Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

15.02.2022

23:50

Держсекретар США Ентоні Блінкен у розмові з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим сказав, що подальша агресія проти України призведе до швидкої, жорсткої та єдиної трансатлантичної відповіді, але Сполучені Штати, як і раніше, віддані дипломатичному шляху і вважають, що можливість для мирного вирішення кризи залишається.

22:44

Байден згадав заяву міноборони РФ про початок відведення військ від кордонів України, зауваживши, що розвідка зараз перевіряє, чи це відповідає дійсності. Він оцінив кількість російських військ біля кордонів України на 150 000 осіб.

22:40

Важливі для нас тези: якщо Росія "зробить помилку", НАТО не вагатиметься і змусить агресора заплатити вкрай високу ціну; США рішуче виступають на боці України і готові продовжувати дипломатичний діалог з Росією, але без жодних відступів від принципів західної демократії.

22:37

Виступ Байдена, по суті, призначений для внутрішньоамериканської аудиторії, президент переважно пояснює виборцям позицію США в кризі біля кордонів України і чому саме для США важливо цю кризу погасити.

22:29

Прямий ефір заяви президента США Джо Байдена щодо України та Росії. Початок о 22.30 за Києвом.

22:27

Голова Мінцифри Михайло Федоров повідомив, що слідом за кібератаками на Ощадбанк, ПриватБанк, сайти ЗСУ та Міноборони пройшла потужна DDoS-атака на портал "Дія".

22:11

За даними FlightRadar, розвідувальний дрон RQ-4A Global Hawk ВПС США повертається до патрулювання лінії розмежування на Донбасі.

21:49

Леонід Кучма вважає, що метою Росії є "запхати в Україну" контрольовані Москвою окуповані території Донбасу, тому визнання "незалежності" ОРДЛО було б "пострілом у власну ногу".

21:37

ДСНС України запросила у НАТО міжнародну допомогу для надзвичайних ситуацій "різного характеру", які можуть торкнутися мирного населення, повідомляє прес-служба Альянсу.

21:37

"Ми готові прийняти бій". Як влада й армія готуються до нового можливого вторгнення РФ

21:22

Розбір: "Ми готові прийняти бій". Як влада й армія готуються до нового можливого вторгнення РФ

21:06

15 лютого на Донбасі в районі проведення ООС військові провели навчання зі стрільби з гранатометів M141 Bunker Defeat Munition та протитанкових ракетних комплексів NLAW.

21:02

"Російська загроза миру роками наростала через пасивність значної частини європейських політичних сил", - пише польський прем'єр Матеуш Моравецький у новій колонці, яку цитує Polskie Radio . Моравецький вважає, що багатьом європейським лідерам "забракло мужності чи рішучості розірвати нитки ділових зв'язків із Кремлем" і ці зв'язки в результаті перетворилися на петлю, "яка затягнулася на європейській, а не московській шиї".

20:37

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель різко висловився з приводу голосування у нелегітимній Держдумі щодо "незалежності" ОРДЛО. Пише, що ЄС рішуче засуджує спробу "визнати" окуповані райони Донецької та Луганської областей як незалежні та зазначає, що це буде пряме порушення мінських домовленостей.

20:04

CNN повідомляє, що о 22.30 за Києвом очікується заява президента США Джо Байдена щодо ситуації на кордонах України.

19:44

Посольство США в Україні: "Голосування в Думі щодо "ЛНР/ДНР" сьогодні є черговою одіозною спробою порушити суверенітет України та явним порушенням Мінських угод, які зобов’язують підписантів реінтегрувати ці регіони. Ми – разом з Україною".

19:33

Найкраще про терміни початку російського наступу поінформовано "жовту пресу". Таблоїд The Sun чекає початку вторгнення сьогодні о першій ночі за Грінвічем. 200 000 російських солдатів рушать за сигналом від головного редактора.

19:01

Делегація України у Тристоронній контактній групі вийшла з ініціативою терміново скликати позачергові консультації ТКГ для отримання від делегації Росії роз'яснення їхньої позиції та запланованих ними кроків у зв'язку з резолюцією Держдуми з пропозицією визнання "незалежними" територій Донбасу, захоплених терористичними організаціями ЛНР та ДНР.

