Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

15.03.2022

23:57
Війська Росії з початку війни зруйнували в Україні 3500 об'єктів інфраструктури, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Серед зруйнованих об'єктів є 230 об'єктів транспортної інфраструктури та 165 – цивільної. Також зруйновано 2700 будинків, 72 заклади освіти, 10 закладів соціальної сфери, інших об'єктів, зокрема будівель Держслужби надзвичайних ситуацій – понад 400.

23:42
Ще одна партія Starlink прибула до України, повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров.

"Майбутнє за технологіями. Технології сьогодні допомагають українцям, допомагають новому добру перемогти старе зло. Майбутнє за Україною! Дякую Ілон! Дякуємо Польщі!", – написав Федоров.

23:28
Преспідхід Володимира Зеленського після зустрічі з прем’єр-міністрами сусідніх держав.

"З такими друзями, сусідамі, партнерами ми обов'язково переможемо", – сказал Зеленський.

23:22
Харків після приходу путінського "руського міра".

22:48
Російськи окупанти вбили цивільного під Києвом. Німецькі журналісти з ZDF Frontal оприлюднили доказ злочину загарбників проти мирного населення.
На відео з дрона зафіксовано, як окупанти під Києвом розстріляли цивільного мешканця, який підняв руки угору.
"Путін говорить про спецоперацію в Україні, яка не спрямована проти мирного населення. Проте за кілька кілометрів на захід від Києва безпілотник зняв, як російські солдати застрелили мирного жителя", – повідомляє видання.

22:42
Президент Зеленський зустрівся з головою польського уряду Матеушем Моравецьким, віце-прем'єром Ярославом Качиньським, прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою та прем'єр-міністром Словенії Янезом Яншею.

22:29
Центр протидії дезінформаціґ РНБО оприлюднив список ліквідованих генералів, полковників та підполковників армії російських окупантів:
- генерал-майор Тушаєв Магомед
- генерал-майор Герасимов Віталій
- генерал-майор Колесников Андрій
- полковник Захаров Андрій
- полковник Порохня Сергій
- полковник Ніколаєв Ігор
- підполковник Агарков Юрій
- підполковник Софронов Дмитро
- підполковник Єрмолін Михайло
Підкрелюється, що наведений список далеко не повний.

22:20
Парламентська асамблея закликала Комітет міністерів РЄ вимагати, щоб Росія негайно вийшла з Ради Європи.
Результати голосування в ПАРЄ: 216 голосів "за", 0 голосів "проти" та 3 утриманих.

22:04
На Донеччині колона ворожої бронетехніки не змогла пройти через позицію прикордонників. Під вогнем військовослужбовців Держприкордонслужби та артилерії ЗСУ російськи окупанти втратили танк і бронемобіль "Тигр" та втікли.

21:54
99 автобусів з Сумської області прибули на Полтавщину, частина рушить в Черкаську область, решта - в Лубни, повідомив замглавы Офіса президента Кирило Тимошенко.

21:47
Вчора, 14 березня, в селі Мохнатин Чернігівської області російськи окупанти розстріляли трьох юнаків. Двом загиблим було по 17 років, іншому – 19. Про це повідомив Офіс генпрокурора.

21:44
Переговори України з РФ будуть продовжени завтра, повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.
"Продовжимо завтра. Дуже важкий та в'язкий переговорний процес. Наявні принципові суперечності. Але простір для компромісу точно є. Під час перерви продовжиться робота в підгрупах", – написав Подоляк в Twitter.

21:42
США та союзники розглядають питання, як посилити протиповітряну оборону України, заявила посол США в НАТО Джуліан Сміт.

21:40
До Києва приїхали віце-прем'єр Польщі Ярослав Качинський, прем'єр-міністри Польщі Матеуш Моравецький, Чехії – Петер Фіала та Словенії – Янез Янша.

21:32
Президент США Джо Байден підписав рішення про надання Україні $13,6 млрд фінансування.

21:23
На одному із напрямків фронту військові Сил спецоперацій ЗСУ вибили ворога із зайнятих позицій, знищивши його техніку та звільнили важливу транспортну артерію.
Прямо зараз наші вояки готують нові "сюрпризи" для російських окупантів, повідомляє Міноборони.

21:18
У Телеграм-каналі полку Нацгвардії "Азов" опублікували відео вбивства російськими окупантами мирного жителя Маріуполя. Загарбники вистрілили у беззахисну людину з танка.

21:13
Сьогодні з Маріуполя гуманітарним коридором на приватних авто виїхало близько 20 000 людей, повідомив замглавы Офіса президента Кирило Тимошенко.
З 4 000 авто, які вирушили з міста, 570 вже прибули до Запоріжжя.
Інші залишаться на ніч в населених пунктах Запорізької і Донецької областей.
Всім надається допомога.
Всього гуманітарними коридорами сьогодні вдалось евакуювати з заблокованих міст близько 29 000 людей.

