Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

18.03.2022

23:51
Мер Іркутського району Леонід Фролов повідомив, що російська армія веде військові дії на Донбасі з 2014 року. І що у лютому солдати РФ теж знали, що їдуть воювати саме в Україну.
Про це він написав на своїй сторінці ВКонтакте у некролозі про загиблого в Україні військового з іркутського села Худякова Валерія Березовського. Пізніше повідомлення Фролова було відредаговано.

23:49
Колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес вважає, що протягом наступних 10 днів російські окупанти можуть втратити здатність продовжувати агресію проти України, але це стане можливим лише за збільшення допомоги Україні зброєю.

23:47
З початку війни Росія вже випустила в Україні понад 1000 ракет. Наразі наступ російських окупантів буксує в усіх напрямках, повідомили у Пентагоні.

23:14
Більшість затриманих диверсантів є громадянами України, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.
"Більшість є громадянами України, які певний час тому отримували посвідки на проживання та громадянство, приїжджаючи з інших країн, або виїхавши з раніше окупованих територій. Або навіть ті, хто перебував тут і протягом певного часу якимось чином перетинав кордон із РФ, там був завербований і потім виконував певні завдання", - сказал очільник МВС.

22:53
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук допустив можливість зміни Конституції щодо євроатлантичної інтеграції України на тлі переговорів з Росією . Про це він сказав у ефірі телеканалу 1+1.
"Оскільки шлях до євроатлантичної інтеграції прописаний у Конституції України, маємо дуже високий рівень легітимації цього напряму. Тому ми будемо дивитися, яким шляхом йдуть переговорники, і тоді вже відшукувати ту модель, яка або не суперечитиме Конституції, або змінюватимемо Конституцію в цій частині", – зазначив голова ВРУ.

22:43
В Миколаївській області знищена колона ворожої техніки.

22:27
Гвардійці захопили техніку окупантів на Луганщині, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.
Російські окупанти зазнали втрат під Кремінною. Нацгвардія виявила дві бойові машини піхоти російських загарбників та знищила з гранатомета одну БМП-1.
Під час бойового зіткнення екіпаж іншої ворожої БМП-1 не витримав вогневого контакту та втік, покинувши зброю й техніку.
Нашим бійцям дісталася трофейна бойова машина піхоти БМП-1 в робочому стані з повним бойвим комплектом, придатна для виконання бойових завдань та ліквідації її колишніх господарів.

22:14
Режисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії. Таке рішення ухвалили у правлінні і наглядовій раді Української кіноакадемії.
"Режисер Сергій Лозниця неодноразово підкреслював, що вважає себе космополітом, "людиною світу". Проте зараз, коли Україна з усіх сил боронить свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця повинна бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів чи напівтонів", – йдеться у у повідомленні кіноакадемії.
Також підкреслюється, що нещодавно фільми Лозниці були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою “Від Львова до Уралу”.
Водночас Лозниця 28 лютого вийшов зі складу Європейської кіноакадемії (EFA) на знак протесту проти слабкої відповіді академії на вторгнення РФ в Україну.

21:48
Сьогодні гуманітарними коридорами евакуйовано 9 145 людей, повідомив замглави ОП Кирило Тимошенко.
4 972 мешканця Маріуполя, з яких 1 124 дитини, виїхали до Запоріжжя.
До Бердянська було доставлено пальне для дозаправки особистого транспорту маріупольців, які рухаються гуманітарним коридором.
500 людей забрали автобусами, що прибули до Бердянська із Запоріжжя.
Завтра до Бердянська також буде направлено 10 автобусів, які забиратимуть маріупольців.
Із Сумщини евакуйовано 4 173 людини.

21:40
Окупанти розбомбили меткомбінат Азовсталь Ахметова у Маріуполі.

21:38
В Охматдит госпіталізували родину киян, які постраждали від обстрілу столиці російськими окупантами. Жінка зазнала численних осколкових поранень — вона прикрила своїм тілом одномісячну доньку.

21:08
Пресслужба РНБО рекомендує один з найпростіших способів виявлення ДРГ – повторення підозрілою особою українських слів, до яких непристосована "російськомовна щелепа".
"Шиболет" – своєрідний мовний пароль, за допомогою якого можна розпізнати, що мова, якою розмовляє людина, є для неї нерідною.
Слова, які швидко виявлять НЕ носія української мови за вимовою:
паляниця, молодиця, світлиця, нісенітниця, веселка, філіжанка, вештатися, духмяний, непереливки, кмітливий, пуцьвірінок, обценьки, теревенити, телепень та багато інших.

20:57
Російські окупанти можуть вдарити по міській лікарні Дніпра. Для створення "алібі" сьогодні Міноборони РФ заявило, що нібито СБУ замінувала лікарню для її підриву під час прольоту над містом російського літака.

20:54
18 березня близько 8:00 окупанти обстріляли передмістя Запоріжжя ракетними системами великоі? потужності, повідомляє Запорізька ОВА.
Для ліквідаціі? наслідків ракетного удару на місце подіі? прибули аваріи?но-рятувальні підрозділи ДСНС, Нацполіції та медичні працівники.
Внаслідок другого ракетного удару було пошкоджено санітарнии? та пожежнии? автомобілі. Є загиблі і поранені, але у зв’язку із руйнуваннями на місці трагедії остаточна кількість жертв та постраждалих на цей час не відома.
Віи?ськові медики продовжують надавати допомогу пораненим та борються за життя людеи?.

20:42
Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє, що у соцмережах російські боти поширюють фейк про те, що маріупольцям нібито не потрібно залишати місто та їхати до Запоріжжя. Такими повідомленнями вони зривають евакуацію з міста.
Пропагандисти безпідставно стверджують, що нібито підприємства Запоріжсталь та Запоріжкокс "заміновані", а в цехах "ховаються озброєні бандерівці".
Це чергова цинічна брехня окупантів. Російський агресор намагається зірвати евакуацію маріупольців до безпечних місць та знищити якомога більше патріотів міста обстрілами житлових кварталів.

20:26
Єрмак: "Росія має сплатити репарації за свою агресію"
Очільник Офісу презідента Андрій Єрмак зустрівся з представниками провідних інвестиційних компаній світу.
За його словами в онлайн-зустричі взяли участь майже 300 представників, серед яких: Goldman Sachs, Morgan Stanley, Franklin Templeton та інші.
"Ми вже думаємо про відновлення країни. Україна планує залучити кошти наших міжнародних партнерів, а також репарації, які має сплатити Росія за свою агресію", – сказав Єрмак.
Він повідомив, що закликав міжнародний бізнес купувати військові облігації українського уряду.
Глава ОП запевнив, що українська влада ніколи не піде на жодні домовленості всупереч національним інтересам України.

20:14
Український ударний БПЛА Bayraktar TB2 коригує вогонь по частях та колонах ЗС РФ у Харкові та Миколаївському напрямку.