18:49

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що резолюція нелегітимної Держдуми з пропозицією визнати "так звані республіки" Донбасу суперечить міжнародному праву, і якщо Росія зробить такий крок, це вимагатиме дій від Євросоюзу та введення санкцій.

18:30

Сайти Міноборони та ЗСУ недоступні через DDoS-атаку. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України повідомив також про масовану DDoS-атаку на ПриватБанк та Ощадбанк.

18:20

"Масштаби відведення російських військ поки невідомі, і воно може торкнутися лише частини розміщених на кордоні з Україною російських сил, які, за оцінками західних офіційних осіб, становлять понад 60% сухопутних військ країни", - пише Guardian.

18:01

Ще один кумедний момент у прес-конференції Шольца та Путіна: на запитання німецького журналіста про отруєння Навального відповів лише Шольц, а Путін вдав, що забув. Не царська ця справа, загалом.

17:57

Соціологи з КМІС з'ясували, як українці мають намір реагувати на можливе нове вторгнення Росії. Готовність до опору, у тому числі збройного, за останні кілька місяців у країні збільшилася, йдеться у результатах опитування.

17:51

Reuters опублікувало супутниковий знімок Maxar Technologies, на якому видно базу вертольотів окупантів у районі озера Донузлав у Криму . На фотографії, датованій 13 лютого, видно десятки російських транспортних засобів та штурмових вертольотів, пишуть Крим.Реалії.

Вертолетная база оккупантов возле Донузлава, Крым, 13.02.2022

17:41

Виділили для вас найважливіші моменти прес-конференції Шольца та Путіна в окрему публікацію.

17:37

"Путін назвав стримування Росії Заходом "прямою та безпосередньою загрозою", заявивши, що США та НАТО в черговий раз відмовилися враховувати "інтереси Росії в галузі безпеки", - здивовано пише CNN.

Потрібно ще почекати, може, він прямим текстом скаже, що єдиний для Заходу спосіб досягти мирного співіснування - це повністю лягти під Кремль. Натяків вони чомусь не розуміють, навіть таких прозорих.

17:21

"Розмова Путіна та Шольца тривала понад чотири години, крім України обговорювалися також економічні відносини, Герхард Шредер та Deutsche Welle", - пише Spiegel. Нам про Шредера не дуже цікаво, але в Німеччині, схоже, дуже за нього хвилюються.

16:59

Якщо після голосування депутатів нелегітимної Держдуми Росія визнає території Донбасу , захоплені терористами, "республіками", це означатиме вихід Росії з мінських домовленостей, заявив МЗС у коментарі для LIGA.net .

16:56

Прес-конференція завершилась. Судячи з сказаного, зрушень не відбулося, сторони залишилися при своїх думках, а Україна - під реальною загрозою вторгнення.

16:53

Шольц: "Питання щодо повернення НАТО до ситуації 1997 року не може обговорюватися". Хоч за це спасибі, тому не поїдемо.

16:51

І ще цікаво – Путін весь час наголошує, що всі переговорні питання були висунуті ним, навіть пропозиції із відповідей США, ЄС та НАТО. Він ініціатор, решта здатні в кращому разі йти в нього в кільватері і давати вітальні гудки.

16:47

Путін знову - прямим текстом - наголосив на вимогі "відсунути НАТО" від Росії до позицій 1997 року. Решта питань можуть обговорюватися залежно від цього.

16:38

Шольц: "Мінських угод мають дотримуватись усі сторони".

16:28

Питання від російських пропагандистів про "визнання ЛНР та ДНР". "Я виходитиму з того, що ми повинні зробити все для вирішення проблем Донбасу", - сказав Путін, наголосивши, що це "все" поки що передбачає виконання Україною (ким же ще) мінських угод.

16:27

Путін дуже ясно сказав, що угоди з усіх спірних питань можливі лише за умови ухвалення Євросоюзом та НАТО російських умов.

16:21

Шольц докладно розповів про важливість збереження миру та ролі дипломатії. Каже, "відмовляється опускати руки" та визнавати ситуацію безнадійною. Зразу видно, що продуктивно поговорили.

16:17

Путін знову несе про "порушення прав російськомовного населення" в Україні та прийняття Верховною Радою "дискримінаційних законів". Шарманка працює справно, ролики не змінюються.

