Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

13.03.2022

23:43
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив нове відео роботи Байрактару.
"Знищено ворожий пункт управління вогнем артилерії", – написав він.

23:18
Росія планує висадити десант в Одесі та області, щоб взяти регіон під свій контроль, повідомив секретар РНБО Олексій Данилов телеканалу Рада.
За його словами, окупанти хотіли провести цю операцію ще три-чотири дні тому, але відкладали через несприятливу погоду.
Данилов наголосив: в Одесі та області окупантів чекають українські захисники, ситуація – під контролем.

23:15
Росія розробляє спецоперацію: планує перевдягнути білоруських військових у форму РФ та відправити воювати в Україну, сказав секретар РНБО Олексій Данілов на телеканалі Рада.
"Сьогодні на території Білорусі розробляється спецоперація РФ. Вони сьогодні мають велике бажання вдягнути форму РФ на білоруських військових. Частина з них відмовляється", – розказав Данілов.
Українські війська готові до цього.
"І я попереджаю: якщо ми тут будемо знаходити білорусів, вони будуть мати таку ж відсіч, як сьогодні мають росіяни разом з чеченами", - сказав Данілов.

22:38
Укрзалізниця готова націоналізувати вагон Медведчука і задіяти його для перевезення дітей та післяопераційних хворих.
Спочатку вагон потребуватиме технічного огляду, який компанія готова провести в стислі терміни.
"Наразі усі салон-вагони Укрзалізниці задіяні для евакуації наслення, зокрема маломобільних та дітей, тому ще один вагон не буде зайвим", – повідомляють в УЗ.
Проте у компанії зазначають, что є багато питань до інтер’єру: "Тому до цього вагону допускатимуться виключно пасажири з перевірено стійкою психікою, а з провідниками після рейсу працюватимуть психологи".

22:23
Путін просить допомоги у Китаю у війні з Україною Про це повідомляє FT із посиланням на офіційних осіб США.
За словами джерел, Росія запросила в Китая військову техніку для підтримки свого вторгнення в Україну.
У Білому домі вбачають деякі ознаки того, що Китай може готуватися допомогти Росії.
Також США мають дані, що в РФ закінчуються деякі види озброєнь.
14 березня радник з національної безпеки США Джейк Салліван проведе в Римі переговори з міністром закордонних справ КНР Ян Цзечі.
За даними співрозмовників FT, Салліван попередить Китай про наслідки, які сприинять спроби Пекіна допомогти Кремлю продовжувати війну в Україні або уникнути санкцій.

22:00
14 березня відбудуться переговори України з Росією, під час яких планують підбити попередні підсумки за результатами попередніх зустрічей. Про це повідомив радник голови Офісу президента Міхайло Подоляк в Twitter.
"Ще раз. Переговори тривають нон-стоп у форматі відеоконференцій. Постійно працюють робочі групи. Великий обсяг питань потребує постійної уваги. У понеділок, 14 березня, відбудеться переговорна сесія для підбиття попередніх підсумків", – написав Подоляк.

21:49
На Житомирщині збито безпілотник Росії “Форпост”, повідомляє 115-та окрема бригада ТрО Житомирщини.
Апарат використовувався для коригування та наведення артилерійського вогню.

21:42
Тривають інтенсивні бої на гостомельському напрямку Києва.
У селі Мощун у Бучанському районі Київської області українські військові успішно знищують ворожі підрозділи та вже витіснили противника за межі населеного пункту. Сюжет Військового телебачення.

21:31
Звернення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного:
"Ми зруйнували міф про "непереможність" російської армії.
Вони розраховували завоювати нас за 48 годин. Максимум на 3 доби були розраховані запаси їжі, палива, боєприпасів. Але ми зупинили їх і зірвали загарбницькі плани. Противник несе серйозні втрати в особовому складі і техніці.
Ця війна доводить, як далеко ми просунулися вперед за останні роки. Сьогодні армія РФ за рівнем професійності - це ми зразка початку 2014-го.
Показовим прикладом їх "військової майстерності" є історія зі "збитим" українським Байрактаром.
Сьогодні о 9:32 в районі Веселе Харківської області підрозділом протиповітряної оборони 6 Армії ЗС РФ із ЗРК "Тор" на висоті 3200 м було збито російський БПЛА, який висувався для проведення розвідки на Харківському напрямку. При цьому, російські військовослужбовці ППО доповіли керівництву про знищення БПЛА Байрактар наших Збройних Сил.
Результати розслідування причин зникнення БПЛА ЗС РФ довели факт його збиття власним ЗРК ППО, проте командування армії вирішило приховати цю інформацію.
Ось так воює "друга за потужністю армія світу".

21:25
Журнал TIME заявив, що вбитий в Ірпені російськими окупантами журналіст Брент Рено працював в Україні над проектом TIME Studios, присвяченим глобальній кризі біженців.

21:08
Гуманітарний конвой, який мав виїхати з Бердянська до оточеного Маріуполя, сьогодні не зміг поїхати через російські авіанальоти, повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.
Колона спробує проїхати до Маріуполя завтра, додала міністр.

21:01
Берлін сьогодні. Німці вийшли на підтримку України, проти війни.

20:48
Жителі Херсона не бояться. Вони йдуть повз військову техніку окупантів, які намагаються стріляти. Херсонці скандують: "Фашисти!" і посилають шляхом російського корабля російських окупантів.

20:42
Ювелірна робота бійців полку "Азов".

20:32
10 гірсько-штурмова бригида повідомляє:
"Сьогодні славетним Єдельвейсам російськи орки підігнали досить не мало техніки. Деякі з них ви можете бачити на фото, але головний подарунок це новенький танк Т-80. Дякуємо за підтримку Збройних Сил України".

20:24
Президент Зеленський закликав компанії Microsoft, Oracle та SAP припинити підтримувати їхні продукти в Росії.
"Сьогодні не може бути напіврішень чи напівтонів! Є лише чорне та біле, добро і зло! Ви або за мир, або підтримуєте кривавого російського агресора у вбивстві українських дітей і жінок", – написав Зеленський.

20:13
Глава МЗС Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.
Сторони погодили подальшу підтримку України.
"Ми обидва згодні з тим, що необхідно зробити більше, щоб зупинити російську агресію та притягнути Росію до відповідальності за її злочини", – написав Кулеба.

19:54
Зайві блокпости на дорогах приберуть, повідомив очільник МВС Денис Монастирський.
Так хочуть покращити переміщення автомобілів по країні – це заощадить час, паливо, а також сили й нерви і цивільних, і військових.
Документи й автомобілі надалі перевірятимуть на в'їздах до міст.
Тим, у кого виникають проблеми під час проходження блокпостів, радять звертатися до поліції за номером 102.

19:48
Держприкордонслужба звітує про захоплення нових трофеїв: сучасні бойові гусеничні машини БМД-4 російських десантників, а також цілий БТР-Д.

19:41
Місто-герой Херсон сьогодні.
Рівно 78 років тому Херсон було звільнено від німецьких фашистів.
"Русский солдат - фашистский оккупант!" - з таким закликом херсонці вийшли в центр міста, щоб протистояти уже російському загарбнику.

19:26
Російськи окупанти вбили відомого волонтера з інвалідністю, підприємця Олександра Кононова – застрелили в його будинку у селі Борівському на Луганщині.
Кононов мав інвалідність першої групи – внаслідок травми на металовиробництві майже 20 років тому втратив праву руку і ліву ногу.
Від початку російсько-української війни у 2014 році допомагав українським добровольцям: своїм автомобілем возив їм харчі, а часом і доставляв бійців на позиції.
Разом із дружиною потрапив до рук терористів, 98 днів провів у полоні.
Після визволення заснував власний бізнес – "Сири Санича", яким займався спочатку на Житомирщині, потім на Черкащині. Згодом повернувся на рідну Луганщину.
"Сані більше немає. Пережити окупацію, полон, нове вторгнення і бути застреленим у власному будинку просто в візочку. Тварі. Спи, братику. Ти дуже крутий. Ти справжній Українець Донбасу. Мордор маст дай", – написав журналіст Руслан Горовий.

