Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

25.02.2022

23:55

Зеленський подякував у Twitter громадянам Грузії, які вийшли на протести через заяву прем'єра країни, що Грузія не приєднається до санкцій проти Росії.

"Дякую кожному у Тбілісі та інших містах, де вийшли на підтримку України й проти війни. Справді, бувають моменти, коли громадяни – не уряд, а кращі за уряд," - написав він.

Неймовірний грузинський народ, який точно розуміє, що друзів треба підтримувати!

23:49

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до СЕО Applе Тіма Кука із закликом припинити постачати в Росію технологій і продукції Apple. Також віг закликав заблокувати AppStore для громадян РФ. "Дозволяєте обирати собі президентом вбивцю, тоді доведеться насолоджуватися сайтом росія 24", - пише міністр.

23:17

Олексій Аретович опублікував актуальну мапу бойових дій на території України, зокрема із зонами, які контролюють росіяни. За його словами, теперішній характер російського вторгнення скерований саме на психологічний ефект: пригнітити й подавити. Також для цього активні бойові дії росіяни починають вночі.

23:14

Голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій: У районі військового аеропорту міста Старокостянтинів сталося шість вибухів.

23:09

Ще один полонений. Дали зателефонувати до Росії. "Мамо, я в полоні". "Треба щось робити, мам". "Всі пішли, і я пішов". "Не знаю де, я місцевості не знаю". Та інші перли.

23:01

Прес-секретар президента Сергій Никифоров спростував заяви, що "Україна нібито відмовилася від переговорів".

"Ми відповіли згодою на пропозицію президента РФ. Безпосередньо зараз сторони узгоджують місце та час проведення переговорів", - написав він у Facebook.

23:00

Хакери Anonymous, які учора оголосили кібервійну Росії, зламали сайт Міністерства оборони РФ. Вони виклали у відкритий доступ всі приватні дані працівників міністерства. Серед даних - імена, номери телефонів, електронні адреси.

22:54

Європейські "друзі Путіна" зливаються один за одним: колишній французький прем'єр Франсуа Фійон заявив, що виходить із порад директорів російських компаній Сибур і Зарубежнефть, пише Le Figaro.

22:54

Прессекретар Білого Дому Джен Псакі: США вводять санкції проти Володимира Путіна та голови МЗС Росії Сергія Лаврова.
22:40

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: місто Щастя внаслідок обстрілів російських окупантів зруйновано на 80%, у Новоайдарі підірвано "новий" та "старий" мости.

22:39

Нацгвардія: російські диверсанти організували в Києві фейковий підрозділ територіальної оборони. Їх викрито. Будьте обачні: по місту працюють ворожі ДРГ.

22:19

Посол України в США Оксана Маркарова: Росіяни здивовані тим, як ЗСУ та добровольці захищаються. Україна збирає докази російських воєнних злочинів для передачі їх у міжнародні трибунали.

22:19

Режисер Девід Лінч, творець "Твін Пікс" та багатьох класичних фільмів, звернувся до Путіна у черговому випуску свого ютуб-каналу "Театр Девіда Лінча" . Він сказав, що всі несуть відповідальність за те, як вони ставляться до сусідів, і що є закон природи, від якого неможливо ухилитися: що посієш, те й пожнеш.

"Прямо зараз, містер Путін, ви сієте смерть і руйнування. І винні в цьому саме ви. Українці не атакували вашу країну. Це ви її зараз атакуєте. І всі смерті та руйнування повернуться до вас", – сказав Лінч.

"Моя вам порада: рятуйтеся. Врятуйте українців, врятуйте світ. Помиріться із сусідами. Почніть будувати дружбу. Ми одна велика світова сім'я, де більше немає місця цьому абсурду. Прийміть це. Зупиніть атаку".

21:57

Президент Сербії Олександр Вучич, який зазвичай підтримує курс Кремля, розкритикував вторгнення Росії до України.

" Ми вважаємо серйозною помилкою порушення територіальної цілісності України", - заявив він.

При цьому Вучич сказав, що Сербія не запроваджуватиме санкції проти Росії. (Der Spiegel)

21:44

Роман Цимбалюк звично називає речі своїми іменами: сьогодні у багатьох містах для росіян "буде український Сталінград".

"Увага, російські солдати та офіцери! Кожен із вас ставить собі питання, що він робить в Україні! Правильна відповідь збереже вам життя.

Сьогодні у багатьох містах буде український Сталінград. Ви будете знищені.

Ситуація з місць.

У багато невеликих міст росіяни заходять, але потім починаються бої та машина з червоним хрестом російської армії мусолить очі місцевим. У Новій Каховці саме так. У Чернігівській області: російські солдати брудні та голодні. Змінюють солярку на їжу.

Моральний дух на нулі. Їх ненавидять місцеві, вони це відчувають. І кожен із них ставить собі запитання: що я тут роблю.

Не помилитеся з відповіддю! Повертайтеся туди, звідки приїхали!"

21:21

Ще один полонений росіянин "кається". Так скоро і до масових покаянь дійде.

21:08

Кличко у відеозверненні попередив, що ця ніч, особливо під ранок, буде складною – російські війська підійшли впритул до столиці.

21:03

Повітряна тривога у Києві. Рекомендується спуститися в бомбосховища.

21:01

Бійці Тероборони Києва отримали протитанкові комплекси NLAW, пише пресслужба Сухопутних військ ЗСУ. На танки окупантів чекають сюрпризи.
20:59

Чоловік наособицю намагається завадити руху російської військової колони.

20:39

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про 5 вибухів, які сталися з інтервалом в 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6. Аварійно-рятувальні служби слідують туди.

20:37

НАТО надасть Україні системи протиповітряної оборони — сказав на брифінгу генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг.

20:21

ЄС накладає санкції на Путіна та Лаврова. Їхні активи заморозять. І це ще не все. Далі буде.

20:09

У Харкові палає нафтобаза на Індустріальному проспекті. На місце виїхав підрозділ ДСНС, повідомляє Суспільне з посиланням на прессекретаря управління Євгена Василенка. За даними місцевого видання

АТН, пожежа сталася після вибуху.

19:57

Українці масово виїжджають до Європи. За даними ДПС станом на 18:00 годину ситуація з автівками у пунктах пропуску на заході наступна:

До Польщі: «Ягодин» - 2500, «Устилуг» - 1400, «Грушів» - 700, «Рава-Руська» - 900, «Угринів» - 1150, «Краківець» - 1200, «Шегині» - 1600, «Смільниця» - 900.

До Словаччини (2 пункти пропуску) — близько 270 автомобілів.

До Угорщини (3 пункти пропуску) — понад 220 автівок.

До Румунії (три пункти пропуску) — понад 1100 легкових авто.

19:37

ФЕЙК! Росія поширює дезінформацію про те, що Київ сьогодні залишиться без світла. Але українська енергетична система працює стабільно, тож нічого подібного не планується — запевняють у прес-службі держкомпанії Укренерго.

19:33

В Одесі лунає повітряна тривога, повідомляє міський голова Труханов. Пройдіть до укриттів. Мапа укриттів Одеси тут.

19:11

Роскомнадзор частково обмежить доступ до Facebook в Росії, бо мережа начебто "порушує основні права та свободи людини" — так російська влада називає блокування сторінок її пропагандистських медіа.

