Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

28.02.2022

23:59

Зеленський підписав указ про присвоєння звання Герой України 12 захисникам.

23:44

У Болгарії звільнено міністра оборони Стефана Янєва, який відмовився називати війною вторгнення Росії в Україну. Рішення ухвалив прем'єр Кирило Пєтков: "Мій міністр оборони не може використовувати слово "операція" замість слова "війна". Не можна називати це операцією, коли вже вбито тисячі солдатів".

23:27

Росіяни знали, куди стріляють у Харкові. Ніхто у світі не пробачить Росії вбивство мирних людей. Нове звернення президента Володимира Зеленського:

23:20

Путін відправив своїх військових воювати проти України, "забезпечивши" їх простроченими на сім років сухпайками:

23:12

Прокурор Міжнародного кримінального суду заявив, що має намір відкрити кілька розслідувань щодо подій в Україні і зробити це якнайшвидше.
Генпрокурорка Ірина Венедиктова каже, що це велика перемога, оскільки Путін має функціональний імунітет, тому ми не можемо притягнути його до відповідальності в Україні, але в міжнародному кримінальному суді - можемо.

23:03

УВАГА! У Києві оголошена повітряна тривога! КМДА просить всіх терміново прослідувати в укриття!

22:53

Сьогодні президент Володимир Зеленський підписав указ про тимчасове запровадження безвізового режиму. У зв’язку зі збройною агресією РФ проти України Зеленський постановив запровадити з 1 березня 2022 року безвізовий режим в’їзду в Україну для іноземців, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України крім РФ). Про те, як вступити в легіон - тут.

22:40

Так і благають, щоб їх "асвабаділі" рашисти. Сучасні реалії. Діти в бомбосховищі співають "Як тебе не любити, Києве мій".

22:34

Дякую, Ілоне Маску! Термінали Starlink вже в Україні.

22:33

Стівен Кінг: Я зазвичай не публікую свої фотографії, але сьогоднішній день – виняток.

22:20

Міністри енергетики країн ЄС підтримали прискорену інтеграцію України до енергетичної системи Європи. Очікується, що синхронізація триватиме до двох тижнів.

22:14

Між росіянами та українцями - прірва. Відчуй різницю. Україна: одна людина йде проти танків загарбників. Росія: десятки людей тікають від одного омонівця.

22:09

Під Києвом танки російських окупаційних військ при слідуванні через населений пункт Бородянка, за наказом своїх командирів, почали свідомо руйнувати інфраструктуру та помешкання, також окрема група танків відкрила хаотичний вогонь по багатоповерхівках, повідомляє Генштаб.

22:02

ЗСУ продовжують фіксувати злочини путінського режиму. Від початку відкритого вторгнення Росія випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу Іскандер і Калібр по мирним містам і селам України.

22:00

УЄФА припиняє у всіх своїх турнірах співпрацю з російським Газпромом через військове вторгнення Росії в Україну. Рішення набуває чинності негайно та стосується всіх існуючих угод, включаючи Лігу чемпіонів УЄФА, турніри для збірних та ЄВРО-2024.

21:59

Президенти восьми країн Європейського союзу заявили, що Україна заслуговує на негайну перспективу вступу до ЄС. Це Болгарія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Словенія.

21:56

Ракетний удар під Києвом, оновлені дані. Станом на 21:00 рятувальні роботи у Білій Церкві у зруйнованому гуртожитку завершено. Врятовано двох людей. У місті Васильків пожежу в гуртожитку ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

21:48

Український посол, виступаючи на Генасамблеї ООН, закликав Путіна взяти приклад з Гітлера і самоліквідуватися в бункері, а не використовувати для цього ядерну зброю.

21:39

Столичний Театр російської драми ім. Лесі Українки змінить свою назву на Національний академічний драматичний театр ім. Лесі Українки.

21:33

Українська арта провела шикарний процес екзорцизму над адептами "руського міра":

21:30

Речниця МЗС РФ Захарова, коментуючи згоду Німеччини надати зброю Україні для протидії російському агресору, вже заговорила про "денацифікацію" і Німеччини - мовляв, "недозавершений процес".

21:20

На Донбасі ЗСУ продовжують стримувати наступ російсько-окупаційних військ. Противник тут не досяг поставленої мети та щодня несе суттєві втрати, передає штаб ООС.
Росія продовжує здійснювати злочини проти людяності, обстрілюючи помешкання мирних громадян. Через нищівні обстріли цивільної інфраструктури Волновахи була здійснена спроба евакуації людей. Проте російські окупанти завадили гуманітарній місії і відкрили вогонь з Градів. Також сьогодні загарбники цілеспрямовано обстріляли багатоповерхівки в спальному районі Сєверодонецька. Серед цивільного населення є загиблі та поранені.

21:07

Внаслідок авіанальоту окупантів у Броварах загинула одна людина, п'ятеро отримали поранення, повідомляє мер міста Ігор Сапожко. Авіаналіт був у районі військової частини на Київській.

21:05

Зеленський: Ми зможемо. Ми вистоїмо. Ми будемо захищати нашу землю до останнього.

20:55

Українці намагають пояснити окупантам, що їм тут не раді. Росіяни продовжують наполягати, що приїхали щось там від когось захищати та вони тут з якимось там "міром".

20:53

Росія завдала удару по кількох передмістях Києва: зруйновано гуртожиток та два будинки. Ракетного удару було завдано близько 19:00 по Василькову, Білій Церкві та Калинівці. Сталося руйнування триповерхового гуртожитку та двох п'ятиповерхових будинків. Під завалами є людина, ще двох людей деблокували рятувальники.

20:39

На Луганщині все ще дуже загострена обстановка. Пообіді росіяни обстріляли Сєвєродонецьк: одна загибла, двоє поранених, пошкоджено сім житлових будинків, перебито газопровід. Також окупанти обстріляли майже всі населені пункт Гірської ОТГ. Палали цілі села. Всі комунікації відсутні. Українські рятувальники ліквідували пожежі.

20:37

Фінляндія вирішила відправити Україні зброю: 2500 штурмових гвинтівок, 150 000 набоїв, 1500 протитанкових одиниць зброї і 70 000 продуктових наборів, передає Reuters.

20:18

Росія зараз атакує район Нових будинків у Харкові:

20:09

Колишній політв'язень Кремля і режисер Олег Сенцов воює проти російського агресора у складі Тероборони.

"Жодних перемовин з терористами. Тільки перемога. Тільки капітуляція Росії. Перемога буде за нами. Слава Україні!" - сказав він.

