Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

27.02.2022

23:36

За добу, 27 лютого, українська військова авіація вдарила по шести колонах техніки російських окупантів, збила ворожі вертоліт та безпілотник.

23:31

Увечері окупанти завдали ракетного удару по Миколаївському міжнародному аеропорту. Це підтвердив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, повідомляє Центр стратегічних комунікацій при РНБО.

За попередньою інформацією, російські війська вдарили по аеропорту тричі. Снаряди влучили у злітну смугу та перон.

23:21

Великий протест на підтримку України біля Білого дому у Вашингтоні.

23:18

Сьогодні корпорація Meta заблокувала на території України Instagram та Facebook Анатолія Шарія, нещодавно звинуваченого у державній зраді, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

"Спасибі корпорації Meta за підтримку України у захисті інформаційної безпеки та у спільній боротьбі з дезінформацією та розповсюдженням фейків та ворожих наративів", - сказано у повідомленні.

23:10

Проти мера Куп'янська Геннадія Мацегори, який здав місто російським окупантам, відкрито кримінальну справу за статтями про посягання на територіальну цілісність та недоторканність України особою, яка є представником влади, та про держзраду. Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

За даними слідства, міський голова навмисно вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України.

Представник влади перейшов на бік країни-агресора, зазначили у прокуратурі. Він в умовах воєнного стану надав представникам РФ допомогу у провадженні підривної діяльності проти України.

Крім того, він вчинив навмисні дії з метою зміни меж території України, про що повідомив публічно в Інтернеті.

Тепер ним займеться СБУ.

Ось відео, в якому Мацегора публічно заявляє про свою зраду.

22:45

Посольство США в РФ рекомендує співвітчизникам "негайно покинути Росію".

"Все більше авіакомпаній скасовують рейси до Росії та Росії, і багато країн закрили свій повітряний простір для російських авіакомпаній. Громадянам США слід розглянути можливість негайного виїзду з Росії, використовуючи поки що доступні комерційні варіанти", - йдеться у повідомленні посольства.

Посольство США нагадує громадянам США, що рівень рекомендацій Держдепартаменту з поїздок до Росії знаходиться на рівні 4: "не мандрувати".

22:42

Мер Бердянська Олександр Свідло заявив, що місто тимчасово окуповане росіянами.

Він повідомив, що зранку до міста увійшла військова техніка РФ.

За словами мера, в будівлю виконкому зайшли озброєні окупанти і заявили, що всі адмінбудівлі Бердянська знаходяться під їхнім контролем і що вони беруть під контроль також будівлю виконкому.

"Нам було запропоновано продовжити свою роботу, але під контролем озброєних людей. Вважаю цю пропозицію неприйнятною, тому ми всім складом оперативного штабу покинули будівлю виконкому, але продовжуємо координувати роботу оперативного штабу віддалено", - сказав мер.

22:32

З початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну загинули 352 мирні жителі, серед них 14 дітей. Ранени 1684 особи, з них 116 дітей.

22:31

Франція завтра запропонує Раді безпеки ООН резолюцію, яка закликає до «безперешкодного гуманітарного доступу» до України, а також до припинення вогню, заявили в Єлисейському палаці. Резолюція буде спрямована на «гарантування безперешкодного гуманітарного доступу для задоволення нагальних потреб населення України» (CNN)

22:29

Російські туристи, що летять (чи ні) до Хургади, радіють європейським санкціям.

22:22

Засідання Ради безпеки ООН, присвячене вторгненню Росії до України – пряма трансляція.

22:20

"Продовжена" комендантська година у Києві закінчиться у понеділок о 8:00 ранку. Після цього місто повернеться до колишнього комендантського режиму.

22:19

Генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що Facebook видалив її пост про те, як у Шевченкове Харківської області прийшли в поліцію двоє російських громадян і попросили заправитися, а українські поліцейські їх і "заправили".

"Як з'ясувалося, надійшло багато скарг із РФ на цю публікацію, і адміністрація ФБ вирішила її видалити. Пишу, щоб повідомити, що я пост не видаляла. Інформація була коректна та перевірена", - написала Венедіктова.

22:11

ЄС обіцяє приймати біженців з України терміном до 3 років без вимоги попереднього запиту притулку (SkyNews).

22:00

ПЕРЕГОВОРИ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ ПОЧНУТЬСЯ ЧЕРЕЗ КІЛЬКА ГОДИН

Українська делегація у дорозі, повідомив LIGA.net речник президента України Сергій Нікіфоров.

21:55

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до росіян.

21:54

ФІФА заборонила використовувати прапор та гімн Росії у міжнародних матчах за участю команд Російського футбольного союзу, а також заборонила проводити у Росії футбольні матчі збірних. Збірна Росії гратиме домашні матчі на нейтральному полі та без глядачів.

21:50

Глобальні сервіси експрес-доставлення FedEx та United Parcel Service (UPS) призупинили доставляння до Росії через її вторгнення в Україну, пише The Washington Times.

21:40

Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація на 18:00 27 лютого з російського вторгнення

"Російська Федерація продовжує накопичення авіаційної техніки та активізацію спецпризначенців на території Республіки Білорусь. На аеродромі Мачулищі зосереджено понад 50 літаків, 10 вертольотів та 2 літака Ан-124. З аеродромів Барановичі та Мачулищі постійно злітають транспортні літаки в напрямку України.

Білоруське командування привело у бойову готовність частину своїх підрозділів.

Проводячи наступальну операцію в Україні, російські окупанти використовують заборонені Міжнародним гуманітарним правом методи ведення бойових дій: захоплюють об’єкти соціальної інфраструктури, одягають форму українських військових, поліцейських та представників ДСНС, диверсійні групи спецпризначенців використовують карети швидкої допомоги та поліцейські машини, викрадені з лікарень та станцій швидкої допомоги; терористи займають приміщення дитячих таборів та шкіл, артилерія та РСЗО противника розгортаються на спортивних майданчиках. У Києві нещодавно були помічені три машини швидкої допомоги з умовним маркуванням загарбників. В Генічеському районі на Херсонщині російські окупанти розгорнули підрозділи артилерії МСТА-С у житловій забудові. У напрямку Макарів - Київ рухається колона, для прикриття на бронетехніці ворог розмістив дітей та жінок.

Разом з тим, морально-психологічний стан окупаційних військ низький. Біля Корюківки на Чернігівщині строковики ЗС РФ готові скласти зброю і здатися в полон.

Сотні одиниць виведених з ладу броньованих машин і танків по всій території України покинуті вздовж доріг.

Станом на 18:00 втрати противника в особовому складі склали близько 4500 осіб. Знищено та пошкоджено літаків – 27 од (уточнюється), гелікоптерів – 26 од, танків ? близько 150 , ББМ ? понад 700 од., гармат – близько 50, один ЗРК БУК, Чотири РСЗВ БМ-21 Град, 60 цистерн, 2 БПЛА оперативно-тактичного рівня, кораблі, катери – 2 одиниці.

