Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

1.03.2022

23:52

Росіяни обстріляли нафтобазу у Білій Церкві.

23:47

Командування Повітряних Сил ЗСУ:

"За поточну добу, 1 березня, силами протиповітряної оборони, а саме – зенітним ракетним підрозділом, знищено один вертоліт та один літак окупантів.

Екіпажі штурмовиків Су-25 та бомбардувальники Су-24м Повітряних Сил ЗС України спільно нанесли чотири авіаудари по колонах танків, броньованої техніці противника та інших цілях."

23:43

Знову обстріляли Харків : за попередньою інформацією, потрапили до головного навчального корпусу інституту танкових військ.

23:35

Після удару ракетою по базі 95 бригади у Житомирі виникли пожежі у житлових будинках.

23:30

Туреччина не планує вводити санкції проти Росії, щоб зберегти собі роль посередника для переговорів, заявив міністр закордонних справ Чавушоглу.

23:13

Запорізька обласна військова адміністрація інформує, що від обстрілів окупантів було зруйновано залізничний міст у Василівці.

22:49

16 ракет учора випустив у Харкові стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Росії Ту-22м3. Про це повідомляє Командування повітряних сил ЗСУ.

Літак РФ бив у мирни райони Харкова ракетами класу "повітря-земля", не перетинаючи кордону. Він зробив чотири заходи за курсом Бесєдіно (Курська область)-Білгород.

22:45

Антивоєнний комітет, створений російськими політемігрантами, випустив звернення до російських військових із закликом припинити війну проти України та не допустити світової чи ядерної війни.

"Можливо, в Росії ще не всі зрозуміли, що відбувається. Але ви, - ті, хто воює в Україні, - бачите це на власні очі. Ви бачите, що напали на чужу країну. Ви бачите, що вас змушують вбивати і росіян, і українців на славу людини, яка сидить у бункері», – йдеться у зверненні.

22:20

Міжнародна автомобільна федерація заявила, що в Росії та Білорусі не проводитимуться жодні міжнародні автомобільні змагання. Прапори цих країн також не будуть допущені до змагань інших країн. Рішення ухвалено у зв'язку з агресією Росії проти України.

22:13

КМДА – офіційний канал

У Києві все гаразд із питною водою. Інформація про брак хлору для знезараження питної води – фейк

«Київводоканал» має достатні запаси реагентів, щоб здійснювати знезараження води відповідно до санітарних вимог. Також нагадуємо, що вже 40% води у Києві знезаражується без участі хлору, більш сучасними реагентами.

Зберігайте спокій та користуйтеся офіційними джерелами інформації.

22:11

У Кіровоградській області знищили колону ворожої техніки, яка рухалася з боку Миколаєва у напрямку Баштанки, повідомила голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна.

21:50

"Бородянка, Київська область".

21:45

Спецефір Current Time про вторгнення Росії та Білорусі в Україну.

21:19

В'ячеслав Чаус/ Чернігівська ОДА (ОВА):

Чернігівщина б’ється з ворогом. Місця боїв Чернігів, Ніжин, громади по всій області. Бійцям на Чернігівщину надходить зброя, в тому числі сучасні протитанкові комплекси.

Сьогодні ми з командою робили таке:

координація прибуття у Чернігів вантажівок із продовольством, можливо вже завтра прибудуть перші фури для продуктових мереж, працюють місцеві хлібзаводи;
у Чернігів направляється гуманітарний вантаж із Чернівців, організовуємо прибуття;
сприяння ТРО та ЗСУ із пальним, підвозом їжі та найнеобхіднішого, укріплення блокпостів;
координація роботи 2 точок збору допомоги для цивільних та військових;
працювали з КМУ та Офісом президента по потребі у ліках, продовольстві, товарах першої необхідності, формуємо маршрут - звідки, чим і куди першочергово;
є перелік підприємств області, які будуть працювати цілодобово для забезпечення товарами першої необідності та продуктами;
по ліках: зібрали по лікарнях критично необхідний мінімум, очікуємо вантаж протягом 1-2 діб

Все більше людей долучається до допомоги ЗСУ, ТРО та тим, хто не може про себе подбати.

І останнє. Сьогодні 1 березня, День пам’яті жертв Корюківської трагедії. Під час Другої світової війни, 79 років тому, нацисти спалили 7-тисячне містечко із усіма жителями. Сьогодні цей жахливий злочин уже в масштабах всієї Чернігівщини повторюють російські окупанти.

21:13

Пленный российский солдат - маме: "Нас відправили на смерть. Вони навіть 200-х не забирають! Вони поранених самі вбивають! Тиждень минув, а нікому навіть похоронка не прийшла..."

20:54

У Росії за поданням прокуратури відключили від ефіру радіостанцію Ехо Москви, що належить Газрпому, і заблокували її сайт. У тому ж поданні прокуратура вимагала заблокувати телеканал Дождь.

20:40

У місцевих телеграм-каналах Херсона поширюються контакти так званого "штабу" з повідомленням про збір інформації про розташування та переміщення військових, техніки ЗСУ. Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє, що це ворожа провокація.

20:37

Компанія Nord Stream 2 AG, оператор проекту Північний потік - 2, розглядає можливість подання заяви про банкрутство, працює з фінансовим консультантом щодо погашення деяких своїх зобов'язань і може офіційно розпочати справу про банкрутство у швейцарському суді вже цього тижня.

20:32

Окупанти на Донбасі женуть у бій мобілізованих викладачів шкіл та технікумів. Вони здаються у полон.

20:05

Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 18.00 01 березня 2022 року щодо російського вторгнення

Шостий день триває російсько-українська війна. Українська нація чинить потужний спротив. Ворогу не вдалося стрімко досягти поставлених цілей. Російські окупанти продемонстрували усьому світу свою підступність: нанесення ракетних ударів, ведення вогню реактивними системами залпового вогню та авіаудари свідчать, що вони неспроможні воювати з готовим до тотального супротиву Українським Народом. “Сміливість” окупантів проявляється тільки у залякуванні мирного населення та мародерстві.

