Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

16.03.2022

23:39
Супутниковий знімок Maxar Technologies, отриманий 14 березня: Маріупольський драматичний театр та слово "діти", написане великими літерами поряд з будівлею.

23:20
Російські танки елітної гвардійської Кантемирівської дивізії загрузли в Сумській області.

23:03
Кремль – це колективний Гітлер ХХІ століття, тому зараз настав час сильних рішень, які сформують новий світовий порядок, заснований на праві, гуманізмі, правді та справедливості, де терористи та тирани не зможуть диктувати свою волю. Про це сказав голова Міноборони Олексій Резніков, виступаючи на позачерговому засіданні Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони.
Ключові тези з промови Резнікова:
    Після провалу тактики бліцкригу Кремль зі своїми генералами перейшли до тактики терору – з масовими вбивствами цивільних, руйнування та жорстокості.
    За три тижні активної фази війни російські окупанти вже вбили 103 українські дитини, скалічили – понад 100, убито близько 3000 мирних громадян.
    Окупанти здійснюють акт геноциду в Маріуполі. Його стирають з лиця землі авіацією, ракетами та артилерією. Місцева влада оцінює втрати цивільних приблизно в 20 000 осіб. І це число зростає щохвилини.
    Українська армія – керована та боєздатна. Десятки тисяч патріотів взяли до рук зброю, щоб захистити Україну. Усі наші військові частини діють як єдиний організм і за планом Ставки Верховного головнокомандувача у Києві.
    Росія вже втратила більше солдатів, ніж за дві чеченські війни. Понад 13 000 військових, понад 400 танків та 1200 бронемашин. Ми збили 80 літаків та майже 100 вертольотів. Ми ліквідували кілька російських генералів.
    Наслідки злочинних дій російських окупантів можуть бути катастрофічними. Вони вже захопили дві українські атомні станції – Чорнобильську та Запорізьку.
    Вже три мільйони біженців із нашої держави рятуються в інших країнах. Їх може бути у кілька разів більше. Міграційна криза, пов'язана з війною в Сирії, яка також багато в чому була інспірована Росією, буде перевищена, якщо НАТО сидітиме, склавши руки.
 
22:47
БПЛА Лелека-100 виявила російський ЗРК "Бук" та навела на нього українську артилерию.

22:40
Звернення від заступника командира полку Нацгвардії "Азов" капітана Святослава Паламара, друга Калини, з блокадного міста Маріуполя:
"Я знаю лише одне - ми не збираємось пробачати цим нелюдам те, що вони роблять з Україною!
Я хочу, щоб весь світ почув: Маріуполь - це Україна!"

22:30
Відома волонтер, парамедик, Народний Герой України Юлія Паєвська, позивний Тайра, разом зі своїм водієм Сергієм попала в полон росіян. Про це повідомила волонтер Наталія Воронкова.
 Юлія Паєвська рятувала життя цивільним і військовим в Маріуполі.

21:56
16 березня протиповітряна оборона ПС ЗСУ знищила три російські винищувачі Су-30см, один винищувач бомбардувальник Су-34, один літак не встановленого типу, два вертольоти та один БпЛА оперативно-тактичного рівня.
Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ звітує про ще один збитий винищувач бомбардувальник Су-34 та вертоліт Ка-52 на північному та південному напрямку відповідно.

21:51
Байден назвав Путіна військовим злочинцем.
"He is a war criminal", - сказав президент США у відповідь на запитання журналіста.

21:43
На Київському напрямку ЗСУ знищили командний пункт 35-ї армії Східного військового округу ЗС РФ.

21:30
Звернення міністра оборони Олексія Резнікова (повний текст тут).
Ситуація залишається непростою. Особливо – на півдні та сході. Але наші захисники і захисниці все частіше переходять до контратак на різних ділянках фронту – від Київщини і Миколаївщини до Луганщини.
Палаючі гелікоптери ворога у Чорнобаївці на Херсонщині – це унаочнення того, що зараз відбувається з військами окупантів.
У понад 200 містах і селах Росії вже відбулися поховання загарбників, яких було знищено на нашій землі.
Кремль вже не в змозі приховати, що нищівних втрат зазнали підрозділи повітряно-десантних військ РФ. Окремі частини з Костроми, Камишина, Улан-Уде та інших регіонів вже колективно штурмують пекло.
Туди ж відправиться і морська піхота з Тихоокеанського флоту, яку в пожежному порядку готують в бій.
Ворог продовжує чинити воєнні злочини проти мирних громадян. За 20 днів підтверджено загибель 103 українських дітей, яких вбили російські загарбники. Росіяни знищили та пошкодили понад 400 навчальних закладів та понад 100 українських лікарень, тисячі житлових будинків.
Проти Маріуполя чинять справжній акт геноциду. Це державний тероризм з боку Росії.
Ми помстимося за кожного нашого громадянина. Усі злочинці будуть покарані.

21:10
У Білому домі попередили Москву про наслідки, якщо та вирішиться застосувати щодо України хімічну чи біологічну зброю.

20:40
В Чернігівщині артилеристи знищили російський склад боєприпасів та понад 10 паливозаправників.

20:37
Знищення ворожого танка у Маріуполі бійцями полку Нацгвардії "Азов".

20:33
Протитанкісти 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького продовжують підбивати російські танки.

20:13
З метою вшанування світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, президент Зеленський постановив:
Започаткувати проведення щоденно о 9:00 загальнонаціональної хвилини мовчання за співвітчизниками, загиблими внаслідок війни Росії проти України, яку оголошувати у всіх засобах масової інформації незалежно від форми власності.

20:03
США цього тижня передадуть Україні оборонну допомогу ще на $800 млн. Таким чином, загальна сума допомоги США для українських захисників за останній тиждень досягне $1 млрд.
У новому пакеті допомоги передбачено 800 систем протиповітряної оборони, 9000 протитанкових комплексів, сотня безпілотників, 7000 одиниць стрілецької зброї та 20 млн боєприпасів, по 25 000 бронежилетів та шоломів.

