Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

17.03.2022

23:51

Українські захисники вбили командира 331 гвардійського парашутно-десантного полку армії окупантів полковника Сергія Сухарєва. У 2014 році він керував батальйонно-тактичною групою цього полку. Саме вона тоді розстріляла колону українських військових при виході з Іловайська, пише ексглава пресцентру АТО Роман Туровець.

23:42
Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук: Росія досі не попросила про видачу тіл і останків своїх загиблих військових, яких уже понад 14 000.

23:35
В Генштабі показали результати роботи українських сил ППО.

23:20
Канцлер Німеччини Олаф Шольц засудив фізичні та словесні напади на громадян Росії за вторгнення Росії до України. За його словами, відповідальність за війну несе тільки Путін. Його заяву розкритикував голова Верховної Ради Руслан Стефанчук:
"Ви справді вважаєте, що один Путін вбиває наших дітей, руйнує наші міста, нищить нашу країну? А росіяни ні до чого? Вони просто підтримують його політику? А російські військові? Вони просто виконують його наказ? Не обманюйте себе. Під час Нюрнберзького процесу нікому не вдалось отримати виправдовувальний вирок із аргументом "я просто виконував наказ."

22:40
Мер Дергачів (Харківська обл.) В'ячеслав Задоренко: російські окупанти обстріляли касетними бомбами смт. Козача Лопань Дергачівського району. Під ударом - залізничний вокзал, магазини, будинки. Загинули щонайменше шестеро людей. При цьому об'єкти та війська окупантів, що стоять у місті, не постраждали.

22:31
Словаччина готова негайно передати Україні зенітно-ракетні системи С-300, як тільки отримає належну заміну комплексам, які передасть Україні, заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

22:18
В Києві під час ракетного обстрілу житлових будинків загинула заслужена артистка України Оксана Швець. Вона грала у Молодому театрі, Київському театрі сатири та Тернопільському музично-драматичному театрі.

22:05
Байден про Путіна: "Кривавий диктатор, справжній головоріз, який веде аморальну війну проти народу України".

21:31
Міжнародна платіжна система Paypal запрацювала в Україні. "Тепер можна робити покупки в інтернеті, перераховувати кошти та виводити гроші на українські банківські карти. Підв'язуйте ваші картки Visa та Mastercard й користуйтеся вже зараз", - прокоментував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

20:55
Ральф, боєць Інтернаціонального легіону оборони України з Фінляндії: "Коли я побачив, як Путін атакував Україну, я не зміг стояти осторонь. Я маю військову підготовку, вирішив допомогти більше. Всі прибули сюди битися з росіянами за Україну, захищати демократію і свободу."

20:46
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: "Ми захищаємо весь цивілізований світ. Це боротьба за свободу і справедливість, мир і майбутнє, невинних людей і нашу державність. Від результатів російсько-української війни залежить, якою буде Європа - демократичною чи авторитарною, і те, яким буде світ - місцем, де діє сила права чи право сили."

20:33
Міністр культури Італії Даріо Франческіні: Італія готова відновити Драматичний театр у Маріуполі, зруйнований російськими окупантами. Країна готова надати ресурси і засоби для відновлення театру.

20:25
ДПСУ: з початку війни 320 000 громадян повернулися в Україну, більшість з них - чоловіки.
"Їдемо з Гданська захищати батьківщину, вже не вперше. Наші хлопці не здаються, тому потрібно допомагати, потрібно воювати за нашу країну", - розповів один із чоловіків, що повернувся з Польщі.

20:07
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: У Сєвєродонецьку російські окупанти обстріляли притулок для матерів із дітьми. Там переховувалося багато жінок та дітей. Люди у безпеці.

19:57
Генштаб ЗСУ про ситуацію на фронті станом на 18:00. Росіяни втратили наступальний потенціал та продовжують бомбити житлові квартали, ЗСУ зупинили їх на всіх напрямках. У росіян великі проблеми з логістикою, вони зазнають втрат. Окупанти використали майже всі крилаті ракети типу "Калібр" та ракети "Іскандер".
Окупанти мародерствують, вбивають та беруть цивільних у заручники, зокрема - представників влади. Також вони розміщують свою техніку біля цивільних об'єктів. На певних напрямках вони блокують підрозділи ЗСУ.
Маріуполь - в облозі, окупанти продовжують знищувати місто. У Херсонську область приїхали представники російської поліції з Краснодарського краю та окупованого Криму. ФСБ проводять каральні операції.
У Харкові та Ізюмі росіяни втратили 30% особового складу та техніки. Зокрема вбито російського полковника. Російські пілоти з 4 армії подають рапорти на звільнення: не хочуть воювати в Україні.

19:08
ДСНС: росіяни обстріляли Святошинський район Києва. Через снаряди спалахнули два автомобілі, пожежа охопила 5 кв. км. трав'яного настилу. Також почалась пожежа на складі площею 10 кв. км. Загинула одна людина.

18:58
Суспільне: у Харкові через російський обстріл почалась пожежа на великому ринку "Барабашово". Місто обстріляли із РСЗВ "Град".

18:45
Військові 30 ОМБр ім. Острозького відновили меморіал оперному співаку і військовому Василю Сліпаку у н.п Луганське Донецької області. Окупанти знищили його 7 березня.

18:23
Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов: росіяни викрали з робочого місця мера Великобурлуцької територіальної громади Віктора Терещенка. Його забрали до райвідділку поліції й утримують там.

