Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

26.02.2022

23:57

"Ви зробили те, чого не зміг зробити жоден політик в історії нашої країни – так швидко об'єднати українців ще не вдавалося нікому", – каже боєць Сил спецоперацій України у зверненні до російської армії.

Він також зазначив, що Сили спецоперацій України "вже дихають у спину" агресору.

23:36

Сьогодні на футбольному матчі Манчестер Сіті - Евертон гравці команд вийшли з українськими прапорами на одязі й у руках. Фанати на трибунах також розгорнули символіку із закликом до Путіна припинити війну. В обох командах грають українці - Олександр Зінченко та Віталій Миколенко.

23:11

Кияни, оголошено повітряну тривогу: терміново йдіть в укриття. Протягом півгодини-години окупанти планують використати усе, що у них є, пише народна депутатка Ірина Геращенко. Про плани Росії використати усю наявну зброю пише і депутат Ярослав Железняк.

22:52

Шмигаль: Україна тимчасово закриває пункти пропуску на кордоні із Білоруссю та Росією. Громадяни, які зараз знаходяться у цих країнах, можуть за бажання безперешкодно повернутися додому. "Закликаємо повертатися додому, доведіть, що ви на стороні світла".

22:15

Генеральний штаб ЗСУ:

"Оперативна інформація станом на 20:00 26 лютого щодо російського вторгнення.

Сили оборони України дають гідну відсіч агресору у всіх операційних районах.

Так, на Поліському напрямку наступ ворога зупинений на рубежі Городянка, Буча, Вишгород. Підрозділи противника частково втратили боєздатність.

На Сіверщині окупанти завершили перегрупування та продовжили наступ з метою блокування Києва. Підрозділи ЗС України стримують загарбника. В Чернігівській області оборонці держави підірвали ешелон, що транспортував 56 цистерн з дизпаливом.

Противник продовжує спроби захоплення населених пунктів у Слобожанському операційному районі, просуваючись із Бєлгорода до Старобільська.

У Волинському операційному районі ворог проводить демонстраційні дії.

Завдяки рішучій відсічі Об’єднаних сил мета РФ вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганських областей не досягнута.

На Південному напрямку противнику вдалося вийти на рубежі Скадовська та Голої Пристані. Сили оборони держави разом із Силами територіальної оборони ведуть запеклі бої, щоб не допустити закріплення по лівому берегу річки Дніпро. Закликаємо добровольців тероборони Херсонщини та Миколаївщини чинити опір агресору!

В акваторії Чорного моря зенітним ракетним підрозділом Повітряних Сил ЗС України знищений російський винищувач Су-30 СМ.

Російські спецпризначенці та диверсанти, всупереч Женевським конвенціям та правилам ведення війни, використовують об'єкти цивільної інфраструктури для прикриття своїх дій.
Бойовий дух українських воїнів високий!

Натомість війська противника деморалізовані, у них закінчуються запаси палива та їжі. Противник несе значні втрати. Так, орієнтовні втрати особового складу - понад 3000 осіб, танків - близько 100, ББМ - до 540, гармат - 15, ЗРК “Бук” - 1, літаків - 16, вертольотів - 18.

Також, російські окупанти масово залишають техніку та вдаються до втечі. Перемога буде за нами! Разом переможемо."

21:48

Кличко про ситуацію в Києві: ситуація напружена, але окупанти не прорвалися до міста. В місті діють ДРГ ворога - їх знаходять і знешкоджують наші силовики. На вулицях небезпечно - лишайтесь вдома чи в укриттях. Всі критичні об'єкти інфраструктури міста працюють. З початку вторгнення у Києві загинуло 6 цивільних та 14 військових, 71 особа поранена.

21:33

Міністерство інфраструктури повідомило, що російські війська захопили українське цивільне рятувальне судно "Сапфір", яке виконувало гуманітарну місію в районі острова Зміїний. Зв'язок із українським судном втрачено.

21:27

За даними Міноборони, за три дні російського вторгнення в Україну:

загинуло понад 210 мирних жителів, з них шестеро дітей;
поранено або постраждали понад 1100 осіб, з них понад 100 дітей;
зруйновано об'єкти цивільної інфраструктури – понад 350 (житлові будинки, укриття, магазини, медичні установи, мости, навчальні заклади).

З 25 лютого відзначається збільшення кількості випадків обстрілу закладів медичної та освітньої сфер.

21:18

Російська служба ВВС знайшла в РФ маму одного з найперших взятих у полон в Україні російських військовослужбовців, Рафіка Рахманкулова.

Цитата: "Куди мені звертатися, в які двері битися, щоб повернути дитину? В електронну приймальню президента я не змогла пробитися, телефон теж не відповідає".

20:48

Командування Повітряних Сил ЗСУ:

"Протягом поточної доби російські окупаційні війська втратили щонайменше 11 вертольотів різних типів, три винищувачі Су-30 СМ, 2 штурмовики Су-25 та ще один військово-транспортний Іл-76 МД із десантом окупантів.

Ворожу техніку знищували: винищувачі Су-27, бойові розрахунки зенітних ракетних комплексів С-300 та Бук М-1.

Фронтовий бомбардувальник українських Повітряних Сил Су-24М одним заходом розгромив колону із 20 одиниць військової техніки.

Блискавично відпрацював екіпаж безпілотного авіаційного комплексу Байрактар ТБ-2, який знищив цілий залізничний ешелон із пально-мастильними матеріалами.

Вірте в Збройні Сили України! Смерть ворогам!"

20:36

Спеціальний ефір проєкту Донбас.Реалії про третій день вторгнення Росії в Україну.