Буде ще. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій."

21:38

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до киян.

21:35

Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснює про види сирен.

"Незважаючи на те, що ми з ними живемо вже четверту добу, багато українців досі вірять фейкам про "навчальні сирени", - написали в Центрі.

В даний час використовуються два види сигналів:

- Переривчастий "Увага всім" означає, що необхідно увімкнути телевізор або радіо і слідувати інструкціям.

- Інший – безперервний, що означає повітряну тривогу. Це означає, що потрібно екстрено бігти до укриття та залишатися там, доки ситуація не стабілізується.

Жодних навчальних сирен зараз бути не може, зазначили у Центрі.

21:23

Російські пропагандисти заздалегідь заготовили статті про перемогу над Україною і одну з них ненароком опублікували. Зрозуміло, що текст швидко прибрали, але він залишився в Web-архіві. Рекомендується для дослідників тяжких політичних відхилень від реальності.

21:18

США та НАТО засудили наказ президента Росії Володимира Путіна привести свої стратегічні сили стримування в особливий режим чергування як небезпечний та неприйнятний, а Білий дім заявив, що не виключає запровадження нових санкцій щодо енергетичного сектору Росії.

21:03

Англійська футбольна асоціація заявила, що "із солідарності з Україною і для того, щоб щиро засудити звірства, що здійснюються російським керівництвом, у доступному для огляду майбутньому ми не гратимемо проти Росії в жодних міжнародних матчах". (Sky News)

21:02

Роман Донік - російським солдатам: "А ще ми слухаємо усі ваші переговори. Ми знаємо ваші плани. Ми знаємо звідки і куди ви завтра підете з паливом. Куди спробуєте підтягти резерви..."

21:00

Вперше в історії Європейський Союз профінансує закупівлю та постачання летальної зброї третій країні – Україні.

20:59

Уряд Швеції направить Україні військову допомогу, зокрема протитанкову зброю.

20:57

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Бельгія відправляє Україні ще 3000 автоматів та 200 протитанкових гранатометів.
20:49

Журналіст Юрій Бутусов розповів про ситуацію на фронті станом на 17:00 27 лютого.

20:48

На Львівщині намагаються відкрити два нових недобудованих пункти пропуску. Про це повідомляє Львівська обласна державна адміністрація.

Через велику кількість людей, які хочуть перетнути кордон, на Львівщині ведуть перемовини з польською стороною і сподіваються, що дозволять відкрити ще й пункту пропуску Збараж (Сокальського району) та Нагуєвичі (Чорноморського району).

Зараз пункти прийому українських біженців працюють в:

Дорогуськ,
Долгобичів,
Зосин,
Гребенне,
Медики,
Будомєж,
Кросьценко.

20:46

Білоруський музикант Сергій Міхалок записав відеозвернення до білорусів, у якому назвав їх "боягузами, зрадниками батьківщини", бо вони дозволили диктатору Лукашенку використати територію країни для атак проти України.

Він закликав білорусів саботувати будь-які накази і не їхати на українську землю воювати, бо "ви тут помрете". "Армія України – найсильніша армія у світі", - сказав Міхалок.

20:45

Свідоцтво очевидців про російських військових, які залишилися без командирів. "Вони не знають, що їм робити, куди йти, вони часто голодні, вони в розгубленості. Коли в їхньому полі зору менше 2-3 людей, намагаються агресивно вимагати, наприклад, їжу".

20:41

На конференції ООН з клімату глава делегації РФ Олег Анісімов вибачився за вторгнення Росії в Україну "від імені всіх росіян, які не змогли запобігти цьому конфлікту", повідомляє France 24.

20:33

У Європейському Союзі заборонять показувати два пропагандистські держканали Росії – RT та Sputnik – а також їхні дочірні проєкти.

20:23

Українською армією було знищено російський БУК в районі міста Малина Житомирської області.

"Байрактари в роботі", - підписав відео Валерій Залужний.

20:23

Окупанти обстріляли ракетами центр Чернігова. 16 людей отримали травми, повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Пошкоджено житлові будинки, дитячу стоматологію. Зруйновано Молодіжний центр та колишній кінотеатр Щорса.

20:10

Служба безпеки повідомила, що легендарний український пілот, якого називають "Привидом Києва", збив уже 10 російських літаків.

"Його називають "Привидом Києва", хоча він захищає нашу безпеку, як справжній Янгол", - зазначили у СБУ.

20:08

У ДСНС України розповіли, як українці можуть допомогти рятувальникам.

Зараз зросла кількість залучення підрозділів ДСНС України на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій.

Через це і зросла потреба у обладнанні, спорядженні та технічному забезпеченні.

Рахунки для надання допомоги територіальним органам ДСНС України можна подивитися тут.

20:08

КМДА попереджає про загрозу ракетного удару по Києву.

19:55

Міністерство охорони здоров'я закликало Всесвітню організацію охорони здоров'я припинити співпрацю з РФ. Про це заявив голова МОЗ Віктор Ляшко.

"Росія розгорнула на території України терористичні дії проти мирного населення та медиків. Російські окупанти, порушуючи норми міжнародного права, обстрілюють лікарні, машини екстреної медичної допомоги, дитячі будинки та мирне населення!" - сказав він.

Ляшко зазначив, що щодня лікарі під обстрілами борються за життя своїх пацієнтів, у тому числі й дітей, щодня подумки благають, щоб до операційної не прилетів ворожий снаряд.

Щодня під час виконання своїх професійних обов'язків – порятунку людських життів – гинуть медичні працівники.

19:42

Щастя та Станиця Луганська на межі гуманітарної катастрофи, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

"Населені пункти окуповані та майже знищені, російські окупанти майже зрівняли їх із землею", - написав він.

Від обстрілу окупантів масово постраждали приватні та багатоквартирні будинки, об'єкти інфраструктури. Люди постійно перебувають у підвалах.

За словами Гайдая, влада не може провести евакуацію населення або хоча б завезти людям хліб і воду. Немає комунікацій та можливості їх відновити.

"Звертаюся до міжнародних гуманітарних організацій із закликом про допомогу. Червоний Хрест України, російські війська повинні припинити обстріли і дати можливість законній українській владі надати допомогу населенню та запобігти гуманітарній катастрофі!" – написав голова ОДА.

19:33

Звернення українських рятувальників до рятувальників Білорусі: "Скажите свое слово против этой войны!"

19:22

Українці на чолі з мером Дніпрорудного Запорізької області зупиняють танки російських окупантів. Мер Матвєєв – із ОПЗЖ. Українці кричать "Слава Україні – Героям Слава!".

19:07

СБУ опублікувала звернення полонених російських окупантів до своїх батьків із проханням забрати їх із України.

“Мамо, забери мене звідси! Ми тут мирних жителів убиваємо!” – сказав один із них.