19:01
Президент Зеленський подякував Meta й інші платформи, які мають активну позицію, допомагають і стали пліч-о-пліч з українцями у битві в інформаційному просторі.

18:56
При авіаційному нальоті на Чернігів щойно був збитий літак окупантів типу Су, повідомляє Оперативне командування "Північ".
"Підтвердження у вигляді фото трохи згодом, адже збитий ворожий бомбардувальник впав в лісосмузі, куди зараз дістатися небезпечно. Але яскраве полум‘я з-за обрію говорить про те, що ще один російський літак пішов слідом за кораблем", – йдеться в повідомленні.

18:47
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 13 березня.
Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках.
На окремих напрямках здійснюється проведення стабілізаційної операції та виконуються завдання територіальної оборони.
Угруповання Повітряних сил ЗСУ відбиває ракетно-авіаційні удари, здіснює протиповітряне прикриття об’єктів критичної інфраструктури та угруповань військ.
З початку доби ворог зосередив основні зусилля на просуванні у напрямку міста Кривий Ріг та на захопленні Миколаєва. Не полишає спроб щодо захоплення Маріуполя.
Окупанти продовжують накопичувати резерви для наступу на Вугледар та завдають артилерійських ударів по житловим кварталам міста.
З метою нанесення ударів з акваторії Чорного моря там перебуває у бойовій готовності корабельне угруповання противника.
Окупанти продовжують брати в заручники цивільне населення, наносити ракетно-бомбові та артилерійські удари по густонаселених кварталах, школах та дитячих садках, грабують місцеве населення, вдаються до мародерства.
За наявною інформацією, ворог активізує діяльність щодо проведення диверсій на шляхах пересування транспортних конвоїв з гуманітарними вантажами та військовою допомогою.

18:31
На Чорнобильській атомній електростанції відновили електропостачання, що дасть можливість в штатному режимі працювати системам охолодження відпрацьованих ядерних збірок. Про це написав міністр енергетики Герман Галущенко в Facebook.
"Наші енергетики дійсно герої, але самими подвигами неможливо забезпечити ядерну безпеку в умовах військової агресії. Тому я ще раз звертаюся до наших міжнародних партнерів, Єврокомісії, МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ: допоможіть нам захистити ядерні об’єкти! Зараз вкрай необхідно змусити ворога залишити АЕС та встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо об’єктів атомної енергетики України", – наголосив Галущенко.

18:17
13 березня у с. Зелений Гай Миколаївського району внаслідок авіаційного удару сталося руйнування будівлі школи з наступним горінням, повідомляє ДСНС.
Чотири особи загинуло, троє постраждали.

18:13
Українські військові в Ірпені після розгрому російських десантників захопили найновішу бойову машину десанту БМД-4 – справну і з боєкомплектом, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

17:59
У Сєвєродонецьку, Рубіжному та Попасній палають десятки будинків, є постраждалі, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.
Наразі тривають обстріли міста Золоте та села Тошківка. Інформація про постраждалих громадян та руйнування уточнюється.

17:55
Від сьогодні журналістам в цілях безпеки заборонили в'їзд до Ірпеня, повідомив міський голова Олександр Маркушин.

17:45
Наші предки захищають нас від окупантів: російська техніка не змогла форсувати Змієві вали під Білогородкою на Київщині.
"Орки вперше дізнались про історію Русі на власному досвіді", – коментує пресслужба сухопутних військ ЗСУ.
Білгород був одним з пунктів у системі оборони від нападів кочівників ще тисячу років тому. В цій місцевості розташовані Змієві вали – давні фортифікаційні споруди для захисту від нападників. Подекуди їхня висота сягає 60 метрів, ширина валів така, що по верху їх йшла колись дорога: "Давньоруські оборонні системи проти орди - 2000 років гарантії!"

17:38
Окупанти скинули авіабомби на селище Дергачі під Харковом - на відео горить приватне підприємство - фабрика дверей "Папа Карло", а поруч розташована стайня Ecurie de Paris.

17:37
Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван заявив, що удари російської армію по Яворівському полігону біля Львова є ознакою "розчарування президента Путіна" ходом воєнних дій в Україні.

17:33
МЗС роз'яснило, що таке інструмент тимчасового захисту для наших громадян у країнах Європи.

17:27
ЧДТРК "Грозний" підтвердив , що голова Рамзан Кадиров Чечні знаходиться в Україні.
Канал опублікував відео, де, як стверджується, Кадиров розмовляє зі своїми бійцями в Україні. Також у розмові на відео чути, що одне з місць, де побував Рамзан Кадиров, знаходиться за сім кілометрів від Києва.
"Не дарма я закликав Кадирова приїхати в Україну. Але ж ми так не домовлялися, Рамзан. Ти ж не повинен відсиджуватися в підвалі в далекому Іванкові. Сідай на танк - штурмуй Київ. Покажи себе Рамзан, а не ховайся як щур по підвалах!" – закликав радник голови МВС України Антон Геращенко.

17:15
ЗСУ знищила пантонні переправи ворога на Київщині.

16:59
Зеленський відвідав поранених захисників України

16:53
Наслідки авіаудару російських загарбників по школі в Миколаєві.
Джерело: Миколаївська ОВА

16:49
Скільки ще США ігноруватимуть війну, вбивства своїх громадян і не закриватимуть небо над Україною? - питає радник голови Офісу президента Михайло Подоляк після розстрілу американського журналіста в Ірпені.

16:45
Вже 2187 маріупольців загинули від атак з боку РФ, повідомила пресслужба  Маріупольської міськради.
За 24 години що найменше 22 бомбардування мирного міста. Скинуто вже близько 100 авіабомб на Маріуполь.
Окупанти цинічно та цілеспрямовано б’ють по житловим будинкам, місяцям скупчення людей, вщент руйнують дитячі лікарні та повністю знищують міську інфраструктуру.

16:30
Семеро людей загинули внаслідок вчорашнього ворожого удару по аеродрому Канатове біля Кропивницього, пошкоджена інфстраструктура. Такі оновлені дані повідомив голова ОДА Андрій Райкович.

16:25
Інформація щодо Чорнобильської АЕС та ситуації на атомних об’єктах України:
    Всі об’єкти "Чорнобильська АЕС", що знаходяться у зоні відчуження, досі перебувають під контролем військових країни-агресора.
    З 11:22 09.03.2022 на майданчику ЧАЕС відсутнє електропостачання.
    За інформацією керівництва АЕС на майданчик доставлений додатковий запас дизельного палива для дизельних електростанцій, що забезпечують аварійне електроживлення сховищ відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2), а також Нового безпечного конфайменту над об’єктом "Укриття".
    Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ЧАЕС та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів на підприємстві наразі неможливий.
    Запорізька АЕС та місто Енергодар все ще перебувають під контролем російських військових формувань.
    Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені.
Джерело: інформаційне управління Верховної Ради України

16:16
За минулу добу, 12 березня, СБУ затримала інформаторів РФ у Харкові, Одесі та Сєвєродонецьку.
    У Харкові СБУ викрила чоловіка, який збирав дані про дислокацію та маршрути руху ЗСУ, а також координати об’єктів інфраструктури, щоб окупанти здійснювали по них ракетно-бомбові удари. Також затримали подружжя, яке співпрацювало з російськими спецслужбами: чоловік допомагав коригувати обстріли, а жінка пропагувала в соцмережах ідеї окупантів.
    В Одесі: затримано агента, який збирав інформацію про захисні оборонні споруди, які сили самооборони облаштували в області.
    У Сєвєродонецьку СБУ викрила місцеву мешканку, яка допомагала ворожим військам бомбити місто.

15:59
Російські військові викрали голову районної ради Мелітополя Сергія Прийму, повідомляє місцеве медіа РІА Мелітополь.
"О 7:30 окупанти прийшли з обшуком додому до голови районної ради – Прийми Сергія Миколайовича. Після обшуку його відвезли. Обшук проводили 8 людей, забрали документи, всі мобільні пристрої та вимагали паролі до них", − пише видання.