В той же час Українські Захисники на Сіверщині продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах, із завданням – не допустити просування противника в напрямках населених пунктів Кіпті та Ніжин.

Частина сил продовжує ведення оборони Чернігова, здійснює вогневе ураження противника всіма наявними засобами та не допускає вклинення противника в межі міста.

На Слобожанщині підрозділи ЗС України продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах, завдають противнику втрат в живій силі та техніці, захоплюють полонених.

На Приморському напрямку наші захисники продовжують ведення оборонної операції у визначеній смузі відповідальності.

Угруповання оборони міста Київ продовжує вести бої та утримувати визначені райони оборони, частиною сил готується до виконання раптово виникаючих завдань.

Штурмові підрозділи та підрозділи артилерії зайняли оборону на околицях столиці та удосконалюють фортифікаційне обладнання позицій.

Підрозділи територіальної оборони посилюють особовий склад Збройних Сил України та виконують завдання з охорони та оборони важливих об’єктів інфраструктури столиці.

Слава Україні!

19:53

ІТ-фахівці з усього світу оголосили війну Росії. Liga.Tech зібрала варіанти, як допомогти Україні в кіберпросторі.

19:48

Перший підрозділ з іноземних добровольців створено! Білоруси організували роту при теробороні "Азов". "Жыве Беларусь!"

19:38

"Нам сказали, що Зеленський вже підписав наказ про капітуляцію. Потрібно було лише доїхати до Києва та зайняти оборону".

І в результаті: "Мені шкода, що така політика нашого президента. Я її не підтримую".

19:34

Наслідки обстрілу телевежі у Бабиному Яру.

19:29

Ще один російський полонений зателефонував мамі. Судячи з сопля на весь іконостас, терміновик.

19:22

Російська техніка, та ще й із документами. Під Черніговом, у районі "Епіцентру".

19:17

Як зазначають у МВС, загарбники у зоні відчуження отримують значне зовнішнє та внутрішнє опромінення, яке, без сумніву, матиме стохастичне прояв у формі онкозахворювань. Особливо враховуючи, що вони явно не мають навичок щодо забезпечення особистої безпеки при роботі на радіоактивно забрудненій території.

19:13

Президент Зеленський мав розмову з президентом Байденом: "Обговорили американське лідерство щодо антиросійських санкцій та оборонної допомоги Україні".

19:11

Голова Михайлівської громади Запорізької області Володимир Рикун повідомив у Facebook, що провів переговори з "керівництвом російських військ", які зараз базуються у відділенні поліції. Проти нього вже порушили справу, повідомляє джерело LIGA.net в Офісі генпрокурора.

19:07

Київщина: Інформація станом на 18.00 1 березня 2022 року від Київської ОДА.

Ситуація в області залишається напруженою.

Бучанський район. Вся територія району контролюється. Відновлюється інфраструктура після авіаударів та боїв 28 лютого. В Бучі та Ірпіні ведуться роботи з відновлення світла та водопосточання, роботи з гуманітарної допомоги в селах. В Бородянці обстріли по місту. Великі руйнування житлового сектору та інфраструктури. Бойові зіткнення в Гостомелі.

Фастівський район. Всі 9 громад під контролем. Інфраструктура ціла. Руйнувань немає.

Білоцерківський район. Перебуває під контролем Білоцерківської військової адміністрації. Цілодобово працює штаб Територіальної оборони. Бійці ДСНС продовжують роботу на зруйнованих після ракетного обстрілу об`єктах. Постійна загроза ракетного удару.

Вишгородський район. Ситуація напружена, але контрольована. Північ району окупований ворогом. На окупованій території немає світла, води. Йде постійне перегрупування сил загарбника.

Бориспільський район. Всі громади під контролем. Йде боротьба з ДРГ загарбника.

Броварський район. Всі 8 тергромад під контролем. Провадиться патрулювання та працюють блок-пости. Скупчення ворожої техніки. Об’єктів критичної інфраструктури - не порушено.

Обухівський район. Ситуація контрольована. Всі територіальні громади під контролем. Йдуть роботи з відновлення інфраструктури в Василькові. Постійна загроза ракетного удару. Боротьба з диверсійними групами.

Найбільш небезпечний напрямок залишається Житомирська траса, Буча-Ірпінь-Гостомель, а також територія біля Димеру в Вишгородському районі.

Загарбники продовжують накопичувати велику кількість військ та техніки. Постійні тривоги можливого авіанальоту майже по всій області. В усіх районах Киівщини йде боротьба з диверсійними групами.

Робимо все необхідне для контролю складної ситуацї в області.

18:58

Репортер CNN Метью Ченс написав у Twitter, що взяв інтерв'ю у Зеленського у його "бункері".

18:48

Харків знову під масованим обстрілом окупантів.

18:44

Володимир Зеленський: "Навіщо 80 років повторювати «Ніколи знову», якщо, коли бомба падає на Бабин Яр, світ залишається мовчазним?"

18:39

Європарламент практично одностайно підтримав пропозицію надати Україні статусу країни-кандидата на вступ до Євросоюзу.

18:35

ДСНС: Станом на 18:00 внаслідок обстрілу Київської телевізійної вежі у Шевченківському районі попередньо загинуло 5 осіб та 5 осіб постраждало. Роботи тривають.

18:32

Україна має повну інформацію щодо спецоперації з ліквідації президента Зеленського, сказав секретар РНБО Олексій Данилов. За його словами, ми отримали цю інформацію від співробітників ФСБ Росії, які не бажають брати участь у війні.

18:25

Журналісти Радіо Свобода знайшли маму одного із російських солдатів, якій потрапил в полон.

Мати, не турбуйтеся. Ваш син уже в полоні, з ним уже все гаразд.

18:12

При ракетному ударі по Київській телевежі в Бабиному Яру одна з ракет вибухнула в пішохідній зоні, загинули щонайменше чотири людини.

Увага: фото та відео обгорілих тіл (18+)

18:09

Галерея полонених росіян. "Нас обдурили та використали як гарматне м'ясо".

18:02

Служба безпеки нагадала про підготовку Росією фейку, що нібито українське керівництво та уряд здали країну.

