитячій іграшці боєприпаси, повідомляє КМДА.

Станції метро працюють як укриття цивільного захисту. Тому поліцейські цілодобово та ретельно здійснюють заходи безпеки.

Поліція закликає: у разі виявлення підозрілих осіб дотримуватись заходів особистої безпеки та негайно повідомляти правоохоронців.

14:37

Спеціалізована прокуратура об'єднаних сил розпочала розслідування щодо керівника Станично-Луганської селищної військово-цивільної адміністрації та його двох заступників за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК).

"Встановлено, що вони навмисне вчинили і продовжують вчиняти дії на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України. В умовах воєнного стану ці представники місцевої влади перейшли на бік країни-агресора. Вони надають допомогу окупантам матеріально-технічною базою", - сказано у повідомленні.

14:27

Голова правління НТКУ Микола Чернотицький повідомляє, що після атаки на харківську телевежу зникло місцеве мовлення в T2 по всій області. Включно з Суспільне Харків.

"Тварі скинули 2 бомби", - написав він.

14:22

Після обстрілу міста Сєверодонецьк у дитячому садку в районі проспекту Центральний 61 пошкоджено дах та перебито тепломережу. У підвальному приміщенні перебуває близько 10 осіб (8 дітей). Вживаються заходи щодо їх евакуації. Про це повідомляє Сєвєродонецька міська військово-цивільна адміністрація.

14:19

Офіційної інформації про те, що армія Білорусі бере участь у бойових діях в Україні, наразі немає. Окремі сигнали перевіряються. Про це на брифінгу повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

14:16

Китай вітає початок переговорів між Україною та Росією і сподівається, що сторони продовжать діалог і "шукатимуть політичне рішення, яке відповідає законним інтересам безпеки обох сторін", - заявив на брифінгу офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

14:14

Російські війська знову вдарили ракетою по центру Харкова у районі міськради.

14:13

Жителі Конотопа Сумської області влаштували "коридор ганьби" російським військовим, які прийшли висунути свій ультиматум місцевій владі, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

"Окупанти пригрозили масованим обстрілом міста, якщо мерія відмовиться його добровільно здати. У свою чергу, місцева громада послала їх "слідом за російським кораблем", - сказано в повідомленні.

13:59

Депутат Роман Костенко показав відео допиту полонених російських окупантів.

13:57

Telegram-канал Вертикаль повідомляє, що ЗСУ знищили командний пункт росіян у селі Дитятки під Чорнобилем.

"Начальник штабу 36 армії Східного військового округу генерал-майор Сергій Нирков втік під час спецоперації ЗСУ у Білорусь, місто Мозир, покинувши особовий склад, який було знищено нашою армією", - сказано в повідомленні.

13:55

Повний брифінг радника керівника офісу президента Олексія Арестовича.

13:50

У Росії майже закінчилися ракети "Калібр", вони б'ють найменш точними комплексами "Іскандер", заявив на брифінгу радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

13:48

Великобританія має намір на Генеральній Асамблеї ООН забезпечити "найрішучіший засуд Росії". Про це прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон сказав під час телефонної розмови президенту Володимиру Зеленському.

13:46

Головне управління розвідки Міноборони на офіційному сайті виклало фотографії, "які якнайточніше показують ціну "руского міра", і те, як ми його тут зустрічаємо".

Увага, фото можуть шокувати!

13:39

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомляє , що окупанти обстрілюють Попасну.

"Влучили у Попаснянський вагоноремонтний завод. Інформацію про постраждалих уточнюємо", - написав голова ОДА.

13:30

Одна з бригад Збройних сил України закріплюється на околицях тимчасово окупованої Горлівки Донецької області, вперше з початку російського вторгнення українські війська розпочинають наступ, заявив на брифінгу радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

13:23

Вночі, 1 березня, у Київській області розпочалася запекла повітряна битва між парою винищувачів МіГ-29 бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України та парою російських Су-35С, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

В результаті повітряного бою обидва літаки окупантів було знищено. Разом із ракетами класу "повітря-повітря" з МіГ-29 по окупантах відпрацювали і керовані зенітні ракети комплексу С-300 місцевої зенітної ракетної бригади повітряного командування "Центр".

На жаль, внаслідок цього бою Повітряні Сили втратили один МІГ-29. Пілота шукають.

13:17

Усі чоловіки призовного віку, які прибувають на Львівщину з інший областей, мають стати на військовий облік. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Не пізніше 24 годин після прибуття до Львівської області чоловіки зобов’язані з’явитися у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки у Львівській області та стати на військовий облік.

"Керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, всі, хто розміщує та поселяє внутрішньо переміщених осіб, повинні забезпечити виконання вказаних вимог та невідкладно інформувати територіальні центри та районні військові адміністрації", - зазначив Козицький.

13:16

Російські війська, які намагалися висунутись 1 березня у бік Миколаєва, розбиті. Наразі йде знищення десанту РФ. Про це на ранковому брифінгу повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

13:12

Оперативна інформація станом на 12.00 2 березня від Генштабу ЗСУ.

Збройні Сили України на окремих напрямках починають перехоплювати ініціативу у російських окупантів. Ворог намагається втримати боєздатність своїх підрозділів розуміючи, що “легкої прогулянки” не вийшло. Він намагається уникати прямих зіткнень не тільки з Українським військом але й цивільними мешканцями, які блокують рух його колон. На території України перестає діяти російська пропаганда і “освободітєли” усвідомлюють, що їх тут ніхто не чекав.

На Волинському напрямку противник втратив ініціативу та активних дій не проводить.

На Поліському напрямку російські окупанти продовжують просування в напрямку Макарів – Брусилів – Фастів та частиною сил – на Київ.

