Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

16.02.2022

22:02

Президент Росії Володимир Путін розраховував, що результатом концентрації військ біля українських кордонів стане капітуляція України та Заходу, але отримав зворотну реакцію. Про це під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму заявила старша наукова співробітниця Інституту Брукінгс, спеціальна радниця президента США у справах Росії та Європи 2017-19 років Фіона Гілл.

21:39

Президент Володимир Зеленський заявив, що є сигнали про те, що деякі західні партнери намагалися домовитися з Росією про Україну "за нашою спиною", але якщо це і відповідає дійсності, Україна не боїться цих "невеликих домовленостей".

21:38

Російські військові навели міст через річку Прип'ять у Чорнобильській зоні на кордоні Білорусі з Україною. Про це повідомляє видання Insider із посиланням на знімки супутникового сервісу Planet і повідомлення Міноборони Білорусі. Відстань від Прип'яті до Києва близько 150 км, зазначає видання.

20:55

Столтенберг заявив, що переміщення підрозділів і танків туди-сюди не є доказом відведення військ.

А Блінкен каже, що ключові російські підрозділи прямують до кордону з Україною, а не від нього.

20:52

Міністри оборони країн-членів НАТО звернулися до Росії із закликом відповісти взаємністю на зусилля західних країн і обрати шлях дипломатії та деескалації.

19:59

Україна ініціює спільне засідання постійної ради та форуму співробітництва з безпеки ОБСЄ протягом 48 годин для вироблення подальших кроків на тлі накопичення російських військ біля кордонів України.

"Заяв про відведення недостатньо. Необхідна прозорість та факти", – заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

19:12

Зеленський виступив перед військовими на Донбасі: "Нас не лякають жодні прогнози. Нас не лякають жодні люди, жодні вороги. Нас не лякають жодні дати, бо ми захищатимемо себе і 16 лютого, і 17-го. І березень, і квітень, і вересень, і грудень. День і місяць не важливі".

18:15

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо стратегії забезпечення державної безпеки України. Основною загрозою безпеці визначено гібридну війну, яку веде Росія проти України. Серед завдань: розвиток контррозвідки, протистояння дезінформації, зміцнення кордонів та багато іншого.

17:44

Росія наростила угруповання військових кораблів, включаючи підводні човни, поблизу Японії, пише South China Morning Post. Аналітики видання вважають, що цим Москва натякає Токіо не солідаризуватися зі США та Євросоюзом при введенні санкцій у разі нападу на Україну. Але ясно ж, що це просто демонстрація традиційного для Кремля миролюбності та прагнення вирішення будь-яких спірних питань дипломатичним шляхом.

17:20

Заслужений "оплотівець" та "сходовець" посварився з колишніми поплічниками та російськими офіцерами і вирішив піти з терористів у в'язні. Багато цікавого розповів про звичаї диких племен.

17:14

МЗС Росії у зв'язку зі зверненням нелегітимної Держдуми про "визнання незалежності" ОРДЛО заявило, що "мінські угоди безальтернативні, їх перекресленням займається не Москва, а Київ". Звучить так, ніби їхня Держдума вже переїхала до Києва.

16:52

Високопоставлений представник західної розвідки вважає, що російські військові навчання проходять активну фазу, і тому ризик агресії РФ проти України залишатиметься високим до кінця лютого, пише Reuters.

16:39

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде вважає, що "наростаюча кофронтаційна риторика і військова активність Росії, як явна, так і прихована, неприйнятні".

Вона сказала, що уряд Швеції не має планів подавати заявку на вступ до НАТО, але при цьому він має намір розширювати співпрацю з усіма європейськими структурами, включаючи і Північноатлантичний Альянс.

16:25

Глава Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС закликає Росію "вжити конкретних і зрозумілих кроків по деескалації". "Євросоюз не може нескінченно докладати односторонніх дипломатичних зусиль, тоді як інша сторона нарощує війська", - сказав він.

Хлопці, у нас така сама біда з мінськими угодами, вже сім років. Запитайте у місії ОБСЄ, хай підтвердять. Ви теж через рік-другий звикнете.

15:20

Спікер відомства Лаврова Захарова на брифінгу з типовим для неї гаєрством розповідає про "інформаційний тероризм" Заходу, використовує висловлювання українських топчиновників (про те, що загроза є, але не критична) - і погоджується з ними, додумуючи та маніпулюючи. Мовляв, дивіться, "ми обидві, і Росія, і Україна, говоримо, що Захід влаштовує це все". Який абсурд, вигукує спікер творців "розіп'ятого хлопчика". Ні, співробітники МЗС РФ, надто незграбно.

15:08

Міністр цифрової трансформації Федоров назвав "найбільшою в історії України" кібератаку на сайт Міноборони, портал Дія та онлайн-сервіси банків, яка розпочалася вчора і триває зараз.

15:07

У п'ятницю Путін зустрінеться у Кремлі з Лукашенком.