"Чому це "усвідомлення" прийшло лише тоді, коли окупанти пройшли майже пів України і опинилися в Миколаївській області - питання відкрите. Але факт залишається фактом - ворог масово здається українським силовикам. З усіма полоненими активно працюють і документують їхні свідчення, щоб кожен причетний був покараний", - повідомили у СБУ.

19:05

За дві доби в Україні вдалось мобілізувати 100 тисяч людей, заявив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.
Половина - це резервісти сил Територіальної оборони.

18:54

Ракета Іскандер, випущена по Україні з території Білорусі, про що повідомлялося раніше, влучила в аеропорт Житомира. Про це повідомляє радник глави МВС Антон Геращенко.

"Російсько-білоруські фашисти б'ють по аеропорту Житомира. Знаєте, що це означає? Що треба готуватися Рівненській та Житомирській областям підсмажувати не лише російських, а й білоруських окупантів найближчими днями!" – написав він.

Інформацію про обстріл житомирського аеропорту підтверджує Центр стратегічних комунікацій.

Місцеві ЗМІ пишуть про повітряну тривогу і вибухи.

18:46

У соціальній мережі Facebook з'явилося відео з грузинського балкера, який зустрівся у морі із російським судном.

Російська команда звернулася до грузинів за допомогою через брак палива. Але їм відмовили. Грузинська комадна повторила слова українських прикордонників із острова Зміїний.

18:45

Комендантська година у Києві триває, міська влада не проводить жодної евакуації, не залишайте безпечні місця, навіть якщо хтось пропонує, йдеться у заяві Київської міськдержадміністрації.

18:40

Павло Дуров заявив, що прийняв рішення не розглядати відключення Telegram-каналів на період конфлікту Росії з Україною.

"Багато користувачів звернулися до нас із проханням не розглядати відключення Telegram-каналів на період конфлікту, тому що ми для них – єдине джерело інформації. У зв'язку з цими зверненнями ми вирішили не розглядати подібні заходи. Проте ще раз прошу перевіряти і не приймати на віру дані, які публікуються в Telegram-каналах у цей непростий період", - написав Дуров.

18:21

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу оголосив, що вторгнення Росії до України є війною, і його країна починає діяти у відповідності до Конвенції Монтре.

18:18

Зеленський також повідомив, що Україна платитиме нашим військовослужбовцям, які тримають у руках зброю, по 100 000 грн на місяць.

"Не для того, щоб нам сказали спасибі. А для того, щоб вони знали, що країна їм точно вдячна. І так буде доти, доки не скінчиться ця війна", - сказав Зеленський.

Він також висловився про знищення окупантами літака "Мрія".

"Вчора, на жаль, ми втратили "Мрію". Але стару "Мрію". А нову мрію ми збудуємо. Слава Україні!" – сказав президент.

18:10

Президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, в якому розповів про свою сьогоднішню розмову з білоруським диктатором Олександром Лукашенком, першою за два роки.

"Я докладно пояснив йому неможливість нашого зіткнення. Я не хочу, щоб ракети, літаки та вертольоти летіли в Україну з Білорусі. Я не хочу, щоб йшли війська в Україну з Білорусі. І він мене запевнив у цьому", - сказав президент.

Лукашенко, за словами Зеленського, запропонував, щоби українська та російська делегації зустрілися на річці Прип'ять. Без жодних умов, підкреслив президент.

"Скажу прямо, як завжди: я не дуже вірю в результат цієї зустрічі, але нехай спробують. Щоб потім жодний громадянин України не мав жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс", - сказав Зеленський.

17:56

Радник голови МВС Антон Геращенко опублікував відео запуску ракети Іскандер-М по території України з території Білорусі. За його інформацією, запуск здійснено близько 17:00 із району Мозиря Гомельської області.

Знімали на Рівненщині.

Місцеві жителі повідомляють LIGA.net, що ракету запустили з села Гулевичі Калинківського району.

17:40

Арестович: Російські війська на північному заході від Києва перейшли до тактичного відступу, щоб вийти за межі досяжності української артилерії.

17:33

Павло Дуров: "Ми не хочемо, щоб Telegram використовувався як інструмент, що посилює конфлікти і розпалює міжнаціональний розбрат. У разі ескалації ситуації ми розглянемо можливість частково або повністю обмежити роботу Telegram-каналів у залучених країнах на час конфлікту".

17:21

Українські рапіристи на Кубку світу в Єгипті відмовилися виходити на одну доріжку із представниками країни-агресора за повної підтримки зали.

17:17

Звернення президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка:

"Український народе,

Звертаємось до всіх українців світу.

Тих, хто від самого початку збройної агресії Росії зі зброєю в руках б’ється за кожне наше місто, кожне село, кожну вулицю, кожен будинок.

Тих, хто своєю відвагою та любов’ю до України згуртував весь світ навколо нашої держави.

Тих, хто збирає допомогу для армії.

Тих, хто голіруч зупиняє російські танки та змушує окупантів здаватися в полон.

За ці дні, сповнені героїзму та болю, ви вщент знищили віковий міф про так звану велич Росії.

Усі разом ми переможемо. Ми вистоїмо.

Росія заплатить за свої злочини.

Слава Україні! Героям слава!"

16:57

Кулеба: Я дякую закордонній спільноті, підтримку якого ми сьогодні бачимо. Я прошу їх не зупинятися на досягнутому, а продовжувати вимагати від своїх держав діяти задля досягнення головної мети – зупинити Путіна, усунути загрозу миру з боку Росії. Саме для цього ми закликаємо зібрати міжнародну антивоєнну коаліцію. Саме тому так важливо продовжувати та посилювати тиск на Кремль. Ми наполягаємо, що потрібно домагатися не послаблення економічних зв'язків із Росією, а повного розриву. Ми вимагаємо повної ізоляції фінансової системи Росії від світових систем, а також запровадження ембарго на газ та нафту з Росії. Це не тільки нам потрібне. Це необхідно для збереження миру в Європі.

16:52

Кулеба: Хочу звернутися до деяких європейських країн і політиків, які на словах підтримують запровадження санкцій проти Росії, але при цьому намагаються їх пом'якшити, щоб продовжувати заробляти на торгівлі з Росією. Сьогодні ви заробляєте на крові українців та наших дітей. І це зовсім не метафора, це реальність, у якій ми всі живемо. Тому я закликаю вас припинити політиканство і заробляти гроші на наших смертях.

16:50

Кулеба: Наказ Путіна про підвищену готовність стратегічних сил з'явився невдовзі після оголошення переговорів. Ми розцінюємо це як форму тиску нас. Але це тиск не спрацює. Ми їдемо не здаватися та не торгуватися. І навіть якщо Путін вирішить застосувати ядерну зброю проти України, то це буде катастрофа для всього світу, але нас все одно не зломить.