19:42
Президент Зеленський поспілкувався з мером Мелітополя Іваном Федоровим.

19:32
Російські окупатни завдали авіаудару по басейну "Нептун" в Маріуполі, повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.
Там перебували виключно цивільні. Тепер в "Нептуні" під завалами, серед інших, вагітні жінки та жінки з дітьми.
"Крім того, сьогодні ж російська мерзота з "градів" обстріляла автомобільну колону, що йшла з Маріуполя на Запоріжжя. Є 5 поранених, у тому числі одна дитина", – написав Кириленко.

19:22
Увечері ворог знову обстрілював Київ, повідомив мер Віталій Кличко.
Снаряди потрапили в кілька приватних будинків у Подільському районі. На місці працюють рятувальники та медики. Загоряння локалізоване, але роботи з ліквідації наслідків пожежі тривають. На даний момент постраждалих не виявили.
Пошкоджений також газопровід низького тиску. Аварію ліквідовують фахівці газової служби.

19:08
Замглави Офісу президента Кирило Тимошенко розповів, що мер Мелітополя Іван Федоров – в безпеці. Його звільнено з полону завдяки спецопераціі.
Цю інформацію підтвердив і голова ОП Андрій Єрмак.

18:52
Знищення Драматичного театру Маріуполя, де ховалися сотні людей
Літак окупантів скинув бомбу на будівлю театру, де ховалися сотні мирних маріупольців, повідомляє міськрада.
Оцінити масштаб цього жахливого та нелюдського вчинку поки що неможливо, бо в місті тривають обстріли житлових кварталів.
Відомо, що після бомбардування зруйнувалася центральна частина Драматичного театру, а уламками завалило вхід у бомбосховище, що знаходилося в будівлі.
Інформація щодо постраждалих уточнюється.

18:47
У Бучі 5 березня був розстріляний багатолітній викладач церковнослов'янської і грецької мови Київської духовної академії і семінарії Олександр Іванович Кислюк.

18:44
16 березня внаслідок обстрілів Харкова виникла пожежа торговельних павільйонів на території ринку.
Рятівники ДСНС ліквідували пожежу на площі 3600 кв. м.
Внаслідок обстрілу загинуло три людини та постраждало п'ятеро.

18:41
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 16 березня
Противник отримує жорсткий супротив з боку підрозділів Сил оборони. Окупанти несуть суттєві втрати у живій силі та техніці.
З початку доби підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ знищено два літаки Су-30СМ в Одеській області, вертоліт Ка-52 поблизу Миколаєва та літак Су-34 на Чернігівщині. Дані щодо втрат противника уточнюються.
На окремих напрямках підрозділи ЗСУ перегруповані та перейшли у контрнаступ.
У зв’язку з проведеною примусовою мобілізацією чоловіків на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей склалася критична ситуація, що наближає зазначений регіон до гуманітарної катастрофи.
Так, в населеному пункті Макіївка, катастрофічна ситуація у місцевих лікарнях, які фактично не спроможні надавати медичну допомогу мирному населенню через брак кваліфікованого медичного персоналу.

18:36
У Кіровоградській області сапери знищили бойову частину ворожої крилатої ракети "Калібр".

18:29
Російські окупаційні війська скинули бомбу на Маріупольський драматичний театр, передає полк Нацгвардії "Азов" з посиланням на інформацію від очевидців.
Драмтеатр, культурний центр міста, було офіційно визначено місцем збору біженців, які втратили житло та засоби для існування. Окупанти не могли цього не знати.
В театрі переховувалось майже тисяча цивільних маріупольців.
На теперішній час не відома кількість загиблих та поранених.

18:16
Президент Зеленський під час виступу в Конгресі США запропонував США створити новий союз. Він називатиметься United for peace (U-24) і надаватиме всю необхідну допомогу через 24 години.
За словами Зеленського, запропонований ним союз зміг би надавати допомогу у вигляді зброї, санкцій, гуманітарної чи політичної підтримки, фінансів, а також у разі стихійного лиха, гуманітарних криз чи епідемії.
"Якби зараз був створений такий союз - U-24, я вірю, що вдалося б врятувати тисячі життів. У нашій Україні. У багатьох інших країнах", – додав президент.

18:06
Президент Зеленський у своєму виступі перед Конгресом США порівняв напад Росії на Україну з атакою на Перл-Харбор та 11 вересня.
"Американці! У своїй величній історії у вас є сторінки, які дозволять вам зрозуміти українців. Зрозуміти нас зараз. Коли це потрібно найбільше. Згадайте Перл-Харбор. Страшний ранок 7 грудня 41-го року. Коли ваше небо було чорним від атакуючих вас літаків. Згадайте 11 вересня. Страшний день 2001 року, коли зло намагалося перетворити ваші міста на поле битви. Коли були атаковані невинні люди. Атаковані з повітря. Так, як ніхто не очікував, – сказав Зеленський. – Наша держава переживає це щодня та вночі вже протягом трьох тижнів".

18:05
Розбита вщент колона окупантів.

17:56
Міжнародний Суд ООН зобов’язав РФ негайно припинити "військову операцію" в Україні.

17:53
Посівна компанія в Україні відбуватиметься скрізь, де не ведуться бойові дії, заявив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

17:30
Близько 15:30 російські окупанти обстріляли з "Граду" колону цивільних людей, які евакуйовувалися з Маріуполя до Запоріжжя, повідомляють у Генштабі. За попередньою інформацією, є загиблі. Серед постраждалих та поранених є діти.

17:25
Російському КамАЗу загрожує скорочення виробництва на 40%. Крім того, поки вирішується питання з постачанням комплектовання, "у простій" можуть відправити до 15 000 співробітників, заявив глава Татарстану Рустам Мініханов.

16:55
Financial Times: Україна та Росія досягли серйозного прогресу щодо попередньої мирної угоди. Вона складається з 15 пунктів, які, серед іншого, включають припинення вогню, виведення російських військ з України, в обмін на що Київ оголосить про нейтральний статус та відмову від вступу до НАТО, а також погодиться на обмеження власних збройних сил та відмову від іноземних баз на своїй території.
Україна розраховує отримати гарантії безпеки від таких країн, як США, Велика Британія та Туреччина.
Характер цих гарантій та їх прийнятність для Москви може стати каменем спотикання у переговорах, як і статус окупованих Криму та Донбасу, пише видання.

