Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

19.03.2022

23:53
Американська компанія KelTec передає Україні 400 гвинтівок свого виробництва.

23:48
Білоруський телеграм-канал NEXTA опублікував відео з Гомеля.
"Машини з пораненими окупантами в Гомелі. Повідомляють також, що до РФ звідти вивезли понад 2500 трупів", - йдеться у коментарі до відео.

23:43
19 березня російські окупанти суттєво зменшили свою присутність в українському небі. Тому, на жаль, протиповітряна оборона сьогодні збила всього три вертольоти ворога, повідомляє Команндування Повітряних Сил ЗСУ.
В ПС ЗСУ підкреслили, що вині Повітряні Сили успішно б’ють окупантів зброєю 80-х років випуску, а росіяни застосовують проти нас новітню зброю – гіперзвукові ракети та літаки, що суттєво переважають наші, як у кількості, так і у бойових характеристиках.
Ситуація може докорінно змінитись, коли на озброєння ЗСУ надійдуть сучасні системи ППО та винищувачі від партнерів.

23:26
Заступник міністра закордонних справ Китаю Ле Юйчен на форумі з безпеки в Пекіні заявив, що НАТО не слід розширюватися далі на схід, заганяючи Росію, що володіє ядерним потенціалом, "в кут".
Він також виступив проти антиросійських санкцій, заявивши, що російських громадян позбавляють закордонних активів нібито "без жодної причини".

22:54
Глава МЗС Дмитро Кулеба опублікував у Twitter супутникове фото зруйнованого російською авіабомбою Драматичного театру в Маріуполі.
"Це руїни Драматичного театру в Маріуполі, де ховалися сотні мирних жителів. Нелюдський військовий злочин Росії. Я хочу запитати транснаціональні компанії, які все ще працюють із Росією чи в Росії: як ви можете продовжувати вести з ними бізнес? Як ви можете годувати, обслуговувати і платити тим, хто це зробив? – написав Куліба.

22:42
Радник мера Маріуполя Петр Андрющенко повідомив подробиці примусового вивозу маріупольців окупантами до РФ.
"Вчора з найбільшого укриття в спорткомплексі Терраспорт росіяни примусово депортували українських громадян в росію. Декілька тисяч маріупольців під виглядом "евакуації" було вивезено окупантами в Новоазовськ. Там після фільтраційних заходів було позбавлено маріупольців паспортів України, перевезено в Таганрог і звідти залізничним транспортом відправлено по різним економічно депресивним містам росії. Нашим людям видано паперці, які зобов’язують знаходитись у певному місті. Фактично без права його залишити найменш 2 роки з зобов’язанням працевлаштування на вказане місце роботи. Цілковита калька гастрабайтерів нацистів часів другої світової", – написав Андрющенко.

22:41
Ввечері Миколаїв обстріляли російські окупанти, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.
За його словами, обстріли були "в радіусі Дубків", постраждали житлові квартали.

21:49
Репортаж в північно-західного напрямку Києва.
Наступ російських окупантів захлинувся. Тепер вони "воюють" з мирним населенням.

21:17
Полонених російських військових залучать до відновлення економічного потенціалу України, або, можливо, вони підуть на обмін. Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін під час всеукраїнського телемарафону.
Він зазначив, що Україна діє чітко відповідно до міжнародних норм гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції, яка є невід'ємною частиною національного законодавства України.

21:07
Сьогодні гуманітарними коридорами евакуйовано 6 623 людини, повідомик заступник очільника Офісу президента Кирило Тимошенко.
З Маріуполя до Запоріжжя виїхали 4 128 людей, з яких 1 172 дитини.
З Київської області евакуйовано 1 820 людей.
З Луганської області евакуйовано 675 людей.

20:58
Звернення захисників Харкова: "Будинки падають, а ми стоїмо".

20:51
Сьогодні вдень російська армія обстрілювала західну частину Чернігова, повідомив глава ОДА В'ячеслав Чаус.
Внаслідок обстрілів сталося три пожежі на об'єктах інфраструктури: на складі паливно-мастильних матеріалів, заводі з виготовлення пластикових виробів та у складських приміщеннях.
Через влучення снарядів у житлові будинки сталися пожежі за 10 адресами.

20:37
Укрзалізниця оприлюднила графік додатково призначених евакуаційних рейсів на 20 березня.

20:33
Україну покинули 11 працівників посольства Білорусі.

20:31
За останній тиждень кілька тисяч маріупольців насильно було вивезено на територію Росії, повідомляє Маріупольська міська рада.
Окупанти незаконно вивозили людей із Лівобережного району та сховища у будівлі спорт-клубу, де від постійних бомбардувань ховалося понад тисяча людей (переважно жінки та діти). У цих районах точилися бойові дії.
"Для збереження життів маріупольців ЗСУ відійшли від місць масового скупчення людей, чим і скористалася сторона агресора", – йдеться у повідомленні.
Відомо, що захоплених маріупольців вивозили до фільтраційних таборів, де окупанти перевіряли телефони та документи людей. Після перевірки частину маріупольців перенаправляли до віддалених міст Росії, доля інших залишається невідомою.

20:19
Чеський військовий вступив до Інтернаціонального легіону.
Філіп був професійним військовим. Він уміє убивати заради захисту. Філіп не потерпить, щоби українські діти гинули внаслідок бомбардувань.

20:16
За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти несуть таки втрати:
У тимчасово окупованому Криму окремі підрозділи морської піхоти втратили до 90% особового складу, резервів для відновлення втрат немає.
Спостерігаються спроби укомплектувати роти для відправки в Україну за рахунок відряджених з інших військових частин. У цих підрозділах понад 20 осіб написали рапорти про відмову брати участь у війні проти України, до "відказників" застосовуються репресивні методи впливу.
Протягом останніх днів на Миколаївському напрямку ворожі підрозділи, що були укомплектовані за рахунок мобілізації на тимчасово окупованій території Донецької області, зазнали суттєвих втрат. За дві доби боїв безповоротні втрати противника склали понад 200 осіб, решта деморалізовані та відмовляються брати участь у бойових діях.
До Луганської обласної лікарні щодня прибувають рефрижератори з вантажем "200". Це тіла солдат 2-го армійського корпусу, який має значні втрати.