16:48

Кулеба: Ми поїдемо на переговори послухати, що Росія захоче сказати. Ми хочемо почути, що саме Росія хоче нам запропонувати і на які кроки вона готова піти. Ми не здамося, не капітулюємо і не здамо ні п'яди нашої території. З огляду на це чому б і не поговорити.
16:46

Куліба: Сьогоднішнє вторгнення Росії в Україну – це результат багаторічної політики "умиротворення" Путіна Заходом. Ми вітаємо, що сьогодні ситуація змінилася. Ми шкодуємо, що це сталося пізно і призвело до таких наслідків. Але саму зміну підходу, про необхідність якого ми говорили багато років, ми безумовно підтримуємо.

16:32

Світова промисловість виробників комп'ютерних чіпів починає згортати постачання Росію через санкцій США.

16:16

У місті Корюківка Чернігівської області мирні жителі без зброї вийшли на вулиці та зупинили російські танки.

16:11

Брифінг міністра закордонних справ Дмитра Кулеби:

16:04

ІТ-Армія України повідомляє, що "закрила" офіційні сайти Нацбанку та Мінінформполітики Білорусі, а також інші офіційні сайти. Журналісти Радіо Свобода підтверджують, що сайти відкрити неможливо (Current Time).

16:01

ВСУ контролює Волноваху, але окупанти, як і раніше, блокують місто.

15:38

Делегація України поїде на переговори з делегацією Росії на кордоні з Білоруссю. Про це повідомляє прес-служба офісу президента.

15:32

Прес-секретар МЗС:

15:28

Путін наказав міністру оборони Шойгу та начальнику Генштабу Герасимову перевести в особливий режим бойового чергування сили стримування. До таких належать міжконтинентальні ракетні і авіаційні комплекси, та стратегічні ядерні сили. Причина - "нелегітимні санкції" та "агресивні" висловлення представників країн-членів НАТО у бік Росії.

14:59

Генштаб про ситуацію на фронті на 13:00. Окупанти атакують з повітря цивільну та військову інфраструктуру. Від початку доби - 5 авіа- і 16 ракетних ударів. Окупанти накопичують сили на території Білорусі (10 вертольотів, два Ан-124, чотири Су-34). Ворог наступає в напрямку Києва. Місто успішно захищають. Окупанти обстрілюють мирні Харків та Балаклею. Херсон відчайдушно обороняють. Флот РФ вийшов із чорноморських баз із завданням атакувати ВМС України. Була спроба висадки російського десанту у Чорноморську. Його знищено.

14:58

Київська ОДА в коментарі LIGA.net: ЗСУ готуються до бою в Броварському районі. Там очікують на ворожу колону з боку Басані та Бикова. У районі підірвано міст, окупанти змінили напрямок руху. Йде робота з виявлення ДРГ.

14:28

Російська ДРГ намагалася влаштувати теракт у житловому комплексі River Stone у Києві, загрозу запобігли.

14:25

Як відрізнити військових ЗСУ від російських агресорів.

14:20

"Привєт, рускіе! Пару слов от украінских солдат - на понятном для вас язьіке. (18+)"

14:05

Кличко про ситуацію в столиці: Київ тримає оборону, російських військ у місті немає, наше військо продовжує знищувати диверсантів. Вночі були зіткнення і перестрілки, знищено кілька великих диверсійних груп. Під російськими обстрілами - житлові квартали. Ситуація в місті контрольована. За час війни загинуло 9 мирних мешканців, 4 невідомих особи та 18 захисників. Поранено 106 осіб, 46 із них - цивільні. Київ створює гуманітарний штаб для допомоги киянам. Деталі - згодом.

13:58

Зеленський зателефонував до Лукашенка.

13:56

Спецефір Current Time про вторгнення Росії до України.

13:48

Заступник головнокомандувача ЗСУ Євген Мойсюк звернувся до російських військових: "Задумайтеся, чому ви тут, за що воюєте. Сподіваюсь, ви переконалися, що на вас тут ніхто не чекав. Ми даємо вам можливість повернутися до своїх рідних, не втративши життя та гідність. Розрядіть зброю, підніміть руки. Це ваш квиток додому. Ідіть захищайте свою батьківщину, а не руйнуйте нашу!"

13:44

Харків, приватний сектор (Данилівка) після нічного обстрілу росіянами.

13:37

Шольц: попри санкції, Путін не змінить свій курс за одну ніч. Але дуже скоро російське керівництво відчує, яку високу ціну воно заплатить.

13:28

Андрій Клименко, BlackSeaNews: "Опозиційні журналісти з Білорусі повідомили, що підрозділи білоруських сил спецоперацій сідають в літаки. Готується повітряний десант. Таким чином Білорусь фактично особовим складом почала вторгнення в Україну. Локації висадки: Київський та Житомирський напрямки".

13:24

Залужний: український Байратар розбив російську воєнну техніку у с. Чернобаївка Херсонської області.

13:16

Канцлер Німеччини Шольц сказав, що масштаб санкцій , що вводяться проти Росії, "безпрецеденний", але при цьому для їх розширення "немає жодних табу". При цьому він вважає, що Путін не змінить курс за один день (Sky News).

13:04

Філатов повідомив, що Рада оборони Дніпра прийняла рішення про відкриття магазинів зброї, щоб усі бажаючі могли придбати зброю та патрони. Охорону таких магазинів посилюють.

12:55

Арестович про ситуацію на фронті: зранку було лише дві спроби наступу: 8-12 ворожих автомобілів спробували пройти у глибину Харкова. Їх вже наполовину знищили, харків'яни тримають оборону. Ще одна атака була на околицях Києва: зранку ворог пробував йти у напрямку Бучі, Гостомеля та Ірпеня. Тут вони потрапили під обстріл ЗСУ, частину БМД під Бучею "коктейлями Молотова" спалили місцеві. Не видно просування до Енергодара, Запоріжжя та Маріуполя. Росіяни деморалізовані, не роблять активних наступальних дій. Їхня пропозиція вести перемовини свідчить про втрату ініціативу і нездатність до воєнних дій. У них лишилося одна-дві спроби наступати через величезні втрати та супротив України.

12:49

Міжнародна федерація дзюдо припинила повноваження Володимира Путіна як почесного президента федерації "у світлі вторгнення в Україну".

12:43

Геращенко: розвідники ГУР МО нейтралізували групу чеченських диверсантів у Києві. Вони пересувались Києвом на автомобілі швидкої допомоги. Частину окупантів убили, частину - затримали.

12:38

"У нас тут порядок. Одягнені, ситі й даємо пиз**", - так кореспонденту LIGA.net описав ситуацію на фронті один із захисників Харкова. Не менш однозначно висловилися десятки наших бійців:

12:30

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні: "Шокуючі атаки Росії на Україну. Ірландія перекриє повітряний простір для всіх російських літаків. Закликаємо партнерів по ЄС зробити те саме. Ми також підтримуємо нові широкомасштабні санкції, які мають бути узгоджені сьогодні в ЄС, і новий пакет допомоги для України".