18:09
Ситуація у Маріуполі критична, передає міська рада.
Місто в блокаді вже 16 діб, більше 350 000 маріупольців продовжують ховатися у сховищах і підвалах від безперервного обстрілу з боку російських окупаційних військ.
У середньому на добу на місто скидається від 50 до 100 авіабомб.
Руйнування колосальні, за попередньою оцінкою близько 80% житлового фонду міста зруйновано, з них майже 30% - не підлягає відновленню.
Збройні сили України продовжують героїчно тримати оборону Маріуполя і відбивати атаки ворога, що перевершує за чисельністю. Бої йдуть вже на околицях міста. Але українські захисники самовіддано борються за кожну вулицю.
За останні дві доби маріупольці почали виїжджати на особистому транспорті з міста у бік Бердянська та потім на Запоріжжя. Загалом близько 6500 легкових машин вирвалися з облогового Маріуполя.
Частина людей вже дісталася Запоріжжя, де вони отримали необхідну першу допомогу в центрах підтримки. Всього з Маріуполя виїхало на власному транспорті близько 30 000 людей.
Вчора внаслідок бомбардування знищено Драматичний театр та будівлю басейну "Нептун". У цих місцях від постійних обстрілів ховалися сотні людей, переважно жінки, діти та люди похилого віку. Вчора і сьогодні, незважаючи на безперервні обстріли, наскільки це можливо, триває розбір завалів та порятунок людей. Інформація щодо постраждалих ще уточнюється.

17:47
Президент Зеленський подякував рятувальникам.
"Вони першими рятують українців там, де падають ракети окупанта. Пишаюся вами! Дякую за самовідданість. Слава ДСНС", – йдеться на сайті президента.
Пятерых сотрудников ГСЧС Зеленский наградил орденами "За мужество" ІІІ степени.

17:42
Сьогодні в результаті авіаобстрілу у с. Нові Петрівці Вишгорського району відбулось руйнування житлового будинку. Загинула 2-річна дитина, четверо дорослих травмовано.
Також зруйновано багатоповерхівку, пошкоджено сусідні житлові будинки.

17:14
Президент Зеленський прийшов до поранених в лікарню.
Родина Власенків, яка потрапила під обстріл окупантів під час евакуації з Ворзеля. Вони захищали одне одного своїми тілами. Боєць територіальної оборони. Водій убитого в Ірпені журналіста-документаліста Брента Рено. Та інші відважні мешканці Київщини.

16:59
Під час евакуації людей на Київщині окупанти обстрілювали колону з танків, двоє поліцейських загинули, повідомляє МВС.
"Під час евакуації людей у Бучанському районі окупанти обстрілювали евакуаційні колони танками. Один поліцейський загинув, ще один поранений. Така ж ситуація склалася і в Ірпені, коли в службовий автомобіль поліції потрапив снаряд "Граду". Лише зараз вдалося забрати тіло поліцейського", – повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

16:40
Після сьогоднішніх переговорів міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з його турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу МЗС повідомило, що Туреччина "готова розглянути можливість стати гарантом безпеки України в майбутньому".

16:23
17 березня близько 3:30 ранку російські окупанти здійснили артилерійський обстріл міста Мерефа на Харківщині.
Внаслідок цього зруйновано загальноосвітню школу та міський будинок культури. Загинула 21 особа.
Поранено 25 осіб, 10 з них перебувають у важкому стані. Роботи з розчищення завалів тривають.
За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

16:17
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович закликав партизанів у тимчасово захоплених російськими окупантами районах півночі та півдня України влаштувати "тотальну рейкову війну", тобто порушувати постачання військ загарбника залізницею.
"Зрив постачання супротивника залізницями (а цей вид постачання найефективніший) може радикально змінити ситуацію на нашу користь, особливо на напрямі Крим — Мелітополь. У цьому напрямку супротивник забезпечує угруповання, яке штурмує Маріуполь", – пояснив він.
За його словами, крім зазначеного вище, це стосується напрямків:
→ Крим — Херсон;
→ Валуйки — Куп'янськ;
→ Гомель — Київ (загальний напрямок);
→ інших, які виявите.
"Тільки необхідно суворо (!) врахувати, що шляхи сполучення охороняються противником, тому спочатку тверезо (!) оцініть свої сили та можливості", – застеріг Арестович.

16:14
Поки що НАТО роздумує, Україна пропонує створити власний оборонний альянс, сказав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

16:12
Під Прилуками сили спротиву Сіверщини розбили чергову групу орків.
Наші захисники поповнили парк техніки черговою окупантською одиницею РСЗВ "Ураган", ще одну - підбили, повідомляє Міноборони.

15:47
СБУ отримала дані про воєнну тактику росіян: "получили пи*дюлей от Украины – спрятались, еще раз получили – снова спрятались".
І так по колу.
Здається, у цієї схеми є незначний недолік – застосовувати її можна доти, доки є кому ховатися.
А як свідчать перехоплені розмови окупантів, які є в розпорядженні СБУ, триватиме це недовго. Бо втрати ворога величезні.
Ось, що про це говорить російський загарбник, який зараз перебуває під Маріуполем: "Прячемся мы нах*й. Нас е*ашат нахрен. Пид*асы е*аные говорят: "Все взяли, все взяли", а нас тут е*ут постоянно. Я зае*ался уже бинтовать и конечности грузить. 200-х – море, море, море, просто море. У нас уже МАЗов нету, нахрен".
Не рятує окупантів навіть присутність загонів кадирівців: "Эти е*анные кадыровцы отступили и все, всем пох*й. А мы стоим и нам прилетает постоянно".

15:44
Шварценеггер звернувся до російських солдатів: "Не будьте як мій батько. Не повторюйте його долю".
Публікація від Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger)

15:26
В Київській області українськими військовими підбито ворожий гелікоптер КА 52, повідомляє 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців.
Було виявлено два ворожі гелікоптери, які увійшли в зону ураження українських військ.
В результаті роботи ППО Сухопутних військ один гелікоптер ворога було пошкоджено.
Загарбники були вимушені повернути, їх бойова задача зірвана.