19:00

З 1 березня 2022 зарплати військовослужбовцям зростуть на 30% — Олексій Резніков підписав термінову телеграму.

18:30

Російських виконавців не буде на цьогорічному Євробаченні. Через військове вторгнення Росії в Україну Європейська спілка мовників не хоче бачити агресора у своєму конкурсі, мовляв, це завдасть значної репутаційної шкоди.

18:15

Підбита українськими військами і покинута російськими ЗСУ «Тунгуска» під Харковом

18:07

Влада Києва просить мешканців багатоповерхівок, які мають доступ до виходу на дах, терміново перевірити дахи на наявність міток. Якщо вони там є — їх просять засипати землею або чимось накрити.

17:56

Росію виганяють із Ради Європи за напад на Україну. Наразі це формально звучить призупинення участі у всіх органах. Але виключити можуть будь-якої миті.

17:47

В Івано-Франківську лунають сирени. Пройдіть до найближчого укриття.

17:35

Після запеклих боїв російська армія з великими втратами прорвала оборону Херсона — повідомив голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута. Він написав, що українські війська втратили контроль над переправою до Херсона. Просить не панікувати і обіцяє, що влада робитиме все можливе, щоб зберегти життя людей.

17:25

Неочікувано Австрія готова до відключення Росії від SWIFT, якщо Євросоюз буде єдиним у цьому питанні, — заявив канцлер Австрії Карл Нехаммер, повідомляє Reuters. Нейтральна Австрія традиційно підтримує тісні зв'язки з Росією: отримує звідти 80% природного газу та володіє майже третиною нафтової компанії OMV, яка є інвестором газопроводу Північний потік-2 із Росії до Німеччини.

17:08

Росіяни під Херсоном зі стрілецької зброї обстріляли цивільне авто. У ньому було двоє чоловіків та дитина. Вони не постраждали.

16:51

Арестович: сьогодні Росія використала всі сили, які накопичила на українському напрямку. Резервів у окупантів більше немає. Схожа ситуація і із запасами ракет "Калібр". Окупанти вже випустили 160 штук і тепер удари стануть "скромнішими". Із запасів у росіян – морський десант та атаки важкими стратегічними бомбардувальниками.

16:46

Участь Росії в усіх органах Ради Європи призупинили, заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс. Рішення - наслідок російської агресії в Україні.

16:23

Нові подробиці, пов'язані з влученням у нейтральних водах російського боєприпасу в хімовоз MILLENIAL SPIRIT, який йшов у Румунію під прапором Молдови. Точніше, одна нова подробиця: команда хімовоза – громадяни самої Росії.

16:23

Нові подробиці, пов'язані з влученням у нейтральних водах російського боєприпасу в хімовоз MILLENIAL SPIRIT, який йшов у Румунію під прапором Молдови. Точніше, одна нова подробиця: команда хімовоза – громадяни самої Росії.

16:19

Повітряна тривога у Харкові. Негайно йдіть в укриття. Летять бомбардувальники - Департамент цивільного захисту.

16:07

Минуло півтори доби від початку російського вторгнення. Приблизні втрати ворога станом на 15:00: до 80 танків, 516 одиниць різної бронетехніки, 10 літаків, 7 гелікоптерів, 2800 вбитих солдатів. Втрати серед окупантів йдуть на тисячі. Історія про "взяти Київ за дві години" завершена.

16:02

Дмитро Кулеба: Сьогоднішні напади Росії на дитячий садок та інтернат — це військові злочини та порушення Римського статуту. Спільно з Генеральною прокуратурою ми збираємо ці та інші факти, які одразу направимо до Гааги. Відповідальність неминуча.

Today’s Russian attacks on a kindergarten and an orphanage are war crimes and violations of the Rome Statute. Together with the General Prosecutor’s Office we are collecting this and other facts, which we will immediately send to the Hague. Responsibility is inevitable.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 25, 2022

15:47

На околиці Харкова українська армія спалила російські БМ-21 "Град". Відомо щонайменш про одного загиблого на місці, переказує кореспондент Радіо Свобода.

"Находимся сейчас на окраинах Харькова. Вы тут видите сожженные российские "Грады". Есть погибший российский военный" – видео корреспондента Радио Свобода pic.twitter.com/bAOzBGU18N
— Настоящее Время (@CurrentTimeTv) February 25, 2022

15:44

Учора представники Росії в ОБСЄ несли пропаганду перед порожнім столом. Усі представники країн ЄС просто встали та пішли. Залишився лише представник Білорусі.

this is how the room at OSCE in Vienna looked like yesterday after all EU representatives and like-minded countries had walked out. the representatives of #Russia & #Belarus were talking to empty chairs about how #Ukraine was carrying out "a genocide" https://t.co/R5x7QUm5DV pic.twitter.com/qvrsDxBqUB
— Rikard Jozwiak (@RikardJozwiak) February 25, 2022

15:40

Петиція на платформі Change.org у Росії з вимогою припинити російське вторгнення та вивести війська з України набрала 500 000 підписів менш ніж за добу. Мета петиції – набрати 1 млн підписів. Її ініціатор – правозахисник та громадський діяч Лев Пономарьов. Вчора його затримали на протесті у Москві. У петиції також йдеться про створення антивоєнного руху до РФ.

15:36

"Росія потрапила сьогодні до клубу Саддама Хусейна, Каддафі, Кім чен Ина, і цю ганьбу вже не змити", - сказав політик і колишній депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков в ефірі Current Time. Ще він сказав, як довго, на його погляд, російські війська зможуть іти в наступ, і чи будуть росіян "бити не лише з пики, а й за паспортом".

15:27

Волонтери Центру спільних дій пропонують допомогу українцям, які хочуть сховатись від атак Росії у західних областях країни.

15:22

Від Генерального штабу ЗСУ: Оперативна інформація станом на 13:00 25.02.2022 щодо російського вторгнення.
Противник продовжує наступальну операцію проти України на раніше обраних напрямках за підтримки дальньої оперативно-тактичної авіації та із застосуванням високоточної зброї дальньої дії.

На Волинському напрямку активних дій наземних угруповань не відмічено. Авіація противника продовжує демонстраційні дії з території Республіки Білорусь вздовж північної ділянки державного кордону України.

На Поліссі окупанти значними силами продовжують наступ у напрямку міста Києва.

Намагаючись зберегти темпи наступу противник вводить на окремих напрямках другі ешелони угруповань. Відмічено висування додаткових підрозділів у напрямку Скадовськ.

Втримавши важкі бої підрозділи Об’єднаних сил зупинили просування противника та зберегли свої позиції. Міст через річку Сіверський Донець в районі населеного пункту Щастя зруйновано.

Підрозділи морської піхоти закріпились на правому березі річки Кальміус.

Інші підрозділи механізованих частин закріпились на визначених рубежах по лінії зіткнення.

Наша система протиповітряної оборони за сьогодні знищила декілька балістичних ракет та як мінімум два літаки ВКС РФ.

15:06

Київ вступив у фазу оборони, городян закликають не залишати приміщення та укриття, сказав на брифінгу мер Києва Віталій Кличко.

"Зараз у місті звучать постріли та вибухи. Зараз українські військові знешкоджують диверсійні групи росіян", – сказав він.