16:40
США разом із союзниками по НАТО направили в Україну системи протиповітряної оборони, зокрема дві модифікації комплексу С-300. Про це повідомляє CNN із посиланням на неназваного високопосадовця зі США.

16:27
Збитий російський гелікоптер у Миколаївській області.

16:17
Киянин "похоронив" мати своїх дітей, аби виїхати за кордон, розповіли в ДПСУ. Чоловік разом з двома дітьми прямував через пункт пропуску "Малий Березний", а під час перевірки документів він зазначив, що самостійно виховує двох синів у зв’язку зі смертю дружини.
Чоловік показав свідоцтво про смерть, однак прикордонник запідозрив, що воно несправжнє. Перевірка це підтвердила.
У підсумку "батьку-одинаку" відмовили у перетині кордону, також щодо нього планують порушити кримінальну справу за статтею "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів".

16:01
Зеленський: Україна стала членом "енергетичного Євросоюзу". Завершилось об’єднання української та європейської енергосистем.

15:33
Зеленський попросив у Конгресу США запровадження безпольотної зони, подальшої військової допомоги, зокрема постачання ППО, виходу американських компаній з Росії, а також створення нового альянсу із забезпечення безпеки в Європі.
Підсумував президент словами, що " сьогодні недостатньо бути лідером країни — сьогодні потрібно бути лідером світу". Він дав зрозуміти, що звертається до президента США Джо Байдена.
"Сильний — не означає великий, сильний — це хоробрий, який готовий виборювати правду, мир і свободу", — сказав Зеленський.
Після його промови конгресмени встали та влаштували овації.

15:14
Комітет міністрів Ради Європи виключив РФ із організації з сьогоднішнього дня, 16 березня. Прапор Росії біля будівлі Ради Європи вже спустили.

15:07
Українська розвідка:
    щоб приховати реальну кількість загиблих, окупанти використовують Донецький металургійний комбінат для спалення трупів місцевих «новобранців» і добровольців, які прибули з Росії. Точна кількість спалених невідома;
    у тимчасово окупованому Луганську відкрито пункт видачі тіл загиблих «мобілізованих» жителів окупованих територій в магазині «Копійка»;
    жодних компенсацій родичі загиблих не отримують. Натомість родичам офіційно загиблих росіян обіцяно виплату 12 млн рублів. Таке ставлення викликає обурення серед місцевого населення;
    на тимчасово окупованих територіях Донецької області продовжується примусовий набір до складу 1 Армійського корпусу окупантів. Переважна частина «новобранців» відправляється в найгарячіші точки без відповідної підготовки. Здебільшого їх використовують на передовій для розчищення перешкод та риття окопів.

14:59
Відомий український футболіст Андрій Шевченко заявив про готовність прийняти декілька родин біженців з України у своєму будинку в Сурреї.
В інтерв'ю BBC він заявив, що нинішні часи є руйнівними для нього, його родини та всіх людей в Україні.
Шевченко додав, що його власна родина, ймовірно, залишиться в Україні, тим більше, що стан здоров'я його матері не дозволяє їй виїхати з Києва.
 
14:44
Реактивна артилерія 128-ї бригади знищила російську понтонну переправу.

14:29
Мер Скадовська Олександр Яковлєв, раніше захоплений російськими окупантами, записав відео, де розповів, що його відпустили. За яких обставин записано відео, невідомо.

14:17
Зведення Міноборони: 
Ворог намагається здійснювати переміщення додаткових резервів Східного воєнного округу.
У зв’язку із значними втратами на південному напрямку, командування збройних сил країни-агресора відмовилось від посилення угрупування військ на Поліссі.
Ворог здійснює спроби відновлення наступальних дій в напрямку на Вишгород. Протягом доби противник намагався просунутися у бік Києва. Успіху не мав, перейшов до оборони.
На Сіверському напрямку противника зупинено. Ворог не полишає спроб оволодіти містом Чернігів, проте, активних наступальних дій не проводить.
На Слобожанському напрямку окупанти намагаються закріпитися на захоплених рубежах.
Продовжується блокування противником міст Суми, Лебедин та Охтирка. Активних наступальних дій ворог не проводить.
На Донецькому та Таврійському напрямках в результаті штурмових дій у районі Попасної, противник зазнав втрат та вимушений відійти для перегрупування.
На Волноваському напрямку окупанти намагаються розвинути наступ в напрямку населеного пункту Велика Новосілка.
На Криворізькому напрямку ворог здійснює спроби відновити наступ у напрямку населених пунктів Велика Кострома, Мала Кострома та Кривого Рогу.

14:14
Друзі, звертаємося до вас від команди Liga.net.
Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.
Тож ми вимушені звернутися до вас по допомогу. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.
За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити підписку, або зробити разовий переказ, або підписатися на наш Patreon. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!
Ми переможемо, бо разом ми сила. І разом ми - ПРАВДА!

14:01
Двоє морських піхотинців уклали шлюб зі своїми нареченими у військовій частині, де несуть службу.

13:55
За кілька годин після початку російського вторгнення в Україну російський олігарх Роман Абрамович передав свої активи бізнес-партнеру Давиду Давидовичу, пише The Wall Street Journal.
Йдеться про компанію Norma Investments Ltd., зареєстровану на Британських Віргінських островах. Її багато років контролював Абрамович, але 24 лютого повноцінним власником компанії став Давидович.
Раніше Великобританія запровадила санкції проти Абармовича , а через кілька днів санкції проти олігарха запровадив ЄС. Обмеження передбачають заморожування активів та заборону на в'їзд. 