20:01

Олексій Резніков повідомив, що Міністерство оборони України підтримало ініціативу міжнародної ІТ-спільноти. Вона дуже проста: російським солдатам пропонується вибір: загинути на неправедній війні або повну амністію та 5 млн рублів компенсації. Для цього загарбникам треба скласти зброю і добровільно здатись у полон.
Кошти для забезпечення цієї акції збирають лідери світової ІТ-індустрії.

19:57

Українців закликають не поширювати точну інформацію про пошкодження інфраструктури від ракетних ударів. Фотографії з вказанням точних координатів (вулиця/провулок, номер будинку, сторона будинку) дозволяє ворогу, який моніторить чати і соцмережі, коригувати вогонь. Результати обстрілів фіксувати потрібно, щоб увесь світ бачив злочини росіян в Україні. Але оприлюднювати треба фото руйнувань крупним планом, щоб не було видно будинків поряд.

19:53

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що з метою введення в оману агресор використовує державну символіку України.

Українські прапори вивішують на колонах російської військової техніки. Такі випадки помічені у н.п. Перемога, Нова Басань Київської області, на автодорозі Красностав – Ніжин Чернігівської області.

Крім того, зафіксовані випадки, коли противник вивішує білий прапор на своїй техніці нібито для того, щоб здатись. Проте після наближення до українських позицій ворог відкриває вогонь на ураження.

Такі дії противника є черговим підлим порушенням норм Міжнародного гуманітарного права.

19:38

Мер Киева звернувся до киян: "Ситуація складна і напружена".

Кличко нагадав правила життя міста: комендантська година з 20:00 до 07:00, пересуватись пішки під час комендантської години заборонено, за винятком переходу з дому в укриття; громадський транспорт, магазини та аптеки працюють з 08:00 до 19:00.

З завтрашнего дня в Києві заборонено продаж алкогольних напоїв.

19:33

НАБУ повідомляє: Один із підозрюваних у справі незаконного заволодіння активами територіальної громади Одеси – колишній прокурор Одеської області – добровільно подав клопотання до ВАКС, згідно з яким попросив внесені їм кошти застави у сумі 2 616 900 грн перерахувати на рахунок Збройних Сил України.
У НАБУ зазначили, що таке клопотання може подати кожен підозрюваний і таким чином допомогти Україні у війні з Росією.

19:25

"Удар балістичною ракетою Іскандер по Києву. Точне місце та жертви встановлюються", – повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

19:22

Мер Броварів Шгор Сапожко повідомив: "Декілька хвилин тому на околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт. Є поранені. Залишайтеся в укриттях!"
Після авіанальоту – шість поранених.

19:17

МВС показали наслідки обстрілу Маріуполя.
Медики працюють пліч-о-пліч на передовій з рятувальниками. Вони роблять все можливе, але не завжди вдається врятувати людське життя.

19:13

Подоляк пише: Переговори важкі. Щоправда, вже без будь-яких обов'язкових ультиматумів. Російська сторона, на жаль, все ще вкрай необ'єктивно дивиться на запущені нею руйнівні процеси.

18:54

Центр протидії дезінформації при РНБО України закликає об’єднатися для боротьби з мародерами!

Через небезпеку обстрілів сьогодні багато хто вимушений на час війни залишити свої домівки та автомобілі. Саме в такі часи активізуються грабіжники.

Найчастіше вони в якості "маячків" для відслідковування мешканців:

в автомобілях: кладуть під "двірники" папір, заклеюють клейкою стрічкою замки дверей, клеять наліпки на скло, кладуть в щілину дверей шматки картону;
</div> </div> </div> <div class=
18:47

Жителі селища Іванків Київської області встигли винести картини української народної художниці Марії Приймаченко із підпаленого окупантами музею.

18:43

Знову повітряна тривога у Києві. Вирушайте до сховищ!

18:40

Захід активно допомагає Україні у боротьбі з окупантом. Допомога Україні за минулу добу:

18:30

Підписання заявки України про вступ до Євросоюзу – як це було.

18:23

Сьогодні було засідання керівників всіх парламентських фракцій та груп. Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що Рада звернеться до Генеральної Асамблеї ООН щодо виключення РФ з Ради безпеки ООН та взагалі з ООН. Йшлося й про те, щоб розгорнути негайно операцію ООН з підтримання миру в Україні за рішенням Радбезу ООН. Також депутати планують розробити законопроєкт про конфіскацію всього російського майна, яке є на території України.

18:22

Брифінг радника офісу президента Михайла Подоляка про підсумки переговорів у Гомелі – пряма трансляція.

18:08

Операція об'єднаних сил:
За оперативними даними української розвідки окупаційні війська Російської Федерації незабаром почнуть глушити мобільний зв'язок та інтернет. Ворожі сили хочуть використати відсутність оперативних правдивих даних для масової дезінформації населення. Адже інформаційний вакуум росіяни планують заповнювати брехливими повідомленнями про нібито захоплення міст, знищення Збройних Сил України, та капітуляцію нашої держави. Таким чином ворожі російські сили інформаційної протидії намагаються зломити дух опору нашого народу, та примусити українців до припинення опору.

Наголосимо, що станом на п’ятий день війни путинські орди не змогли виконати жодного поставленого перед ними завдання. Незважаючи на люті бомбардування, злодійства російських диверсійних груп Україна продовжує чинити опір.

Разом ми не здоланні! Слава Україні!

17:52

Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі та спільну заяву зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Заявка на вступление Украины в Европейский Союз

17:49

Святослав Вакарчук звернувся до росіян. Закликав не мовчати, доки не зовсім пізно. Виходити на вулиці, вимагати припинити війну. Окремо звернувся до російських матерів: "У вас є останній шанс врятувати своїх дітей – говоріть з ними! Нехай відмовляються їхати воювати в Україну! Не ставайте мовчазними учасниками вбивств ваших дітей кремлівськими злочинцями".

17:47

Український байрактар знищує російські буки:

17:42

Окупанти обстріляли цивільний автомобіль. Чоловіка важко поранено.

17:41

Окупанти обстрілюють порт у Бердянську.

17:33

Актуальна інформація щодо залізничного сполучення та функціонування вокзалів:

17:32

Окупанти в селі Підлипне Сумської області кинули техніку, що залишилася без палива, і пішим ходом пішли додому в Росію.

17:24

Нацгвардія затримала банду мародерів у Борисполі. Один із мародерів не вижив.

17:24

Стратком попереджає, що війська противника сьогодні - завтра почнуть глушити зв'язок, інтернет і телебачення в прифронтовій зоні. Мета - запустити інформацію про капітуляцію України і таким чином примусити місцеве населення до відмови від будь-якого опору.
17:19

Лікарі в Маріуполі рятують тяжко поранених мирних жителів. У тому числі дітей.