14:56

В Охтирці Сумської області окупанти обстріляли з "Урагану" житловий масив, бомбосховища та дитячий садок. Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що було тяжко поранено дітей.

14:46

Київ повністю під контролем ЗСУ. Найбільша загроза столиці зберігається у напрямку Гостомель - Київ, повідомили журналісту LIGA.net у міністерстві оборони.

14:43

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі дорікнув Зеленському, що той мав зв'язатися з ним сьогодні, але виявився недоступним для дзвінка. Президент відповів, що наступного разу спробує "зрушити графік війни", щоб поговорити у заздалегідь узгоджений час.

14:36

Ще одна жертва російського піратства - на якірній стоянці порту Південний підбито судно Namura Queen, яке ходить під прапором Панами, повідомив Андрій Ставніцер . Імовірно, підбито ракетою. Жертв немає, але є постраждалий.

14:20

Головком ЗСУ повідомив у Facebook, що за 12 миль від порту Південний російський корабель обстріляв і серйозно пошкодив цивільний вантажний корабель. За даними Marine Traffic, йдеться про транспортний корабель Mellenial Spirit, який ходить під прапором Молдови.

13:44

Під Маріуполем точаться бої з російськими військами, у місті працюють диверсійно-розвідувальні групи, пошкоджено житлові будинки, заявив на брифінгу мер міста Вадим Бойченко.

13:38

УЄФА прийняла рішення про позбавлення російського Санкт-Петербурга права на проведення фіналу Ліги чемпіонів з футболу сезону 2021/22.

Таке рішення було прийняте на спеціальному позачерговому засіданні УЄФА, яке було скликане через військове вторгнення Росії в Україну.

Дата матчу залишається незмінною - субота, 28 травня, о 21:00 за центральноєвропейським часом. Місце проведення - Париж.

13:17

Околиці Харкова. Українські військові розбомбили колону російської військової техніки.

Як приїхали, так і зустріли!

13:11

Депутат Олексій Гончаренко показав відео спалених російських градів під Харковом.

13:09

У Коростенському районі Житомирської області окупанти обстрілюють військову частину в Ушомирі, повідомляє Коростенська РДА. Також фіксуються вибухи біля міста. Влада закликала всіх терміново спуститися в бомбосховища.

13:06

УВАГА!

Запускаємо міжнародну інформаційну кампанію до західних лідерів: канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Франції Еммануеля Макрона, президента США Джо Байдена та прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона з трьома вимогами:

1. Відрізати Росію від SWIFT.
2. Захистити український повітряний простір.
3. Направити війська НАТО в Україну.

#BanRussiafromSwift #CloseTheSky #SendNatoToUkraine

Чому це важливо?

1. Відрізавши Росію від SWIFT, ми б’ємо по всій РФ, суттєво ослаблюючи противника.

2. “Закривши” повітряний простір над Україною, тобто забезпечивши його безпеку, Захід різко змінює розклад сил в Україні. Наразі наші перемагають на суходолі, але програють в повітрі.

3. Відправивши військовий контингент НАТО в Україну, є шанс зупинити війну.

Що робити:

Twitter

1. Опублікувати твіт: Dear @OlafScholz @EmmanuelMacron @JoeBiden @BorisJohnson Please #BanRussiafromSwift #CloseTheSky #SendNatoToUkraine

Facebook

1. Зайти на офіційну сторінку Олафа Шольца, Еммануеля Макрона, Джозефа Байдена, Бориса Джонсона у Facebook:

· https://www.facebook.com/olafscholz/
· https://www.facebook.com/EmmanuelMacron
· https://www.facebook.com/joebiden
· https://www.facebook.com/borisjohnson

2. Під кожним постом писати коментар:

Ban Russia from SWIFT! Protect Ukrainian Sky! Send NATO to Ukraine! #BanRussiafromSwift #CloseTheSky #SendNatoToUkraine

3. Опублікувати аналогічний до коментарів пост на своїй сторінці.

Instagram

1. Опублікувати пост та сторіз із текстом:

Dear @bundeskanzler @emmanuelmacron @joebiden @borisjohnsonuk Please #BanRussiafromSwift #CloseTheSky #SendNatoToUkraine

Завтра буде пізно - дійте зараз. Рятуймо нашу Україну! Разом ми сила!

13:06

Президент Володимир Зеленський призначив генерал-лейтенанта Юрія Лебедя командувачем Нацгвардії.

13:02

Державна інспекція ядерного регулювання України передає уточнену інформацію щодо ситуації в зоні відчуження.

За інформацією в.о. генерального директора ДСП "Чорнобильська АЕС" Валерія Сейди, всі об'єкти, розташовані на проммайданчику ЧАЕС у зоні відчуження: сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2; новий безпечний конфайнмент об'єкту "Укриття"; блоки №№ 1, 2, 3 ЧАЕС на етапі зняття з експлуатації, взяті під контроль збройними силами РФ.

Станом на 10.00 25 лютого, всі об'єкти в контрольованому стані та обслуговуються оперативним персоналом ДСП ЧАЕС.

12:58

Кияни!

Перелік аптек КП «Фармація», що працюють у штатному режимі з 09:00 до 18:00 – за лінком.

12:54

Незважаючи на всі заяви російської влади про те, що цілями їхніх ударів є військові об'єкти, Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомляє про попадання снарядів у житлові райони та про постраждалих мирних жителів.

12:47

"На цю хвилину вже зафіксовано 412 обстрілів від початку бойових дій. За цю добу загинули двоє дітей", - заявив речник-радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

12:41

МіГ-29 ВПС України збиває винищувач Су-35 ВКС окупантів з Росії.

Слава Збройним силам України! Слава Україні!

12:35

Кияни масово йдуть у військкомати. Великі черги.

"Народу у військкомати пре вище даху. Не встигають співробітники всіх обробити навіть. Просто натовп. Люди одразу в ТрО йдуть, щоб в черзі не стояти, тоді як їхня частина за іншою адресою", - повідомляє Влад Сердюк, боєць київської роти охорони.

"Настрій – бойовий", - розповів він. Але мало часу для сну: "По годині, по півтори".
Журналіст LIGA.net Слава Масний, який заступив на службу в Києві вчора, підтверджує: "У контракт пишуть прізвище та ставлять підпис. Народ штурмує пункти".

12:23

Чернігів тримає оборону та знищує ворога!

Близько 20-ти одиниць ворожих танків знищили підрозділи оперативного командування «Північ» на менському напрямку на Чернігівщині.

Втрати живої сили уточнюються.

Також підрозділ «Півночі» знищив колону ворожої техніки, яка рухалася з боку Ріпок на Чернігів.

Втрати близько 10-15 одиниць техніки.

Вірте в ЗСУ та підтримуйте!

12:18

Найбільш небезпечна ситуація зараз – на північному заході від Києва, з напрямку Димер-Іванків. Про це сказав речник Офісу президента Олексій Арестович на брифінгу.

У районі Гостомеля, Ворзеля та Бучі йдуть бої. Російські війська намагаються наступати, їм протистоять українські десантні механізовані частини. Знищено кілька вертольотів супротивника і щонайменше одна колона бойової техніки – працювали Javelin.

Київ готується до оборони Влада закликає всіх бажаючих записуватися до лав територіальної оборони.

На Чернігівщині та Сумщині українські війська зупинили ворога – зараз там немає активних бойових дій. Противник накопичує резерви, перегрупується і готується до наступного.