15:58
Реакція New York Times на смерть репортера в Ірпені: "Ми глибоко засмучені звісткою про смерть Брента Рено. Брент був талановитим кінорежисером, який протягом багатьох років співпрацював із The New York Times.  Попри те, що у минулому (останнього разу у 2015 році) він робив матеріали для The Times, в Україні він не працював за завданням редакції The Times. Перші повідомлення про те, що він працював на Times, поширювалися тому, що на ньому був бейдж журналіста Times, виданий для виконання завдання багато років тому".

15:55
Підрозділи 155 окремої бригади морської піхоти (в/ч 30926, Владивосток) практично повністю знищені ЗС України, пише журналіст Роман Цимбалюк.
Як повідомляється, в результаті прийняття не обдуманих рішень командування бригади втрати склали близько 600 військовослужбовців убитими та стільки ж поранених. У той же час, особовий склад бригади не має доступу до продуктів харчування та житла.

15:51
У окупованому Енергодарі росіяни відкрито б’ють людей прямо на вулицях. У деяких забирають автомобілі, а когось "пакують" та відвозять у невідомому напрямку, повідомив Енегроатом.
Зараз енергодарцям вже не до занепокоєнь з боку міжнародних партнерів…

15:50
Полонені захисниками Маріуполя росіяни – батько та син із Підмосков'я розповідають, що нібито їхали охороняти гумконвой та боротися з фашистами. А в результаті їх кинули свої без засобів захисту з автоматами в обстрілюваному російськими військами Маріуполі.
Тепер закликають не вірити російським ЗМІ та не вестись на пропаганду путінського режиму. А тим, хто вже в Україні радить не застосовувати зброю та здаватися в полон.

15:47
Правоохоронці Київщини забезпечили виїзд дітей з Обухівщини у безпечні місця
З території громади поліція, органи місцевого самоврядування та рятувальники евакуювали майже 50 дітей в супроводі вчителів та матерів.

15:45
Мелітополь каже окупантам: тут наш дім!

15:30
Чому вже декілька днів не змінюються офіційні дані щодо втрат РФ?
Підрахунок втрат ворога під час активної фази війни ускладнений і встановити точну цифру дуже непросто. Дані надходять від різних джерел, часто із запізненням на декілька діб, пояснила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр:
"Крім того, щодня ситуація динамічно змінюється, і станом на зараз противника зупинено і немає такого інтенсивного активного протистояння, як це було ще декілька днів тому".

15:25
Окупанти вистрілили з Точки-У в напрямку мирного населення Авдіївської громади, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.
Постраждалих та руйнувань немає. Також продовжуються обстріли в Очеретинській громаді: багато пошкоджених будинків у Кам'янці, точну інформацію поки що встановити неможливо. Без електрики залишається Верхньоторецьке - високовольтну лінію там пошкодили напередодні.

15:22
"Цього тижня місто, назване іменем діви Марії – Маріуполь – стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну. Не існує причин, якими це можна обґрунтувати варварські вбивства дітей, невинного та беззбройного цивільного населення", - закликав Папа Римський Франциск.
Він також закликав всі єпархіальні та чернечі громади молитись за мир в Україні: "Бог – це цілковито Бог миру, а не Бог війни, і хто підтримує насильство, оскверняє його ім'я", - додав понтифік.
 
15:15
Окупанти нанесли артилерійський удар по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату, повідомили в КМДА.
Один снаряд влучив у приміщення котельні: пошкоджено дах, є руйнування всередині. Другий снаряд влучив у приміщення моргу. На момент обстрілу, підопічні інтернату та персонал були евакуйовані до безпечного місця.

15:05
Також Росія продовжує вербувати найманців у Сирії та Лівії, повідомили в українській розвідці.
Зокрема, РФ відкрила 14 центрів вербування найманців у Сирії на територіях, підконтрольних режиму Башара Асада (Дамаск, Алеппо, Хама, Ракка та Дейр ез-Зор). Після короткої підготовки найманців переправлять до Росії через авіабазу "Хмеймім" двома літаками Ту-134 (до 80 пасажирів) та Ту-154 (до 180 пасажирів) на авіабази "Чкаловский", Московська обл.
Протягом останніх днів РФ вже зібрала тисячі сирійських найманців до лав окупаційних військ. Зокрема, це члени так званого "Ополчення національної оборони" та підрозділів 5-ого корпусу ЗС Сирії.
Передбачається, що сирійці використовуватимуть проти українців важку артилерію та снайперську зброю.
Також підтверджено інформацію про підготовку Росією найманців з Лівії для залучення до бойових дій в Україні.
Росія виплачуватиме іноземним найманцям щомісячну зарплатню від $300 до 600.

14:58
Росія готує додаткові підрозділи для ведення бойових дій на території України, повідомили у Генштабі.
Так, за наявною інформацією, упродовж 9-10 березня до РФ перемістилися 800 військовослужбовців 102-ї військової бази (Гюмрі, Вірменія). До 1500 осіб 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) залізничними ешелонами відправляються до Білорусі. У 820 головному центрі попередження про ракетний напад (Солнечногорськ) також проводять відбір.
Крім того, РФ перекидає частину "миротворчого" контингенту з Нагірного Карабаху (Азербайджан) в Україну, залучається велика кількість бойовиків-найманців з інших країн (Сирія, Сербія).

14:38
Український воїн-оператор ПТРК "Стугна" знищив зі своєї установки п'ятий танк російських окупантів.

14:38
У Ірпені розстріляли 51-річного кореспондента американського New York Times. Про це повідомив начальник Київської обласної поліції Андрій Нєбитов.
Ще один журналіст поранений. Зараз потерпілого вивезли із зони бойових дій та доправили в Охматдит.

14:34
Оперативна інформація від Генштабу станом на 12:00:
    Зберігається ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь. Втім поки наступальних кроків не фіксують.
    На території Білорусі в районі н.п. Кулічиха, за 17 км від кордону України, розгорнули базу ремонту та відновлення військової техніки.
    На Поліському напрямку окупанти утримують позиції в районі населених пунктів Поліське, Іванків, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Ірпінь, Синяк, Казаровичі та Сухолуччя.
    На Сіверському напрямку противник утримує позиції поблизу населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів.
    На напрямку Броварів окупанти блокують трасу Е95.
    На Слобожанському напрямку окупанти тримають позиції в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Сватове, Куп’янськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедин. Перегруповують війська, відновлюють боєздатність підрозділів, поповнюють запаси з метою блокування Харкова та захоплення міста Ізюм.
    На Донецькому та Таврійському напрямках противник утримує позиції в районі населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Новотроїцьке та Гуляйполе.
    На Південнобузькому напрямку активних наступальних дій не здійснюють, але працює повітряна розвідка. Продовжує просування в напрямку на Кривий Ріг.

14:30
Російські війська застосували ФОСФОРНІ боєприпаси у Попасній, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай:
" Нищівна, руйнівна, потворна сила. Це те, що фашисти називали Brennende Zwiebel (палаючий купол. – Ред.). Неймовірні страждання і пожежі".
Застосування такої зброї може викликати дуже тяжкі та болючі каліцтва або призвести до повільної болісної смерті. Додаткові протоколи 1977 року до Женевської конвенції забороняють застосування боєприпасів з білим фосфором, якщо цивільні особи через це наражаються на небезпеку.

14:10
12 березня близько 22:00 по Свято-Успенській Святогірській лаврі та мосту, який з'єднує правий та лівий береги Сіверського Донця та лавру з містом,  потрапила бомба, повідомив митрополит Арсеній.
У результаті вибиті вікна в Успенському соборі, Покровському храмі та готелі лаври (також вибиті усі двері на трьох поверхах), у якому на той момент перебувало 520 біженців в основному з Харкова та Ізюма, понад 200 з них - були діти. Частина отримала осколкові поранення. Зараз люди знаходяться в лаврських підвалах.
Всього на території міста перебувало більше 10 000 мирних жителів: "Жодних воєнних формувань на території міста та лаври не було. Тобто, удар [навмисне] був нанесений по мирному місту та одній з трьох святинь України", - наголосив митрополит.

