Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

23.02.2022

23:35

Псакі каже, що ніхто не може назвати точний день і годину, коли Росія може атакувати: це може статися "будь-якої миті".

23:28

Спікер Білого дому Псакі запевнила американців, що свої війська до України воювати проти Росії вони не відправлять, хоч би що відбувалося.

22:52

Кремлівські маріонетки у Донецьку та Луганську звернулися до Путіна - просять ввести війська та допомогти "відбивати агресію Києва". Все за накатаним сценарієм.

22:22

Думка
Дмитрий Кулеба
Сам Путін не зупиниться.

21:59

Резніков про збільшення оборонного бюджету: якщо рекрут отримував 10 000 гривень, то з березня ця сума складе 13 000, у командира роти - з 15 800 до 20 500 гривень, у командира бригади - з 25 400 до 33 000 гривень. І це лише перший крок, запевняє міністр оборони.

21:55

Сьогодні Україна отримала військову допомогу і від Польщі! Це шоломи та гранатомети, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

21:54

Думка
Дмитрий Смирнов
Технологічні санкції для Росії не менш страшні за фінансові.

21:45

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон подякував британському фінансовому сектору за зусилля, докладені для того, щоб уже введені санкції проти Росії були надійними та ефективними. Він запевняє, що у разі подальшої ескалації ситуації жорсткіші санкції готові покарати Путіна за його деструктивний курс дій.

21:39

Держсек США Ентоні Блінкен обговорив із главою МЗС Британії Ліз Трасс російську агресію проти України. Вони обговорили обширну двосторонню координацію з розробки та здійснення швидких та жорстких економічних заходів проти Росії.

"Ми разом підтримуємо європейську безпеку та засуджуємо введення російських військ в Україну в порушення суверенітету України", - заявив Блінкен.

21:37

Паризька мерія сьогодні теж стала жовто-блакитною на знак солідарності із Україною.

21:30

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що зараз у місті посилено охороняються стратегічні об'єкти, а також будуть посилені патрулі на вулицях для підвищення громадської безпеки. Він закликав харків'ян залишатися спокійними та запевняє, що місто зараз згуртоване, як ніколи.

21:19

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр прокоментувала в ефірі Свободи слова на ICTV інформацію про можливий наступ РФ у наближчий час: ЗСУ повністю готові. Ми маємо ті самі дані, що і у партнерів, ми обмінюємось даними розвідки. Військові розглядають і готові до будь-яких сценаріїв. Збройні Сили в повній бойовий готовності. До того ж, почався призов резервістів ОР1 - буде ще 36 000 осіб.

21:05

Омбудсмен Людмила Денісова повідомляє, що окупанти в Криму заборонили виїзд з півострова на підконтрольну Україні територію. Також протягом останніх двох годин окупанти не пропустили в Крим близько півсотні українців. Безперешкодно можуть потрапити додому лише мешканці півострова з російськими паспортами. Російські силовики пояснюють заборону на виїзд тим, що нібито українська влада припинила роботу КПВВ в односторонньому порядку, але українські КПВВ працюють у штатному режимі.

20:56

Глава Пентагону Ллойд Остін: "Ми слідкуватимемо за так званими операціями під чужим прапором, коли Росія інсценує драматичну подію, щоб виправдати напад, і ми продовжимо вивчати способи підвищення нашої готовності, як це зробили США та інші країни, розгорнувши додаткові війська на східному фланзі НАТО" (Twitter)

20:49

Міністр оборони Чехії Яна Чорнохова у Facebook: "Цивілізований світ ніколи не повинен миритися з визнанням президентом Путіним сепаратистських республік на сході України за рахунок вільної та суверенної країни!"

20:39

На тлі повідомлень про масштабну та примусову "мобілізацію" населення в ОРДЛО ЗСУ закликають усіх людей, яких насильно загнали до армії бойовиків, скласти зброю та здатися українським військовим: "Здача в полон є гарантією вашого життя! На відмінну від російських окупаційних сил, ЗСУ дотримуються Женевських конвенцій".

20:34

"По місту їздять, хапають усіх підряд. Чоловіків на вулиці немає, вдома ховаються". Українська розвідка опублікувала аудіоперехоплення розмов на окупованих територіях, де місцеві жителі обговорюють "мобілізацію", влаштовану окупантами. Люди вже бояться виходити з дому через випадки "пішов на роботу - і загребли".

20:30

Бранденбурзькі ворота у Берліні сьогодні підсвітили жовтно-блакитними кольорами на підтримку Україні.

20:25

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про "пташку" з Латвії - там боєприпаси та інші важливі речі для нашої армії. А найголовніший подарунок для ЗСУ – Стінгери!