17:17

Під обстрілами військ Росії у Харкові загинули 11 людей, 31 людину поранено. Окупанти обстрілюють житлові райони, в яких немає критичної інфраструктури. Обстріл відбувається вдень, коли мирні жителі виходять за ліками, продуктами та водою.

17:11

СБУ заблокувала сайт, через який ворог отримував координати для бомбардування України. На сайті були розміщені навіть секретні об’єкти, включно з арсеналами військових частин та прихованими базами.

17:10

Дві фотографії Одеського оперного театру – 1941 та 2022 років. Одеса знову готова до оборони.

16:52

Переговори між українською та російською делегаціями тривають. За кілька хвилин розпочнеться третій раунд, повідомив Михайло Подоляк (Офіс президента України).

16:47

Чим обернуться для Росії "задушливі санкції"? Катастрофою, порівнянною з початком 1990-х, заявив економіст Микола Кульбака у розмові з сайтом Медуза.

16:47

Окупанти в Бердянську вантажаться в машини та їдуть під скандування "Бердянськ – це Україна!"
16:43

Швейцарія ввела санкції проти Росії всупереч своєму нейтралітету. Вона приєднається до всіх санкцій, які ввів Євросоюз.

16:42

Україна звернулася до ЄСПЛ через напади Росії на цивільні об'єкти.

16:40

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до російських окупантів: Жодного результату, крім тисяч трун та зубожіння, для вас не буде.

"Шок світової спільноти змінився гнівом та діями. Ви вже могли звернути увагу на їхні результати на табло в обмінниках у своїх містах. "Зовнішні умови для російської економіки кардинально змінилися". Це цитата. Так сьогодні заявив Центробанк Росії. Звичайно змінилися, тільки це дуже м'яко кажучи", – сказав Куліба.

Міністр зазначив, що насправді ж рубль провалився в прірву, як і вся російська економіка. За його словами, "дно ще не досягнуто, але політ уже розпочався".

"Україна не збирається здаватися. Сьогодні по всій нашій країні стоять черги до військкоматів, а по всій вашій країні – черги до банкоматів", – сказав Кулеба.

16:34

Окупанти обстріляли села під Черніговом, повідомляє ДСНС. Найбільше постраждали села Кієнка та Павлівка. Є загиблі.

Обстрел сел под Черниговом

16:25

Гвінтокрил окупантів збитий у Харківській області.

16:23

Війська Росії обстріляли український Сєвєродонецьк: загинув цивільний, є поранені.

16:21

Прес-секретар МВС: Обстріл Харкова, загибель мирних людей і чого досягає Путін.

16:14

Селище Горенка під Києвом також потрапило під обстріл.

16:08

Місто Херсон. Майбутні мами у бомбосховищі. "Передайте привіт тому гаду, який нас сюди загнав."

16:05

Росія випустила по Україні 180 ракет: крилатих та з тактичних комплексів "Іскандер" - заява міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

16:03

Міністр юстиції Денис Малюська:

Україна звернулась до Європейського суду з прав людини із заявою про запровадження попередніх заходів відповідно до Правила 39 Регламету Суду щодо Російської Федерації, вимагаючи, серед іншого «негайно зупинити військові напади проти цивільних об’єктів, включаючи житлові будинки, приватні автомобілі, гидкі допомоги та інші спеціально захищені цивільні об’єкти, такі як школи та лікарні на території України»

16:02

Швейцарія приєднується до санкцій Європейського Союзу проти Росії, яка напала на Україну та розв'язала повномасштабну війну у центрі Європи.
15:54

У тимчасово зайнятому Росією Бердянську окупантів зрозумілою їм мовою освистують місцеві.

15:53

Комендантська година у Києві буде з 20:00 до 07:00, транспорт – до 19:00.

15:48

"Мені соромно – як людині, як громадянину". Представник РФ в ООН виступив проти Путіна та його війни з Україною.

"Мені соромно – як людині, як громадянину цієї країни. Мені соромно, що ми не змогли створити у своїй країні інститути громадянського суспільства, які могли б впливати на рішення, які приймають президент і уряд. І ми просто були поставлені перед фактом – так само, як мешканці України. Ми були поставлені перед фактом, що ми, як російські громадяни, залучені до воєнного конфлікту", – сказав підчас онлайн-конференції ООН з клімату доктор географічних наук, професор Олег Анісімов, представляючи Росію.

Представник України Світлана Краковська у своїй промові закликала зупинити війну.

15:47

Мінфін США заборонив операції із Центробанком и Мінфіном Росії.

"Це знерухомлює будь-які активи Центробанку, які перебувають у США або у громадян США, де б вони не знаходилися", – заявляє Мінфін.

15:43

Колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков зі зброєю в руках записав відео. Він заявляє, що захищатиме Україну і перемога буде за українцями, бо українці воюють за цінності, а росіяни – ні за що.

15:42

Дивіться, росіяни. Це ваша робота. І вам буде за неї сповна заплачено.

15:39

Українська делегація на переговорах із Росією на річці Прип'ять.

15:36

Українські військові взяли в полон російського солдата з Бурятії. Дали покурити та надають допомогу.

15:32

У місті Суми помічено "російський корабель". Місцеве населення захопило танк російських окупантів. І повісило на нього плакат. Плакат повторює відому приказку, яка зараз популярна в Україні: "Російський корабель - йди нахуй". Цю фразу сказали українські прикордонники, коли їм на острові Зміїний наказали здатися військові кораблі Росії.

15:28

Київ стане "Сталінградом" для Путіна - заява міністра внутрішніх справ України Монастирського.

15:27

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповідає росіянам про те, що вони вже зараз платять за військові злочини Путіна.

15:22

Частину колони російської техніки, яка йшла у бік Броварів, вдалося розбити, бій неподалік Богданівки триває.

15:19

Харків. Снаряд окупантів потрапив до вікна кухні житлової квартири.

15:16

Переговори. Спікер Офісу президента України Олексій Арестович вважає, що позиція України на переговорах з Росією має бути такою: Москва має вивести всі війська з України, включаючи армію у Криму та на Донбасі. Наразі переговори відбуваються на річці Прип'ять на кордоні України та Білорусі.

15:15

Ukraine creates International Legion to fight Russia: how to join.

15:02

Російські диверсанти намагалися проникнути у Михайлівський собор. Однією із цілей був Епіфаній

Охоронцями Михайлівського Золотоверхого монастиря знешкоджена диверсійна група російських окупантів, також на території було помічено вже встановлені мітки, повідомив архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій Зоря.