"Цю дезінформацію можуть тиражувати через усі можливі канали.

Але знайте — це ФЕЙК! Його мета — дезорієнтувати, посіяти паніку, зневірити громадян і схилити наші війська до здачі.

Проте навіть у випадку зникнення зв’язку та можливості перевірити, чи достовірні ці дані, будьте впевнені: капітуляція та здача інтересів України — неможливі!"

17:54

Головне управління розвідки: РФ готує провокацію для виправдання введення білоруських військ.

За наявними розвідувальними даними, зараз поблизу білорусько-українського кордону перебувають білоруські танки у кількості близько 300 шт.

Колона ще не перетнула кордон і чекає на маршруті м. Пінськ — Іванове — Драгічин (приблизно 30 км від державного кордону України).

Очікується, що Росія планує провести свідому провокацію, щоб виправдати заплановану атаку білоруських військ.

17:43

Міністр культури Ткаченко: Росіяни збираються знищити Софію Київську. Вони прагнуть знищити всю українську історію, намагаючись привласнити її собі.

Годину тому Міністерство оборони РФ заявило про намір бомбардувати “об’єкти Служби безпеки України” в центрі української столиці — місті Києві.

Ці злочинні наміри несуть загрозу і людям, і святиням Києва. За кілька десятків метрів від заявленої цілі бомбардування розташовується Собор Святої Софії з мозаїками та фресками 11 століття. Ця унікальна архітектурна пам’ятка включена до Списку об’єктів Світової спадщини. Будь-яка шкода або руйнування собору, завдані Росією, стануть непоправною втратою для всього людства.

Вже направили листа до ЮНЕСКО. Закликаємо світову спільноту втрутитися у ситуацію та допомогти порушити мовчання ЮНЕСКО, щоб врятувати Собор Святої Софії від загрози знищення!

17:34

Під час атаки Київської телевежі росіяни випустили ракету по території меморіального комплексу Бабин Яр, повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак: "Ці нелюди вбивають жертв Голокосту вдруге!"

17:28

При Львівській митниці розпочав роботу міжнародний гуманітарний штаб #ДопомогтиUALviv, створений спільно з волонтерами.

Завдання Штабу — спрямувати всю роботу на допомогу українській армії, волонтерам та громадянам, які хочуть підтримати нашу країну у час війни та забезпечити безперешкодне переміщення гуманітарних вантажів і всього необхідного для Збройних Сил України.

Контакти Штабу: +38 093 450 82 97

+38 093 450 82 91

E-mail: info.dopomohtyua@gmail.com

17:11

Росія завдала удару по Київській телевежі.

За даними МВС України, деякий час не працюватимуть телеканали, найближчим часом буде підключене резервне мовлення.

17:07

Генпрокуратура Польщі порушила кримінальну справу через вторгнення Росії до України.

"Польська прокуратура почала слідство у зв'язку зі злочином військового нападу, жертвою якого стала Україна", — сказав міністр юстиції Збігнєв Зебро.

16:54

У Харкові працюють сирени!

16:43

Священики УПЦ Московського патріархату закликали митрополита Онуфрія скликати Помісний собор та розірвати зв'язки з Московським патріархатом.

16:38

Російський літак зкинув бомбу на жилий дім у селі Бородянка Києвської області, пише журналіст Юрій Бутусов.

16:25

Журналіст Андрій Цаплієнко опублікував відео з, імовірно, бійцями білорусами, які вирішили приєднатись до української армії.

"Добровольці іноземці почали формувати батальйони"

16:20

ООН: Від початку вторгнення Росії з України виїхали понад 660 000 людей, здебільшого жінки і діти.

16:13

Голова Сумської ОДА Живицький: Відбувся перший обмін полоненими в Сумській області. Ми обміняли наших п’ятьох людей з тероборони на одного російського офіцера військової поліції.

16:01

Черговий трофей для української армії на Київщині, повідомляє Антон Геращенко.

15:40

Десятки дипломатів на знак протесту вийшли із зали Ради ООН з прав людини перед виступом міністр закордонних справ РФ Лаврова.

15:22

Відеобрифінг міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

15:16

Наші війська на півночі готуються зустріти російську техніку протитанковими комплексами NLAW та Javelin.

15:07

Міноборони РФ анонсувало удари "по технологічних об'єктах СБУ та 72-го головного центру психологічних спецоперацій у Києві".

"Закликаємо українських громадян, які залучаються українськими націоналістами для здійснення провокацій проти Росії, а також жителів Києва, які мешкають поруч із ретрансляційними вузлами, покинути свої будинки", — заявили у військовому відомстві окупантів.

14:58

Оператор газопроводу "Північний потік-2" розглядає можливість подання заявки про банкрутство, повідомляє Reuters з посиланням на два поінформовані джерела.

Через російське вторгнення Німеччина зупинила сертифікацію газопроводу, а США ввели проти нього санкції.

14:47

Глава Європейської народної партії Європарламенту Манфред Вебер: Народ України тримає смолоскип свободи заради всіх нас. Я впевнений, що люди, які з такою відвагою борються за принципи, на яких збудовано наш союз, гідні бути його частиною.

14:43

Європарламент о 16.30 розгляне заявку України про вступ до Євросоюзу.

14:37

Як у Мелітополі зустрічають російських окупантів.

14:23

Міністр оборони Рєзніков попередив про підготовку Росією масштабної інформаційно-психологічної операції, мета якої за допомогою брехні зламати опір української армії та народу.

"Спочатку вони планують влаштувати перебої зі зв'язком. Після цього масово вкинуть фейкові повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво нібито погодилося на капітуляцію.

На підтвердження цього фейку поширюватимуться нібито підписані "документи", а також змонтовані відеоролики. ЦЕ БРЕХНЯ! Не дочекаються. Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога!"

14:09

Зеленський Європаралменту: Ми боремось за наші права, за волю та життя. А зараз ми боремося за виживання. Але ми боремося і за те, щоби бути рівноправними членами Європи. Я вважаю, що сьогодні ми показуємо, що ми таки є. З нами Європейський Союз буде точно міцнішим, без вас — Україна буде самотньою.