16:10

Спільна прес-конференція Путіна та Шольца, пряма трансляція.

16:01

Жителям тимчасово окупованих Росією територій Донецької та Луганської областей вже видано щонайменше 773 000 російських паспортів. Про це на засіданні нелегітимної Держдуми сказав депутат від Єдиної Росії В'ячеслав Макаров.

15:50

Якщо Путін "визнає" окуповані території Донбасу, про що його просять депутати нелегітимної Держдуми, це створить нові територіальні претензії до України, заявив голова представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас.

15:42

Окупанти в Криму не заспокоюються, зокрема в сенсі "навчань" - міноборони РФ повідомило сьогодні про проведення бойових стрільб на полігоні Опук за участю систем залпового вогню "Ураган" та "Град".

15:19

Три президенти України присоромили підписантів Будапештського меморандуму, закликали бути "чесними та сміливими": читайте текст звернення.

15:00

Прем'єр Британії Джонсон заявив, що їхні санкції у разі вторгнення в Україну вдарять по здатності Росії залучати капітал на фінансових ринках Лондона. (Reuters)

14:21

Глава МЗС РФ Лавров заявив, що Захід "параноїдальний" через навчання у Білорусі. Його підлегла спікер Захарова додала, що там взагалі мають "вибачитися за фейки про вторгнення".

14:17

Генсек НАТО Столтенберг відчуває обережний оптимізм через повідомлення (поки що тільки повідомлення росіян) про початок відведення військ РФ від України. Але по-справжньому значимих ознак деескалації поки що немає, уточнив він.

14:06

Кулеба заявив, що путінське визнання бойовиків на Донбасі "республіками" буде виходом РФ із мінських домовленостей .

13:50

Зам Лаврова Грушко заявив, що Росія проігнорує сьогоднішню зустріч щодо Віденського документа в ОБСЄ. Україна та країни Балтії вимагали від Москви прозорості з приводу накопичення військ у Білорусі.

13:18

Росія зробила крок до визнання бойовиків в ОРДЛО: нелегітимна Держдума просить Путіна офіційно назвати захоплені терористами райони Донбасу "республіками".

12:16

Рада звернулася до ООН та інших організацій через російську агресію проти України.

12:12

"Військові розпочали повернення з Криму після планових навчань", пишуть у Південному військовому окрузі ЗС РФ. А можна всіх забрати звідти й назавжди?

12:05

Непогано. Долар та євро почали дешевшати.

12:03

Глава МЗС Кулеба також відреагував на заяву Росії про нібито відведення військ від України. Каже, "побачимо - повіримо".
11:59

Спікер парламенту Стефанчук заявив, що Рада готова відповісти на плани нелегітимної Держдуми РФ проголосувати за проєкт ухвали про визнання бойовиків в ОРДЛО.

11:58

Канцлер ФРН Шольц вже у Москві. Він, як і Макрон, відмовився здавати російський ПЛР-тест, через що зустріч із Путіним пройде через нескінченний стіл. (DW)

11:55

OSINT-фахівці пишуть – "поки що ми не бачимо доказів відведення російських військ від кордону з Україною". Додали, що це цілком може змінитися найближчими годинами чи днями, "але поки що зведені дані наших колег із CIT показують, що різні колони, які рухалися до кордону з Україною, продовжують рухатися в тому ж напрямку".

11:46

Російські пропагандисти показали відео від Міноборони РФ про "підготовку військової техніки до вивезення після навчань". Де вантажать і куди вивозять - по відео неясно.

11:39

Радник Єрмака Подоляк каже, що в ОП не поспішають довіряти росіянам на слово і чекають на підтвердження відведення військ РФ від України з української розвідки та спецслужб союзників.

11:30

Офіс президента назвав "правильним сигналом" відведення частини російських військ на бази.

11:04

Росія заявила, що повертає на постійні бази військових двох округів. Наразі ніяких підтверджень цьому з незалежних джерел немає.

11:00

Чорноморські порти працюють у штатному режимі, попри спробу їхнього блокування Росією нібито для проведення заходів з бойової підготовки. Мінінфраструктури підтвердило достатню глибину для безпечного заходу суден у порти Одеської затоки на додатковому коридорі.