20:16

Сьогодні на Донеччині через збільшення інтенсивності обстрілів з боку окупантів було призупинено функціонування пунктів ДСНС для надання допомоги населенню, розміщених у межах КПВВ Гнутове, Майорськ, Мар’їнка та Новотроїцьке. Проводиться згортання наметів та відведення особового складу, повідомляють у ДСНС.

20:12

Боррель і Блінкен обговорили агресію РФ та її незаконні дії проти України.

"Ми готові відповісти на можливі наступні кроки подальшими суворими заходами. ЄС і США єдині", - написав Боррель.

20:00

Видання Newsweek з посиланням на два джерела у розвідці США попереджає про загрозу масштабної військової атаки РФ проти України протягом наступних 48 годин. При цьому у виданні уточнюють, що джерело, близьке до уряду Зеленського, підтвердило, що таке попередження від розвідки США було отримано, але зазначило, що це вже втретє за місяць, коли Києву рекомендували готуватися до широкомасштабних військових дій РФ.

19:48

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пише, що "все підтверджується", і російські окупанти "закупорили" Крим - звідти нікого не випускають, зі материкової частини України до окупованого Криму дозволяють в'їхати лише тим, хто зможе пред'явити російський паспорт.

19:40

Гібридна армія РФ продовжує гатити по будинках цивільних: на Приазов'ї в шести населених пунктах зруйновано об’єкти інфраструктури та будинки цивільного населення, внаслідок обстрілу було знищено міст, через який жителі сірої зони могли потрапити на підконтрольну територію.

19:30

Депутати Київради проголосували за внесення змін до бюджету столиці на 2022 рік: Київ виділив понад 40 млн грн на фінансування територіальної оборони міста на тлі загрози подальшої збройної агресією з боку РФ.

19:27

Слідком РФ заявив про "розслідування" понад 400 кримінальних справ "про застосування заборонених засобів та методів ведення війни на Донбасі" та про 85 українців, проти яких відкрито такі справи. У списках - українські військовослужбовці, а ще там Аваков, Коломойський, Турчинов, Гриценко та інші. І Правий сектор, звісно ж.

19:18

Радник голови МВС Антон Геращенко звернувся до росіян із закликом зупинити Путіна та публічно заявляти про своє негативне ставлення до війни з Україною: Ми чудово розуміємо, що Путіна не зупинять жодних санкцій Заходу. Але якщо зараз російський народ промовчить, і сьогодні буде наказ на вторгнення в Україну, ми відповімо гідно. Ми боротимемося і стрілятимемо в тих, хто прийде на нашу землю з мечем. Загинуть тисячі російських та українських солдатів... Але ви, росіяни, ще можете зупинити трагедію. Зупиніть Путіна. Не мовчіть.

19:16

Рада ухвалила зміни до держбюджету на 2022 рік, збільшивши витрати на потреби національної безпеки та оборони на 22,7 млрд грн: 16 млрд грн для Міноборони, 6,1 млрд для МВС, 0,6 млрд грн – для розвідки.

19:10

Зеленський після зустрічі з Дудою та Науседою: "Наша сьогоднішня зустріч підтвердила – Литва та Польща стоять пліч-о-пліч з Україною. Глибоко вдячний за підтримку. Адже це не лише слова, а й конкретні дії, завдяки яким обороноспроможність України підвищується".
19:06

Омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що в окупованому Донецьку "наказ" про "загальну мобілізацію" чоловіків віком від 17 до 55 років був розісланий на всі підприємства та установи міста. "Мобілізованих" тримають у полі без гарячого харчування та укриття.

19:02

Кулеба: США будуть стояти пліч-о-пліч з Україною, до яких сценаріїв не вдалася б Росія. Штати розширять санкції, їх буде більше і вони будуть ще потужнішими.

18:59

Кулеба на брифінгу після виступу на Генасамблеї ООН: Зараз кожен дипломатичний інтрумент має бути використаний. Ми робитимемо це щодня і щоночі.

18:56

У завтрашньому порядку денному Верховної Ради стоятимуть законопроєкти про колабораціонізм, повідомила нардепка Ірина Геращенко.

18:54

Китай не збирається вводити односторонні санкції проти РФ. Там ще сподіваються на вирішення "напруженості" у відносинах з Україною шляхом діалогу та консультацій.

18:46

Стратком попереджає про ще один фейк окупантів: розслають повідомлення від імені нібито бійців ЗСУ, які розповідають про розпач, велику кількість загиблих і жахливі умови служби. Мета - дискредитація армії. Не вийде, українці вірять у ЗСУ, а ЗСУ продовжують завзято боронити наші землі.