20:13
Ворожа розвідка дійшла до висновку, що у зв’язку із сильним спротивом українців встановити проросійську владу на тимчасово підконтрольних окупантам територіях є неможливим, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:08
Сьогодні, військовослужбовці Об’єднаних сил успішно відбили 10 атак ворога, повідомляє в Facebook ООС.
Українські військові знищили:
- 10 БМД;
- 2 МТЛБ;
- 8 танків;
- 7 БМП-2;
- 1 БТР;
- 10 вантажних автомобілей.
Втрати живої сили противника склали понад 100 осіб.

20:05
Заступник командира полку Нацгвардії "Азов" про ситуацію в Маріуполі станом на вечір 19 березня.
Сьогодні станом на цю годину безповоротні втрати російських окупантів становлять до 50 чоловік піхоти, два танк, два БТР, один МТЛБ та один БТР вони залишилии на полі бою. Також було знищено декілька вантажних автомобілів.

19:50
Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім звернувся до жителів області з проханням збирати в мішки тіла мертвих окупантів.
"Міф – те, що вони перетворяться в добрива і треба засипати насіння. Ні, це буде довго і трупна отрута є заважатиме нашій же посівній. Собаки багато не з‘їдять, вовки також", – сказав Кім.

19:36
Головним управлінням розвідки спільно з бійцями диверсійної групи "Азову" була проведена спецоперація поблизу кордону з РФ.
В стратегічних цілях було підірвано залізничний міст, по якому окупанти мали на меті налаштувати постачання своїх підрозділів боєкомплектом та провізією.

19:22
На Запорізькому напрямку знищено вертольота КА-52 та нанесено пошкодження ще одному такому ж літальному апарату, повідомляє Генштаб ЗСУ.
Також ліквідовано близько 60 російських окупантів та декілька одиниць бронетехніки ворога.

19:14
Залізничне сполучення між Україною та Білоруссю, яким раніше окупанти відправляли військові ешелони, перестало працювати, сказав голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин.

19:12
Бойові дії відсуваються від Миколаєва, але російські війська б'ють по місту з відстані 50-70 км, повідомив в ефірі марафону на українських каналах голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

18:48
Рубіжне в Луганській області знаходиться під контролем ЗСУ.
Ворог розповсюджує фейки, що місто нібито під контролем російських військ.
Нацгвардійці передають привіт та заявляють, що місто повністю контролюється нашими військами.

18:31
Президент Володимир Зеленський звернувся до політиків і громадян Швейцарії.
"Зараз є шанс показати не тільки Росії, а й будь-якому агресору, будь-якій державі-терористу, що війна зруйнує не жертву, а того, хто її почав", – сказав він.

18:27
Рятівники ДСНС показали роботу свого товариша – собака-сапер Патрон допомагає знаходити вибухонебезпечні предмети.
"Новини від Патрона! Наш войовничий песик - талісман чернігівських піротехніків продовжує нести службу! З початку війни він разом із саперами ДСНС знешкодив майже 90 вибухонебезпечних предметів. Дякуємо, друже, за невтомну працю", – йдеться у повідомленні.

18:18
Командування Сил спецоперацій показало відео, як палає склад боєприпасів російських окупантів.
"Твій настрій, коли навів артилерію на склад з боєкомплектом русні і спостерігаєш за тим, як орки горять разом зі своїм БК. ССО України: працюємо творчо! Працюємо для вас!", – йдеться у повідомленні.

18:14
The Guardian показав, як виглядає Маріуполя після багатоденних обстрілів.

18:12
Пресбрифінг громадян України, жителів Криму, яких змусили прийняти російське громадянство та змусили воювати проти України.

18:10
Ще кілька фото від Генштабу ЗСУ: залишки російської ракети Точка-1, яку українські військові знищили Стінгером.

17:52
Харківщина отримала нові "Швидкі", а також військове дороговартісне обладнання для бійців ЗСУ, розповів Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.
Ведеться робота над створенням гуманітарних коридорів. Громади відмовилися співпрацювати із окупантами попри ті жахливі умови, які росіяни створили для жителів Харківщини.

17:44
Окупанти вкотре не пропустили на Херсонщину фури із гуманітарним вантажем і не дозволили розвантажити необхідний жителям Херсонщини вантаж, пише Генадій Лагута, голова Херсонської ОДА.
Сьогодні до Херсонщини із міста Апостолове Дніпропетровської області виїхали 14 фур із продуктами харчування та медикаментами. Окупанти не дали доїхати вантажівкам до місця призначення. Фури із гуманітарною допомогою розвернули на півшляху й вони вирушили на Дніпропетровщину.

17:38
На тимчасово окупованих територіях України російські терористичні війська проводять масові «арешти» – викрадення українських активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, пише Людмила Денисова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.
У Бердянську викрали журналістку hromadske Вікторію Рощину, її місцеперебування невідоме. Незаконно затримали секретаря міськради Нової Каховки Дмитра Васильєва. Його утримують у підвалі будівлі поліції міста Нова Каховка. У Волновасі окупанти «заарештували» понад 20 українських активістів.
Такі дії бойовиків РФ є військовим злочином.

17:11
Більше 2 тисяч маріупольців прибули сьогодні до Запоріжжя, пише Маріупольска міськрада. У другій половині дня до Запоріжжя прибули 363 автомобілі з 2 128 мешканцями Маріуполя. З них 648 дітей.
У Запоріжжі люди отримали допомогу – продукти, медикаменти, речі першої необхідності та дах над головою. Людям також надається медична та психологічна допомога.
Загалом за чотири дні Запоріжжя зустріло більше 15 714 людей з різних населених пунктів, з них – 3 397 діти.