21:07
Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім розповів, що у лісі біля села Піски ховаються терористи ЛДНР.
"Вони піші туди прийшли, кошмарили села. Роздягали людей, шукали наколки "бандерівців", фотографії у школі АТОшників висіли – всіх знайшли там, когось розстріляли. По-моєму, один тільки поранений живий залишився. Так от із накраденим усім цим щастям втекли кудись у лісок там біля Пісків... У мене слів немає, що я з ними зроблю, якщо зловлю... Попросив військових, зараз вони спробують... А жителів я прошу... тобто ті, які поряд, якщо ви побачите тварюк цих, які ходять там із награбованим, із рушницями на мотузках, а не на ремені тобто – це ось ці покидьки, які там сиділи, кошмарили село. Не пускайте їх нікуди, а краще одразу розстрілювати”, – розповів Кім.

20:57
У Миколаївській області бої йдуть у всіх напрямках, повідомив голова ОДА Віталій Кім.
"На завтра готуємо гуманітарний конвой у ті села, які звільнені. Ми надамо все необхідне. Переміщатимемо людей усередині області, кому це необхідно", – повідомив Кім.

20:50
Російські окупанти зранку нанесли ракетний удар авіацією та кораблями по населеному пункту на Одещині. Поранені дві людини.
Близько 14:00 війська РФ з корабельної артилерії випустили близько 90 снарядів по іншому населеному пункту. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

20:46
Допомогти Україні воювати проти російських окупантів приїхав британець Шейн – професійний військовий лікар, який раніше служив в Іраку та Афганістані.
"Побачивши, що в Україні відбувається геноцид, я не зміг сидіти вдома. Приїхав, щоб поділитися своїм досвідом. Навіть не будучи на передових позиціях, роблю висновок, що в Україні зараз набагато небезпечніше, ніж у зонах військових дій, де я був. Росіяни бомбять все без розбору, не прицілюючись, просто гатять по містах і мирних людях. Великобританія повністю підтримує Україну, люди тиснуть на державу, щоб наш уряд ще більше допомагав вашій країні", - сказав Шейн.

20:31
В Києві станція метро "Лук’янівська" продовжує працювати як укриття, повідомляє КМДА.
Наземна частина будівлі станції пошкоджена вибуховою хвилею через обстріли.
Лінія метрополітену працює, але поїзди на станції сьогодні не зупинялися, оскільки виконувалися відновлювальні роботи.

20:24
На 24 березня призначено позачерговий саміт країн-членів НАТО, повідомив Єнс Столтенберг. Обговорюватимуть війну в Україні.
"Я скликав позачерговий саміт 24 березня у штаб-квартирі НАТО. Ми розглянемо вторгнення Росії в Україну, нашу рішучу підтримку України та подальше зміцнення стримування та оборони НАТО. У цей критичний час Північна Америка та Європа мають продовжувати стояти разом", – написав генсек Альянсу.

20:17
Укрзалізниця склала графік додатково призначених евакуаційних рейсів на 16 березня.

20:11
Сьогодні стало відомо, що обласна лікарня інтенсивного лікування у Маріуполі по вулиці Троїцька захоплена російськими військами, повідомляє полк Нацгвардії "Азов".
"Персонал та пацієнти в заручниках у путінських нелюдів. Туди ж продовжують зганяти містян з вулиці, ведучи з вікон медзакладу обстріл, намагаючись спровокувати захисників Маріуполя", – йдеться в повідомленні.

19:53
Парламент ухвалив законопроєкт №7151, згідно до якого добровольці тероборони зможуть визнаватися учасниками бойових дій, а також визнаватися особами з інвалідністю внаслідок війни.

19:45
Із Сирії до України намагаються дістатися невеликі групи бойовиків, щоб приєднатися до війни на боці Росії. Про це заявив генерал Френк Макензі, командувач Центральним командуванням США.

19:40
Кількість блокпостів на дорогах України скоротили до 1500, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.
Очільник МВС зазначив, що наразі фахівці, долучені до цієї роботи, вважають оптимальною кількість до 800 блокпостів на основних шляхах та містах.
"Вони мають бути обладнані відповідно до усіх правил формування блокпоста. Там має бути організована чітка робота, яку будуть забезпечувати представники Нацполіції спільно з ТРО та Нацгвардією, але саме поліцейські будуть головними і будуть формувати роботу на цих блокпостах", - заявив міністр.

19:19
Поблизу Харкова ЗСУ збили черговий ворожий літак, повідомляють Сухопутні війська.

19:12
Оперативна інформація від Генштабу станом на 18:00 15 березня
Противника зупинено. Не досягнувши мети у встановлені терміни, він несе втрати у живій силі та техніці.
Розгорнуті частини резерву ЗСУ на визначених напрямках перегруповані та перейшли у контрнаступ.
Тривають бої за звільнення околиць Маріуполя. Воїнами полку Нацгвардії "Азов" було розбито один з підрозділів 22-ї окремої бригади спеціального призначення збройних сил російської федерації.
На Луганщині протягом дня захисники України знищили п’ять РСЗВ БМ-21 "Град" з боєприпасами до них, три танки Т-72, одну БМП-3 та понад 15 військовослужбовців противника. Ці дані уточнюються.