14:04
Четвертий раунд переговорів України та Росії може відбутися 14-15 березня. Українська делегація порушує питання компенсацій за руйнування інфраструктури – "суми у мільярдах доларів", повідомив учасник переговорів, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.
Зустріч призначать, щойно будуть напрацьовані взаємні зустрічні юридичні формати: "Це може бути завтра, післязавтра (14-15 березня). Виходити далі і просто проводити бесіди вже, мабуть, не треба".
Подоляк вважає, що мирний договір між Росією та Україною має бути "багатокомпонентним". 1) Припинення війни як такої. 2) Процедури, час виходу російських військ із території України. 3) Мирна угода: яким чином мир буде гарантовано.

13:52
Зеленський: Неділя - але хто зараз зважає на це... 8 років довгої війни на Донбасі, 18-тий день повномасштабної агресії Росії в Україну, майже 13 000 вбитих окупантів. Це вже більше ніж в обох чеченських війнах. Росія втратила тисячі одиниць військової техніки, 74 літаки, 86 гелікоптерів.
Ми розуміємо, що у них є ще, але й розуміємо, що будемо захищатись далі. Україна не здається, військові та народ - не здаються.
Вже майже 125 000 людей ми вивезли на безпечну територію гуманітарними коридорами. Сьогодні ключове завдання - Маріуполь. Наш гуманітарний вантаж у двох годинах від Маріуполя, всього лише 80 км. Ми робимо усе, щоб здолати опір окупантів, які блокують навіть священників Православної церкви - вони супроводжують цей вантаж. Сто тонн найнеобхіднішого Україна відправила своїм громадянам: їжу, воду, медикаменти.
Усі дипломатичні зусилля сьогодні, що вантаж дійшов. Подивимось, чи здатні у Москві почути. Розуміємо, зараз усім українцям дуже важко, 40-ка мільйонам, але ми переможемо! І це 100%. Слава Україні!

13:38
Нове звернення Зеленського:  Ми переможемо. І це – 100%. Слава Україні!

13:33
СБУ повідомляє, що перехопило розмову російського окупанта, у якій він скаржиться, що "страшно не те, що нас вбивають, а те, що кидають на бабки (гроші)".
Він каже, що "бойові" $2000 керівництво обіцяє нібито лише наступного місяця. "Усі пацани втікають звідси, а я без грошей не хочу", — ідеться у перехопленій розмові.

13:31
НАТО перегляне свою позицію щодо невтручання у війну в Україні, якщо Росія застосує хімічну зброю.
Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда. Застосування зброї масового ураження змінить усі правила гри, зазначив польський президент. Загроза нависне не лише над Європою, а й над усім світом, і НАТО треба щось вирішувати.
Застосування Путіним хімзброї в Україні дасть НАТО зелене світло - Польща

13:30
Оперативне командування Північ показало, що залишилось від танкового підрозділу окупанта на Чернігівщині

13:27
Херсонці вийшли на мітинг на площі Свободи, щоб показати загарбнику, що "Херсон - це Україна!"

13:23
Удар по Яворівському полігону (Львівщина), попередньо, був завданий крилатими ракетами з акваторії Чорного моря. Про це у щоденному відеозверненні повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.
Спочатку повідомлялося, що російськими літаками, які вилетіли з Саратова, було випущено понад 30 ракет. Спрацювала ППО, частина ракет була збита

13:20
Внаслідок блокади російськими військами Маріуполя в місті загинули 1 582 мирних жителя, повідомили у МВС.

13:13
Ввечері авіація російських збройних сил обстріляла Святогірську лавру на Донеччині. Найбільших пошкоджень зазнало приміщення, де знайшли прихисток біженці. Є поранені, повідомляє Служба безпеки України.
Країна, яка всюди розповідає про свій особливий православний шлях, скидає бомби і ракети на одну з головних християнських святинь України!

13:03
Чернігів забезпечений водою на 60%, повідомив мер міста Владислав Атрошенко. Але стан мереж такий, що надалі підняти воду вище третього-четвертого поверху неможливо. Він просить замовляти воду по мікрорайонах за телефоном 0504169932.
Водночас світлом місто забезпечене на 20%. Через технічні проблеми та наявні можливості відновити світло у більшій частині міста не вдасться, сказав Атрошенко. Газ є у 75% помешкань міста.

12:57
Захисники Маріуполя знищили три ворожі танки Т-72 та одну бронемашину "Тигр". Про це повідомили у полку Національної гвардії Азов, який обороняє Маріуполь.
Загалом азовцями знищено шість танків, а також два БТРи, один "Тигр" та ворожу піхоту. У полон до азовців потрапило 12 ворогів.

12:50
Унаслідок нічного обстрілу окупантами Міжнародного центру миротворчості та безпеки у Яворові (Львівщина) за останніми даними загинуло 35 людей, ще 134 з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі. Про це повідомив очільник Львівської ОДА Максим Козицький.
Також за його словами, станом на 12:00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані, вибухотехніки та інші фахівці дообстежують територію, розібрали велику частину завалів.

12:38
Молдова починає приймати цифрові документи в Дії, повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Це перша країна, яка почала визнавати електронні посвідчення українців

12:22
Помічник Президента Сергій Шефір перебуває в Україні. Наразі він працює з робочою групою Уряду України, яка забезпечує логістику гуманітарних вантажів по всій країні.
Іван Баканов також в Україні.
Джерело: пресслужба ОП

12:06
Сапери Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування продовжують ліквідовувати наслідки ворожих обстрілів на території Харківської області.

11:59
За минулу добу російські війська нанесли приблизно 50 артилерійських, мінометних та обстрілів по житлових  районах Харкова, Чугуєва, Ізюма, Рогані, каже голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.
"Ворог продовжує атакувати Ізюмський район та влучив в установку комплексної підготовки газу біля с. Глазунівка. Відбулося інтенсивне горіння газу. За даними рятувальників, травмований був 1 працівник.
В Осколі, де окупанти атакували психоневрологічний інтернат, відновили функціонування закладу, там перебуває 350 підопічних та працівники", - пише Синєгубов.
Також він зазначив, що зараз в Харківській області працюють над евакуацією мирного населення.

11:53
У Києві сформовано двотижневий запас необхідних продуктів харчування для двох мільйонів киян, які залишились у місті, повідомляє КМДА.
Також міська влада Києва зазначила, що у столиці виплачуються зарплати і пенсії.
"Просимо мешканців Києва за можливості не тільки купувати все необхідне у магазинах, а й оплачувати комунальні послуги, які надаються у повному обсязі", - повідомляють в КМДА.

11:50
З 15 березня більшості біженців з України достатньо показати паспорт, щоб в'їхати до Великої Британії. Про це міністр житлово-комунального господарства, громад та місцевого самоврядування Великої Британії Майкл Гоув сказав журналістам Sky News.
Гоув також заявив, що українці зможуть приїхати до Великої Британії за процедурою возз'єднання сімей, яка буде адаптована під нові умови. Міністр згадав і про нову програму "Будинки для біженців", у рамках якої британцям пропонуватиметься по 350 фунтів стерлінгів на місяць для розміщення біженців з України. Він додав, що діти, які приїжджають, матимуть право на навчання в школах, і що всім біженцям з України будуть доступні послуги національної системи охорони здоров'я.

11:45
Станом на 10:00 черг немає на кордоні з Угорщиною, Молдовою та Румунією, повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.
На кордоні зі Словаччиною є 20 легкових автівок біля пункту "Ужгород".
У пункті пропуску "Рава-Руська" до Польщі є 10 автобусів, а біля пункту "Угринів" - 100 пішоходів. Повідомляється, що на інших пунктах пропуску немає черг.

11:41
Внаслідок бомбардувань Миколаєва 13 березня загинули 9 людей, повідомив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

11:37
Біатлоністка Анастасія Меркушина, в активі якої звання чемпіонки світу та Європи серед юніорів, участь у двох Олімпіадах, тепер також захищає свою країну.
Меркушина – старший лейтенант Державної прикордонної служби України.