18:38

Глава комітету Сейму Латвії із закордонних справ виступив за призупинення видачі туристичних віз ЄС громадянам Росії, оскільки політику Кремля підтримує понад 70% населення РФ: " Якщо це позиція широкої російської громадськості, то вона не сходиться з їхніми поїздками до країн-агресорів на відпочинок".

18:31

BlackSeaNews: "У вищих ешелонах РФ мають місце серйозні розбіжності щодо рішення Путіна про визнання ЛДНР та подальших дій (відлуння цього ми всі бачили на змонтованому відео наради Совєта Бєзопасності): багато хто своїм виглядом показали своє негативне ставлення, один косив під дурачка, в інших тремтіли голос або руки, Мєдвєдев, Патрушев і Лавров намагалися впарити тему "про консультації". Вони в Гаагу не хочуть. Вчора та сьогодні (і це дуже цікаво) ці розбіжності проявилися навітьу ЗМІ - не напряму, а через деяких московських експертів, у різні часи наближених до окремих осіб, що пойменовані вище".

18:24

Донбас. Станом на 17:00 23 лютого ворог здійснив 59 обстрілів, 54 з яких - із застосуванням важкого озброєння. Сьогодні загинув український військовий. Ще один боєць ЗСУ отримав бойове травмування, передає штаб ООС.

18:13

Росіяни масово розсилають українським військовим фейкові SMS-повідомлення, попереджає пресслужба 59 бригади ВСУ.

17:44

Російські пропагандисти вкинули фейкові наказ МОЗ про нібито евакуацію в лікарнях та наказ МОН про нібито мобілізацію студентів та евакуацію майна вишів. Центр стратегічних комунікацій виявив їх та спростував.

17:30

Головком ЗСУ Залужний подякував резервістам оперативного резерву, які масово приходять до територіальних центрів. "Ці довгі черги у всій країні формують потік колосальної сили, який знесе орду, тільки-но вона перетне наші кордони", - заявив Залужний.

17:20

Виступ глави МЗС Дмитра Кулеби на Генасамблеї ООН.

17:15

Верховна Рада сьогодні має намір спеціальним законом затвердити указ президента про запровадження надзвичайного стану. У додатках є і текст указу.

17:07

Наслідки артобстрілів Зеленопілля на відео та в оповіданнях місцевих.

16:52

Ердоган сказав по телефону Путіну, що війна нікому не в радість, а для вирішення конфліктів корисніша дипломатія. Можна уявити, як цю свіжу ідею сприйняли у Кремлі.

16:45

У посольстві Росії у Києві спустили прапор та замкнули ворота цер'ю. Кінець гібридної дипломатії?

16:42

За повідомленням МВС, російські окупаційні війська обстріляли дитсадок у Зеленопіллі, а в Миколаївці внаслідок прямого влучення снаряда в будинок поранено мирну мешканку.

16:39

Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що сьогодні виступатиме на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

16:35

Польща може заборонити в'їзд росіянам у разі нового вторгнення Росії в Україну, заявив президент Польщі Анджей Дуда .

16:14

На сайті президента опубліковано текст спільної заяви президентів України, Литви та Польщі у зв'язку з рішенням РФ про так зване "визнання" окупованих територій України.

16:05

Defense Express відкриває серію пізнавальних та корисних у нинішній ситуації відео. Перший ролик: ПТРК "Фагот" - як стріляти, особливості та поради.

16:03

Москва обіцяє "сильну відповідь" на нові санкції США, які Білий Дім запроваджує через російську агресію проти України. Воронежці, дуже співчуваємо.

15:44

Польський президент каже, що Захід ніколи не піде на компроміс щодо вимог Росії щодо України, бо "ці вимоги – це фактично вимоги позбавити Україну суверенітету".

15:42

Зеленський знову заявив, що Будапештський меморандум не працює, а Україна захищає себе практично сама, без гарантій безпеки.

15:40

Зеленський відповів на запитання про візовий режим з Росією. Каже, "у мене на столі є різні пропозиції від нашої команди. Вони пов'язані з наступними кроками РФ".

15:37

Якщо Путін продовжить так само, каже Дуда, то Росія знову опиниться за залізною завісою, як колись СРСР, - коли ніхто нікуди не їздив, окрім як Союзом.

15:34

Дуда: "Ні у кого немає сумнівів, хто топче міжнародне право". Каже, всі ці розповіді Росії про те, як "Захід озброює Україну", - це перекручування реальності, бо союзники постачають зброю для ЗСУ, щоб ті могли стримувати агресію Росії.

15:31

Науседа на те саме питання каже, що Путін діятиме, відштовхуючись від реакції Заходу. Каже, заяв та риторики мало, давайте вже жорсткі скоординовані рішення проти РФ.

