Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

18.02.2022

22:24

Репортаж кореспондента Fox News Трея Інґста зі Світлодарської дуги. Трей теж потрапив під обстріл росіян, у нього погано з диханням та душить адреналін. Але (спойлер) все кінчається добре.

21:04

Ще одне відео від журналістів, які потрапили під обстріл терористів під Новолуганським, опублікувало Радіо Свобода. Пишуть, снаряди падали за 300 метрів від групи.

20:12

Головком ЗСУ Валерій Залужний спростував черговий російський фейк про нібито обстріл Україною території Росії і заразом показав, що кремлівські просто повторили свою ж вигадку восьмирічної давності.

19:20

У виступі на Мюнхенській конференції з безпеки президент Володимир Зеленський висунув дві важливі ініціативи: проведення консультації країн-підписантів Будапештського меморандуму щодо порушених гарантій безпеки для України та скликання саміту постійних членів Ради безпеки ООН за участю України, Туреччини та Німеччини для вироблення нових гарантій, які діятимуть, поки Україна не увійде до НАТО.

18:02

Загинув ще один військовослужбовець ЗСУ з початку ескалації. 70 обстрілів з боку окупантів за сьогодні на 17:00.

17:57

Прем'єр Великої Британії Джонсон каже, якщо Росія вторгнеться в Україну, Британія відкриє "матрьошки" російських компаній.

17:56

Lufthansa призупиняє польоти у Києв.

17:53

Росія досягає Майніла-2? У мережі згадали карикатуру 1939 року:

17:37

Глава МЗС Кулеба: "Ми рішуче спростовуємо всі звинувачення у нібито попаданні українських снарядів на територію РФ. Україна не здійснювала жодних подібних обстрілів. Ми закликаємо негайно провести неупереджене міжнародне розслідування інцидентів, про які повідомляють російські ЗМІ".

17:20

Журналісти разом із головою МВС Монастирським потрапили під обстріл на Світлодарській дузі:

17:16

Міністр закордонних справ Кулеба: "Вдячний держсекретареві США Блінкену за додаткову інформацію та оцінки щодо агресивних намірів РФ. Україна тепер ще краще підготовлена до будь-яких сценаріїв. США рішуче стоять на боці України".

17:15

Просто подивіться на рівень брехні та психозу в росЗМІ:

17:08

Глава МЗС Китаю підтримав Україну на MSC: "Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність кожної країни мають бути захищені, тому що це основна норма міжнародних відносин. Україна не виняток... Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність усіх країн. Якщо хтось хоче піддати сумніву про таку позицію Китаю, це означатиме роздмухування ситуації та спотворення позиції Китаю". Щоправда, потім виступив проти розширення НАТО та за виконання мінських угод.

16:48

Президент Володимир Зеленський виступає на Мюнхенській безпековій конференції (пряма трансляція).

16:36

Група нардепів та журналістів світових ЗМІ під час поїздки на лінію розмежування потрапили під обстріл.

16:25

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на Мюнхенській конференції з безпеки назвав "безглуздими" заяви російської влади про геноцид проти російськомовного населення на Донбасі.

14:45

Foreign Policy: Кремль склав списки українців, яких "треба вбити" після вторгнення.

14:44

"За масштабами атак - це Росія". Внутрішній фронт: як Кремль розгойдує Україну.

14:38

Дивно, чому "Радіо Семі Холмів" досі вважають основним синонімом розпалювання ненависті. Після цього в підручниках з'явиться новий: ЗМІ Росії. Колективний Симоньян.

14:13

Джонсон заявив на MSC, що після масштабного вторгнення Росії будуть "роки репресій" в Україні.

14:09

Зеленський пише, що зустрівся з Борисом Джонсоном у Мюнхені, говорили про безпеку на тлі агресивних дій РФ та узгодили подальші спільні кроки: "Залишаємось єдиними у прагненні деескалації дипломатичним шляхом. Вдячний Великій Британії за підтримку та співпрацю заради безпеки та миру".

14:07

Зеленський прибув на Мюнхенську безпекову конференцію.

14:01

Маховик військової пропаганди РФ розкрутився. РосЗМІ розганяють, що "ще один снаряд розірвався в Тарасівському районі Ростовської області" - тепер уже "імовірно від Граду". Мабуть, роздмухувачам війни не сподобалося, що всі проігнорували ранковий фейк про "снаряд ЗСУ" на території РФ. Надвечір напишуть, що Україна туди брудну бомбу скинула?

14:00

Росія зірвала сьогоднішнє засідання ТКГ. Проігнорували.

13:55

Глава МЗС Латвії Рінкевичс пише, що, "схоже, Росія розпочала операцію під чужим прапором, пропагандистські канали в Росії впадають в істерику". "Похвальна стриманість України, але Заходу настав час допомогти їй протистояти російській агресії не лише на словах, а й справами".
13:54

Міністр закордонних справ Кулеба: "На тлі російської безпекової кризи, українська дипломатія сьогодні та в наступні дні працює у режимі нон-стоп задля посилення підтримки України: дипломатичної, військової, фінансової, санкційної. Використаємо кожну можливість для захисту України і відвернення подальшої ескалації".

13:42

Обстріл російськими "гібридами" дорожнього коридору КПВВ у Щасті:

13:09

На Донбас прилетіли нардепи, вони проведуть моніторинг безпекової ситуації, поспілкуються з військовими та передадуть дрони для використання на передових позиціях об'єднаних сил.