18:57
Українці можуть перетнути кордон з Молдовою та Польщею за документами в Дії, повідомляє Держприкордонслужба.

18:47
Глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав недружнім кроком рішення ізраїльського керівництва, спрямовані на обмеження прийому українців.
"Ми вдячні Ізраїлю за ті зусилля, яких він докладає для досягнення миру в Україні.
Однак останні рішення ізраїльського керівництва, спрямовані на обмеження прийому українців, м'яко кажучи, викликають подив. Вважаємо призупинення безвізу й впровадження системи електронних дозволів МВС на в'їзд до Ізраїлю для громадян України недружнім кроком, який потребує негайного виправлення.
Ми будемо жорстко й оперативно реагувати на будь-які кроки, що шкодять інтересам України та українців.
Нагадаю всім нашим партерам: ваші народи давно й чітко показують і кажуть, що вам треба робити. Побачте й почуйте своїх виборців. Вони зробили свій вибір. Вони підтримують Україну. Вони з нами. А ви?
Ми переможемо. Переможемо попри все. Разом із народами світу. І якщо знадобиться - всупереч бажанням та рішенням іноземних урядовців".

18:39
За останню добу прикордонники пропустили 699 автомобілів з гуманітарним вантажем.
Усього з 24 лютого оформлено 9550 транспортних засобів, якими доправляють гуманітарну допомогу для українців, повідомляє Держприкордонслужба.

18:36
Повідомлення від глави Харківської ОДА Олега Синєгубова.
Пообіді окупанти намагалися піти штурмом на Харків із П’ятихаток. ЗСУ завдали значних втрат противнику. Ворога відкинули за межі його попередніх позицій.
У першій половині дня запекло билися з окупантами в Руських Тишках. Зіткнення тривало більше години. Українські військові так само змусили противника відступити на попередні позиції.
Втрати ворога підраховуємо.

18:26
Російські окупанти взяли у заручники лікарів та пацієнтів Обласної лікарні інтенсивного лікування у Маріуполі. Відповідну інформацію зміг передати один із працівників лікарні, повідомили в Донецькій ОВА.
"З лікарні неможливо вийти. Сильно стріляють, сидимо у підвалі. Машини до лікарні не можуть під’їхати вже дві доби. Навколо горять багатоповерхівки… До нашої лікарні росіяни нагнали 400 осіб із сусідніх будинків. Вийти нам неможна", – повідомили з лікарні.
Йдеться про Обласну лікарню інтенсивного лікування. Днями російські окупанти її практично зруйнували – в основному корпусі від бомбардувань впали плити перекриття. Але персонал і пацієнти продовжували перебувати у пристосованому підвальному приміщенні – працювати і лікуватися.

18:02
Звернення президента Володимира Зеленського до парламенту Канади.
"Уявіть, що ви шукаєте слова, щоб пояснити. Пояснити своїм дітям, що почалася масштабна війна. Війна, про яку ви знаєте, що вона – на знищення вашої держави. Про яку ви знаєте, що вона – на підкорення вашого народу", – сказал Зеленський.

17:55
РФ виходить із Ради Європи та планує денонсувати Європейську конвенцію про права людини. Представники Росії заявили, що роблять це "з власної волі". Раніше в самій Раді Європи розпочали підготовку до виключення Москви.

17:51
Національний банк України оголосив конкурсний відбір ескізів, присвячених героїчному опору Української Армії та всього українського народу військовій агресії РФ.
Кращі ескізи Нацбанк використає для втілення в пам’ятних монетах України та іншій нумізматичній продукції.

17:47
У зв'язку з війною Україна змінює економічну модель, яка, серед іншого, передбачає максимальну свободу для бізнесу, заявив прем'єр Денис Шмигаль.
Так, податки буде знижено, всі регуляції прибрано, доступ до фінансів полегшено, а трудові відносини лібералізовані.

17:44
У Міністерстві оборони розповіли про особливості мобілізації українців.

17:31
Оператор Fox News П'єр Закржевський загинув під Києвом, його колега Бенджамін Холл поранений. Як повідомляє Антон Геращенко, разом із Закржевським загинула українська журналістка Олександра Кувшинова.

17:17
Українські десантники продовжують знищувати кремлівських загарбників.

17:09
"Вони обстрілюють нас із повітря, обстрілюють із гранатометів, "градів". З усіх своїх мінометних установок. Руйнують цілі мікрорайони. Це жорстокий геноцид" — коментує те, що відбувається в Харкові, мер Ігор Терехов.

17:05
Росія ввела санкції проти президента США Джозефа Байдена, держсекретаря Ентоні Блінкена та інших високопосадовців.

16:52
Президент Зеленський призначив головою Київської обласної військової адміністрації генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, Героя України, командувача Операцією об'єднаних сил.
Натомість командувачем ООС глава держави призначив генерал-майора Едуарда Москальова.
 