20:27

Співрозмовник LIGA.net в ОДА Київської області повідомив, що зараз у Гостомелі їдуть важкі бої за участю великої кількості техніки, у Василькові триває битва за аеродром, а у Вишгороді спостерігається значне скупчення військової техніки.

20:27

Арестович про стан справ на фронті: Росіяни понесли величезні втрати, були вимушені взяти операційну паузу. Накопичують сили на захід від Києва, але понесли величезні втрати і наразі не рухаються. Суми - під контролем ЗСУ, окупанти деморалізовані і без палива. Харків - успішно утримує оборону. Зона ООС - утримуємо позиції. На Маріуполь іде бригадно-тактична група з Мелітополя - їх зустрінуть. Це єдина ділянка, де росіянам вдалося просунутися сьогодні. Проблема на напрямку Енергодар/Запоріжжя: туди іде передовий підрозділ РФ - вони не пройдуть. Херсон утримує Україна, завдаємо втрати ворогу. В Перевальному (Крим) 53% резервістів з Криму розбіглися по домівках і відмовилися воювати.

20:24

Зеленський: Позбавити країну-агресора права голосу в Раді безпеки ООН.

20:07

Репортер CNN Фредерік Плайтген знову "піймав" у прямому ефірі просування російської військової техніки у Білгородсікій області у бік кордону України.

CNN correspondent @fpleitgenCNN spots a large Russian tank movement heading towards Ukraine. Follow CNN's live coverage of the Russian invasion here: https://t.co/HfiLGzZfWn pic.twitter.com/0gzklG0eJ1
— CNN (@CNN) February 26, 2022

20:03

Шольц: Німеччина поставить Україні 1000 одиниць протитанкової зброї і 500 ракет Stinger. "Наш обов'язок - підтримати Україну в захисті від армії Путіна".

19:57

У Міністерстві юстицій вирішили віддати на оборону конфісковані судами та митниками 600 автомобілів та інше майно.

19:50

Міністерство оборони Великобританії: Оновлення даних щодо ситуації в Україні.

Швидкість просування російських сил зменшилася через проблеми з логістикою та завзятий опір ЗСУ.
Російські війська обминають великі українські населені пункти, залишаючи сили для їхнього оточення та ізоляції.
У нічних зіткненнях у Києві було з великою ймовірністю задіяно кілька заздалегідь розміщених диверсійних груп.
Захоплення Києва залишається основним завданням російських сил.

19:46

Сухопутні війська ЗСУ: мешканці Чернігівщини передають, що окупанти зневірені і бояться йти у наступ. На під'їздах до міста росіяни зливають пальне з бензобаків техніки, аби "не йти на фактично гарантоване самознищення".

19:42

Під Конотопом Сумської області українські захисники знищили цілу колону російської військової техніки, приблизно з 30 одиниць.

19:30

"МИ ЗЛОМАЛИ СЦЕНАРІЙ ОКУПАЦІЇ НАШОЇ КРАЇНИ. ДО ПЕРЕМОГИ!". Повний текст вечірнього звернення президента України Володимира Зеленського:

"Готовність українців захищати свою державу, наша солідарність один з одним і хоробрість – зламали сценарій окупації нашої країни. Світ побачив – українці могутні. Українці сміливі. Українці – на своїй рідній землі і ніколи її не здадуть. Тож не дивно, що саме у таких людей завжди друзі потужніші, ніж вороги.

Протягом дня щогодини я говорив з лідерами держав – друзів України. Надзвичайний результат є у відносинах з Італією. Це справді нова глава для наших держав. Розмова з Маріо Драгі, прем'єр-міністром Італійської Республіки, поставила все на свої місця.

Індія, традиційна світова сила. Обговорив з прем'єр-міністром Нарендрою Моді перебіг нашої відсічі агресору. Отримав повну підтримку.

Подякував моєму і нашому другу, Реджепу Ердогану. За незмінну підтримку нашої незалежності і територіальної цілісності. Погодились з ним, що сьогодні вкрай важливою є заборона на прохід російських військових кораблів у Чорне море.

Добрий друг України Ільхмам Алієв, президент Азербайджану, з яким я проговорив, що нашій країні не вистачає нафти та нафтопродуктів. Все не просто, але тепер все буде.

До речі, Ільхам Алієв і президент Ердоган запропонували організувати переговори з Росією. Це можна тільки привітати.

А ще президент Швейцарії, прем'єр-міністр Греції, прем'єр-міністр Нідерландів Рютте... Відчувається, що Україна здобула щирість та увагу усього нормального світу.

А практичний результат? Ось він: SWIFT. Як багато в цьому слові для Російської Федерації! Відключення від глобальної фінансової цивілізації.

Наші дипломати боролися цілодобово і натхненно за те, щоб усі країни Європи погодили сильне і справедливе рішення відключити Росію від міжнародної міжбанківської мережі. Маємо і цю перемогу. Це мільярди і мільярди збитків для Росії – конкретна ціна за це підле вторгення в Україну.

Ми завжди казали – за нами правда. А це означає, що вдаються навіть найбільші досягнення.

Сьогодні ж говорив з лідерами Церков та релігійних спільнот України. Митрополит Епіфаній, предстоятель Православної церкви України, митрополит Онуфрій, предстоятель Української правосланої церкви, Шейх Тамім, головний муфтій України, Яків дов Блайх, головний рабин Києва та України, і його святість Папа Римський Франциск, голова Католицької церкви. Всі лідери моляться за душі захисників, які віддали життя за Україну, та за нашу єдність і перемогу. І це дуже важливо.

