Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

12.03.2022

23:54
Президент Зеленський попросив канцлера ФРН Олафа Шольца, президента Франції Емманюеля Макрона та прем'єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета сприяти у звільненні полоненого мера Мелітополя та місцевих громадських діячів.

23:25
В ГУР МО надали оновлену інформацію щодо розстрілу мирних жителів біля села Перемога, який стався 11 березня під час спроби евакуації.
Виявилось, що люди намагалися врятуватись від загарбників самостійно, тому почали евакуацію без погодженого сторонами “зеленого коридору”.
"Це дуже небезпечно, адже окупаційні підрозділи без жалю знищують мирне населення. Прикладів таких військових злочинів за ці 16 днів війни чимало", – повідомили розвідники.
В ГУР МО закликали всіх громадян, хто опинився у небезпеці, стежити за офіційною інформацією щодо маршрутів евакуації та використовувати лише безпечні шляхи.

23:18
Сьогодні протитанковий розрахунок прикордонників виявив рух ворожої колони в один населений пункт на Харківщині.
Військовослужбовці Держприкордонслужби знищили броньований автомобіль "Тигр", який йшов у голові колони.
У відповідь російські окупанти почали накривати вогнем позицію прикордонників, але втрутилися військові ЗСУ, які змусили ворога тікати.
"Не всі орки втекли, крім підбитого "Тигра" ворог має втрати також у самохідній артилерії. На відміну від орків українські захисники з бою вийшли без втрат", – повідомили прикордонники.

22:59
Сили оборони оперативного командування Північ продовжують виконання бойових завдань щодо звільнення Чернігівщини від російських окупаційних військ.
За минулу добу захопили та знищили значну кількість бронетанкової та автомобільної техніки противника.
"Поблизу Чернігова "наші котики" знищили підрозділи орків, на озброєнні яких була зброя, з якої ворог наносив ракетні удари по Чернігову", – повідомляє оперативне командування Північ.

22:24
"Російська Федерація не збирається зупинятися. Вони мають наступну мету – якщо у них буде перемога, не дай боже, на нашій території, то наступна країна, яку буде мати бажання захопити Путін – це буде безпосередньо Литва. Потім будуть інші країни Балтії, потім вони можуть добратися до Польщі", — заявив, посилаючись на дані розвідки, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

22:07
В Мелітополі замість викраденого законного голови Івана Федоріва російські окупанти призначили нового "мера".
Нею стала депутатка Мелітопольської міської ради від Опоблоку Галина Данильченко.
Зрадниця вже записала відеозвернення, де закликала "пристосуватись до нової реальності".

22:04
Маріуполь, російські фашисти стріляють у житлові будинки.

22:02
Укрзалізниця вводить стабільний графік курсування поїздів до переходу на літній час 27 березня.
Додаткові евакуаційні рейси за потреби призначатимуться щоденно, про них повідомлятимуть додатково.

21:42
Сьогодні відбулось екстерне засідання сесії Херсонської обласної ради. Засідання відбувалося у режимі Zoom, що передбачено регламентом.
Сесія 44 голосами прийняла звернення про те, що Херсонщина - це Україна. Наша країна - цілісна і єдина.

21:39
"Байрактар. Знищення КП ЗС РФ. Мінус ще один командний пункт російських окупаційних військ на нашій території", – повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

21:36
"Щойно наші зенітники з ПЗРК завалили СУ-34. Це вже я вам офіційно доповідаю", – повідомив боєць 950-ї бригади Юрій Кочевенко.

21:34
У Росії почали з'являтися поодинокі публікації про втрати російських окупантів, які вторглися на територію України.
"Здається "втрат немає" і "швидка військова операція" вже стало мемом навіть у Росії. Але поки що інформацію про загиблих все ще намагаються применшувати і розмазувати тонким шаром. Ці поодинокі публікації вже починають протвережувати членів фан-клубу Соловйова", - написав радник голови МВС Антон Геращенко.

21:26
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, голова фракції Слуги народу Давид Арахамія та заступник голови ОП Кирило Тимошенко прогулялися Києвом.

21:22
Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель побоюється, що президент Росії Володимир Путін може атакувати країну НАТО.
"Є серйозні побоювання. Путін продовжуватиме атакувати, і нам потрібно обмежити атаки тут", – сказав він.
Боррель також додав, що потрібно підтримувати Україну та ізолювати Росію від міжнародної спільноти.
Тиждень тому журналіст-розслідувач групи Bellingcat Христо Грозєв розповідав в інтерв'ю Юлії Латиніної, що люди з кремлівської еліти повідомляли: Путін готовий застосувати "тактичну обмежену ядерну зброю" проти однієї з країн НАТО, "щоб показати їм".
 
21:18
79% жителів Франції, Німеччини, Італії та Польщі схвалюють економічні та фінансові санкції проти Росії, 67% схвалюють надання військової техніки Україні, 71% підтримують вступ України до Євросоюзу.
Такими є результати соцопитування, проведеного компанією Ifop на замовлення Ялтинської європейської стратегії (YES) та Фонду Жана-Жореса.

21:14
Під час обстрілу телевежі у Києві 1 березня загинула 32-річна росіянка Ася Клімова, повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.
Про зникнення Клімової 3 березня повідомив її брат. За його словами, вона вийшла з дому, прямувала у бік метро "Дорогожичі" (воно знаходиться неподалік телевежі) і з того часу більше не виходила на зв'язок. Одна із знайомих Клімової розповіла, що її впізнали за татуюванням.
Климова народилася Нижегородської області. До Києва вона переїхала близько півроку тому, у неї був тимчасовий дозвіл на проживання.
В останньому відео у себе в Інстаграм Клімова розповіла, що "за всі півроку жодного разу не зіткнулася з якоюсь злою реакцією" на те, що вона росіянка і скрізь говорить лише російською.

21:06
Гуманітарний конвой, що вирушив до Маріуполя, на всьому шляху слідування, який контролюється російськими військами, на кожному блок-посту до населеного пункту Токмак розкрадався російськими окупантами, які насильно вилучали продукти харчування, одяг, предмети особистої гігієни. Про це повідомляє Запорізька ОВА.
У Токмаку російський патруль взяв конвой під супровід і станом на 18:00 було відмічено проходження головою колони населеного пункту Зеленівка в Приморському районі в напрямку Бердянська.