11:34
У Мелітополі окупанти оголосили про комендантську годину з 18:00 до 6:00, а також заборонили мітинги та демонстрації.

11:18
Розвідка британського Міністерства оборони в черговому короткому зведенні щодо вторгнення Росії в Україну повідомляє, що війська РФ зазнають тяжких втрат, але все ще намагаються просунутися до Одеси та захопити Маріуполь.
Британська розвідслужба зазначає, що росіяни намагаються оточити ЗСУ на сході країни та замкнути кільце одночасним просуванням з боку Харкова та Маріуполя.
Водночас росіяни мають намір обійти Миколаїв, щоби продовжити рух у бік Одеси. Британці вважають, що війська РФ "дорого платять за кожне просування" територією України і що ЗСУ чинить їм завзятий опір на всіх напрямках.

11:14
Окупанти обстріляли Христо-Різдвяний кафедральний собор у Сєвєродонецьку, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
"Понад десять воронок, уламками снарядів розбито багато вікон у соборі та адміністративному будинку, в якому розташоване Єпархіальне управління та підсобні приміщення. У цокольному приміщенні собору, де раніше відбувалися статутні богослужіння - вибиті вікна. На вулиці температура повітря -12, у будівлі собору, де перебувають жителі міста для укриття від обстрілів," - зазначив Гайдай.
Також він додав, що вже десяту добу тут відсутня електрика, водопостачання та газ.

11:09
За 12 діб блокади Маріуполя та нещадного обстрілу житлових кварталів 1582 мирних жителів вбито російськими військами, повідомляє МВС України.

11:05
Міністр оборони України Олексій Резніков закликав НАТО закрити небо над Україною після атаки на Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщин.
"Тут працюють іноземні інструктори... Це новий терористичний напад на мир і безпеку біля кордону ЄС-НАТО. Потрібно вжити заходів, щоб зупинити це. Закрийте небо", - написав Резніков у Твіттері.

11:01
Внаслідок авіаудару по Міжнародному центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон), який розташовано за 30 км від Львова, 9 людей загинуло, 57 – травмовано. Система сповіщення, що вчасно спрацювала, запобігла більшій кількості жертв. За попередніми даними, російськими літаками, що вилетіли із Саратова, було випущено понад 30 ракет. Спрацювала ППО, частина ракет була збита.

10:55
Внаслідок збройної агресії Росії станом на ранок 13 березня в Україні вже загинули 85 дітей і майже 100 поранені, повідомляє Офіс Генерального прокурора. Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській, Миколаївський та Житомирській областях.

10:50
Викрали мера міста Дніпрорудне Євгена Матвєєва, повідомив голова Запорізької обласної адміністрації Олександр Старух.

10:47
Росія знову зриває евакуацію людей. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
За його словами, автобуси не можуть виїхати через обстріли. Зараз під "вогонь" попали Кремінна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, а також гучно в Попасній та Гірському.

10:43
Письменник Стівен Кінг закликав зруйнувати стіну дезінформації, яку створила російська влада.
Для цього він запропонував перейти за хештегом #PutinLies (Путін бреше), за яким можна переглянути докази злочинів президента Росії

10:37
ТОВ "Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг" розпочало постачання природного газу для забезпечення роботи трьох українських теплових електростанцій. Про це повідомила пресслужба Нафтогазу.
Рішенням уряду на компанію покладено спеціальні обов’язки з постачання природного газу для дванадцяти ТЕС до 30 квітня 2022 року. Договори на постачання підписано із чотирма електростанціями, з рештою – на опрацюванні.
"Ресурсу природного газу вистачить для задоволення потреб всіх споживачів компанії", – повідомив Нафтогаз.

10:28
У Чернігові окупанти зруйнували дев'ятиповерховий житловий будинок (гуртожиток), повідомляє ДСНС.
13 березня о 5:46 внаслідок авіаудару сталася руйнація дев'ятиповерхового житлового будинку з його подальшим горінням. На місці пожежі працювали 10 одиниць техніки та 48 осіб, а також група піротехнічних робіт та підводного розмінування.
За попередньою інформацією 7 людей врятовано, 1 людина загинула, 1 травмована. Роботи тривають. Інформація про загиблих та постраждалих уточнюється.

10:09
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова опублікувала дані щодо узгоджених гуманітарних коридорів 13 березня для евакуації цивільних осіб із зон бойових дій.
    Запоріжжя - Маріуполь (Донецька область). Запоріжжя - Василівка - Мелітополь - Бердянськ - Мангуш - Маріуполь. З обов'язковим розмінуванням по всьому маршруту. Колона з гуманітарним вантажем та порожніми автобусами для міста Маріуполь у супроводі церковнослужителів продовжить слідувати маршрутом з міста Бердянськ.
    Пологи (Запорізька область) - Запоріжжя. Пологи – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя. Колона з гуманітарним вантажем та порожніми автобусами для евакуації людей після ночівлі на маршруті у селищі Лугове продовжить слідувати маршрутом до міста Пологи.
    Козаровичі (Київська область) - Київ. Козаровичі – Лютіж – Старі Петрівці – Нові Петрівці - Вишгород - Київ. Для евакуації людей буде направлено автобуси з міста Київ.
    Андріївка (Київська область) - Житомира. Андріївка – Липівка – Макарів – Небилиця – Ставище – Кочерів – Коростишів – Глибочиця – Житомир. Для евакуації людей будуть направлені автобуси з міста Біла Церква: Біла Церква – Ковалівка – Фастів – Брусилів – Кочерів – Радомишль – Макарів – Андріївка.
    Макарів (Київської області) - Житомир. Макарів – Небилиця – Ставище – Кочерів – Коростишів – Глибочиця – Житомир). Для евакуації людей будуть направлені автобуси з міста Біла Церква: Біла Церква – Ковалівка – Фастів – Брусилів – Кочерів – Радомишль – Макарів.
    Бородянка (Київська область) - Житомир. Бородянка - Пісковка - Малин - Радомишль - Житомир. Автобуси, спрямовані для евакуації, продовжать прямувати з Пісківки до Бородянки.
    Світильня (Київська область) - Бровари. Світильня - Плоське - Гоголів - Красилівка - Квітневе - Бровари. Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом із міста Бровари.
    с. Перемога (Київська область) - Київ. Перемога - Лукянівка - Лукаші - Корніївка - Надра - Садове - Березань - Бориспіль - Київ. Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом із міста Київ.
    с. Велика Димерка (Київська область) - Бровари. Велика Димерка - Сільська рада - вул. Бобрицька, 1 - рух по вул. Броварська - поворот на Польову - вихід на село Зоря - Гоголів - Красилівка - Бровари "ЖД Вокзал". Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом з міста Бровари.
    Кремінна - Лиман (Луганська область). Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом з міста Лиман.
    Рубіжне (Луганська область) - Слов'янськ (Донецька область). Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов'янськ (через Бахмут).
    Попасна (Луганська область) - Слов'янськ (Донецька область). Попасна – Бахмут – Слов'янськ.
    с. Горське (Луганська область) - Слов'янськ (Донецька область). Горське – Лисичанськ – Бахмут – Слов'янськ.
    Щастя (Луганська область) - Слов'янськ (Донецька область). Щастя – Новоайдар – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов'янськ.

09:58
Генштаб ЗСУ оновив дані щодо загальних бойових втрат противника з 24 лютого до 13 березня:
    особовий склад – понад 12 000 осіб,
    танки – 374,
    бойові броньовані машини – 1226,
    артилерійські системи – 140,
    реактивні системи залпового вогню – 62,
    засоби ППО – 34,
    літаки – 74,
    вертольоти – 86,
    автомобільна техніка – 600,
    кораблі та катери – 3,
    цистерни з ПММ – 60,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.
Дані уточнюються. Генштаб нагадує, що підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:54
Управління цивільної авіації Бермудських островів (BCAA) вирішило призупинити сертифікати льотної придатності для російських літаків.
"Міжнародні санкції проти авіаційного сектору суттєво вплинули на здатність підтримувати нагляд за безпекою російських літаків з бермудського авіареєстру. Система льотної придатності була обмежена до такої міри, що BCAA не може впевнено затвердити ці літаки як придатні до польотів", – сказано в заяві управління.
Тому BCAA вирішила призупинити дію сертифікатів льотної придатності усіх російських літаків, зареєстрованих на Бермудських островах.
Рішення набуває чинності з півночі 13 березня за Гринвічем.
Невідповідність вимогам льотної придатності означає, що судно не є безпечним для польотів і має перебувати на землі.