Знаєте, сьогодні у Києві був дуже добрий сонячний день. День, який окупанти намагалися нам зруйнувати, як і все інше в країні. Але сьогодні ж і перший день життя дівчинки, яка у ніч на цю суботу народилася у Київському метрополітені. Зараз це укриття.

Ми даємо гідну відсіч – певен, ви бачите це у новинах. Хочу сказати ще тільки одне. Ми будемо боротися стільки, скільки потрібно, щоб звільнити країну. Якщо діти вже народжуються в укриттях, навіть коли тривають обстріли, то у ворога немає жодного шансу у цій безперечно народній війні.

До перемоги! Слава Україні!".

19:29

Брифінг Володимира Зеленського

19:23

МВС: Російські війська підходять до Енергодара і розмішують БМ-21 "Град" у бік Запорізької АЕС. Є загроза обстрілів електростанції.

19:22

Джерело у Донецькій ОДА повідомив LIGA.net , що вранці російські війська прорвали оборону ЗСУ та тимчасово окупували села Миколаївка та Новогнатівка, а вдень – село Бугас. Місто Волноваха було обстріляне з важкого озброєння. Російські війська обійшли Волноваху і зараз перебувають у селі Донське.

19:09

Під час боїв за Чернігів наші провели блискавичну атаку, внаслідок якої повернулися на свої позиції із двома полоненими, серед яких начштабу військової частини.

19:06

МВС: кіберполіція та волонтери "поклали" низку сайтів держустанов Росії, найбільших медіа та банків. Зокрема, під ударом - ЗМІ lenta.ru, Russia Today, РІА та інші пропагандисти, сайт Кремля та Сбербанку.

19:01

Верховна Рада: якщо ви чуєте церковні дзвони, терміново йдіть у бомбосховище. Дзвони можуть використовуватися як сигнал тривоги.

19:00

Міністр оборони: Вниманию россиян. Для всех, у кого где-то на Украинской земле потерялся российский солдат.

Вернись живым из Украины!

18:55

УП: Українська армія підірвала усі залізничні вузли, які пов'язували українську залізницю з російською. Це має заблокувати постачання російської техніки та військ залізницею. Коли росіяни запросили відновити зв'язок із штабом УЗ, українські диспетчери відповіли "Російський потяг, йти на х**", подібно до захисників острову Зміїний.

18:55

Генеральний штаб ЗСУ:

В акваторії Чорного моря зенітним ракетним підрозділом Командування Повітряних Сил ЗСУ знищений російський винищувач Су-30 СМ.

Російські окупанти масово кидають техніку. В них закінчується паливо, їжа, збільшується страх.

18:32

Під Черніговим українські військові знищили колону танків армії РФ, кілька машин захопили цілими.

18:27

Це не військовослужбовець регулярної армії РФ, це поліцейський. Але у вторгненні в Україну він брав участь нарівні з армійськими. Якраз після того, як він потрапив у полон, він раптом зрозумів, що "це не його війна".

18:25

Politico: Німеччина дозволила Нідерландам передати Україні 400 РПГ свого виробництва для протидії російській агресії. До сьогодні Німеччина не дозволяла поставляти Україні німецьку летальну зброю. Цей крок може означати швидке нарощування військової допомоги від ЄС Україні.

18:19

"Втрат немає"

18:14

"Пане Президенте, вам личить наша вишиванка!"

Найбільша демонстрація в історії сучасної Естонії відбулася на підтримку України. Я вдячний естонському народові та @AlarKaris за солідарність у ці складні часи. Пане Президенте, вам личить наша вишиванка! pic.twitter.com/6JDIiOgyup
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 26, 2022

18:11

Федоров: Twitter заблокував можливість створення нових акаунтів на території Росії.

18:05

Спеціальний прямий ефір Current Time, присвячений вторгненню Росії.

17:35

Після початку російського вторгнення в Україну та запровадження санкцій американські лобістські фірми спішно розривають зв'язки з російськими замовниками, пише CNN.

Щонайменше шість лобістських фірм, які раніше представляли російські банки і компанії, що потрапили під санкції, на цьому тижні розірвали контракти або відмовилися від повноважень на представництво, оголосили про це згідно з правилами лобістської діяльності.

17:22

ДПС: 13 українських захисників острову Зміїний, які вважалися загиблими, можуть бути живими. Сьогодні у росЗМІ з'явилось повідомлення, що 82 захисники острову живі і їх везуть до окупованого Севастополя. Зараз у ДПС отримали інформацію про ймовірне місцезнаходження українців, ведеться робота з їхньої ідентифікації на основі даних, які поширили у відкритих джерелах.

17:22

СБУ викрила російську “ботоферму війни“: 7 тис. ботів з РФ поширювали фейки про бойові дії в Україні. Основними платформами для дезінформації слугували Telegram, WhatsApp та Viber. Частину із викритих номерів вимкнено, інші - наразі на стадії блокування.

17:09

Сухопутні війська ЗС України:

"УВАГА ВСІМ!!!

МИ, НПУ, НГУ, ЗСУ, СБУ та інші правоохоронні структури віддаємо за Вас і Україну свої життя, а ви зробіть так, як написано, щоб нам допомогти ПОБОРОТИ ЦЮ НЕЧИСТЬ!!!!

З метою недопущення просування ворога по нашій території!!!