21:01
Звернення заступника командира полку "Азов" друга Калини з приводу ситуації в Маріуполі.
"Ситуація в Маріуполі важка. Попри всі наші оборонні дії та контратаки, ворожа орда продовжує просуватись.
Ведуться важкі бої за кожну вулицю, за кожен дім, незважаючи на те, що місто знаходиться в облозі з 1 березня.
Місцеве населення та громадяни інших країн, що залишилсь в Маріуполі, піддаються нещадному знищенню. Ворожа авіація продовжує скидати бомби, артилерія безжально руйнує житлові квартали. Місцеве населення готує коктейлі Молотова для спротиву проти окупанта.
Закликаю військово-політичне керівництво країни прийняти максимум зусиль, щоб забезпечити евакуацію цивільних на неокуповану територію України.
Ми чуємо та бачимо, що в Україну надходять новітні системи озброєння, працюють Байрактари та наша авіація. Давайте застосуємо все це і на нашому напрямку.
Давайте вдаримо в тил по ворогу. Ми не здаємось. Ми чекаємо, щоб разом піти в рішучий наступ, щоб разгромити ворога.
Ми на своїй землі. Слава нації".

20:38
"Джавелін" замість "Василини". Мотивуюча пісня-пародія, присвячена всім військовим, які героїчно боронять Україну.

20:23
Арестович: До середини квітня війська РФ стануть в оборону – і розпочнуться реальні переговори.
За його словами, коли війська РФ встануть, українські сили знатимуть, де вони. Ворогів "забиватимуть у землю" артилерія, ракетні війська, авіація, сили спецоперацій, механізовані та інші українські підрозділи.
Арестович вважає, що у позиційній обороні війська РФ можуть протриматися максимум місяць. Проте він прогнозує, що як тільки російські війська втратять здатність до активних дій, влада РФ одразу перейде до "реальних переговорів" на міжнародних майданчиках.

20:19
Сьогодні прикордонники у своєму секторі відповідальності біля Маріуполя відбили наступ ворожої групи.
В результаті бою 15 російських військовослужбовців ліквідовано, двох взято у полон, решта втекли.

20:15
Новий дрон російських окупантів захопили українські військові, повідомляє Міноборони.
"Тепер ще одна нова окупантська "пташка", захоплена воїнами ССО України, стала на сторону добра та буде допомагати нам боронити нашу землю", – йдеться у повідомленні.

20:09
Міжнародна платіжна система PayPal заблокує електронні гаманці росіян 18 березня.

19:58
СБУ закликає українців передавати дані про рух ворожої техніки через офіційний чатбот.
Скануйте QR-код або додавайте собі в чат: @stop_russian_war_bot
Кожне повідомлення спочатку перевіряє СБУ, а потім передає на відпрацювання військовим.
Інформацію просять надсилати чітко і структуровано:
1. Місто, область події, час виявлення, геолокація (якщо можливо).
2. Кількісний склад помічених сил ворога та їхній тип.
3. Додаткова інформація про напрями руху, мету та цілі.
4. Особливі прикмети підозрілих осіб.
СБУ щодня публікує результати роботи чатботу. А наші військові передають подяки за точні координати.

19:42
Сьогодні близько 12:00 в Ізюмському районі мобільна група протиповітряної оборони ЗСУ збила російський винищувач, повідомив глава Харківськоої ОВА Олег Синєгубов.
Літак ворога знищили із переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger. Винищувач окупантів задимівся та впав на територїї Бєлгородської області РФ.

19:37
Через ворожі авіабомби Маріуполь сьогодні втратив ще шість містян. Двоє з них - діти. Безліч поранених. Ще двоє дітей у важкому стані. Про це повідомляє Азов-Маріуполь.
Дорослі готували їжу біля вогнища у дворі Центрального району, бо в будинках немає електрики і газу, діти були біля них. В той же час російська авіація продовжувала бомбити мирні квартали.

19:33
Переговори між Україною та Росією продовжуються безперервно у відеоформаті. Створено спеціальні робочі підгрупи. Про це повідомив радник голови Офісу президента та член делегації Михайло Подоляк.
Подоляк запевнив, що позиції України визначені "надзвичайно жорсткими попередніми директивами".

19:22
Окупанти РФ планують провести "референдум" у окупованому Херсоні за створення "Херсонської народної республіки" всупереч волі жителів, повідомляє омбудсмен Людмила Денісова.
Наразі загарбники телефонують депутатам місцевої обласної ради та пропонують "співпрацювати".
Денісова наголосила, що відповідно до Гаазької конвенції 1907 року, четвертої Женевської конвенції 1949 року, Додаткового протоколу 1 до Женевської конвенції 1977 року окупаційна держава не набирає суверенітету над окупованою територією і повинна дотримуватись законодавства, діючого на такій території.

19:18
Росіяни розстріляли колону жінок та дітей на Київщині, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.
11 березня під час спроби евакуації з села Перемога (Баришівський район Київської області) в бік села Гостролуччя за погодженим "зеленим" коридором окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалась виключно з жінок та дітей.
Сім загиблих. З них одна дитина. Точна кількість поранених наразі невідома.
Після розстрілу окупанти змусили залишки колони повернутися до села Перемога і не випускають їх звідти. Наразі з ними практично неможливо встановити зв’язок, а також надати гуманітарну та медичну допомогу.

19:14
Володимир Зеленський звернувся до італійського народу.

19:09
"Кадирівці" розстріляли 12 поранених російських військовослужбовців, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на українську розвідку.
Це сталося у тимчасово окупованій Бородянці на Київщині близько 16:00 12 березня.
Поранені, яких розстріляли, чекали евакуації на лікування до Білорусі. Вони належали до військової частини 06705, що дислокується у місті Борзя Забайкальського краю.

19:04
На Чернігівщині оборонці звільнили ще два населених пункти та не дали ворогу можливості встановити понтонну переправу.
"Як результат - маємо в трофеях техніки ворога більше 10-ти одиниць", – повідомляє оперативне командування Північ.

19:00
З Вугледара та Волноваського району евакуювали близько 200 людей.
Правоохоронці вивезли декілька автобусів з жінками, дітьми, літніми людьми. До них приєдналися громадяни на власному транспорті. Колону супроводжувала поліція.

18:56
Бійці полку "Азов" показали, що стало з містом Буча під Києвом після приходу окупантів.

18:52
Станом на 13.00 12 березня з початку вторгнення російських окупантів в Україні загинули 79 дітей, постраждали близько 100, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.
Вона навела кілька останніх прикладів.
Внаслідок обстрілу житлових будинків у місті Пологи Запорізької області постраждали 8-річна дівчинка та хлопчик – їм відірвало ноги. Поранених дітей відвезли у невідомому напрямку російські військові.
Вчора окупанти вели прицільний вогонь по мечеті Маріуполя, де в укритті було 86 громадян Туреччини. Серед них – 34 дитини. Їхня доля поки що невідома.

18:49
В Харківській області громадянину України повідомили про підозру у державній зраді.
За даними слідства, підозрюваний з 24 лютого по 1 березня збирав та передавав представнику країни-агресора інформацію про переміщення військовослужбовців та військової техніки ЗСУ у Харківській області.