20:03
Доброволець Інтернаціонального легіону Тоні в минулому – інструктор спецпризначенців каліфорнійської поліції SWAT. Навчав їх протидіяти грабіжникам та вбивцям.
Коли побачив злочини російських окупантів, не зміг залишитися дома і прибув в Україну.

19:43
З завалів зруйнованого російськими окупантами Драматичного театру Маріуполя продовжують рятувати людей. Інформації щодо загиблих немає, повідомляє міськрада Маріуполя.

19:42
Російська армія досягла Чернігова ще першого дня війни, зараз окупанти оточили місто з трьох сторін і вже три тижні обстрілюють, повідомляє пресслужба Чернігівської ОДА.
За останні два тижні ворог практично не просунувся на жодному з участків.
Через невдалі спроби взяти Чернігів, російська армія перейшла до обстрілів та авіабомбардувань житлових районів міста.
"Вже зруйновано десятки багатоповерхівок, сотні приватних будинків у приміських селах та передмістях. У місті немає теплопостачання, води, практично все місто без електрики. Є проблеми з мобільним зв'язком", – повідомили в ОДА.

19:29
Робота ТрО "Азов" разом із ЗСУ біля Мощуна Київської області. Понтонна переправа росіян не вдалася. Їхня техніка пішла на дно.

19:23
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 18 березня
Військове керівництво РФ планує перекинути на територію України деякі підрозділи зі складу 102-ї російської військової бази, що у Вірменії.
Підтверджуються факти відмови окремих військовослужбовців РФ від участі у бойових діях.
Так, зокрема, у пункті постійної дислокації 20-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, близько 130 військовослужбовців відмовились від участі у бойових діях.
Через відсутність позитивних результатів та неспроможність виконати поставлені завдання планується усунення від виконання службових обов’язків командира 45-ї окремої бригади спеціального призначення повітряно-десантних військ збройних сил рф полковника Вадима Панькова. Його звинувачують у невиконанні бойового завдання на аеродромі Гостомель.
У місті Джанкой, на тимчасово окупованій території АР Крим, призупинено навчання у місцевих загальноосвітніх навчальних закладах з їх подальшим використанням для розміщення військовослужбовців збройних сил РФ, які прибувають до міста.
У Чернігівській області російські окупанти залякують місцевих жителів з метою придушення спротиву цивільного населення.
Окупанти продовжують руйнуватм інфраструктуру міст, створюючи передумови для поглиблення гуманітарної кризи.
Сили оборони України продовжують крок за кроком звільняти тимчасово зайняту територію України на всіх напрямках.

19:14
Сьогодні в Авдіївці під обстріли потрапили дев’ятиповерхівка, крамниця та адміністративна будівля, повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.
За попередньою інформацією, є двоє загиблих і троє поранених.

19:04
Окупанти не дозволили провести гуманітарну допомогу по визначених “зелених коридорах”, зокрема до міста Ізюм, повідомив глава Харківської ОДА Олег Синєгубов..
"Ми вирішили зробити в населених пунктах поблизу логістичні центри, далі – доставляти жителям за допомогою волонтерів", – розповів Синєгубов.

19:01
Російські окупанти відпустили селищного голову Великобурлуцької громади Віктора Терещенка, повідомив глава Харківської ОДА Олег Синєгубов.
"Щойно з ним говорив, зараз він перебуває в лікарні. Віктор Миколайович молодець, горою стоїть за громаду та захист національних інтересів", – сказав Синєгубов.

18:56
За словами радника голови Офісу президента Олексія Арестовича, деблокада Маріуполя військовим шляхом зараз неможлива, поки використовується політико-дипломатичний шлях запобігання гуманітарній катастрофі в місті.
За словами Арестовича, найближчі до міста підрозділи ЗСУ ведуть важки бої на північ від Волновахи. Там наступають переважаючі сили противника. "І ні про яку деблокаду Маріуполя не йдеться, їм би самим там відбитися", – сказав він.
Інші частини знаходяться за 100-120 км. від Маріуполя. Навіть якщо вони проб'ють оборону противника там, де вони знаходяться, вони не пройдуть більше 120 км голим степом під ударами російської авіації з Криму та Ростовської області, зазначив він.
Крім того, поблизу міста створено потужну протиповітряну оборону противника – і авіаційну, і наземну. За словами Арестовича, були спроби надати повітряну підтримку, "і вони, м'яко кажучи, не мали успіху".
"Тому військового рішення зараз щодо Маріуполя немає. І ця думка не тільки моя, а й військових", - сказав радник голови ОП.
За його словами, зараз є політико-дипломатичний шлях урегулювання ситуації навколо Маріуполя, насамперед гуманітарної катастрофи.
Для президента Володимира Зеленського та для багатьох глав держав світу – це тема номер один, зазначив Арестович. "Ситуацію вдалося зрушити до того, що російські війська відкрили коридор на виїзд із міста. На жаль, вони не пропускають гуманітарний конвой у Маріуполь. За нашими даними, понад 40 000 жителів вже покинули місто", – сказав він.
Арестович запевняє, що сили оборони Маріуполя ведуть успішну оборону. "У світовій історії повно прикладів, коли збройні сили місяцями утримували оборону і в безнадійнішій ситуації", - зазначив він.
"Маріуполь ми не здамо!" – підсумував радник голови ВП.

18:44
Росія відправила до міста Ізюм навчальні підрозділи, які були частково знищені ЗСУ, повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.
Частину російських курсантів-окупантів полонили, деякі розбіглися.

18:39
Лідер Китаю Сі Цзіньпін поспілкувався із президентом США Джо Байденом щодо війни в Україні. Конфлікт нікому не піде на користь, підтвердив глава КНР.
Зокрема, Сі Цзіньпін заявив, що конфлікти та конфронтації, подібні до війни Росії проти України, не відповідають нічиїм інтересам.
"Українська криза – це те, що ми не хочемо бачити", – повідомив голова КНР.

18:28
Вранці 18 березня збройні сили країни-агресора з використанням систем реактивного залпового вогню здійснили обстріл околиць села Наталівка Запорізького району Запорізької області. За попередніми даними, є загиблі та поранені, повідомляє Офіс генпрокурора.

18:19
Останній бій екіпажу Героїв.
8 березня екіпажі окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого знищили шість одиниць ворожої техніки.
Російських окупантів було відкинуто і зрештою під час контрнаступу українські війська визволили від окупантів важливий населений пункт Київщини — селище міського типу Макарів.
Ворожа протитанкова керована ракета, від влучання якої в українському Т-64БВ здетонував боєкомплект, обірвала життя старшого сержанта Сергія Васіча, старшого солдата Віталія Пархомука та солдата Олега Свинчука.
Президент присвоїв (посмертно) цим мужнім захисникам звання Героїв України.