На напрямках на Малин та Ірпінь втратили наступальний темп, зазнали значних втрат та зупинені на невигідних рубежах.

На Чорнобильському напрямку, ворог намагався розвинути наступ у напрямку Демидів та Ірпінь, але також втратив наступальний потенціал, зупинений.

На Житомирщині - намагається розмістити передові підрозділи в районах населених пунктів Гореничи, Шпитьки, Петрушки. Одночасно, противник розгортає польові та логістичні табори в районах населених пунктів Бородянка, Катюжанка, Гавронщина.

На Сіверському напрямку ворог зі складу 1 танкової армії та 20 загальновійськової армії ЗС РФ, що вів наступальні дії у напрямку Краснограда та Ізюма з метою створення умов для оточення угруповання об’єднаних сил, поніс втрати та зупинений на рубежах Богодухів, Чугуїв, Шевченкове.

На Чернігівському напрямку противник зупинений.

На Ніжинському напрямку – здійснив переміщення у напрямку Нова Басань, Козелець.

На Донецькому напрямку противник силами 1, 2 АК та 8 армії основні зусилля зосередив на меті виходу до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей. Мети не досягнув, блокувати Маріуполь не зміг.

На півдні противник вдається до спроб продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь.

У Чорноморській операційній зоні російські окупанти продовжують підготовку до проведення морської десантної операції на Чорноморське узбережжя України (райони Затока, Одеса). Відзначено розгортання корабельних груп флоту у відкритому морі.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та техніці. Російська пропаганда тріщить по швах! Разом переможемо! Слава Україні!

13:03

Президент Володимир Зеленський скоординував дії із прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Про це він написав у Twitter.

"Повідомив про перебіг оборони України та останні злочини РФ проти цивільного населення. Вдячні Британії за постійну вагому допомогу у протистоянні агресії. Спільно з партнерами захищаємо Україну", - написав Зеленський.

12:59

У Херсоні невідомі автобусами через гучномовці закликають людей вийти на вулицю під приводом безкоштовної роздачі хліба. Про це через telegram-канал повідомляє голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

"Обласна та міська влада не проводять подібних акцій. Це може бути провокація окупантів", – написав Лагута.

12:53

Центр протидії дезінформації при РНБО підтверджує факт бомбардування Харківської облдержадміністрації російськими загарбниками.

В якості підтвердження цього факту наводяться кадри, на яких видно, що за контурами і габаритами ракета відповідає моделі "ЗМ54-1 Калібр", що знаходиться зараз на озброєнні російської армії. В Україні на озброєнні таких ракет немає!

Факт фотофіксації надав представник Bellingcat – Христо Грозєв. Це черговий факт для Гааги, де російські терористи відповідатимуть за скоєне.

12:47

Центр протидії дезінформації при РНБО України підтверджує, що зараз відбувається формування Іноземного легіону територіальної оборони України, який складається з громадян інших держав, що виявили бажання воювати проти Росії.

Тому працівники Центру розробили для всіх іноземців, які бажають захищати наші кордони, алгоритм вступу до Іноземного легіону територіальної оборони України.

12:44

Війська окупантів знищили залізничний міст стратегічного значення, що з'єднує Запоріжжя й Енергодар.

12:41

В Україну прибула нова партія Bayraktar TB2, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

Вони вже готові до бойового застосування.

"Бійтеся орки! Bayraktar TB2 як ховрах. Ви його не бачите, а він є! Безмежно вдячні нашим партнерам!" - йдеться у повідомленні.

12:32

Мер Конотопа Артем Семеніхін: "Конотоп не здався і ніколи не здасться. Ми боролися і будемо боротися".

12:29

Українська журналістка Дар'я Каленюк виступила з емоційним спічем під час брифінгу прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

Вона вважає, що НАТО має системи ПВО та літаки, які можуть захистити Україну, щоб українські діти та жінки мали змогу перейти кордон, а не боятися та плакати.

12:26

Оперативна інформація від голови Київської ОДА Олексія Кулеби щодо ситуації в Київській області станом на ранок 2 березня.

Вночі бомбили місто Біла Церква та смт Бородянка. Вранці йдуть обстріли міст Ірпінь та Гостомель. Зруйновано велику кількість будівель. Пошкоджено інфраструктуру.

Українські військові та тероборона дають відсіч.

Складна ситуація у напрямках смт Бородянка, Житомирської траси та селища Димер. Окупанти не дають ні “зеленого коридору”, ні можливості проїхати волонтерам для допомоги цивільному населенню.

"Ми, у свою чергу, робимо все можливе, щоб швидше допомогти мирному населенню", - повідомив Кулеба.

12:20

На сьогодні президент-втікач Віктор Янукович перебуває в Мінську, де Кремль готує його до спецоперації. Про це пише УП, посилаючись на джерело в українській розвідці. Як повідомляється, за одним із сценаріїв Януковича намагатимуться оголосити там "президентом України".

12:19

Конотоп не погодився на умови російської армії. Місцеві не віддаватимуть своє місто.

12:16

Після бойового зіткнення зі 128 окремою гірничо-штурмовою Закарпатською бригадою – Закарпатський легіон – росіяни втекли, кинувши непошкоджену техніку. Повідомляється, що трофеями наших військових стали два танки, два БТР та три вантажівки з боєприпасами.

12:08

У Харкові продовжуються аварійно-рятувальні роботи в адмінбудівлях після ранкового ворожого ракетного обстрілу міста, повідомляє ДСНС.

Наразі 10 людей врятовано з-під завалів. Попередньо четверо людей загинули, дев'ятеро - травмовані. На місці працює 21 одиниця техніки ДСНС та 90 осіб особового складу. Роботи продовжуються.

12:06

Президент Володимир Зеленський змінив голів Одеської й Черкаської обласних державних адміністрацій. Про це йдеться в указах президента від 1 березня.