18:34
Місто-герой Херсон знову вийшло на мітинг проти окупантів.
Люди вийшли на мирну акцію протесту на центральну площу Херсона. Вони тримають плакати:
Ми українці, а не кацапські раби!"
"Слава воїнам України!"
"Нас не здолати! Україна переможе!"

18:27
Головне управління розвідки Міноборони опублікувало список військовослужбовців 78 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ (військова частина 11384) міста Будьонівськ, які беруть участь у скоєнні військових злочинів проти мирного населення України.
У списку – 1545 російських військовослужбовців із зазначенням ПІБ, посади, дати народження.

18:24
Над Скадовським районом Херсонської області збили два вертольоти окупантів. Один з пілотів вижив, його везуть до лікарні.

18:19
У Києві спіймали диверсанта. "Паляниця-тест" не пройшов. Видео оприлюднив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

18:10
Кіберполіція спільно з волонтерами розробила сайт для військових-загарбників, котрі не бажають воювати проти України.
Онлайн-ресурс defenseua.com допоможе військовим Росії та Білорусі знайти контакти урядових організацій та детальну інструкцію, як відмовитися від участі у кривавій війні проти України.
Натомість військовим країн-агресорів буде гарантовано дотримання Женевської конвенції щодо утримання військовополонених.

18:04
SUPPORT OUR MEDIA. The truth must prevail. Join our Patreon.

18:02
Байрактари в дії: прицільне знищення реактивної системи залпового вогню противника. Відео поширив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

17:44
Поліція Запорізької області: На Запоріжжі танк РФ розчавив автомобіль з цивільними громадянами. На узбіччі дороги між селами Оріхівського району російські воєнні злочинці танком переїхали «Таврію». Загинули двоє дорослих чоловіків, неповнолітній хлопчик згорів в палаючій автівці.

17:27
Всесвітня продовольча програма ООН попереджає можливість голоду в Україні. За її оцінками, через вторгнення Росії в Україну щонайменше три мільйони людей можуть голодувати, якщо їх не забезпечити додатковим харчуванням. Мартін Фрік, голова берлінського офісу ВПП, попередив, що у охоплених війною містах стає все важче доставляти людям їжу та питну воду (RBB/InfoRadio).

17:20
СБУ перехопила розмови окупантів: у Харкові їм дали команду стріляти в цивільних.

16:55
Вартість знищеної військової техніки РФ – $5,1 млрд (Forbes Україна).
Українська армія знищила російської військової техніки на $5 млрд. Оцінка Forbes.

16:52
У війні з Росією загинули близько 1300 українських військових, сказав президент Зеленський на прес-конференції для закордонних ЗМІ.

16:38
Президент Зеленський: Розмовляв із Шольцем та Макроном. Говорили про протидію агресору, злочини РФ проти громадянських та перспективи мирних переговорів.

16:31
Евакуація із Сум.

16:13
Ватикан готовий зробити «все можливе», щоб допомогти у досягненні припинення вогню та посередництві у припиненні війни в Україні. Святий Престол "доступний для будь-якого виду посередництва", заявив державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін в інтерв'ю Vatican News. Паролін повторив заклик Папи Франциска до негайного припинення вогню в Україні під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим цього тижня.

15:51
Зустріч президента України Володимира Зеленського з представниками іноземних ЗМІ.

15:43
Російські окупанти намагаються подати воду до окупованого Криму, але це складна система – "просто так вода туди не пішла і не піде", сказав начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

15:28
Результати обстрілів Маріуполя російсько-окупаційними військами.

15:27
72 ОМБр ім. Чорних Запорожців: "Вороги знов купу металобрухту по собі лишили десь на Київщині."

15:17
"Руській світ" намагається знищити Харків.

15:05
Російські окупанти через проблеми з логістикою не здатні забезпечити свої підрозділи, і тому дали їм вказівку "перейти на самозабезпечення" - тобто легалізували мародерство.

14:58
"Ми перемололи третину військ противника. Наразі він намагається нашкребати резерви з "миротворців" на Кавказі, з Криму, "ЛДНР" та Росії, де проводять часткову мобілізацію, і намагається сформувати угруповання в 10-15-20 тисяч людей, щоб через кілька тижнів знову кинути їх на фронт у спробі зламати ситуацію", – каже Арестович.

14:56
Внаслідок чергового удару Bayraktar TB2 армія РФ втратила РСЗО 9П140 "Ураган".

14:45
У полоні СБУ – бойовик російської приватної військової компанії «Вагнер».

14:27
Офіс Генерального прокурора:
11 березня збройні сили РФ завдали ракетного удару по населеним пунктам Броварського району. Загорілися складські приміщення з продовольчими запасами на площі 40 тис кв м, зруйновано цех з виготовлення продуктів харчування.
Броварська, Фастівська та Бориспільська окружні прокуратури розпочали кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

14:24
Евакуація: 20 автобусів з Бучі прибули до Білогородки. Людям надають першу допомогу та пропонують харчування.

14:19
Не досягнувши поставленої мети вторгнення в Україну, Росія продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об'єктах критичної інфраструктури, пише Генштаб ЗСУ у зведенні на 12:00.
У цілому нині противник продовжує наступальну операцію. Зазнавши втрат на Поліському, Сіверському, Южнобузькому напрямах, він зупинений на раніше досягнутих рубежах. Окупанти здійснюють перегрупування військ, відновлюють боєздатність та поповнюють запаси.

14:13
Відбулась зустріч Реджепа Таїпа Ердогана та Мустафи Джемілєва. Лідер кримськотатарського народу та президент Туреччини обговорили питання підтримки України, ситуацію в тимчасово окупованому Криму, у тому числі щодо загроз для кримськотатарського народу від агресора, питання захисту та допомоги громадянам України, які за час війни в Україні були вимушені виїхати до Туреччини (за попередніми даними, до країни виїхало десь 20 тисяч осіб).
Мустафа Джемілєв подякував президенту Ердогану за незмінну позицію підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, включно з Кримом.
Мустафа Джемилев и Реджеп Тайип Эрдоган

13:57
Капітан, заступник начштабу батальйону. В полоні.

13:54
Росіянка з Гостомеля про російських військових: "Я таких сволочів у житті не бачила. Я їх не просила мене захищати. Суки вони!"

13:50
США звинуватили Росію у порушенні принципів ядерної безпеки і зажадали від російських військ в Україні припинити обстріл атомних електростанцій, пише Голос Америки.

13:26
У Росії заявили, що конвої з іноземною зброєю для України стануть "законними цілями" для збройних сил РФ.

13:20
Президент Володимир Зеленський:
Зараз час, який вимагає від усіх нас бути ефективними і в рутинних справах. Виконувати свою роботу на сто відсотків, допомагати колегам, дбати про своїх близьких. І при цьому віддавати все, що необхідно для нашої оборони. Для наших захисників.
Це вітчизняна війна. Це народна війна. Це війна за нашу незалежність.