15:30

Зеленський не став прогнозувати наступних кроків Росії у відповідь на запитання журналіста. Каже, це не прогноз погоди: "Проте я чітко знаю, як діятиме наша армія. Ми готові".

15:28

"Ми, литовці, братський українцям народ. Перед лицем зла ми єдині. Слава Україні", – закінчив Науседа.

15:27

Трохи відволічемося від брифінгу президентів. Тут російської дипломатії підвезли. Заступник секретаря Генради путінської Єдиної Росії Турчак в Донецке: "Спочатку вони у штани наклали, потім наклали санкції. А ми що зробили? А ми на їхні санкції наклали".

15:26

Наусі нітрохи не здивований "безсоромністю" дій Росією. Каже, це вже 8 років продовжується. Литва ніколи не визнає Крим, Луганськ та Донецьк російськими. Говорить, Україна може розраховувати на Литву.

15:25

Дуда каже, що Україна заслуговує на включення до списку країн-кандидатів на входження до ЄС.

15:20

Наразі – тест для європейської солідарності, каже Дуда, треба подолати всі розбіжності та об'єднатися у боротьбі за Україну та за збереження світопорядку. "Сподіваємось, що не спалахне війна". Закликав Путіна не давати наказ на вторгнення.

15:14

Дуда називає ці дні "історичним моментом". Польський лідер звернувся до Москви та рядових росіян - зупиніться, каже.

15:14

Газопровід Північний потік-2 слід закрити остаточно, а не просто "заморозити", каже президент.

15:13

Заленський: Визнання бойовиків – односторонній вихід Росії з мінських угод та злочин. Чекає на посилення санкцій проти РФ.

15:11

Зеленський дякує колегам за військову допомогу Україні. Литовські та польські дипломати залишаються працювати в Україні, і за це також дякуємо, каже президент.

15:08

У Києві пресконференція Зеленського, президента Польщі Дуди та президента Литви Науседи. Мають бути запитання/відповіді.

15:05

СБУ про запровадження в Україні надзвичайного стану: "Наразі немає підстав для тривоги. Іде максимально злагоджена робота для найбільш ефективного захисту нашої країни та вашої безпеки".

15:03

МЗС Ізраїлю повідомило, що підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Сподіваються на дипломатичне рішення.

15:00

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Коваленко пише, що не менше 30 російських ударних вертольотів Ка-52 "Алігатор" і багатофункціональних вертольотів Мі-8 приземлилися сьогодні поблизу траси Р-35 Хойники-Брагін у Гомельській області РБ за 35 км від кордону з Україною.

14:47

Протест проти дій Росії. Вчора у Берліні.

14:43

Опитування російської контори ВЦИОМ (російської, підкреслимо, тому ставтеся до цифр із відомою часткою скепсису): рішення Путіна про визнання бойовиків на Донбасі підтримують 73% росіян.

14:42

WSJ пише, що у Європі хочуть підвести під санкції главу МО РФ Шойгу.

14:35

Глава МЗС Франції Ле Дріан: "Путін порушив міжнародне право, він не поважає жодного підпису, який Росія поставила... Ми перебуваємо у фазі ревізіонізму". Говорить, що Росія зараз зосередила 180 000 військ біля кордону з Україною.

14:34

Бербок: "Навіть у найважчу кризу ми завжди повинні тримати вікно відкритим для переговорів. Ми хочемо запобігти війні".

14:33

Бербок на брифінгу з французьким колегою Ле Дріаном про заморожування газопроводу ПП-2: "Для нас, як уряду Німеччини, було важливо показати, що задля вільної та демократичної України ми готові прийняти наслідки для нашої національної економіки. Мир та свобода в Європі безцінні".

14:31

Поліція "пакує" тих, хто прийшов, за словами радника голови МВС, на проплачений із Росії "мітинг". Геращенко: "Я хотів запропонувати відправити їх рити окопи під Станицею Луганською, але поки що Рада не прийняла режим надзвичайного стану - не можу :) Чекаємо вечора".

14:28

Радник голови МВС Геращенко пише, що "щойно поліція жорстко запобігла спробі проплаченого мітингу перед Мін'юстом. Замовники пікету, наші північні сусіди, вчора хотіли зібрати за гроші 1000 осіб, які нібито протестують проти насильства в українських в'язницях. 34 "мітингувальників" затримано і доставлено у Печерський РВВС".

Лише вчора голова Мін'юсту Малюска попереджав про такий сценарій.

14:22

Також Велика Британія надасть Україні кредитні гарантії на суму до $500 млн.

14:21

Джонсон оголосив, що Великобританія незабаром направить Україні нову військову допомогу.