Замість Сергія Гриневецького головою Одеської ОДА став Максим Марченко, а замість Олександра Скічка головою Черкаської ОДА – Ігор Табурець.

Марченко у 2015-2017 роках був командиром 24-го окремого штурмового батальйону Айдар. У 2018-2021 роках – командир 28-ї окремої механізованої бригади.

Табурець є кадровим військовим і має звання генерал-майора. Тривалий час працював у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони.

12:00

Уряд України перезапускає "гарячу лінію" для оперативного збору запитів з гуманітарних питань 1545.

За цим номером ви можете звертатися, якщо стикнулися із таким:

проблеми з водопостачанням, водовідведенням, опаленням;
пошкодження інфраструктури: газогонів, залізниці, комунальної інфраструктури;
евакуацію та повернення громадян, які були змушені виїхати за кордон через вторгнення РФ в Україну;
потреби у продуктах харчування та товарах першої необхідності, питання продажу товарів за підвищеними цінами;
потреби у ліках;
потреби у пальному;
питання соціальних виплат, отримання пенсій;
проблемні питання з головами громад та іншими представниками місцевого самоврядування;

Урядова гаряча лінія працює цілодобово. Дзвінки з території України — безкоштовні.

11:55

На Київщині тривають рятувальні роботи. Будинки у місті Ірпінь на Гостомельському шосе постраждали внаслідок ворожих обстрілів.

11:52

Міжнародний валютний фонд наступного тижня розгляне запит України про екстрене фінансування на $1,4 млрд. Про це повідомив заступник виконавчого директора від України до МВФ Владислав Рашкован. Він додав, що у кооперації зі Світовим банком буде підготовлено пакет підтримки у $3 млрд найближчими місяцями. Згідно із заявою МВФ, перший транш має бути у розмірі $350 млн.

11:44

Працівники Запорізької АЕС та місцеві мешканці вийшли проти російської армії.

11:36

95-та окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ зайшла в окуповану Горлівку і завдала істотних втрат противнику. Про це LIGA.net повідомив співрозмовник у штабі ООС.

За його словами, закріпитись українським військовим, на жаль, не вдалося, тому бригада була змушена відійти.

Проте військові мають намір знову зайти до Горлівки й закріпитися, запевняє співрозмовник.

Від квітня 2014 року Горлівка окупована російськими військами.

11:26

В Конотопі російські війська приїзжали "домовлятися" з міською владою. Про це повідомляє голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

За його словами, військові Росії приїхали і сказали, щоб мер віддав місто під їх контроль. Погрожували тим, що на місто наведена артилерія.

"Були послані, куди треба. В той же час ворожу техніку під міськрадою оточили містяни з вигуками "Ганьба!", - написав Живицький.

11:19

У Старобільському люди вийшли на вулиці та зупиняють техніку російської армії.

11:16

Дніпропетровська ОДА повідомляє:

Всі дороги області проїзні. Рух без обмежень.
Мости, шляхопроводи, транспортні розв’язки не зруйновані.
Комендантська година - з 20.00 до 6.00.
На державних дорогах перевірка документів. Треба мати при собі паспорт, посвідчення водія та документи на автівку.

11:12

В ніч з 1 на 2 лютого російські війська обстріляли хірургічний та санітарний відділи КНП "Василівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування", - повідомляють в Запорізькій ОДА.

Від влучання снарядів загорівся дах, внутрішнє оздоблення та медичне обладнання. Жертв та постраждалих немає.

11:06

Російський чорноморський флот намагається прикриватися цивільними судами, тому задля безпеки цивільного судноплавства ВМС ЗС України закрито судноплавство у північно-західному районі Чорного моря. Читайте докладніше тут.

10:59

Група хакерів Anonymous у своєму блозі на Twitter заявила, що за три дні вони завадили стабільній роботі понад 1500 російських і білоруських сайтів. У заяві зазначено, що до сайтів, чию роботу порушено Anonymous, входять банки, медіаресурси, компанії й інші сайти.

2 березня 2022 року Anonymous також заявили, що пов'язана з ними група хакерів NB65 вивела з ладу центр управління супутниками Роскосмосу. За їхніми словами, контроль над супутниками, що ведуть спостереження за наземними об'єктами, втрачено.

10:53

ДСНС України опублікувала фото з наслідками ракетного удару по будівлі СБУ у Харківській області, ГУ Нацполіції у Харківській області та будівлі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Попередньо постраждало 3 особи.

10:48

Американська нафтогазова компанія ExxonMobil припиняє видобуток нафти і газу в Росії. Про це вона повідомила у заяві на своєму сайті.

"ExxonMobil підтримує народ України в його прагненні захистити свою свободу і визначати своє майбутнє як нації. Ми засуджуємо воєнні дії Росії, які порушують територіальну цілісність України та загрожують її народу", – заявила ExxonMobil.

Компанія управляє нафтогазовим проєктом Сахалін-1 від імені міжнародного консорціуму, до складу якого входять японські, індійські та російські компанії. У відповідь на агресію Росії проти України ExxonMobil вирішила призупинити операції та розвідку на Сахаліні-1.

ExxonMobil також відмовляється від інвестицій у нові проєкти в Росії.

Німецький автомобільний концерн BMW повідомив, що припиняє збирання автомобілів у Калінінграді на заводі Автотор і відмовляється від експорту машин до Росії, пише The Wall Street Journal.

"Через поточну геополітичну ситуацію ми призупинимо наше локальне виробництво і експорт на російський ринок", – сказано у заяві представників BMW.

У Калінінграді за весь час партнерства з Автотором випустили 2,5 млн автомобілів BMW. Німецький концерн розглядав можливість почати там повноцінне виробництво автомобілів, а не просто збирання машинокомплектів.