17:08
В Бучанському районі, підрозділами ППО СВ України збито ворожий бойовий вертоліт К-52, пише Олександр Павлюк з Київської обласної військової адміністрації. Вертоліт збито з використанням ПЗРК «Стінгер».

16:53
Сухопутні війська ЗСУ показали, як відбувається підготовка нещодавно призваних захисників України. Є кілька етапів: теорія, заняття на тренажерах в інтерактивному тирі, який відтворює реальне бойове середовище, відпрацювання навиків на полігоні та знищення ворога в на полі бою.

16:39
Володимир Зеленський: якщо не зупинити Росію зараз, якщо не покарати Росію зараз, то інші агресори у світі почнуть інші війни. У різних регіонах світу. На різних континентах. Всюди, де якась держава мріє підкорити сусідів.

16:34
ЗСУ біля Попасної збили з ПЗРК «Точку-У». Виявляється, ракета досить легко збивається за допомогою ПЗРК «Стінгер»

16:14
Україна - перша держава у світі, яка судиться за Конвенцією про фінансування тероризму, заявила Еміне Джапарова, заступниця міністра закордонних справ України.
"У разі нашої перемоги, Росію визнають державою-терористом. Крім того, Україна – друга держава у світі, яка позивається по Конвенції по ліквідації всіх форм расової дискримінації. За цією Конвенцією безуспішно судилась Грузія", - сказала вона.
"Перша перемога була 8 лютого 2019 року, коли Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію і перейшов до розгляду справи по суті. Вперше російська федерація має пояснювати свої злочини, це питання репутаційних втрат", - підкреслила Еміне Джапарова.

15:50
Борис Джонсон, Прем'єр-міністр Великобританії, у промові на з'їзді Партії консерваторів:
    Чому Путін почав цю війну? Бо він наляканий Україною, бо в Україні є вільна преса, вільні вибори, бо щороку, хоч і нелегко, але Україна просувалась до свободи та демократії, та вільних ринків. Він боявся прикладу України та чим це обернеться для нього, бо у путінській Росії вас можуть посадити на 50 років тільки за те, що ви назвали вторгнення вторгненням. Він боявся, що у Москві відбудеться кольорова революція.
    Якщо Путін переможе, він не зупиниться на Україні. Кінець свободи в Україні означатиме кінець свободи у Грузії та Молдові, та початок нової ери загрози по всій Східній Європі від Балтійського до Чорного моря. Якщо він переможе, це буде зелене світло для автократів по всьому світу. Це поворотна точка для світу, момент вибору між свободою та утисками.
    Усе ще є уряди, навіть на Заході, які говорять, що готові домовлятися з тиранами. Я вважаю, вони фундаментально помиляються. Намагатись нормалізувати відносини з Путіним після цього, як ми це зробили у 2014 році, означатиме повторити ту саму помилку.От чому Путін має програти.

15:38
Наразі в Україні офіційно перебувають 562 полонених російських військовослужбовців, повідомила міністр із питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в інтерв'ю телеканалу ТСН.

15:23
Продовжується евакуація людей із Луганщини та очікується потужне підкріплення, повідомляє Сергій Гайдай, голова Луганської обладміністрації.
"Сьогодні ми вивозимо людей і домовляємося про безпечну доставку наступних гуманітарних вантажів. Фури заповнюємо догори – їжею, медикаментами, засобами гігієни, одягом. Зараз тривають бої в Рубіжному та Попасній, однак нам вдалося звідти евакуювати людей. Я вірю в наші Збройні сили – ми очікуємо на потужне підкріплення. Це дозволить повибивати росіян із зайнятих ними позицій" - повідомив він.

15:21
Упродовж доби 18 березня СБУ затримали кілька колаборантів та бойовиків, зокрема у рівненській, вінницькій, київській, одеській областях. УДніпропетровській області СБУ викрила чергових шахраїв, котрі виманювали гроші, призначені для оборони українських міст.

14:46
Вчора у Києві вперше було зафіксовано факт використання новітнього озброєння, заявив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Це снаряди, які спускаються на парашутах.

14:18
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до політиків, які, перебуваючи в тилових містах, розповідають про «зраду» і роблять «оцінки» оперативної обстановки.
"Своїми безвідповідальними заявами, на зразок, противник щось нібито без проблем взяв або що нібито готується здача країни, ви ображаєте наших воїнів. Сили оборони героїчно протистоять ворогу, якого називали другою армією у світі.
Ми зупинили противника на всіх напрямках. Ми завдали їм таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити. Про це знають всі українці. Про це знає світ. Триває 24-та доба нашого спротиву повномасштабній агресії. Спротиву, який став можливий завдяки національній єдності, нашій підготовці та мотивації.
Тож, я звертаюся до вас: не принижуйте наших захисників своїми «експертними оцінками». Це ж не ви зараз на першій лінії оборони. І не ваші діти. Кожен повинен займатися своєю справою. Ми захищаємо Україну. Ви дбаєте про її розвиток і не заважаєте нам".

14:14
Окупанти вдягають на мешканців Маріуполя білі пов'язки, щоб українські захисники плутали їх з росіянами, пише Азов з посиланням на свідчення мешканців. Таким чином вони ховаються за цивільними і наражають їх на додаткову небезпеку.

14:09
Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі, запропонував Європейському Союзу на наступному засіданні Євроради розглянути питання про посилення санкцій проти Росії та припинити повністю торгівлю з країною-агресором на суші та на морі, пише польське видання WNP.

14:01
Поліція Київської області: Семеро загиблих та п’ять поранених в результаті мінометного удару по Макарову. В результаті обстрілів зруйнувано житлові будинки, пошкоджено адміністративну споруду та інші приміщення.