Ми довели силу, довели, що як мінімум — такі самі як ви. Доведіть, що ви разом із нами, доведіть, що ви нас не відпускаєте, доведіть, що ви європейці. І тоді життя переможе смерть, а світло — темряву. Слава Україні!

14:02

Зеленський перед депутатами Європарламенту: Вчора 16 дітей загинули. І знову президент Путін скаже, що це якась там операція, і ми б’ємо по військовій інфраструктурі. Де наші діти? На яких вони військових заводах працюють? На яких ракетах вони? Може, вони в танках їздять? 16 дітей ти вбив.

13:48

Зеленський Європарламенту: Я радий, що ми об'єднали країни Євросоюзу, але не радий, що у такий спосіб. Ціна – тисячі загиблих людей.

Ми точно всіх переможемо, я впевнений у цьому. Є такий вираз: український вибір Європи. Це те, до чого ми йдемо, те, чого ми бажаємо. І я дуже хотів би, щоби сьогодні звучало від вас до нас — вибір Європою України.

Ми боремося за свою землю і за свою свободу. І попри те, що наші великі міста блоковані, ніхто в нашу свободу, і в нашу ккраїну не зайде. Повірте мені. Кожна площа сьогоднішнього дня, як би вона не називалась, називатиметься площею свободи.

Ніхто не зламає нас, ми сильні, ми — українці.

13:36

Угорщина підтримує початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу, заявив міністр закордонних справ країни Петер Сіярто.

“Угорщина підтримує цю ініціативу, і ми закликаємо Брюссель внести це питання до порядку денного”


13:30

В Україні запускають застосунок "Повітряна тривога", пише Українська правда. Він сповіщатиме про небезпеку в окремому регіоні. Застосунок доступний у Google Play й AppStore.

Зазначається, що застосунок не потребує реєстрації, не збирає персональні дані й дані про геолокацію. Він надсилає максимально гучні критичні сповіщення про повітряну, хімічну, техногенну або інші види тривог системи цивільної оборони навіть у беззвучному або сплячому режимі смартфона.

Застосунку потрібно надати дозвіл надсилати сповіщення й важливі попередження, вибрати область, де ви проживаєте, відстежувати початок і кінець повітряних тривог.

Уже доступні такі області:

Вінницька
Волинська
Донецька
Закарпатська
Київська
Львівська
Полтавська
Рівненська
Харківська
Херсонська
Хмельницька
Чернівецька

Список областей постійно оновлюється.

13:22

Оперативна інформація від Генштабу станом на 12.00:

Колони броньованої техніки російських агресорів уповільнили темпи наступу та мають проблеми з забезпеченням на території України. Війська противника без системного підвозу палива та боєприпасів.

Не досягнувши успіху в захопленні обласних центрів Харкова та Чернігова, окупанти здійснили обстріли ракетами житлових кварталів зазначених міст.

Крім того, російські окупанти продовжують утримувати в оточенні українські міста Суми, Лебедин та Охтирка, противник здійснює перегрупування з метою продовження наступу у напрямку Києва.

На Донеччині ворожі війська силами 1, 2 АК та підрозділів 8 армії, за артилерійської підтримки, зосередили зусилля на захопленні українського міста Маріуполь. Успіху не мають. Мету виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досягнули.

На Таврійському напрямку ворог наявними силами вийшов на рубіж в районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Нова Каховка. Після перегрупування продовжує наступ у напрямку Миколаєва.

Відзначено випадки грабежів та мародерства з боку окупантів у районах населених пунктів Буча, Гостомель, Нова Басань.

Втративши наступальні можливості противник зосередився на оточенні міста Києва.

13:09

У Куп'янську на Харківщині мирні жителі вийшли проти російських окупантів, голіруч кидались на техніку

13:07

Японія ввела санкції проти 49 російських компаній, а також шести політиків і воєначальників, зокрема Володимира Путіна й Дмитра Медведєва та трьох банків Росії. Активи Центробанку, Промсвязьбанку та ВЕБу в Японії заморожуються, йдеться у повідомленні МЗС Японії, передає Forbes.

Організаціям, що потрапили під санкції, забороняється постачати товари з Японії. МЗС Японії також наклало заборону на ввезення в Росію товарів, що можуть бути використані для військових цілей.

Згідно з документом, під персональні санкції з боку Японії потрапили президент Володимир Путін, міністр закордонних справ Сергій Лавров, міністр оборони Сергій Шойгу, секретар Ради безпеки Микола Патрушев, заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв і голова Генштабу Валерій Герасимов.

Експортні обмеження вводяться для 49 російських компаній, інститутів, відомств, зокрема МФТІ, "Адміралтєйскіє вєрфі", "Іркут", РКЦ "Прогрес", "Ростех", "Оборонпром" і "Рособоронекспорт", "Сухой", "Казанський вертолітний завод", ОАК, ОСК, "МіГ" і "Туполєв", Міноборони й усі його підрозділи, ФСБ, Служба зовнішньої розвідки.

Постачання товарів з Японії на адресу 49 організацій забороняються з 8 березня. У Росію також забороняється постачати "товари загального призначення, що сприяють зміцненню військового потенціалу Росії".

"З огляду на нинішню ситуацію навколо України, великі країни наразі роблять кроки для підтримки міжнародного миру й безпеки, а також для сприяння міжнародним зусиллям щодо досягнення миру, спрямованим на розв'язання цих проблем", – повідомляє МЗС Японії.

12:59

Геращенко: Удар по Харкову завдали крилатої ракети класу «Калібр». Після того як приїхали рятувальники (через 5-7 хвилин), був другий удар аналогічною ракетою, який влучив у будівлю.

За останніми даними, 10 людей загинули, понад 35 постраждали. 1/3 будівлі Харківської ОДА обрушилася.

12:46

Зеленський призначив генерала Миколу Жернова головою Київської військової адміністрації, мером столиці залишається Віталій Кличко.

За словами президента, зараз у ворога дві головні цілі — Київ та Харків.

12:39

АПД: Відбій

Повітряна тривога в Києві, всім пройти в укриття.