Американська автомобільна корпорація Ford також переглядає свою присутність в Росії.

"Протягом останніх років Ford значно скоротив свої операції в Росії, які тепер зосереджені лише на виробництві комерційних фургонів та продажах у Росії через міноритарну долю в спільному підприємстві Соллерс Форд. Враховуючи ситуацію, сьогодні [1 березня] ми повідомили наших партнерів по СП про те, що ми призупиняємо нашу діяльність у Росії", – заявив Ford.
Рішення набирає чинності негайно.

Ford також вирішив пожертвувати $100 000 у Global Giving Ukraine Relief Fund для гуманітарної підтримки українських біженців.

Ще один американський промисловий гігант Boeing заявив, що припиняє постачання запчастин та відмовляється надавати послуги з технічного обслуговування і технічної підтримки російським авіакомпаніям.

Оголошення було зроблене на наступний день після того, як Boeing заявив про закриття свого московського навчального центру і тимчасово закрив свій офіс у Києві.

10:31

Підрозділи Національної гвардії України спільно зі Збройними силами України тримають оборону Маріуполя. Українці точним ударом артилерії знищили бронеавтомобиль "Рись" та вантажівку "Камаз" у с. Старий Крим, що поблизу Маріуполя.

10:15

До Вознесенська вилетіла група з російськими десантниками, про це повідомляє радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

"Надійшла інформація з НГУ, що з Миколаївської області у бік Вознесенська, де розташована Южно-Українська АЕС, вилетіла група з більш ніж 20 гелікоптерів окупантів з десантниками. Можливо буде атака на АЕС", - повідомляє Геращенко.

09:54

Генеральний штаб ЗСУ назвав сумарні орієнтовні втрати ворога з 24 лютого до 2 березня. Про це Генштаб повідомив у Facebook.

Перша цифра – актуальні дані, цифра у лапках – дані на минулу добу.

Особовий склад – 5840 (5710)
Літаки – 30 (29)
Гелікоптери – 31 (29)
Танки - до 211 (198)
Бойові броньовані машини – 862 (846)
Артилерійські системи – 85 (77)
Засоби ППО – 9 (7)
РСЗВ – 40 (24)
Цистерни – 60 (60)
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 (3)
Катери – 2 (2)
Автомобільна техніка – 355 (305)

У Генштабі додали, що дані уточнюються, оскільки підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:27

Президент Володимир Зеленський записав нове відеозвернення.

"Бажаю здоров'я, єдина країна! Я не випадково сказав – єдина. Почався сьомий день цієї страшної війни. Війни, яку ми відчуваємо однаково. За цей час у нас єдності більше, ніж за тридцять років. Спочатку нам було однаково страшно, потім однаково боляче. А зараз все однаково. Окрім перемоги. Окрім правди. Окрім миру. Окрім спокою, до якого ми хочемо прийти. Окрім життів наших людей, за яких ми переживаємо. Окрім України. За цей час ми по-справжньому стали єдиним цілим. Ми багато пробачили один одному. Ми полюбили один одного. Ми допомагаємо один одному. Ми боїмося один за одного. Вчора зранку на площі Свободи ми всі були харків'янами. Потім ворог зніс нас усіх ударами по житловим будинкам в Бородянці. Вчора ввечері нас всіх бомбили у Києві. І ми всі знову загинули у Бабиному Яру – від ракетного удару. Хоча весь світ обіцяє, обіцяє постійно – ніколи знову.

Для будь-якої нормальної людини, яка знає історію, Бабин Яр це особлива частина Києва. Особлива частина Європи. Місце молитви. Місце пам'яті про сто тисяч людей, яких вбили нацисти. Місце старих київських кладовищ. Ким треба бути, щоб зробити таке місце – мішенню для ракет? Ви вбиваєте вдруге жертв Голокосту. У часи радянської влади там на кістках побудували телецентр. А ще спортивний комплекс. Господарські споруди. Зробили там парк. Щоб затерти справжню історію Бабиного Яру. Але за що його бомбили?.. Це вже за межею людяності. Такий ракетний удар свідчить, що для багатьох людей в Росії наш Київ абсолютно чужий. Вони нічого не знають про нашу столицю. Про нашу історію. Але у них є наказ – стерти нашу історію. Стерти нашу країну. Стерти нас усіх. В перший день війни жорстоко бомбили Умань, куди щороку приїжджають сотні тисяч євреїв. Помолитися. Потім Бабин Яр, де були ростріляно сто тисяч євреїв. Звертаюсь зараз до всіх євреїв світу – хіба ви не бачите, що відбувається? Тому дуже важливо, щоб саме зараз мільйони євреїв по всьому світу не мовчали. У мовчанні народжується нацизм. Тому кричить про вбивства мирних людей. Кричить про вбивства українців.

Минулого вечора і цієї ночі вони продовжували бити по нашим містам. Бомби. Ракети. Артилерія. Кулемети. По мирним людям. Знову. По житловим кварталам. Знову. Маріуполь, Харків, Київ, Житомир та інші міста і селища України. Це не може пояснюватись жодною людською причиною. Жодною божою причиною. Що ж тоді далі, якщо вже – Бабин Яр? Які ще військові об'єкти загрожують Росії? Які ще "бази НАТО"? Софійський собор? Лавра? Андріївська церква? Що б вони там не мріяли – Чорт з ними! Бо з нами – БОГ!