15:05

Західні уряди "перебільшують ризик" повномасштабного російського вторгнення в Україну, вважає ексглава британської розвідки MI6 Джон Соерс. Ще він вважає, що цей ризик "зменшився". (BBC Radio 4)

15:00

Голова КНР Сі Цзіньпін зателефонував президенту Франції Макрону і закликав до політичного вирішення конфлікту навколо України.

14:58

Німеччина вимагає від Росії чітких доказів оголошеного часткового виведення російських військ із прикордонної зони з Україною.

14:52

Естонська розвідка пише, що у другій половині лютого Росія буде готова повномасштабно напасти на Україну: мовляв, залишиться лише команду дати. Показали карту можливих цілей (натисніть, щоб збільшити):

14:46

Міністр закордонних справ у Лукашенко запевняє, що після навчань армії Росії у Білорусі "не залишиться жодного військовослужбовця, жодної одиниці бойової техніки". (Белта)

14:41

Ердоган не полишає спроб: хоче бачити в гостях Зеленського та Путіна, кличе на тристоронні переговори.

14:40

У Мінфіні РФ запевнили, що країна-окупант має "фінансовий щит" від нових санкцій Заходу, які будуть при новому вторгненні росіян в Україну. Говорять про ЗВР, низький борг і бюджетний профіцит.

14:37

Німецький уряд слідом за британським заявив, що поки що не має доказів, що Росія почала відведення військ РФ від України.

14:35

Польський прем'єр Моравецький каже, що вони "мають бути готові до найгіршого", тобто до атаки Росії проти України, - і потоків біженців до Польщі: "Найближчими днями зберу команду... яка займатиметься питаннями логістики, об'єктів, транспорту, інфраструктури". (Reuters)

14:03

Зеленський прилетів на полігон під Рівним на навчання ЗСУ. Показали президенту ПТРК та "стінгери" від союзників.

13:57

Зеленський заявив, що Україна поки "не бачить жодного відведення військ Росії - поки це просто заяви".

13:56

Мадлен Грант у колонці для The Telegraph: "Найбільша іронія боягузливої реакції ЄС по Україні – у тому, що країна, яка найбільше хотіла бути європейською, виявилася зрадженою Європою. Коли 2013-го українці зібралися на Майдані... вони несли прапори ЄС і апелювали до європейських чеснот — сучасності, верховенства закону, демократії, свободи. Брюсселю теж подобалося лірично вихваляти ці цінності, проте саме народ України, яка не входить ні до НАТО, ні до ЄС, зараз готовий заплатити найвищу ціну, захищаючи їх".

13:50

"Омікрон-стіл" із бразильським президентом Болсонару в Кремлі не знадобився: той здав мазок (зі своєю ДНК) для росіян, від чого відмовилися раніше Макрон і Шольц.

13:39

Глава російської делегації у Відні Гаврілов "увімкнув Кремль" і довго розповідав, що Москва наполягатиме, щоб НАТО публічно заявив про відмову від України. Трусив декларацією про держсуверенітет України сивого року, де заявлявся майбутній нейтралітет. Так-так, тоді ще не було 2014 року.

13:26

Путін не дасть Україні спокою доти, доки Захід відмовляється показати йому силу, вважає екскомандувач Силами оборони Естонії Террас. (ERR)

13:23

Наше небо. Кадри з навчань Заметіль-2022.

13:19

Зам Блінкена Шерман заявила, що якщо Путін визнає терористів в ОРДЛО "республіками", це буде виходом РФ із мінських угод та "черговою спробою підірвати суверенітет і цілісність України". (Європравда)

13:11

У Путіна натякають, що не збираються визнавати терористів на Донбасі. Кажуть, "не корелюється з мінськими домовленостями".

13:10

Сенатори-республіканці внесли до Конгресу США законопроєкт, який передбачає санкції проти Росії вже на нинішньому етапі.

13:08

Думка
У 2014-му в Донецьку було дуже страшно. Але я не здалася. Не мала права. Ось як це в мене тоді вийшло Елена Плахова

13:04

Міністр оборони Британії Уоллес стверджує, що біля кордонів України "залишається 60% сухопутної міці Росії".

13:03

У Міноборони Росії заявили, що танкова армія Західного військового округу ЗС РФ нібито почала повертатися до пунктів постійної дислокації після навчань у Білорусі.

12:49

Посол РФ в Ірландії запевняє, що конфігурація сил на заході Росії "за три-чотири тижні повернеться до звичайного стану" (ТАСС). Як заспівав би зараз російський бар – "...ілі нєт".

12:35

"Совок в самых ярких проявлениях": как День единения Зеленского отмечают в школах

12:35

Генсек НАТО Столтенберг заявив, що розвідка Альянсу поки що не помічає ознак деескалації на кордоні України. Хоча дрони та розвідлітаки США і НАТО щодня тут все відстежують. Навіть прямо зараз:

12:33

Кібератаки проти України відучора продовжуються. Спікер Путіна запевняє, що Росія ні до чого. Так-так, ми віримо.