Харків тримається, зранку там відчинили ще одну атаку.

Також тримається весь район проведення ООС – там ворог практично не настає. Йдуть артдуелі, групи диверсантів противника намагаються пройти, але їх нищать, багатьох полонили.

На околицях Мелітополя є російські війська, які прийшли з Криму, але решту утримує українська армія – тримає оборону, не дає окупантам просуватися у бік Маріуполя.

Херсон. Російські війська шукають можливості перетнути Дніпро після того, як наші військові підірвали Андріївський міст і тримають оборону на правому березі міста. Ситуація контрольована.

Українські ППО збили дві крилаті ракети агресора та один літак СУ-27. Льотчик у полоні, його допитують.

Були удари російськими ракетами типу "Калібр" по Білій Церкві та Василькову.

12:15

Студенти-хіміки Київського політеху почали робити коктейлі Молотова.

Потрібна допомогти транспортом, Київ, Лівий берег, вул. Червоноткацька, 62. Для розвезення коктейлів по пунктах територіальної оборони.

Туди ж можна прийти робити коктейлі Молотова.

Пишіть — @lazyde (Telegram)

12:14

Українські військові збили російську крилату ракету під Вінницею, заявив голова вінницької ОДА Сергій Борзов.

12:08

Російська бронетехніка переїхала легкове авто, але водію пощастило. Він залишився живий.

12:03

УВАГА! Мешканці Оболоні (Київ).

У зв’язку з наближенням активних військових дій мешканців Оболонського району просять не виходити на вулицю.

Будьте пильні та залишайтеся в приміщеннях – вдома або в укриттях. Виходити на вулицю зараз дуже небезпечно у зв’язку із наближенням ворога.

Єдиний виняток - необхідність переміщення в укриття у разі ввімкнення сигналу «Повітряна тривога».

Бережіть себе!

11:58

Кіберполіція створила спеціальний бот для повідомлень про виявлені мітки, які окупанти лишають на дорогах.

11:46

Одесити, будьте обережні!

Під Одесою у Лузанівці українські військові замінували пляж.

"Сказали на море та пляж не ходити, інакше доведеться збирати себе по шматочках", - написав у Telegram Олексій Гончаренко.

11:31

Автобуси, які їхали до міста Щастя (Луганська область), щоб евакуювати мешканців, потрапили під обстріл. Про це повідомив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай. Жертв немає, але є поранені.

11:22

Президент України Володимир Зеленський закликав світ до жорсткішої реакції проти агресора.

11:06

Відео лише для тих, кому вже виповнилося 18 років.

Під Олешками розбита група російських солдатів.

Херсонска область. Під Олешками розбита группа оккупантів https://t.co/fqzEz3cZIu pic.twitter.com/eXxZCa7HHE
— ЗС УКРАЇНИ (@ArmedForcesUkr) February 25, 2022

11:03

Збройні сили України знищили ворожу ДРГ на Оболоні (м. Київ) (18+)

Диверсанти, які заїхали на раніше захоплених машинах ЗСУ в столицю України Київ, і переодягнуті у форму українських військових, розстріляні та знешкоджені.

10:51

Ціною свого життя... Це український матрос Віталій Скакун. І це саме він підірвав Генічеський автомобільний міст. Проте сам відійти не встиг.

Його вчинок уповільнив просування ворога і це допомогло підрозділу передислокуватись та організувати оборону.

10:41

На Оболонському проспекті кияни зупинили російську техніку.

10:40

Оперативна інформація від Генштабу ЗС України щодо російського вторгнення. Російські окупанти продовжують наступати

Станом на 10:00 25.02.2022, російські окупанти продовжують наступальну операцію проти України на обраних напрямках із застосуванням високоточної зброї дальньої дії та оперативно-тактичної авіації.

Управління та наведення авіації здійснюється літаками типу А-50 з території Мінської області у повітряному просторі Білорусі та ТОТ АР Крим. З метою залякування населення України ворог все частіше вибирає для ураження об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки.

Також відомо, що на білоруському аеродромі ГОМЕЛЬ здійснили посадку російські Іл-76 з десантниками на борту.

Через ушкодження злітної смуги аеродрому ГОСТОМЕЛЬ, противник вирішив висуватись своїм ходом з території Білорусі в напрямку ГОМЕЛЬ-ЧЕРНІГІВ-КИЇВ.

На Сіверщині підрозділи 1 отбр по річці БІЛОУС зупинили противника.

Зараз ворог, отримавши гідну відсіч оборонців Чернігова, намагається обійти місто та здійснити наступ на столицю. З цією ж метою, наступу на КИЇВ, не рахуючись з втратами, ворог рветься на напрямку КОЗЕЛЕЦЬ-БРОВАРИ та напрямку КОНОТОП-НІЖИН-КИЇВ. Втрачено місто КОНОТОП.

На півдні противник продовжує здійснювати свої загарбницькі плани вийшов на рубіж Херсон, Нова Каховка, Каховка з метою утримання дамби Північнокримського каналу для забезпечення водою тимчасово окупованого півострова Крим. Веде бій за українське місто Мелітополь.

На Донецькому напрямку без змін: противник успіху не має, мети виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досяг. Не припиняє обстріли підрозділів об’єднаних сил.

На Слобожанщині в районах Харкова та Валуйків підрозділи зі складу сил оборони продовжують ведення оборонних боїв, зупинили противника та закріпились по визначеному рубежу.

Угруповання Повітряних Сил здійснює відбиття повітряних ударів противника. Продовжує ведення систематичних бойових дій. Веде постійну повітряну розвідку.

Загалом Угруповання об’єднаних сил веде оборонну операцію та намагається зупинити противника по всій лінії зіткнення.

Вступайте до лав Збройних Сил України та Сил ТРО! Земля під ногами окупанта має горіти!

#stoprussia

10:34

Ви точно вже знаєте про 13 українських прикордонників, які захищали острів Зміїний.

І точно чули вже фразу, яка захопила українські соцмережі.

Це останнє відео з українськими героями.

На ньому вони ще живі.

10:33

Вони думали, що це просто навчання...

Поліція Київської області затримала двох солдат російської армії під Гостомелем під час бойового зіткнення. Один тяжко поранений, але йому надається допомога. Інший заявив, що командири пояснили, мовляв, вони йдуть на навчання.

10:26

Втрати російських окупантів станом на 09.00 25 лютого

10:12

У селі Вознесенське, що на Черкащині, збили російський військовий літак. Про це повідомляє Суспільне.

Літак впав поза межами населеного пункту.
09:51

Міноборони: на Оболоні діє російська диверсійно-розвідувальна група. Місцевих просять повідомляти про рухи техніки та не покидати домівки. Також закликають робити коктейлі молотова і робити з росіян "груз 200".
09:48

Відео удару по мосту у Антонівці на Херсонщині.

09:46

КМДА про роботу Київського метрополітену

При сигналі "Повітряна тривога" наземні станції "Дніпро", "Гідропарк", "Лівобережна", "Дарниця", "Чернігівська", "Лісова" не працюватимуть.

Вони не є безпечними для укриття та перевезення пасажирів.

КМДА закликає переміститися на інші укриття або на підземні станції.