За цей час ми об'єднали Євросоюз вже на новому рівні. Вищому, ніж формальний. Вищому, ніж міждержавний. На рівні звичайних людей. Мільйонів і мільйонів європейців. Від Атлантики до передмістя Харкова, де продовжуються жорстокі бої. Коли Європарламент стоячи аплодував нам, нашій боротьбі, це було оцінкою наших зусиль. Нашого об'єднання. За шість днів війни – як тридцять років. Тому Євросоюз і відповідає нам "так". Ми розпочали спеціальну прискорену процедуру приєднання. Наші дипломати і наші друзі об'єднують світ заради України і миру ще більше. Нейтральна Швейцарія підтримала санкції Євросоюзу проти російських олігархів, посадовців, проти самої держави та компаній. Ще раз: нейтральна Швейцарія! То чого тоді чекають деякі інші країни? До нашої антивоєнної коаліції приєднались вже й ті країни, на яких Москва ще тиждень тому розраховувала. Це надзвичайний результат. Зараз не можна залишатись нейтральними!

А який підсумок для Росії? Прапор цієї держави більше не побачать на спортивних турнірах. Сучасна світова культура буде для них тепер закритою. Російські товари прибирають з полиць магазинів по всьому світу. Російські банки відключають від глобальної системи. Російські громадяни втрачають заощадження, втрачають будь-які перспективи. Російські матері втрачають дітей в абсолютно чужій для них країні. Вдумайтеся у це число: майже шість тисяч загиблих росіян. Російських військових. За шість днів війни. Це без підрахунку втрат ворога за минулу ніч. Шість тисяч. Щоб отримати що? Отримати Україну? Це неможливо. Це не змінити ракетами. Бомбами. Танками. Будь-якими ударами. Ми на своїй рідній землі. І за війну проти нас буде Міжнародний трибунал – для них.

Українці! Пройшла ще одна ніч повномасштабної війни Росії проти нас, проти людей. Тяжка ніч. Хтось провів цю ніч у метро – в укритті. Хтось у підвалі. Комусь пощастило більше – поспали вдома. Іншим дали притулок друзі та родичі. Сім ночей ми майже не спимо. Або спимо, але дуже тривожно. Рідні мої, настане час, коли ми зможемо виспатися. Але це буде після війни. Після перемоги. У мирі, який нам потрібен. Який ми завжди цінували. І який ми – ніколи не руйнували. Я прошу всіх вас берегти своїх близьких. Берегти своїх побратимів. Я захоплююся вами! Увесь світ захоплюється вами. Від голівудських зірок до політиків. Сьогодні ви, українці, символ незламності. Символ того, що люди в будь-якій країні будь-якої миті можуть стати найкращими людьми на землі. Слава Україні!"

09:18

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців: "Сьогодні українці – символ незламності. Символ того, що люди в будь-якій країні будь-якої миті можуть стати найкращими людьми на землі".

09:16

Характер воєнних подій змінюється. Російські окупанти намагаються хоч якось втримати боєздатність своїх підрозділів, але вдається все гірше й гірше. Про це написав у Facebook міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, про це свідчать неодноразові факти здачі у полон груп російських солдатів з офіцерами. А також відмов продовжувати наступ.

"Ворог злякався прямого контакту з українськими захисниками і захисницями. Тому перейшов до злочинної тактики дистанційних обстрілів мирних міст, – вважає міністр. - Удари авіацією та ракетами з території Росії та Білорусі по житлових будинках і школах, обстріли з РСЗО пологових будинків – це боягузлива поведінка тих, у кого немає честі. Це не військові – це терористи, представники держави-терориста. І це тавро надовго".

Міністр заявив, що Росія обстріляла Житомир і це була спроба помститися за успішне виконання 95 бригадою завдання в ООС. Окупанти, за його словами, цілилися по казармах бригади та по житлових будинках поруч.

Зараз від російського терору потерпає багато наших міст і сіл, але чи не найбільше – Харків, Маріуполь та Херсон.

09:05

Учора, 1 березня, московська поліція затримала двох жінок та їхніх дітей, які з плакатами "Ні війні" прийшли покласти квіти до посольства України.

Про це у фейсбуці повідомила старший науковий співробітник Школи актуальних гуманітарних досліджень Інституту суспільних наук РАНХіГС Олександра Архіпова, пише Медуза.

"Катерина Завізіон та її подруга Ольга Альтер та їхні діти (Софія Гладкова, 7 років, Ліза Гладкова 11 років, Гоша Петров 11 років, Матвій Петров 9 років та Давид Петров 7 років), 1 березня, пішли покласти квіти до посольства України. Діти намалювали плакат та пішли з ним. Усіх їх затримала поліція, спочатку тримали в автозаку, потім привезли до ОВС Пресненське", – розповідає Архипова.

За її словами, у батьків відібрали телефони, погрожуючи позбавити їх батьківських прав.

Пізніше затриманих відпустили.

08:59

Не маючи успіхів у просуванні своїх сил, противник і далі завдає ракетно-бомбових ударів по об'єктах критичної інфраструктури з метою залякування цивільних, які чинять опір пліч-о-пліч з ЗСУ.

Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу Збройних сил України станом на 6:00.

На Подільському напрямку противник силами тринадцяти БТГр зі складу Східного ВО ЗС РФ намагається наступати по рубежу Гореничі, Гостомель, Демидів у напрямку КИЇВ з метою блокування столиці з північного та північно-західного напрямків.

На Житомирщині перебуває до трьох БТГр зі складу п'ятої загальновійськової армії.

На Сіверському напрямку до сімнадцяти БТГр окупаційних військ, попри втрати у живій силі та техніці, продовжують наступальні дії з метою блокування Києва з північного сходу. Загарбників зупинено в районах населених пунктів Козелець, Бобровиця, Макіїв.

На іншому напрямку, в районах населених пунктів Світильня, Перемога, Гостролуччя війська супротивника втратили наступальний потенціал.

Ворожі війська силами до двох БТГр роблять невдалі спроби утримувати в оточенні героїчні українські міста Суми, Лебедин та Охтирка.