12:57

"Евакуйовані" в Росію:

12:50

Американський дрон "Глобальний яструб" (червоні лінії) всю ніч стежив за військами РФ в ОРДЛО та Росії. Борт розвідки США нещодавно тут над західною Україною:

12:45

Глава Пентагону Остін каже, що вторгнення Росії "не неминуче".

12:41

Жодної хвилини спокою: терористи "розкрили плани" ЗСУ: показали "карту операції на Донбасі". Підкажіть їм там, що фейкові схеми треба українською малювати, чи що.

12:34

Бойовики відкрили вогонь з важкого озброєння по власних позиціях у районі Пікузи, аби звинуватити у цьому українську армію.

12:30

Схоже, Правим сектором росіян їхнє керівництво лякатиме і в 25 столітті. Маріонетки Кремля заявили, що "диверсію" на насосній станції, звичайно ж, "вчинила диверсійна група з українських націоналістів зі складу 24-ї окремої штурмової роти добровольчого українського корпусу Правий сектор". Російські ЗМІ це кругом публікують. Подумаєш, що жодної 24-ї роти ПС немає, — то ж дрібниці. Для кращого ефекту можна написати, що 666-та рота.

Дивіться, яка махрова військова пропаганда країни-агресора для нагнітання ситуації:

11:56

Понад тридцять автобусів з жінками, старими та дітьми, яких примусово "евакуювали" з неконтрольованої Україною території Донбасу, всю ніч простояли в Ростовській області, людеям не давали гарячої їжи та не розмістили в житлові приміщення, повідомляє Нова газета.

11:27

Думка
Визнання бойовиків та початок інтенсивної військової кампанії на Донбасі – акт відчаю Москви Сергей Гармаш

11:27

Росіяни з новим фейком: пишуть, що "український снаряд" розірвався у Ростовській області за кілометр від кордону з Україною. Українські органи не встигають спростовувати одну брехню за іншою.

11:23

Зеленський летить до Мюнхена на конференцію безпеки. Зустрінеться с Джонсоном, Щольцем, Гарріс та іншими.

За інформацією ОП, президент сьогодні ж повернеться до України.

10:44

Компанія Вода Донбасу повідомила про зупинку подачі води на чотири фільтрувальні станції: Карлівську, Великоанадольську, Старокримські №1, №2.

"Сьогодні насосна станція першого підйому Південнодонбаського водопроводу перебувала в зоні обстрілу, боєприпасами пошкоджено два трансформатори", – говориться в повідомленні.

Фільтрувальні станції Маріуполя переведені на водопостачання зі Старокримського водосховища.

10:27

Сьогодні, 19 лютого, у районі проведення операції об’єднаних сил на Донбасі загинув український військовий.

"Внаслідок обстрілу один український військовослужбовець отримав осколкове поранення несумісне з життям. Командування Об'єднаних сил висловлює щирі та глибокі співчуття рідним та близьким загиблого", – повідомів штаб ООС.

В МВС повідомили, що боєць загинув у районі селища Миронівський Бахмутського району Донецької області під час обстрілу, який бойовики вели з боку Нижнього Лозового. Загиблому українському воїну було 34 роки.

09:57

Президент Франції Емманюель Макрон запланував телефонні розмови з президентом Володимиром Зеленським (19 лютого) та президентом Росії Володимиром Путіним (20 лютого).
"Наш обов'язок, як і раніше, полягає в тому, щоб уникнути найгіршого… Ми вважаємо, що у нас все ще є можливість відмовити президента Путіна від нападу на Україну", – сказав французький президент.

08:13

За добу, 18 лютого, в районі проведення операції об'єднаних сил зафіксовано 66 обстрілів із боку бойовиків гібридної армії Росії – 52 обстріли терористи здійснили із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння.

Ворог вів вогонь, зокрема, з артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм та 82 мм.

07:47

Дезінформація, яку розповсюджують у Росії, про те, що Україна нібито планує розпочати наступ на Донбасі, суперечить елементарній логіці, заявив Джо Байден.

"Доказів цих тверджень просто немає, і не піддається елементарній логіці думати, що українці обрали б цей момент, коли біля її кордонів було розміщено понад 150 000 військовослужбовців, для ескалації конфлікту, який триває багато років", – сказав президент США.

07:02

Газопровід, на якому нібито стався вибух у Луганській області, не використовується для транзиту та постачання газу. Про це повідомив голова Нафтогазу Юрій Вітренко.

01:48

На добраніч. Вірте у ЗСУ.

00:46

У Луганську пролунав потужний вибух газопроводу "Дружба", повідомляє кореспондент пропагандистського ресурсу РІА "Новости".

00:45

Правозахисники повідомляють про справжню паніку на тимчасово окупованих територіях Донбасу у зв'язку з евакуацією населення, що проводиться бойовиками. Людей похилого віку та дітей із дитячих будинків вивозять фактично насильно, повідомляє омбудсмен Людмила Денісова з посиланням на партнерські правозахисні організації, які працюють у ОРДЛО.

00:44

Німеччина і Франція не бачать жодних доказів заявам ватажків бойовиків на Донбасі про нібито підготовку наступу ЗСУ. Вони закликали Росію вплинути на своїх маріонеток, щоб досягти деескалації ситуації.

00:40

Думка
Не вірте брехні окупаційної влади. Звернення Головнокомандувача ЗСУ Валерий Залужный

00:38

Путін підписав указ про щорічний призов на збори військових запасу.

00:37

Німеччина та Франція заявили, що не вірять РФ, та вимагають припинити ескалацію.

00:36

У Луганську вибух на газопроводі. А в ГУР же ж попереджали: бойовики готують провокацію.

00:33

Байден про Україну: Путін ухвалив рішення. У мене є підстави так вважати.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live