Якщо побачили колону танків, після них обов'язково поїде колона бензовозів. Зробіть все необхідне, щоб вони не пройшли. Блокуйте дороги, валіть дерева, розтягуйте сітки з воріт, будь який спосіб підійде. Немає палива - немає техніки.
Якщо бачите, що колона зайшла в лісосмугу - валіть дерева, блокуйте також, не дайте їм вийти.
Якщо знаєте, що в лісі зупинився ворог, і впевнені на 100 % що це ворог, не жалійте ліс, запаліть його...новий виросте на кістках окупанта!!!
В кого в наявності ЕСКАВАТОРИ, обкопуйте населені пункти, щоб ворог не міг проїхати, не чекайте, що хтось зробить це за вас!
До уваги власників ЗБРОЇ З ОПТИЧНИМИ ПРИЦІЛАМИ, не обов'язково у відкриту йти на ворога, стріляйте з відстані по колесах, це зупинить транспорт, далі - по обстановці.
Знімайте вказівники на місцевості, всі ви орієнтуєтесь, ворог - ні. Якщо запитують, де знаходимось - проявіть фантазію, ДЕЗІНФОРМУЙТЕ ворога.
Всі чули про мітки, які роблять диверсанти на будівлях, поблизу важливих об'єктів тощо. Засипайте землею, заливайте смолою, знищуйте будь-яким чином.
Якщо є інформація, що ворог на підході, паліть солому, шини у великих кількостях, чорний дим дезінформує, у ворога буде думка, що населений пункт вже обстріляний, це допоможе виграти трохи часу!!!

Будь яка допомога зараз важлива!!!"

Слава Україні, Героям Слава - вітаємося тільки так, нехай чують, куди приїхали по смерть!!!!

Поширюйте цей пост, разом ми сила!!!

16:46

Увага: у КМДА уточнили терміни комендантської години в Києві. Згідно з новим повідомленням, вона починається з 17:00 у суботу і завершиться лише о 8:00 у понеділок, тобто триватиме півтори доби. Усі, хто будуть на вулиці у цей період, будуть вважатися ворожими ДРГ. При оголошенні повітряної тревоги треба перейти до укриття.

16:45

Facebook, Instagram та WhatsApp заявили про підтримку в блокуванні підроблених або шахрайських облікових записів, а також в обмеженні поширення дезінформації, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

16:40

МИКОЛАЇВ: Прохання всім громадянським покинути вулиці та не заважати обороні міста.

16:31

Блінкен повідомив, що уповноважив Пентагон надати додаткову військову допомогу Україні ще на $350 мільйонів.

16:12

ВМС України: у Чорному морі російський військовий корабль випадково збив російський же військовий літак. Від творців "ви не туди воюєте", точніше туди.

16:06

Кулеба: пересічні росіяни досі не зрозуміли, що санкції вдарять і по ним. Вони призведуть до втрати сучасних технологій, знецінення заощаджень та безробіття. В результаті - "гіперінфляція, дефіцит та черги. Пенсіонерам стане ще важче, а молодь втратить майбутнє. Найважливіше — в очах світу всі росіяни агресори та варвари. Мовчазні співучасники злочину". Міністр поділився відповідною інфографікою. Її можна поширити серед знайомих росіян.

16:01

Об'єднані Арабські емірати спробували виправдати свою позицію щодо резолюції Радбезу ООН із засудженням агресії РФ. Постійний представник ОАЕ Лана Нуссейбе заявила, що Емірати "підтримують деескалацію насильства, відновлення діалогу та надсилання гуманітарної допомоги". Росія в заяві не згадана, натомість "всі сторони" закликають "дотримуватися міжнародного гуманітарного права", забезпечувати захист цивільних осіб та надання гуманітарної допомоги. (CNN)

15:55

Кулеба: почалось технічне оформлення відключення Росії від системи SWIFT. Хоча офіційно рішення ще не оформили.

15:53

МВС: Якщо помітили вороже ДРГ чи російську техніку - негайно повідомляйте через Telegram-бот https://t.me/stop_russian_war_bot. У разі перебоїв із ним - пишіть у Telegram @stop_russian_war.

15:38

Українські підрозділи територіальної оборони зловили диверсанта, якому керівництвом херсонської диверсійно-розвідувальної групи було поставлено завдання здійснювати підпали на підступах до Києва.

15:37

Зеленський: Туреччина заборонить прохід військових кораблів РФ через протоку Босфор у Чорне море.

15:33

Ще два окупанти хочуть миру та дружби. Здалися самі. З Ленобласті.

15:30

Юлія Тимошенко: "Україна чинитиме опір! Русский военный корабль, иди нах..й!"

15:24

Геращенко: знімайте таблички з номерами і назвами вулиць/міст/сіл у своїх регіонах. Це дезорієнтує ворога.

14:49

СБУ: окупанти в Донецьку видають місцевим бойовикам та російській армії протигази. Є ймовірність підриву промислових ємностей з хімікатами. У цій провокації росіяни планують звинуватити Україну. Натомість Україна не вдається до таких дій.

14:49

Подивіться, як діверсанти мітять газові труби на житлових будинках.

Будьте пильними! Як тільки бачите таке, - одразу звертайтеся в поліцію!

14:48

Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне - під контролем України, пише Сергій Гайдай.

14:46

"Будьте ви прокляті, тварюки!". Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко звернувся до білоруських уже "ексколег", бо вважає, що називатися прикордонниками ці люди вже не можуть.

14:41

Головред BlackSeaNews Андрій Клименко: Росія блокує рух човнів у Чорному та Азовському морях. Чорноморський флот Росії оголосив про проведення у Чорному та Азовському морях "контртерористичної операції" і почав блокувати рух човнів . Окупанти перекрили північно-західну частину Чорного моря, на північ від паралелі острова Зміїний. У операції бере участь крейсер Москва, який обстрілював Зміїний. Росіяни незаконно вимагають зупинятись від суден під прапорами різних держав, які йдуть з України до Босфору і назад. Азовське море - перекрито повністю. Трафік для суден до/з українських портів Маріуполь та Бердянськ припинено.