18:01
За допомогою чат-ботів у Telegram українці допомогли заблокувати 1500 ворожих ресурсів. Користувачі інформують про дії ворога на нашій території, а також про виявлену пропаганду та дезінформацію.
Це відбувається за допомогою Telegram-каналу StopRussiaChannel MRIYA та Telegram-бота. З моменту створення до каналу приєдналося майже 150 000 учасників. Вони надіслали понад 3,2 млн скарг на різні інформаційні ресурси окупантів.

17:49
Із завалів зруйнованого російськими окупантами Драматичного театру Маріуполя продовжують рятувати людей. Інформації про загиблих немає - Маріупольська міськрада.

17:37
ЗСУ знищили передовий командний пункт 8-ї загальновійськової армії південного військового округу РФ, ймовірно, разом з кількома генералами. Цей напрямок відповідав за ОРДЛО - Арестович.

17:26
18 березня близько 16:00 внаслідок артобстрілу сталося загорання одноповерхової складської будівлі з лакофарбовою продукцією у Сумах на площі більше 6000 кв м. Попередньо жертв та постраждалих немає - ДСНС.

17:24
Україна втратить до 35% ВВП у 2022 році згідно з методологією Міжнародного валютного фонду з розрахунку попередніх втрат у разі воєнних конфліктів.

17:08
Журналістка hromadske Вікторія Рощина ймовірно перебуває в полоні в російських окупантів - hromadske.

16:27
Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки - Сухопутні війська ЗС України.

16:11
На сьогодні, по Правому берегу [Києва] ворог зупинений майже на 70 кілометрів що унеможливлює ведення вогню, окрім ракетних обстрілів. По Лівому берегу його зупинили - заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Грузевич.

16:09
В Україні запрацював офіційний сайт Центру національного спротиву. Головне призначення сайту sprotyv.mod.gov.ua – підтримка та координація всіх, хто бажає боротися за звільнення України від окупанта.

16:02
У застосунку Київ Цифровий з'явилась мапа працюючого бізнесу столиці. Зараз на мапі вже 400 підприємств. Бажаючі бізнесмени можуть додати свою компанію - КМДА.

15:44
Відразу кілька європейських країн вислали 18 березня російських дипломатів. Це Болгарія, Латвія, Литва та Естонія.

15:27
Командування повітряних сил ЗСУ:
- Ворожа авіація змінює тактику, тому що зазнає колосальних втрат.
- Коли підтвердяться нові дані, то будемо мати "ювілей" – 100 збитих літаків (із 450, які ворог готував на початок війни), а по гелікоптерах вже досягли цієї цифри (всього було 250).
- Наша ударна авіація та артилерія вдало відпрацьовує по їхнім засобам ППО, знищено під півсотню одиниць, дещо вдається захопити.

15:24
"Я впевнений, що, атакуючи нас, вони знищать усе, чого російське суспільство досягло за минулі 25 років. І повернуться туди, звідки почали колись підніматись, – як кажуть, у «лихі 90-ті». Тільки вже без свободи, без креативного бажання мільйонів людей працювати заради розвитку своєї держави. Такою буде для Росії ціна війни проти України", - Звернення Президента Володимира Зеленського.

15:23
Станом на 15:00 по гуманітарному коридору з Сумської області виїхало 560 авто — 2288 громадян, 53 автобуси — 1725 громадянин - Дмитро Живицький, Сумська ОДА.

15:09
Сьогодні на Київщині відсутні офіційні гуманітарні коридори. Наразі в області евакуація мирного населення не відбувається - Київська ОВА.

15:00
Новини з Чернігівщини від оперативного командування "Північ" Сухопутних військ ЗСУ:
- сьогодні поблизу Чернігова було знищено ворожий комплекс РЕР "Торн" та командно-спостережний пункт БТГр.
- за минулу добу оборонцями Чернігова було відбито дві спроби просування російських військових. Кремлівська армія вкотре понесла втрати як в техніці, та і серед особового складу. Зокрема відомо, що знищені ворожі БМП, танк та "Тигр". Інші втрати ворога уточнюються.
- Підрозділами ЗСУ нанесений артилерійський удар по артилерії противника, у результаті - мінус дві ворожі батареї, які більше не зможуть завдати шкоди місту.
- У районі одного з населених пунктів області українськими захисниками нанесені точкові удари по великій кількості техніки та особового складу, який здійснював ротацію. "Ротація" орків на той світ пройшла успішно!
- Місцеві мешканці підтверджують, що російські солдати продовжують тікати, кидати свою техніку та не бажають іти в бій.

14:58
П’ять автобусів із евакуйованими маріупольцями вже прямують з Бердянська до Запоріжжя. Всього майже 500 людей. У Запоріжжі на них чекає вся необхідна допомога - від забезпечення продуктами харчування й медикаментами до розселення - Маріупольська міськрада.

14:56
Синхронізація української енергосистеми з європейською підвищила рівень надійності енергопостачання в Україні, адже дала нам доступ до нових джерел електроенергії. Наразі найбільша потреба нашої енергосистеми – зелені коридори для ремонту пошкоджених ліній внаслідок атак російської армії, щоб повернути електроенергію для понад мільйона українців. Українські ремонтні бригади працюють для цього щодня, навіть там, де тривають бойові дії - Укренерго.

14:36
Екс-заступника голови Фонду держмайна підозрюють у держзраді. Він передавав окупантам інформацію про розміщення військових та техніки ЗСУ - Офіс генпрокурора.

14:23
Понад 273 000 домогосподарств в Україні втратили доступ до газу та тепла внаслідок бойових дій - голова НАК Нафтогаз Юрій Вітренко.

13:54
Зеленський: Висновок ЄК щодо заявки України на членство в ЄС буде підготовлений протягом декількох місяців.

13:51
В Бердянськ прибула евакуаційна колона автобусів із Запоріжжя. Також прибув бензовоз з пальним для приватних авто, на яких евакуюються маріупольці. Після заправки приватні авто колоною вирушать у Запоріжжя - заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

13:41
Дипломатам та держслужбовцям із Росії та Білорусі заборонили вхід до Європарламенту. "У Будинку демократії немає місця тим, хто прагне зруйнувати демократичний лад" - голова Європарламенту Роберта Метсола.

13:39
На Сумщині запрацювали гуманітарні коридори, в області зустріли гуманітарний конвой ООН - ОДА.

13:29
Міністерство закордонних справ України працює над посиленням тиску на Росію, зокрема наполягає на закритті російських пропагандистських медіа, які підривають демократію і отруюють суспільну думку. Десятки країн обмежили мовлення російських каналів - МЗС.