16:49
Російськи окупанти розбомбили будівельну базу, яка будувала об'їзну в Миколаєві.

16:29
Зеленський: Ми воюємо за життя. Ми виборюємо життя у ракет, авіабомб, артилерії, танків, мінометів. І всього іншого, що російські війська використовують, щоб знищити нас. Усього іншого, чим Росія руйнує зараз і себе. Тому що кожен постріл по Україні, кожен удар по Україні — це кроки до самознищення Росії.

16:23
Ізраїль скасував безвізовий режим з Україною і не прийматиме біженців.

16:01
Влада Іспанії арештувала яхту Lady Anastasia, що належить підсанкційному російському олігарху Олександру Міхеєву.
48-метрова яхта під прапором Сент-Вінсент і Гренадин перебуває в марині Порт Адріано на Майорці. Саме цю яхту частково затопив українсикй моряк, коли дізнався про напад Росії на Україну.

16:00
Міністерство культури збирає інформацію щодо пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини, здійснених російськими окупаційними військами.

15:47
Україна та росія відновили перемовини, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

15:32
Верховна Рада продовжила воєнний стан з 26 березня на 30 діб, розповів LIGA.net співрозмовник у депутатському корпусі.

15:21
Зеленський заявив про те, що треба визнати — Україна не вступить до НАТО.
“Україна не є членом НАТО, ми це розуміємо, ми адекватні люди. Роками ми чули про нібито відкриті двері, але вже почули також, що нам туди не увійти. Це правда, і це треба визнавати. Я радий, що наш народ починає це розуміти і розраховує лише на себе і на тих партнерів, що нам допомагають”
Інші тези президента з виступу на зустрічі лідерів держав Joint Expeditionary Force.

15:11
Слідчі документують військові злочини російських окупантів.

15:04
Верховна Рада позбавила депутатського мандата Іллю Киву, повідомляє УП.

14:50
Кабінет міністрів розширив перелік товарів критичного імпорту, додавши до нього близько 70 позицій. Про це повідомляється в постанові №266 від 13 березня.
Для придбання товарів з цього переліку Нацбанк дозволяє купувати валюту. Список почали створювати 24 лютого, і за цей час він уже кілька разів розширювався.

14:37
Арестович: Наша протиповітряна оборона, якій давали кращі експерти світу 3 години на існування, 20-у добу збиває російські літальні апарати.

14:29
Станом на 14:00 з Маріупоя виїхали 2000 легкових машин, кажуть в місцевій міськраді. Люди прямують за маршрутом Маріуполь — Мангуш — Бердянськ — Токмак — Василівка — Запоріжжя, де зможуть отримати необхідну допомогу. Ще 2000 машин стоять на виїзді із міста.

13:57
ДБР під час обшуків вилучило зброю у нардепів ОПЗЖ, які незаконно перетнули або планували перетнути державний кордон України.
Зокрема, у народного депутата Вадима Рабіновича вилучено серед іншого три рушниці та великі суми готівки у гривнях та доларах, у народного обранця Віктора Чорного — 2 гранати (Ф-1 та РГД-5), а у депутата Олега Волошина знайшли серед іншого пістолет.

13:43
Полк АЗОВ знищив генерал-майора росийської армії.

13:25
Зведення Генштабу станом на 12.00 15 березня: Стан, положення, характер дій сил оборони суттєвих змін не зазнали. Сили оборони України продовжують успішно протистояти окупантам.
Протягом дня противник активних наступальних дій не проводив, зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, вербуванні найманців з інших країн, вирішенні проблемних питань з логістичного забезпечення окупаційних військ.
На Поліському напрямку противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ на напрямку Гута-Межигірська, Лютіж. Також не мали успіху росіяни у захопленні Макарова.
На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти не досягли успіхів в районі Лисичанська, зазнали втрат, відійшли. В районі Рубіжного ворог намагається закріпитися на західних околицях міста. Продовжує штурмові дії на західній і східній околицях Маріуполя за підтримки авіації та артилерії.
Не маючи успіху на основних напрямках дій окупаційні війська в порушення норм Міжнародного гуманітарного права продовжують наносити ракетні та авіаційні удари по цивільних об’єктах, мирному населенню та об’єктах критичної інфраструктури.

13:16
На Луганщині українські військові знищили три танки Т-72 та одну БМП-3 разом з ворожими екіпажами.

13:11
Опитування групи “Рейтинг”: 76% респондентів вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку. Це найвищий показник за усю історію замірів. Лише 15% протилежної думки, 10% — не змогли оцінити.
56% опитаних упевнені, що головна мета вторгнення РФ — повне знищення українського народу, і ця думка домінує в усіх регіонах України. Ще половина вважають, що ціль нападу — окупація України і приєднання до росії.  

Лише 1% респондентів волів би погодитись на більшість вимог Кремля. 64% бачать вихід у пошуку компромісів на переговорах із залученням інших країн, а майже третина українців вважає, що треба відмовитись від переговорів і воювати до повного звільнення всієї території України. 