14:03

Внаслідок бойових дій загинуло 198 людей, з них 3 дітей, повідомляє голова МОЗ України Віктор Ляшко. Крім того, 1115 людей поранено.

13:32

Резніков: армія України повністю зруйнувала плани ворога. Окупанти не очікували такої відсічі і здаються самі. Тепер ворог намагається змінити тактику. А саме - обстрілює цивільні об'єкти. Активніше діють ДРГ і десант РФ. Ми їх ефективно знешкоджуємо. Допомагайте нам: повідомляйте теробороні чи затримуйте самостійно тих, хто наносить маячки та мітки на будинки. Жителі сіл та містечок: за воєнною технікою РФ одразу йдуть машини з пальним. Затримайте їх чи спалюйте.

13:27

Кличко: Київ посилює комендантську годину. Вона діятиме з 17:00 до 08:00. Такий спецрежим чинний до ранку 28 лютого. Усі цивільні, що перебувають на вулиці в період комендантської години, вважатимуться членами російських ДРГ.

13:16

Естонія вирішила закрити свій повітряний простір для літаків російських авіакомпаній.

Раніше це вже зробили Великабританія, Болгарія, Польща, Латвія, Чехія і, звичайно, Україна.

13:14

Ситуація на фронтах станом на 11:00. Ворог продовдує наступ, головним чином - на чотирьох напрямках. Але безуспішно. На Поліссі зупинено до семи батальйонних тактичних груп ворога в районах Бородянки , Бучі, Вишгорода. Тут РФ частково втратила боєздатність та намагаються перегрупуватись. Також знищено десант РФ, який пробував висадитися у Василькові та Томілівці. На Сіверщині окупанти рухалися на Київ. Їх зупинили біля Ніжина, Сум, Прилук, Великої дороги, Обичіва та Києва. Тут резервів у окупанта не залишилось. На Слобожанщині окупантів зупинили перед Охтиркою, Богодуховом, Дергачами та Печенігами. На Таврії ворог наступає та вводить у бій резерв. Окупанти не мають успіху на жодному з напрямків, пише Генштаб.

Головна мета РФ - оточення і блокування Києва, примушення української влади до зміни політичного курсу. Але наступ Росії втрачає темп. Окупанти змушені чекати підходу резервів та поповнення запасів.

13:10

Російська армія несе втрати у боях на Чернігівщині та Сумщині. Про це повідомляє Оперативне командування "Північ".

В районі Городні на Чернігівщині ЗСУ нанесли ракетний удар по колоні противника, було знищено близько 20 одиниц техніки.

У населеному пункті Велика Дорога (Ніжинського району) авіаударом знищено майже 15 одиниць броне-та автотехніки.

На менському напрямку знищена понтонна переправа через річку та нанесено удари по противнику.

12:43

У Сумах тривають бої на околицях міста. Але тероборона тримає опір - повідомляють у Сумській обласній військовій адміністрації.

11:53

Інформація щодо висадки десанту РФ в районі Бродів не відповідає дійсності, повідомило управління СБУ у Львівській області. Кажуть, що працювала українська авіація. Таким чином СБУ спростувала заяву мера Львова Андрія Садового

11:46

Росія тимчасово окупувала Станицю Луганську, повідомив очільник Луганської ВЦА Сергій Гайдай. Також росіяни окупували Кримське та Марківку. Сєвєродонецьк готується до оборони. В Лисичанську тихо, вокзал готовий приймати потяги для евакуації.

11:38

Відбуваються фейкові дзвінки з номерів військовослужбовців близьким та рідним з недостовірною інформацією про їх стан та місце перебування - Держспецзв'язку. Інформація наразі перевіряється на достовірність. Але якщо такі дзвінки дійсно будуть, то у відомстві рекомендують ставити питання, на яке відповідь знаєте лише ви двоє.

11:33

ДСНС: Станом на 11:10 в житловому будинку по проспекту Лобановського евакуйовано 20 осіб. Травмовано 2 особи, яких госпіталізовано до лікарні. Існує загроза руйнування 22 – 23 поверху.

11:29

У Києві знову оголошена повітряна тривога - КМДА

11:28

Італія підтримує відключення Росії від SWIFT та надасть Україні оборонну допомогу, повідомив Зеленський за підсумками розмови з прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі.

11:20

В районів Бродів висадився російський десант, ЗСУ вже дали відсіч і ворог відступає. За словами мера Львова Андрія Садового, о дев'ятій ранку на трьох вертольотах висадилося 60 російських солдатів. "Наші війська дали відсіч. Зараз вони відступають в сторону лісу в район Лев’ятина", - написав він.

11:15

Менше ніж за добу українці перерахували на потреби армії 200 млн гривень з єПідтримки, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

11:10

Кіпр не блокуватиме відключення РФ від SWIFT, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Наразі проти цього виступають дві європейських країни - Німеччина та Угорщина.

11:05

Російські ДРГ в цивільному одязі намагаються потрапити до Києва, пише секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, групи у месенджерах WhatsApp, Viber, Telegram, Facebook Київщини масовано заполонили однакові повідомлення. Автори дописів активно розпитують в різних варіаціях про те, як дістатись до Києва, хто може підвезти з маленькою дитиною до Києва, як дістатись з Броварів до Борисполя.
"У всіх авторів є однакова особливість: всі вони — нові учасники, долучились до груп лише з 25 лютого, пишуть здебільшого російською мовою... Особи, які розпитують інформацію, — це ВОРОЖІ АГЕНТИ. Не вказуйте маршрути руху, як і куди дістатись та де ще є вільні і доступні дороги", - каже Данілов.