За інформацією "міжнародних та українських джерел", каже Зоря, предстоятель ПЦУ Епіфаній був однією з цілей диверсантів для знешкодження. Зоря запевнив, що Епіфаній не виїжджає та не виїжджатиме за межі України, знаходячись під надійною охороною.

14:49

Колона евакуаційного транспорту, відправленого зранку до Волновахи, щоб вивезти людей, потрапила під обстріл російських "градів". Про це повідомив очільник Донецької військової адміністрації Павло Кириленко. За його словами, увесь склад колони цілий і на даний час знаходиться в укриттях.

Водночас зранку своїм ходом із Волновахи виїхало з десяток легкових автівок та успішно прослідували у бік Вугледару.Представники влади чекають на жителів Волновахи у населеному пункті, назву якого людям повідомляють дзвінком представники місцевої влади. Щойно вщухнуть обстріли, буде повторена спроба евакуювати людей.

14:39

Сайт ФСБ Росії впав!

14:34

К 14.00 знищено понад 200 одиниць російської техніки під Києвом на напрямках Ірпінь – Житомирська траса, повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович. "Боже мій, знали б ви як ми їх "метелим" з ранку під Києвом", - написав він.

14:29

Росія має бути виключена зі складу Інтерпола, вважає міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. "За порушення основних принципів організації, масове зловживання інструментами та послугами для прикриття своїх злочинів та переслідування політичних ворогів, у тому числі в Україні. Ми закликаємо виконавчу раду негайно ухвалити таке рішення", - написав міністр.

14:10

Вів перемовини з оккупантом. Військові затримали мера Південного (Харьківська область) Олександра Брюханова за підозрою в державній зраді. Про це повідомив голова Харьківської військової адміністрації Олег Синєгубов. Також були затримані заступник Брюханова, керівник місцевого райвідділку поліції і дільничний інспектор (їх прізвища не уточнюються).

"Це для розуміння тим, хто досі не зрозумів, що у нас війна і дозволяє собі переговори із ворогом", - заявив Синєгубов.

14:03

Військові з острову Зміїний живі й перебувають в полоні — ВМС ЗСУ

26 лютого, отримавши інформацію, що на острові серед українських військових можуть бути загиблі та поранені, до Зміїного для гуманітарної місії було направлено цивільне судно "Сапфір". Але екіпаж захопили росіяни.

"Щодо морських піхотинців та прикордонників, яких взяли в полон російські окупанти на острові Зміїний. Ми дуже раді дізнатися про те, що наші побратими живі і з ними все добре", - повідомляє пресслужба ВМС. За їх даними, морпіхи двічі відбили напади російських окупантів, але через брак боєкомплектів не змогли продовжити захист острову.

Своєю чергою, окупанти "забули" повідомити про те, що вони повністю розтрощили інфраструктуру острову: маяк, вишки, антени. Відповідно зв'язок із Зміїним був перерваний. А постійні обстріли з боку бойових кораблів та авіації РФ не дозволили доправити підмогу за морськими піхотинцями.

13:44

У бою під Херсоном українські військові підбили та захопили найновіший російський зенітний ракетно-гарматний комплекс Панцир С1, експортна вартість якого до $20 млн. Про це у Facebook написав журналіст Юрій Бутусов. За його словами, "биті російські вояки" в паніці втекли.

13:26

Японія виділяє $100 млн до вже схваленої підтримки у $100 млн, повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками перемовин з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою. За словами Зеленського, Японія повністю підтримує жорсткі санкції проти РФ.

13:20

Сайти російських пропагандистів ТАСС, "Коммерсант" та "Известия" зараз виглядають так, пише The Insider. "Путін змушує нас брехати та наражає на небезпеку. Для чого це нам? Щоб Путін потрапив у підручники? Це не наша війна, зупинимо його!". Судячи з логотипа внизу, за зломом стоять хакери з Anonymous.

13:18

Харків щойно зазнав масованого удару Градами, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, внаслідок обстрілу десятки загиблих і, напевно, сотні поранених. Швидкі їдуть на місце трагедії.

13:14

Київ, нова повітряна тривога!

13:13

Україна подає заявку на вступ до ЄС за спеціальною процедурою, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, прийняти Україну в Євросоюз за новою особливою процедурою вчора запропонував прем'єр Словаччини Едуард Геґер. Вночі президент Володимир Зеленський мав відповідну розмову з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

13:10

В Інтернаціональний легіон вже декілька тисяч заяв від іноземних громадян, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Нагадаємо, що 27 лютого президент Володимир Зеленський оголосив про створення Інтернаціонального легіону територіальної оборони України. Для запису в легіон потрібно звертатися до аташе з питань оборони в посольствах України.

12:55

В Гомельській області розпочалися переговори України та Росії. Після того, як сторони сіли за стіл, трансляція припинилася, а журналістів попросили вийти.

12:50

Вже сьогодні країни ЄС передадуть Україні бойові літаки, заявив заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки Юрій Мисягін (Слуга народу). А саме:

Болгарія – Міг-29 та Су-25

Польща – Міг-29

Словаччина – Міг-29

За словами нардепа, літаки негайно підуть у бій проти агресора. "Для нас ці літаки – найважливіша підмога, тому що вони замінять зараз ті, які за чотири дні війни РФ в Україні були знищені окупантами... Наші військові чудово вміють ними керувати! Кількість літаків засекречена", - додав він.

12:39

Росія нещадно обстрілює Чернігів, повідомляє ДСНС. Станом на 12:20 28 лютого протягом 20 хвилин продовжується інтенсивний обстріл вулиць Бєлова, Рокосовського, Доценко, Пухова. В зоні ураження приватні та багатоповерхові житлові будинки. Виникла пожежа в районі «Епіцентру».

12:31

УВАГА! У Києві оголошена повітряна тривога!

12:18

"Русские фильмы, идите н@уй!". Сервіс MEGOGO каже, що видалив всі російські фільми.

12:15

Київський наземний транспорт: якими маршрутами курсує

11:48

"Мамо, я агресор". Російський військовий потрапив у полон та телефонує матері. Відео - СБУ

11:45

Український баскетболіст Максим Звонов на матчі НБА між "Майами Хіт" та "Сан-Антоніо Сперс" розгорнув величезний синьо-жовтий прапор.

Такий вчинок баскетболіста американці зустріли оваціями.

11:37

КМДА: Метрополітен працює у режимі перевезень. Як курсують поїзди

Червона лінія: від ст. "Шулявська" до ст. "Університет"

Синя лінія: від ст. "Героїв Дніпра" до ст. "Теремки". Без зупинки на станціях "Майдан Незалежності" та "Площа Льва Толстого".