15:22
На Дніпропетровщині Сили протиповітряної оборони збили дві ракети, а на Харківському напрямку знищено ворожий безпілотник, повідомляє Повітряне командування "Схід".

15:12
Російські окупанти вкрали води з Каховського водосховища на 620 млн грн, після того як зруйнували дамбу Північно-Кримського каналу.

15:07
"Київ вистоїть – вистоїть уся Україна", – звернення діячів культури та мистецтва.

14:54
Відео інструкція від Командування Сил спеціальних операцій ЗС України, як користуватись ПЗРК Stinger.

14:52
Узгодження спірних моментів потенційної угоди між Україною та країною-окупантом РФ може зайняти від кількох днів до півтора тижня, а після досягнення "миру" ми створимо міцний кордон і будемо ставитися до Росії "так холодно, як того заслуговує країна, яка вторглася в наш дім, щоб убити нас", сказав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.
Він повідомив, що в угоді Україна хоче детально прописати конкретний план виводу російських військ, "юридично це вивірити й отримати підтримку наших партнерів".
Подоляк вважає, що після цього у Росії "не залишиться іншого вибору, окрім як почати негайний відступ своїх збройних сил".
"Після підписання угоди Віденська конвенція набуде чинності для обох сторін. Вона чітко говорить, що мирний договір може бути анульований, якщо воюючі держави не виведуть свої війська з території противника", – додав чиновник.
Щодо результату угоди, перемовник каже, що вона може лише завершити гостру фазу конфлікту.

14:41
Сьогодні окупанти вкотре здійснили атаку з важкої артилерії по беззбройних цивільних мешканцях Чернігова, повідомляє поліція міста.
Є загиблі і поранені. Серед загиблих – громадянин США.

14:37
Колишній мер Хіросіми Тадатосі Акіба сьогодні закликав лідера РФ Володимира Путіна не застосовувати ядерну зброю в Україні.
Акіба заявив на пресконференції, що дії Путіна, який привів ядерні сили Росії у стан підвищеної бойової готовності, викликали жах у тих, хто вижив після атомного бомбардування 1945 року і у багатьох інших.
Колишній мер Хіросіми попросив прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіда зустрітися з Путіним та іншими главами держав, які мають ядерну зброю, щоб передати їм вимогу хібакуся (людей, які вижили після атомного бомбардування) відмовитися від застосування такої зброї.

14:34
Окупанти не зможуть постачати електроенергію в Крим із Запорізької АЕС, повідомив голова Укренерго Володимир Кудрицький
"З технічного погляду приєднання Запорізької атомної електростанції до Криму – це історія запуску космічної ракети в космос за допомогою катапульти. Немає такої лінії, яка дозволяє з’єднати ЗАЕС із Кримом. Вони не пов’язані мережевою інфраструктурою", – повідомив Кудрицький.

14:22
США надішлють Україні 100 дронів-камікадзе Switchblade 300 та 600.
Керовані ракети Switchblade – розробка американської компанії AeroVironment. Це роботизовані розумні бомби, оснащені камерами, системами наведення та вибуховою боєголовкою, як у ПЗРК Javelin.
Вони можуть бути запрограмовані на автоматичну атаку цілей, розташованих за багато кілометрів, і можуть виконувати схеми утримання над цілями, доки не прийде час завдати удару. Боєприпаси можуть запускатися з наземних, морських або повітряних платформ.
Американські військові називають їх "бджілками".

14:17
Пісня "Досить". Саша Чемеров feat Женя Галич

14:13
128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада - Закарпатський легіон готує для москалів снаряди з інструкцією "Як правильно здатись в полон".

14:05
Чернігів. Під час проведення робіт по розбору конструкцій, рятувальники дістали родину загиблих з п'яти осіб, серед них троє дітей – хлопчик та дівчинка двійнятка по 3 рочки, старша сестричка 12 років та їх батьки.

13:42
Протягом доби 16 березня поліція Луганщини зареєструвала 20 фактів обстрілів житлових будинків та об’єктів цивільної інфраструктури області.
Внаслідок ворожих обстрілів є загиблі та поранені серед мирних мешканців.
Також внаслідок обстрілів пошкоджено чи зруйновано 15 багатоквартирних та приватних будинків та будівля приватної фірми.
У містах Рубіжне та Лисичанськ пошкоджено газопроводи.

13:37
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович коротко описав ситуацію на фронті.
→ ЗСУ учора знищили командний пункт однієї з армій РФ, яка вторглася до України.
"Це величезне досягнення. Це, можливо, означає загибель кількох генералів і, відповідно, паузу та дезорганізацію у веденні супротивником бойових дій", – пояснив радник голови ОП.
→ Традиційно показали себе учора з кращого боку наші Повітряні сили: п'ять російських літаків, два вертольоти, один безпілотник та кілька крилатих ракет більше ніколи не загрожуватимуть українцям.
→ Ворог, розуміючи, що у військових справах у нього нічого не виходить, традиційно для російської армії бомбардує цивільні об'єкти. Світова спільнота має дати на це відповідну реакцію.

13:33
Володимир Кличко подякував США та Великобританії за підтримку України.

13:29
Сьогодні до Львова приїхав мер Таллінна Міхаїл Килварт.
Від початку війни Естонія прихистила вже понад 22 000 українців, а також зібрала 700 000 євро для України.

13:25
Екіпаж флагмана українського науково-дослідного флоту – криголама "Ноосфера", що днями прибув у Чилі, висловив свою підтримку всій Україні та кожному її захисникові.