10:55

Нідерланди якомога швидше поставлять Україні 200 ракет протиповітряної оборони Stinger, повідомляє Reuters з посиланням на лист уряду Нідерландів до парламенту.

10:48

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до YouTube щодо блокування пропагандистських російських ЗМІ, в тому числі Россия 24, ТАСС та РИА Новости. Також Федоров звернувся до Meta і Netflix щодо блокування Facebook, Instagram та Netflix.

10:37

В Гостомелі російські війскові заволоділи уніформою Нацгвардії (в кольорі "олива", з розпізнавальними знаками НГУ) і готуються здійснювати провокації. Бригада швидкого реагування НГУ просить місцевих мешканців максимально дезінформувати диверсантів. "До подальших оновлень просимо розглядати усіх осіб з розпізнавальними ознаками НГУ та у формі зеленого кольору ("олива") в районі перебування російських військ на території Гостомеля як ймовірного противника", - йдеться у повідомленні.

10:27

Метро перейшло в режим укриття, повідомив Кличко. Транспортних перевезень здійснюватись не буде.

10:25

Кличко просить киян залишатися вдома або в укриттях. Йде оборона міста. "Заради безпеки максимально всі залишайтеся вдома або в укриттях! Не виходьте і не виїжджайте в місто. Крім тих, хто працює на підприємствах критичної інфраструктури. Домівки покидайте тільки щоб, перейти в укриття. Ми обороняємо наше місто!"

10:20

ДРГ противника постійно працює та робить спроби висадки на лівому березі міста Києва, повідомляє Нацгвардія. "Українські військові та правоохоронці тримають під контролем всі мости, що об'єднують лівий та правий берег та будуть відкривати вогонь на ураження по цілях, які намагатимуться перетнути мости в напрямку правого берега! Просимо всіх громадян залишатися в безпечних місцях та не робити спроб перетнути річку Дніпро в напрямку правого берега!".

10:16

План Путіна провалився, ніхто не зустрічає "асвабадітєлєй" з квітами, пише СБУ. "Наші військові героїчно відбивають атаки ворога, а громадяни масово озброюються та готують коктейлі Молотова. Наш опір став для Кремля справжньою несподіванкою. Тому вперше з 1941 року Київ піддався ракетним обстрілам. Цього ми нашим "братам" не пробачимо ніколи!".

10:13

Керівник Сумської ОДА Дмитро Живицький: "Зараз на вулицях Сум ворог.Тероборона веде вуличні бої і цивільні мають залишатися вдома. Необхідно закрити штори. Бути якнайдалі від вікон. Бережіть власне життя!"

09:53

Мінінфраструктури: Сьогодні зранку о 3:50 українські ПВО збили російську ракету, яка прямувала у напрямку дамби Київського водосховища, яке розташоване на північ від Києва. Якщо дамба буде зруйнована, повінь призведе до катастрофічних жертв та збитків – в тому числі затоплення житлових районів Києва та передмість. Руйнування Київської дамби може призвести до руйнування Канівської, Кременчуцької та інших греблей каскаду і навіть аварії на Запорізькій АЕС.

09:50

Ще одне відео потрапляння російської ракети у житловий будинок на Лобановського у Києві

09:46

Термінове звернення від міського голови Чернігова Владислава Атрошенка: "Шановні чернігівці. Нам треба готуватися до вуличних боїв. Хто знає і розуміє про що мова, приготувати запалювальні суміші. Друге - небайдужі чернігівці, пацани, прошу прибути на Верені 2, звернутися до командира з проханням отримати зброю і захищати місто зі зброєю в руках".

09:38

Кулеба відреагував на чергову російську ракету: "Київ — наше чудове, мирне місто — пережив ще одну ніч під нападами російських наземних сил та ракет. Одна з них вдарила по житловому будинку в Києві. Я вимагаю від світу повністю ізолювати РФ. Виганяйте послів. Нафтове ембарго. Знищте економіку РФ. Зупиніть воєнних злочинців РФ!"

09:35

Зеленський після розмови з головою Євроради Шарлем Мішелєм: "Настав вирішальний момент, щоб раз і назавжди закрити багаторічну дискусію та ухвалити рішення про членство України в ЄС".

09:29

Оновлена інформація від ДСНС: Сталося руйнування будинку з 17 по 21 поверх. Перевірено 21,22,23 та 24 - потерпілих немає. Є загроза руйнування конструкцій. Проводиться пошук потерпілих.
Пожежу ліквідовано о 09:05. Крім того, особовий склад через загрозу своєму життю від ворога, періодично перечікує в укритті.
Інформація про жертви та постраждалих уточнюється.

09:22

Один із мешканців будинку на Лобановського: "Нам вдалося врятуватись, були на кухні, пряме потрапляння в зал. У дружини зі старшим переломані ноги, молодшого увели рятівники. Горіть в пеклі, під@си російські!"

09:14

Російських військ у Києві немає, каже Кличко. Ворог намагається прорватись у столицю зі сторони Гостомеля та Житомира. Безпосередньо у Києві діють диверсанти, в результаті зіткнення з якими поранені 35 людей, в тому числі двоє дітей. Мер закликав усіх залишатися в укриттях, бо ворог буде атакувати з повітря.