12:29

МВС: українські військові розшукують ворожу техніку, позначену літерою V. Вона рухається у бік Києва. Це особливо небезпечні терористи, що прибули в Україну зі спеціальним завданням. Якщо знаєте про розташування техніки чи бачили її - терміново пишіть у офіційний чат-бот в Telegram: https://t.me/stop_russian_war_bot (@stop_russian_war_bot)

12:16

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко: сьогодні вранці з території Білорусі завдано повітряно-ракетний удар по військовій частині біля міста Володимир. Кількість жертв невідома. Сам кордон області не порушено, ситуація в на решті її території контрольована.

12:10

Глава МЗС Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфіорд Гільфадоттир: "Ісландія вирішила закрити свій повітряний простір для російського повітряного руху на знак солідарності з Україною"

12:08

"Я не хочу, щоб приходив сюди до нас у Москву, Ярославль, Нижній Новгород вантаж 200". Відеонагадування від Current Time. 2014 рік.

12:06

В ДСНС на прохання служби повертаються рятувальники-ветерани. Вони мають підсилити караули пожежно-рятувальних підрозділів. Наразі до роботи повернулося 24 рятувальники у Черкасах, Корсунь-Шевченківському, Драбові та Чорнобаї.

12:02

Командування повітряних сил ЗСУ: західні партнери передали Україні велику партію ракет "повітря-повітря". "Вони уже під крилами наших винищувачів. На всіх окупантів вистачить".

11:42

Українська армія відбила у окупантів місто Ірпінь (Київська обл.) - мер міста Олександр Маркушин. "Ірпінь ми тримаємо, підійшло підкріплення. Ми відбилися, сьогодні Ірпінь на 100% під контролем." Відео роботи ЗСУ в місті опублікував Антон Геращенко.

11:41

Результати ударів по Троєщині та Бучі.

11:34

Заступник минобороны Ганна Маляр:

Сумарні орієнтовні втрати ворога за три попередні доби (24,25,26) загарбницької війни Російської Федерації в Україні.

Літаки 27
гелікоптери 26
Танки 146
Бойові броньовані машини 706
Гармат 49
ЗРК БУК 1
Град 4
Автомобільна техніка 30
Цистерни 60
БпЛА ОТР 2
Кораблі/катери 2
Засоби ППО
Особовий склад орієнтовно 4300 (уточнюється)

Iнформація орієнтовна і може уточнюватись, оскільки ії вкрай складно отримувати після бою, адже командири насамперед зосереджуються на веденні бою.

Крім того інформацію ми можемо отримати лише по завершенню бою, а бої бувають вкрай тривалі у часі. Надходження даних може відбутись наступного дня, а іноді і через день.

Крім того, якщо бій тривав вночі, і розпочався в одну календарну дату, а завершився в іншу, то доволі складно відділити у яку саме добу стались ті чи інші втрати.

11:14

Глава британського Форін Оффіс Ліз Трасс сказала, що війна в Україні може тривати кілька років.

«Ми знаємо, що Росія має сильну армію, але ми знаємо і те, що українці хоробри, сповнені рішучості відстоювати свій суверенітет і територіальну цілісність і боротися». Вона також додала, що «дуже жорсткі» санкції, запроваджені Заходом, «поставлять російську економіку навколішки». Однак для цього, сказала вона, «потрібний час», як і на те, щоб «відучити Європу від російської нафти та газу».

Ліз Трасс вважає, що цей конфлікт може стати "початком кінця" для Володимира Путіна.

«Він повинен знати, що міжнародний кримінальний суд уже дивиться на те, що відбувається в Україні, і це матиме серйозні наслідки для нього особисто та уряди Росії... Ми вже бачили, як російська влада націлилася на мирних жителів. Я закликаю росіян не ескалувати цей конфлікт, але нам потрібно бути готовими до того, що Росія спробує використати ще гіршу зброю». (Sky News)

11:02

Брифінг Офісу президента:

10:54

Напружена ситуація на залізничному вокзалі Києва. На станцію вночі прибули (і продовжують прибувати) кілька поїздів зі Львова та Харкова, і пасажири були закриті в будівлі вокзалу у зв'язку з продовженою до ранку понеділка комендантською годиною. Багато хто чекає на свої евакуаційні рейси, які поступово формуються.

Як передає кореспондент LIGA.net, сьогодні вночі кілька сотень людей, багато хто з дітьми, ночували на вокзалі, місць на всіх не вистачало, лежали на холодній підлозі. Їди немає і купити її ніде, воду можна набрати лише у свою тару. Каси та інформаційна стійка не працюють. На ранок люди почали вступати в сутички з поліцією на виході з вокзалу.

Як повідомили LIGA.net в Укрзалізниці, на вокзалі "застрягли" близько 600 людей. «Ми не беремо на себе відповідальність випускати людей із вокзалу, щоб вони ходили містом. Для них відкриті кімнати відпочинку та укриття. Єдине, що там обмежена кількість місць, тож пріоритет жінкам та дітям», - сказала спікер Наталія Турчак.

Запаси води, за її словами, закінчуються. Підвозу продуктів немає, організувати його неможливо: «Ми просимо людей, які їдуть на Київ та розуміють, що вони там зупиняються, затарюватися із запасом, на себе та сусіда, який сидить на вокзалі. Іншого шляху поповнити ці запаси немає, завтра до 8:00 ранку».

10:51

Міністр інфраструктури: "426 млн єПідтримки українській армії! Тільки за вчора — 218 млн. Ми — сильні разом. До перемоги"

10:45

Прес-секретар президента Сергій Никифоров:
"Шановні колеги, ми так само почули заяви про те, що російська делегація прибула до Гомеля на переговори. Маю заявити, що представників України там не буде. Такий формат справді обговорювався. Але в останній момент перемовники РФ висунули вимогу, що українська армія повинна спершу скласти зброю. На це негайно отримали пропозицію вирушити за “русским военным кораблем”. Тому їхні сьогоднішні заяви і рішення, попри все, демонстративно їхати до Гомеля - є лише інформаційним тиском і спробою перекласти відповідальність за зрив на Україну.

Це неправда. Україна готова до перемовин, але не готова вислуховувати будь-які попередні умови. Це стосується і місця проведення. Ми не можемо їхати до Білорусі, з території якої до наших міст прямують літаки та ракети. Так само у питаннях безпеки нашої делегації ми вимушені були б покладатися на гарантії сторони, яка приймає. З огляду на попередні події такі гарантії вартують дуже мало.

Позиція України залишається незмінною. Ми готові зустрічатися у будь-якому нейтральному місці: Баку, Стамбулі, Варшаві, Відні… Продовжіть самі. Ми й надалі запрошуємо Росію якнайшвидше сісти за стіл переговорів і вберегти життя своїх військових. Кожен день зволікання вартуватиме РФ непоправними людськими та економічними втратами."