13:18
У Києві від початку повномасштабної агресії РФ ворог пошкодив 36 житлових будинків, 5 приватних садиб, 6 шкіл та 4 садочки. Пошкоджено фасади, балкони та вікна в 55 будинках.
Від початку вторгнення у столиці загинули 222 людини, із них 60 цивільних. Загинули, у тому числі, 4 дитини. За весь цей час у місті 889 поранених, із них 241 цивільний. У тому числі: 18 дітей, 3 водії швидкої, 1 лікар швидкої - КМДА.

13:05
"Від початку повномасштабного вторгнення російські війська безжально вбили 109 українських дітей. Порожні дитячі візочки на площі Ринок сьогодні – це символи життів тих ангелят, які зараз, замість рішучих дій світу, захищають небо над Україною" - мер Львова Андрій Садовий.

12:26
Протягом доби 17 березня поліцією Луганської області було зареєстровано 28 фактів обстрілів населених пунктів Луганщини. Внаслідок обстрілів серед мирних мешканців є загиблі та поранені. Ворожими обстрілами пошкоджені приватні та багатоповерхові будинки у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Попасній.

12:22
Зведення від Генштабу ЗСУ станом на 12:00 18 березня:
- Російські окупаційні війська продовжують наступальну операцію проти України. Стратегічні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України залишаються не виконаними.
- У зв’язку з витратою майже всього боєзапасу ракет та деяких видів боєприпасів, військово-політичним керівництвом прийнято рішення щодо переведення підприємств російського військово-промислового комплексу, що залучені до виробництва КРМБ "Калібр" та боєприпасів до РСЗВ “Смерч”, на цілодобовий режим роботи.
- На Волинському, Поліському і Сіверському напрямках суттєвих змін у діяльності окупаційних військ не зафіксовано. Противник зосередився на фортифікаційному обладнанні зайнятих рубежів.
- У Луганській області ворог активізував бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне, має частковий успіх. У Донецькій області активних бойових дій ворог не вів.
- На Таврійському напрямку противник намагається встановити жорсткий адміністративно-поліцейський режим у тимчасово захоплених населених пунктах Херсонської області. На Південнобузькому напрямку активних дій російських окупантів не відзначено.

12:20
У Держприкордонслужбі розповіли про стан на західних кордонах. Найбільша черга - на пункті "Шегині" на кордоні з Польщею.

12:13
Кулеба та Подоляк відповіли на тезу західних політиків про те, що у війні винен Путін, а не росіяни.

12:09
Європейські політики пропонують номінувати Володимира Зеленського та народ України на Нобелівську премію миру.

11:58
На Вінниччині близько 5 ранку українська ППО збила три ракети, повідомив керівник Вінницької ОВА Сергій Борзов. Постраждалих немає.

11:55
Кинута російськими окупантами САУ з табличкою-нагадуванням для рашистських "воїнів" - "Антифриз - яд".

11:33
Окупанти звертаються до шаманів і ворожок, щоб вижити в Україні, повідомляють в СБУ після прослуханих розмов загарбників.
Зокрема, один рашист просив магів піти до ворожки, щоб та провела спеціальний обряд проти українських снарядів. У відповідь матір нагадує, щоб "для захисту" загарбник не забував класти георгієвську стрічку у кишеню. А він запевняє, що обмотався стрічками повністю. Але без обряду – нікуди.

11:30
Станом на 18 березня уже 2 млн українців перетнули кордон із Польщею. В основному це жінки із дітьми, повідомили польські прикордонники.

11:11
Ранок для частини киян виявився жахливим

11:03
55-річний Василь Штефко із Закарпаття пішов на фронт навіть попри те, що до війни втратив обидві ноги. Чоловік втратив кінцівки на заробітках у Росії.
"Я не спав дві доби, коли побачив, що відбувається. Зізнаюся зараз перед командуванням, що збрехав там, — сказав, що в мене тільки один протез. Люди, котрі не бачать протезів, навіть не здогадуються, що в мене немає ніг", - зізнався Василь.

10:59
ООН: Зростання кількості жертв серед мирного населення України вимагає спеціального розслідування
У період з 24 лютого по 15 березня Управління Верховного комісара з прав людини ООН (УВКПЛ) документально зафіксувало 1900 постраждалих серед цивільного населення, з них 726 осіб було вбито, у тому числі 52 дитини.
Реальні цифри виразно значно вищі. Головну небезпеку для цивільних, як і раніше, несуть обстріли населених пунктів.

10:53
Укрзалізниця додає ще один евакуаційний рейс з Харкова до Львова 18 березня. Поїзд Інтерсіті+ відправиться о 14:30.

10:50
Українські військові збили російську крилату ракету морського базування над Одеською областю.

10:38
"Одна людина загинула, 19 постраждали, із них четверо дітей. Пошкоджені 6 житлових будинків, дитсадок та школа", - Кличко про ранковий обстріл Подільського району столиці рашистами.

10:37
Росіяни завдали ракетного удару по Краматорську: влучили у житловий будинок та адміністративну будівлю, повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко:
"Наразі відомо про 2 загиблих та 6 поранених, інші подробиці встановлюємо".

10:33
Унаслідок ранкового обстрілу росіянами Львівщини поранило одну людину, повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький. Загиблих немає.

10:33
Пожежу на ринку Барабашово у Харкові нарешті вдалося локалізувати, каже Суспільному мер міста Ігор Терехов.
Окрім ринку, у Харкові за ніч і за ранок були "певні прямі влучання у житлові будинки, адміністративні будівлі. Усього зруйновані понад 700 будівель у місті Харкові. Обстріли не припиняються", - додав мер.

10:22
У Харкові внаслідок ракетного обстрілу зруйновано будівлю Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при президентові України.

10:12
На Київщині збили ворожий винищувач-бомбардувальний СУ-34
Катапультування екіпажу не помічено, літак впав на тимчасово окупованій території.

10:08
Рашисти обстріляли передмістя Запоріжжя із реактивних систем залпового вогню Смерч
Близько восьмої ранку був масовий обстріл військового полігону та одного з заводів та кар’єру, що прилягає до нього - внаслідок чого виникла пожежа на території заводу. Масштаби руйнування та втрати встановлюються

10:01
17 березня окупанти знищили два приватних житлових будинки та пошкодили ще дві будівлі в селі Яблунівка на Житомирщині.
Також вночі 18 березня у с. Залісся ворог пошкодив у двох приватних обійстях житловий будинок та господарську будівлю.  Ще одна господарська споруда загорілась, зараз там працюють рятувальники, повідомили в ДСНС.
Загиблих та травмованих людей немає.