12:30

Зеленський: Харків, удар крилатою ракетою у найбільшу площу Європи, Площу Свободи. Десятки жертв. Ось така ціна свободи.

Це терор проти міста. Це терор проти Харкова. Терор проти України. На площі не було військової цілі. Як і в тих житлових районах Харкова, по яких б'ють із реактивної артилерії. Ракета в центральну площу — це відвертий, нічим не прикритий терор. Ніхто не пробачить. Ніхто не забуде.

Цей удар по Харкову є воєнним злочином. Це є державним тероризмом Російської Федерації. Після такого Росія — це держава-терорист. Очевидно. І має бути офіційно. Закликаємо всі держави світу негайно та дієво відреагувати на цю злочинну тактику агресора та проголосити, що Росія здійснює державний тероризм. Вимагаємо повної відповідальності для терористів у міжнародних судах.

12:18

Мер Чернігова Владислав Атрошенко обіцяє премію за знищену російську техніку:

150 000 грн за БТР;
200 000 грн за БМП;
250 000 грн за танк.

Також градоначальник видаватиме по $300 за кожного полоненого або вбитого окупанта .

12:09

Місцеві допомагають укріплювати пляж в Одесі.

11:58

Суспільне. Чернігів повідомляє, що на Чернігівщину зайшли білоруські війська. Також видання зазначає, що цю інформацію підтвердив речник регіонального управління сил тероборони "Північ" Віталій Кирилов.

В ОТУ "Північ" на дзвінки журналістам ЛІГИ не відповіли. Інших джерел інформації поки що немає.

11:54

Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ опублікувало відео, де ще один російський солдат розповідає, що якого "обманули". Про це Іван з Бурятії розповів мамі у телефонній розмові.

"Ми думали, що приїхали захищати, а ми навпаки - приїхали, щоб вбивати мирних людей", - розповідає російський солдат.

Це вже не перший солдат, який потрапивши у полон до української армії, розповідає "думав, що ми їдемо на навчання" або "хотіли захищати, а виявилося...".

11:46

За останню добу українські контррозвідники затримали на Рівненщині агента російських спецслужб, який фотографував та знімав на відео стратегічні та військові об'єкти. Ця інформація була потрібна загарбникам для підготовки диверсій, повідомляє СБУ у своєму телеграм-каналі.

Крім того, зрадник організовував підривну діяльність у соцмережах. Він намагався знайти спільників, які б за гроші поширювали ворожий контент.

На Житомирщині спецпризначенці СБУ знешкодили коригувальника вогню.

Його затримали безпосередньо в момент, коли він ставив радіомітку на мосту під час виїзді з Житомира. Під час перевірки документів почав відстрілюватися, проте силовики одразу його ліквідували.

Крім того, впродовж доби затримано вісім осіб, які за грошову винагороду від ворога наносили мітки для коригування вогню та вчинення диверсій.

У Маріуполі співробітники СБУ затримали двох зрадників.

Вони передавали ворогу інформацію про розташування блокпостів, дислокацію та переміщення української військової техніки. У соцмережах ворожі агенти намагалися посіяти паніку та агітували мешканців здати Маріуполь російським загарбникам.

На Дніпропетровщині СБУ повідомила про підозру пособнику російських окупантів. Місцевий мешканець знімав на телефон пересування української військової техніки та передавав дані абоненту з території РФ.

У Запоріжжі оперативники СБУ затримали ворожого агента, який виявився бойовиком так званої ДНР, ватажком батальйону "Восток". Бойовик маскувався під місцевого жителя і з першого для війни перебував поряд з військовими об'єктами та фотографував їх.

Як зазначається, служба безпеки України цілодобово виявляє та знешкоджує агентів, диверсантів та подільників російських окупантів.

11:37

Американська The Metropolitan Opera оприлюднила відео, як перед прем’єрою опери Верді "Дон Карлос" глядачі та працівники театру вшанували хвилиною мовчання жертв вторгнення Росії в Україну.

Після цього пролунав гімн України у виконанні оркестру та хору The Metropolitan Opera.

11:23

Усі виїзді з міста Чернігів заміновані. Про це повідомляє голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус.

"Заміновані" - це значить, що там міни, і можна на них підірватись",- пише він.

11:09

Мешканці міста Дубно Рівненської області та навколишніх сіл власноруч наліпили 2,5 тонни вареників для передачі їх у лікарні Києва та Київської області. Інформує народний депутат Олександр Аліксійчук.

Дубенчани передали до столиці не лише вареники, а й інші продукти харчування – загалом на 10 тонн.

10:59

Від ракетного обстрілу Київщини російськими окупантами загинуло чотири мирних мешканців. Повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, російські військовослужбовці ведуть масований обстріл по житлових кварталах населених пунктів Київщини.

28 лютого російські ракети влучили у п’ятиповерховий гуртожиток у м. Васильків та триповерховий гуртожиток у м. Біла Церква. Через обстріли у с. Калинівка Фастівського району зруйновано три житлові будинки. На території області зафіксовано пошкодження снарядом будівлі пологового будинку. Внаслідок цих обстрілів поранення отримали п'ять мирних мешканців, четверо загинуло.

10:58

Увага! У Києві оголошена повітряна тривога!

10:41

Увага. Дорога з Ольшани на Прилуки під обстрілом танків. Про це повідомляє Ічнянська міська рада.

За інформацією ради, там знищують цивільні авто без попередження.

Зараз рух транспорту в данному напрямку заборонено.

10:38

Міжнародна платіжна система Mastercard заблокувала доступ до своєї системи для кількох російських банків через військове вторгнення Росії в Україну. Про це йдеться у заяві глави компанії Майкла Мібаха.

"Внаслідок санкційних розпоряджень ми заблокували кілька фінансових установ у платіжній мережі Mastercard", – заявив він.

Він уточнив, що блокування відбувається у межах запровадження санкцій проти Росії через її воєнне вторгнення в Україну. До яких саме фінансових установ закрито доступ — не повідомляється.

10:25

На відео – будівля Харківської облдержадміністрації після обстрілу російською армією.

Заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха розповів українським ЗМІ, що тепер будівлю ОДА навряд чи можна буде використати.