10:36

Звернення Президента України до громадян у четвертий день війни

Ця ніч була тяжкою. Що вони роблять? Це помста. Народ піднявся на захист своєї держави, і вони відкрили справжнє обличчя. Це терор.

Вони збираються ще більше бомбити наші українські міста. Вони збираються ще підступніше вбивати наших дітей. Це зло, яке прийшло на нашу землю і яке треба знищити.

Вони брехали, що не будуть чіпати цивільне населення. Але з перших годин вторгнення російські війська б'ють по цивільній інфраструктурі.

Вони свідомо обрали тактику на ураження людей і всього того, що робить життя просто нормальним. Електростанції, лікарні, дитячі садочки, житлові будинки – все під ударами щоденно.

Те, що окупанти роблять Харкову, Охтирці, Києву, Одесі та іншим містам і селищам, тягне на міжнародний трибунал. Усі їхні злочини ми чітко фіксуємо. І цих злочинів було б набагато більше, якби не наші мужні захисники.

Українські сили – усі молодці. Відбивають атаки, ламаючи плани ворога. Блискуче виконують свою роботу.

Так, це справді робота. Жорстка, фундаментальна, а найголовніше – справедлива робота. Робота, яка заслуговує найвищої оцінки й найвищої вдячності. Ухвалено рішення про значне підвищення виплат нашим захисникам. Можу сказати відверто, що це буде дорого. Але немає нічого дорожчого, ніж життя і боротьба за свободу нас, наших наступних поколінь.

І є ті, хто нам допоможе. Це вже реально. Ми отримуємо зброю, ліки, продукти, дизель, гроші. Сформована потужна міжнародна коаліція на підтримку України. Антивоєнна коаліція.

Ось свіже зведення з дипломатичного фронту. Були дуже предметні розмови з Прем'єр-міністром Нідерландів, Президентом Грузії, прем'єр-міністрами Чехії та Словаччини, Прем'єр-міністром Великої Британії Джонсоном. Кожна розмова додала конкретики до обороноздатності нашої держави й міцності наших військових.

Німеччина оголосила про постачання 1000 протитанкових гранатометів та 500 «Стінгерів» з додатковими боєкомплектами. Бельгія дає 5000 кулеметів та 5 мільйонів набоїв, а ще майже 4000 тонн палива.

Завдяки активній дипломатії домоглися від усіх європейських країн рішення про відключення Росії від SWIFTу. Дякуємо Президентові Польщі Анджею Дуді за особисте лідерство у питанні надання членства Україні в Євросоюзі. Дуже потрібною є й щоденна допомога Польщі нашій країні.

Маємо називати речі своїми іменами. Злочинні дії Росії проти України мають ознаки геноциду. Про це я говорив із Генсеком ООН. Росія – на шляху зла. Світ має прийти до позбавлення Росії права голосу в Радбезі ООН.

Українці! Ми чітко знаємо, що захищаємо. Ми точно переможемо.

Слава кожному нашому солдату! Слава Україні!

10:28

Генпрокурор Ірина Венедиктова - росіянам та Путіну.

"Громадянин Путін. Зазвичай я не називаю прізвища та шаную презумпцію невинності. Але не у вашому випадку. Ми доведемо у справедливому суді, що ви вбивця і головний військовий злочинець 21 століття. Це я вам офіційно заявляю. Як Генеральний прокурор суверенної держави Україна у своїх кордонів, а не у ваших. Як можливий майбутній головний державний обвинувач у міжнародному суді. Прийде час – ми скажемо це вам у Гаазі в очі."

10:19

Президент Володимир Зеленський: Те, що окупанти роблять Харкову, Охтирці, Києву, Одесі та іншим містам і селищам, тягне на міжнародний трибунал.

10:07

СБУ захопила секретні документи російських загарбників із паролями, шифрами, позивними та іменами.

09:55

Російську колону, що увійшла до Харкова, знищено.

09:53

Зеленський: Переговори з Росією можуть відбуватися в будь-якому місті будь-якої країни, з території якої у нас не летять ракети.

09:45

Президент Володимир Зеленський:

09:41

ДСНС: На Київщині 27 лютого о 08:20 у м. Буча по вул. Вокзальна 101 сталося попадання снаряду в дев’ятиповерховий житловий будинок з подальшим загоранням. Пожежа локалізована. Попередньо жертв та постраждалих немає.

09:37

Київ: на Лівобережжі радіаційне тло в нормі.

09:33

The Guardian:

"У суботу ввечері Володимир Путін зіткнувся з зростаючою міжнародною ізоляцією та перспективою стати ізгоєм, оскільки давні союзники різко відвернулися від нього після вторгнення в Україну, а західні країни планують подальші рішучі військові та фінансові заходи проти Москви. Коли його надії на швидку перемогу випарувалися перед лицем запеклого опору українських солдатів та армій цивільних добровольців, російського президента було кинуто своїм ключовим союзником, Китаєм, а його ультиматум з вимогою капітуляції Києва демонстративно відкинуто президентом України Володимиром Зеленським."

09:24

Данилко: "Стоїмо і не падаємо духом! Ніколи цій брехливій навалі не побороти нашу правду. Допомагайте армії, допомагайте теробороні та один одному!"

09:11

Миколаїв: "Доброго ранку, у нас все прекрасно".

09:05

Васильків після нічних обстрілів – відео.

08:56

ППО збили крилату ракету, яку запустили з території Білорусі.

08:42

Звернення президента Зеленського до громадян іноземних держав, які прагнуть допомогти Україні у її боротьбі проти російської агресії: "Iноземцям, які виявляють бажання долучитися до опору російським окупантам та захисту світової безпеки, керівництво України пропонує приїхати до нашої держави й поповнити ряди Сил територіальної оборони. З іноземців формується окремий підрозділ – Інтернаціональний легіон територіальної оборони України".

08:34

У Харків заїхала техніка окупантів, йдуть вуличні бої. Інформацію підтвердили у обласному Департаменті цивільного захисту.

08:29

СУМИ! Зі сторони Хімпрому на місто суне велика колона ворожої техніки, — повідомляє військова адміністрація.

Цивільних просять бути у безпечному місці, не виходьте без потреби на вулицю і тримайтеся подалі від вікон!

08:18

Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація на 06:00 27 лютого

Колони броньованої техніки російських агресорів уповільнили темпи просування вглиб території України. Війська противника, позбавлені своєчасного поповнення запасів палива та боєприпасів, зупиняються.

Особовий склад окупаційних військ, переважна більшість яких є молоді строковики, виснажена попередніми військовими навчаннями та має низький морально-психологічний стан. За наявною інформацією мають місце факти дезертирства, відмови військовослужбовців ЗС РФ від участі в бойових діях проти України та здачі у полон.