13:15
Жителям центральних та західних областей України, де немає бойових дій, треба повертатися до нормального – наскільки це можливо – життя та соціально-економічної діяльності, щоб у країни був міцний тил, вважає радник голови ОП Олексій Арестович.

13:12
Валентин Резніченко/ Дніпропетровська ОДА (ОВА): 12 березня наші ППО збили дві ворожі ракети над Дніпром.

13:09
Вранці російські окупанти вісьмома ракетами знищили аеродром у Василькові (Київська область), повідомила мер Василькова Наталія Баласинович.

13:06
Начальник Генштабу збройних сил Білорусі Віктор Гулевич запевняє, що армія Лукашенка нібито "ніяким чином" не готується і не збирається брати участь у бойових діях на території України.

13:02
Сергій Бабкін переспівав свій хіт "Я солдат" під реалії нової війни.

12:45
Віталій Кличко:
Друзі! Дорогі кияни!
Столиця, поруч з якою тривають бої, готується до оборони.
Ми продовжуємо укріплювати блокпости.
Створювати резерви продуктів, ліків та товарів першої необхідності.
Також, вже третій день столиця допомагає Київській області в евакуації мешканців Гостомеля, Бучі, Ворзеля, Ірпіня.
Ми виженемо ворога з кожного клаптика нашої землі! Ми не здамося!
Разом вистоїмо! Слава Україні!

12:35
Росія кинула в Україну навіть "альтернативників" – призовників, які проходять службу без зброї.

12:31
Сухопутні війська ЗС України:
Шановні українці! Через постійні перебої стільникового зв`язку та неможливістю вільного доступу до мережі інтернет, наполегливо рекомендуємо вам завантажити на ваші гаджети офлайн мапи, котрі не потребують доступу до геопозиції в режимі реального часу. Переконайтесь, що на вашому гаджеті достатньо вільного місця для завантаження додатку та мап. Завантажте їх наперед та переконайтесь в їх ефективній роботі ЗАВЧАСНО!

12:17
Колишня заступник генсека НАТО Роуз Геттемюллер сказала в ефірі ВВС, що розосередження російської колони техніки на північ від Києва можна вважати не підготовкою до атаки, а ознакою провалу запланованого наступу. "Сумніваюся, що у них є можливість перегрупуватися, їхня логістика в такому поганому стані, що у них просто може не бути запасів палива, необхідного для наступу на Київ", - сказала вона.

12:11
Михайло Подоляк: "Прем'єр-міністр Ізраїлю абсолютно точно не пропонує Україні погодитися на якісь вимоги РФ. Це неможливо з військово-політичних причин. Навпаки, Ізраїль пропонує Росії більш адекватно оцінювати події".
    #Ізраїль, Прем’єр-міністр @naftalibennett, як і решта країн – умовних посередників, абсолютно точно не пропонує Україні погодитися на якісь вимоги РФ. Це неможливо з військово-політичних причин. Навпаки, Ізраїль пропонує Росії більш адекватно оцінювати події.
    — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 12, 2022

11:56
Бійці полку "Азов", які стоять на обороні Маріуполя, показали фото фрагментів 300-мм ракет системи залпового вогню "Смерч", якими росіяни безперервно обстрілюють цивільне населення Маріуполя та всієї України. Ці ракети мають різні принципи дії, в тому числі і касетний принцип з тисячами уражаючих елементів, які призводять до величезної кількості жертв на великій відстані. Застосування цих боєприпасів в житлових кварталах призводить до колосальних руйнувань та численних жертв та є військовим злочином.

11:53
Харків. Окупанти продовжують обстрілювати житлові квартали. Загорілася квартира.

11:39
Генштаб попереджає окупантів про сніг та інші опади. На відео - знищення ворожого танку.

11:34
"Чого він руки підняв, здається?". Українські військові оглядають тіла ліквідованих окупантів. Попередньо - вихідці із Чечні.

11:21
Луганська область. Глава ОДА Сергій Гайдай показав, як виглядає "рускій мір", що прийшов до Сєвєродонецька. Жінка та двоє її дітей-близнюків постраждали внаслідок обстрілу. Лікарі працюють на межі людських сил. У саму лікарню сьогодні теж був "приліт":

11:14
"Будинки грабуємо, щоб пожерти, чай куримо, всі магазини пограбували". Ще одне аудіоперехоплення. П'яний російський окупант скаржиться колишній дружині, що вони виявилися не "миротворцями", а ЗСУ їх убивають. Розповів і про вбивство росіянами мирних жителів і про те, як офіцери РФ вішаються або стріляють собі в ноги, щоб їх відправили назад до Росії. Але в Росії їх "зашивають" та відправляють назад в Україну.

10:54
"В кінці колони їде ешелон, який вбиває людей, що намагаються дезертирувати". Ще один російський полонений розповів про "подвиги" російської армії у війні проти України.

10:49
Сьогодні у селі Гоголів Броварського району в результаті ракетного удару сталася пожежа в будівлі цеху з виготовлення рибної продукції ТОВ "Шельф". Зруйновано будівлю для охорони.

10:45
Оперативне командування "Північ" повідомляє, що ввечері 11 березня ракетними ударами у Чернігові були зруйновані житловий будинок та центральний готель "Україна".

10:35
Арестович розповів про втрати супротивника. Окупанти завели на територію України близько 90% своїх батальйонно-тактичних груп. З них майже 15 повністю знищено, 18-20 – вже небоєздатні. Наразі росіяни накопичують резерви, відкликаючи своїх "миротворців" з Абхазії та Нагірного Карабаху. Може з'явитися близько 20 БТГр. Також є плани залучити до війни проти України сирійців. Ці резерви, на думку Арестовича, будуть перекинуті до зони ООС, на підступи до Києва і, можливо, до Харкова. Але й резерви, запевняє він, будуть розгромлені. Арестович прогнозує, що спроби росіян наступати триватимуть ще до 3,5 тижнів, після чого "вони будуть, як зайчики, бо нікому буде воювати".

10:19
Артилерія 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади накрила вогнем бронетехніку окупантів. Є прямі влучення в танк і дві БМП. Якийсь час підбита й огорнута димом техніка ще рухається, потім зупиняється, а екіпаж рятується втечею. Інші броньовані машини й танки розбігаються від вогню артилерії ЗСУ:

10:01
Понад 12 000 ліквідованих російських військових, сотні танків та артсистем, 58 літаків та 83 гелікоптера. Втрати окупантів станом на 17-й день війни:

09:57
Танки Т72Б3 зі складу 102-го мотострілецького полку ЗС РФ, захоплені окремим полком Нацгвардії у Маріуполі:

09:45
"Свободу меру!" У тимчасово окупованому Мелітополі українці вийшли на мітинг із вимогою звільнити мера міста Івана Федорова, якого раніше російські військові викрали, надягнувши пакет на голову, та відвезли у невідомому напрямку.