09:53
Покажіть "жалісливому" Шольцу соцопитування серед росіян, у яких 71% населення РФ підтримують війну проти України та відчувають стосовно цього гордість, радість, повагу, довіру або надію!
    Канцлер @OlafScholz, прагнучи виправдати свою нерішучість, пропонує розділити простих росіян і Путіна як автора війни. У Європі це може стати неправдивим трендом. Бо офіційно 71% росіян категорично підтримують війну проти

09:44
18 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:
1. Маріуполь - Мангуш – Токмак – Василівка - Кам’янське – Запоріжжя
     Рух коридором приватного автотранспорту.
     Автобуси відправлені із Запоріжжя до Бердянська.
     Продовжується рух бензовозу з Василівки для дозаправки приватного транспорту, яким виїжджають люди.
    Тим, хто іде пішки, організована допомога в м. Мангуш.
2. Тростянець - Суми - Голубівка - Вільшана - Недригайлів - Коровинці - Ромни - Андріяшівка - Лохвиця - Лубни - Полтава
Можливий рух в колоні приватного автотранспорту разом з автобусами.
3. Велика Писарівка – Охтирка – Хухра – Котельва – Полтава
Можливий рух в колоні на особистому транспорті разом з автобусами.
4. Краснопілля - Верхня Сироватка - Суми - Голубівка - Вільшана - Недригайлів - Коровинці - Ромни - Андріяшівка - Лохвиця - Лубни – Полтава
Можливий рух в колоні на особистому транспорті разом з автобусами.
5. Суми - Голубівка - Вільшана - Недригайлів - Коровинці - Ромни - Андріяшівка - Лохвиця - Лубни - Полтава
З Сум евакуація на приватному автотранспорті.
З Лохвиці будуть відправлені автобуси для евакуації.
6. Лебедин – Штепівка - Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава
Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні автобусів.
7. Конотоп – Шевченкове – Хмелів - Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава
Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні автобусів.
Будуть відправлені гуманітарні вантажі (продукти та медикаменти) з Харкова та Слов’янська до Балаклеї та Ізюму Харківської області.

09:41
Ірина Верещук розповідає про погоджені на 18 березня гуманітарні коридори.

09:38
Усі хакерські атаки окупантів відбили, персональні дані не постраждали – Держспецзв'язку
     Правоохоронці та Держспецзв'язку провели перевірку атак російських хакерів на сайти онлайн-ЗМІ, повідомляють у відомстві. Персональні дані чи інформація на ресурсах, що були атаковані, не постраждали.
    Хакери окупантів мають низький рівень підготовки, заявили у Держспецзв'язку. Уже виявлено мережі та сервери, які використовували для атаки.
    Дії хакерів кваліфікують як "підтримку країни, яка вчиняє злочини проти людства та людяності".
    Атаку готували від початку відкритої російської агресії. Загрозу вже ліквідовано, усі ресурси відновили свою роботу. Докази, зібрані під час розслідування, будуть використані для притягнення загарбників до відповідальності.
    З початку військового вторгнення хакери окупантів неодноразово атакували сайти міських чи обласних рад в Україні, а також сайти новинних ресурсів, розміщуючи там символіку Росії чи георгіївські стрічки.

09:30
У Офісі генерального прокурора продовжують підраховувати злочини рашистів проти українців.

09:25
О 09:14 рятувальники ліквідували пожежу, що сталася  внаслідок потрапляння залишків збитої ракети у житловий будинок у Подільському районі.

09:15
Залишки збитої ракети потрапили в п'ятиповерхівку у Подільському районі Києва, наразі триває пожежа, повідомили в ДСНС.
По прибуттю вогнеборці встановили, що сталось загоряння з 1 по 3 поверхи.
За попередньою інформацією, врятовано 12 осіб, евакуйовано 98 осіб, травмовані 4 особи. На жаль, одна людина загинула.

09:11
Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.03 орієнтовно склали:
    особового складу/personnel - близько/ about 14200 осіб,
    танків / tanks ? 450 од,
    бойових броньованих машин / APV ? 1448 од,
    артилерійських систем / artillery systems – 205 од,
    РСЗВ / MLRS - 72 од,
    засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 43 од,
    літаків / aircraft – 93 од,
    гелікоптерів / helicopters – 112 од,
    автомобільної техніки / vehicles - 879 од,
    кораблі /катери / boats / cutters - 3 од,
    цистерн з ПММ / fuel tanks - 60,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 12.
    Спеціальна техніка / special equipment - 11.
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:00
В Україні - хвилина мовчання у пам'ять загиблих

08:57
Станом на 8.00 ситуація в регіонах: 
Київщина
Тривоги ракетних ударів по всій області. Найбільш гарячими точками залишається: Бучанський район - Ірпінь, Буча, Ворзель, Гостомель, Макарів, Бородянка, напрямок Житомирської траси, Вишгородський район та 4 громади в Броварському районі.
Чернігівщина
Оборонні бої біля Чернігова. У більшості мікрорайонів міста немає світла, води. Зв’язок обмежений. Вночі кілька повітряних тривог, вдень і вночі кілька годин росіяни обстрілювали центр, спальні райони міста.
Тяжка ситуація у приміських селах, у яких вороги розміщують свою техніку поміж хатами, залякують людей, відбирають їжу.
Сумщина
В Охтирському районі та на околицях Сум тривали нічні артобстріли російської армії.
В селах цих районів орки повиганяли людей з хат, знущаються над ними, забирають їжу, ламають телефони та палять будинки.
З деяких населених пунктів забирають усіх чоловіків в невідомому напрямку.
Зранку Сумщина отримала підтвердження гуманітарних коридорів до Полтавської області з міст: Суми, Тростянець, Лебедин, Конотоп та селищ Краснопілля і Велика Писарівка.
Житомирщина
Декілька тривог, наразі без руйнувань та втрат
Кіровоградська область
Ситуація спокійна
Дніпропетровщина
Ніч була спокійною. Зранку — тривога
Харківщина
У Харкові рятувальники досі гасять пожежу на харківському ринку, при повторному обстрілі торгівельних павільйонів загинув рятувальник. Вогонь перекинувся на сусідні житлові будинки. Продовжуються атаки росіян на житлові райони. По області: тривають бої в Ізюмському, Дергачівському, Чугуївському напрямку.
Запорізька область
Запорізька область — без суттєвих змін. Вночі було тихо
Рівненщина
Ніч була спокійною, проте була одна повітряна тривога
Волинь
Ніч була тихою
Вінничина
Ситуація в цілому спокійна, окрім повітряних тривог.
Закарпаття
Ніч минула спокійно
Хмельницька область
Зранку — повітряна тривога, загалом ніч — спокійно
Тернопіль
Зранку — повітряна тривога, загалом ніч була спокійною
Черкаси
Ситуація спокійна
Львівщина
Ніч була не спокійною. У Львові близько 6:30 відбулися кілька вибухів. За попередньою інформацією - три. Обставини і результати обстрілів з'ясовуються.
Полтаващина
Ніч була тихою
Чернівці
Все спокійно
Івано-Франківськ
Ніч минула спокійно, зранку — одна тривога
Луганщина
Понад 20 житлових та інфраструктурних об'єктів зруйновано за ніч у Сєвєродонецьку та Рубіжному. В Сєвєродонецьку — будівля СБУ, водоканал, оптові бази. О 5.00 накрили Градами Кремінну та Лисичанськ. Кількість жертв серед мирного населення уточнюється.
За ніч двоє загиблих.
Донеччина
По всій лінії фронту на півночі та в центрі області - обстріли.
Маріуполь залишається в облозі. Вуличні бої
Мар'їнка, Красногорівка, Авдіївка — обстріли.
Ще тривають.
Очеретинська ВЦА: всю ніч обстріли в районі Верхньоторецька, Новобахмутовки, Красногорівки, обстріли продовжуються і на цей час.
Миколаївщина
На Миколаїв, Вознесенськ та Снігурівку були здійснені авіаудари, рятувальники гасять пожежі. Дані про постраждалих уточнюються. В області продовжуються бої. На окупованих територіях орки тероризують місцеві населення в селах.
Херсонщина
За останню добу на Херсонщині змешилися вибухи та постріли. Не зважаючи на це, область перебуває на межі гуманітарної катастрофи. В самому Херсоні орки встановили нові блок-пости.
Люди чекають на зелені коридори.
Одеса
Одна повітряна тривога вночі