Основною тактикою дій окупантів залишається рух та захоплення невеликих міст, сіл та автомобільних шляхів сполучення. Завдяки потужному опору цивільного населення, підрозділів Збройних Сил України, національної гвардії та національної поліції, спроби взяття під контроль великих міст успіху не мали.

Основна мета противника полягає у блокуванні столиці нашої Батьківщини, міста Києва, залишається невиконаною.

Російські окупанти переходять до активного застосування диверсійно-розвідувальних груп, які знищують об’єкти цивільної інфраструктури та вбивають мирне населення великих міст. Нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, російський агресор наніс ураження по нафтобазі у Василькові та зруйновав газогін в місті Харкові. Окупанти продовжують підступно наносити ураження багатоповерховим житловим будинкам.

З метою залякування місцевого населення використовують військові частини та підрозділи, укомплектовані, переважно, особами кавказької зовнішності, з поганим знанням російської мови, застосовують адресну розсилку погрозливих та панічних повідомлень.

Протягом доби російські окупанти били по Києву та іншим містам балістичніми та крилатими ракетами та застосовували авіацію з території ТОТ АР Крим та Республіки Білорусь.

У Мозирському районі Білорусі загарбники сформували ударну групу російських бойових вертольотів для нанесення ударів по об’єктах критичної інфраструктури міст та по наших військах.

Недопущено використання української залізничної інфраструктури, шляхом руйнування залізничних шляхів сполучення з країною агресором.

Угруповання об’єднаних сил веде оборонну операцію, утримує зайняті позиції вздовж лінії розмежування. Противник успіху немає на жодному з напрямків.

Втрати окупаційних сил на кінець третьої доби збройної агресії склали:

особового складу понад 3000 осіб та понад 200 - полоненими (інформація уточнюється);
літаків 16 одиниць;
вертольотів 18 одиниць;
танків - 102;
ББМ різних типів понад 540 одиниць;
ЗРК БУК – 1;
автомобільної техніки понад 20 одиниць.

Разом переможемо! Бий окупанта!

08:08

Генерал-майор ЗСУ Борис Кременецький заявив у суботу журналістам у Вашингтоні, що Україна полонила близько 200 російських солдатів. "Декому з них 19 років, вони взагалі не навчені, погано екіпіровані. Ми звертаємося з ними відповідно до Женевської конвенції, відповідно до міжнародного гуманітарного права". Генерал також сказав, що полоненим дозволили зателефонувати батькам. (CNN)

07:59

Мер Миколаєва: Місто під контролем ЗСУ, але ще лишилися російські ДРГ. Мешканців закликають зберігати пильність.

07:51

На вчорашньому віртуальному саміті країн НАТО за участю Швеції та Фінляндії було вирішено, що розвідки цих країн отримають доступ до розвідданих НАТО.

07:40

УВАГА, ХАРКІВ! Містом пересувається ворожа техніка. Інформацію підтвердили в обласному Департаменті цивільної захисту. У зв'язку з оперативною ситуацією, транспорт у р-ні Олексіївки відмінено. Жінкам та дітям залишатися в укриттях! Українські чоловіки знищувати ворога!

07:37

Заступник миноборони Ганна Маляр:

"Протягом доби Збройні сили України планово нарощували угрупування яке виконує завдання оборони Києва та на північному і північно-східному напрямках.

Авіація повітряних сил протягом доби здійснила перехоплення штурмовиків і транспортних літаків противника в небі над Києвом.

Військово-Морські Сили зірвали висадку морського десанта у Чорноморській оперативній зоні.

Угрупування ООС протягом доби продовжувало вести активні мобільні пошуково-ударні дії в районі проведення операції об‘єднаних сил. І перейшли до маневренних дій.

По всій країні продовжується виконання планових заходів мобілізаційного розгортання, зокрема формування тероборони та корпусу резерву."

07:32

Кореспондента NBC у Москві попросили сплатити готельний рахунок раніше, оскільки не впевнені, що його карта працюватиме після відключення Росії від SWIFT.

07:17

Рада безпеки ООН сьогодні планує проголосувати за скликання спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН, на якій передбачається ухвалити резолюцію із засудженням нападу Росії на Україну. Засідання Ради безпеки на прохання України скликали США та Албанія.

07:14

Ніч на 27 лютого в Києві пройшла спокійніше за дві попередні, станом на 6:30 ранку неділі ситуація повністю контрольована, повідомив у прямому телеефірі перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. Він також сказав, що вночі було кілька зіткнень із ДРГ.

07:07

У місті Роздільна Одеськох області затримали ДРГ. Група прикордонників, поліцейських та тероборонівців виявили підозрілих осіб, а під час спроби перевірити невідомих, по захисникам України відкрили вогонь з іншого позашляховика.

У затриманому мікроавтобусі виявили автомати та гранатомети, боєприпаси, міни, вибухівку. Також затримано одного з диверсантів, особа якого встановлюється. Пошук решти диверсантів триває. Серед захисників України є поранені.

06:49

Попереду ще багато випробувань, але у перемогу України тепер вірять не лише українці, йдеться у зверненні міністра оборони Олексія Резнікова.

"Де всі ті, хто обіцяв за 2 години захопити Київ? Де вони? Я їх не бачу. Я лише чую, як вони виправдовуються. Натомість я бачу героїчну армію, звитяжну гвардію, безстрашних прикордонників, самовідданих рятувальників, надійних поліцейських, невтомних ангелів-медиків. Усіх, хто виконує свій обов’язок. Я бачу тисячі і тисячі Громадян, які взяли до рук зброю, стали до лав територіальної оборони і б’ються. За майбутнє своїх дітей та онуків. За тих, кого кохають. За пам'ять своїх пращурів. За свою Державу", – написав Резніков.

06:45

Україна отримала першу партію зброї від Литви. Про це повідомив головнокомандувач Збройних Сил Литви Вальдемарас Рупшис.

Литовські солдати передали українській армії автоматичні гвинтівки, боєприпаси, шоломи та бронежилети.

06:40

Як діяти цивільному населенню, якщо на технічному об'єкті неподалік сталася аварія, пояснили у Держспецзв'язку.

Коротка інструкція:

Закрийте вікна та не відкривайте їх без необхідності. Під час відкриття – завішуйте їх вологою або марлевою тканиною, періодично змінюйте її.
Уникайте тривалого перебування на повітрі.
Користуйтеся системою кондиціювання та очищення повітря. Поставте у приміщенні ємності з водою для підвищення вологості повітря.
Регулярно робіть вологе прибирання.
У разі запаху диму негайно надягайте вологі маски, віконні та дверні отвори ізолюйте вологою тканиною.
Збільште споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Рекомендується пити підсолену та мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (мінеральні напої, киснево-білкові коктейлі). Виключити газовані напої.
Кілька разів на день приймайте душ, промивайте носа та горло.
Якщо у вас проблеми із серцево-судинними захворюваннями, додатково проконсультуйтеся з лікарем

05:47

В США, Мексиці та Ірані відбулися акції в підтримку України.