13:33
Зеленський: Ми маємо притягнути окупантів до відповідальності. Має бути міжнародний трибунал. І він буде. Окупанти відповідатимуть за всі воєнні злочини. Російська держава перетворилась на відвертого терориста. 
Також я підписав указ про загальнонаціональну хвилину мовчання для вшанування пам’яті всіх українців, які загинули в нашій вітчизняній війні. Щоранку о 9-й годині.
Також президент закликав українців передавати військовим інформацію про розташування сил окупантів, натомість не розкривати дані про українсбку армію.

13:14
На телеканалі "Україна 24" хакери вивели у рядку новин заклик нібито Зеленського до українських військових скласти зброю. Глава держави попередив, що це фейк.

12:51
У Хмельницькій області в ДТП потрапив мікроавтобус з переселенцями, внаслідок чого семеро людей загинули, дев'ять — травмовані.

12:34
Вибухотехніки Нацполіції знешкодили понад 350 нерозірваних боєприпасів, які скинули російські окупанти на українську землю. На відео контрольований вибух крилатої ракети.

12:21
Брифінг Олексія Арестовича:
    українські бійці на деяких напрямках провели невеликий “тактичний контрнаступ”, що покращило ситуацію на цих напрямках;
    війська завдали щонайменше 7 ракетно-артилерійських та авіаційних удари по силам противника;
    повітряні сили збили щонайменше три ворожих літаки, один гелікоптер та декілька крилатих ракет;
    росіяни у відповідь завдавали удари зі стратегічних літаків та балістичними ракетами типу “Іскандер”. Уражені цивільні об’єкти — це вже стало візитівкою російської армії. 2/3 ракет влучають саме по цивільних об’єктах і “мабуть, це свідомо”;
    найгарячіші точки не змінились, основні зусилля ворог зберігає в зоні ООС та в напрямку Миколаїв.  

12:09
Найбільша енергетична компанія Німеччини E.ON припинила закупівлю нових обсягів газу у "Газпрому" через російське вторгнення в Україну. Про це повідомив її керівник Леонард Бірнбаум.

11:58
Сьогодні зенітні війська України знищили два російських винищувача Су-30см, повідомляють Повітряні сили України.
Пара винищувачів окупантів намагалася атакувати одне із селищ в Одеській області. Зенітним ракетним підрозділом Повітряного командування "Південь" обидва літаки ліквідовано.
Як зауважив Голова Одеської ОВА Максим Марченко у Telegram, один літак збили ще на підльоті, інший встиг розвернутись в напрямку Криму, але до бази не долетів.
Обидва впали у Чорне море. Пілоти катапультувались і так само впали у Чорне море.

11:57
Десятки тисяч українців після вторгнення російських військ залишилися без тепла та електроенергії. Комунальники їх рятують, ризикуючи своїм життям.

11:46
Станом на ранок 16 березня усі чотири українські атомні електростанції працюють стабільно, повідомляє Енергоатом.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках та прилеглих територіях у межах норми. Сумарна поточна потужність АЕС забезпечує необхідні обсяги електроенергії потреб країни.
Обладнання реакторних відділень енергоблоків перебувають під наглядом та контролем.
В Енергоатомі наголосили, що зараз складна ситуація на Запорізькій АЕС, яку захопили російські окупанти. На території станції розміщуються щонайменше 50 одиниць військової техніки. Окупанти підривають біля АЕС снаряди та міни.

11:39
Внаслідок ворожого обстрілу зазнала ушкоджень інфраструктура станції Запоріжжя-2, про це повідомляє "Укрзалізниця".
Також у повідомленні зазначається, що персонал та пасажири не постраждали.
"Пошкоджено колії, контактну мережу, у будівлях повилітали шибки. Також на станції знаходилися приміські поїзди без пасажирів, у них пошкоджено вікна. Укрзалізниця в найкоротші терміни відновить усю пошкоджену інфраструктуру", - йдеться у повідомленні.
Відправлення всіх приміських поїздів, які вирушали зі станції Запоріжжя-2 буде тимчасово перенесено на основний залізничний вокзал міста.

11:36
Вночі фахівці ППО поцілили у ворожий літак типу Су, який закидував ракетами Чернігів, повідомили в оперативному командуванні "Північ". Також оборонці успішно відбили атаку окупантів, які під прикриттям бронетехніки намагалися зайти в район Новоселівки. Втрати ворога уточнюються.

11:35
Російський АвтоВАЗ вирішив відправити робітників у корпоративну відпустку на 20 днів – з 4 до 24 квітня, пише Інтерфакс з посиланням на повідомлення компанії. Такі канікули були заплановані на другу половину літа, але компанія переносить їх через нестачу електронних компонентів. Компанія розраховує, що зможе накопичити достатньо запасних частин для забезпечення більш стабільної роботи з 25 квітня, а також у травні 2022 року. АвтоВАЗ випускає автомобілі Lada та Renault. Виробничі майданчики компанії знаходяться в Тольятті та Іжевську. Власником російського автовиробника до кінця 2021 року була нідерландська Alliance Rostec Auto B.V., що належить Ростеху (32%) та Renault Group (68%).

11:25
Російські війська обстріляли телевежу Концерну РРТ (входить до сфери управління Держспецзв'язку) у Вінниці. Ефірне мовлення в місті тимчасово не працює.
 
11:24
Україна не отримала відповідь на пропозиції щодо відкриття гуманітарних коридорів 16 березня, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
"Залишається відкритим питання організації гуманітарних коридорів сьогодні для Ізюму та Маріуполя. В таких умовах ми, звичайно, не можемо безпечно вивозити людей", – сказала Верещук.
Водночас, за її словами, сьогодні продовжується розробка маршрутів для передачі гуманітарної допомоги, продуктів та ліків, до захоплених або оточених українських міст. Це, зокрема, міста і селища Луганської, Донецької, Запорізької , Харківської, Київської, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей.