10:24

Це мерія Риги. Так буде до 20 лютого:

10:10

Нагадаємо, сьогодні канцлер Шольц буде у Москві. Так-так, за тим самим столом з Путіним.

10:07

Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що глава Міноборони США Остін поговорив із генсеком НАТО Столтенбергом. Зійшлися на тому, що дії Росії "зрештою призведуть до ефекту, протилежного очікуваному" у Кремлі – до створення "сильнішого і єдиного НАТО".

10:02

Європарламент схвалив виділення Україні 1,2 млрд євро допомоги.

09:58

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Вітренко нагадав, що у 2014 році росіяни напали на Україну і з того часу ми живемо в умовах війни: "Ми вдало протистоїмо РФ на всіх фронтах. Наприклад, у 2014-му вони перервали постачання газу, але ми змогли знайти альтернативу і не опуститися на коліна, як на те сподівався Путін.

09:54

Зеленський відреагував на повідомлення Блінкена так: "Стратегічне партнерство у дії! Вдячні США за надання суттєвої фінансової підтримки у розмірі $1 млрд та доступні для проєктів в Україні $3 млрд".

Подякував Байдену "за швидке рішення та конкретні результати після нашої розмови".

09:50

США хочуть дати Україні кредитних гарантій на $1 млрд, заявив держсекретар Блінкен.

09:39

Коли тема у трендах і треба давати хоч щось по ній. The Independent транслює вид на Червону площу та Кремль "на фоні напруженості в Україні":

Колеги, ось вам ідея на мільйон кліків: можна ще на зумі знайти якесь вікно в Кремлі та підписати: "Там сидить Путін. Він може ухвалити рішення про вторгнення будь-якої миті!"

09:14

Окупанти у повітрі біля Криму на 09:15:

09:05

"Байден має талант до катастрофічного символізму з посольством", пише журналіст Der Spiegel, коментуючи знімок нічного посольства США з погаслими вікнами неподалік редакції Ліги в Києві.

08:56

Радник голови ОП Подоляк каже, що "українці сьогодні скептично ставляться до різних "конкретних дат" так званого "початку вторгнення", що озвучується у ЗМІ". (Reuters)

08:50

Лише ранок, а постпреда Росії при ЄС Чижова вже накрило. Каже, "якщо українці нападуть на Росію, не варто дивуватись, що ми відповімо". Українці. На Росію.

Але потім все стає на свої місця. За його словами, "відповідь" буде, якщо "російських громадян почнуть вбивати будь-де, зокрема в Донбасі". Роздали паспорти РФ в окупації - і все, "Росія" та "російські громадяни".

08:29

Глава МЗС Австрії розкритикував низку країн, які спішно зібрали дипперсонал та поїхали подалі. Шалленберг, який нещодавно побував на Донбасі, заявив, що співробітники австрійського посольства в Києві працюватимуть "стільки, скільки буде виправдано".

08:27

Міністр закордонних справ Франції Ле Дріан нагнітає: каже, "можливо, і вже найближчим часом". Ну, вторгнення. (France 5)

08:25

Поки ми маємо чудовий ранок 15 лютого, Європа готується до можливого напливу біженців у разі вторгнення, каже офпред Єврокомісії Дана Спінант. (DW)

07:38

Держдеп закликав громадян США негайно виїхати з Білорусі комерційним чи приватним транспортом.

07:11

Глави МЗС країн Балтії готують візит до України найближчим часом, зараз він ще підтверджується, заявив Ландсбергіс (Delfi).

06:43

США тісно співпрацює з союзниками, щоб мобілізувати потужну міжнародну підтримку для України, включаючи суверенну гарантію США за кредитом на суму до $1 млрд. для підтримки ключових реформ (Блінкен у Twitter).

06:34

У розкладі Байдена зараз немає запланованої поїздки в Україну на запрошення Зеленського, проте Вашингтон має намір тримати відчиненими двері для дипломатії на тлі російської загрози (Білий дім ъ).

01:36

Канада дасть Україні $390 млн кредиту, а ще летальної зброї та боєприпасів приблизно на $6 млн, заявив прем'єр Трюдо на брифінгу.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live/page28