14:12

Глава Міноборони Латвії Пабрікс: "Думаю, Путін зараз трохи переведе дух і оцінить, наскільки сильна реакція Заходу. Якщо він вирішить, що реакція Заходу недостатньо сильна, він просто продовжить свій похід на Захід".

13:56

Укрзалізниця розгортає програму безкоштовного навчання домедичній допомозі на найбільших вокзалах країни для всіх охочих.

 

 

 

 

 

 

14:21

Джонсон оголосив, що Великобританія незабаром направить Україні нову військову допомогу.

14:12

Глава Міноборони Латвії Пабрікс: "Думаю, Путін зараз трохи переведе дух і оцінить, наскільки сильна реакція Заходу. Якщо він вирішить, що реакція Заходу недостатньо сильна, він просто продовжить свій похід на Захід".

13:56

Укрзалізниця розгортає програму безкоштовного навчання домедичній допомозі на найбільших вокзалах країни для всіх охочих. Список місць.

13:51

Митрополит ПЦУ Епіфаній: "Агресор намагається нас поневолити і знищити наше окреме самостійне існування. Але правда на нашому боці. Ми не зазіхаємо на чуже. Ми хочемо мати свою єдину незалежну українську державу. <...> Ми пройдемо ці випробування війною, станемо ще більш сильними, і я переконаний, що Господь дасть нам можливість і надалі спільно разом, пам'ятаючи нашу історію, розбудовувати нашу країну, наш спільний дім. Ми хочемо мати сильну єдину незалежну європейську Україну"

13:51

Глава МЗС Литви Ландсбергіс нарікає, що ЄС не ввів більш жорсткі нові санкції: "Я з тієї групи міністрів (країн ЄС), які хотіли б, щоб санкції були ширшими, ми хотіли б сильнішої, більш стримуючої відповіді. Але рішення приймаються на основі консенсусу. Ми були змушені погодитися з тим, що швидкість прийняття рішень сьогодні важливіша, ніж дебати, тому ми погодилися з тим, що є, з можливими доповненнями". (Delfi)

13:48

Міністр закордонних справ ФРН Бербок запевнила, що країна готова до удару по економіці через санкції проти Росії.

13:38

На 13:00 на Донбасі - 39 обстрілів з боку окупантів (з них не завершених 3 обстріли). З них із важкого озброєння - 34.

13:37

Крім Дуди, сьогодні у Києві і литовський лідер Науседа. Усі троє зараз ведуть переговори у Маріїнському палаці.

13:36

Моррісон додав, що Австралія завжди протистоятиме "бикам", і що сьогодні він поговорить із прем'єром Шмигалем.

13:34

Прем'єр Австралії: "Росія зараз на піку готовності до повномасштабного вторгнення в Україну, і це, ймовірно, відбудеться протягом наступних 24 годин".

13:31

Лідер більшості в Сенаті США Шумер вимагає від адміністрації Байдена загальний брифінг сенаторів по Україні.

13:27

Вірна ознака, що незабаром російські "гібриди" можуть вдарити реактивною артилерією по житловій забудові та розкажуть населенню РФ і за кордоном, що це зробила Україна. Ох...

13:26

Польський президент Дуда зустрівся із Зеленським у Києві.

13:18

Посол України у Німеччині Мельник звинуватив голову оборонного комітету Бундестагу у "чистому цинізмі". "Якщо оборонна зброя допоможе врятувати хоч одне життя солдату або цивільному, рішення влади ФРН про постачання його буде виправдане. А натомість людина готова просто змиритися із вбивством сотень тисяч людей", - пише він.

13:12

Ердоган: "Туреччина не збирається відмовлятися від діалогу з Росією чи Україною. Ми націлені на такі кроки, які вирішили б питання, не завдаючи шкоди зв'язкам із цими країнами. <...> Напруженість між РФ та Україною – загроза безпеці та стабільності в Чорноморському регіоні. Ми проведемо консультації з союзниками по НАТО з цього питання. <...> НАТО має нарешті визначити чітку позицію, зробити все необхідне, +а то всі тільки й роблять, що говорять, а реальних кроків немає".

13:11

Турецький президент Ердоган заявив, що Анкара не вводитиме санкції в односторонньому порядку. Додав також, що вони залишаться нейтральними, виступають за дипломатію.

13:06

Девід Леммі, "тіньовий міністр закордонних справ" опозиційної Лейбористської партії Великобританії, вважає, влада повинна запровадити значно суворіші санкції проти Росії.

"Поріг уже подолано", сказав він BBC Breakfast. За словами Леммі, "багато" депутатів вважають, що вчорашні санкції недостатньо сильні, і що Лондон не відправив Путіну того послання, "яке може змусити його відступити".