13:51
Головне з оперативного зведення Генштабу ЗСУ на 12.00:
З початку бойових дій противник завдав 291 ракетний удар, застосовано 459 ракет, провів 1403 авіаційних нальоти. Основними наземними цілями російських загарбників стали українські міста та села, а саме об’єкти виробничої інфраструктури, школи, лікарні, національні історичні та релігійні святині, густонаселені житлові квартали.
У районі на північний захід від Чорнобиля загарбники розгорнули тиловий район угруповання військ Східного військового округу. Для поповнення втрат на територію республіки білорусь перекинуті окремі підрозділи 155-ї окремої бригади морської піхоти (Владивосток) та 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський).
Продовжується часткове блокування Чернігова, ворог здійснює артилерійські обстріли густонаселених районів.
У напрямку на Бровари Київської області загарбник діє силами до трьох бригад, але активних дій війська окупантів не проводили. Водночас противник не відмовляється від наступу на Київ та намагається здійснити перегрупування бойових підрозділів.
Намагаються блокувати Суми та Харків. Ворог намагається здійснити підготовку до наступальних дій у напрямку на населені пункти Тростянець, Охтирка, Полтава, частиною сил - на Прилуки та Київ.
Завдали ракетно-бомбових ударів по позиціях ЗСУ в районі Кам’янки. Намагаються вести штурмові дії та вогневі нальоти на переважній більшості напрямків у Донецькій і Луганській областях, основні зусилля зосереджує на спробах захопити населені пункти Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна.
У напрямку на Сєвєродонецьк ворог здійснив спробу проведення наступальних дій, успіху не мав, зазнав значних втрат та відступив.
В районі Рубіжного, за підтримки артилерії, продовжує закріплюватись у західних та північно-західних частинах міста, здійснив перегрупування, успіху не має.
На напрямку Первомайськ, Лисичанськ намагається здійснювати вогневий вплив на наші війська з метою стримування дій підрозділів Збройних Сил України.
Веде штурмові дії та вогневі нальоти на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджені на захопленні міста Вугледар та міста-героя Маріуполя.

13:29
Генштаб опублікував фото знищеної російської техніки у Київській області та повідомив, що
ЗС України підсилились ЗРК "Стріла-10".

13:04
Росіяни записали відомого українського телеведучого Дмитра Комарова у "вороги", пише Комаров на свій сторінці у Facebook
"Приймаю вітання! Почесне звання "Ворог Росії" від Комітету захисту національних інтересів. Отже, я живу чесно і мені не соромно дивитися людям у вічі. Та й компашка у нас, "ворогів та зрадників РФ", цікава зібралася. Макаревич, Кличко, Грєбєнщіков, Навальний та інші." - пише ведучий.

12:47
Речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Арєф'єв про ситуацію в Запоріжжі за минулу добу: знищено БТР-82 з десантом окупантів та пошкоджено дві БМП противника,  наносилося вогневе ураження по противнику як на передньому краі?, так і вглибину и?ого оперативноі? побудови і бои?ових порядків – внаслідок чого окупанти постійно несуть втрати серед особового складу та броньованоі? техніки.
На жаль, під час обстрілку окупантами передмістя обласного центру Запоріжжя внаслідок двох ракетних ударів дев’ять осіб загинуло та сімнадцять поранено, ще п’ять травмованих.

12:41
Національна поліція: за добу обстрілів з боку росіян зазнали вісім населених пунктів Донеччини. Пошкоджено  щонайменше 37 житлових будинків і об’єктів інфраструктури.
Внаслідок ударів російських військ  загинули та отримали поранення  десятки цивільних мешканців. Серед постраждалих є діти.
Під вогнем окупантів перебували Маріуполь, Авдіївка, Краматорськ, Покровськ, Новоселидівка, Верхньоторецьке, Кримка, Степне.
Ворог розстрілював міста і села з авіації, реактивної та важкої артилерії, зокрема використовувалися заборонені касетні боєприпаси. Серед цивільних об’єктів, які зруйнувала РФ - багатоповерхові та приватні оселі, школа, дитячий садок, музей, торговий центр та адмінбудівлі.

12:27
Оперативне командування «Північ»: сьогодні дві батареї ворожої артилерії в Чернігівській області пішли за російським кораблем. Наші оборонці нанесли вогневе ураження батареї РСЗВ «Ураган» та батареї самохідних артилерійських установок 2С19 «МСТА-С».

12:15
Михайло Подоляк відреагував на заяву міністерки оборони Німеччини, що НАТО не втрутиться в конфлікт і не зробить безполітну зону в Україні: "Вбивчо. Кожна така заява європейських політиків заохочує РФ до масових убивств в Україні. Не хочете називати війну війною і боїтеся Путіна, то хоч не робіть провокаційних заяв".

12:09
Окупанти використовують мобілізованих з ОРДЛО як гарматне м’ясо для виявлення вогневих позицій ЗСУ, пише Головне управління розвідки.
Зі слів самих «мобілізованих», російське командування використовує їх в якості «живця». Тобто, як передовий ешелон розвідки боєм. Підрозділи відправляють на військових автомобілях до лінії зіткнення, ігноруючи високі втрати. І таким чином визначають розташування вогневих позицій ЗС України.
Один з таких підрозділів, що мав у своєму складі 250-300 осіб, 16-17 березня втратив близько 200 «мобілізованих» на Миколаївському напрямку. Рештки підрозділу, що повернулися до Херсонської області, абсолютно деморалізовані та відмовляються від подальшої участі в бойових діях.

11:48
Ситуація щодо російського вторгнення: брифінг радника керівника Офісу президента Олексія Арестовича.

11:45
Генеральний прокурор Ірина Венедиктова в інтерв'ю ВВС розповіла про те, що в Україні створено табори для російських військовополонених.

11:27
Минулої доби поліцією в Луганській області зареєстровано 34 обстріли житлових будинків та об'єктів цивільної інфраструктури. Внаслідок ворожих обстрілів є загиблі та поранені серед мирних жителів.

11:23
У місті Запоріжжі змінюється час комендантської години - вона розпочнеться сьогодні, 19 березня, о 16:00, і завершиться у понеділок, 21 березня, о 6:00.