09:42
4:0 на користь сумської тероборони. Вчора на Сумщині бійці тероборони зупинили три ворожих танки та одну САУ.

09:37
ЗСУ атакували колону окупантів на підступах до Києва:

09:28
Британська розвідка повідомляє, що бої на північний захід від Києва продовжуються за участю основної частини сухопутних військ Росії, зараз вони приблизно в 25 кілометрах від центру міста. Окупанти продовжують спробу оточити місто.

09:16
Повітряне командування "Схід" повідомляє, що підрозділом Дніпровської зенітної ракетної бригади було знищено ворожу крилату ракету над Дніпром. Мер Борис Філатов також повідомляв, що в місті відпрацювала ППО.

09:08
Внаслідок обстрілів окупантів у Києві загорілися адміністративна будівля та гаражі.

09:02
Науковий співробітник Інституту історії України НАН України Сергій Шумило про знищення готелю в Чернігові: "Москальська орда знищує те, що виникло задовго до її появи і що, власне, і було історичною Руссю, на відміну від московських болот та хащів, які були дикою околицею колись величного Чернігівського князівства".

08:34
17-й день війни. Ситуація в регіонах станом на ранок 12 березня.
Київщина. Напружена ситуація в Бучанському та Броварському районах. В Ірпіні та поблизу Гостомеля йдуть бої. Немішаєво, Бородянка - пересування техніки. Броварський район - обстріли населених пунктів. У Вишгородському районі - обстріли. У Фастівському районі було влучання в нафтобазу в селі Крячки. Також у Василькові після авіаудару горить нафтобаза.
Чернігівщина. Ввечері та вночі були обстріли Чернігова "смерчами", були авіанальоти. Обстріли хаотичні - в центр міста, в спальні райони. У всьому місті немає води, частково немає світла. Оборонні бої йдуть на підступах до Чернігова, на півдні, у київському напрямі.
Сумщина. Близько 05.00 був авіаналіт на Суми, кілька потраплянь. Інформація про пошкодження та жертви уточнюється.
Кіровоградщина. Щойно було кілька вибухів. За попередньою інформацією, бомбили аеропорт у Кропивницькому і Канатовому.
Харківщина. По області тривають бої на деяких напрямках, вчора ЗСУ знищили колону російської техніки в Чугуївському районі.
Луганщина. Обстріли Сєвєродонецька та Рубіжного зі вчорашнього дня й дотепер. Дуже багато пожеж внаслідок обстрілів. Майже 100 000 абонентів по області без електрики.
Донеччина. На усій лінії зіткнення: вогонь різного рівня інтенсивності. Волноваха - під контролем російських військ. Маріуполь в облозі.
Миколаївщина. Окупанти обстрілювали Миколаїв всю ніч "градами" та "смерчами". Зранку також лунали вибухи. Обстріл мав хаотичний характер. Постраждали спальні райони, приватний сектор.
Херсонщина. В районі аеропорту було чутно вибухи.
Дніпропетровщина. Було чутно вибухи, спрацювала ППО.
Решта областей - спокійно або відносно спокійно, були повітряні тривоги майже у всіх регіонах.

08:30
"Коли приїхали до Горлівки, багатьом не давали боєкомплекти. Каска була, бронежилети не давали. Аптечки дали вже за 3-4 дні, як приїхали". Полонений "мобілізований" мешканець ОРДЛО розповів, як росіяни кинули їх на передову на Донбасі в якості гарматного м'яса. Багато хто з них, за його словами, раніше навіть не тримав у руках автомат.

08:13
Харкіщина. Вчора продовжувались пошукові роботи тіл людей, що загинули внаслідок ворожого бомбардування ще в ніч з 9 на 10 березня. Тоді авіабомба влучила в двоповерховий житловий будинок у селище Слабожанському. З-під завалів дістали тіла п'ятьох людей. Це жінка віком 45-47 років, жінка 35-37 років, чоловік до 40 років та діти - два роки та 12-14 років.

08:04
11 березня близько опівночі російські війська під час бомбардування міста потрапили до готелю "Україна" у центрі Чернігова. Готель був відкритий у 1961 році.

07:49
Українців закликають не викладати фото, відео та повідомлення про вибухи, пожежі у реальному часі в соцмережі.

07:40
Вибухи у Дніпрі. Мер Борис Філатов підтвердив, що у місті спрацювала система ППО. Просить не публікувати фото та відео. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає.

07:34
Що ми знали про війну три роки тому. Арестович нагадав про своє інтерв'ю, записане у березні 2019-го. Тоді він прогнозував, що повномасштабний наступ Росії відбудеться у найближчі кілька років. Розклав по поличках, як діятиме російська армія, роблячи ставку на авіанальоти та бомбардування мирного населення. При цьому Україну активно підтримуватиме і озброюватиме Захід, а Росію - розвалюватиме санкціями. Спойлер: Україна переможе.

07:22
ДСНС повідомляє, що на Київщині у селі Квітневе Броварського району внаслідок обстрілу виникла пожежа на складі зберігання замороженої продукції. Попередньо жертв та постраждалих немає.

07:09
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав, як оператори Bayraktar TB2 майстерно "відпрацювали" систему РЕБ противника в Київській області.

07:02
Ситуація у Маріуполі, 12-й день облоги. В ефірі загальнонаціонального марафону кореспондент з місця подій повідомив, що окупанти зазнали серйозних втрат, на підступах до міста ЗСУ дали гідну відсіч противнику. Проте ситуація залишається критичною, оскільки окупанти не дають завозити до Маріуполя воду, їжу та медикаменти.
Тривають постійні обстріли і центру міста, і околиць - не залишилося жодного району, куди не потрапили снаряди та бомби окупантів. Люди майже цілодобово ховаються в підвалах, виходять на вулицю тільки для приготування їжі, роблять це на багаттях. Кількість загиблих цивільних на сьогоднішній день - майже 1700. Їх ховають у братських могилах, інколи ж і для цього немає можливості, і тіла лежать просто на вулиці.

06:51
17-й день війни. Генштаб ЗСУ повідомляє, що росіяни в Поліському, Сіверському, Південнобузькому операційних районах мають великі втрати у живій силі та техніці. Противник зупинений та намагається закріпитись на раніше захоплених рубежах.
На Донецькому напрямку під час спроб просунутися вперед окупанти отримали гідну відсіч від ЗСУ та були зупинені на окремих напрямах, на решті - ворог суттєво зменшив темпи просування.
Від початку бойових дій 31 батальйонно-тактична група противника втратила боєздатність. Зросає кількість випадків дезертирства серед окупантів, все більше російських військових здаються в полон.