13:19
На тлі спроб України вести з країною-окупантом РФ переговори про мирну угоду, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк описав у Twitter для світової спільноти актуальну тактику Росії в цій війні.
За словами чиновника з Банкової, зараз тактика окупантів така:
→ в'яжучі позиційні бої на лініях фронтів;
→ локальні "котли" росіян для мирних громадян;
→ прицільні удари по об'єктах для укриття цивільних;
→ затягування рішень щодо гуманітарних коридорів;
→ активні спроби дестабілізувати громадську думку в Україні та спровокувати внутрішні конфлікти.

13:13
16 березня ЗСУ зупинили рух колон російської військової техніки у напрямку Кам'янки Харківської області. Про це повідомив у Facebook Головнокомандувач ЗСУ.
За його інформацією, розбиті підрозділи нещодавно сформованого 437-го навчального полку та батальйонно-тактичної групи 26-го танкового полку 47-ї танкової дивізії ЗС РФ.

13:09
Канцлер ФРГ Олаф Щольц відповів на виступ Зеленського у Бундестазі.
"Я дякую Зеленському за його переконливі слова в Бундестазі. Ми бачимо: Росія щодня веде свою жорстоку війну з жахливими втратами. Ми прагнемо зробити все можливе, щоб дати дипломатії шанс і покласти край війні", – написав Шольц.

13:04
Сирійські найманці розглядають участь у війні на боці РФ як шанс подальшого дезертирства та нелегальної міграції в країни ЄС, повідомляє ГУР МО.
Командування російської воєнної бази Хмеймім отримало вказівку щоденно відправляти до України до 300 бойовиків.
15 березня для участі в бойових діях проти України  з воєнної бази Хмеймім (САР) до росії було відправлено 150 найманців.
За інформацією воєнної розвідки України, найближчим часом заплановано переміщення з Сирії до Росії та Білорусі озброєння, військової техніки та інших ресурсів для забезпечення російських окупаційних військ.
Президент Сирії Башар аль-Асад пообіцяв надати Росії для війни в Україні 40 000 бойовиків.
Під час вербування найманцям обіцяють, що вони виконуватимуть виключно поліцейські функції , але останнім часом серед найманців почала поширюватися інформація щодо безпосередньої участі в бойових діях проти української армії. До того ж, нещодавно до Хмеймім з Росії прибуло понад 30 поранених бойовиків. Це значно знизило "бойовий дух" сирійців.

12:52
Оперативна інформація Генштаба ЗСУ станом на 12:00 17 березня.
Ворог не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей. Успіху не має.
З метою сковування дій ЗСУ противник намагається здійснювати блокування населених пунктів на північ від столиці.
Разом з тим ворог не відмовляється від нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної інфраструктури у Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та інших областях, де не ведуться активні бойові дії.
?На Волинському напрямку фіксується інтенсивне використання території, інфраструктури Білорусі угрупованням військ РФ для завдання ударів по України та логістичного забезпечення угрупування окупаційних військ, які діють на Поліському напрямку.
?Зберігається ймовірність участі окремих підрозділів збройних сил Білорусі у бойових діях на боці РФ.
На Поліському напрямку ворог здійснював спроби оволодіти раніше зайнятими рубежами, що були втрачені внаслідок успішних дій підрозділів ЗСУ. Успіху на зазначеному напрямку не має, зазнає втрат. Намагається здійснити перегрупування військ та налагодити логістичне забезпечення.
На Сіверському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив. Здійснює хаотичні обстріли позицій підрозділів ЗСУ, намагається вести розвідку.
На Слобожанському напрямку окупанти намагалися провести наступальні дії з району міста Ізюм, успіху не мали.
Російські загарбники посилюють угруповання за рахунок додаткових підроздлів 1-ї танкової армії та берегових частин Балтійського флоту.
На Донецькому і Таврійському напрямках ворог проводив наступальні дії. Мав частковий успіх у районі Рубіжного (закріплюється на західних та північно-західних околицях міста, просувається до південної частини міста). На Попаснянському та Волноваському напрямках провів невдалі штурмові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьк та Мар’їнка. Зазнав втрат. Проводить перегрупування військ.
На Маріупольському напрямку продовжує штурм міста.
На Запорізькому напрямку активних наступальних дій окупанти не проводили.
На Південнобузькому напрямку противник проводив розвідку, здійснював інженерне обладнання займаних позицій. Намагався проводити наступальні дії на Криворізькому напрямку, взяв під контроль н.п. Мала Шестірня, проте загального успіху не мав, закріплюється на займаних позиціях.
На Таврійському напрямку ворог продовжував нарощування системи матеріально-технічного забезпечення угруповання військ. На аеродромі Джанкой розгорнуто збірний пункт пошкодженої техніки.

12:41
Росія не має наміру виконувати вимоги Міжнародного суду ООН у Гаазі та припиняти вторгнення в Україну, заявив прессекретар Кремля Дмитро Пєсков.

12:40
Країна-агресор РФ проводить потужні інформаційно-психологічні спецоперації, мета яких – переконати всіх, нібито Україна відмовляється від мирних переговорів із Москвою чи програє на них. Про це на брифінгу повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.
Він наголосив, що позиція президента Володимира Зеленського та керівництва країни полягає в тому, що Україна (в угоді) має бути визнана у межах станом на 1991 рік.
"Все, про що ми домовимося, має бути краще, ніж до війни, бо навіщо тоді були жертви українського народу? Тобто вам нема про що хвилюватися. Ми дбаємо тут і про державу, і про народ. Тому що ми з вами". і є держава і народ. І ніколи – прописом – НІКОЛИ не здамо наших національних інтересів", – підкреслив Арестович.