11:18
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки: Окупанти під Києвом втрачають позиції, однак продовжують тероризувати мирне населення.

11:06
Офіс Генерального прокурора: Станом на ранок 19 березня від дій окупантів загинули 112 дітей і більше 140 поранени. Найбільше постраждалих у Київській - 57, Харківській - 36, Донецькій -28, Чернігівській - 30, Миколаївській - 21, Житомирській - 15, Сумській - 14 та Херсонській - 14 областях.

10:50
Bellingcat запустили інтерактивну мапу для відстеження ймовірних воєнних злочинів у ході війни в Україні.

10:38
19 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:
Донецька область
1. Маріуполь – Мангуш – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя
Рух коридором приватного автотранспорту.
У Мангуші всім маріупольцям, що виходять із міста, надається необхідна допомога. Організовано підвезення людей автобусами до Бердянська.
Направлено дві фури з продуктами для пунктів допомоги маріупольцям у Бердянську.
Київська область
2. Бервиця – Мокрец – Заворичі – Калита – Семиполки – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим'я – Бровари
Із села Бервіця люди мають самостійно вийти до мосту у с. Мокрець, перейти річку у бік вулиці Радгоспної. Там чекатимуть автобуси.
3. Буча – Ворзель – Михайлівка-Рубежівка – Забуччя – Дмитрівка – Капітанівка – Стоянка – Гореничі – Білогородка
4. Богданівка – Новобогданівка – Рудня – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим'я – Бровари
5. Бородянка – Пісківка – Біла Криниця – Кочерів – Брусилів – Фастів – Біла Церква
Луганська область
6. Лисичанськ – Бахмут
7. Сєверодонецьк – Лисичанськ – Бахмут
8. Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут
9. Попасна – Бахмут
    Відправлять автобуси для евакуації.
    Евакуаційний потяг для мешканців Луганщини буде відправлений із Новозолотарівки.
    Планується доставка гуманітарних вантажів (продуктів та медикаментів) до населених пунктів Луганської області та Херсона.

10:35
Аналітичний центр BlackSeaNews повідомляє, що російські структури розповсюджують із посиланням на гідрографічну службу Чорноморського флоту РФ попередження про небезпеку судноплавства від Босфору до Одеси нібито через українські морські міни, виставлені для оборони Одеси, зірвані штормом і дрейфують всією акваторією. У BlackSeaNews вважають, що Росія сама замінувала рекомендовані для судноплавства фарватери.

10:19
У Євросоюзі обговорюють можливість використати заблоковані санкціями активи російських олігархів для фінансування відновлення України після війни.

09:58
Німецька компанія Bosch згортає діяльність у Росії після того, як Україна заявила про використання Росією деталей Bosch у військовій техніці.

09:34
Війна Росії проти України, стан на  19 березня.
Станом на 8.00 ситуація в регіонах:
Київщина. Повітряна загроза та загроза ракетних ударів майже всю ніч. Під активним та не прицільним вогнем загарбника — Ірпінь, Мощун, Гостомель, Ворзель, населені пункти Макарівськоі громади. Найбільш страждає цивільна житлова забудова та інфраструктура. В селі Нові Петрівці - загоряння на сміттєзвалищі.
Чернігівщина. Кілька повітряних тривог за вечір і ніч. Оборонні бої за Чернігів. Кількість обстрілів міста за добу зменшилась.
Сумщина. Охтирський та Сумський райони орки обстрілювали з артилерії. Збитки встановлюються. В селах під кордоном, куди позаходив ворог, триває терор і геноцид місцевого населення.
Житомирщина. Ніч неспокійна, повітряні тривоги. Авіаудар у смт. Народичі, зруйновано складське приміщення.
Харківщина. Спроби оточити Харків тривають, але ЗСУ тримають позиції, кількість обстрілів цієї ночі зменшилась. По області - бої тривають в Ізюмському напрямку, вчора через обстріли гуманітарний коридор не запрацював.
Кіровоградська область, Дніпропетровщина, Запорізька область, Рівненщина, Волинь, Вінничина, Закарпаття, Хмельницька область, Тернопіль, Черкаси, Львівщина, Полтавщина, Чернівці, Івано-Франківськ, Одеса - без змін, вночі було тихо.
Луганщина. Унаслідок потужних обстрілів російською армією Сєвєродонецька, Рубіжного, Привілля, Кремінної 18 березня пошкоджено близько 54 об’єктів. Із них – 19 багатоквартирних та 19 приватних житлових будинків, два заклади охорони здоров’я. 4 загиблих 10 поранених за добу. Без газопостачання перебувають 23 населених пункти повністю. Знеструмлені 38 населених пунктів.
Донеччина. Ніч складна. Наступ на Мар'їнку. Постійні обстріли по населених пунктах Авдіївка, Очеретине. Верзньоторецьк - авіаудар. Інформація по загиблих та постраждалих наразі відсутня.
Миколаївщина. Ніч не спокійна. У Миколаївській області вночі лунала повітряна тривога. Снігурівку обстрілювали градами. Даних про загиблих і постраждалих наразі немає.
Херсонщина. Херсонщина потерпає від ворожої окупації з усіх напрямків. В області більше 70 населених пунктів залишаються без електропостачання – це майже 50 тисяч громадян. Стільки ж користувачів вже значний час не мають води.

09:12
Британська розвіданалітика на ранок 19 березня. Кремлю поки що не вдалося досягти своїх первісних цілей через масштаби та завзятість опору ЗСУ. Росія змушена була змінити оперативний підхід і перейшла до стратегії виснаження. Це, ймовірно, призведе до посилення невиборчого застосування вогневої могутності для збільшення жертв серед цивільного населення, руйнування інфраструктури та загострення гуманітарної кризи.
Путін також посилює контроль над російськими медіа, намагаючись відвернути увагу від оперативних проблем та приховати від росіян високі цифри втрат.