12:58

Дудін далі сказав, що "за отриманою нами інформацією, найкраща їхня тактична група нараховує лише 70% справної техніки", а також "щоденне зниження морально-психологічного показника в російських військах".

12:56

Начальник управління СБУ в Харківській області Дудін каже, що російські війська начебто закупили 45 000 целофанових пакетів "для перевезення трупів". "Разом з тим, я думаю, за старовинною російською традицією, вони будуть закопувати їх просто серед поля або в цих безіменних гробах", — додав він.

12:47

Президент Uniper каже, що наземне постачання газу Європі залежатиме від українського та польського транзиту у разі заморожування СП-2.

12:35

Данілов докладно про надзвичайний стан: "Це буде посилення охорони цивільного порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення. Це може бути обмеження руху транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірка тих чи інших документів у фізичних осіб. Тобто превентивні питання, щоб у країні зберігалося спокій, щоби працювала наша економіка, наша країна".

12:34

Не беруть навіть із знижкою: попит на російську нафту Urals впав через загрозу санкцій.

12:29

Держприкордонслужба: у прикордонних з РФ та Білоруссю областях запроваджуються тимчасові обмеження. Забороняється: а) перебувати на прикордонній території вночі, б) виходити на будь-яких плавзасобах з пунктів базування, в) пересуватися на транспорті дорогами, яких немає в реєстрі автошляхів і які ведуть до кордону. Останнє не стосується транспорту військових, силовиків та агротехніки.

12:27

Комендантську годину вводитимуть в областях за потребою, додав Данілов.

12:23

У ЗСУ призивають 36 тисяч резервістів, повідомив секретар РНБО.

12:19

Секретар РНБО каже – досить ганяти фейк про те, що Зеленський, говорячи про Будапештський меморандум, начебто погрожував розробкою ядерної зброї, бо нічого такого він не говорив. Нагадаємо, що такий наратив (що Україна "відновить ядерну бомбу") охоче підхопили в Росії, а також частково в українській опозиції.

12:16

Чи є загроза масштабного вторгнення Росії, питають у Данілова. Відповідь: “Нас цим вторгненням постійно лякають. Ми всі ці процеси відстежуємо. У разі вторгнення відразу буде введено воєнний стан, і всіх вас ми повідомимо".

12:14

Данілов відповідає на питання щодо ризику атаки росіян на Київ чи будь-яке інше місто в Україні. "Відсіч буде дана миттєво", - каже секретар РНБО.

12:10

"Три тижні збираю довідки". Чому запис у тероборону перетворюється на ходіння по муках.

12:07

РНБО рекомендує запровадити режим надзвичайного стану на всій території України, крім Донецької та Луганської областей. У цих двох областях уже є специфічний режим, до того ж багато років, уточнив секретар РНБО Данілов. Тепер слово за Радою.

12:02

Брехливі casus belli від окупантів для внутрішнього споживання продовжують сипатися, як із рогу достатку. Подивіться, дорогі росіяни, злі українці за тиждень вирішили навернути вибухів та терактів! Правий сектор творить безчинства! Настав час щось вирішувати з ними!

Так населення РФ підштовхують до виправдання масштабної війни проти України. Це вже не просто "сумно".

12:00

А Канада вже запровадила перший пакет економічних санкцій.

12:00

Австралія запровадить фінансові санкції проти Росії.

11:38

Рада зробила крок до вільного володіння цивільними вогнепальною зброєю: 274 депутати "за". Є перше читання.

11:36

Слідом за Гутеррішем "глибоке занепокоєння" висловив і папа римський Франциск. Понтифік заявив, що 2 березня буде днем молитви та посту в ім'я миру. Аж 2 березня...

11:33

Окупанти відмахнулися від генсека ООН. Глава МЗС Росії заявив, що Гутерріш "виявився схильний до тиску Заходу" і почав говорити про Україну те, що "не відповідає його статусу як генсека ООН". Лавров додав, що той не наполягав на виконанні мінських угод. У перекладі на людську мову - ООН у таких ситуаціях ні на що не впливає.

11:28

Сьогодні станом на 11:00 з боку окупантів на Донбасі зафіксовано 25 обстрілів, 21 з яких із застосуванням важкого озброєння. Більше штаб ООС не пише "забороненого мінськими угодами".

11:17

Рада звернулася до РНБО із пропозицією запровадити на 10 років (чому не назавжди?) санкції проти депутатів нелегітимної Держдуми РФ, які голосували за визнання бойовиків на Донбасі.

11:14

Міністр закордонних справ Великої Британії Трасс заявила, що країна закриє Росії доступ до фінансових ринків у випадку подальшої агресії.

