Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

17.02.2022

23:49

У деяких населених пунктах на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Донецьку, планується евакуація місцевого населення через можливе загострення. У зв’язку з цим головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляє, що Україна не планує жодних наступальних операцій.

23:41

Європейський Союз рішуче засудив обстріл дитячого садка у Станиці Луганській. Жозеп Боррель закликав до негайного припинення ескалації насильства і висловив вдячність Україні за її незмінну стриманість.

23:39

Мер столиці Кличко виступив у земельному парламенті Баварії: "Ми маємо спільно зупинити агресора! Якщо світ "здасть" Україну, це відгукнеться в усій Європі".

23:20

Кремлівські пропагандисти почали плутатися у своїй брехні про обстріл дитячого садка у Станиці Луганській. Одні й ті самі ЗМІ повідомляють одночасно про нібито обстріл об'єкта українськими силами та нібито інсценування ними цього обстрілу.

23:18

Україна у відповідь на брехливі заяви російських пропагандистів про сьогоднішній обстріл Станиці Луганської оперативно організувала поїздку на місце подій 24 іноземних журналістів, щоб вони могли побачити все на власні очі.

22:50

Понтонний міст, збудований через річку Прип'ять у Білорусі приблизно за шість километрів від кордону з Україною, було демонтовано, повідомляє CNN.

22:45

Сьогодні відбулося засідання Ради безпеки ООН, присвячене виконанню мінських угод. Росія звинуватила Україну в невиконанні мінських угод, інші члени Ради безпеки ООН звинуватили у цьому РФ.

22:42

Секретар РНБО Данилов заявив, що "якщо йдеться про повномасштабну операцію щодо нашої країни — ми такого не бачимо. Що ми сьогодні бачимо? Ми бачимо провокації з боку РФ, які вони робили постійно, але сьогодні це була зухвала та масована провокація".

22:40

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі запланував найближчим часом візит до Москви, щоб організувати зустріч Зеленського та Путіна.

20:15

Великобританія скасувала "золоті візи", що пропонують іноземним інвесторам прискорене отримання посвідки на проживання у Великій Британії. Раніше низка британських ЗМІ повідомили про можливе рішення свого уряду щодо вказаних віз через агресивну поведінку Росії.

20:03

Опитування Групи Рейтинг: у лютому 2022 року за вступ до НАТО проголосували би 62% українців, а за вступ до Євросоюзу – 68%. Соціологи кажуть, що це найбільші показники за історію досліджень з 2014 року.

19:46

Casus Belli. Росія шукає привід для нового вторгнення в Україну: ось п'ять прикладів.

19:33

Росія поповнює запаси крові, перекидає війська ближче до кордонів України та піднімає в небо більше бойових літаків, заявив у четвер у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі міністр оборони США Ллойд Остін, відкидаючи заяви Москви про відведення військ.

19:08

Блінкен на засіданні Ради безпеки ООН перерахував фейкові приводи, які Росія може використати для вторгнення в Україну,

"Це може бути сфабрикований теракт, виявлення братських могил. Це може бути інсценування удару безпілотника по мирному населенню, а також фейкова або навіть реальна атака із застосуванням хімічної зброї", – сказав він.

19:02

Міноборони Великобританії опублікувало карту, на якій показано, за якими напрямками проходитиме можливе нове вторгнення Росії в Україну.

19:00

Російське пропагандистське агентство ТАРС опублікувало повний текст реакції Росії на відповідь США щодо російських пропозицій про "гарантії безпеки".

18:40

Україна, Велика Британія й Польща офіційно започатковують новий тристоронній формат співпраці. Про це сьогодні оголосили Дмитро Кулеба та Ліз Трасс. "Британія та Польща стоятимуть пліч-о-пліч з Україною у захисті суверенітету й територіальної цілісності країни", - запевнив Кулеба.

17:48

Байден: Є підстави вважати, що Росія нападе на Україну найближчими днями

15:20

Сьогодні на 14:00 вже 34 обстріли з боку окупантів на Донбасі, причому 28 із них із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння, повідомив штаб ООС. Поранено двох військових.

15:13

Глава МЗС Британії Трас уже у Києві. Прибула близько 13:40 на цьому літаку:

15:05

Глава Пентагону підкреслив у промові, що "Росія не має причин знову вторгатися в Україну", оскільки "Україна нікому не загрожує, не кажучи вже про російських сусідів".