Також деякі станції працюють з обмеженнями на вхід для забезпечення поступового вивезення людей та уникнення скупчень.
09:43

Держінспекція з ядерного регулювання пояснила підвищення рівня радіації у Чорнобильській зоні. Такі коливання показників пов'язують з порушенням верхнього шару ґрунту через рух великої кількості важкої військової техніки у Зоні відчуження. Це підняло у повітря радіоактивний пил. Стан самих об'єктів ЧАЕС - без змін.
09:40

Окупантів, що сьогодні захопили техніку Нацгвардії та рухалися до Києва - знешкоджено, пише замміністра оборони Маляр.
09:39

Україна офіційно звернулася до Туреччини з проханням закрити протоки Босфор та Дарданелли для російських кораблів, заявив наш посол у Туреччині Василь Боднар.
09:33

Тероборона ЗСУ: відомі номерні знаки автомобілів Нацгвардії, які захопили окупанти під Києвом. Якщо ви побачите ці машини: Козак 6163 та Козак 6164, КрАз АІ5976, АІ 5966 і автомобіль ГАЗ66 АІ 5866 - негайно дзвоніть в поліцію (102).
09:21

Сухопутні війська ЗСУ показали знищену техніку окупантів на Херсонщині. "Успішно тримаємо удар і даємо гідну відсіч ворогу", - кажуть там.

09:15

По всій країні черги до військоматів. Українці масово записуються до тероборони:

09:09

Російські диверсанти захопили кілька видів техніки та переодяглися в українських солдатів. На них відкрили полювання:
08:59

РОСІЙСЬКІ ДИВЕРСАНТИ НА ОДЕЩИНІ ПОЗНАЧАЮТЬ МІСЦЯ ДЛЯ ВІЙСЬК РФ. Служба безпеки України затримала у Черноморську диверсанта, який малював спеціальні мітки-орієнтири для ворога. Важливо: якщо ви помітили таких підозрілих осіб – телефонуйте 102 або до СБУ за номером 0 800 501 482. По можливості організуйте їх громадянське затримання. Якщо ви побачили мітки (хрест, коло тощо) нанесені люмінесцентною чи світловідбиваючою фарбою, визначте місце, де вони знаходяться. Вкажіть: назву населеного пункту, де саме знаходиться знак; якщо мітка - на трасі, то вкажіть відстань від населеного пункту, або інші орієнтири. Зафарбуйте, засипте або іншим способом знищіть позначку. Це може бути система сигналів, яку використовує ворог для координації вторгнення. #StopFake #stoprussia #СТОЇМО

08:58

Під Гостомелем воїни України спалили колону російської бронетехніки:

08:56

Коригувальником для нальотів росіян під Гостомелем виявився священником УПЦ МП:

08:43

Полонені російські окупанти, захоплені українськими військами:

08:42

Полонені російські окупанти, захоплені українськими військами:

08:37

Поточна ситуація від Юрія Бутусова:

08:35

БИТВА ЗА КИЇВ. Наш журналіст повідомляє: "Бій на повороті з Гостомелю на Ірпінь чую. Стрілкова зброя, арта та гранатомети".

08:34

ПУТІН - ГІТЛЕР. Обкладинки світових медіа

08:30

України просить підтримки в Бухарестської дев'ятки і закликає створити антивоєнну коаліцію. Президент Зеленський: "Ми захищаємо свою свободу, свою землю. Нам потрібна ефективна міжнародна допомога. Обговорював це з Анджеєм Дудою. Звернувся до Бухарестської дев’ятки за оборонною допомогою, санкціями, тиском на агресора. Разом ми повинні посадити Росію за стіл переговорів. Нам потрібна антивоєнна коаліція".
08:26

У Києві та Київській області у різних районах звучать сирени повітряної тривоги.
08:17

ПОВІТРЯНА ТРИВОГА. КМДА просить киян знайти укриття.

08:06

БИТВА ЗА КИЇВ. Заступник міністра оборони України у Facebook: "Можливий захід окупанта у Ворзель та навколишні населені пункти. Пали та знищуй ворога!".

08:04

Росія обстріляла Старобільськ: вбито одну людину.

07:53

Президент Польщі Анджей Дуда: "Я щойно розмовляв з @ZelenskyyUa. Ситуація в Києві дуже складна. Вранці росіяни почали бомбити місто. Безпілотники скидають бомби на житлові будинки. Люди гинуть. Це очевидний акт терору, який підриває моральний дух, але є величезна рішучість захищати столицю".

07:42

Зруйновано міст у Романівці, що сполучає Ірпінь з Києвом по "новій" трасі

07:38

Антон Геращенко у Facebook: "Найважчий день буде сьогодні. План ворога - прорватися танковими колонами з боку Іванкова та Чернігова до Києва. Російські танки чудово горять при попаданні наших ПТУРІВ - Стугни, Корсарів та подарунків наших союзників NLAW та Javelin. Захисники Києва напоготові!".

07:37

Ситуація на 07:00 ранку від Генштабу ЗСУ:

07:33

Росіяни захопили Чорнобильску АЕС. Тепер Державна інспекція ядерного регулювання України фіксує "перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання (червоні точки) на значній частині пунктів спостережень".

07:30

Президент Зеленський закінчив промову російською: "Как я уже сказал, сегодня ночью начали бомбить жилые кварталы. Это все напоминает 1941 год. Гражданам Российской Федерации, которые выходят на протесты, – мы вас видим. А это значит, что вы нас услышали. Это значит, что вы нам верите. Боритесь за нас. Боритесь против войны".

07:30

"Росії все одно доведеться говорити з нами. Говорити про те, як закінчити бойові дії і зупинити це вторгнення. Чим швидше розмова почнеться, тим меншими будуть втрати самої Росії", - президент Зеленський.

07:29

"Зупиняйте ворога всюди, де бачите. Доля України залежить тільки від українців. Ніхто інший, окрім нас самих, не буде керувати нашим життям. Ми на своїй землі, за нами – правда. Знищити наш характер не вийде. Ракети "Калібр" безпорадні проти свободи", - президент Зеленський.

07:28

"Дуже важливо, щоб сьогодні наші люди продемонстрували також максимальну витримку і взаємопідтримку. Піклуйтесь про своїх рідних та близьких, але не забувайте також про людей поруч з вами. Тих, хто самотній, хто старшого віку. Допомагайте з продуктами. Допомагайте знайти укриття, коли діє повітряна тривога. Допомагайте з доступом до перевіреної офіційної інформації", - президент Зеленський.

07:26

"Цим ранком ми захищаємо нашу державу наодинці – як і вчора. Найпотужніші сили світу спостерігають здалеку. Чи переконали Росію вчорашні санкції? Ми чуємо у своєму небі і бачимо на своїй землі, що цього недостатньо. Чужі війська все ще намагаються активізуватись на нашій території. Тільки солідарність й рішучість українців здатна зберегти нашу свободу і захистити державу. Армія, прикордонники, Національна гвардія, поліція, розвідка, сили територіальної оборони – усі виконують свої завдання по максимуму", - президент Зеленський.

07:25

"Сили протиповітряної оборони України захищають наше небо. Настільки, наскільки це можливо. Авіація ворога підло діє над жилими кварталами в тому числі й столиці. Жахливі вибухи у вранішному небі над Києвом, бомбардування, влучання у житловий будинок, пожежа – все це нагадує перший такий же напад на нашу столицю, який відбувся у 1941 році", - президент Зеленський.