08:33
Київ зазнав чергового удару від ворога. Обстріляно житловий квартал у Подільському районі, повідомили в КМДА.
На місці вже працюють рятувальники та медики. Характер, кількість пошкоджень житлових будинків та кількість постраждалих уточнюється.

08:24
За попередніми даними по території біля Львівського аеропорту було випущено 6 крилатих ракет, ймовірно Х-555, з підводного човна з акваторії Чорного моря. Дві ракети знищили в небі, повідомили в повітряному командуванні Захід.

08:08
Окупанти сім годин возили викраденого мера Мелітополя Івана Федорова з мішком на голові та тримали в камері, розповів він в інтерв'ю "Настоящему времени" після звільнення.
Також він зазначив, що його звільнення минало досить хвилююче, бо це була друга спроба обміну.
"Перша спроба обміну була невдалою, вона проходила у понеділок, мене возили понад сім годин у машині, після чого повідомили про те, що обмін не відбудеться. Повернули назад у камеру", - повідомив він.
Федоров також каже, що загарбники хотіли отримати від нього заяву про звільнення:
"Але ці люди абсолютно безграмотні, не розуміють в українському законодавстві, що мер своїм розчерком пера не може звільнитися з роботи, що відставку мають прийняти депутати міської ради. Вони не розуміють, що міський голова не може призначити заступника, за це мають проголосувати депутати міської ради".
Також крадії хотіли, щоб Федоров дав вказівки команді, щоб та продовжила працювати під російськими прапорами та з незрозумілими виконувачами обов'язки мера, дав вказівку комунальним підприємствам продовжити працювати. "Отакі були завдання. Їхнє завдання було одне: щоб я сидів у СІЗО, а місто жило своїм життям. А так не буде".

08:03
Група ССО України провела засідку на світанку в тилу противника.
Влучним вогнем з NLAW, ліквідовано російський Тигр з високопосадовцем 35 армії, а також дистанційним підривом ТМ-62 було знищено БТР-82 з десантом

08:03
Гуманітарні коридори на Сумщині на 18 березня підтверджено, повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.

07:58
Конгрес США призупинив нормальні торговельні відносини з Росією та Білоруссю
Призупинення нормальних торговельних відносин означає, що імпорт із РФ і Білорусі позбавиться на американському ринку режиму найбільшого сприяння. Це дозволить адміністрації США встановлювати для товарів із цих країн вищі мита, ніж для інших країн СОТ.
США також мають намір домагатися зупинення участі Росії у СОТ і процедури вступу Білорусі до організації.
Призупинення нормальних торговельних відносин заплановано до 1 січня 2024 року.

07:55
Двоє людей загинуло, четверо - поранені внаслідок нічних обстрілів у Сєвєродонецьку та Рубіжному Луганської області.
Зруйновано понад 20 житлових будинків та об'єктів інфраструктури, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:53
Окупанти вдарили ракетами по території в районі Львівського аеропорту, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.
"Поки в режимі реального часу не можу називати адресу, але це точно не аеропорт. У будівлях нашого АТП-1 пошкоджені вікна", - зазначив він.

07:43
71% росіян підтримують війну проти України, пише російське Радио Свобода з посиланням на дані двох соцопитувань від незалежних груп дослідників.
Більшість населення країни-агресора вважає, що було б краще, якби Путін залишався президентом якнайдовше — 33% опитаних твердо вірять, що він працює в їхніх інтересах.

07:34
НВ: У Львові очевидці повідомляють про три вибухи та великий чорний дим на околиці міста.
Близько 6:30 у Львові пролунали вибухи, видно загоряння на околиці міста, повідомив радник очільника МВС Денисенко.

07:23
У Харкові досі триває гасіння пожежі на ринку Барабшово, як почалася вчора вдень, повідомляє ДСНС області у ранковому зведенні. Площа пожежі складає близько 7 га.

07:08
Variety: Американський режисер та продюсер Стівен Спілберг разом із дружиною, актрисою Кейт Кепшоу пожертвували $1 млн  на гуманітарну допомогу в Україні.

07:00
Суспільне: Близько шостої ранку у Вознесенську на Миколаївщині снаряди влучили один із складів.
У будинках повибивало вікна. Станом на 06:40 інформації про травмованих та загиблих немає, розповів Вознесенський міський голова Євгеній Величко.

06:55
Путін розповів Ердогану, чого він хоче від України
У телефонній розмові з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом Путін перерахував вимоги до України, які він вважає умовою виведення військ та укладання мирної угоди. Прес-секретар Ердогана був присутній під час розмови та розповів про його зміст журналісту BBC.
До списку вимог входить нейтральний статус України та її відмова від вступу до НАТО, роззброєння України до такого рівня, який Кремль визнає для себе достатнім, забезпечення "захисту російської мови в Україні", а також те, що Путін називає "денацифікацією".
Ще одна група вимог Путіна стосувалася тимчасово окупованих Росією територій Донбасу та Криму, однак щодо цього в Туреччині не надали деталей.
Путін розповів Ердогану, чого він хоче від України – BBC