09:41
10 Гірсько-штурмова бригада захопила РЕБ - систему радіоелектронної боротьби.

09:34
Глава Донецької області Павло Кириленко написав, що всю ніч російські літаки та артилерія завдавали ударів по півночі області.
Близько опівночі внаслідок авіанальоту зазнав пошкодження евакуаційний потяг "Краматорськ-Львів". Внаслідок цього одна людина загинула, одна – поранена.
Окупанти бомбами пошкодили кілька корпусів дитячого обласного оздоровчого центру "Перлина Донбасу". Крім того, завдали збитків двом приміщенням Святогірської лаври, в яких на той час загалом перебувало близько тисячі людей. Серед них – понад 200 дітей.
В результаті одну людину було госпіталізовано до лікарні, двоє звернулися до травмпункту у Слов'янську самостійно, ще 30 людям, які отримали незначні поранення, допомога була надана на місці. Пошкоджено інфраструктуру навколо лаври, зіпсовано особисте майно.

09:30
Виділені $200 млн допомоги США підуть на протитанкові та протиповітряні засоби для ЗСУ. Про це йдеться у заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена на сайті Держдепу.
"Цей пакет міститиме подальшу оборонну допомогу, щоб допомогти Україні впоратися з бронетанковими, повітряними та іншими загрозами, з якими вона стикається", – сказано у заяві.
Блінкен також висловив підтримку ЗСУ та всім громадянам України, які "з великою майстерністю, залізною волею та незмінною мужністю захищають свою країну", і наголосив, що США і далі надаватимуть українцям гуманітарну допомогу.
 
09:17
Як минула ніч в областях - звіт від облдержадміністрацій.
Сумська область. Вночі російська артилерія кілька разів розстрілювала мирні села Охтирського району і саму Охтирку. Також окупанти скористалися режимом тиші для укріплення своїх позицій та переміщення військ.
Чернігівська область. Було звільнено два населені пункти у київському напрямі. Навколо Чернігова - оборонні бої. Крім того, вночі відбулися три авіанальоти на облцентр. Руйнування та жертви уточнюються.
Харківська область. Активні бойові дії на Ізюмщині.
Запорізька область. Російська армія продовжує активно застосовувати артилерію, танки, гранатомети та міномети. Українці стримують масований наступ окупаційних військ.
Львівська область. Окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. За попередніми даними, вони випустили 8 ракет. Інформація щодо потерпілих встановлюється.
Івано-Франківська область. Було чутно вибухи, інформація перевіряється.
Луганська область. Житловий сектор Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська та Попасної під постійними обстрілами. Є жертви та постраждалі серед мирного населення. Попри постійні обстріли енергетикам вдалося підключити 13000 абонентів, газівникам — 7000.
Київська область. Тривають бої у Ірпіні та Макарові. Постійне переміщення ворога в Гостомельській, Бородянській, Бучанській громаді. У Броварському районі — пересування ворожої техніки населеними пунктами. У трьох громадах Броварського району проводяться бойові дії. Вишгородський район: три громади —гуманітарна катастрофа. Славутич без світла.
Донецька область. Маріуполь в облозі, бої на околицях міста. Гуманітарна колона просувається — повільно, але йде. Є інформація про удари вчора ввечорі в район Святогірської лаври. Є поранені. Інформація перевіряється
Херсонська область. Починаючи з вечора та всю ніч сильні вибухи, гради в районі аеропорта.

09:06
"Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" повідомляє, що радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.
    м. Енергодар - 10,6 мкР/год;
    м. Запоріжжя - 12 мкР/год;
    смт. К-Дніпровська - 10,8 мкР/год,

08:48
За попередньою інформацією вибухи, які чули вранці в Івано-Франківську, були від удару по аеропорту, повідомляє мер міста Руслан Марцінків. Деталі ще встановлюються.

08:20
У Дніпропетровській області пропонують розглянути можливість відновити роботу підприємств, які до цього не працювали, а "допомагали країні в інший спосіб".
"Це зараз дуже важливо! Економіка повинна працювати. Маємо тримати економічний фронт", - пише голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

08:05
У Сєвєродонецьку та Рубіжному обстріли не вщухають з вечора, уночі росіяни відкрили вогонь в бік Попасної та Лисичанська, повідомив голова Луганської області Сергій Гайдай.
У Лисичанську пошкоджено газовід та декілька будинків. У Сєвєродонецьку полум’я охопило чотири будинки, у Попасній – п’ять та один будинок зруйновано, в місті перебито газовід. Кількість жертв уточнюється.
"Вже тиждень російська армія цинічно розстрілює мирне населення наших міст, відкриваючи вогонь по домівках. Вони навмисно цілять у тих, від кого не буде спротиву – жінок та дітей, старих. От який військовий зі здоровим глуздом стрілятиме по будинку для літніх людей? Із танку! А росіяни це зробили, цілеспрямовано. У Кремінній. Чим їм заважали беззахисні люди у поважному віці?", – сказав Гайдай.

07:58
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон наступного тижня зустрінеться з лідерами країн Балтії та Північної Європи у Лондоні. Мета - обговорити подальшу допомогу Україні, а також її відновлення після війни та довгострокової енергетичної безпеки Європи.

07:41
На Луганщині планується евакуаційний потяг, повідомляє Укрзалізницяю. Відправлення - орієнтовно о 14:00 з Новозолотарівки, далі пересадка на пасажирські поїзди в Лимані та Слов’янську.

07:39
Україна вважатиме війну закінченою лише за умови, що всі російські війська повністю підуть з території країни, звільнивши всі населені пункти. Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі Current Time.
Він повідомив, що раніше Росія вкидала в публічний простір "ультимативні позиції", які ніколи не озвучували на переговорах члени делегації РФ.
Радник ОП відмовився уточнювати, які конкретні питання зараз обговорюються на переговорах. "Наші делегації домовилися, що поки не буде хорошого базового документа, який буде готовий до публічного його обговорення та підписання, до цього всі ці чорнові позиції не обговорюватимуть публічно", – сказав Подоляк.

07:31
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:
    Окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру для військових потреб - розміщують підрозділи та техніку на об'єктах підвищеної небезпеки, обстрілюють мирне населення, проводять незаконні перевірки речей та обшуки місцевих, перевдягається у цивільний одяг та форму ЗСУ.
    Морально-психологічний стан російської армії  погіршується, зростає кількість випадків дезертирства та відмов щодо виконання наказів.
    За наявною інформацією, у Білорусі у медзакладах південно-східного регіону лікується велика кількість поранених російських військових після бойових дій в Україні. Запасів крові для проведення хірургічних операцій не вистачає. Почалась кампанія збору крові серед цивільних і працівників бюджетної сфери.
    Росія формує нові підрозділи, бо має серйозні втрати серед особового складу. В Москві планують залучити приблизно 1500 людей зі складу 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський, Тихоокеанський флот).
    ЗСУ за минулу добу знищили два вертольоти, два винищувачі та два безпілотники.

07:27
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг застеріг Москву від застосування зброї масового знищення в Україні. За словами Столтенберга, Кремль винаходить неправдиві приводи, щоб "виправдати те, що не може бути виправдане".
"Тепер, коли були зроблені ці помилкові твердження, ми повинні зберігати пильність, тому що цілком можливо, що Росія сама може планувати операції з хімічною зброєю, використовуючи цю фабрикацію брехні", – сказав Генеральний секретар НАТО.