07:24

"Під російським ударом, як і вчора, однаково знаходяться військові та цивільні. Мета цієї атаки – тиск на суспільство. Наголошую: не просто на владу, а на всіх українців. І сьогодні – ще більше, ніж учора. Наші хлопці і дівчата – усі захисники України – не дали ворогу реалізувати оперативний замисел вторгнення у перший день. Українці демонструють справжній героїзм. У більшості напрямків ворога зупинили. Тому атака Росії продовжується із розрахунку, що наші сили втомляться. Але – ніхто не втомлений" - президент Зеленський.

07:23

"Другий ранок масштабної війни. О четвертій годині російські сили продовжили наносити ракетні удари по території України. Вони кажуть, що цивільні об'єкти для них нібито не мішень. Але це чергова їхня брехня. Насправді, вони не розрізняють, у яких районах діяти", - з нового виступу президента України.

07:14

У Львові повітряна тривога, пише мер Андрій Садовий.

07:14

Звернення президента України Володимира Зеленського:

07:12

СИРЕНИ У ЛЬВОВІ. Повітряний / ракетний наліт росіян.

07:12

Захисники Гостомелю.

07:07

СИРЕНИ В КИЄВІ. Повітряний / ракетний наліт росіян.

07:04

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 06:00 25.02.2022 щодо російського вторгнення:

Сьогодні вночі сили оборони продовжили спротив значним наступальним угрупованням російських окупантів. Противник наніс повітряний удар по підрозділам в районі міста КРОПИВНИЦЬКИЙ. Відмічено значну активність ворожих вертольотів в районах вище ВИЛКОВОГО та з ТИРАСПОЛЯ.

Десантно-штурмові війська ЗСУ ведуть бойові дії в районах населених пунктів ДИМЕР та ІВАНКІВ, куди просунулась велика кількість броньованої техніки противника, та зупинили переважаючі сили ворога на рубежі річки ТЕТЕРІВ. Міст через річку зруйновано.

Ще одна тактична група зі складу сил оборони утримує аеродром ГОСТОМЕЛЬ, до якого вчора рвались російські повітряні десанти.

Повітряні Сили Збройних Сил України захищають небо над Києвом. Так, після 04:00 українська система протиповітряної оборони не дала долетіти двом смертельним подарункам "братів" до столиці.

Вступайте до лав Збройних Сил України та Сил ТРО! Земля під ногами окупанта має горіти!

#stoprussia

07:02

Глава Пентагону Ллойд Остін зв'язався з міністром оборони Олексієм Резніковим, обговорили співпрацю для припинення російського вторгнення.

07:01

Поліція закликає ламати маяки наведення російських ракет. Як вони виглядають:

06:30

У Київській області йдуть бої. Російські війська намагаються впритул наблизитись до Києва. На півночі та заході передмістя столиці чутно вибухи, низько літають літаки. Невідомий літак пролетів буквально над будинком нашого журналіста.

06:24

Цієї ночі активні бої велися і продовжується наступ російських військ у Дергачах та Печенігах (Харківська область), повідомляє голова Харківської ОДА - очільник облВЦА Олег Синєгубов.

"Підрозділи ТрО Харківщини доукомплектовуються та поступово займають свої позиції. Закликаю доєднуватися до лав.За ніч, за офіційними даними, ушпиталили 7 військових. Медичні заклади забезпечуємо всім необхідним", - повідомляє Синєгубов.

06:22

Російські танки, які йдуть на Київ, зупинили біля Іванкова (Київська область). Підірвали міст, повідомляє УП з посиланням на Генштаб ЗСУ. Іванків знаходиться на половині шляху від кордону до Києва. Після нього відкривається можливість наступати на Київ через Вишгород.

06:17

Київ та область – знову звуки вибухів. Варіанти два: росіяни завдали ракетних ударів, або українські ППО збивають об'єкти, що підлітають, у повітрі.

06:15

Міністерство оборони негласно звернулося до української кіберспільноти з ініціативою проведення операцій проти інформаційних атак, ресурсів та військ вторгнення країни-агресора, пише Reuters.

06:07

ДЕ В КИЄВІ ОТРИМАТИ ЗБРОЮ. Прес-служба Сухопутних військ ВС України: "Кияни, до зброї! Завозять в Київ додаткову зброю. Зранку 25 лютого. Місця отримання зброї в Києві для тих, хто долучається до тероборони: Шевченковський б-н, вул. Пугачова, 10; Голосіївський б-н., вул. Глушкова, 9; Оболонскій б-н., вул.Полярна 20 (завод генераторів)".

06:01

Нічний бій в Сумах. Російські окупанти ведуть наступ. Українські воїни захищаються:

05:58

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у Twitter: "Кошмарний російський ракетний удар по Києву. Востаннє подібне траплялося з нашою столицею 1941 року, коли на неї напала фашистська Німеччина. Україна перемогла зло тоді, і переможе зараз. Зупинити Путіна. Ізолювати Росію. Порвати усі зв'язки. Викинути Росію з усього світу".

05:44

Бізнесмен Олександр Соколовський у Facebook :

"Вчора був один із найскладніших і найстрашніших днів мого життя, коли о п'ятій ранку все навколо почало гуркотіти і будинок затремтів від близьких вибухів. Це дуже страшно, коли війна не десь далеко, а вривається в твій будинок. І моїм друзям з країн Балтії та Східної Європи боюся теж колись доведеться зіткнутися з божевільним від крові та нових приєднань фюрером, якщо вони вирішать, що покупка в нього нафти та газу важливіша, ніж мир у Європі.

Невже недовгий час трохи охололих батарей варте того, що путін послав увесь цивілізований світ нахуй і навіть не вигадувати причини, вторгся в Україну і вбиває нас зараз з усіх напрямків. ЄС, я чудово розумію, що ви не будете за нас воювати, але не обмежуйтесь будь ласка лише розповідями про занепокоєння, вибірковим позбавленням віз та санкціями на поодинокі банки, а почніть із повного ембарго вуглеводнів із Росії! Щоб путіна не радувала зростаюча з кожним днем у результаті його дій ціна на нафту!

Інакше гріш ціна всієї вашої цивілізації, завтра він стане ще сильнішим і, тримаючи руку на кнопці, нагне вас, як гопник у дитсадку.

Зараз знов п'ята ранку. Прокинувся пів години тому від недалеких вибухів. Виявляється, недалеко від мене над Харківським масивом Києва ППО збило крилату ракету, що летіла в бік центру міста. Наразі горить багатоповерховий будинок по вул. Кошице 7а, на який упали уламки. Багато сплячих мирних жителів та діток загинуло…

А ще лише за один учорашній день безліч схожих ситуацій та відео з усієї України – горять Суми, Харків, Чернігів, Каховка, Херсон, Маріуполь. Мозок мій відмовляється сприймати цю реальність, світ зійшов із рейок, якщо можна так із нашими містами та зі столицею мирної європейської країни.

Я звертаюся до всіх, хто мене тут читає та чує. Насамперед до тих, хто за межами України, включаючи Росію, давно вже окуповану путіним! Не намагайтеся применшити розмір біди і повірте, якщо ви будете мовчати і нічого не робити, то скоро ця війна прийде і у ваші будинки! Ми маємо перемогти варварство! Росіяни, не треба нас бомбити! Європа, не підтримуй економіку окупантів! Так, у нас багато проблем, але зі своїми негідниками ми розберемося самі і зробимо все, щоб Україна стала світлою, безпечною та економічно процвітаючою!".