12:29
У Маріуполі розпочато звільнення мирних жителів із-під завалів драматичного театру, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.
Будівля витрримала удар надпотужної авіаційної бомби та захистила собою життя людей, які переховувались у бомбосховищі.
Зараз тривають роботи з розблокування підвального приміщення. Звідти виходять живі дорослі та діти.
Наразі ще немає інформації про загиблих чи поранених під завалами театру.
Авіаудар по цій будівлі, яка з усіх сторін помічена надписами "діти" є актом геноциду та страшним злочином проти людяності, визначеним Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

12:22
Президент Володимир Зеленський виступив із промовою перед німецьким Бундестагом. У своєму зверненні він дорікнув Німеччині затягуванням із санкціями проти РФ і з питанням про вступ України до Євросоюзу.

12:11
В Києві одна людина загинула, двоє постраждалих в результаті потрапляння уламків ракети в багатоповерховий будинок у Дарницькому районі. Вибуховою хвилею пошкоджено сусідній будинок, повідомив мер Віталій Кличко. Рятувальники ще працюють на місці.

11:48
Володимир Зеленський вважає, що Третя світова війна вже могла початися. Про це він сказав в інтерв'ю американському телеканалу NBC.

11:35
Литовський парламент одностайно ухвалив резолюцію, що закликає Організацію об'єднаних націй закрити небо над Україною. Депутати закликають ООН вжити негайних заходів щодо забезпечення безпольотної зони над Україною, щоб зупинити масову загибель мирних жителів.

11:27
В Україні з'явився бот-рятівник від фейкових новин, неперевіреної інформації, відвертої брехні та пропаганди Російської Федерації.

10:53
Повітряне командування "Схід" повідомило, що вночі над Дніпропетровщиною засобами ППО повітряних сил знищено два ворожі літаки. Подробиці поки що не повідомляються.

10:52
У КМДА повідомили, які маршрути наземного громадського транспорту працюють 17 березня.

10:45
"В ході бойового зіткнення російські окупанти ганебно втекли від воїнів 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, кинувши зброю й техніку. Нашим захисникам дісталися трофеї - БМП-1 і буксирувана протитанкова гармата МТ-12 «Рапіра» калібру 100 мм. Все ціленьке і придатне для бойових завдань. Відтепер з них битимуть колишніх господарів" - Генштаб ЗСУ.

10:42
Загальні втрати противника станом на 17 березня:

10:29
Мер Мелітополя Іван Федоров, який провів 6 днів у полоні в окупантів і якого обміняли на дев'ять солдат-строковиків, записав відеозвернення, в якому подякував мешканцям свого міста та президента України.

10:14
Черговий трофей вояків ССО України - російська РЛС "Фара". Ця портативна  радіолокаційна станція призначена для розвідки місцевості, виявлення людей і техніки, наведення і коригування вогню по  виявленим цілям - Міноборони.

09:54
17 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:
1. Маріуполь - Мангуш – Токмак – Василівка - Кам’янське – Запоріжжя
Автобуси будуть відправлені із Запоріжжя до Бердянська.
Погоджено можливість доставки палива для дозаправки приватного транспорту, яким виїжджають люди.
2. Бородянка - Дружня – Загальці – Поташня – Пісківка – Мигалки – Біла Криниця – Хомівка - Березці – Радомишль - Поташня – Кочерів - Житомир
Автобуси будуть для евакуації будуть відправлені з Житомира.
3. Шевченкове – Рудня – Семиполки – Калитянське – Козелець – Остер – Крехаїв – Рожни – Пухівка – Погреби - Бровари
Автобуси будуть для евакуації будуть відправлені з Броварів.
Будуть відправлені гуманітарні вантажі (продукти та медикаменти) для:
Харківська область: Вовчанськ
Київська область: Гостомель, Буча, Семиполки, Марківці, Опанасів

09:44
Американська компанія Qualcomm, один з найбільших у світі виробників напівпровідникових компонентів, зупинила продаж своєї продукції компаніям з Росії.

09:25
Великобританія, Албанія, Франція, Ірландія, Норвегія та США зробили запит щодо засідання Ради безпеки ООН по Україні. Засідання буде присвячене гуманітарній ситуації в Україні. Воно заплановане на 21.00 (по Києву) 17 березня.

09:24
Київ поступово готується до відновлення освітнього процесу. Прийнято рішення залучати школярів до вже наявних онлайн-програм та уроків - КМДА.

09:23
Мера Мелітополя Івана Федорова обміняли на дев'ятьох російських солдатів-строковиків - ОП.

09:11
Російське вторгнення в Україну значною мірою зупинилося на всіх фронтах, і війська РФ продовжують зазнавати великих втрат. Російські війська досягли мінімального прогресу на суші, в морі та в повітрі в останні дні й продовжують зазнавати великих втрат - британська розвідка.

09:00
09:00. Загальнонаціональна хвилина мовчання за усіма загиблими українцями - як військовими, так і цивільними, через вторгнення РФ.

08:29
Тарифи на електроенергію в Україні під час воєнного стану не підвищуватимуть - міністр енергетики Герман Галущенко.

08:21
З 16 на 17 березня росіяни влаштували в Рубіжному пекло, обстріли тривали всю ніч, пошкоджено щонайменше 27 будинків. Ще щонайменше п’ять займань сталися у Попасній, одне – в Сєвєродонецьку. Інформація щодо постраждалих і загиблих уточнюється - голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

08:09
Друзі, звертаємося до вас від команди Liga.net.
Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.
Тож ми вимушені звернутися до вас по допомогу. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.
За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити підписку, або зробити разовий переказ, або підписатися на наш Patreon. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!
Ми переможемо, бо разом ми сила. І разом ми - ПРАВДА!