15:03

Остін додав, що США стежать за реальними діями військ РФ, а не заявами керівництва країни-агресора про те, що ці війська роблять і куди їдуть.

15:02

"Росіяни кажуть, що виводять деякі війська тепер, коли навчання завершено. Але ми цього не бачимо. Навпаки, бачимо нарощування", - каже на брифінгу голова Міноборони США Остін.

15:00

Пентагон за Британією стурбований тим, що бойовики обстріляли Станицю на Донбасі.

14:46

О, знову лякають. Посол Росії в Нідерландах Шульгін нагадав, що вони мають ядерну зброю, і "коли йдеться про захист нашого суверенітету, ми можемо застосувати його".

14:41

Ще трохи Лукашенки — і досить. Диктатор Білорусі заявив, що вони з Путним "разом вирішать", чи визнавати терористів на Донбасі.

14:33

Те, що Росія та її бойовики несуть фейки про якусь аномальну військову активність України на Донбасі (дивіться на сивушне марення на скрині нижче), є "кричущою спробою російського уряду сфабрикувати приводи для вторгнення - прямо з кремлівської п'єси", заявила глава МЗС Британії Трасс про ситуацію навколо Станиці.

14:25

Латвія, дякую! "Пташка" ВПС України завантажилася чимось і вже на підльоті:

14:18

Посол США в Москві приїхав до МЗС РФ, пробув там 15 хвилин (пишуть РИА Новости), та поїхав без коментарів. Отримав контрвідповідь Росії на американську відповідь щодо російського ультиматуму?

14:16

На зустрічі у Брюсселі глави Міноборони країн НАТО наголосили, що можливе визнання Кремлем терористів на Донбасі "республіками" буде порушенням суверенітету України.

14:15

Обстріл російськими "гібридами" дитсадка у Станиці – "велика провокація", заявив Зеленський. Закликав закордонних дипломатів та спостерігачів ОБСЄ залишатися в Україні як "додатковий стримуючий фактор".

14:10

Лукашенко: "Найсучаснішу зброю купуватимемо, або росіяни нам поставлятимуть щось за свій рахунок, бо армія спільна".

14:06

Можете набрати 8-017-297-10-22, поставити пару запитань 19 лютого з 10:00 до 13:00. Мінськ анонсував, що заступник глави Міноборони Білорусі проведе пряму телефонну лінію "з населенням".

14:05

Ціни на дизель і бензин наблизились до 40 грн. Кабмін вже готує план Б. Що відбувається.

14:03

Сьогодні та завтра на навчаннях у Білорусі стрільби. Залишається кілька днів до анонсованого завершення цих маневрів.

13:53

У польському Міноборони анонсували будівництво паркану на кордоні з Калінінградським напівексклавом РФ.

13:40

Лукашенко про російські війська на території Білорусі: "Скільки треба - стільки вони тут і будуть".

13:35

Зеленський каже, що "готовий до будь-якого формату" переговорів із Путіним, але у Кремлі ігнорують ініціативи з Києва.

13:28

Папу вибирають? З труби посольства РФ у Києві повалив дим. У рятувальників нічого не знають, у посольстві не беруть слухавку.

13:26

З бази ВПС Британії нам знову щось (чи когось?) везуть:

13:24

Столтенберг: "З Москви надходять сигнали, що дипломатія може продовжуватися. Але поки що ми не бачимо жодних ознак відведення військ або деескалації. Росія вкотре продемонструвала зневагу до принципів, що лежать в основі європейської безпеки, а також свою здатність і готовність загрожувати застосуванням сили для досягнення цілей. На жаль, я боюся, що це нова нормальність, до якої ми маємо бути готові".

13:07

Що й потрібно було довести. Лукашенко заявив, що після навчань армії РФ у Білорусі залишаться "якісь боєприпаси". Додав про ракетні комплекси Іскандер - "будемо цю техніку закуповувати, і як подарунок отримаємо від своїх старших братів".

13:02

Глава МЗС Кулеба про артобстріл бойовиками дитсадка у Станиці Луганській: "Ми закликаємо всіх партнерів негайно засудити це серйозне порушення мінських угод з боку Росії в умовах і так напруженої ситуації в галузі безпеки".

12:43

Лукашенко на стилі: каже, що розмістить у себе не лише ядерну, а й "перспективну над'ядерну зброю", якщо Захід "не перестане загрожувати".