05:36

Російський десант та захоплення Києва: СБУ став відомий план Путіна. Якщо коротко: Росія хоче взяти під контроль Київ за допомогою спецназівців та диверсантів. На проведення операції дається доба, кінцева мета – поділ України на західну та східну.

05:32

Пентагон: "Росія випустила по Україні понад 160 ракет". І це мова про вчорашній день, без урахування ракетного та авіанальоту цієї ночі, коли під атаку росіян потрапили сплячі цивільні у житлових багатоповерхових будинках Києва.

05:29

За попередніми даними від мера Кличка, в результаті нічного нальоту росіян на Київ - троє поранених людей, один у важкому стані, внаслідок потрапляння уламків ракети у житловий будинок на вулиці Кошиця, 7-А. Швидкі везуть людей у лікарні. На місці працюють аварійно-рятувальні служби. Будинок палає, є загроза руйнування.

05:11

Рух поїздів із Кишинева до Одеси припинено з 24 лютого, повідомляє пресслужба уряду Молдови.

При цьому дозволять в'їжджати автомобілям без зелених карток. Але власники мають купити їх протягом 24 годин з моменту в'їзду.

Також інформують, що в Молдову пускатимуть громадян України, навіть якщо вони не мають закордонного паспорта і без сертифіката про вакцинацію від коронавірусу.

05:10

Очевидець розповів LIGA.net про обстріл росіян по Києву: "По апарату на Дарниці. Близько 04:20-25 в районі Осокорків був чутний сильний вибух і помітний яскравий спалах. Люди, мабуть перечекавши в перші хвилини в будинку, масово пішли в притулки. Ось так зараз виглядає підземний паркінг однієї з висоток".

05:07

Державна прикордонна служба України повідомляє про ракетний удар росіян в Запорізькій області: "Ситуація щодо російського вторгнення. О 04:25 ворог наніс, попередньо, ракетний удар по прикордонному підрозділу Приморський Пасад, що в Запоріжській області. Внаслідок атаки серед прикордонників є загиблі та поранені".

04:55

Антон Геращенко про нічний наліт росіян на Київ: "Звертаюся до журналістів українських та західних медіа! Терміново! Хто може! Виїжджайте за адресою Київ, вул. Кошиця, 7а. Там горить 9 поверховий житловий будинок. Від 4 по 9 поверх. Його гасять рятувальники. Імовірно багато жертв серед мирного населення! Терміново покажіть це варварство на весь світ!".

04:50

Офіс президента: Завтра Росія зробить все, щоб зламати нас. Витримаємо – стане легше. Важливий день.

04:46

Українці по всій країні гуртуються в бойові групи і готові зустріти російський десант "на ножі".

04:37

Держсекретар США Ентоні Блінкен стверджує, що "всі докази свідчать про те, що Росія має намір оточити Київ і загрожувати йому". Про це повідомляє СNN.

"Дії Росії є образою демократії, прав людини, людської порядності. Протягом місяців Росія прикидалася дипломатією, наполягаючи, що не мала наміру вторгнутися в Україну. Весь час Кремль готував цю холоднокровну атаку, масштабів якої в Європі не було з часів Другої світової війни", - цитує Блінкена CNN.

Раніше Блінкен заявляв, що президент Росії Володимир Путін "хотів би відновити сферу впливу навколо сусідніх країн, що колись були частиною Радянського блоку".

04:35

ППО активно працює та збиває ракети росіян над Києвом.

04:33

ЗБІТО ЩЕ ОДИН ВІЙСЬКОВИЙ ЛІТАК РОСІЯН ПОРУЧ З КИЄВОМ, повідомляє депутат Олексій Гончаренко. Антон Геращенко говорить про "літальний апарат", збитий ППО.

04:28

Остап Яриш зібрав реакцію експертів на санкції США:

- Едді Фішман, Аtlantic Council: Сбербанк відрізали від транзакцій у доларах. ВТБ повністю заблокований, його активи заморожені. Обмеження щодо заборгованості/капіталу для широкого кола російських фірм - у видобувній галузі, металургії, енергетиці, транспортації та логістиці. Безпрецедентний багатостронній контроль за експортом критично важливих технологій.

- Андерс Аслунд, університет Джорджтауна: Суттєві фінансові санкції проти Сбербанку і повна блокада банку ВТБ, двох найбільших держбанків Росії. Сбербанк буде болючим для фінансової системи Росії у короткостроковій перспективі, але ці санкції не такі жорсткі, як проти ВТБ.

- Нейт Сіблі, інститут Гадсона: Будь ласка, перестаньте зациклюватись на SWIFT. Достатньо сильні санкції проти російського фінансового сектору були б набагато потужнішими і, ймовірно, мали б ефект SWIFT-у.

- Пол Массаро, радник Гельсінської комісії Конгресу США: Я погоджуюсь, що строгі банківські санкції наразі є більшими за відключення від SWIFT, але я не розумію, чому ми не запровадили обох? Окрім фінансового болю, високою є символічна вартість відключення від SWIFT.

- Майкл МакФол, колишній посол США в Росії: Новий пакет санкцій суворий. Та водночас ні в кого не має бути ілюзій, що ці санкції змінять хід думок Путіна чи його дії найближчим часом.

04:22

Росіяни, зважаючи на все, знову атакують Київ. Звуки, схожі на вибухи на Виноградарі. На Святошино – двічі поспіль. Три вибухи в районі Голосіїво чи Солом'янки. Два чутно на Русанівці. Антон Геращенко каже, що це "крилаті або балістичні ракети".

04:10

Головне із заяви Урсули фон дер Ляйєн щодо санкцій ЄС:

- Вдарять по 70% російського ринку банківських послуг та ключові держкомпанії;
- Санкції вдарять і по нафтовому сектору, оскільки Росія не зможе модернізувати нафтопереробні заводи;
- Російським авіакомпаніям перестануть продавати літаки та авіаційне обладнання;
- ЄС обмежить доступ Росії до найважливіших технологій та програмного забезпечення;
- Російські дипломати та бізнесмени більше не матимуть привілейованого доступу до ЄС.

04:08

Зважаючи на гул, кілька літаків у київській області з південного боку пролетіли на Київ. Читачі нам пишуть, що російська авіація із окупованого Криму задіяна проти України.

04:02

Канада ввела санкції проти 382 росіян та 32 компаній. До списку потрапили депутати, які підтримали незалежність так званих "ДНР" та "ЛНР", глава "Роснефти" Ігор Сечин, наближені до Путіна Борис та Роман Ротенберги , керівник "Сбербанку" Герман Греф та ін.

Серед юросіб під санкції Канади, зокрема, потрапили "Сбербанк, "Газпром", РЖД, "Транснафта", ВТБ, "Альфа-Банк".

03:43

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: Російські військові оточили Конотоп, місто Охтирка героїчно двічі відбило ворожий наступ. На жаль, населені пункти Сумської області взяті в облогу.

Він додав, що багато ворожої техніки транзитом пішло у західному напрямі, тобто на Київ.

03:36

Генеральний директор Apple Тім Кук закликав до миру в Україні.