Зелена лінія: від ст. "Сирець" до ст. "Видубичі. Без зупинки на станціях "Палац спорту", "Кловська", "Золоті ворота". Також працює ділянка "Славутич" - "Червоний хутір".

Орієнтовний інтервал руху: 40 хвилин.

Графік роботи може оперативно змінюватися за необхідності. Станції метро також продовжують працювати як укриття.

11:21

Генсек НАТО Єнс Столтенберг переговорив із Зеленським. "Відзначив його (Зеленського - ред.) за відвагу народу та Збройних сил України. Союзники НАТО посилюють підтримку ракетами протиповітряної оборони, протитанковою зброєю, а також гуманітарною та фінансовою допомогою", - написав Столтенберг у Twitter.

11:17

Коментар радника голови ОП Михайла Подоляка для LIGA.net:

"У багатьох ЗМІ поширюється новий фейк про те, що Київ нібито оточений російськими військами. Росіяни про це можуть тільки мріяти. Київ повністю контролюється українськими військами, заїзди до Києва можливі. Так, у деяких передмістях триває протистояння, точилися важкі бої. Але ми не віддамо столицю, це наша столиця, це наша країна, російським військовим тут не місце, вони повинні покинути нашу країну і відвезти з собою тисячі трупів своїх солдатів, більша частина яких просто гниє в полях, ми навіть не можемо їх порахувати та зібрати. бої продовжуються у багатьох місцях. Жодними фейками росіяни цю реальність не перекриють".

11:13

Відбій повітряної тривоги станом на 11:10!

10:59

Текстова версія звернення Зеленського:

"Бажаю здоров'я українські герої! П'ята доба повномасштабної війни Росії проти народу України. Стоїмо міцно. Ми пережили за цей час стільки, скільки іншим народам може не випасти і за десятки років. Нам довго говорили, що українці в чомусь не такі. Неправильні. Що мають десятиліттями виконувати "домашні завдання". Через це ми часто не помічали, на що ми з вами реально здатні. А от зараз проявили себе на повну. І це надихає. Кожного. Кожну.

У кожній розмові з нашими партнерами я чую щиру повагу. Українці показали світу, хто ми є. І Росія показала, якою вона стала. Просто вдумайтесь у це: за час російського вторгнення – всього лише за чотири доби – внаслідок російських обстрілів загинули 16 українських дітей.16! 45 діточок поранені.

Кожен злочин, кожен обстріл, які окупанти скоюють проти нас, згуртовують нас і наших партнерів ще більше. Росія не вірила у таку солідарну і потужну реакцію. Але українці змінили цю історію. Євросоюз вирішив постачати нам зброю. Ми вдячні. Вчора я говорив з Урсулою фон дер Ляєн, президенткою Єврокомісії, про подальші – ще більш сильні – кроки. Європейці усвідомлюють, що наші солдати борються за нашу державу, а отже і за всю Європу. За мир для всіх європейських країн, за життя дітей, за рівноправність, за демократію. І це дає нам повне право зробити наступне.

Ми звертаємось до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою. Ми вдячні партнерам за те, що вони поряд з нами. Але наша мета – бути разом з усіма європейцями і головне – бути на рівних. Я впевнений, що це справедливо. Я впевнений, що це можливо.

Вчора говорив з президентами Португалії, Литви, Франції, Польщі. Особливо я вдячний Анджею Дуді. Говорив з прем'єрами Бельгії, Іспанії та прем'єром Британії Борисом Джонсоном. Підтримка від нашої антивоєнної коаліції – безумовна і безпрецедентна.

Європа закрила небо для всіх російських літаків. Глобальний бізнес відмовляється від будь-яких зв'язків з російськими компаніями. Подивимось, чим закінчиться цей тиждень для російської валюти – яким буде падіння рубля. Поки продовжується це злочинне вторгнення в Україну, російська держава зазнає таких збитків, ніби війна пройшла і їхньою територією. Для чого це все вам? Російським матерям, російським вчителям, російським підприємцям та всім іншим. Для чого?

Вже чотири з половиною тисячі російських солдатів вбито. Заради чого вони прийшли сюди? Заради чого колони вашої бронетехніки йдуть проти нас з нашого Криму? Ялта, Євпаторія, Судак, Сімферополь... Це ж не назви військових таборів для танкістів. Ще раз: чотири з половиною тисячі вбитих російських окупантів. Бросайте вашу технику. Уходите отсюда. Не верьте вашим командирам. Не верьте вашим пропагандистам. Просто спасите ваши жизни.

Кожну годину ми присвячуємо посиленню нашої держави. Кожен, хто може долучитися до боротьби з окупантами, повинен це робити. Тому було ухвалено рішення непросте – з моральної точки зору, але корисне – з точки зору нашого захисту. В умовах воєнного стану учасники бойових дій – українці з реальним бойовим досвідом – будуть звільнені з-під варти і зможуть компенсувати свою провину у найгарячіших точках війни. Ще з деяких людей, учасників АТО, знімаються всі санкції. Ключове зараз – оборона.

Коли я йшов в президенти, я говорив, що кожен із нас – президент. Бо ми всі відповідаємо за нашу державу. За нашу прекрасну Україну. А зараз так сталося, що кожен з нас воїн. Воїн на своєму місці. І я впевнений, що кожен з нас переможе. Слава Україні!

10:52

Київ, повітряна тривога!

10:51

Нове звернення Зеленського:

10:47

В КМДА нагадують водіям, що займати смугу громадського транспорту суворо заборонено. Автівки, що рухаються смугою громадського транспорту, будуть вважатися транспортом ДРГ. Реагування буде відповідним. Користуватися смугою громадського транспорту мають право: авто зі спецвантажами, громадський транспорт, військова техніка та карети швидкої допомоги.

10:40

Парламент Латвії дозволив латвійцям воювати за Україну, повідомляє Delfi. На позачерговому засіданні 28 лютого Сейм Латвії одноголосно ухвалив відповідні зміни до Закону про нацбезпеку. Вони передбачають, що особи, які будуть воювати в Україні, мають негайно стати на облік у відділі обліку резерву Національних Збройних Сил.

10:30

Українська делегація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з представниками Росії, повідомляє Офіс президента.

До складу делегації увійшли:

голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія,
міністр оборони Олексій Резніков,
радник керівника ОП Михайло Подоляк,
перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін,
народний депутат Рустем Умєров
заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України.

10:12

ЗСУ знищили позицію градів, які стояли на Суми. Про це повідомив Голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

09:56

Спецефір Current Time, присвячений вторгненню Росії до України.