09:01
Постачання для російської армії вторгнення знову не доїхало, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

08:50
Платформа вивчення мов Busuu відкрила для українців безкоштовний доступ до повного сервісу на 3 місяці.

08:48
Американські нафтосервісні корпорації Halliburton і Schlumberger у п'ятницю повідомили, що у зв'язку із санкціями проти Росії припиняють подальші інвестиції та впровадження технологій у своїй діяльності на території РФ.

08:39
Італія заарештувала віллу в місті Олбія на Сардинії вартістю 105 мільйонів євро, яка належить власнику "Северсталі" російському олігарху Олексію Мордашову (Deutsche Welle).

08:23
Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт в інтерв'ю Süddeutsche Zeitung заявила, що НАТО в жодному разі не втручатиметься у війну Росії проти України. Вона також сказала, що створити безпольотну зону над Україною неможливо через "непередбачувані наслідки".

08:14
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: "Ми чекаємо на 9 ранку, коли маємо встановитися режим тиші, щоб розпочати евакуацію мешканців області, привезти їжу, воду та медикаменти тим, хто залишається. Гуманітарний коридор узгоджений на найвищому рівні. Сподіваюся, домовленості з боку росіян будуть дотримані".

08:09
Київ: КМДА попереджує, що у столиці спостерігається незначне задимлення. "Це пов'язано зі зміною погодніх умов, зокрема напрямком вітру. За даними фахівців якість повітря відповідає нормам. Але просимо не відкривати вікна та не виходити з дому без необхідності."

07:42
Радник ОП Михайло Подоляк сказав в ефірі Bloomberg TV, що переговори з Росією можуть тривати "кілька тижнів".

07:34
Єврокомісар із врегулювання криз та гуманітарної допомоги Янез Ленарчич заявив, що гуманітарна криза в Україні вже сьогодні досягла критичної точки, але ситуація може стати ще гіршою. "Поки продовжуються бойові дії і не буде досягнуто припинення вогню, доступ до людей, які потребують життєво важливої допомоги, неможливий", - сказав він.

07:32
Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Гордон Браун приєднався до кампанії щодо створення міжнародного трибуналу для суду над Путіним за військові злочини та війну в Україні (Daily Mail).

06:57
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 06.00 19 березня:
Положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. ЗСУ та інші підрозділи Сил оборони продовжували завдавати удари по угрупованнях військ ворога, який намагався утримати захоплені рубежі.
Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією було уражено 12 повітряних цілей ворога - 2 літаки, 3 вертольоти, 3 БПЛА та 4 крилаті ракети.
Українські захисники та захисниці знищили кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області, втрати ворога наразі уточнюються. Крім того, внаслідок нанесення вогневого ураження по противнику, знищено командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил російської федерації генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.
Ворог продовжує нести суттєві втрати, має проблеми з логістичним забезпеченням підрозділів. Низький рівень морально-психологічного стану особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні проти України.

06:34
Учора перед початком засідання Ради безпеки ООН посол США Лінда Томас-Грінфілд зачитала спільну заяву Албанії, Франції, Ірландії, Норвегії, Великобританії та США у зв'язку з тим, що Росія внесла до порядку денного Ради безпеки обговорення теми "біологічних лабораторій США в Україні". У заяві сказано, що Росія постійно намагається використати Раду безпеки ООН для поширення пропаганди та виправдання неспровокованого та жорстокого нападу на Україну.

06:12
У Празі художники зобразили мурал на підтримку України, яка протистоїть російській агресії. Про це пише Оперативний ЗСУ у Telegram.
На муралі автори намалювали дівчинку з рішучим поглядом, яка ховає під українським прапором казкових героїв із різних країн світу – американського Міккі Мауса, чеського Крота, скандинавського Муммі-троля, французького Обелікса, польських Болека та Льолека та інших.

06:01
Президент Володимир Зеленський 23 березня в онлайн-форматі звернеться до парламенту Японії, щоб заручитися підтримкою країни для протистояння російському вторгненню. Про це пише Kyodo News.
Очікується, що Зеленський розпочне виступ о 18:00 у прямому ефірі, якщо дозволятиме військова ситуація в країні. Заплановано, що його промова триватиме 10 хвилин.
Напередодні посол України в Японії Сергій Корсунський зустрівся з представниками парламенту, щоб попросити проведення трансляції з українським лідером. Його підтримав прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

05:52
Високовольтну лінію електропередачі 750 кВ, яка забезпечує стабільну роботу Запорізької АЕС, відновлено. Вона була пошкоджена 16 березня російськими окупантами, повідомляє Укренерго.
"Лінія введена в роботу та забезпечує стабільне функціонування Запорізької АЕС", - сказано у повідомленні.

05:29
ЮНЕСКО підтримує Україну у питаннях збереження культурної спадщини та просить Росію не руйнувати цінності. Відповідну декларацію ухвалили 18 березня, пише у Facebook міністр культури Олександр Ткаченко.
За його словами, Україна добивається скасування проведення 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини у Казані та перенесення її проведення до Львова.
Ткаченкр додав, що Україна вимагає позбавити Росію статусу члена ЮНЕСКО - "це логічне та справедливе рішення, яке має бути ухвалене негайно".

05:18
Бельгія відкладає вихід з атомної енергетики на 10 років через напад Росії на Україну та різке зростання цін на енергоносії. Про це пише ВВС.
«Федеральний уряд вирішив зробити необхідні кроки, щоб продовжити термін служби двох (нещодавно побудованих) ядерних реакторів на десять років», — каже прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо.

04:59
Президент Володимир Зеленський потрапив на обкладинку нового номера журналу Der Spiedel.
"Протягом кількох тижнів українські сили та добровольці протистояли наступу російської армії. Чи зможе він взагалі перемогти військову міць Путіна?" – так журнал підписав фото українського лідера.