"Я глибоко стурбований ситуацією в Україні. Ми робимо все можливе для наших команд там і будемо підтримувати місцеві гуманітарні ініціативи. Я думаю про людей, які зараз перебувають у біді, і приєднуюсь до всіх тих, хто закликає до миру", - написав Кук.

03:24

Світовий банк готовий надати термінову фінансову допомогу Україні та інші види підтримки.

"Ми є давнім партнером України і підтримуємо її народ у цей критичний момент", — заявив президент Світового банку Девід Малпасс .

Також він розповів, що йде активний діалог про допомогу для сусідніх з Україною країн, яких може торкнутися конфлікт.

03:08

Захоплені в полон російські десантники — капітан Михоєв і єфрейтор Касаткін — запевняють, що були на навчаннях в анексованому Криму й не знали, що їх відправили на війну з Україною.

02:56

Мінінфраструктури зібрало інформацію про затори на дорогах державного значення у західному напрямку.

02:53

У зв'язку із введенням воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років не зможуть виїжджати з України, заявили в Державній прикордоній службі.

02:40

Радник глави Офісу президента Арестович: Різні джерела пишуть, що очікуються ракетні удари по Києву о 3 годині, посилаються на CNN. Наразі такі удари розглядаються як «імовірні».

Водночас він вважає загрозу для цивільних малоймовірною, оскільки битимуть по військових об'єктах.

02:32

Ввечері 24 лютого в центрі Москви проти вторгнення в Україну протестували сотні росіян. Їх заарештовувала поліція, якої було багато, передає журналіст ABC News Джеймс Лонгмен.

02:27

У Нью-Йорку відбулася антивоєнна акція на підтримку України.

02:24

Військові закликали використовували світломаскування своїх домівок. А саме - вимикати світло в оселі, зашторювати вікна, гасити вуличне освітлення будинків. Так будинки стануть непомітними для ворога вночі. Заклик опублікувало Регіональне управління Сил ТрО “Північ” Збройних Сил України.

02:15

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: Бій біля кадетського корпусу і військової частини у Сумах на вулиці Кондратьєва закінчився, ворог відступив.

“Був дуже важкий бій, була пожежа на території бригади, чути обстріли по всьому місту. Вдень було відбито ворожий наступ, знищено декілька одиниць ворожої техніки”, — розповів Живицький.

02:02

Японія запроваджує нові санкції проти Росії, оголосив прем'єр країни Фуміо Кисіда . Так, новий пакет обмежень включає експортний контроль напівпровідників та іншої продукції, заморожування активів, що належать російським фінустановам, а також призупинення віз деяким фізичним і юридичним особам. Яким конкретно, Кисіда не уточнив.

01:53

Угруповання хакерів Anonymous оголосило кібервійну російській владі. Вони заявили, що вже "поклали" сайт пропагандистів Russia Today News

01:46

Генштаб звернувся до мешканців Сумської, Чернігівської, Херсонської, Житомирської, Київської та Харківської областей. Просить передавати ЗСУ чи владі міста дані про пересування ворожої техніки. "Вірогідно вночі рашисти будуть підтягувати свої війська з паливом і боєприпасами."

01:34

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр: Харків впевнено тримає стрій

01:33

В центрі Сум затримано російського військового з Москви на ім'я Олег. Відео опублікував командир відділення у Окремому мотопіхотному батальйоні "Сармат" Сергій Гнезділов. В місті йдуть бої, додав він.

01:24

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про першу зустріч у форматі 2+2 глав МЗС та міністерств оборони України та Великої Британії. Теми — санкції та зброя.

“Лондон працює дуже інтенсивно з обох питань. Британія вірить в Україну та нашу перемогу над агресором"

01:24

Чоловік, якого ЗСУ спіймали у Гостомелі біля збитого російського літака та сприйняли за диверсанта, виявився проросійським священником із Бучі на ім'я Михайло Павлушенко, пишуть розслідувачі Bellingacat. Про це свідчать дані його Facebook та систем розпізнавання облич Findclone та Pimeyes.

01:13

Зеленський: я проводив десятки міжнародних розмов. По-перше, нас підтримують і я вдячний кожній країні, яка підтримує нас конкретно, а не просто словами. Але є й друге — ми залишаємось наодинці на захисті нашої держави. Хто готовий воювати разом із нами? Чесно, не бачу таких. Хто готовий дати Україні гарантію вступу до НАТО? Чесно, всі бояться.

01:07

В район Гостомеля кожні пів хвилини знову чутно вибухи. Згідно з останнім повідомленням Міноборони від 22:49 - наші війська вели бій з передовою групою окупантів в аеропорту Гостомеля.

01:06

Спікер Білого дому Джен Псакі на запитання, чи США/НАТО можуть встановити безпольотну зону над Україною: у Вашингтоні побачили прохання Зеленського, але "у мене зараз немає коментаря".

01:05

Кожні півхвилини в районі Гостомеля знову чутно вибухи, повідомляють очевидці.

01:01

Володимир Зеленський заявив, що західні країни кажуть про підтримку України, але бояться брати нас у НАТО.

“А ми не боїмося, не боїмося нічого, не боїмось, захищаючи нашу державу, не боїмось Росії, не боїмось говорити з Росією, не боїмось говорити про все — про гарантії безпеки для нашої держави, не боїмось говорити про нейтральний статус. Ми ж зараз не в НАТО. Але ж які при цьому у нас будуть гарантії? І найголовніше — які конкретно країни нам їх дадуть?", — наголосив президент.

01:00

Залужний про втрати росіян у техніці за 19 годин вторгнення: мінус більше 30 танків, до 130 одиниць бронетехніки, 7 літаків та 7 вертольотів.

00:41

Зеленський: мене позначено ціллю №1 для окупантів. Моя родина - ціль №2. Є дані, що в Київ зайшли диверсанти РФ. Президент просить киян бути пильними, дотримуватися комендантської години.

00:39

Зеленський на брифінгу: за сьогодні загинуло 137 захисників України, 316 поранено. Всі захисники острова Зміїний героїчно загинули, захищаючи його до останнього.

00:33

Останні новини від генерала-лейтенанта Залужного. Південь: Україна веде оборонні бої східніше Херсону, нами відбито автомобільний міст, ЗСУ закріпилися на лівому березі Дніпра. Знищено окупантів в районі селища Рикове (Генічеський район). Йдуть бойові дії у південно-західній частині Чорного моря. Обороняють наші порти (Одеса, Південне, Очаків, Чорноморськ). Схід: триває оборона Харкова, н.п. Довжанка, Охтирка (зупинено наступ), Суми. Йдуть бої в районах Вовчанська, Приколотного та Білого Колодязя. Північ: оборонні бої біля Перемоги та Глухова. ЗСу зупинили колону окупантів. У напрямку Чернігова росіян також зупинено. На Волині ЗСУ зайняли позиції та готові до оборони. Відповідні сили перейшли і до оборони Києва. Росія не досягла своїх планів.

00:08

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

00:00

Президент Франції Еммануель Макрон зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну і вимагав припинення російського наступу в Україні, нагадавши, що Москва отримає за це масштабні санкції.

Своєю чергою, у Кремлі розповіли про “серйозний та відвертий обмін думками”, під час якого Путін “дав вичерпні роз'яснення” щодо вторгнення в Україну.