06:44
Оперативна інформація станом на 06.00 18.03.2022 щодо російського вторгнення від Генштабу
Розпочалася двадцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройні Сили України продовжували завдати нищівних ударів по угрупованнях військ ворога, що намагаються закріпитися та утримувати захоплені оборонні рубежі.
Протягом доби українськими захисниками та захисницями було частково знищено і зупинено просування вглиб території України підрозділів зі складу 437-го навчального полку та 26-го танкового полку збройних сил російської федерації, втрати ворога уточнюються.
Також, за попередню добу, бомбардувальною і штурмовою авіацією Повітряних Сил Збройних Сил України було завдано потужних ударів по колонах військової техніки противника. Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією було уражено 14 повітряних цілей ворога (7 літаків, вертоліт, 3 БПЛА та 3 крилаті ракети).
У зв’язку з тим, що окупанти суттєво вичерпали людські ресурси (безповоротні та санітарні втрати, завдані підрозділами Збройних Сил України, випадки самокаліцтва, з метою ухилення від участі у бойових діях та психогенні втрати), командування збройних сил російської федерації вимушено вдається до крайніх мір у питаннях комплектування особовим складом. Проводять приховану мобілізацію, залучають так званих “добровольців”, строковиків та курсантів, а також найманців із Сирійської арабської республіки.
На окремих тимчасово зайнятих територіях російські окупанти намагаються створити собі показовий позитивний імідж, роздаючи продовольчі товари цивільному населенню. Водночас, проводять активний пошук та затримання проукраїнських активістів, держслужбовців, учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей, а також інших громадян, які можуть організувати спротив окупації.
Ворог продовжує нести втрати. Має проблеми із забезпеченням підрозділів. Низький морально-психологічний стан особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації і найманців брати участь у війні проти України.

06:30
Поліціянт з Нового Орлеану (США) Гаррісон Палуска прислухався до заклику Зеленського приєднатися до Іноземного легіону, щоб вести боротьбу за незалежність України, пише 4WWL.
Палуска два роки пропрацював на нічній варті у 6-му поліцейському окрузі, виїжджаючи на стрілянину та збройні конфлікти в деяких з найбільш криміногенних районів Нового Орлеана, таких як Сентрал Сіті. Тепер він прямує до Польщі, щоб приїхати в Україну.
"Я думаю, що для багатьох людей це війна добра зі злом. Багато хто  вважає Володимира Путіна, по суті, військовим злочинцем та тираном", - розповів про свої мотиви коп, додавши, що його віра в демократію і свободу спонукає його до цього.

05:59
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у Twitter, що швейцарська харчова корпорація Nestle не йде з російського ринку, тим самим дозволяючи Росії продовжувати агресію проти України.
"Відмовляючись припинити бізнес-діяльність у Росії, Nestle дозволяє РФ продовжувати агресивну війну в Європі. Довгострокова шкода репутації компанії пропорційна величезним масштабам військових злочинів Росії в Україні. Ще не пізно передумати, Nestle", - наголосив міністр.

05:50
Міст із іграшок, щоб розрадити дітей, які змушені виїжджати з України через російську агресію. На мосту, що з'єднує дві країни Україну та Румунію румунські прикордонники, волонтери та небайдужі люди виклали десятки іграшок вздовж мосту.
"Усмішка дітей, коли вони обирають іграшки, їх радість, коли вони отримують солодощі та фрукти від прикордонників, здається, полегшують біль в очах матусь", - діляться враженнями румунські охоронці кордону на сторінці у Фейсбуці.

05:35
Держсекретар США Ентоні Блінкен не бачить, щоб президент Росії Володимир Путін готовий зупинити війну проти України. Про це він заявив під час брифінгу.
"Дипломатія вимагає сумлінної участі у деескалації з обох сторін, і я не бачу зараз ознак того, що Путін готовий зупинитися", – сказав Блінкен.

05:21
Шведська профспілка портових робітників ініціювала блокаду суден, що пов'язані з Росією. Про це повідомляює видання SVT.
Голова профспілки Ерік Хельгесонв офіційному листі до керівництва попередив про наміри робітників. Блокаду планують розпочати 28 березня, за необхідності можуть почати раніше. Своїми діями вони хочуть підтримати колег в українських портах та українців загалом, роблячи все можливе, що від них залежить.

05:18
Київ! Повітряна тривога!

05:14
Зеленський звернувся до міст-героїв, які перебувають під атакою Росії, що Україна їх не покине і робить усе можливе, щоб вони були вільними.
"Наш Маріуполь, Харків, Чернігів, Київська область, Ізюм та всі наші міста-герої. Яким дуже складно. Дуже. Ми робимо все і робимо все. Абсолютно. Наша армія, поліція, ДСНС, гуманітарні конвої, церква. Весь наш народ. Ми вас не покинемо. А їм не вибачимо", - сказав він.

04:55
Міноборони РФ хоче виключити фільми Зеленського та Роднянскького "з культуного порядку деного" Росії, повідомляє видання Медиазона.
Про це йдеться в офіційному письмовому зверненні голови Міністерства оборони Російської Федерації Сергія Шойгу до міністерки культури Ольги Любимової. Фото цього листа видання отримала від джерела, наближеного до Мінкульту РФ. 
«Популяризация указанных лиц в текущих условиях не способствует выполнению решений, принятых руководством страны и Минобороны», — написал Шойгу.

04:29
Мерія району Прага-6 хоче передати на потреби українських біженців частину порожніх будівель у комплексі посольства РФ, повідомляє Сeska Televize.
Йдеться про приміщення школи, у якій не ведуть заняття з моменту, як Чехія вислала з країни 18 російських дипломатів через вибухи на складі боєприпасів у Врбетицах. Посли були звинувачені у роботі на спецслужби.

04:21
Київ, відбій повітряної тривоги!

04:14
У Київській області працівники ДСНС зустрічають колону автотранспорту з евакуйованими громадянами. 28 автобусів та 70 автівок вивезли у безпечне місце понад 1000 громадян та 330 дітей. Усім надається необхідна та кваліфікована допомога.

03:58
Зеленський звернувся до матерів у РФ: "Багато хто з вас приходять похоронки, хоча ваші сини в полоні". Про це заявив у зверненні президент Володимир Зеленський.
"Кожна мама, яка знає, що її сина відправили на війну проти України, має перевірити, де її син. І особливо ті, хто не може зв'язатися зі своїми дітьми, кому сказали, що їхні діти загинули. І не повернули тіла. В інтернеті є номери, за якими ви можете звернутися та дізнатися, що насправді з вашими дітьми», – сказав Зеленський.
Президент наголосив, що українцям не потрібна ця війна і вони її не хотіли. Натомість в Україні хочуть лише миру і щоб російські матері любили своїх дітей більше, ніж бояться своєї влади.

03:36
У Нідерландах через санкції заморозили російські активи більш ніж на 200 мільйонів євро, повідомляє Reuters з посиланням на голову Центробанку Нідерландів Клааса Кнота.
"Ми заморозили понад 200 мільйонів євро, і ця сума зростатиме", - сказав президент банку в ефірі програми Nieuwsuur. І зазначив, що голландський банк повинен стежити за тим, щоб банки застосовували санкції та заморожували російські гроші.

03:31
Житомир, Вінниця, Біла Церква - повітряна тривога! В укриття!

03:30
Київ - повітряна тривога!