09:50

Російська авіація зранку 28 лютого обстріляла селище Сартана, що під Маріуполем. Інформують у Маріупольській міській раді.

"Оцінюємо масштаби руйнувань після чергового обстрілу російських окупантів по мирному населенню грецького селища Сартана. Армія Росії цілеспрямовано вбиває мирне населення України. Ми ніколи цього не пробачимо і не забудемо", – повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Інформацію щодо потерпілих зараз уточнюють.

09:46

Дані щодо сумарних орієнтовних втрат ворога з 24 лютого до 6 години ранку 28 лютого

09:40

Дія потрапила в найкращі застосунки тижня на Apple Store, написав у своєму Telegram-каналі міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Як тільки ми переможемо — Україну чекає новий етап розвитку цифрової держави, запустимо цього року сотні крутих послуг!" – написав Федоров.

У Дії також запустили послугу переказу грошей армії. Перекази надходять до фонду "Повернися живим". Послуга доступна для користувачів IOS та Android. Вона знаходиться у розділі "Документи" – "Допомогти армії".

09:22

32 країни закрили небо росіянам, повідомляє глава МЗС України Дмитро Кулеба.

09:01

Як минула ніч - зведення від обласних держадміністрацій.

У Харківській області всю ніч відбивали наступ, знищували колони вже на підходах до позицій ще до того, як вони змогли завдати артилерійських обстрілів міста. Обласна влада заявляє про велику кількість диверсійних груп, тому комендантська година сьогодні, 28 лютого, розпочнеться о 15:00 та триватиме до 6:00.

Київська область. Гаряче було під Ірпенем, на вишгородоському напрямі, обстріли. У Києві вночі були кілька сутичок і боїв із диверсійно-розвідувальними групами. Зараз в КМДА закликають, щоб кияни залишалися вдома, адже у місті продовжуються бої практично в кожному районі міста.

Чернігівська область. Чернігів вночі зазнав ракетного обстрілу. Є влучання у центральній частині міста. Обстрілами пошкоджено історичну частину Чернігова, дитсадок, багатоповерхівки, адмінбудівлі.

Донецька область. Тяжкі бої за Маріуполь і Волноваху.

Луганщина. Ніч відносно спокійно. На ранок - дванадцять одиниць техніки, з них 4 танки рушили у бік Сватового. Повітряна тривога. Раніше повідомлялося, що Щастя та Станиця Луганська на межі гуманітарної катастрофи.

Запорізька область: Бердянськ окуповано. Під час операції з захоплення міста постраждало двоє осіб: одного вбито, іншого поранено. Ворожа техніка спостерігається у різних громадах Бердянського району. Міська влада відмовилась від співробітництва з окупантами.

Хмельницька область: Спокійно. Область прийняла 20 тисяч людей, в тому числі які слідували транзитом.

Черкаська область: останній відбій повітряної тривоги був о 3 ранку. Відтоді - спокійно. На ранок в Черкасах - повітряна тривога.

У Житомирщині та Миколаївщіні працювали сирени, але ситуація контрольована.
Вперше повітряна тривога працювала у Чернівцях.
У Каховці Херсонської області били градами, в інших містах - ніч минула тихо.

Сумщина: Навколо міста і по території області є ворожа військова техніка. Під час тривоги у Сумах в районі дитячого садочку була загроза захоплення цивільних. Патруль спрацював. Нападників "відпрацьовують".

Закарпаття: багато прибуває людей. В області вирішують гуманітарні питання. Загалом — спокійно.
Без повітряних тривог минула ніч на Волині, Рівненській області.
Відносно спокійно ночували у Кіровоградській, Тернопільській, у Вінницькій, Одеській, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській та Полтавській областях.

08:33

У ТрО склали інструкцію, як цивільним зупинити техніку ворога. Радять насамперед виставляти дозори, щоб бачити рух колон.

Дізнавшись про напрямок руху, будь-яким чином перекривати дорогу.

"Підривайте міст або заблокуйте вантажним транспортом рух. Коли колона зупиниться, закидайте її коктейлями Молотова та вогнем зі стрілецької зброї", – пишуть у теробороні.

Важливо записувати на відео полонених, яких вдалося захопити у бою. Адже це деморалізує окупантів: "Або ведіть прямі трансляції у соцмережах – це підбадьорить ваших побратимів".

Жінкам і підліткам уздовж руху колони можна розміщувати плакати: "Вас тут чекає лише смерть", і подібного загрозливого змісту.

08:24

Літак російської компанії "Аерофлот", який виконував рейс з Москви у Нью-Йорк, порушив заборону на використання повітряного простору Канади.

Тепер країна проведе розслідування цього інциденту - поведінки "Аерофлоту" та незалежного постачальника аеронавігаційних послуг NAV CANADA, що призвела до цього порушення.

08:00

Росія знизила темп наступу, але не покидає спроб продовжувати його, кажуть у Генштабі ЗСУ.

"Вдається успішно відбивати атаки батальйонно-тактичних груп ще на підступах, заставляючи ворога відмовлятися від наступу. Станом на сьогодні, артилерійським вогнем тільки однієї з українських бригад знищено понад 5 колон ворожої техніки та живої сили противника", - кажуть в Генштабі ЗСУ.

Також зазначають, що противник деморалізований та несе великі втрати. Відзначено часті випадки дезертирства та непокори.

07:01

У ніч на 28 лютого російські війська неодноразово намагалися продертися у Київ, але всі їхні спроби зазнали невдач. Інформують у Сухопутних військах України.

"Противник зазнав значних втрат особового складу. Російські війська деморалізовані та виснажені. Ми показали, що вміємо захистити свій дім від непроханих гостей", — сказав командувач Сухопутних військ та командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський.

Військові запевняють, що ситуація в Києві контрольована.

06:51

Рада молодих вчених Національної академії наук України звернулася до міжнародної академічної спільноти щодо війни Російської Федерації проти України.

"Російська академічна спільнота в сучасних умовах активно сприяє російському режимові не лише в нагнітанні нової гонки озброєнь, а й у глобальному просуванні офіційної імперської політики Росії. На додаток до санкцій щодо агресора є важливим припинення усіх форм наукової співпраці з російськими вченими (від грантового фінансування до публікації результатів досліджень у міжнародних виданнях)", - пишуть в зверненні.

06:29

Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук: Росія обстрілює гуманітарні коридори, якими Україна евакуює жінок, дітей, сиріт, маломобільних громадян. Зокрема, обстрілюють ракетами БМ-21 "Град". Як результат - серед цивільних є поранені. При цьому росіян просили дати вивезти ці категорії громадян з лінії фронту чи тимчасово окупованих територій.