На Слобожанському напрямку до 16 БТГр продовжують наступальну операцію у напрямку Краснограда та частиною сил до чотирьох БТГр на Ізюм. Загарбник зазнав втрат і був зупинений у районі населених пунктів Богодухів, Чугуїв, Шевченкового.

На Донецькому напрямку, не маючи успіху, агресор зосередив зусилля на блокуванні міста Маріуполь.

На Таврійському напрямку противник продовжує наступальні дії у районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Снігурівка, Нова Каховка. Після перегрупування продовжує пересування у напрямку Херсона та Миколаєва.

До двох БТГр діє у районах населених пунктів Василівка, Червоне поле, Новопетрівка.

У Чорноморській операційній зоні ворог здійснює розгортання корабельної групи та продовжує підготовку до проведення морської десантної операції.

Моральний дух противника та його воля до перемоги стрімко знижуються завдяки стійкій обороні наших військ.

08:54

Усі атомні електростанції України станом на 2 березня стабільно працюють, повідомляє Енергоатом.

Так, за інформацією Енергоатому, порушення умов безпечної експлуатації немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан – у межах норм.

"Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон – під посиленим наглядом. Поточна потужність вітчизняних атомних станцій цілком достатня для повноцінної життєдіяльності населення і промислових об’єктів", - пише Енергоатом.

08:41

Як минула ніч в областях

Донецька область. По Маріуполю гатили всю ніч – по житлових районах, де нема жодної військової інфраструктури. Влучили у пологовий будинок на Лівобережжі. Інформацію щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється. Над Мар’їнкою та Кураховим було чутно авіацію, потім вибухи. Обстріли йдуть в Очеретинський громаді, частково знеструмлені Орлівка і Ласточкине. У Торецьку вночі було відносно тихо, без втрат та руйнувань. Частково відновлено водопостачання – до містян надходить 2/3 необхідної потреби води. Константинівка - три ракети, є загиблі, кількість встановлюється. Мешканці регіону евакуюються.

Житомирська область. Обстріляли авіабомбами приватні будинки в Житомирі. Хвилею зачепило лікарню і роддом. 10 приватних будинків зруйновано. 2 людини загинуло. 12 постраждало.

Харківська область. У самому Харкові обстріли житлових кварталів були всю ніч. Вночі відбулось бомбардування літаками СУ 25 - позицій Чугуєва (Башкіровка та аеродром), міста Харкова (ТЕЦ 5, танківского училища на Полтавському шляху та гуртожитку на Клочківській). Є загиблі та поранені. Зараз внаслідок ворожих обстрілів горить дах будівлі обласного управління внутрішніх справ, житлові будинки, існує загроза розповсюдження пожежі. На місці працюють рятувальники. Кількість постраждалих та руйнувань уточнюється. Інформація оновлюється.

Миколаївська область. Російська колоні покинула Снігурівку. У Миколаєві провели операцію "Циган". Як результат, багато ворожої техніки спалили, а дещо – забрали в активі миколаївських захисників. Найбільше від агресора дісталося Чорнобаївці.

Київська область.

Білоцерківський район: ситуація контрольована. Вчора у м. Біла Церква близько 22.00 пролунало два вибухи, потерпілих немає.
Захоплених територій військовими формуваннями окупанта чи диверсійно-розвідувальними угрупуваннями немає.
Бориспільський район - ситуація контрольована.
Бучанский район - критична ситуація в Бородянці. Є постраждалі люди, під завалами. В Гостомелі — періодично постріли та бої.

08:30

Російська армія завдала авіаудару по будівлі Обласного управління поліції у Харкові, повідомляє Антон Геращенко.

08:21

Віктор Ющенко: "Сокральне запитання, яке вкладалось і блукало останні сімдесят років в головах громадян т.з. "великого и несокрушимого СССР", як пропагандиське кліше, було запитання: "Хотят ли русские войны?" Сьогоднішня відповідь на це ритуальне для Росії питання - ясна та коротка - "хотят!" "Хотят" і ведуть ці війни в Придністров'ї, Південній Осетії, Абхазії, Криму, Донбасі... а до недавна і в Нагірному Карабаху. Названа географія сучасних російських воїн відноситься не до околись Європи - а до безпосередньо європейських країн. Цікаво, по кому дзвонить дзвін сьогодні?! До речі, сьогоднішня війна - це 25 війна, яку веде Московія проти України-Русі. Знову ж таки війна, як завжди - окупаційна і загарбницька".

08:10

Підрозділи 93 окремої механізованої бригади "Холодний Яр" на окремих ділянках відтіснили ворога до кордону з Росією. Про це у Facebook повідомила пресслужба бригади.

Повідомляється, що холодноярці розбили ворожі колони та забрали у росіян багато техніки. Подробиці та фото обіцяють згодом.

07:59

Угорська бюджетна авіакомпанія Wizz Air вирішила надати безоплатно 100 000 квитків для українських біженців. Про це компанія повідомила у Facebook.

Мова про на квитки на рейси з Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії в березні.

07:57

В результаті повітряного удару в Житомирі загинуло 2 особи, 16 - отримали травми. Повідомляє ДСНС.

Врятовано 12 осіб, з них 6 дітей, яких рятувальники дістали з підвалів напівзруйнованих приватних будинків.

Це інформація станом на 07:00 02 березня. Аварійно-рятувальні роботи тривають.

07:54

Як ситуацію бачать у світі. Карикатура із The Times.

07:48

Ентоні Блінкен: "Ми приголомшені повідомленнями про те, що російські бомби вдарили біля меморіалу Бабин Яр, вбиваючи ще більше людей, де десятки тисяч євреїв були вбиті під час Голокосту. Ми засуджуємо цю жорстоку війну проти України".