На місці працюють рятувальники. За останніми даними, загинуло 6 людей, близько 20 людей постраждали.

10:16

Генеральний штаб ЗСУ озвучив сумарні орієнтовні втрати ворога з 24 лютого до 1 березня станом на 6:00.

Особовий склад – 5 710, полонених – 200
Літаки – 29
Гелікоптери – 29
Танки -198
Бойові броньовані машини – 846
Артилерійські системи – 77
Засоби ППО – 7
РСЗВ – 24
Цистерни – 60
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3
Катери – 2
Автомобільна техніка – 305

10:13

Внаслідок обстрілу будівлі Харківської ОДА постраждало 6 осіб, з них 1 дитина. Інформують в ДСНС України.

Кількість загиблих уточнюється. Загорання на покрівлі оперного театру ліквідовано.

09:38

Як минула ніч. Харківська область (за інформацією ОДА).

Російські війська обстрілюли центр Харкова, зокрема площу Свободи. Були хаотичні обстріли по всім напрямкам – Липецькому, Бєлгородському, по напрямку Чугуєва та ін
Велика диверсійна група із 20 осіб була знешкоджена і ліквідована в районі проспекта Гагаріна.

ДСНС ліквідувало 24 пожежі, спричинених ворожими обстрілами:

вул. Гуревича, горів автомобіль;
вул. Батумська, горів гараж та автомобіль, в результаті обстрілу постраждав чоловік;
вул. Кільцева, горіли 5 автівок, в результаті артобстрілу постраждало двоє чоловік та один загинув.
вул. Тракторобудівників, горіли 15 гаражів та 5 автомобілів;
вул. Світла, горів гараж та автомобіль;
пров. 23 Серпня, горіло 7 автомобілів;
вул. Балакірєва, горіло 2 автомомбіля;
вул. Бучми, горів гараж;
с. Рогань, горів житловий будинок, в результаті артобстрілу постраждав 1 чоловік та 1 загинув;
вул. 23 Серпня, горів гараж;
вул. Осинова, горів житловий будинок;
вул. Кільцева, в результаті артобстрілу постраждало 8 чоловік та 35 осіб було евакуйовано;
Ізюмський район, м. Балаклія, горів житловий будинок;
Харківський район, с. Рогань, горів житловий будинок.
вул. Киргизька, в результаті попадання снаряду горіла електропідстанція потужністю 110/6 кВт та три тони транформаторного мастила;
вул. Танкопія, горіло 10 гаражів;
вул. Морозова, горіло складське приміщення;
вул. Єнакіївська, горів газопровід на подачі до житлового будинку;
вул. Немишлянська, горіла складська будівля;
пр-т Тракторобудівників, горів гараж;
Харківський район, м. Дергачі, горів житловий будинок;
вул. Верхньогіївська, в результаті попадання снаряду горіло чотири автомобілі, постраждало 15 авто. Пошкоджено газову магістраль до будинку та пошкоджені вікна ЗОШ №108.
Велика диверсійна група із 20 осіб була знешкоджена і ліквідована в районі проспекта Гагаріна.

Кількість загиблих серед цивільного населення уточнюється.

09:29

Повітряна тривога, Київ.

09:27

Головний тренер "Шерифа" Юрій Вернидуб вступив до лав ЗСУ. Про це він розповів у інтерв'ю FootBoom. За його словами, зараз його формують до артбригади.

Вернидуб пояснює, що керівництво "Шерифа" запропонувало його перевезти сім'ю до Молдови: "Але коли я їхав до Запоріжжя і побачив, скільки людей залишає нашу країну у цей складний час... Це катастрофа. Тому вирішив не чинити так, як вони, не піддаватися панічним настроям, вся моя сім'я знаходиться в Запоріжжі".

Вернидуб упевнений: Україна переможе, бо Путін ніколи не стане "імператором усього світу".

"Він – копія Адольфа Гітлера. Я колись їх порівнював. Російські пропагандистські ЗМІ – це гебельсівщина. Путін і його всі ручні журналісти – тут Геббельс взагалі перевертається до труни! Навіть він не міг собі дозволити того , що показує російське телебачення", – наголосив український тренер.

09:26

Київ: відбій повітряної тривоги.

09:18

Жителів Львівщини просять не встановлювати блокпости самовільно.

Причина - це ускладнює прохід українських колон та забирає дорогоцінний час у армії.

09:13

Херсон перебуває під контролем української влади. Про це у Facebook повідомив мер Ігор Колихаєв.

"Перший день весни. Херсон, як і раніше, – Україна, і це – перша добра новина цього ранку, – написав він. – З ночі мало що змінилося: місто не обстрілювали – і це друге гарне повідомлення".

Колихаєв запевнив, що готовий до виконання своїх обов'язків. І завданням номер один сьогодні залишається контроль за роботою магазинів, аптек тощо.

За його словами, прибирання, вивезення сміття та транспорт у місті працюють у штатному режимі.

09:04

У своєму телеграм-каналі радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував відео зі знищенням танку окупантів за 20 секунд.

09:02

Як минула ніч. Сумська область (за інформацією ОДА)

Найбільше постраждала Охтирка. Внаслідок обстрілу ворожими “Градами” загинули понад 70 військових. Є загиблі і серед мирних мешканців. Військова частина в Охтирці повністю зруйнована, зараз розбирають завали, під якими можуть бути ще військові.
Шостка і Глухів почали активно встановлювати блокпости, захисні споруди.
Траса Кіпті - Бачевськ надалі під контролем російської армії.
Місто Лебедин в облозі.

08:55

Київ, повітряна тривога!

08:50

6472 людей затримали на антивоєнних акціях у Росії, починаючи з 24 лютого. Про це повідомляє ОВД-Інфо.
Найближчого тижня очікуються 8 судів. По різних частинах адміністративних статей затриманим загрожують штрафи від двох тисяч до 300 000 рублів та арешт до 30 діб.

08:48

Російські війська обстрілюють житлові квартали та цивільну інфраструктуру міста Харкова. Вранці 1 березня авіаудар нанесли за площею Свободи, яка знаходиться у центрі міста.