08:04
У ніч проти 17 березня внаслідок чергового обстрілу ворожі ракети потрапили до одного з навчальних закладів міста Мерефа на Харківщині. За даними рятувальників, внаслідок обстрілу сталися часткові руйнування двоповерхової будівлі з подальшим займанням.
За попередніми даними, постраждалих немає - ДСНС.

07:46
"Росія використовує проти України не лише військове озброєння, а й інформаційне". Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не довіряти російській "опозиції" та "противникам війни", оскільки РФ може використати їх проти українців, щоб зруйнувати єдність у країні.

06:55
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 17 березня:
- було знищено командний пункт та підрозділи забезпечення 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу збройних сил РФ;
- знищено десять повітряних цілей противника: два винищувачі-бомбардувальники Су-34, три винищувачі Су-34СМ, три вертольоти та БПЛА оперативно-тактичного рівня;
- противник продовжує активно розповсюджувати дезінформацію про хід ведення так званої “спеціальної операції” серед власного населення;
- окупанти несуть втрати, мають великі проблеми з комплектуванням бойових підрозділів та підрозділів забезпечення, особовий склад деморалізований, збільшується кількість випадків дезертирства та відмови від участі у війні.

06:41
У Києві загорівся будинок через падіння залишків збитої ракети. Це сталося у Дарницькому районі. Зруйновано конструкції технічного та 16-го поверхів.
За попередньою інформацією, на місці евакуйовано 30 осіб, з яких 3 постраждало. Загинула 1 особа - ДСНС.

06:02
Канада спільно з міжнародними партнерами вимагатиме покарання для очільників режиму Путіна - про це заявили у МЗС країни. Канада також привітала рішення Міжнародного суду ООН щодо виведення російських військ з України.

05:46
Японія готується до прийому біженців із України. Про це пише Japan News.
У країні українцям мають намір надати житло, їхній статус дозволятиме працювати. Поки що громадяни України зможуть жити в Японії 90 днів, потім цей термін можуть продовжити на рік.
Місцеві органи влади заявили про намір допомогти - вже забезпечено 100 місць проживання для українців, всього їх планується найближчим часом 700. Ряд компаній запропонували допомогу у працевлаштуванні.
Станом на 16 березня до Японії прибуло 47 українських біженців.

05:38
У Запоріжжі готові прийняти 30 тисяч біженців з інших регіонів України, які рятуються від ракетних ударів російських окупантів. Про це написав у Facebook голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух.
"У Запоріжжі зараз є потенціал та запаси продуктів для прийому близько 30 000 осіб. Дітей з інтернатів ми відправимо далі, до Львова та за кордон", - констатував він.
За словами чиновника, Запоріжжя вже прийняло громадян, які під обстрілами російських військ тікали з тимчасово окупованих міст.

05:21
Жодної будівлі у Маріуполі не залишилося без пошкоджень, близько 80-90% міста зруйновано, розповів заступник міського голови Сергій Орлов в інтерв'ю Forbes Україна.
За підрахунками міськради, станом на 15 березня російська армія здійснила на місто 22 авіанальоти, внаслідок яких на Маріуполь скинули 100 бомб. На момент блокади, за оцінками, у місті залишалося від 350 000 до 400 000 осіб.
Доступних джерел води на півмільйонне місто мало, каже він.
"Якась незначна частина людей у приватному секторі може брати воду з колодязів. Плюс у людей немає опалення, вони спускали воду із систем опалення та користувалися цією водою. Хтось каже – у калюжах набираємо, коли був сніг, його топили…", – розповів заммера.
Станом на 13 березня у місті було 2358 загиблих – це ті, чиї тіла знайшли на вулиці. Ще невідомо скільки під завалами, каже Орлов. Маріупольців ховають у братській могилі.
 
05:05
Російська окупаційна армія за час вторгнення в Україну вразила ракетами в Чорному морі три судна, що ходять під прапором Панами. Про це повідомило морське управління Панами, пише Reuters.
Уточнюється, що внаслідок збройної атаки Росії одне судно затонуло, а два перебувають у водах Чорного моря з пошкодженнями.
"Ми знаємо, що у нас було три кораблі, які були атаковані російськими ракетами, але весь екіпаж цілий, у нас є матеріальні збитки", - сказав Норіель Арауз, адміністратор Панамського морського управління.
За словами Арауза, ще 10 суден під прапором Панами залишаються заблокованими Росією у Чорному морі - російські окупанти обмежують вихід кораблів.

04:45
На Херсонщині п'ятий день шукають журналіста газети Новий день Олега Батуріна, який зник 12 березня у Каховці. Про це повідомляє Національна спілка журналістів.
Як стверджують в організації, за непідтвердженою інформацією, Батурин може перебувати у Новій Каховці, яка тимчасово окупована російськими військами, чи Криму.
За словами дружини журналіста Наталії Батуріної, у її чоловіка – захворювання очей, йому потрібно закопувати краплі, що залишилися вдома. Чоловікові потрібне невідкладне лікування очей. Батурина додала, що чоловік напам'ять знає її телефон, тому за першої ж нагоди передзвонив би.

04:17
Посол Китаю в США Цинь Ган стверджує, що Китай заздалегідь не знав про наміри Росії напасти на Україну. Якби в Пекіні знали про плани Путіна, то спробували б їм запобігти. Про це він розповів Washington Post.
"В Україні перебувало понад 6000 громадян Китаю. Китай є найбільшим торговим партнером Росії та України, а також найбільшим імпортером сирої нафти і природного газу у світі. Конфлікт між Росією та Україною не йде на користь Китаю. Якби Китай знав про кризу, що насувається, ми би зробили все можливе, щоб запобігти їй", - наголосив він.
Дипломат наголосив, що Китай підтримує суверенітет та територіальну цілісність усіх країн, у тому числі й України.