13:02
Окупанти планують вирубки українських лісів. Про це йдеться в листі міністра оборони Росії Шойгу, який адресований Путіну.

Плануються вирубки "будь-якої інтенсивності та будь-якого віку, незалежно від форми власності та категорії земель з правом використання отриманої деревини".

Невикористану для потреб армії РФ деревину продадуть, а отримані кошти підуть на забезпечення окупантів.  

12:52
Понад 3 млн українців виїхали з країни через російське вторгнення, заявили в ООН.

12:38
Воїни полку Азов, якы захищають Маріуполь, розбитили один з підрозділів 22 бригади спеціального призначення збройних сил РФ.

12:33
У Київській області також оголошено комендатську годину з 20:00 15 березня до 7:00 17 березня. Вийти на вулицю можна буде тільки зі спеціальними перепустками або для переміщення в укриття. Раніше такі обмеження запровадили в Києві.

12:28
Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за співпрацю з Росією (колабораціонізм), повідомив перший заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко.

Згідно з документом, за співпрацю з окупантами громадянам України буде обмежений доступ до заняття державних посад, а також посад в органах місцевого самоврядування строком на 15 років.

Інший закон щодо боротьби з колабораціонізмом передбачає тюремне ув'язнення до 15 років.

12:17
"Байрактар" знищує російський зенітний ракетний комплекс (ЗРК) 9К331 "Тор-М1".

12:13
Олександр Щерба, посол України в Австрії (2014–2021): "Даю інтерв’ю всіляким західним медіа — і часто таке враження, що говориш з жабою: холодною, бездушною. Іноді не так. Іноді трапляються журналісти з серцем. Але здебільшого — жаби. Чекають, коли ж ми здамося. Не вірять…"

11:38
Поліцейські на Сумщині затримали ще одного окупанта - він попросився пожити до мешканців одного із сіл, після чого його передали поліцейським.
 
11:31
Байрактари знищили російський зенітний ракетний комплекс 9К331 Тор-М1 вартістю близько $25 млн - військовий оглядач Роман Бочкала.

11:23
ГУР МО України оприлюднило список військовослужбовців 590 зенітно-ракетного полку (військова частина 31665) з Новосибірська, що скоюють воєнні злочини проти народу України.

11:05
З 20:00 15 березня до 7:00 17 березня - комендантська година у Києві. Заборона пересування містом без спецперепусток. Виходити можна тільки, щоб дійти до укриття - мер Києва Віталій Кличко.

10:52
Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко розповів про значні руйнування в аеропорті Дніпра. Зруйновано злітно-посадкову смугу, пошкоджено термінал.

10:39
Станом на 15 березня в Україні через війну загинуло 97 дітей та понад 100 поранених. Щодня під обстрілами гине щонайменше 5 дітей - Офіс генпрокурора.

10:37
СБУ затримала хакера, який забезпечував окупантам мобільний зв’язок в Україні. Він розсилав українським силовикам та держслужбовцям повідомлення із пропозиціями здатися та передавав команди і вказівки окупантам.

10:22
О 09:50 пожежу в шістнадцятиповерховому житловому будинку, яка виникла 15 березня внаслідок обстрілу у Святошинському районі Києва, локалізовано. Загинуло дві людини, 46 було врятовано.
Від ДСНС залучено 88 осіб та 18 одиниць техніки.
 
10:19
У Чернігові знищили РСЗВ окупантів, що обстрілювала житлові райони міста. "10 хвилин роботи нашої артилерії швидко згорнула їхні плани. Тепер на тому місці буде клумба" - оперативне командування "Північ".

10:10
Держприкордонслужба розповіла про ситуацію на західних кордонах. На пунктах на кордоні з Польщею черг немає.

10:06
Укрзалізниця націоналізує російські вагони, які знаходяться в Україні. Це 15 тисяч вагонів, що належать 250 компаніям. Водночас в Росії українських вагонів всього 482.

10:02
У Київській області 15 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації у напрямках Богданівка та Нова Богданівка - Бровари, Бобрик - Бровари - Київська ОДА.

09:50
Укрзалізниця призначила додатковий евакуаційний рейс Дарниця — Харків — Львів. Він рушає з Києва (Дарниця) о 9:00, з Харкова до Львова - о 15:30. Проїзд безкоштовний - ДПСУ.

09:48
ЗСУ похвалилися трофейними гарматами та боєприпасами до них.
 
09:27
Евакуаційні колони виїхали з Лебедина та Тростянця, з Конотопа виїжджатиме за хвилину - Сумська ОДА.

09:03
Втрати особового складу ворога досягли понад 13 500 осіб - зі зведення Генштабу 15 березня.

08:32
Радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення - ОДА.

08:19
У Святошинському районі боєприпаси ворога влучили у дев'ятиповерховий будинок (незначні пошкодження) та у 16-поверховий будинок (руйнування та загорання на всіх поверхах). На місці події виявлено тіла двох загиблих людей, 27 громадян врятовано - ДСНС.