Наслідки авіаудару у найбільшу площу в Європі.

08:33

Харків'яні готові захищати своє місто: чоловіки озброїлися битами, мечами, збудували барикади зі сміттєвих баків.

Кажуть, що "орки не пройдуть, це наша земля".

08:31

З початку доби російські окупанти проводили перегрупування військ, завдавали ракетно-бомбових ударів з повітря, намагалися реалізувати висадку тактичних десантів.
Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 06:00.

Противник широко застосовує диверсійно-розвідувальні групи для нападів на об'єкти цивільної та військової інфраструктури.

Продовжуються оборонні бої, щоб не допустити просування окупанта до столиці з північно-східного напрямку.

У передмісті Чернігова з'явилися окремі ДРГ противника, які, за підтримки броньованої техніки, намагалися прорватися до міста. Але були знищені українськими захисниками.

На інших напрямках танкові та механізовані частини ЗСУ, за підтримки авіації та артилерії, продовжують оборонні бої на зайнятих рубежах. Здійснюється вогневе ураження противника всіма наявними засобами.

На Слобожанщині механізовані бригади та БТГр Десантно-штурмових військ зі складу оперативного угруповання знищують живу силу та військову техніку російських окупантів, що намагаються вклинитися та відновили положення на першому рубежі оборони.

Сили оборони Києва продовжують захищати місто, утримувати зовнішні рубежі оборони та критично важливі об'єкти державної інфраструктури, не допускаючи наближення окупаційних підрозділів до передмість столиці.

Тривають активні заходи щодо виявлення та знищення ДРГ противника, який, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, перевдягається у військову форму Збройних сил, Національної гвардії та Національної поліції України для проникнення до Києва через бойові порядки наших військ.

"Непохитна оборона наших військ стрімко знижує моральний дух противника та його волю до перемоги", – зазначають у Генштабі.

Зафіксовано випадки дезертирства та добровільної здачі у полон цілими підрозділами.

08:22

У соціальних мережах опублікували відео, на якому українці затримали диверсанта в Черкасах.

08:19

У Харкові має бути створено спеціальний міжнародний трибунал. Так вважає міністр оборони України Олексій Резніков.

"Саме у Харкові у 1943 році відбувся перший процес, внаслідок якого нацистів було засуджено за воєнні злочини", – каже Резніков.

Тепер, на думку міністра оборони, "Харківський трибунал" має винести вирок "кремлівським послідовникам Гітлера, які вже його "перевершили".

"Варварські обстріли ракетами та РСЗО мирних міст – це свідчення, що вони нездатні більше воювати з озброєними українцями. Тільки з мирними, як останні боягузи. Це воєнний злочин. Його безпосередні виконавці та організатори приречені решту свого існування носити тавро вбивць і ховатися. Їх чекає трибунал", - написав Резніков.

08:04

Україна закликає держав-партнерів засудити піратську діяльність ВМФ РФ у Чорному морі. Про це йдеться мова у заяві МЗС.

"Піратськими актами ВМФ РФ захоплені пошуково-рятувальне судно "Сапфір", судно "Афіна", судно "Принцеса Ніколь".У зв’язку з триваючими актами піратства ВМФ РФ та його розбійними діями на морі щодо цивільних суден Україна закликала всіх національних та іноземних мореплавців і судновласників дотримуватись граничної безпеки у Чорному і Азовському морях", - йдеться у заяві.

Відповідне "навігаційне донесення" поширено Україною каналами міжнародної автоматизованої служби передачі на судна навігаційних попереджень (НАВТЕКС).

07:45

Українська армія показала те, що залишилося від російської техніки після боїв у Харкові.

07:29

Міська голова міста Василькова Наталія Баласинович повідомила, що після влучання ракет у п'ятиповерховий будинок, загинуло двоє людей, троє поранено.

07:21

У пологовий будинок мережі "Адоніс", який знаходиться неподалік Києва, потрапив снаряд.

Пошкодження великі, але будівля стоїть, повідомив у фейсбуці гендиректор мережі Віталій Гирін.

"Усі евакуйовані. Головне – не треба зараз їхати, когось забирати. Всі в надійному місці та безпеці", – написав він.

Гирін також зазначив, що "Адоніс" не збирає кошти на будь-яку допомогу для пологового будинку.

Інформація про зворотнє – фейкова.

07:20

За інформацією Повітряних сил ЗСУ України, російські війська за 28.02 втратили:

Два літаки, яких збили українські льотчики-винищувачі підчас зухвалого російського авіанальоту на Васильків та Бровари.
П'ять винищувачів (за попередніми даними, Су-30 та Су-35).
Крилату ракету та вертоліт ворога, які були збиті ракетним комплексом Бук М-1 поблизу Києва.
Українські штурмовики Су-25 працювали ланками та парами і завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.
Су-24м Повітряних Сил нанесли щонайменше чотири нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколоні із пально-мастильними матеріалами на Чернігівщині та поблизу Бердянська.
Bayraktar TB2 вдарив по танку противника і двом зенітним ракетним комплексам "Бук" окупантів.

07:06

Заявку України на вступ до ЄС передали Філіпу Леглізу- Коста - постійному представнику ЄС Франції, що головує в раді ЄС.

Про це повідомив представник України при Європейському Союзі (ЄС) та Європейському співтоваристві з атомної енергії Всеволод Ченцов в своєму твіттері.

За його словами, тепер процедура розгляду розпочалася.

J'ai transmis à Philippe Léglise-Costa, Représentant Permanent de la

07:02

Київ, повітряна тривога!

06:45

Україна отримає 70 літаків від Євросоюзу, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. Зокрема, Болгарія передасть 16 МіГ-29 та 14 Су-25, Польща – 28 МіГ-29, а Словаччина – 12 МіГ-29.

05:52

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: 28 лютого російські окупанти обстріляли військову частину в Охтирці. Загинуло приблизно 70 українських захисників.