04:09
У США Netflix почав транслювати серіал "Слуга народу".
"Ви запитали, і він повернувся! " - так стрімінговий сервіс прокоментував намір показувати серіал американським глядачам.

03:58
В Україну з боку Європи можуть потрапити російські диверсійні групи, попереджає Центр протидії дезінформації при РНБО.
"Цього разу окупанти знайшли "лазівку" з боку Європи. Вони заїжджають до нас із посвідченнями журналістів відеоагентств Ruptly, а це – дочірня компанія агентства Russia Today. Російське агентство відеоновостей має офіс у Берліні", – пояснили у центрі.
Фейкові журналісти можуть показувати посвідчення, де вказано "Канал Redfish" або "Агентство Maffick".
У РНБО просять передавати інформацію про ДРГ ворога до чат-боту СБУ – @stop_russian_wars_bot.

03:23
Російські окупаційні війська займаються мародерством у захоплених українських селах – вриваються до будинків людей, забирають продукти, виганяють людей на вулицю. За останні ЗСУ дали їм гідну відсіч. Про це написав у Facebook голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Ми бачимо кожен крок російських терористичних військ і робимо з ними те, що ми й маємо! А досягнень у нас чимало. Сьогодні відбивали у диких орків свій Охтирський район. Вночі палали дупи у окупантів Тростянця! Вони отримали за заслугами, наші "ювеліри" з ВСУ вибили їхні артилерійські позиції. Далі день продовжився боротьбою за цей напрямок", - сказано у повідомленні.
За словами Живицького, кілька годин поспіль точився бій ще в одному напрямку – за Велику Писарівку. Він додав, що "російські вороги сьогодні бачили пекло наяву".

03:00
Укрзалізниця оприлюднила графік евакуаційних поїздів на 17 березня.
Харків :
    8:00 – Інтерсіті+ Харків – Львів;
    9:40 – №229/230 Харків – Ужгород;
    13:00 – №239/240 Харків – Львів;
    14:00 – Інтерсіті+ Харків – Львів.
Дніпро :
    8:00 – Інтерсіті+ Дніпро – Львів;
    10:30 – №903/904 Дніпро – Дрогобич.
Краматорськ :
    13:00 – №273/274 Краматорськ – Львів;
    16:00 – №275/276 Краматорськ – Львів.
Кривий Ріг
    11:00 – №219/220 Кривий Ріг – Ужгород.
Запоріжжя :
    10:00 – №902/901 Запоріжжя – Хелм;
    16:05 – №225/226 Запоріжжя – Ковель;
    18:00 – №234/233 Запоріжжя – Ужгород.
Заплановані додаткові рейси з Одеси до Ужгорода о 22:32, з Києва до Хелма о 19:13, з вокалу Дарниця – поїзди Інтерсіті+ до Львова о 8:00 та о 17:00, а також до Харкова – о 1:00 та о 7:00.

02:39
У Міноборони Британії заявили, що російська окупаційна армія під час бомбардувань України вражає не ті цілі, які планувала, оскільки вже витратила сучасну високоточну зброю і використовує старішу.
"З огляду на затримки у досягненні своїх цілей та нездатність контролювати повітряний простір України, Росія, ймовірно, витратила набагато більше авіаційного озброєння, ніж планувалося спочатку", - сказано в повідомленні.
За даними британського відомства, режим Кремля почав використовувати старі зразки зброї – його застосування, на жаль, може призвести до великих жертв серед мирного населення.

02:30
Небо над Канадою закрили і для літаків із Білорусі, повідомив міністр транспорту Канади Омар Альгабра у твіттері.
"Ми забороняємо літакам Білорусі використовувати канадський авіапростір у зв'язку із підтримкою російської агресії в Україні", - написав Альгабра.
Також заборона стосується білоруських авіаоператорів, повідомили у офіційному твіттері Transport Canada.
Це дії у рамках санкцій проти Росії та її союзників у війні проти України.

02:21
У МЗС закликали посилити санкції проти Росії за авіаудар по драмтеатру в Маріуполі, оскільки окупанти навмисно знищували мирних мешканців та дітей – вони знали, що маріупольці використовують будівлю як бомбосховище. Про це написав у Facebook речник МЗС Олег Ніколенко.
"Цей злочин був скоєний у той час, коли президент Міжнародного суду ООН зачитувала наказ, який зобов'язав Росію негайно припинити всі військові дії на території України.
Режим Путіна вже давно перетнув межу людяності. Українські дипломати докладуть максимальних зусиль, щоб кожна людина, причетна до цього та сотні інших злочинів проти українців, були покарані.
Закликаємо міжнародне співтовариство посилити санкційний тиск на Росію, щоб зупинити звірства російської армії в Україні, а також продовжувати надавати нашій державі підтримку для захисту українського народу", - сказано в повідомленні.

02:03
16 березня з Маріуполя вдалося евакуювати 6426 людей, з них 2039 дітей – вони зараз перебувають у Запоріжжі. Про це на брифінгу повідомила Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
"Нашу колону з продовольством та автобусами для евакуації так і не пропустили до Маріуполя. З огляду на ситуацію, було організовано збирання людей, які вибралися із заблокованого Маріуполя до Бердянська. Наразі всі 15 автобусів з маріупольцями доїхали до Запоріжжя, де їм надається необхідна допомога”, - - розповіла вона.
За словами Верещук, продукти та медикаменти, приготовані для маріупольців, залишили у Бердянську – у місті розгорнуто пункти допомоги нужденним.