04:53
На Сумщині окупанти викрадають і катують місцевих жителів. Про це у Telegram повідомив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
За його словами, у цих злочинах окупантам активно допомагають місцеві колабораціоністи. Також у селах Сумського та Охтирського районів росіяни мародерствують та вчиняють заворушення.

04:47
LG Electronics призупинив усі постачання техніки до Росії у зв'язку із нападом режиму Кремля на Україну. Про це пише в Telegram голова Мінцифри Михайло Федоров.

04:11
У Чикаго колишні президенти США Джордж Буш та Білл Клінтон відвідали українську церкву для демонстрації солідарності з українським народом.
Американські лідери з букетами соняшників, перев'язаних синьо-жовтинними стрічками, прийшли в Українську католицьку церкву Святих Володимира та Ольги.

03:55
Чотири броньовані автомобілі швидкої допомоги Ізраїль передав Україні. Літаком їх відправили до Польщі, потім вони будуть направлені до лінії фронту для евакуації поранених. Про це повідомляє JNS.
Уточнюється, що до Молдови буде направлено парамедиків, які увійдуть до штату клініки - вона надаватиме допомогу українським біженцям на кордоні. Аналогічну польову клініку мають намір розгорнути у Польщі після погодження з урядом.

03:42
Російські окупаційні війська за останню добу вбили на Донеччині 12 мирних жителів. Про це повідомив у Facebook голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.
→ У Краматорську росіяни вбили п'ятьох і поранили 25 мирних жителів.
→ В Авдіївці окупанти вбили двох та поранили чотирьох людей.
→ У Покровську – вбили одну людину та поранили шістьох. Є один постраждалий у Степовому та один у Бахмуті.
→ Точну кількість загиблих у Маріуполі та Волновасі встановити неможливо.

03:27
Українська Мадонна. У Києві під час обстрілу російських окупаційних військ постраждала жінка, яка своїм тілом закрила маленьку доньку та врятувала її від загибелі. Фото опубліковано дитячим фондом UNICEF.
Жінка та її чоловік отримали поранення, їх прооперували у лікарні Охматдит.

03:07
У Тростянці Сумської області 93 бригада ЗСУ розбила і спалила колону техніки російських окупантів. Загарбники обстріляли лікарню – багато руйнувань, жертв, на щастя, немає. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

02:57
Окупантам вдалося тимчасово відрізати Україну від Азовського моря, продовжуються бої за низку міст Донецької та Луганської областей. Про це йдеться у зведенні з фронтів станом на вечір 18 березня від Генерального штабу ЗСУ.
На Сіверщині ворог частково блокує Чернігів та обстрілює місто з артилерії.
На Слобожанщині росіяни надалі намагаються блокувати Суми та Харків. Також намагаються наступати на Покровськ - з Росії додатково запровадили два бойові підрозділи.
 Луганській області окупанти намагаються блокувати Сєверодонецьк, захопити з боями Попасну та Рубіжне. В останньому – ворог закріпився у західних та північно-західних околицях міста.
У Донецькій області – бої біля н.п. Верхньоторецьке, Кримське, Авдіївка, Тарамчук. Маріуполь російські окупанти блокують та намагаються штурмувати.
На півдні окупанти налагоджують логістику та обладнують позиції. Намагаються перекидати підрозділи на Миколаїв та Кривий Ріг. На підступах до Миколаєва росіян зупинили.
На Поліссі ворог не настає і переходить до оборони: намагається утримати захоплені позиції на річці Ірпінь. Все ще намагаються відновити рух на Київ.
На Волині ситуація є стабільною.
Ворог продовжує бомбити міста: за день випущено 14 ракет та скоєно 40 нальотів авіації, підрахували у Генштабі.

02:38
Колишній прем'єр Британії Девід Кемерон приїхав до Польщі, щоб допомагати українським біженцям – він розвозить медикаменти та підгузки. Фото він розмістив у Twitter.
Кемерон із двома колегами бере участь у волонтерському проекті Chippy Larder. У коментарі Sky News він підкреслив, що було зібрано достатньо пожертвувань, щоб "заповнити невелику вантажівку всім: від підгузків до гігієнічних засобів, теплого одягу до аптечок".
Екс-прем'єр закликав Британію збільшити обсяги гуманітарної допомоги для України.
Дэвид Кэмерон

02:25
Мер Миколаєва Олександр Сенкевич заявив, що мешканців міста 18 березня не встигли попередити про авіаудар, оскільки ракета російськими окупантами була випущена зблизька - з Херсонської області. Про це він сказав у ефірі ТРК Март.
"У нас не було повітряної тривоги, тому що нас атакували з Херсонщини, і ми просто не встигли запустити систему оповіщення. Бомбардування відбулося швидше, ніж ми пеленгуємо та запускаємо систему", - сказав він.
За словами Сенкевича, коли окупанти атакують із Криму, то попередження надходить, коли з ближчої відстані - система не встигає запуститися.

02:02
18 березня українські військовослужбовці вразили 12 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.
Уточнюється, що 10 цілей на рахунку у ЗС ЗСУ, дві – заслуга протиповітряної оборони Сухопутних військ.
Усього за минулу добу знищено:
→ 2 літаки;
→ 3 вертольоти;
→ 3 БпЛА;
→ 4 крилатих ракети.

01:55
Німеччина та Нідерланди на прохання НАТО передадуть Словаччині системи ППО Patriot. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони Нідерландів.
Уточнюється, що передача комплексів пов'язана з російським вторгненням в Україну.
Раніше міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Словаччина готова надати Україні системи ППО С-300, але країна потребує отримання "належної заміни".