07:29

162 нобелівські лауреати підписали лист із висловленням підтримки українському народу. Вони також засуджили дії російської влади.

"Ми приєднуємося до засудження цих військових дій та принципового заперечення Володимиром Путіним легітимності існування України. Завжди є мирний спосіб вирішення суперечок. Росія ігнорує Будапештський меморандум 1994 року, який зобов?язував Росію та інші країни поважати суверенітет, незалежність та чинні кордони України", – ідеться у зверненні.

07:13

Державна міграційна служба (ДМС) тимчасово призупиняє видачу паспорта громадянина України та доставку виготовлених документів до територіальних органів, повідомляють на урядовому порталі.

07:08

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про небезпеку – на Сумщині російська армія мінує покинуту техніку.

06:50

Ентоні Блінкен: "Ми були готові протистояти завчасно спланованій і неспровокованій війні Путіна. Ми створили коаліцію волелюбних націй на всіх континентах. Разом із нашими союзниками – ми впроваджуємо потужні економічні санкції, роблячи "військовий фонд" Путіна в 630 мільярдів доларів нічого не вартим".

06:43

Кропивницький, відбій повітряної тривоги!

06:29

Внаслідок авіаудару по Житомиру, який відбувся пізно ввечері 1 березня, було пошкоджене пологове відділення.

06:27

Увага! У Кропивницькому оголосили повітряну тривогу.

06:22

Пратал Баснет із Непалу переїхав до України кілька місяців тому, повідомляє Радіо Свобода. Але він не міг залишитися осторонь, коли відбулося вторгнення Росії.

Пратал також вступив в ряди тероборони, щоб захищати країну, де він живе та працює.

05:52

Волонтер Роман Донік слідом за журналістом Юрієм Бутусовим розповів, як ЗСУ "розмотали" російську бригаду, що йшла "відсікати та зачищати Харків".

"Не дійшли. Ну, розмотала не сама піхота, звісно. За підтримкою арти. Гарний комбат, гарні бійці, добре вибрана позиція. За дивним збігом, бригада двухсота. Ну, номер такий. Пєчєнежська. Як почув, реготав як кінь. Насипали так, що зараз з 200 бригади максимум що можуть зібрати, це боєспособну РТГр. А командир бригади втік. Кинув підлеглих і втік. Зараз збирають ошметки на території РФ", - написав Донік.

05:50

Компанія American Express оголосила про припинення співпраці з російськими банками, що потрапили під санкції.

05:27

Американський авіаційний гігант Boeing оголосив про припинення підтримки російських авіакомпаній та зупинення операцій у Москві. "Ми також зупиняємо надання запчастин, обслуговування та технічної підтримки для російських авіакомпаній", - заявили у Boeing. (NDTV)

05:21

Слава ЗСУ! Трохи позитиву у ці складні та трагічні дні:

05:14

Сербська мисткиня Марина Абрамович закликала світ об’єднатися, щоб допомогти Зеленському та українському народові: "Війни різні, але результат той самий. Так само, як ми об’єдналися, щоб перемогти божевільний нацистський режим, світ має об’єднатися, щоб допомогти Володимиру Зеленському та сміливим чоловікам і жінкам України".

05:02

ДПСУ повідомляє, що на західній ділянці кордону фіксується певне зменшення потоку громадян на кордоні України з країнами ЄС та Молдови. Рівень завантаженості пунктів пропуску також знижується.

04:52

Мін'юст США створить спецгрупу для розслідування злочинів олігархів РФ, заявив Байден.

04:49

Байден: Українці борються дуже мужньо та хоробро. Декілька наступних місяців, тижнів або, можливо, днів будуть дуже важкими для них.

04:39

Байден: Зараз Путін повністю ізольований від усього світу – більше, ніж будь-коли у своїй історії. Ми з партнерами продовжимо накладати санкції, щоб зруйнувати їхню фінансову систему. Ми намагаємось перекрити доступ РФ до технологій, щоб їх збройні сили були максимально слабкими.

04:35

Байден: Путін обов'язково має заплатити високу ціну, і ця ціна настигне його дуже швидко. Російський диктатор, який захотів втрутитися в іншу країну - я хочу переконатися, що біль від наших санкцій буде нестерпним.
04:34

Штати і партнери працюють над нафтовим ембарго для РФ.

04:21

Президент Штатів знову наголосив, що США не братимуть участі у війні Росії проти України, проте Штати продовжать допомагати Україні політично, економічно, фінансово.

04:15

Байден заявив, що Штати мають чітку мету переслідувати російських олігархів, щоб позбавити їх розкішних яхт, апартаментів і майна. Росія буде абсолютно ізольована від повітряного простору, її буде ізольовано від усіх благ цивілізованого світу, економіка піде у вільне падіння. Росія і не уявляє, що на неї чекає. За все це відповідає Путін і лише Путін.

04:12

Байден: Ми єдині та готові протистояти Путіну. Ми знали, що Путін планував це наперед. Захід продовжить вводити санкції проти РФ.

03:58

Байден: У мене є абсолютне переконання, що свобода має перемогти тиранію. Шість днів тому Путін вирішив підірвати засади демократичного світу. Він вважав, що Україна та весь світ здадуться. Але він ніколи не думав, що зіткнеться з такою сильною стіною – українським народом. Стіною опору.

03:55

Журналіст Майкл Щур вступив у тероборону і жорстко звернувся до журналістів РФ та всіх росіян. Він закликав людей не мовчати та протестувати проти злочинних дій влади РФ.

"Чим довше ви мовчите, тим більше весь світ переконується, що всі росіяни з Путіним за одне", - заявив Щур.