02:58
Apple не продаватиме в Росії новий iPhone SE та інші пристрої з весняної презентації, йдеться у офіційній заяві корпорації.
При цьому магазин програм AppStore продовжує функціонувати, а оновлення iOS приходять на пристрої російських користувачів.
У світі продаж нових пристроїв розпочався 18 березня.

02:48
Постійні контратаки ЗСУ сильно б'ють по наступальному потенціалу РФ. Такі дані британської розвідки у Twitter опублікувало Міноборони Великої Британії.
У британській розвідці також додали, що невпевнене вторгнення Росії перешкоджають логістичні проблеми.
Відсутність контролю над повітрям та обмежені можливості наведення мостів не дозволяють Росії ефективно поповнювати свої передові війська навіть предметами першої необхідності, такими як продовольство та паливо, заявили у відомстві.

02:35
На Сумщині 18 березня можуть бути відкриті гуманітірні коридори, про це написав голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.
Напрямки руху:
Тростянець - Полтавська область
(Тростянець, Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).
Суми - Полтавська область
(Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).
Лебедин - Полтавська область
(Лебедин, Штепівка, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни). 
Конотоп - Полтавська область
(Конотоп, Шевченкове, Хмелів, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).
Велика Писарівка - Полтава
(Велика Писарівка, Охтирка, Хухра, Котельва, Полтава).
Краснопілля - Полтавська область
(Краснопілля, Верхня Сироватка, Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава). 

02:25
З 18 березня ціни на пальне знизяться, повідомляє Мінекономіки України:
    дизпаливо здешевшало на 5 грн (зниження з 44,90 до 39,96 за літр);
    бензин – на понад 7 грн (зниження з 43,52 до 35,76 грн за літр).
Це стало можливим завдяки ухваленому рішенню Верховною Радою: про скасування акцизу на пальне та зниження ставки ПДВ з 20% до 7%.
В Міністерстві економіки стверджують, що в такий спосіб вдасться досягнути балансу і акумулювати достатньо ресурсів для проведення посівної кампанії та перевезення критичних вантажів, серед яких і продукти харчування.
"Доступне пальне дозволить активувати низку економічних процесів, які наблизять Україну до перемоги», - зазначається в повідомленні Міністерства.

01:51
Командування Повітряних сил України повідомляє  про ураження 14 повітряних цілей російської регулярної армії станом на 17 березня сили протиповітряної оборони України.
        7 літаків;
        1 вертоліт;
        3 БпЛА;
        3 крилаті ракети.

01:45
Кредити під 0% та дерегуляція. Зеленський розповів, що треба знати бізнесу під час війни.
За його словами, уряд підготував розширення програми кредитування для підприємців на базі програми 5-7-9%
"Будь-який бізнес зможе отримати кредит під 0%. На час військового стану плюс один місяць після війни. Далі буде мінімальна ставка – 5%. Загальний обсяг кредиту може бути до 60 млн грн. Щоб було ширше коло бізнесів, які зможуть скористатися нашою програмою" , – сказав президент.
Зеленський також заявив, що завтра Кабмін проголосує за масштабне скорочення регулювань. Із 600 дозволів та ліцензій обов'язковими залишаться лише близько 20.

01:37
Оперативна інформація станом на 24.00 17.03.2022 щодо російського вторгнення.
Триває двадцять друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Російські окупаційні війська продовжують наступальну операцію проти України. Стратегічні цілі щодо розгрому угруповань Збройних Сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.
Командування збройних сил російської федерації продовжує вживати заходів щодо поповнення втрат особового складу за рахунок іноземців. За наявною інформацією, російськими окупантами вже підібрано близько 1000 добровольців із представників, так званої армії Башара Асада та Хезболи. Головною вимогою до іноземних бойовиків є досвід ведення бойових дій в місті. Водночас, за наявною інформацією, вищезгадані бойовики мають на меті не участь у бойових діях на території України, а використання “відрядження” як можливості потрапити до країн Європи.
На Волинському напрямку ворог наступальних дій не здійснював. Продовжував посилювати охорону українсько-білоруського кордону підрозділами збройних сил республіки білорусь. Зберігається висока ймовірність проведення провокацій спецслужбами російської федерації.
На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, основні зусилля окупантів були зосереджені на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні заходів підготовки для можливого наступу на Київ. Водночас, втрати, що були завдані окупантам Українськими захисниками, низький морально-психологічний стан рядового та сержантського складу, а також відсутність досвідчених командирів підрозділів тактичної ланки унеможливлюють відновлення наступальних дій у найближчій перспективі.
На Сіверському напрямку ворог намагається утриматись на визначених рубежах, відновити боєздатність підрозділів та поповнити запаси. Окупанти продовжують часткове блокування міста Чернігова та здійснюють артилерійські обстріли міста.
У напрямку Броварів противник активних бойових дій не проводив.
В районі міста Бровари окупанти періодично здійснюють артилерійські обстріли позицій Збройних Сил України.
На Слобожанському напрямку, з метою відновлення наступальних дій на міста Суми та Харків, окупанти намагаються поповнити запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів та вимушені передчасно задіяти накопичені людські резерви. У напрямку на місто Ізюм ворог намагається відновити наступальні дії.
На Луганському та Донецькому напрямках основні зусилля противник зосередив на підготовці до наступу на Сєвєродонецьк і оточенні Маріуполя.
На Південнобузському напрямку ворог активні дії не проводив. Перейшов до оборони та інженерного облаштування зайнятих рубежів. Намагався провести перегрупування та здійснити поповнення запасів.
Окупанти не полишають спроб виявити та знищити систему протиповітряної оборони вздовж Чорноморського узбережжя.
В акваторії Чорного моря, противник намагається проводити демонстраційні дії.
Віримо у Збройні Сили України! Разом Ми – сила!
Слава Україні!

01:02
Засновник полку "Азов" Андрій Білецький звернувся до світу:
"Маріуполь потребує не мотивуючих картинок у соцмережах, а реальної допомоги! Маріуполю потрібна деблокада!"

00:30
Окупанти обстріляли касетними бомбами селище на Харківщині: шестеро загиблих.
Окупанти розбомбили залізничний вокзал, магазини, аптеки та інші цивільні будинки в центрі Казачої Лопані. При цьому об'єкти військової інфраструктури, яку загарбники розмістили у селищі, а також російські військові не постраждали, наголосив мер.
Це не перший випадок застосування окупантами касетних боєприпасів в Україні.

00:26
Звренення президента Володимира Зеленського на 22-й день війни.

00:05
Президента Володимира Зеленського та народ України хочуть висунути на Нобелівську премію миру.

До Нобелівського комітету звернулася група європейських політиків із проханням продовжити термін висування кандидатів на премію до 31 березня (за правилами премії, термін спливає 31 січня), щоб номінувати на премію миру президента Володимира Зеленського та народ України.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live