06:21

Командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський про ситуацію в Києві: колони російських військ намагались штурмувати околиці столиці, але безуспішно. Усі пересування противника були під контролем - українці знищували колони техніки. Російські війська під Києвом - деморалізовані та виснажені. Ситуація у столиці контрольована.

06:15

У Чернігові ворожі обстріли з другої години ночі. Періодично ворог здійснює обстріли з певним інтервалом в одну точку, можливо пристрілювання по радіотелецентру, припускають в ДСНС.

За цей час окупанти вдарили по житловому будинку, де постраждала жінка, в будівлю магазину на центральному ринку.

Боєприпас влучив і в будівлю дитсадка. Вона загорілась, а загасити поки немає можливості, бо досі обстрілюють.

05:56

У Києві повітряна тривога, інформує застосунок Київ Цифровий.

05:53

Французький іноземний легіон, який складається з висококваліфікованих піхотинців, відпускає українців, які хочуть захищати свою Батьківщину. При цьому їм залишають повне екіпірування, пише Центр протидії дезінформації при РНБО.

05:43

"96 годин спротиву". Міністр оборони Олексій Резніков звернувся до українців:

4 доби звитяги, мужності, самовідданості і віри.

Час захоплення співгромадянами, які тримають стрій поряд.

Болю за тими, хто відав життя за Україну.

Люті на ворога, який вбиває наших жінок та дітей, руйнує мирні міста.

І впевненості у тому, що він буде покараний! Обов’язково покараний! Жорстко, невідворотньо.

Адже вчора відбувся справжній злам. Війна стала Європейською. Її нарешті так усвідомили.

Вже зараз пів-Європи збирає, пакує, везе нам зброю і засоби бронезахисту. Коло держав, які надають реальну допомогу, значно збільшилося. Збільшилися її масштаби.

Європа вже надала тимчасовий прихисток десяткам тисяч тих, кого ми хочемо зберегти найбільше – нашій малечі та її мамам. Без усіляких формальностей. Як своїм.

Зараз на заході у нас насправді немає кордону. Але підтримка є і на півдні, і на

Далекому Сході, і за Атлантикою.

Все це – заслуга наших захисників і захисниць, усього українського народу. Який відмовився коритися оскаженілому тирану. І який неодмінно переможе.

Україна переможе!

Слава Україні!

05:24

Ракетний удар по житловому будинку в Чернігові. Відомо про одну постраждалу, пише Суспільне Чернігів, посилаючись на речника ДСНС в області Олександра Івченка.

Травми в жінки незначні. Пожежу вже ліквідували.

05:14

Російський рубль сиплеться. А це тільки ніч понеділка.

Б'є рекорди донизу. Спочатку -30%. За півтори години -41%.

04:48

Окупанти поцілили ракетою в житловий будинок у центрі Чернігова, пише Держспецзв'язку. Там пожежа на двох поверхах. Скільки потерпілих - поки невідомо.

04:44

Припинити співпрацю з російськими науковцями - з такою заявою звернулися до міжнародної академічної спільноти співробітники Національної академії наук України.

Це стосується як грантів, так і публікацій в міжнародних журналах. Адже академічна спільнота РФ сприяє режиму, зокрема, в нагнітанні нової гонки озброєнь, наголошують українські науковці.

Другий момент - нагадувати політикам, про те, які будуть наслідки, якщо Росія атакує українські АЕС.

Також закликали підтримати українську армію.

04:31

"Наступні 24 години будуть вирішальні", - сказав президент Зеленський в розмові з Борисом Джонсоном 27 лютого, цитує його пресслужба прем'єра Британії.

Сам Зеленський написав, що узгоджували як далі діяти з противником.

04:14

У Києві та Харкові знову чути вибухи і постріли, пише Держспецзв?язку.

До цього в столиці було пару годин спокою.

03:54

В Іванкові, на Київщині, внаслідок атаки ворога згорів музей із роботами української народної художниці Марії Приймаченко.

Два дні тому смт Іванків зазнало масштабних руйнувань унаслідок атаки росіян.

03:53

Є перші результати "референдуму" в Білорусі . Країна скасує положення про без'ядерний статус.

За попередніми даними, участь у референдумі взяли 5359471 особа, або 78,63% громадян, від загальної кількості учасників, пише в телеграмі ЦВК Білорусі. Підтримали питання 65,16%.

03:40

Центр протидії дезінформації при РНБО наводить основні тези з промови канцлера Німеччини Олафа Шольца про кінець "особливих відносин Німеччини та Росії", яку вже називають історичною.

Про що говорив Шольц:

– 24 лютого відбулася зміна епох в історії Європи. Жахливі кадри з Києва, Харкова, Одеси та Маріуполя показують усю нелюдяність Путіна. Нечувана несправедливість, біль українців та українок — усе це зачіпає живе.

- Путін хоче відтворити Російську імперію та керувати Європою так, як він вважає за потрібне. Російський народ не бажає війни. Ця війна залишиться війною Путіна.

- У Києві, Харкові, Одесі та Маріуполі люди захищають не просто свою Батьківщину, вони борються за свободу та демократію – ті цінності, які поділяє Німеччина з українцями.

- Німеччина не допустить, щоб конфлікт між Путіним та вільним світом розкрив старі рани.

- Путінська війна означає рішучу зміну і у зовнішній політиці Німеччини. Так, вона залишається вірною принципу "стільки дипломатії, скільки можливо, тільки без наївності". Проте ця зміна ставить перед нами нове завдання: "більше жодних розмов заради розмов".

Центр зазначає, що російські пропагандистські ресурси приписали Шольцу слова про те, що "Путін звільнив Німеччину від історичної провини" та розпочали навколо цього справжню істерію. Канцлер насправді цього не говорив. Кремлівська пропаганда працює у своєму звичному стилі.

03:06

Вчора, 27 лютого, президент Володимир Зеленський оголосив про створення Інтернаціонального легіону територіальної оборони України. Розповідаємо, як до нього приєднатися.

Для запису до Міжнародного легіону потрібно звертатися до аташе з питань оборони в посольствах України.

Посольство України у Польщі: адреса – Al. J. Ch. Szucha 7, 00-580. Телефон – +48 22 621 39 79.

Посольство України в Німеччині: адреса – Альбрехштрасе 26, 10117, Берлін. Телефон – +49 (030) 2888 71 16.

Консульське відділення посольства України в Данії: e-mail – consul_dk@mfa.gov.ua, телефон – +45 81 45 52 60.

Посольство України у Франції: адреса – 21, avenue de Saxe, 75007 Paris, e-mail – emb_fr@mfa.gov.ua.

Посольство України в США: e-mail – emb_us@mfa.gov.ua, телефон +1 202-349-2963.