07:13
Вночі 13 березня в проміжку з 3:00 до 4:00 окупаційні сили здійснили авіаудар ракетами по території Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Про це повідомляє Львівська обласна військова адміністрація. За попередніми даними, впало 8 ракет. Інформація про руйнування уточнюється.

06:58
Публікації у британських ЗМІ про Україну – перші сторінки сьогоднішніх газет.

06:54
Молдова наближається до "критичного моменту" своєї здатності надати притулок тим, хто рятується втечею від російського вторгнення в Україну. Про це міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску сказав ВВС.
Попеску пояснив, у країні закінчуються приміщення для розміщення біженців. Він зазначив, що Молдова є "найтендітнішим сусідом України" з невеликими фінансовими ресурсами та меншими запасами стійкості у сфері безпеки, охорони здоров'я та освіти.
Кількість біженців, що у Молдові – трохи більше ніж 100 000, але це рівноцінно збільшенню її населення на 4%.

06:32
81% американців вважають Україну дружньою чи союзною країною. Про це йдеться в даних опитування YouGov, які наводить The New York Times. Громадяни США зараз ставляться до України позитивніше, ніж до Франції та Японії. Вище показники у графах "друг" або "союзник" лише у Великобританії, Австралії та Канади. Також зараз 70% американців вважають Росію за ворога. Це найвищий показник серед усіх країн в опитуванні. Він навіть вищий, ніж у КНДР та Ірану.

06:14
У Волновасі Донецької області російська армія зруйнували храм Миколи Чудотворця, про це розповів ігумен храму Макарій Дядюсь.
"Біль в грудях розриває серце, наповнюється злостю, жагою нищити ворога голими руками. Прошу у Бога тверезого розуму та твердої руки. Ці москалі ранили моє серце, прощу тоді, коли їх буду відспівувати за упокой", - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

05:51
Літак КС767 військово-повітряних сил самооборони Японії повернувся на базу Комакі вранці 13 січня після доставки до Польщі першої партії оборонної техніки для України. Про це пише Kyodo News.
Раніше міністр оборони Японії Нобуо Кісі заявляв, що в Україну для допомоги у відображенні російської агресії буде доставлено бронежилети, захисні шоломи, теплий одяг, апаратура для фото та відео зйомки, а також намети, електрогенератори та санітарні засоби.

05:43
Російські війська застосували фосфорні боєприпаси у Попасній Луганській області. Про це повідомив у Facebook перший заступник голови патрульної поліції Києва Олексій Білошицький.
"Таємна, руйнівна, потворна сила. Це те, що фашисти називали Brennende Zwiebel (гарячий купол, – ред. ). Це те, що рашисти зараз випускають по наших містах. Неймовірні страждання та пожежі", – написав він.

05:38
У Росатомі заявили, що не готові взяти під повний контроль Запорізьку АЕС. Про це заявив гендир Росатома у розмові з Рафаелем Гроссі – головою МАГАТЕ.
#Ukraine has told IAEA: #Russia плани для отримання повного і стабільного контролю за #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant under #Rosatom management. Rosatom Director General in call with IAEA Chief @RafaelMGrossi завдав такої наміру. https://t.co/cnqtLTyNu4 pic.twitter.com/PrhAkCVopS
March 12, 2022

05:25
Британія обіцяє відкрити кордони для українських біженців для зниження навантаження на східні країни Євросоюзу, пише Reuters . Уряд обіцяє платити британцям по 350 фунтів стерлінгів ( $456) на місяць, якщо вони нададуть житло українцям на строк від шести місяців.
Уряд Британії наполягав на візах для українців, проте депутати та місцева влада висловилися проти, назвавши рішення бюрократією під час війни. Політичні сили мають намір скасувати візи для українських біженців.

04:36
Морги міст Гомель, Мозир та Наровля у Білорусі переповнені трупами солдатів російської окупаційної армії. Про це посилання на джерела повідомляє російська редакція Радіо Свобода.
"Трупів було нереально багато! Люди на станції Мозир були просто шоковані кількістю трупів, завантажених у потяг. Люди почали знімати відео, але військові їх наздоганяли та наказували видалити", - розповідають очевидці.
За даними джерел, убитих потім вантажать у потяги та відправляють до Росії. Також трупи солдатів на літаках вивозили з аеродрому та на вантажівках автомобільною дорогою.
Місцеві жителі скаржаться, що не можуть звернутися до місцевих лікарень за допомогою – вони переповнені пораненими російськими окупантами.

04:21
Майже по всій території України повітряна тривога!
Потрібно сховатися в укриття мешканцям Черкас, Полтави, Чернівців, Хмельницького, Луцька, Львова, Івано-Франківська, Одеси, Дніпра, Харкова, Вінниці, Рівного, Чернівців, Тернополя, Запоріжжя, Києва.

03:55
Нічого святого немає у російських окупантів! 12 березня вони завдали ракетного удару поблизу Святогірської лаври - пошкоджено будинки, в яких проживали служителі монастиря та біженці. Про це повідомляється на сайті УПЦ.
Уточнюється, що у приміщеннях вибиті вікна, пошкоджено двері. Кілька поранених відвезли до лікарні, решті допомогли на місці. Керівництво Лаври нагадало, що на їх території ніколи не було якихось військових формувань.

03:52
Асоціація морських портів втратила зв'язок із Маріупольською філією, що з портом – невідомо. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.
Зазначається, що АМПУ не може зв'язатися із маріупольськими портовиками вже кілька днів. Місто знаходиться в облозі вже 13 днів, у ньому – гуманітарна катастрофа: немає газу, тепла, світла, води, практично немає мобільного зв'язку.

03:27
Російські окупаційні війська 12 березня продовжили завдавати ударів по Маріуполі. Знімки із супутника із жахливими руйнуваннями опублікувало агентство ЕРА.

03:10
Важлива інформація для мешканців Сумщини! 13 березня "зелених коридорів" із населених пунктів, які обстрілює Росія, не буде. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
За словами чиновника, влада продовжує працювати й надалі над їх організацією.

02:57
Російських військ більше немає у Скадовську на Херсонщині. Про це повідомив у Facebook мер міста Олександр Яковлєв.
За словами Яковлєва, у Скадовську працюють комунальні служби, є газ, вода, світло, зв'язок працює іноді з перебоями. Також працюють соціальні служби.
Він зазначив, що з понеділка планується відновлення навчання у школах у дистанційному режимі. Прийматиметься рішення щодо роботи закладів культури.

02:55
За день українська протиповітряна оборона збила три російські ракети, два вертольоти і стільки ж літаків. Про це повідомляє у Facebook командування Повітряних Сил ЗСУ.
Зазначається, що 12 березня окупанти завдали потужних ракетних ударів по об'єктах ВС. Три крилаті ракети було перехоплено ППО, але більшість потрапили по цивільній та військовій інфраструктурі, особливо постраждав військовий аеродром у Василькові Київської області.
Також ППО за добу збила:
- два російські вертольоти Ка-52 ;
- один винищувач Су-34 ;
- один невстановлений винищувач (ймовірно Су-30см або Су-34);
– два безпілотники.

02:24
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль записав звернення до українців, пояснивши обстановку в країні за декількома напрямками:
1. Гуманітарна допомога та евакуація людей з міст проходить повільно: мали відкритися 14 «зелених коридорів», але окупанти продовжують обстрілювати мирних жителів.
2. Забезпечення військовослужбовців – учора було перераховано 12,5 млрд грн на виплату додаткової винагороди під час дії воєнного стану. А також учора рішенням уряду 3,9 млрд грн було направлено на харчування ЗСУ.
Уряд запроваджує план підтримки посівної кампанії, щоб країна була забезпечена харчовими продуктами в майбутньому.
3. Енергетична безпека - функціонують чотири атомні електростанції, всі гідроелектростанції, ТЕЦ. Є домовленості з Польщею на постачання додаткових партій вугілля залізницею.
Уряд подав для ухвалення Радою законопроект, який дозволить стабілізувати ціни та не допустити дефіциту автомобільного пального.
4.Соцзахист – пенсійний фонд вже направив банкам та Укрпошті 38,3 млрд грн, всі отримають пенсії та пільгові виплати у повному розмірі.
Підприємці, у яких війна забрала роботу, можуть отримати 6,5 тис. грн, необхідно подавати заявки до Дії.
Прем'єр закликав підприємців запускати бізнес в умовах воєнного часу.
"Хто може працювати та має роботу – працюйте. Хто має бізнес на територіях, де немає активних бойових дій, відновлюйте діяльність. Ви – частина економічного фронту! І зараз ви потрібні державі як ніколи!" - сказав він.