05:26

Президент Франції Емманюель Макрон закликав білоруського диктатора Олександра Лукашенка відмовитися від ролі "васала" Росії та фактичного співучасника у її війні проти України.

Макрон закликав Лукашенка якнайшвидше вимагати виведення російських військ з території Білорусі, оскільки ці війська ведуть односторонню та несправедливу війну проти України.

05:22

Воєнні дії держави-агрессора загрожують екологічною катастрофою для Європи. Про це написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Другу добу під контролем ворога перебуває Чорнобильська АЕС. Персонал станції залишається в заручниках без можливості ротації та відпочинку.
Збройні сили Російської Федерації підходять до м. Енергодар на Запоріжжі і починають розміщувати "Гради", спрямовані на місто і Запорізьку АЕС.

04:43

Через вибух на околиці сіл Сартана та Бугас, що на Донеччині, десять етнічних греків загинули і ще шестеро отримали поранення. Серед жертв і дитина.

Про це повідомив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Він закликав негайно припинити бомбити.

МЗС Греції висловило різкий протест послу Росії в Афінах і викликало його до міністерства.

04:21

Генеральний директор Міжнародного агентства МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі закликав уникати будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу безпеку ядерних об'єктів в Україні.

04:02

Під час обстрілу Києва російська армія влучила ракетою до пункту утилізації радіоактивних відходів київської філії Об'єднання Радон. У Державній інспекції з ядерного регулювання інформують, що оцінити масштаби руйнувань зараз неможливо, бо тривають обстріли. Але за попередньою оцінкою Держатомрегулювання, загрози населенню немає. За інформацією ДСНС, ракета влучила в паркан підприємства, а сама будівля та ємності не пошкоджені.

03:32

Через бойові дії пожежники не можуть на повну гасити нафтобазу під Васильковом. Про це розповіла в ефірі каналу "Рада" речниця ДСНС у Київській області Вікторія Рубан.
Вона також зазначила, що загрози розливу пального немає, бо всі резервуари обваловані. Тому і евакуйовувати місцевих поки що не планують.

03:13

Лондонський філармонічний оркестр виконав гімн України перед початком свого концерту.

03:06

У територіальну оборону записалися вже 37 тисяч українців.

02:56

Росія вперше визнала загибель свого військового у війні з Україною.

Про смерть Нурмагомеда Гаджимагомедова повідомив глава Дагестану Сергій Меліков.

За його інформацією, Нурмагомедов служив у 247-му гвардійському десантно-штурмовому Кавказькому козацькому полку ВДВ.

Це вперше Росія офіційно повідомляє про загиблого військового, хоча Офіс Президента ще вранці 26 лютого заявив, що за дві доби війни в Україні загинули понад 3500 російських військових.

02:34

У мікрорайоні Данилівка міста Харкова загорівся газопровід після атаки російської армії.

02:28

Російська актриса Лія Ахеджакова заявила, що підтримала Україну фінансово.

"У мене все в грудях стискається, розуміючи, що зараз у вас у країні вмирають як ваші, так і наші хлопці", - пише Лія Ахеджакова.

02:03

Закрийте всі вікна! У зв’язку із пожежею на нафтобазі у м. Васильків дим та шкідливі речовини можуть розноситися вітром!

01:38

Reuters: клієнти російських банків, які потрапили під санкції, вже мають проблеми: їхні картки не працюють закордоном та не взаємодіють з системами Apple Pay та Google Pay. Сбербанк, який теж потрапив під санкції, заявляв, що працює в нормальному режимі. Банки США мають розірвати із ним кореспондентські зв'язки протягом 30 днів.

01:38

Зі Щастя, що в Луганській області, почалася евакуація. Повідомив голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай.

За його словами, з 26 лютого евакуювали понад 200 людей, але у місті залишаються близько 500 жителів.

Крім того, українська армія під Сєвєродонецьком розбила колону російської армії.

Було обстріляно Лисичанськ. Як результат, російські окупанти пошкодили житловий будинок, котельню та кафе. Без жертв. Також перебили газопровід.

Загалом на Луганщині українські військовослужбовці знищили два російські танки, бойову машину піхоти, захопили три протитанкові гармати МТ-12.

Раніше повідомлялося, що російська армія окупувала Станицю Луганську, Кримське, Муратове і Марківку.

01:32

Відео масштабної пожежі на нафтобазі у Василькові, в яку поцілила російська ракета.

01:26

Командувач Тероборони Галушкін: росіяни активізували поширення дезінформацію, щоб заплутати та зіштовхнути наші підрозділи. Тому бійці тероборони мають координувати свої дії з ЗСУ чи Нацгвардією.

01:18

Геращенко: у Василькові окупанти ракетами атакували нафтобазу компанії БРСМ. Горітиме довго, екологічний збиток колосальний.

01:07

НАТО: 13 країн-членів альянсу надіслали або дають дозвіл на надсилання військової допомоги Україні. Це - гармати, набої, ракети, засоби протиповітряної та протитанкової оборони. Італія надасть фінансову допомогу, Іспанія - гуманітарну, Туреччина - "поглиблює оборонні зв'язки".

00:57

У Києві спіймали диверсанта, який фотографував військові об'єкти, повідомляє Нацгвардія України.

Гвардійці з'ясували, чоловік надсилав дані на російські номери, але пояснити свої Дії не зміг.

00:53

Геращенко: Росія завдала чергового удару крилатими чи балістичними ракетами по Василькову (Київська обл.). Спалахнула пожежа.

00:26

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн: низка російських банків відключена від SWIFT. Це має блокувати російський експорт і імпорт. Також Захід паралізує активи Центрального банку Росії - заморозить його транзакції і зробить активи неліквідними. Також заборонять російським олігархам використовувати їхні фінансові активи на Західних ринках. Все це має завадити Путіну фінансувати війну проти України.

00:10

Хакери групи Anonymous зламали російське державне телебачення. Сьогодні на ключових каналах вони транслювали відеокадри наслідків бойових дій в Україні та антивоєнний вірш виконавця Monatik.

JUST IN: #Russian state TV channels have been hacked by #Anonymous to broadcast the truth about what happens in #Ukraine. #OpRussia #OpKremlin #FckPutin #StandWithUkriane pic.twitter.com/vBq8pQnjPc
— Anonymous TV

00:01

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова про злочини окупантів проти цивільних за сьогодні. В Херсонській області обстріляли карету швидкої допомоги з пораненими - двоє людей загинули. У с. Зеленівка на Херсонщині із автомобіля росіяни розстріляли цивільного журналіста видання "Навколо тебе" Ділєрбека Шукуровича. Також обстріляно житловий будинок у Харкові.