Посольство України у Великій Британії: e-mail – emb_gb@mfa.gov.ua, телефон – +44 20 7727 6312.

Посольство України в Іспанії: e-mail – emb_es@mfa.gov.ua, телефон – +34 917 48 93 60.
03:04

Поляків попросили оцінити ризик нападу Росії на Польщу. Понад 74% вважають такий ризик "середнім" або "високим".

03:02

Український моряк потопив розкішну яхту російського олігарха за 7 млн євро, щоб помститись за бомбардування будинку в Києві. Суд Іспанії його відпустив.

02:59

На острові Майорка (Іспанія) український моряк навмисно потопив яхту російського олігарха і віцепрезидент виробника зброї "Ростех" Олександра Міхеєва. Так українець хотів помститися за російське вторгнення в Україну. Човен коштує 7 млн євро. Суд звільнив українця з-під варти і не пред'явив звинувачень, пишуть іспанські ЗМІ.

02:51

Конструкторське бюро "Луч" передало захисникам України всю свою продукцію, яку готувала на експорт. Йдеться про десятки ПТРК "Скіф" та "Корсар". Вони вражають цілі на відстані до 5 км та до 2,5 км відповідно.

02:38

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний про злочини окупантів: росіяни б'ють ракетами "Іскандер" по мирному Житомиру, гелікоптерами - по будинках. Впритул розстріляли автомобіль з родиною. Вони використовують жінок та дітей у якості "живого щита". Також росіяни посилають своїх строковиків на смерть. Ворог також вдягає форму ЗСУ і пересувається на машинах швидкої допомоги. За чотири дні війни від рук окупантів загинуло 16 дітей.

02:31

Держспецзв'язку: у бік України з території Білорусі вилетіли винищувачі.

02:25

Володимир Зеленський провів перемовини з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн. Розмова стосувалась допомоги від ЄС у озброєнні, фінансах, також обговорили членство України в ЄС. 27 лютого фон дер Ляйєн заявила, що хоче бачити Україну в ЄС.

02:12

Голова української делегації, яка їде на переговори з Росією у Гомель (Білорусь), Давид Арахамія про настрій української дипломатії:

02:05

Зведення від Генштабу станом на 00:00. На Поліссі окупанти намагаються знову наступати на Київ. Для цього вони навели понтонну переправу через р. Ірпінь в районі Демидова. В столиці організовано щільну систему захисту. Ведеться боротьба з нечисленними ДРГ чисельністю 3-15 осіб. Вони - у формі ЗСУ, але у російських бронежилетах. Росіянам не вдалося захопити м. Ірпінь: техніку ворога знищено. Українські захисники утримують оборону на усіх визначених позиціях в країні. Росіяни з повітря і на землі атакують військові та цивільні аеродроми, сили ППО, міста та критичну інфраструктуру. Наші повітряні сили відбивають повітряні удари.

01:08

Російські окупанти хочуть використати жителів Херсона в якості живого щита для захоплення українських міст, повідомляє Херсонська ОДА.

Як зазначається, окупанти заволоділи українською військовою формою і під виглядом сил ТрО планують найближчими днями організувати "евакуацію" жителів Херсона.

"Вони хочуть зібрати мирних жителів у свої автобуси та відправити до Києва. Разом із цими автобусами їхатиме ворожа техніка", – йдеться у повідомленні.

01:04

Мер Києва Віталій Кличко спростував фейки російських пропагандистських ЗМІ про те, що столиця нібито оточена і евакуація людей неможлива.

"Росія продовжує воювати проти України не лише зброєю, а й інформаційно. Створюють фальшиві сторінки представників влади, маніпулюють інформацією, створюючи якісь легенди. Сьогодні створили клон моєї сторінки в Інстаграмі", - написав Кличко.

Він закликав не вірити російським ЗМІ, а користуватися лише українськими офіційними джерелами.

00:59

Російська авіакомпанія "Аерофлот" з 28 лютого призупиняє рейси в Європу, повідомляє Інтерфакс.

Рішення ухвалено у зв'язку з "обмеженнями повітряного простору, запровадженими європейською владою".

Як повідомлялося раніше, Євросоюз закриває повітряний простір для всіх літаків Росії, включаючи приватні.

00:53

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Україна – "одна з нас, і ми хочемо, щоб вони були у Європейському Союзі".

00:41

Данія передасть Україні 2700 одиниць протитанкової зброї, пише ЄП із посиланням на Politiken. Також країна дозволить своїм громадянам приєднатися до міжнародного легіону України для боротьби з російськими окупантами.

00:36

27 лютого російські окупанти завдали ракетного удару по Києву, повідомив на брифінгу представник Офісу президента Олексій Арестович. За його словами, по столиці випустили три ракети. "Одну збили, друга влучила у Софіївську Борщагівку, третя – невідомо де", – сказав Арестович.

00:35

Член КПРФ та депутат нелегітимної Держдуми від Республіки Бурятія В'ячеслав Мархаєв засудив Путіна за війну проти України, звинувативши його у використанні визнання терористів на Донбасі для початку повномасштабної війни проти України. Про це він написав у Facebook, можливо, останній пост у своєму житті.

"Я засуджую невиправдану стратегію Заходу, їхню політику подвійних стандартів, просування власних інтересів за допомогою зміни законної влади в неугодних їм країнах, захоплення нових територій під хибними гаслами захисту демократії. Засуджую і керівництво Росії, яке почало використовувати ті ж методи подвійних стандартів. Під егідою визнання ДНР та ЛНР ми приховали плани розв'язання повномасштабної війни з нашим найближчим сусідом", - написав депутат.

Він переконаний, що "ні народам Росії, ні народам України така війна не потрібна". І навіть більше того – "кожна нація, кожен народ повинен мати право на самовизначення, на свободу свого вибору".

Нагадаємо, що саме КПРФ, а не Єдину Росію, Путін використав для того, щоб "легітимізувати" своє вторгнення в Україну.

00:05

В Україні більше немає "Русского Радио", інформує група радіостанцій TAVR Media.

За інформацією групи радіостанцій, у 2014 році не змінили назву, бо хотіли залишити інформаційний місток з окупованими територіями.

"Ми знали, що радіостанцію слухають на сході, півдні та особливо на окупованих територіях України включно з Кримом. Тому для нас це був спосіб донесення до людей звичними для них каналами мовлення тієї інформації, що має проукраїнську позицію та державницьке значення. Сьогодні мости спалені. Після завершення марафону в ефірі звучатиме нова радіостанція», — повідомляє TAVR Media.

Сайт радіостанції "Русского Радио" закритий.