02:13
Інститут масової інформації повідомляє , що у Каховці Херсонської області ввечері 12 березня пропав журналіст газети Новий день Олег Батурін. Про це повідомила його дружина. Чоловік пішов на зустріч із знайомим до автостанції без телефону та документів, додому не повернувся.
Місцеві жителі кажуть, що бачили у місті російських військових. Каховка не окупована військами РФ, але захоплене сусіднє місто Нова Каховка.

01:21
Міжнародна федерація студентського спорту (FISU) усунула Росію та Білорусь від участі у змаганнях під егідою організації. Російські та білоруські спортсмени не візьмуть участь у літній Універсіаді, яка пройде з 26 червня до 7 липня у Ченду.

01:12
Зеленський підписав указ про нагородження державними нагородами України 106 військовослужбовців ЗСУ, які мужньо виявили себе у боях за незалежність України. 17 із них, на жаль, – посмертно. Але вони – герої.[
Із них вісім отримали звання Герой України.
Указ про присвоєння звання Героя України із присвоєнням ордена «Золота Зірка»:
→ Старшому сержанту Васичу Сергію Вікторовичу. Посмертно. Мужньо обороняв наші позиції у Київській області. Знищив ворожу техніку та велику кількість живої сили ворога.
→ Старшому солдату Пархомуку Віталію Васильовичу. Посмертно. Під час контрнаступу на супротивника в районі міста Макарів завдав значної шкоди ворогові і героїчно загинув, захищаючи своїх побратимів.
→ Солдату Мрочку Костянтину Васильовичу. Посмертно. Мужньо боровся з переважаючими силами супротивника. Завдяки його ефективним діям окупанти зазнали хворобливих втрат.
→ Солдату Свинчуку Олегу Анатолійовичу. Посмертно. Героїчно виконував свій обов'язок у бою проти переважаючих сил ворога. До останнього допомагав своїм товаришам по службі.
→ Сержанту Ханіну Андрію Павловичу. Посмертно. Захищаючи Волноваху на Донеччині знищив танк ворога та близько 10 людей противника. Під час бою, отримавши поранення, допомагав пораненим товаришам по службі і до останнього виконував свій обов'язок.
→ Сержанту Дерусовій Інні Миколаївні. Посмертно. З 24 лютого старший бойовий медик виконувала завдання у місті Охтирка Сумської області. Врятувала понад 10 військовослужбовців, ризикуючи власним життям. Загинула від артилерійських обстрілів російських військ, допомагаючи пораненим військовим. Перша жінка – Герой України, якій це звання надано посмертно.
Надано звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка»:
→ Старшому лейтенанту Гуцулу Володимиру Олександровичу. Завдяки його героїчним діям у Херсонській області вдалося знищити 25 одиниць техніки ворога та близько 300 окупантів.
→ Старшому лейтенантові Чорному Володимиру Володимировичу. Завдяки його умілим діям при захисті Волновахи Донецької області було знищено близько 50 людей противника, танк Т-72 та взято в полон п'ять окупантів.

00:42
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 12 березня:
Мудрий народе сильної країни! Завершився 17-й день війни. Війни за право бути вільними. За право жити на своїй землі так, як цього хочемо ми, українці. А не так, як це придумали за нас і проти нас. Проти нашого єства. Проти нашого характеру.
Російські окупанти не можуть нас підкорити. У них немає такої сили. Немає такого духу. Вони тримаються тільки на насильстві. Тільки на терорі. Тільки на зброї, якої в них багато.
...
Подивіться зараз, хто їде з Росії. Хтось виводить власний бізнес. Це фахівці, які можуть упоратися на глобальному ринку. Це айтівці, котрі не хочуть жити на території, де свободи немає. Це бізнесмени, що відчувають: у них все відберуть, коли просто захочуть. Це артисти, які знають, що творчість на території, де життя людини нічого не варте, теж нічого не варте. Росія втрачає мозок. Втрачає таланти. Втрачає гроші.
...
Окупанти на території Херсонської області намагаються повторити сумний досвід освіти псевдореспублік. Шантажують місцевих керівників, тиснуть на депутатів. Шукають, кого підкупити, щоби організувати так звану ХНР. Таку ж мертвонароджену, як і «ДНР» та «ЛНР».
...
Відбулося екстрене засідання Херсонської обласної ради. 44 депутати ухвалили рішення, що Херсонщина – це Україна, і жодним псевдореспублікам там не місце.
Україна вистоїть у цьому випробуванні.
...
Усі гуманітарні коридори, до речі, які були погоджені, – вони спрацювали. Вдалося вивезти 12 729 людей. Гуманітарний вантаж для Маріуполя має бути завтра вдень. Через складність маршруту довелося заночувати в Бердянську.
...
Можна взяти опитування громадської думки в будь-якій країні, і побачимо, що Україна – в лідерах серед тих, кому симпатизують, кого підтримують. А Росія – не просто серед ворогів. А навіть більший ворог, більше зло, ніж Північна Корея. Саме так думають, наприклад, американці. Звичайні люди в усіх штатах. Як і звичайні люди в усіх європейських країнах.

00:38
У військового керівництва Росії – стратегічна невизначеність, ворог не досяг мети на жодному з напрямків. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.
Ситуація за напрямками:
Волинське. Наступальних дій не було. Залишається висока можливість участі військ Білорусі у вторгненні. Ведеться повітряна розвідка українських об'єктів, ймовірно, з території Білорусі.
Поліське. Активних наступальних дій не було: окупанти намагаються вести розвідку, відновлювати боєздатність та створюють ремонтні бази у Білорусі.
Сіверське. Ворог намагався вдосконалити оперативну побудову військ та систему логістичного забезпечення.
Слобожанське. Наступальні дії військ РФ у районі Ізюма, спроби просунутися на Слов'янськ. Після втрат під Харковом окупанти вивели одну БТГр до Білгородської області, але ввели на напрямок підрозділу Північного флоту.
Донецьке та Таврійське. Окупанти проводять штурмові та вогневі нальоти, не припиняють спроб штурму Маріпуоля, намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар, Запоріжжя. У окупантів – незначний успіх на Волноваському напрямі, тимчасово захоплені східні околиці, спроби просунутися далі.
Також окупанти безуспішно намагаються провести наступ на Кривий Ріг. Вводяться резерви повітрянодесантних військ РФ. На окремих напрямках ворог намагається утримати раніше зайняті рубежі.
 
00:23
Російські окупаційні війська посилюють рух у бік Києва зі сходу, а не з півночі, як було раніше. Про це під час брифінгу заявив речник Білого дому Джон Кірбі. Він додав, що США зараз " не бачать жодного прогресу у поповненні запасів та підтримці операцій на півдні".
За словами Кірбі, Росія влаштовує провокації в західних областях України - вони завдали два авіаудари по аеродромах у Луцьку та Івано-Франківську, щоб позбавити українців можливості використовувати деякі злітно-посадкові смуги у західній частині країни.

00:07
Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про допомогу біженцям, які вимушено покинули Україну через напад Росії. Про це повідомляє Onet.pl. Згідно з документом, українці зможуть перебувати на території Польщі протягом 18 місяців. Через дев'ять місяців вони зможуть подати заяву на отримання тимчасової посвідки на строк на три роки.
Біженці можуть подати заяву на отримання номера PESEL у будь-якому виконавчому органі ґміни. Вони матимуть доступ до медобслуговування, діти зможуть навчатися у школах та університетах. Українці можуть отримати фінансову допомогу по 300 злотих на людину. Закон діятиме з 24 лютого 2022 року.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live