01:52
Укрзализниця опублікувала список евакуаційних поїздів на 19 березня.
Київ, Дарницький вокзал:
    1:00 – Інтерсіті+ Дарниця – Харків;
    8:00 – Інтерсіті+ Дарниця – Львів;
    17:00 – Інтерсіті+ Дарниця – Львів.
Харків:
    8:00 – Інтерсіті+ Харків – Львів;
    9:40 - №229/230 Харків – Івано-Франківськ;
    13:00 – №239/240 Харків – Львів.
Дніпро:
    20:00 - №234/233 Дніпро – Чоп.
Краматорськ:
    13:00 - №263/264 Краматорськ – Львів;
    16:00 - №265/266 Краматорськ – Львів.
Запоріжжя:
    16:05 №225 Запоріжжя – Ковель.
Додаткові рейси також будуть відправлятися з Одеси до Ужгорода о 22:32, з Києва до Хелма о 19:13.
Міжнародні евакуаційні рейси
Польща
    0:40 №7603/7604 Львів - Пшемисль
    3:00 - №7621 Львів - Держкордон
    7:10 - №35/36 Львів - Пшемисль
    8:52 - №7607 Львів – Держкордон
    12:12 - №7609/7610 Львів – Пшемисль
    14:00 - №7623 Львів – Держкордон
    15:40 - №7611/7612 Львів – Пшемисль
    17:00 №7616/7617 Львів – Хелм
    19:13 - №67/68-910/909 Київ – Варшава/Київ-Хелм
    19:55 - №7601/7602 Львів – Пшемисль
Словаччина
    11:35 - №8661 Чоп - Чієрна над Тіссоу - Кошице (прибуття 13:49)
    16:50 - №961 Чоп - Чієрна над Тисоу - Кошице (прибуття 18:13)
Угорщина
    12:30 - №33 Мукачево - Будапешт
    16:30 №32521 Мукачево - Будапешт
Протягом дня з інтервалом о 3 годині курсують 9 пар поїздів Чоп – Захонь. Рейс регулярний, вартість складає 102 грн. залежно від курсу євро.
Румунія
    23:23 - Одеса - Ізмаїл - Ісакча (Румунія)
Австрія
    14:07 - №749 Київ – Відень*
*з технічних причин поїзд може прямувати до ст. Захонь чи ст. Звідки є можливість пересадки на безкоштовні для українців поїзди до Відня.

01:35
Зеленський подякував захисникам Маріуполя. Він наголосив, що героїчне місто переживає найбільше випробування у своїй історії, в історії України.
Президент відзначив тих, хто тримає оборону в Маріуполі, не здаючи місто російським окупантам:
36-а окрема бригада морської піхоти;
501-й окремий батальйон морської піхоти;
1-й окремий батальйон морської піхоти;
12 бригада Національної гвардії;
окремий загін спеціального призначення Азов.
Також за поданням головнокомандувача ЗСУ присвоєно звання Героя України:
полковнику Баранюку Володимиру Анатолійовичу, командиру 36-ї окремої бригади морської піхоти;
майору Прокопенку Денису Геннадійовичу, командиру окремого загону спецпризначення Азов. За мужність, за ефективні дії щодо відбиття атак ворога, за захист міста-героя Маріуполя.

00:59
Тези зі звернення президента Володимира Зеленського.
Протягом дня чиновники опрацювали рішення для повного перезавантаження митниці. Вантажі для нашої оборони, для наших людей завозитимуться в Україну так легко, наскільки це дозволяють закони фізики. Прибираємо абсолютно всю бюрократію, всі папірці, а також ПДВ, мито – всі митні платежі. Ціль абсолютно ясна – щоб людський фактор не заважав швидкості постачання товарів. Вони дуже потрібні саме зараз.
...
Я доручив Кабінету Міністрів України розробити комплексну програму підтримки наших громадян – усіх, хто позбавлений, на жаль, будинку через війну. Вже є контур програми.
Перший компонент – фінансовий, державна підтримка для всіх переміщених осіб: дорослих та дітей. Державна підтримка робочих місць там, де вони тимчасово перебувають. Щоб кожна наша людина, щоб кожна сім'я мала основу для життя.
Другий компонент - житловий. Уряд готує конкретні пропозиції щодо надання житла для вимушених переселенців саме зараз, а також організує відновлення зруйнованого житла після закінчення війни.
Третій компонент не менш важливий - це підтримка сімей, які розмістили у себе людей із територій бойових дій або тимчасової окупації. Як мінімум вони отримають відшкодування витрат на комунальні послуги, пов'язані з перебуванням переселенців.
...
Ми завжди наполягали на переговорах. Ми завжди пропонували діалог, пропонували рішення для миру. Не тільки протягом 23 днів вторгнення.
І я хочу, щоб мене зараз почули всі, особливо в Москві. Настав час зустрічатися. Час говорити. Настав час відновлювати територіальну цілісність і справедливість для України. Інакше втрати Росії будуть такими, що вам не вистачить і кількох поколінь, щоб піднятися.

00:49
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 18 березня.
"Змістовні переговори про мир та безпеку для України – це єдиний шанс для Росії знизити шкоду від власних помилок. Пора зустрічатися. Пора говорити. Пора відновлювати територіальну цілісність і справедливість для України. Інакше втрати Росії будуть такими, що вам не вистачить і кількох поколінь, щоб піднятися", - сказав глава держави.

00:34
Президент Польщі Анджей Дуда 18 березня підписав указ про збільшення чисельності армії майже вдвічі. Про це повідомляє канцелярія польського лідера.
Як зазначено у документі, чисельність армії Польщі буде збільшено до 300 000 осіб (250 000 професійних військових, 50 000 бійців тероборони). Військовослужбовцям видаватимуть додаткові виплати.
Витрати на оборону в Польщі у 2022 році становитимуть 2,2% від ВВП країни, з 2023 року – 3% від ВВП. План переозброєння мають намір переглядати кожні чотири роки.

00:18
Російські окупанти продовжують руйнувати громадянську інфраструктуру Маріуполя. Нові супутникові знімки від Maxar Technologies опубліковані CNN.
На першому знімку показано західну частину міста - зруйновані авіаударами будинки, спалені автомобілі та автобуси.
На другому знімку зафіксовано південно-західну частину міста - довгу колону автомобілів маріупольців, які намагаються залишити місто, щоб врятуватися від бомбардувань російськими літаками.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live