01:47
У Канаді заблокували мовлення двох російських телеканалів Russia Today – RT та RT France. Про це повідомляє Канадська комісія радіо, телебачення та телекомунікацій.
"Іноземні канали можуть бути виключені з дозволеного списку трансляцій, якщо їх програми не відповідають стандартам, яким дотримуються канадські служби, або якщо їх подальше поширення більше не є суспільними інтересами, як це було у випадку з RT і RT France", - сказано в повідомленні.

01:22
Цитати із звернення президента Володимира Зеленського.
"Сьогодні в Бердянську знову пройшла акція протесту. Протесту проти окупантів з Російської Федерації. Тисячі хоробрих мирних людей вийшли проти озброєних російських військових. І сказали їм все, на що вони заслуговують. Це дуже важливо. Знаю, складно. Але важливо і те, що вони почули від людей, у тому числі й російською мовою, чітке й однозначне: окупанти, йдіть додому, така можливість ще є, є у кожного солдата, закинутого на територію нашої країни, у кожного, хто ще не загинув, не поранений. або не взятий у полон".
...
Гуманітарні коридори у середу, на жаль, не працювали. Російські військові не припиняли обстрілів, не гарантували безпеки.
Ми готові забезпечувати тишу. Ми готові відвозити людей та надсилати гуманітарні вантажі. Але ми не можемо підставляти людей під розстріл на дорозі. Зрозумійте нас. Під те, що для російських військових немає такого військового злочину, який би вони не вчинили.
Ми забираємо маріупольців, яким вдалося вирватися до Бердянська... Забираємо у Запоріжжя. Усього за добу вдалося перевезти понад 6 тисяч маріупольців, із них понад 2 тисячі – діти.
Російські військові намагалися зірвати та рух. Вони відкрили мінометний вогонь дільницею дороги між Василівкою та Каменським у Запорізькій області. Лише дивом загиблих немає. П'ятеро українців поранено, з них двоє дітей.
У Чернігові окупанти обстріляли мирних людей, які просто стояли в черзі за хлібом. Уявіть собі. Десять загиблих.
У Маріуполі, у блокадному Маріуполі, російська авіація цілеспрямовано скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі міста. Там ховалися від обстрілу сотні людей... Будівля зруйнована. Число загиблих ще невідоме. Серце розривається від того, що Росія робить із нашими людьми. Із нашим Маріуполем. З Донецькою областю..."
...
"Я обіцяю кожному, кожному українцеві, який втратив свій будинок, який втратив свою квартиру внаслідок бойових дій або обстрілів, що держава відновить все. Відновить самостійно.
Я впевнений, що ми зможемо швидко побудувати нашу державу. Хоч би якими були збитки... Це буде історичним відновленням. Проектом, який надихатиме світ так само, як наша боротьба за нашу свободу. Як і наша боротьба за Україну”.
...
"Заради миру для нас делегація України говорить із делегацією Росії. І я хочу, щоб мене зараз почули усі наші громадяни, громадяни України.
Переговори тривають. Переговори заради України.
Мої пріоритети на переговорах абсолютно зрозумілі: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності, реальні гарантії для нашої країни, реальний захист для нашої країни".

00:45
Ворог намагається зміцнитися там, де вдалося зайняти територію , всі наступні натупи неуспішні, йдеться у вечірньому зведенні від Генштабу ЗСУ за 16 березня.
Головне:
    ворог не досяг стратегічної мети у наступі;
    РФ продовжує бомбардувати українські міста з повітря з території Білорусі;
    білоруські прикордонники постійно моніторять, що відбувається у прикордонних населених пунктах України, розвідники опитують громадян, які перетнули кордон.
За напрямками:
Поліський – ворог веде розвідку. Значних успіхів немає. В одній із спроб окупанти зазнали значних втрат в особовому складі та техніці та були змушені передчасно задіяти резерви.
Сіверський та Слобожанський – без активних наступальних дій з боку ворога. Окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, здійснити перегрупування військ та поповнити запаси.
"Противник не залишає спроб просунутися на південь від міста Ізюм, ймовірно, з метою продовження наступу в напрямку Слов'янська. Успіху немає", - зазначають у Генштабі.
Південнобузький - противник продовжує спроби закріпитися на позиціях. Намагаються перебазувати вцілілу техніку після удару ЗСУ по херсонському аеродрому, який тимчасово перебуває під контролем ворога.
Також відомо, що російські кораблі блокують судноплавство у північно-західній частині Чорного моря.

00:33
У Київській області знищено СУ-25 та підбито СУ-35 супротивника. Загалом за добу ЗСУ очистили небо України від 10 повітряних цілей ворога. Про це повідомляє головком ЗСУ Валерій Залужний.

00:12
Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький після візиту до Києва звернувся до європейських колег та закликав їх також відвідати українську столицю, яка зараз протистоїть російським окупаційним військам. Про це він заявив в інтерв'ю TVP Info.
"Закликаю керівників європейських країн, президента Франції, канцлера Німеччини та прем'єр-міністра Великобританії з'їздити до Києва, подивитися в очі матерям, що плачуть, подивитися поблизу на українську націю, зміцнити їхню волю до боротьби", - підкреслив він.
Моравецький додав, що сподівається на швидку реакцію європейських колег. За його словами, українцям зараз необхідно, "щоб партнери із Заходу закрили в ящики свої калькулятори, відкрили совість і подивилися на те, що відбувається всередині Європи, у третьому десятилітті 21 століття".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live