07:57
Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив точні маршрути евакуації з Сум, Тростянця, Конотопа, Шостки, Лебедина.

07:55
Вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі вестибюлю метро "Лук'янівська" та службові приміщення станції. У КП "Київський метрополітен" повідомляють, що поїзди не зупинятимуться на станції.

07:36
На вулиці Садовій на Осокорках внаслідок обстрілу загорівся приватний двоповерховий будинок. Загорання ліквідовано о 6:40, жертв та постраждалих немає - ДСНС.

07:32
На вулиці Мостицькій у Києві горів житловий будинок через влучання ворожого боєприпасу. Сталося загорання з 1 по 5 поверхи, о 6:51 пожежу ліквідовано. Підрозділом ДСНС врятовано 1 особу, яку госпіталізовано до лікарні - ДСНС.

06:48
Погоджено зелені коридори з міст Суми, Конотоп, Шостка, Тростянець, Лебедин з 9:00 до 21:00 15 березня - Сумська ОДА.

06:43
Стан, положення та характер дій сил оборони без суттєвих змін. ЗСУ завдають нищівні удари по військам окупантів та їхній тиловій інфраструктурі, за добу уражено чотири вертольоти ворога, один літак та винищувачем збито крилату ракету. Окупанти призупинили мобілізацію на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО; в Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено; українські воїни успішно відбивають спроби захоплення Маріуполя - оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку 15 березня.

06:37
Південна Корея направить в Україну нелетальні військові вантажі на $800 000. Це каски, намети, ковдри, продуктові набори тривалого зберігання та аптечки – CNN із посиланням на південнокорейське міноборони.

06:04
У Держприкордонслужбі розповіли про черги на західних кордонах станом на 6 ранку 15 березня. В напрямках Румунії та Молдови черги відсутні, найбільша черга на "Краковці" у бік Польщі - 400 пішоходів.

05:58
У Вінницькій області повітряна тривога! Всі в укриття!

05:48
У Міноборони США підрахували - російські окупанти за 19 днів війни випустили по мирних містах України вже понад 900 ракет різних типів та розмірів. Про це повідомляє сайт американського оборонного відомства.
Як заявив сьогодні в Пентагоні високопосадовець Міноборони США, незважаючи на велику кількість російських літаків, загарбники не домоглися переваги в повітрі. ЗСУ успішно використовують безпілотники для самооборони.
Незважаючи на бомбардування, великі українські міста продовжують мужньо захищатися, сказав чиновник, згадавши Миколаїв та Бровари.
«Майже всі досягнення Росії залишаються в безвиході», - наголосили в Пентагоні.

05:33
В Іспанії через санкції заарештували яхту російського олігарха, голови Ростеха Сергія Чемезова, вартість якої $ 140 млн. Про це заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, пише Reuters.
Уточнюється, що 85-метрова яхта Валері ходить під прапором Сент-Вінсента та Гренадін та зареєстрована на падчерку Чемезова Анастасію Ігнатову через компанію з Британських Віргінських островів.
За даними Marine Traffic, яхта знаходиться у Барселоні з 9 лютого, вона була на ремонті. Судно перебуває під арештом до підтвердження права власності та з'ясування санкцій.

05:21
На Чорнобильській АЕС відновлено електропостачання, яке було порушено через атаку російських окупаційних військ. Про це повідомляє МАГАТЕ.
"Україна повідомила МАГАТЕ, що сьогодні знову було відновлено зовнішнє електропостачання на Чорнобильську атомну електростанцію після того, як лінію електропостачання було ще раз пошкоджено окупаційними військами", - сказано в повідомленні.
Уточнюється, що співробітники ЧАЕС відновили роботу щодо її підключення до електричної мережі.

05:09
Увечері 14 березня російські окупанти завдали ракетного удару по Шостці Сумської області. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
За словами голови області, після авіаудару почалася пожежа на підприємстві. Інформація про кількість жертв та масштаби руйнувань уточнюється.

04:55
Глава МЗС України Дмитро Кулеба зателефонував міністру закордонних справ Канади Мелані Жолі. Партнери обговорили способи запобігання російській агресії проти України.
"Ми погодилися, що санкційний тиск на Росію посилюватиметься. Канада підтримує Україну на всіх фронтах", - йдеться у повідомленні.

04:44
Японія запровадила санкції проти 17 громадян Росії через напад російських військ на Україну. Про це пише Reuters із посиланням на Мінфін країни.
Уточнюється, що у списку санкцій - 11 депутатів нелегітимної Держдуми, п'ять членів сім'ї банкіра Юрія Ковальчука, а також мільярдер Віктор Вексельберг.
За даними міністерства, всього через війну в Україні в Японії під санкції потрапив 61 росіянин.