06:50
Начальник ГУР Кирило Буданов: "Нам відомо про майже всі їхні плани. Як тільки у великих, як то кажуть, кабінетах зароджуються ідеї, ми майже відразу про них знаємо... Зараз залишилося дві людини, які абсолютно прямо виступають за продовження війни. Це Путін. і Шойгу. Усі інші намагаються це зупинити".

06:36
Український тревел-блогер Антон Птушкін, у якого 5,55 млн передплатників у YouTube, більшість з яких – росіяни, звернувся до громадян РФ. Розповів про нічим необґрунтовані міфи роспропагандистів про "нацизм" та "утиски" російськомовних в Україні.
"Росію в цьому конфлікті підтримало лише чотири країни. І, давайте будемо чесними, для Еритреї це була на підтримка, а піар-акція, щоб увесь світ нарешті запам'ятав її назву".

06:33
У ніч проти 12 березня окупанти обстрілювали онколікарню у Миколаєві.

06:17
Укрпошта оголосила переможця народного голосування за ескіз для поштової марки "Русский военный корабль, иди на#уй!". Ескіз художника Бориса Гроха:

06:14
Глава Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що російські окупанти планують два види ядерного шантажу. Перший вид – режим Кремля може здійснити масштабне запалювання радіоактивних лісів, коли поширенню радіації сприятиме вітер. Другий – застосування артилерії з ядерного сховища, в якому загарбники хочуть звинуватити "нацистські" та "неонацистські" формування.

05:43
Електромережу ЧАЕС уже ремонтують, повідомляє CNN.
За інформацією CNN, лінії електропередач були повністю перерізані на початку цього тижня, а остання була "знищена в результаті обстрілу окупантів" у середу, 9 березня.

05:34
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент Польщі Анджей Дуда обговорили можливий переїзд частини українських біженців із Польщі у Канаду.
За інформацією CBC, розглядають варіанти надання рейсів для транспортування українських жінок і дітей, які вимушено через війну залишили свої будинки.

05:28
Авіакомпанія QAZAQ AIR 12 березня повідомила про зупинення всіх польотів з/в Росію та над її територією. Цей крок авіаперевізник пояснює припиненням страхового покриття комерційних польотів.
"У зв'язку з цим авіакомпанія не в змозі виконувати авіаперельоти в Росію до вирішення питання про страхове покриття над територією Росії. У зв'язку з цим сьогоднішній рейс в Новосибірськ скасовано", - інформує QAZAQ AIR.
Раніше інша казахстанська авіакомпанія Air Astana та її дочірня структура FlyArystan призупинили виконання рейсів у більшість російських міст.

05:20
Компанія Colgate-Palmolive призупиняє ввезення та продаж своїх товарів в Росії. Але це не стосується товарів першої необхідності для здоров'я і гігієни.

05:15
У Миколаєві тривають запеклі бої, повідомляє ДСНС.

05:12
Міжнародна морська організація ООН планує розробити морські коридори для безпечного виведення суден з Чорного та Азовського моря.
Організація також засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну та вимагає, щоб Росія негайно припинила застосування сили проти України та утримувалася від будь-якої подальшої незаконної загрози силою або її застосування проти будь-якої держави-члена.

04:54
Учора, 11 березня, Кабмін затвердив план дій, який дозволить уникнути дефіциту та зростання цін на пальне на АЗС. Про це заявила міністр економіки Юлія Свириденко.
"Ми затвердили зміни у формулі, за якою рахуємо максимальну дозволену ціну пального на заправках – збільшили ціну логістики та доплату до котирувань у Північно-Західній Європі (NWE)", – сказано у повідомленні.
За її словами, це рішення "дозволить мережам АЗС включати у розрахунки додаткові витрати, що виникли після переорієнтації поставок з Білорусі та Росії на західний кордон України (Польщу, Румунію, Угорщину)".
Також до Ради було подано законопроекту, який дозволить скасувати акциз на пальне і знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це істотно зменшує розмір податків, які раніше становили більше половини ціни.

04:45
У Чернігові окупанти розбомбили готель "Україна", який був однією з візитівок міста, пише науковий співробітник Інституту історії України НАН Сергій Шумило.
Він зазначив, що відбувається цілеспрямоване і планомірне нищення стародавнього міста, історія якого нараховує понад 1300 років.
"Москальська Орда знищує те, що виникло задовго до її появи і що, власне, і було історичною Руссю, на відміну від московських боліт та хащів, які були дикою околицею колись величного Чернігівського князівства", - зазначив Шумило.

04:22
Євросоюз у майбутньому має намір відмовитись від залежності від російських енергоносіїв – зробити це хочуть до 2027 року. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.
За словами Ляйєн, криза змусила європейські країни взяти на себе відповідальність, при цьому надійно забезпечуючи громадян безпечним і доступним постачанням енергії.

04:17
Українська сторона погодила з окупантами "зелені коридори" для цивільних на 12 березня в Сумській області, написав голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.
    Тростянець - Полтава: Тростянець, Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава. Евакуація частково відбуватиметься на автобусах, а також на особистому транспорті.
    Суми - Полтава: Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава. Із Сум виїжджатимуть колони людей на особистому транспорті, а з міста Лохвиця на Полтавщину відправлять автобуси для людей, які не мають особистого транспорту.
    Лебедин - Полтава: Лебедин, Штепівка, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава. Евакуація частково відбуватиметься на автобусах, а також на особистому транспорті.
    Конотоп - Полтава: Конотоп, Шевченкове, Хмелів, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава. Евакуація частково відбуватиметься на автобусах, а також на особистому транспорті.
    Велика Писарівка - Полтава: Велика Писарівка, Охтирка, Хухра, Котельва, Полтава. Евакуація частково відбуватиметься на автобусах, а також на особистому транспорті.
    Краснопілля - Полтава: Краснопілля, Верхня Сироватка, Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава. Евакуація частково відбуватиметься на автобусах, а також на особистому транспорті.
З іншими деталями евакуації можна ознайомитися тут.

04:11
Внаслідок обстрілу аеродрому Луцька 11 березня загинуло четверо військовослужбовців і шестеро зазнали поранень. Про це повідомив мер міста Ігор Поліщук.

03:49
Окупанти намагаються отримати повний контроль над Запорізькою АЕС. Про це повідомляє BBC, цитуючи голову "Енергоатому" Петра Котіна.
За його словами, російські військові заявили персоналу електростанції, що тепер вона належить російській державній компанії "Росатом".
Котін також додав, що 10 чиновників російської організації, включаючи двох старших інженерів, намагалися проникнути на ЗАЕС та взяти її під контроль. Проте їм це не вдалося.

03:32
За 11 березня українська авіація збила російський Су-24, а також вразила безпілотник "Форпост" та чотири гелікоптери окупантів, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

03:06
З початку російського вторгнення з України вже виїхали 2,5 млн людей, цитує CNN верховного комісара ООН з питань біженців Філіппо Гранді.
Найбільша кількість перебралася у Польщу - 1,5 млн. людей,  225 тисяч - в Угорщину, 176 тисяч - у Словаччину, 105 тисяч - у Молдові.