09:03

Відео з камер сусідньої квартири на Лобановського у Києві, куди вранці потрапив снаряд

08:54

Над Херсоном український прапор, повідомив мер міста Ігор Колихаєв. За його словами, "місто працює і живе". З продуктами питання вирішується, водопостачання у звичайному режимі.

08:47

За даними ДСНС, снаряд потрапив в 17-18 поверхи будинку. Попередньо жертв та постраждалих немає. Проводиться евакуація.

08:41

У житловий будинок на вул. Лобановського, 6а влучила ракета, повідомив мер Києва Віталій Кличко. Аварійно-рятувальні служби прямують туди.

08:27

Зеленський зранку переговорив з Макроном. Каже, що до України прямує зброя та обладнання від партнерів.

08:20

Наш кореспондент Богдан Заїка зараз перебуває біля метро Берестейська, де вночі бригада ЗСУ знищила колону росіян. За його словами, військові перекрили місто через проспект Перемоги. Перехожих та водіїв змушують йти та їхати обхід.

08:10

Станції червоної лінії метрополітену працюють лише в режимі укриття, повідомляє столична влада. Поїзди між станціями не курсують. Рух поїздів синьою та зеленою гілками метро наразі здійснюється в штатному режимі. У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори.

08:08

Повітряна тривога у Києві - КМДА

08:06

Зеленський у зверненні: Я тут, ніякої зброї ми не складемо. Будемо захищати нашу державу, тому що наша зброя - це наша правда в тому, що це наша земля, наша країна і наші діти. І ми все це будемо захищати. Слава Україні!

08:01

Свіже звернення президента України:

07:57

Facebook заборонив російським державним ЗМІ показувати рекламу та монетизувати її, повідомив директор із кібербезпеки соцмережі Натаніель Глейчер у Twitter. Він додав, що компанія продовжить маркувати та додавати до спеціального списку російські державні ЗМІ.

07:47

Генштаб. Орієнтовні втрати противника станом на 6:00 складають: літаки – 14 од., гелікоптери – 8 од., танки ? 102 од., ББМ ? 536 од., гармат – 15 од., ЗРК БУК-1 од.

07:40

Сьогодні в Україну приїде протиповітряна допомога від партнерів, повідомила міністерка реінтеграції Ірина Верещук.

07:35

Оперативна інформація від Генштабу на 06:00:

07:19

Президент США Джо Байден доручив виділити Україні додатково $600 млн, $350 — на військові цілі.

07:14

Репресований російським режимом професор Зубов закликає Путіна визнати поразку і забратися з України.

06:44

Схоже, Росія вчиняє авіаційні та ракетні бомбардування по всій країні. ППО України активно працює на всіх напрямках.

06:42

Повітряна тривога у Херсоні - Держспецзв'язок

06:40

У Чорному морі росіяни з дрону атакували корабель українських прикордонників. Екіпаж звернувся по підтримку Повітряних сил. На підльоті до Чорноморська дрон був збитий.

06:33

Повітряна тривога в Умані - Держспецзв'язок

06:19

Повітряна тривога у Львові та Рівному - Держспецзв'язок

06:14

Зараз українські воїни сплять мало. В кращому разі - дві-три години. Форму знімати змоги немає.

06:11

Повітряна тривога к Луцьку - Держспецзв'язок

06:07

БИТВА ЗА КИЇВ. 101-ша бригада ЗСУ знищила колону росіян біля метро Берестейська: спалили дві легкові, дві вантажні з боєкомплектом, та один танк. "Все спокійно, всіх поклали", - доповідають Сухопутні війська ЗСУ.

06:06

Американська співачка Мадонна підтримала Україну. На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала відео, на якому - президент Росії Володимир Путін порівнюється з Адольфом Гітлером.

"Путін порушив усі наявні угоди про права людини. Путін не має права намагатися стерти існування України. Ми молимося за вас і вашу країну!", – написала Мадонна.

06:01

ПЕРШІ ПОДРОБИЦІ З ВАСИЛЬКОВУ. Журналіст Роман Цимбалюк повідомляє, що в результаті знищення російського військово-повітряного літака Іл-76 загинув не весь склад десанту. Четверо взяті українськими військовими у полон, ще близько 10 десантників РФ відстрілюються в оточенні. Їм дали ультиматум: скласти зброю і залишитись живими. Сам аеродром "під надійним вогневим контролем". "Ніхто тут без дозволу не приземлеться", - зазначив журналіст.

05:46

Повітряна тривога у Вінниці - Держспецзв'язок

05:41

Депутат нелегітимної Держдуми РФ від КПРФ Михайло Матвєєв, який голосував за визнання Росією терористичних організацій ДНР та ЛНР, розкритикував вторгнення РФ до України: каже, голосував не за це.

05:26

БИТВА ЗА КИЇВ. Держспецзв'язок попереджає, що у столиці тривають запеклі бої: "ЗСУ відтісняють російських диверсантів. До киян, що в укритті прохання не залишати його зараз. Якщо ви вдома — не підходьте до вікон. Віримо у наші Збройні Сили".

05:20

Повітряна тривога у Харкові - Держспецзв'язок

05:09

БИТВА ЗА КИЇВ. Влада міста просить мешканців не виходити на вулиці.

05:06

Міністр оборони Польщі: "Колона з боєприпасами вже в Україні. Ми підтримуємо українців, ми солідарні".

04:45

Керівник Миколаївської ОДА Віталій Кім про ситуацію на 04:20 ночі: протиповітряна оборона відстояла місто та відбила атаку Росії. В Очакові десант не висадився. Спроб висадок росіян у області наразі не відбувається. "Все буде Україна!" - зазначив Кім.