11:13

Міністр закордонних справ Кулеба закликав партнерів негайно завдати "болісного удару" економіці агресивної Росії та оточенню Путіна, щоб запобігти масштабному вторгненню Росії в Україну.

10:52

Заступник голови Нацполіції Фацевич про зону ООС: "Поліцейські несуть службу в посиленому варіанті, частина поліцейських входить у сили та засоби ООС. Прийнято рішення керівництвом Нацполіції посилити додатковими силами".

10:43

Серед літаків-розвідників ВПС США ситуацію на кордонах України та в окупації відстежує ARTEMIS (Airborne Reconnaissance and Target Exploitation Multi-Mission System) – борт Bombardier Challenger 650. Його сенсори можуть працювати за сотні кілометрів, тому за маршрутом польоту він добре бачить Білорусь, Калінінград та, можливо, навіть Донбас, пише Breaking Defense.

10:35

Футбольна команда "Манчестер Юнайтед" відмовилася від польоту на матч Ліги чемпіонів проти "Атлетіко" на літаку офіційного партнера клубу "Аерофлот". Полетіли британською чартерною авіакомпанією Titan Airways. (ESPN)

10:33

МЗС рекомендує українцям утриматися від будь-яких поїздок до РФ, а тим, хто перебуває в цій країні, – негайно залишити її територію.

10:27

ЗМІ окупантів продовжують накачувати росіян ненавистю до українців, тим самим заливаючи фундамент суспільної свідомості, де масштабний "примус України до миру" буде "виправданим". Щодня десятки повідомлень від топових росЗМІ про те, як "українські силовики обстріляли місто/селище". Ми вже навіть не згадуємо їх окремо – це суцільний потік.

10:26

Фінляндія перегляне проєкт будівництва АЕС з Росатомом через агресію Росії проти України.

10:21

Голова Мінекономіки Німеччини заявив, що призупинення СП-2 є оборотним.

10:13

Лідер збірної України з футболу Олександр Зінченко: "Увесь цивілізований світ непокоїться ситуацією у моїй країні. Я не можу залишатись осторонь і прагну донести свою думку. На фото - моя країна. Країна, у якій я народився та виріс. Країна, кольори якої я захищаю на міжнародній спортивній арені. Країна, яку ми стараємось прославляти і розвивати. Країна, кордони якої повинні залишатись непорушними. Моя країна належить українцям і ніхто ніколи не зможе привласнити її. Ми своє не віддамо! Слава Україні".

10:01

Рада збільшить видатки на оборону на 36,5 млрд грн.

09:58

Думка
Максим Билявский
Енергодипломатія в дії. Запуск Північного потоку-2 відкладено. Чи зупинить це Росію Максим Билявский

09:55

Заступник глави МЗС Польщі вважає, що дипломатія Кремля – лише димова завіса для прикриття агресії.

09:35

МЗС: Україна закликає міжнародне співтовариство вжити проти агресора невідкладних і жорстких заходів. Відсутність рішучих дій лише розв’язує руки Кремлю. Якщо нам не вдасться зупинити російську агресію в Україні сьогодні, завтра військова потуга РФ буде застосована в будь-якому регіоні світу.

09:35

Радник глави МВС Геращенко: "Пишуть про пожежу в генконсульстві РФ у Львові. Перевірив. Пожежі там немає. Це димлять залишки догоряючих документів, які спалювали співробітники перед втечею. За даними поліції, вчора всі співробітники консульства, крім кількох сторожів, покинули консульство РФ у Львові".

09:33

За призваними резервістами, згідно закону, зберігатиметься робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

09:32

Щодо указу президента про призов резервістів в особливий період. Призову підлягають резервісти 18-60 років. Це як офіцери, так і рядовий, сержантський склад. Призов розпочнеться від сьогодні. Максимальний термін служби 1 рік.

09:30

Лідер Лейбористської партії Британії Стармер закликав Джонсона зупинити незаконний потік грошей російських олігархів у Лондон і "покласти край тому, що Путіну та російським грошам дозволено впливати на нашу політику". (Sky News)

09:29

За словами аналітика RUSI Тома Кітинге, вчорашні оголошені санкції Британії проти РФ рівносильні тому, щоб прийти на перестрілку із озброєним противником із трубочкою для "стрілянини" горохом.

09:24

Колишній лідер торі Іен Дункан Сміт сказав, що Британії необхідно "жорстко вдарити по Росії і вдарити по ній зараз". (Sky News)

09:21

У Британії не всі задоволені тим, які перші санкції проти РФ оголосив Джонсон. Голова спецкомітету із закордонних справ парламенту Британії Том Тугендхат каже, що Джонсон має робити більше. "Причина, через яку ви повинні сильно вдарити рано, полягає в тому, щоб противник pрозумів, що будь-яка ескалація буде болісною. Немає сенсу нагнітати обстановку поступово". (Sky News)

09:13

Якийсь колабораціоніст із Донецька заявив пропагандистам РІА Новини, що "у донецькому та луганському суспільстві" (!!!) "є запит на вступ до складу РФ". Хто ще сумнівається, куди все йде?