11:20
Засновник SpaceX та Tesla Ілон Маск із гумором відповів главі Чечні Рамзану Кадирову. Словесна суперечка почалася після того, як Маск викликав на дуель президента РФ Володимира Путіна. Бізнесмен написав про це у своєму Twitter і позначив Кремль.
Російська влада залишила цю заяву поза увагою, проте на неї відреагував Рамзан Кадиров, який порадив Маску підкачатися, щоб "з ніжної Ілони стати брутальним Ілоном". І запропонував йому пройти підготовку у кількох центрах у Чеченській республіці.
"Дякую за пропозицію, але таке чудове навчання дало б мені надто велику перевагу. Якщо він боїться битися, я погоджуся користуватися лише лівою рукою, а я навіть не шульга. Ілона", – написав у відповідь американський бізнесмен.
Маск змінив своє ім'я у Twitter на Ілона, проте від ідеї поєдинку з Путіним не відмовився.

11:14
ЗСУ знищили російські гелікоптери в окупованому аеропорту на Херсонщині.

11:08
Американська фармацевтична компанія Eli Lilly вирішила зупинити експорт ліків до Росії, крім життєво необхідних препаратів для людей з раком чи діабетом. Про це йдеться у заяві компанії від 15 березня.
"Ми призупинили усі інвестиції, рекламну діяльність і нові клінічні випробування в Росії, а також експорт неосновних ліків до цієї країни. Наша діяльність у Росії тепер направлена тільки на те, щоб люди з такими захворюваннями, як рак і діабет, продовжували отримувати необхідні їм ліки Lilly", – заявила компанія.
Eli Lilly пообіцяла передавати прибуток від продажу в Росії організаціям, які надають гуманітарну допомогу.
Компанія сподівається на негайне припинення бойових дій в Україні і якнайшвидше вирішення цієї кризи.

11:05
Контрнаступ Збройних сил України на російських інтервентів кардинально змінює диспозицію сторін. Про це написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.
"Що відбувається прямо зараз. 1. Контрнаступ ЗСУ на низці оперативних напрямків. Це кардинально змінює диспозиції сторін. 2. Починається втеча російських журналістів з телеканалів. 3. Керівництво РФ намагається знайти союзників, солдати яких готові вмирати в українських полях", – написав він.
У коментарі LIGA.net Подоляк додав, що контрнаступ змінює ситуацію на полях бою, а отже, зміцнює позиції України у переговорному процесі.

11:02
Окупанти викрали шість осіб з міськради в Бучі, повідомляє депутат Київської обласної ради Ярослав Добрянський.
За його словами, серед викрадених працівників був керівник справами Бучанської міської ради Дмитро Гапченко.
"На вимогу російських військових пред’явити документ, який засвідчує особу, окупанти, нічого не пояснюючи, відібрали та викинули паспорти, а людей скрутили та вивели з адмінприміщення, водночас стріляючи зі зброї", – розповів Добрянський. Місце перебування викрадених людей на цей час не відоме.
За уточненими даними Бучанської міської ради, у заручники було взято як працівників міськради, так і волонтерів, які допомагали з евакуацією. Повний перелік полонених такий:
    Гапченко Дмитро Олександрович;
    Черкаський Леонід Юхимович;
    Циган Микола Володимирович;
    Ющенко Анатолій Вікторович;
    Уманець Володимир Олександрович;
    Матюк Сергій Олександрович.
Міськрада звернулась до Офісу президента, Київської ОВА й облдержадміністрації з проханням допомогти звільнити людей.
Оккупанты похитили шесть человек из горсовета в Буче, сообщает депутат Киевского областного совета Ярослав Добрянский.
По его словам, среди похищенных работников был управляющий делами Бучанского городского совета Дмитрий Гапченко.
"По требованию российских военных предъявить документ, удостоверяющий личность, оккупанты, ничего не объясняя, отобрали и выбросили паспорта, а людей скрутили и вывели из админпомещения, при этом стреляя из оружия", – рассказал Добрянский. Местонахождение похищенных людей в настоящее время неизвестно.
По уточненным данным Бучанского городского совета, в заложники были взяты как работники горсовета, так и волонтеры, которые помогали с эвакуацией. Полный список пленных такой:
1) Гапченко Дмитрий Александрович;
2) Черкасский Леонид Ефимович;
3) Цыган Николай Владимирович;
4) Ющенко Анатолий Викторович;
5) Уманец Владимир Александрович;
6) Матюк Сергей Александрович.
Горсовет обратился в Офис президента, Киевскую ОВА и облгосадминистрацию с просьбой помочь освободить людей.

10:51
Війська Росії з початку вторгнення до України вбили понад 500 мирних жителів Харкова. Про це повідомили в обласному управлінні Держслужби надзвичайних ситуацій.
Зазначається, що понад 500 загиблих – це лише підтверджені дані. 88 із них діставали рятувальники з-під завалів. Також з початку війни співробітники ДСНС врятували у Харкові 189 людей на місцях завалів.
У ДСНС додали, що вчора було завдано артилерійського удару по багатоповерхівках у Немишлянському районі. Відбулася руйнація квартир у двох житлових будинках, а також пожежа. З-під завалів дістали одного загиблого.
Загалом минулої доби з-під завалів у Харкові врятували чотирьох людей, також знайшли двох загиблих.

10:33
В Сумской области ночью ВСУ смогли уничтожить гаубичный дивизион оккупанта 2С19 "Мста-С", сообщают Сухопутные войска Украины на странице Facebook.
Как отмечается в сообщении, бойцы 93 ОМБр Холодный Яр смогли уничтожить гаубичную технику, которую враг разместил на площади железнодорожного вокзала в Тростянце, и при этом не нанести серьезных разрушений гражданской инфраструктуре.

10:27
Оперативна інформація щодо реагування підрозділів ДСНС на небезпечні події:
    Здійснено 1034 виїзди, у тому числі 281 виїзд на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури, врятовано 78 осіб.
    Піротехніками ДСНС здійснено 94 залучення, знешкоджено 949 ВНП та 20 кг вибухової речовини, обстежено та очищено територію площею 38,04 га.
    На пунктах пропуску на державному кордоні у Волинській, Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях ДСНС у співпраці з Червоним хрестом України та органами місцевої влади розгорнуто 86 наметів для обігріву та прийому громадян.
    Зараз знеструмлено 989 населених пунктів із них частково 91. ДСНС для забезпечення аварійного електроживлення об’єктів соціальної сфери залучено 13 генераторів, з них 5 для забезпечення електроенергією лікарень.
    Проведено евакуацію населення загальною кількістю понад 607 тис. осіб.