04:35
У Маріупольській міській раді закликають не вірити фейкам про кількість загиблих внаслідок ракетних ударів та обстрілів Маріуполя російською окупаційною армією. Про це влада міста пише у Telegram.
"Так, є різна інформація про кількість загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від кількох сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року становить приблизно 2357 тисяч загиблих маріупольців. Всі інші дані з цього приводу - не відповідають дійсності. Просимо довіряти виключно офіційній інформації з перевірених джерел", - йдеться у повідомленні.

04:18
Цинізм та неадекватність російських окупантів не мають меж! 13 березня у Ворзелі Київської області загарбники розстріляли фізика-експериментатора, заступника директора Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України Василя Кладька. Про це повідомляє сайт Національної академії наук України.
65-річний учений поїхав із Києва до Ворзеля, щоб допомогти евакуюватися сім'ї. Дружина з онуками встигли виїхати з населеного пункту, а він затримався і не встиг виїхати – до селища зайшла російська окупаційна армія.
У НАН повідомили, що Кладька вбили російські окупанти. За яких обставин дослідник загинув – наразі невідомо.
 
03:51
За підсумками 19 дня війни в Україні - противник продовжує наступ, як і раніше, використовує авіацію проти військових та цивільних об'єктів та намагається посилити свої війська на Харківському напрямку. Про це повідомляється у зведенні Генштабу ЗСУ.
Ситуація за напрямками така:
На Поліському напрямку окупанти ведуть бойові дії в районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Слобода, Кухарська, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилов, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів.
На Сіверському напрямку ворог веде бойові дії у районах населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Загарбники не наступають, перегруповують війська.
На Слобожанському напрямку ворог не залишає спроб оточити Суми та веде бойові дії в районах населених пунктах Сватове, Ізюм, Грушеваха, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Лиман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня. Ворог не настає, перегруповується, відчуває дифіцит продовольства.
На Донецькому та Таврійському напрямах окупанти певними силами ведуть бойові дії в районах населених пунктів Борово, Терново, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Микільське, Гуляйполе, Оріхів, Кам'янське.
На Авдіївському напрямку у районі н.п. Кам'янка, під час проведення розвідки боєм окупанти зазнали значних втрат, змушені були відійти.
На Волноваському напрямі ворог не припиняє спроб прориву у напрямку Вугледара.
На Маріупольському напрямку противник намагається захопити Маріуполь. Атаки були відбиті, окупанти припинили наступ. Втрати ворога - близько 150 осіб, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Українська артилерія знищила 12 автомобілів загарбників. Втрати живої сили серед російських солдатів 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади.
На Південнобузькому напрямку ворог намагається закріпитися в районах населених пунктів Томіна Балка, Надеждівка, Киселівка, Першотравневе, Михайло-Ларине, Ульянівка, Піски, Добре, Снігурівка, Архангельську, Заградівка, Осокорівка, Берислав, Каховка.
У Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено.

03:43
В Укрзалізниці нагадали, як за тиждень до війни на залізничному вокзалі у Маріуполі зустрічали Потяг єдності із гаслом "Маріуполь – це Україна!".
"Тримайтеся, наші брати і сестри, незабаром знову в Карпати залізницею!" - сказано у повідомленні.

03:34
У Тростянці російські окупанти заганяють місцевих жителів у фейкові "зелені коридори". Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
За словами чиновника, продовжаться переговори щодо гуманітарного коридору для мирних жителів Сумської області на 15 березня. Живицький наголосив, що рішення ще не ухвалене. Він закликав громадян чекати на офіційні повідомлення і лише після цього виїжджати.

03:13
Війна російського диктатора Володимира Путіна проти України - варварська, окупаційні війська Росії завдають ракетних ударів не лише по військовій, а й по цивільній інфраструктурі, по мирним жителям. Таку заяву зробив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
"По суті, мій візит відбувається на тлі варварської агресії Путіна проти народу України. Повторюю: варварський напад Путіна, тобто війна Путіна проти народу України. Не лише військові, а й цивільні. Російські збройні сили продовжують завдавати ракетно-повітряних та артилерійських ударів по мирним жителям, мирним кварталам, завдавати ударів по запасах продовольства, лікарням та школам», - підкреслив він.
Європейський топ-чиновник нагадав про гуманітарну катастрофу в Маріуполі - городяни не отримують світло, тепло та воду, у них немає продуктів та ліків. Він наголосив, що понад 2400 мирних жителів Маріуполя загинули з 24 лютого.

02:54
Із Ізраїлю в Україну прибула група лікарів для допомоги українським колегам. Про це написав у Twitter голова Офісу президента Андрій Єрмак.

02:43
У Франції поліція затримала чоловіків, які проникли на віллу дочки Путіна, змінили замки та хотіли віддати її для проживання українським біженцям. Про це пише The Guardian.
Уточнюється, що наразі затримані перебувають під арештом.
Французький активіст П'єр Афнер та білоруський політичний біженець Сергій Савельєв, які проникли на віллу, хотіли змінити її ім'я з Альта Мерана на Вілла Україна. Вони вже попросили знайомих купити постільну білизну та предмети першої необхідності, щоб розмістити у восьми спальнях біженців із України.