03:48

CNN з посиланням на джерела у розвідці: Путін розгніваний через жорсткі санкції Заходу і вже відчув, що вони завдають збитків більше, ніж очікувалось. За даними видання, високопосадовці США нібито офіційно звернулися до розвідки з проханням перевірити, чи стабільний у Путіна психічний стан.

03:37

Укрпошта оголосила конкурс ескізів для марок під назвою "Російській військовий корабель, йди нах**" (остання фраза, яку сказали захисники острову Зміїний). Конкурс присвячено 30-річчю української марки. Ескізи публікуватимуть у Facebook Укрпошти та народним голосуванням обиратимуть найкращу роботу. Уже опубліковані деякі варіанти для майбутнього ескізу.

03:36

У Херсоні російські окупанти розстріляли цивільних, які без зброї намагалися зупинити бронеколонну військ РФ. Люди на "озброєнні" мало лише коктейлі Молотова.

Обережно! Кадри тіл загиблих, відео 18+

03:23

Reuters: уряд США протягом наступних 24 годин планує оголосити про закриття свого неба для російських літаків. Раніше це вже зробили ЄС і Канада.

03:18

Reuters: українське угруповання кібер-партизанів планує атакувати критичну інфраструктуру Росії, зокрема залізниці та електромережу, Це має завадити доставляти російські війська та зброю до України, заявив керівник групи Єгор Аушев.

03:07

Голова МОЗ Віктор Ляшко: сьогодні російські окупанти на Київщині розстріляли автомобіль з українською лікаркою та пораненим. Загинула дитяча анестезіологиня Марина Калабіна та її поранений племінник.

02:51

Журналіст Юрій Бутусов: у бою під Харковом українська армія захопила відразу шість новітніх російських танків Т-80БВМ. Вони озброєні новими російськими підкаліберними та керованими снарядами. Також захоплено автомобіль-паливозаправник. Вся ця техніка належала 200 мотострілецькій бригаді армії РФ. Її дві батальйонно-тактичні групи були розбиті одним батальйоном ЗСУ на БМП-2 та з одним ПТРК Javelin. Українські захисники назавжди знищили міф про "велику російську армію" та розігнали її по кущах.

02:29

Розбита російська техніка на Сумщині. Фото: Держспецзв'язку/Telegram

01:54

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: На Сумщині сьогодні почав працювати БПЛА Bayraktar. Результат - знищено 180 одиниць військової техніки, з них - 40 одиниць БМ-21 "Град", десятки танків і БТР.

01:45

Міноборони про ситуацію на фронті станом на 00:00. Українські захисники тримають оборону на позиціях і завдають Росії нищівної поразки на всіх напрямках. Росія найближчим часом запустить масштабну інформаційно-психологічну операцію. Вона буде базуватися на тотальній дезінформації та залякуванні цивільного населення. Мета - посіяти паніку й хаос, зламати опір українського народу та війська. Також є загроза з білоруського напрямку. Білорусь розміщує на своїй території російські війська та озброєння. Її війська - у бойовій готовності біля кордону з Україною, а з території РБ регулярно наносяться ракетні удари по Україні. За сьогодні зафіксовано активний рух авіації та автоколон з їжею й боєприпасами недалеко від кордону. Ймовірно, далі Білорусь може приєднатися до агресії РФ.

01:27

Вокаліст рок-гурту 30 Seconds to Mars та актор Джаред Лето виступив у підтримку України: "Моїм друзям та родині в Україні – моє серце розривається через те, що це загострилося в такий нищівний спосіб. Будь ласка, будьте обережні та у максимальній безпеці. Надсилаю думки вам і вашим близьким у цей хаотичний і руйнівний час."

01:18

Голова МЗС Дмитро Кулеба: "В Україну прямує зброя від наших друзів, яка допоможе обороняти нашу державу, перемогти агресора і вигнати його з нашої землі. Нам страшно, ми стікаємо кров'ю, ми дивимося, як наші будинки знищуються, але насправді ми вже перемагаємо".

01:10

Французький сатиричний журнал Charlie Hebdo опублікував обкладинку свого нового випуску під назвою "На шляху до ХХІ століття". У центрі уваги - образ президента Росії Володимира Путіна та його ядерна кнопка, якою він уже почав погрожувати.

En route pour le XXIe siècle ! #Poutine

01:03

Генштаб ЗСУ: Telegram-канал "НачШтабу" - частина інформаційно-психологічних спецоперацій Росії. Не надавайте йому дані про пошкодження об'єктів, пересування військ, позиції та настрій у підрозділах. Генштаб закликав "завалити адмінів спамом".

00:38

Деталі пожежі у Житомирі. Внаслідок авіаудару попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків та пошкоджено вікна у міській лікарні. У трьох з будинків виникла пожежа. Попередньо загинуло дві особи, травмовано - три. Ймовірно, під завалами будинків перебувають люди.

00:29

Мер Дніпра Борис Філатов: "Війна - це страшне горе. Але цей народ перемогти не можна. Сьогодні колгоспники з Баштанки (Миколаївська обл , - ред. ) самі того не розуміючи, віджали і спалили найновіший хвалений комплекс "Панцир-С" вартістю в $15 млн. "Народ-переможець" розбігався українськими полями як щури."

00:20

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: через великі втрати росіяни мусять проводити мобілізацію, аби сформувати резерв і продовжувати наступ. Окупанти втратили тактичну ініціативу та знизили темпи просування на фронті. Під час боїв на Чорнобильському напрямку ЗСУ поранили начштабу 36 армії Східного воєнного округу РФ (Улан-Уде). На Сіверщині поранено чи вбито командира 11 окремої десантно-штурмової бригади Повітряно-десантних військ РФ (Улан-Уде). Втрати росіян за шість днів війни складають приблизно 5300 осіб. Це вже більше, ніж за всю першу Чеченську війну (1994-1996 рр.)

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live

 

о знах