04:37

Популярний співак гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк зі зброєю у руках. Багато співаків та зірок зараз захищають Україну від вторгнення Росії:

04:27

Командування ППО України про ситуацію на цей час (за ніч): зенітно-ракетним комплексом С-300 збито російський СУ-25 та гвинтокрил. Військова авіація України (Су-27) у повітряному просторі збила транспортний Іл-76 росіян. Тривають бою у Василькові.

04:22

Командуючий ОК Схід генерал Одег Мікац у розмові з журналістом Юрієм Бутусовим оцінив втрати росіян живою силою у понад 3000 людей на цей час.

04:20

Російські мільярдери втратили вже $126 млрд через напад Росії на Україну, зазначає Forbes.

04:09

БИТВА ЗА КИЇВ. Відбито атаку росіян на Проспекті Перемоги на одну із військових частин, повідомляеє прес-служба Сухопутних Військ України.

04:02

ЗСУ та Територіальна оборона обороняють Київ. Ворог завдав ударів по військовій частині на Метро Берестейська, повідомляє Антон Геращенко.

02:56

Київ: у районі Троєщини та у Василькові продовжуються бої з силами вторгнення окупантів.

02:53

Казначейство США додало до списку "санкціонованих" російських чиновників "військовий блок" - міністра оборони РФ Шойгу та голову Генштабу РФ Герасимова.

02:06

Посол України в Ізраїлі сказав CNN, що Зеленський попросив прем'єр-міністра Ізраїлю Беннета виступити посередником у переговорах із Росією.

"Президент вважає, що Ізраїль - єдина демократична держава, яка має чудові відносини як з Росією, так і з Україною, і яку можна використовувати для полегшення цих переговорів", - сказав посол Євген Корнійчук.

02:04

Угорщина запропонувала Україні та Росії посередництво у переговорах про мир. За словами глави угорського МЗС Петера Сійярто, вони могли б пройти у Будапешті.

01:36

Наразі тривають важкі бої у місті Васильків на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря.

01:35

Український стартап Reface, який створив застосунок з заміни облич, переходить на "воєнні рельси". Компанія терміново розробляє алгоритм з розпізнавання локації окупаційних військ у реальному режимі на основі лише супутникових знімків. Компанія вже готує рішення і просить надати їй супутникові знімки територій, на які увійшли окупанти.

01:22

Командування повітряних сил ЗСУ: близько опівночі в районі проведення ООС український зенітний ракетний комплекс С-300 збив російський вертоліт та штурмовий літак Су-25. "Нравітся - нє нравітся, ракети наші справятся".

01:17

"Кремль програє глобальну медійну війну навколо вторгнення", - пише російський політолог Олександр Морозов, який живе в Чехії.

А ми сподіваємося, що не лише медійну. Але і це ми скоро знатимемо точно.

01:08

Росія (як і очікувалося) наклала вето на ухвалення Радою безпеки ООН резолюції, яка засуджує вторгнення Росії до України. Китай, Індія та Об'єднані Арабські емірати при голосуванні утрималися, решта постійних і тимчасових членів Ради безпеки проголосували "за".

00:52

Наші ППО збили ІЛ-76 із ворожим десантом у районі Василькова.

00:48

Вже чотири європейські країни закрили своє небо для російських авіакомпаній: до Великої Британії, Польщі та Болгарії приєдналася Чехія.

00:34

Звіт Генштабу станом на 00:00. Росіяни ведуть наступальні дії. Українці - їх стримують. Наразі окупанти не досягнули поставлених раніше стратегічних цілей. Ворог передчасно вводить у бій додаткові підрозділи та резерви, бо у нього недостатньо сил.

Росіяни намагаються оточити Київ. Захисники міста міцно стоять на позиціях. Нацгвардія захищає Вишгородську ГЕС, аеропорти та іншу інфраструктуру. На дорогах у місті встановили блокпости.

"Противник слабшає з кожним днем і кожним боєм! ЗСУ навпаки стають міцнішими щохвилини!"

00:33

Главком ЗСУ:
"Закінчилася друга доба героїчної оборони України від російського вторгнення. Я дякую кожному воїну і всім, хто став на захист країни!

Наші сили протиповітряної оборони демонструють справжню військову майстерність, знищуючи сучасні літаки і вертольоти противника, збиваючи в небі крилаті ракети. Це сотні врятованих життів!

Дякую Сухопутним військам, ССО, ДШВ, Повітряним силам, ВМС, ДПСУ, Нацгвардії, Нацполіції, СБУ, розвідці, ТРО, ДСНС за те, що вгризлися в нашу землю і перетворили її на пекло для загарбника.

Противник не досягнув поставлених раніше стратегічних цілей. Його сили слабшають. Ми ж з кожною годиною міцніємо!

План дій простий: бачиш, можеш - знищуй! Не можеш - передай нам місце знаходження ворога!"

00:18

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов: Щойно над Калинівкою наші льотчики збили російський Су-25.

00:07

Зеленський: Ця ніч буде більш тяжкою, ніж день. Під ударом багато міст, особливо увага Києву. Не можна втратити столицю. Цієї ночі росіяни застосують усі сили і підуть на штурм. Ми маємо вистояти. Цивільні - за будь-якої небезпеки йдіть в укриття. Захисники - спалюйте ворожу техніку усім, чим можна. Ніч буде дуже важкою, але буде ранок.

00:06

Президент Володимир Зеленський:

00:03

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон:

"Українцям: Слава Україні!
Росіянам: Я не вірю, що це війна від вашого імені."