10:12
Війська Росії втратили в Україні близько 13 800 осіб, під 200 літаків та гелікоптерів, а також тисячі одиниць техніки. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.
З 24 лютого до ранку 16 березня війська Росії втратили:
особового складу – близько 13 800 осіб;
танків – 430 одиниць;
бойових броньованих машин – 1375;
артилерійських систем – 190;
РСЗВ – 70;
засобів ППО – 43;
літаків – 84;
вертольотів – 108;
автомобільної техніки – 819;
кораблів/катерів – 3;
цистерн із ПММ – 60;
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11;
спеціальної техніки – 10.
У Генштабі зазначили, що підрахунок втрат ворога ускладнюється через інтенсивні бої.

09:55
Російські війська обстрілюють мирні квартали, про це повідомляє керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.
За його інформацією, у Рубіжному було ліквідовано 12 пожеж у житлових будинках, у Сєвєродонецьку – 7. Восьмеро поранених, в тому числі одна дитина, одна людина загинула.
Крім того, було перебито газогін у Лисичанську.

09:52
Росія нарощує спроби зібрати додатковий військовий контингент, щоб замістити втрати особового складу в Україні. Про це пише Міністерство оборони Великої Британії на сторінці у Twitter.
Як повідомляється, втрати особового складу, що продовжуються і зараз, також зроблять складнішим для Росії завдання з укріплення на вже окупованій території. Росія перекидає сили навіть зі свого Східного військового округу, Тихоокеанського флоту та Вірменії. Також є спроби використати сили, що не належать до регулярних військ, такі як приватні військові компанії, сирійські та інші найманці.
"Росія, найімовірніше, спробує використати ці сили для утримання захопленої території й вивільнення сил для відновлення наступальних операцій, які наразі зупинилися", – припустили в Міноборони Великої Британії.

09:20
Як минув день - звіт облдержадміністрацій.
    Київська область. В Ірпіні, Макарові, Бородянці відбуваються періодичні бої. Село Мархалівка (Фастівський район) піддався авіаудару. Є руйнування житлових будинків. За попередніми даними є загиблі, інформація уточнюється. Неспокійно було і в населених пунктах Баришівської, Калитянської, Великодимерської та Калинівської територіальних громад.
    Сумська область. Російська артилерія обстрілювала Охтирський та Сумський район.
    Житомирська область. Внаслідок авіаційного удару по Бердичеву було зруйновано кілька будівель.
    Дніпропетровська область. Вночні були ракетні атаки - влучили у склад пального під Нікополем. Жертв та постраждалих немає.
    Харківська область. У Харкові уже добу російські окупанти обстрілюють практично всі райони міста. Українська армія відкинула російські війська від Харкова, а також відбила атаку в Руських Тишках. Було евакуювали 320  підопічних із Оскілького інтернату.
    Запорізька область. На вокзалі Запоріжжя-2 пролунав потужний вибух.
    Вінницька область. Було два вибухи. Інформація уточнюється.
    Луганська область. Українська армія відбили штурм Сєвєродонецька, але російська армія намагається зайти з боку Рубіжного. Тут було найгарячіше: багато загорянь житлових будинків, 7 поранених, в тому числі 1 дитина, 1 загиблий.
    Донецька область. У місті Торецьк працювала російська авіація, втрат серед цивільних немає. Тривають обстріли у Авдіївці та Мар'їнці. Російська армія продовжує бити по Маріуполю. Близько 4 тисяч авто змогли виїхати з міста. 
    Миколаївська область. Продовжується бої в області. Будуть розвозити гуманітарну допомогу в села, які були вчора звільненні.
    Херсонська область. Тривають бої біля аеропорту. В невеличких населених пунктах людям критично не вистачає медикаментів, а інколи і їжі. Також є проблема із електро-, газо- та водопостачанням.
    Одеська область. Триває підготовка до можливої висадки російського десанту на узбережжя Одеської області, Кораблі росіян і досі курсують у Чорному морі, висока ймовірність нанесення ракетний ударів.

09:13
"Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" повідомляє, що радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.
    м. Енергодар - 10 мкР/год;
    м. Запоріжжя - 12 мкР/год;
    м. Мелітополь - 12 - 16 мкР/год;
    м. Василівка - 15 мкР/год;
    смт. К-Дніпровська - 12 мкР/год,

09:09
Друзі, сайт LIGA.net піддається кібер-атакам. Наші технічні фахівці вирішують проблему, а журналісти працюють. Просимо вибачення, якщо вникнуть труднощі із доступом до сайту.

07:52
Внаслідок ворожого обстрілу стався обвал у 12-поверховому житловому будинку у Шевченківському районі м. Києва. Про це повідомляє місцеве управління ДСНС.
За даними ДСНС, о 7:45 пожежу було ліквідовано. Постраждало 2 особи, евакуйовано 35 осіб. Проте ця інформація ще уточнюється.
Також повідомляється, що частково пошкоджено сусідній 9-поверховий будинок.

07:31
Україні знадобиться понад $500 млрд для відновлення після війни. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на брифінгу у Києві з віцепрем'єром Польщі Ярославом Качинським, прем'єр-міністрами Польщі Матеушем Моравецьким, Чехії Петером Фіалою та Словенії Янезом Яншею.
"Попередні розрахунки говорять, що прямі одноразові втрати для України становлять понад $500 млрд. Це – ті гроші, які будуть потрібні, щоб відновлювати нашу країну і коштом репарацій РФ, і коштом наших партнерів", – сказав він.
Шмигаль додав, що Україна працюватиме над арештом майна Росії за кордоном, а також запевнив, що згодом всі зруйновані об'єкти будуть відновлені.

07:11
У ніч на 16 березня російські війська обстріляли населені пункти Одеської області, повідомив речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.
За його словами, обійшлося без жертв, проте є двоє поранених.