12:30

Польський генерал Скшипчак упевнений, що з тими військами, які стягнуті, армія РФ "не має шансів розгромити українську армію та захопити територію України", і "з військової точки зору про проведення російськими широкомасштабної військової операції в Україні нині не може бути й мови".

"Ніхто не починає війну, у перемозі в якій не впевнений", – зазначив екскомандувач Сухопутними військами Польщі. (rp.pl)

12:25

Глава МЗС РФ Лавров пригрозив, що Росія у відповідь на британські санкції може ухвалити закон про санкції проти компаній та осіб, пов'язаних з Лондоном.

12:21

Кремль насміхається з приводу "нападу вночі 16 лютого" і вчорашнього звернення Байдена по Україні. Спікер президента РФ Пєсков каже, "звернення Путіна із закликом не нападати на Канаду не планується".

11:57

Спікер Путіна заявив, що Кремль бачить позитив у готовності Байдена продовжувати переговори щодо російських "вимог гарантій безпеки".

11:25

Думка
Внутрішня кухня: на основі чого уряд США робить висновки про російську загрозу для України Николай Белесков

11:24

Референдум щодо мінських угод можливий, каже міністр реінтеграції Верещук, "якщо не залишиться інших варіантів".

11:23

Глава МЗС Кулеба про відповідь на загрозу Росії – "розроблено найболючіший пакет санкцій з 2014 року".

11:22

Глава Євроради Мішель запропонував провести донорську конференцію для України.

11:16

Військовий аташе України поспостерігав учора за навчаннями російської армії в Білорусі, а сьогодні його колега з Мінська відвідає навчання ЗСУ/НГУ у Рівному, сказав Рєзніков.

10:37

Глава МЗС Білорусі Макей заявив, що Росія нібито "заздалегідь не знала" про розмову 14 лютого міністрів оборони РБ та України Хреніна та Резнікова. Каже, "питання обговорювалися в позитивному ключі... гадаю, багато чого вдалося прояснити для обох сторін".

10:27

Адміни Міноборони, сайт якого, як і раніше, валять хакерською атакою, направили весь трафік "через додатковий сервіс захисту в США".

10:23

Лондон поки що не має доказів дійсного старту відведення російських військ від України, заявив міністр оборони країни Бен Уоллес. (Times Radio)

10:18

Євросоюз впорається у разі скорочення постачання газу з Росії, заявила голова Єврокомісії фон дер Ляйєн.

10:12

Східноєвропейський журналіст The Guardian пише у Twitter, що у Києві "співробітники збираються біля держустанов, щоб о 10:00 у День народної єдності виконати національний гімн та підняти прапор". Хоча ентузіазму населення щодо цієї ініціативи Зеленського "особливо не видно", додав Шон Вокер.

10:00

Глава МЗС Німеччини на брифінгу з іспанським колегою заявила, що "ми обидва підтвердили нашу солідарність з Україною минулого тижня в Києві" і висловила надію, що "будь-які реальні кроки по деескалації з боку Росії будуть приводом для надії".

Проте, каже Бербок, "досі були лише заяви (росіян) – тепер за ними мають слідувати дії".

09:52

Глава Міноборони Литви Анушаускас так говорить про "відведення" російських військ від України - "поки ніякого оптимізму немає".

08:58

Адміністрація морських портів України заявила, що на 08:00 наші порти працюють без обмежень, відкриті канали: гирло "Швидке", ХМК, та БДЛК.

08:34

Голова Генштабу ЗСУ у перші роки війни Муженко вважає, що про деескалацію можна буде говорити, коли почнеться реальне відведення частин Східного та Центрального військового округів ЗС РФ від України, бо "в/ч ЗВО та ПВО, які начебто почали відводити, знаходяться не так далеко від нашого кордону".

08:25

Стратегічний розвідувальний дрон ВПС США, який останніми днями буквально "прописався" в повітрі над Україною, всю ніч відстежував те, що відбувається на підступах до нашого кордону (натисніть на карту, щоб збільшити її):

Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk

08:22

Росіяни показали, як вивозять з окупованого Криму до ППД військову техніку, зігнану туди "для навчань".

08:06

Україна звернулася до ООН через рішення нелегітимної Держдуми Росії щодо ОРДЛО (так витіювато, нагадаємо, називають захоплені "гібридами" Путіна частини Донбасу).

08:04

Спікер Білого дому Псакі запевнила, що США не будуть тиснути на Україну чи будь-яку країну щодо вступу до НАТО.

07:54

Поліція розпочала справу за фактом вчорашніх кібератак проти України, США обіцяють допомогти з реакцією.

07:14

Доброго ранку! В інформаційному полі затишшя.

01:00

На годиннику — 01:00 за Києвом. На добраніч.

00:37

Думка
Я та вся моя сім'я – в Україні. Наш бізнес і далі працює, ми не згортаємо інвестиції Дмитрий Бондаренко

00:01

Коротко про те, що сказав Байден.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live