02:28
Президент США Джо Байден пообіцяв надати військову та гуманітарну допомогу Україні, а також приймати у країну українських біженців. Про це він написав у Twitter.
"Ми подбаємо про те, щоб Україна мала зброю для захисту від російської сили. Ми пошлемо гроші, продукти і допомогу, щоб врятувати життя українців. Ми вітатимемо українських біженців з розпростертими обіймами", - написав він.
We will make sure Ukraine has weapons to defend against the invading Russian force.
We will send money and food and aid to save Ukrainian lives.
We will welcome Ukrainian refugees with open arms.
— President Biden (@POTUS) March 14, 2022

02:09
Зеленський підписав указ про нагородження військовослужбовців ЗСУ, які виявили героїзм у боротьбі з російською окупаційною армією. Декому з них надали звання посмертно.
"Підписав указ про нагородження державними нагородами України 234 військовослужбовці ЗСУ, які виявили особисту мужність, героїзм у боротьбі за Україну, за нашу незалежність. 59 з них – посмертно – вічна пам'ять кожному, хто віддав життя за нашу державу. Вічна вдячність усім нашим героям" - сказав він.

01:58
Президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 14 березня заявив про старт податкової реформи:
"Кабінет Міністрів узгодив пакет рішень для нашої економіки, щоб бізнес працював, щоб люди були з роботою. Там, де безпека це дозволяє, там, де люди до цього готові".
Перше: розпочинаємо податкову реформу – замість ПДВ та податку на прибуток даємо ставку 2% від обороту та спрощений облік. Для малого бізнесу, а це перша та друга група ФОП, ставимо добровільну сплату єдиного податку. Тобто, якщо можете, сплачуйте. Не можете – нема питань.
Друге: максимальна дерегуляція бізнесу. Скасовуємо всі перевірки для всіх бізнесів, щоб всі працювали нормально, щоб міста оживали. Щоб усюди, де немає бойових дій, тривало життя. Умова лише одна – ви забезпечуєте нормальну роботу свого бізнесу у межах українських законів.
І це лише початкові два кроки нашої податкової реформи. Далі буде..."

01:32
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 19-го дня протистояння російському вторгненню:

01:15
Росія просить у Китаю продовольство та фінансову допомогу для солдатів, щоб постачати свою окупаційну армію, яка знаходиться на території України. Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію від двох джерел.
Уточнюється, що режим Кремля, крім іншого, вимагає для загарбників розфасовані військові продуктові набори, що не швидко псуються, - "їжу, готову до вживання".
За даними видання, російська армія має логістичні проблеми, що ставить під питання готовність російських збройних сил до війни. Відомо, що солдати РФ " вривалися у продуктові магазини у пошуках їжі" на окупованих територіях України.
США мають дані, що Китай розглядає питання надання такої допомоги Росії. У Вашингтоні стверджують – Пекін висловив деяку готовність надати Росії запитану військову та фінансову допомогу для продовження війни з Україною.

00:56
Розвідка Британії підбила підсумки війни в Україні на 14 березня. Про це повідомляється у Twitter.
Спецслужби Британії не знайшли доказів того, що Україна має намір застосувати хімічну чи біологічну зброю – про що раніше заявляли в Росії.
За даними розвідки, Росія може застосувати хімічну чи біологічну зброю від імені інших держав, щоб інсценувати напад на себе та звинуватити Україну. Атака супроводжуватиметься дезінформацією.
Розвідники вважають, що Росія, ймовірно, може використати операції "під чужим прапором", щоб виправдати початкове вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.
 
00:43
Російські окупанти продовжують завдавати ударів по цивільній інфраструктурі України, зокрема знищують сільськогосподарську техніку. Про це пише МЗС у Twitter.
У міністерстві наголосили, що продовольче забезпечення країн Європи, Близького Сходу та Африки перебуває під загрозою. Захист України – це захист багатьох країн світу від голоду, додали в МЗС.
 
00:29
В Україні відновлюється надання адмінпослуг на неокупованих територіях - українці зможуть оформити паспорти або отримати посвідчення водія. Про це заявив голова МВС Денис Монастирський.
"З сьогоднішнього дня відновлюється робота сервісних центрів МВС, де українці зможуть оновити своє посвідчення водія. Крім того, щоб допомогти фронту, водії проходитимуть іспити на категорію С", - підкреслив він.
За словами міністра, з 15 березня почне працювати Міграційна служба – з'явиться можливість отримати закордонні паспорти. Для виїзду закордон батьки зможуть вклеїти у закордонний паспорт фотографії дітей.

00:11
14 березня українські повітряні сили знищили:
→ 4 вертольоти;
→ 1 літак окупантів;
→ збили одну крилату ракету.
Як повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ, російський безпілотник перетнув кордон країни НАТО - Польщі, потім повернувся на територію України та був збитий. Це сталося біля Яворівського полігону у Львівській області. Також є інформація про падіння безпілотника РФ Орлан-10 у Румунії.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live