06:53
Україна переживе президента країни-агресора Росії Володимира Путіна. Про це в інтерв'ю CNN заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.
"Незалежна Україна існуватиме набагато довше, ніж Володимир Путін. Так чи інакше Україна буде, а Путіна в якийсь момент не буде", – сказав він.
Глава Держдепу запевнив, що США намагаються запобігти якнайбільшій кількості смертей і руйнувань. За його словами, це робиться через підтримку України та постійний тиск на Росію.

06:43
Оперативна інформація станом на 06:00 16 березня від Генштаба ЗСУ:
    Збройними Силами Украхни було знищено три літаки (два з них Су-34), а також збито один вертоліт, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.
    Українською авіацією було здійснено дев’ять авіанальотів на колони техніки та скупчення військ окупантів.
    Російська армія продовжує нести втрати та відступає на окремих напрямках. Основні зусилляя окупантів - закріплення та утримання раніше зайнятих районів.
    Окупаційні війська продовжують нанесення ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі та густонаселих районах українських міст.

06:36
У США висміяли антиамериканські санкції Росії.
"Ніхто з нас не планує туристичних поїздок у Росію. Ніхто з нас не має банківських рахунків, до яких ми не зможемо отримати доступ", – заявила з іронією спікер Білого дому Джен Псакі.
Вона також зазначила, що повне ім'я президента США – Джозеф Робінетт Байден-молодший, а в списку санкцій Росії зазначено ім'я батька американського президента, якого вже немає серед живих.
Колишня кандидатка у президенти США Хілларі Клінтон заявила, що її ім'я у списку санкцій – це як премія Оскар за життєві досягнення.

06:18
З 24 лютого біженцями стали 1,5 мільйона українських дітей, повідомляє ЮНІСЕФ.
"Щодня за останні 20 днів в Україні понад 70 тисяч дітей стають біженцями. Це щохвилини, 55 дітей тікають з країни", – сказав Джеймс Елдер, речник Дитячого фонду ООН.

06:00
Курт Волкер, колишній спецпредставник Держдепу США з питань України: "Путін знає, що програє, і подвоює агресивні дії, навіть коли його стратегічна позиція слабшає. Це означає, що зараз ми вступаємо в найнебезпечнішу фазу нещасливої Путінської кампанії. США і Захід мають обережно регувалювати цю ситуацію.  Замість того, щоб говорити Росії, чого ми не будемо робити, ми повинні змусити її турбуватися про те, що ми можемо робити".

05:38
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що до літаків приєднались ще й обстріли з кораблів - перші ракети випущено з корабля в районі села Білосарайська Коса в напрям міста.
"Нелюдяність поведінки та обстрілів зростає... Росіяни продовжують нищити місто і містян. Їх мета одна - стерти символ спротиву і форпост України", - написав він.

04:49
Держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував на загибель ще двох журналістів в Україні, один з яких - співробітник американського каналу.
"Я вдячний усім, хто ризикує своїм життям, щоб показати світові, що відбувається в Україні. Сполучені Штати засуджують безперервне насильство з боку Росії, яке ставить під загрозу безпеку журналістів та інших працівників ЗМІ в Україні. Дуже сумно почути, що оператор FoxNews П’єр Закжевський та українська журналістка Олександра Кувшинова були вбиті, висвітлюючи війну Росії проти України. Мої глибокі співчуття та побажання якнайшвидшого одужання нашому кореспонденту, який постраждав під час нападу", - написав Блінкен.

04:31
Військовослужбовець бригади швидкого реагування Нацгвардії Харитін Старський присвятив відео українській "Мрії", що загинула у ворожому вогні. 27 лютого російські окупанти під час штурму аеродрому Антонов у Гостомелі знищили найбільший літак у світі - Ан-225 "Мрія".

04:22
Paramount призупиняє російські операції і робить пожертвування в розмірі $1 млн на гуманітарну допомогу Україні, заявив президент і гендиректор студії Боб Бакіш. Інші види діяльності в РФ, включаючи ліцензування, потребують більше часу для призупинення, через наявні контрактні, технічні та партнерські складнощі, сказав він.

04:08
Reuters: Сенат США одностайно ухвалив резолюцію, якою визнав президента Росії Володимира Путіна військовим злочинцем. Це рідкісна демонстрація єдності у глибоко розділеному Конгресі.

04:00
45-й президент США Дональд Трамп в інтерв'ю The Washington Examiner сказав, що здивований рішенням Путіна розпочати повномасштабну війну проти України. Трампу здавалося, що стягування військ РФ до українського кордону – це був "складний, але розумний спосіб вести переговори".

03:25
Дані британської розвідки на 15 березня. Росія намагається поповнити втрати і передислокує сили навіть зі свого Східного військового округу, Тихоокеанського флоту та Вірменії. Все частіше РФ намагається залучити приватні військові компанії, сирійських та інших найманців.
У Міноборони Великої Британії вважають, що Росія швидше за все спробує використовувати ці сили для утримання тимчасово окупованої території, щоб звільнити свою бойову міць для відновлення наступальних операцій, що призупинилися.

03:14
Глава Сумської ОВА Дмитро Живицький про те, як пройшов день гуманітарних коридорів 15 березня: "У Тростянці російські військові вимагали, аби мирні люди здали свої телефони. Мобільні зібрали у мішок і спалили. Колона евакуйованих залишилася повністю без зв’язку. Їх протримали в місті до вечора".
Живицький також повідомив, що перед виїздом колон передмістя Сум обстріляли із артилерії.

03:02
Прямо зараз сирени повітряної тривоги масово звучать в багатьох регіонах України: Львів, Дніпро, Київ, Черкаси, Кривий Ріг, Івано-Франківськ, Одеса, Вінниця, Кіровоград, Полтава, Миколаїв, Хмельницький.