05:25

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді: за п'ять днів повномасштабної війни кількість біженців з України перевищила півмільйона осіб. Цифра зростає щогодини у геометричній прогресії. Переважно люди втікають до Польщі (280 000), Угорщини (94 000), Молдови (40 000), Румунії (34 000), Словаччини (30 000). Це найбільший відтік людей в Європі з часів Балканських воєн. У найближчі дні-тижні кількість біженців може сягнути 4 млн осіб, якщо війна не припиниться.

05:17

STA: Словенія відправила в Україну кілька літаків з військовою допомогою. Везуть гвинтівки, боєприпаси, шоломи.

05:02

Платіжна система Mastercard заблокувала доступ до своєї мережі кільком російським фінустановам, повідомляє Reuters. Все через введені санкції за вторгнення в Україну.

04:43

Кіностудія Walt Disney не показуватиме у Росії всі свої майбутні фільми. Причина - вторгнення РФ до України та створення гуманітарної кризи. Це стосується і фільму "Почервоніння" від Pixar.

04:30

CNN: стрімінгова платформа Netflix в Росії не почне транслювати російські державні канали, попри вимогу законодавства. Це пов'язано з "поточною ситуацією" і відбулося на фоні російського вторгнення в Україну.

04:19

CNN: колона російської техніки на околицях Києва у 2,5 раза довша, ніж вважалося раніше, і складає 64 км у довжину, свідчать супутникові фото Maxar Technologies. Ця колона розтягнулася від прикордонного Прибірська (50 км від кордону з Білоруссю) до авіабази ДП "Антонов" (передмістя Бучі). Конвой складається з бронетехніки, танків, буксированої артилерії та іншої логістичної техніки.

03:53

Прессекретар Білого Дому Джен Псакі: впровадження безполітної зони над Україною для російських літаків стало б кроком до відряджання військових США на боротьбу з Росією. Це може призвести до потенційно прямого конфлікту з РФ, чого у США не планують. Рішення щодо цього питання не ухвалювалося, але багато американських авіакомпаній мусять літати над Росією для виконання міжнародних рейсів.

03:18

Кінорежисер Девід Лінч закликав російського президента Путіна припинити війну проти України: "Пане Путін, ви сієте смерть та руйнування. Українці вас не атакували - ви на них напали. Ці смерті та руйнування повернуться до вас. Моя порада – рятуйте себе, рятуйте українців, рятуйте цей світ. Почніть ладити з сусідами. Почніть будувати дружбу. Для такого абсурду більше немає місця. Зробіть це. Припиніть цю атаку."

02:46

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: одна російська колона, яка йшла на Миколаїв, розвернулась, друга - зманеврувала та взяла у кільце Херсон.

02:42

Київ: відбій повітряної тривоги.

02:37

В Києві оголошено повітряну тривогу. Негайно йдіть до найближчого укриття.

02:29

Держспецзв'язку: Російські окупанти розпочали штурм Херсона. За інформацією очевидців, ворог наступає з боку аеропорту "Херсон" до Миколаївського шосе та кільця біля холодокомбінату.

02:19

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо: ми поставимо Україні протитанкову зброю та модернізовані боєприпаси. Ми також хочемо заборонити імпорт російської сирої нафти, хоч Канада і не імпортувала її протягом останніх років. Ми також звернемося до теле- радіорегулятора з проханням перевірити діяльність в Канаді пропагандистів Russia Today.

01:47

Держспецзв'язку: Українські мобільні оператори заблокували доступ телефонів з російськими номерами до українських мереж, відключивши зв'язок на телефонах окупантів в Україні. Через це ворог частіше відбиратиме мобільні телефони у місцевих. Якщо це трапилось - якомога швидше повідомте про це свого мобільного оператора та попросіть заблокувати викрадений телефон. Для цього можна скористатися стаціонарним апаратом чи попросити сусідів, у яких є телефон.

01:38

Генштаб ЗСУ про ситуацію на фронті станом на 00:00. Російські окупанти втрачають наступальний потенціал, але продовжують атакувати військові й цивільні об'єкти і вести розвідку авіацією, зокрема - використовують для цього небо Білорусі. Наступальний потенціал РФ майже вичерпано. Через це Росія планує долучити до війни найбільш боєздатні військові частини Білорусі, що стоять вздовж українського кордону. На всьому фронті ЗСУ утримують позиції завдяки артилерії та БПЛА Bayraktar TB2. Ситуація у Києві - напружена. Ворог пробує відновити наступ на столицю з боку Полісся. Через негоду у найближчу добу РФ не зможе провести морську десантну операцію на Чорному морі. Всі кораблі Чорноморського флоту РФ - у пунктах базування. Ворог продовжує обстрілювати міста й інфраструктуру, порушуючи міжнародне гуманітарне право.

01:25

Музикант Пол МакКартні (співзасновник The Beatles) висловився у підтримку України на фоні російської агресії та опублікував фото зі свого концерту в Києві у 2008 році: "Згадуємо, як грали для наших друзів в Україні на Майдані Незалежності у 2008 році та думаємо про них у ці важкі часи. Ми посилаємо свою любов і підтримку."

Remembering playing for our friends in Ukraine in Independence Square in 2008 and thinking of them in these difficult times. We send our love and support.

00:57

Журналіст Юрій Бутусов опублікував відеопідбірку, як українські БПЛА Bayraktar знищують російську техніку:

00:52

Командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський: ситуація в столиці надалі напружена. Окупанти гатять по цивільній інфраструктурі, ворожа техніка хаотично рухається передмістям Києва. Завдаємо Росії непоправних втрат: палимо техніку завдяки ПТРК NLAW, Javelin і БПЛА Bayraktar. Багато техніки ворог покинув сам. Ворогу не сховатись, ні вдень, ні вночі.

00:35

Зеленський: Сьогодні я підписав заявку на членство в ЄС. Її вже доставили у Брюссель та офіційно зареєстрували. Ми чекали на це 30 років, час настав.

00:26

Зеленський: ключова мета Росії - Київ. Сьогодні було три ракетно-бомбових удари по столиці. Під прицілом - ТЕЦ-6, ворог хоче лишити місто без світла. Їм не дали зламати оборону міста. Тому Росія засилає в Київ сотні своїх диверсантів. Всіх їх знищують.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live