02:49
Дмитро Кулеба: "Якщо уявити, що російська економіка - це танк, то завдяки усім застосованим санкціям вона зараз на тій стадії, коли солярка добігає кінця. І фінал буде такий самий, як у танкістів, які зараз ще вірять, що вони ж в танку. Ми щодня наближаємо цей фінал. Сьогодні оголошенням нових санкцій по російській економіці було завдано чергового удару з боку США та інших країн Сімки і Євросоюзу. У нас ще є декілька потужних креативних ідей щодо нових санкцій - економічних та особистих. І ми не зупинимося поки тих, хто в танку, не почнуть відловлювати по всьому світу за їхню участь у злочині агресії та воєнних злочинах".

02:41
Мінфін США опублікував новий пакет санкцій проти Росії через напад України. Під санкції потрапили десять членів правління ВТБ банку. Обмеження були запроваджені ще проти голови Держдуми Росії В'ячеслава Володіна та 11 членів Держдуми.
Окрім того, під санкції потрапив російський бізнесмен Віктор Вексельберг. США заарештували його літак Airbus та яхту. Їхня вартість становить близько 180 млн. доларів.
Також США ввели санкції протидружини  спікера Путіна Дмитра Пєскова - Тетяни Навки та його дітей – Миколи та Єлизавети Пєскових.

02:15
Територіальна оборона Сумщини голіруч зупинила російські танки, повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

02:05
Як минув 16-й день - звіт Генштабу ЗСУ.
    Російські війська здійснили бомбардування прикордонних населених пунктів Копани, Бухличи та Верхній Теребежів на території Білорусі. В результаті бомбових ударів на білоруській території ніхто не постраждав.
    На Поліському напрямку: противник продовжує утримувати рубіж в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів.
    На Сіверському напрямку: ворог намагається проводити наступальну операцію у смузі на напрямках Зазимья та Вишеньки. З метою блокування Чернігова із південно-західного напрямку, намагається зайняти Михайло-Коцюбинське та Шестовиця.
    На Слобожанському напрямку: російські війська зосередили сили в районах Сєверодонецьк, Сватове, Купянськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедин, але активних наступальних дій не проводить. Здійснює переміщення резервів до Сум.
    На Донецькому та Таврійському напрямках: намагаються захопити Маріуполь та Сєвєродонецьк.
    Росією були застосовані крилаті ракети повітряного базування по об’єктах на території України у містах Луцьк, Дніпро, Івано-Франківськ.

01:56
1546 жертв серед цивільного населення за період з 24 лютого по 10 березня. Таку інформацію надає Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Зараз відомо про 564 убитих, з них 41 дитина, та ще 982 поранених, з них 52 дитини. Але в ООН зазначають, що фактичні втрати набагато вищі.

01:50
Білорусь зараз відкрито не порушує територіальну цілісність України, але це не означає, що цього не може статися у майбутньому, повідомляє представник Пентагону Джон Кірбі. За його словами, 11 березня були докази того, що війська Білорусі, які підтримують агресію Росії, вторглися на територію України. Проте зараз немає жодного підтвердження, що "війська чи сили Білорусі перемістилися всередину України".
Також у Пентагоні заявили, що тримають ситуацію під контролем – "відслідковують неминуче втручання білоруських сил".

01:27
За 11 березня в Донецькій області росіяни вбили ще двох цивільних людей - у Петрівському під Вугледаром, повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко. За його словами, поранили ще чотирьох мешканців області, Загальну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити поки що неможливо.

01:22
Британський рок-гурт Pink Floyd видалить свої пісні, починаючи з 1987 року, з усіх цифрових платформ Росії та Білорусі. Також із платформ зникнуть записи одного з лідерів гурту Девіда Гілмора.