02:38
Мінус ще один російський генерал. У сьогоднішньому зверненні президент Володимир Зеленський сказав, що "серед убитих окупантів – ще один генерал, щонайменше один генерал за сьогодні". Також Зеленський повідомив про десятки вбитих офіцерів та солдатів-строковиків.
Раніше повідомлялось, що 15 березня полк Нацгвардії "Азов" під Маріуполем ліквідував російського генерала, проте його ім'я не встановлено. Є припущення, що це може бути Олег Митяєв.

02:30
Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький: "Європа має розуміти, що якщо вона втратить Україну, вона ніколи не буде такою, як раніше. Європа без України вже не буде Європою. Швидше, це буде символом невдач, приниження і безпорадності. І я хочу сильної та амбітної Європи".

02:16
Новий розгром російських військ під Києвом

02:01
Зеленський підписав указ про присвоєння звання Герой України шістьом захисникам України. Чотирьом - посмертно:
Полковнику Гудзю Валерію. Посмертно. За героїчну оборону Попасної в Луганській області.
Полковнику Котенку Сергію. Посмертно. Завдяки його мужнім діям та особистій рішучості було знищено кілька колон ворожої техніки.
Полковнику Мариняку Олександру. Посмертно. Завдяки його рішучості під час оборони Київської області знищено велику кількість окупантів, паливозаправників та ворожої техніки.
Майору Сбитову Павлу. Посмертно. Завдяки його професіоналізму та рішучим діям було організовано знищення декількох крупних підрозділів ворога.
Старшому лейтенанту Дозірчому Дмитру. Його ефективні дії при обороні Херсонської області дали змогу ЗСУ вийти з оточення і продовжити боротьбу.
Старшому лейтенанту Сидунцю Володимиру. Завдяки його діям знищено дивізіон російських "Іскандерів".

01:45
Зеленський закликав російських чиновників та пропагандистів виступити проти війни та звільнитися. Інакше міжнародне співтовариство позбавить їх всього, заробленого за довгі роки, і цим уже займаються, зазначив президент.
"Якщо ви залишаєтеся працювати на пропаганду, ви наражаєтеся на значно більший ризик, ніж якщо ви просто підете, просто звільнитеся. Ризику санкцій і міжнародного трибуналу за пропаганду агресивної війни, за виправдання військових злочинів. Звільняйтесь. Кілька місяців без роботи для вас точно краще, чим усе життя з міжнародним переслідуванням", - сказав Зеленський.

01:33
Нове звернення президента Володимира Зеленського. Запросив всіх друзів України відвідати Київ: "Тут може бути небезпечно, бо наше небо ще не закрите від російських ракет і літаків. Рішення про посилення нашого арсеналу в повітрі ще не ухвалене. Ми не отримали літаків. Але погляди всіх людей світу зараз спрямовані саме на нашу столицю, на українців. Тож кожен, хто з нами, отримає вдячність. Не тільки нашу, а й інших народів".

01:28
Наслідки обстрілів окупантів. Вирви завглибшки за людський зріст, хвостовики від ракет, руйнування інфраструктури та житлових будинків – сьогоднішні реалції Харкова. У Нацгвардії кажуть, що ворог "наївся" втрат при вогневому контакті з ними. Бої поступово зводяться до артилерійських та ракетних дуелей, а також до авіаційних ударів.

01:19
Генштаб ЗСУ повідомляє, що станом на 15 березня російські війська втратили до 40% підрозділів (знищено повністю або втрачена боєздатність), залучених до війни проти України.
Окупанти намагаються поповнити втрати за рахунок іноземних найманців. Є дані, що також у Росії прийнято рішення про достроковий випуск курсантів вищих військових навчальних закладів РФ, щоб відправити їх на війну.

01:14
Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє, що 15 березня силами протиповітряної оборони було знищено три літаки російських окупантів. Однин літак поки не встановлено, а два – це винищувачі бомбардувальники Су-34. Також збито один ворожий вертоліт, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

01:01
Віце-прем'єр Польщі Ярослав Качинський під час візиту до Києва заявив, що у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії до України необхідно відправити миротворчу місію НАТО.

00:48
20-й день війни. Обстріли декількох районів Києва. Обстріли житлових районів Харкова під час евакуації мирного населення. Мітинги проти російських військових у тимчасово окупованих містах. Знищення окупантів українськими військовими.

00:36
Окупанти в Криму готують "святкові акції", щоб відвернути увагу від потоку колосальної кількості поранених та вбитих російських військових, повідомляє представництво президента України в Криму. Зокрема, окупаційна адміністрація в Криму планує відсвяткувати восьмиріччя "руской вєсни" з одіозними байкерами "Нічні вовки".
Разом з тим, зараз у багатьох містах окупованого Криму цивільні лікарні стають військовими шпиталями, медзаклади та морги переповнені, розгорнуто мобільні шпиталі та крематорії. За даними джерел, на вокзалі Сімферополя відчутний стійкий трупний запах - імовірно, тіла вбитих солдат РФ зберігають у вагонах на вокзалі під час транзиту.

00:32
Бійці полку Нацгвардії "Азов", що стоять на захисті Маріуполя, попереджають про заплановані росіянами провокації: за їхніми даними, окупанти мають намір перевдягати бойовиків терористичної організації ДНР у форму "Азову" з метою подальшої дискредитації підрозділу.
"Ми про це знаємо та застерігаємо російських тварин - за кожні злочинні дії вони отримають безжальну відповідь. А громадян України закликаємо: не піддавайтеся на провокації", - йдеться в повідомленні.

00:16
12 березня на Луганщині загинув героїчний полковник Валерій Гудзь, повідомляє Міноборони. 15 березня його проводжали в останню путь у Борисполі. У 2016 році Гудзь отримав звання Народний Герой України. Він був командиром легендарної 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила до 2020 року, а від початку повномасштабної війни повернувся у бригаду для її підсилення.

00:05
Командування ДШВ оприлюднило відео, як українські десантники знищують російських окупантів на Луганщині.
За даними журналіста Юрія Бутусова, 15 березня ДШВ провели успішну контратаку та відкинули противника на напрямку, де російські війська намагались продавити оборону. Є підбиті та захоплені російські Т-72 з решітками та ліквідовані російські загарбники.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live