09:07

Трамп розповів, як дивився новини про окупацію Путіним частини Донбасу. Каже, ніколи не бачив такої кількісті танків, яких у Кремлі називають "миротворцями". Іронізує: "Ми могли б використати таку "миротворчу" силу на нашому південному кордоні". Загалом нічого конкретного не сказав. (Clayandbuck)

09:07

Вірменія начебто не збирається визнавати бойовиків на Донбасі, як це зробили в Кремлі. Прессекретар МЗС Вірменії Унанян каже, що "такого питання на порядку денному немає". (Арменпрес)

09:02

Держсекретар у МЗС Франції Бон натякнув росіянам на нацТВ, що Північний потік-2 "призупинено", але це можна переграти. Якщо раніше в МЗС країни, включно з його главою Ле Дріаном, запевняли, що не бачать ризику повномасштабної війни, то тепер кажуть, що всі варіанти можливі.

08:55

Радник голови МВС Геращенко із цікавою арифметикою. "Якщо вважати, що для гарантованої поразки одного російського танка достатньо двох пострілів з українських ПТРК Стугна, Корсар, або британського NLAW, або JAVELIN, то у нас п'ятикратний запас протитанкових ракет, достатній, щоб знищити всі російські танки. Тож не варто їх боятися ".

08:48

Японія заборонила випуск російських облігацій, активи деяких росіян у цій країні заморожені. У Токіо кажуть, що додадуть, якщо Кремль не піде адекватним курсом. (Reuters)

08:45

Тим часом, МВФ онлайн починає перегляд програми для України.

08:39

Первинний ефект санкцій та курсу Кремля. Сумарні статки 23 російських олігархів зменшилися на $32 млрд через ескалацію навколо України. (Bloomberg)

08:37

Кулеба в інтерв'ю CNN пояснив, "яка справа американцям до України, що знаходиться за тисячі кілометрів". Каже, ми відмовилися від ядерного арсеналу 1994-го в обмін на гарантії безпеки: якщо на нас нападуть, США допомагатимуть нам. І якщо Путін буде успішний в Україні, по всьому світу побачать, що США не здатні захистити свої цінності та світопорядок.

08:32

Конвеєр російської брехні із визнанням бойовиків не зупинився. У ніч на сьогодні окупанти підірвали щось біля телецентру у Донецьку, а пізніше – біля тролейбусного депо у Луганську. Звісно, у цих "диверсіях" звинуватили Україну.

08:20

Учора у Вашингтоні заявили, що зустрічі Байдена з Путіним не буде, якщо Москва не змінить курс. Російський посол у США Антонов заявив, що від нових санкцій, звісно, буде боляче, але вони "не змусять Росію переглянути свій зовнішньополітичний курс".

08:18

Гривня та рубль не хочуть воювати. Як легітимізація "ЛДНР" вразила фінансові ринки

07:27

До України прилетів другий літак із летальною зброєю від Канади.

07:25

Зустріч з Путіним зараз не входить до планів Байдена, Росія має змінити свій курс, заявили у Білому домі. США відкриті до дипломатії, коли і коли РФ піде на деескалацію.

06:45

Кулеба зустрівся у Вашингтоні з Байденом та Остіном. Порядок денний – санкції проти РФ, макрофінансова та військова допомога Україні (зокрема у сферах ППО та ПРО).

00:13

Верховна Рада завтра має намір прийняти звернення до Ради національної безпеки і оборони з проханням запровадити санкції проти російських посадових осіб, причетних до прийняття рішення про визнання Росією "республіками" окупованих територій Луганської та Донецької областей України, повідомило LIGA.net джерело у керівництві фракції Слуга народу.

00:08

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що стурбований ризиками подальшої ескалації в Україні. Він не визнаватиме військовослужбовців РФ на Донбасі "миротворцями". Введення нових військових сил Росії на Донбас лише посилить напруженість, вважає він.

00:02

Кулебу запитали, чи планується евакуація Маріуполя та Харкова. Міністр каже, що таких планів немає, є план використати до останньої можливості дипломатію, але так чи інакше воюватиме за кожну п'ядь вільної України.

00:00

Блінкен: Повернення до дипломатії можливе, але якщо Росія захоче до неї повернутися і припинить говорити мовою ультиматумів. Але поки що такого бажання не видно.