01:00
Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців:
"Міцний народе сталевої країни!" Саме так військові відповідають командуванню у Кремлі на питання, що заважало їм захопити Україну за чотири доби. Міцний народ сталевої країни. Ця інформація не перевірена, але цей факт – безперечний. І якщо заблукалі окупанти виправдовують свої невдачі чимось іншим, це значить, що за 16 днів війни вони так нічого й не зрозуміли. Що ж, ми не засмучуємося. Ми готові пояснювати. Просвітлювати окупантів до повного розуміння ними, хто вони є й куди саме повинні тримати шлях. З України.
Сьогодні в Мелітополі окупанти захопили мера міста Івана Федорова. Мера, який мужньо захищає Україну та людей у своїй громаді. Очевидно, що це ознака слабкості загарбників. Вони не зустріли жодної підтримки на нашій землі. Хоча вони на неї дуже розраховували. Бо роками брехали самі собі, що нібито в Україні чекають на Росію. Вони не знайшли колаборантів, які здали б окупантам міста і владу.Тому вони перейшли до нової стадії терору, коли намагаються фізично ліквідувати представників законної місцевої української влади.
Для будь-якої демократичної держави у світі зрозуміло: законно обраний мер міста – це справжній представник народу. Зазвичай це не про ідеологію, не про політику, це про життя людей конкретної громади. Можливо, в Росії від цього вже відвикли за роки автократичної влади. Можливо, там вважають, що мер – це просто начальник, якого легко прибрати, і це нічого не означає. Але у нас тут – Україна. У нас тут – Європа. У нас тут – демократичний світ. Тому захоплення мера Мелітополя – це злочин не тільки проти конкретної людини. Не тільки проти конкретної громади. І не тільки проти України. Це злочин проти демократії як такої.
Я запевняю: про це дізнаються 100% людей в усіх демократичних країнах. Дії російських загарбників будуть прирівняні до дій терористів ІДІЛ. Уся країна бачила, що Мелітополь не підкорився окупантам. Як не підкорились Херсон, Бердянськ та інші міста, куди російським військам вдалося поки що зайти. Тимчасово вдалося зайти. І це не змінити тиском на мерів чи викраденням мерів. Це можна тільки ще погіршити. Для окупантів. Україна вимагає негайно звільнити мера Мелітополя й гарантувати повну безпеку усім головам громад усієї нашої держави. Якщо ви перетворюєтеся на аналог терористів ІДІЛ, то який сенс тоді з вами про щось взагалі розмовляти? Ми поставимо це питання зокрема й міжнародним посередникам, які спілкуються з Москвою.
Сьогодні ж російські війська зірвали роботу більшості гуманітарних коридорів. Але попри все вдалося врятувати 7144 людини. З Енергодара, Бучі, Гостомеля та Козаровичів. І це 7144 причини, щоб і завтра, і післязавтра намагатися організувати порятунок для українців з оточених міст. Ми будемо це робити. Ми будемо робити все, щоб завезти в українські міста гуманітарний вантаж. Змушений говорити це з болем: Маріуполь так і залишається заблокованим ворогом. Російські війська не пропустили в місто нашу допомогу та продовжують катувати наших людей, наших маріупольців. Завтра все одно ми спробуємо ще раз. Ще раз направити їжу, воду та медикаменти для нашого міста.
Я впевнений, що Збройні Сили України дадуть відповідь за кожну хвилину страждань наших людей. І це не пафос, не погроза. Це – констатація реальності. Кількість убитих російських військових на території України вже перевищує 12 тисяч осіб. 12 тисяч! Кількість поранених окупантів – у рази більша. Ми не звали сюди жодного з них. І повторюємо кожному з окупантів: ви ще можете врятуватися. Будь-якої миті. Просто складіть зброю та йдіть із нашої землі до себе додому.
Кількість полонених окупантів сягнула вже такого рівня, що це питання не можна залишати тим структурам, які були в нас до війни. Тому сьогодні Кабінет Міністрів України утворив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Тисячі солдатів ворога, які були захоплені чи здалися, отримують від нашої держави таке ставлення, якого вимагають міжнародні конвенції. Але їх так багато, що потрібна спеціальна структура, яка займатиметься усіма пов?язаними питаннями.
Хочу ещё раз сказать для всіх российских матерей. Особенно для матерей срочников. Не отдавайте своих детей на войну на чужой земле. Не верьте обещаниям, что их отправят просто куда-то на учения или просто куда-то в небоевые условия. Проверяйте, где ваш сын. И если у вас появляется хоть малейшее подозрение, что вашего сына могут отправить воевать против Украины, действуйте немедленно. Не отдавайте своего сына на смерть или в плен. Украина никогда не хотела этой чудовищной войны. И не хочет. Но будет защищаться столько, сколько придётся.
На щастя, ми не одні в цій битві. Українці мають щирих друзів. Добрих партнерів. Виступаючи в польському парламенті сьогодні, я приділив багато уваги тому, як важливо не залишатися наодинці в сучасному світі. Як важливо захищати спільні цінності. Та як наслідок – відчувати, що кордони між націями стираються. Щоб люди були ближчими. Так, як у нас із польськими братами й сестрами. Так, як у нас із усіма нашими щирими партнерами. Бо хто має друзів, той може все.
Провів переговори з Президентом США Байденом. Обговорили, як іще ми можемо тиснути на Росію заради припинення цієї війни та встановлення миру. Росія буде позбавлена можливості нормально торгувати з країнами "Великої сімки". Що менше доларів заробить російський бізнес і що менше податків отримає російська держава, то менше можливостей буде у російських військових, щоб убивати наших людей. З російського ринку вже йдуть провідні міжнародні компанії. Влада Росії поставила свою країну за межі глобального світу, почавши війну проти нас. Почавши це вторгнення. Це самозакриття. Самоприниження. Та саморуйнацію. У московських обмінниках курс долара вже сягав навіть і 200 рублів. Але ж це тільки початок. Початок дії міжнародних санкцій.
Черговий крок – заборона США взагалі заводити долари в Росію. А отже, буде дефіцит валюти. А отже, курс скакатиме ще більше. А отже, зростатимуть ціни. А отже, кожен громадянин Росії відчує, що відсутність миру – це загроза йому особисто.
Ни одна страна мира не желала зла обычным гражданам России. Не пыталась нанести какой-либо ущерб, пока ваше правительство не пошло войной против соседей, мирных людей. Войной на уничтожение. Никто не хотел возвращать обычную российскую жизнь обратно в 90-е. Ведь так вы называете ту эпоху – «лихие 90-е»? Время потрясений и бедности. Время очень ограниченных возможностей для простых людей и очень большого неравенства. Возможно, сейчас из-за усилий пропагандистов большинство россиян ещё не понимает, что их ждёт. Но российская власть уже понимает это очень хорошо. Очень хорошо. И понимает очень детально. И очень боится. Именно поэтому они пытаются закрыть все свободные источники информации. Да в принципе все источники информации. Даже Instagram и Facebook. Но современный мир научился бороться и с такой цензурой.
Мой совет думающим россиянам: ищите способы получать достоверную информацию. И берегите свои смартфоны и компьютеры от силовиков на улицах. Они готовятся проверять, что у людей в телефонах. Что у людей в ноутбуках. Я специально вас предупреждаю: учитесь противостоять репрессиям, которые ваша власть планирует усилить. Потому что думающие люди должны быть в каждой стране. И в России тоже. И в России они есть.
І ще одна річ. Зараз приємні новини та перемоги України для всіх нас – і вони на вагу золота. Або срібла й бронзи. І все це для України успішно виборюють наші паралімпійці в Пекіні. Сьогодні кожен здобуває Україні славу на своєму місці. Показує світу, хто такі українці і яку ми маємо силу. Зі зброєю в руках на полі битви чи зі спортивною рушницею на біатлонній трасі. На зимовій Паралімпіаді наші хлопці та наші дівчата завоювали вже 25 медалей! І посідають друге місце у загальному заліку, поступаючись тільки господарям змагань – Китаю.
Паралімпіада завершиться за дві доби. Я дуже хотів би сказати те саме й про війну – що вона завершиться за дві доби. Це, на жаль, поки нереалістично. Але це точно буде. І перемога для України, і мир для України – досяжні. І вони для нас будуть дорожчими за будь що – за золото, срібло й бронзу всього світу. Ну а поки що... Стоїмо! Тримаємось! Переможемо!

00:45
Президент України Володимир Зеленський пояснив, що заважало російській армії захопити Україну за чотири доби.

00:42
Росія шукає найманців через ПВК "Вагнер". Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.
"З того, що ми зараз читаємо - "вагнерівці" починають набір "сирійців". Якщо раніше туди брали людей, які є громадянами Росії, з відсутністю судимості, мають якийсь воєнний досвід, то зараз вони набирають абсолютно всіх. Їм не вистачає людей, їм не вистачає гарматного м'яса для цієї війни", - каже Денисенко.
Він також зазначив, що не треба перебільшувати міфологічні історії про чеченців чи "вагнерівців". За словами радника МВС, чеченська гвардія справді заходила на певні позиції, зокрема під Київ. Однак їх досить серйозно розбили.

00:03
Зараз тимчасово окуповано 70 відсотків території Луганської області. На цих територіях вже поширюється російська пропаганда і фейки, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.
"Обстріли йдуть всюди – Гірська громада, Попасна, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне і Кремінна. Зараз так проходить лінія оборони. Росіяни обстрілюють всю інфраструктуру, школи, лікарні, садочки, б’ють по водогонах і газопроводах, електромережах", – написав він.
На підконтрольній території працює мобільний зв'язок, але з великими перебоями.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live