12:41

Колишній блок Меркель, який був при владі та блокував тоді постачання зброї Україні, тепер начебто вимагатиме у Бундестазі "негайно" дати зброю ЗСУ.

12:40

Київська влада розказала, як працюватиме метро у випадку великої війни.

12:37

Лоукост Ryanair обіцяє літати до та з України, "доки не сталося радянського вторгнення" та "не літають ракети".

12:36

КМІС показав соцопитування: ставлення українців до Росії погіршується.

12:07

Пішла хвиля. Після Reuters, який публікує розповіді бойовиків, як "ЗСУ вдарили по них", спікер Кремля Пєсков заявив, що "провокаційні дії Києва біля лінії розмежування на Донбасі посилилися".

12:00

Лавров заявив, що в Кремлі "завершують аналіз американського листа" (відповідь на ультиматум Росії про "гарантії безпеки" для неї). Каже, сьогодні надішлють його Вашингтону.

11:45

Зеленський на катері йде Азовським морем в зону ООС.

11:23

Лукашенко за завітами Путіна заявив, що "якби керівництво України хотіло, конфлікт на Донбасі було б зупинено". Капітулюйте, одним словом.

11:19

Лукашенко каже, що завтра поїде до Путіна та обговорить з ним "подальші дії" військ на навчаннях у Білорусі. Додав, що спільно "проінспектують" навчання. Як і де – не сказав.

11:08

Зранку бойовики обстріляли Станицю Луганську: влучили в дитсадок. Дивіться фото.

10:43

Reuters тишком-нишком переписали прокремлівський текст про те, як "ЗСУ обстріляли повстанців", скоротили його в кілька разів, але навіть не спромоглися написати, що "виправлено". Talk about standards. Але головне лишилося, причому розлетілося по мережі; пишуть – "раніше сепаратисти заявили, що київські сили обстріляли їхню територію з мінометів, що посилило напруженість на тлі протистояння між Росією та Заходом". URL ще подивіться:

А за пів години повернули старий варіант:

10:03

У Reuters проігнорували заклик РНБО про роспропаганду в закордонних ЗМІ (нагадаємо, московські "кореспонденти" зробили інтерв'ю з ватажком терористів ЛДНР і дають їхню "думку" як новини). Сьогодні агентство дало з посиланням на бойовиків, як "ЗСУ їх обстрілюють". Дали, звісно, із Москви.

10:02

Україну схиляють до виконання мінських угод за сценарієм Кремля, каже Резніков.

10:01

Голова Міноборони про зброю від Німеччини; каже, "ми познайомилися з міністеркою, домовилися комунікувати".

10:00

Уряд Великої Британії у найближчі тижні збирається оголосити про згортання програми так званих "золотих віз" для багатих інвесторів на тлі агресивної поведінки Росії.

09:28

То скільки ж наших військ на Донбасі? Міністр оборони Резніков викрив брехню Путіна (або, як каже, його розвідки. Але ж ми знаємо, чию).

09:26

Міністр оборони Великої Британії, яка сьогодні буде в Києві, написала колонку для The Telegraph. Пише про загрозу вторгнення Росії, що "це перевірка нашої хоробрості".

09:26

NLAW, Javelin, SMAW-D. Зібрали тут в інфографіку, які країни та чим допомагають Україні прямо зараз.

09:00

Попри все, гривня знову зміцнилася.

09:00

Драться, бежать или жить без плана "Б": как говорить в паре об угрозе РФ и не ссориться

08:58

Волонтери заснували Громадський контроль бомбосховищ та розпочали перевірки.

08:57

Глава Міноборони Резніков каже, що на 15 лютого вздовж кордонів було близько 140 000 російських військ. (РБК-Україна)

07:34

Байден і Шольц обговорили зустрічі канцлера Німеччини із Зеленським та Путіним. Вони обговорили підтримку України, координацію заходів щодо стримування РФ та зміцнення східного флангу НАТО у разі подальшого вторгнення Росії до України (пресслужба Білого дому).

07:33

Харріс зустрінеться на Мюнхенській конференції із Зеленським та Шольцем. Також у неї будуть зустрічі зі Столтенбергом та лідерами країн Балтії.

07:32

У Білому домі заявили, що Росія збрехала про відведення сил, перекинула до кордонів України додаткових 7000 військових та готова використати фейковий привід для вторгнення.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live