Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка: лютий 2022

14.02.2022

23:57

На цей момент Росія не створила жодного ударно-наступального угруповання, які необхідні для повномасштабного вторгнення. Про це в ефірі "Права на владу" заявив міністр оборони Олексій Резніков.

22:58

Президент Володимир Зеленський опублікував у Facebook відео з дружиною Оленою Зеленською на підтвердження того, що його родина перебуває в Україні.

21:54

"До Києва просто ніхто не дійде". Міністр оборони Олексій Резніков не вірить у сценарій атаки на столицю і вважає це нісенітницею. Пояснює: це можливо зробити тільки з півночі, тобто через Білорусь. З Білоруссю ми маємо 1000 км кордону, 750 з яких – болота і хащі. Залишається ділянка близько 250 км, але вона розташована ближче до польського кордону. "Тобто навіть з точки зору географії це дуже складна історія. По-друге, до Києва ще треба дійти, це майже 200 км", - зазначив міністр.

20:01

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія після сьогоднішнього засідання РНБО сказав, що жодних приводів для паніки немає, а у 2020 році до кордонів України було стягнуто 220 000 військових РФ, тоді як зараз – 127 000, чого, за його словами, недостатньо для вторгнення. "Хочу, щоб усі заспокоїлися та займалися своїм нормальним життям", - сказав він.

19:54

Зеленський звернувся до українців на тлі загрози широкомасштабного вторгнення РФ. Нагадав про унікальний досвід армії, сучасну зброю, запевнивши - наша держава сьогодні сильна, як ніколи. Закликав підтримувати ЗСУ, зберігати спокій, любити Україну та єднатися.

19:40

Президент Володимир Зеленський оголосив 16 лютого 2022 року Днем єднання. Такий указ з’явився на сайті президента. Цього дня на будинках та спорудах у всіх населених пунктах України мають бути підняті державні прапори, а о 10:00 буде виконано Гімн України.
19:31

У Борисполі приземлився ще один вантажний літак Королівських військово-повітряних сил Великої Британії Boeing C-17A Globemaster III. Що на борту – поки що невідомо, чекаємо на повідомлення від Міноборони. Цей літак може перевозити до 77,5 тонн вантажів.

19:26

МЗС Росії підготувало відповідь на реакцію США та НАТО на російські пропозиції щодо "гарантій безпеки", повідомив на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Він сказав, що є шанс на досягнення домовленостей та запропонував продовжити переговори. "Добре", - відповів Путін.

19:18

Представник Донецька у ТКГ по Донбасу Сергій Гармаш налаштований не так оптимістично, як українська влада: "В останні дні ми всі живемо з відчуттям людини, якій сказали, що вона хвора на рак і має померти з дня на день. При цьому лікарі, які повідомили її про це, для переконливості залишили ліки, обіцяли перемогти онкозахворювання в майбутньому, і пішли спостерігати за агонією по телевізору".

19:00

23 нардепа сьогодні перебувають поза Україною, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. Імен не назвав, політсили теж. Але сподівається, що до завтрашнього засідання Ради вони повернуться.

18:49

Глава Чечні Рамзан Кадиров вибухнув погрозами на адресу України, заявивши, що "для уникнення кровопролиття" та "незворотних наслідків" Україна має виконати мінські угоди. Він звернувся до президента Володимира Зеленського зі словами: "Час клоунади добіг кінця".

18:20

Секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками сьогоднішнього засідання: "Ми усвідомлюємо ті ризики, які є на території нашої країни, але ситуація знаходиться абсолютно під контролем. Більше того, ми на сьогоднішній день не вбачаємо, що широкомасштабний наступ РФ може відбуватися чи то 16, чи то 17 числа (лютого, - ред.). Ми цього не бачимо".

18:02

На тлі можливого нового вторгнення РФ в Україну в період з 14 по 19 лютого 2022 року особовий склад поліції переведено на посилений режим несення служби, повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко. Йдеться насамперед про охорону об'єктів критичної інфраструктури, органів влади, а також про збільшення кількості патрулів. Але це не про паніку, а про захист та повну готовність, сказав він.

17:54

Політичної еміграції РФ іноді вдається дуже простими словами описати дуже складну ситуацію. Вітаємо.

17:46

У Білорусі продовжуються спільні військові навчання з Росією, і військова техніка постійно і настирливо потрапляє до об'єктивів місцевих "сторонніх". А ті діляться у соцмережах усім, що потрапило. Чому б і ні. Нам також цікаво.

17:37

В українському Криму помітили незвичайні маневри окупаційних військ РФ - біля греблі Білогірського водосховища шість вертольотів висадили десант, який очепив район греблі, пишуть Крим.Реалії з посиланням на місцеві повідомлення. Білогірське водосховище зараз майже повне, тому пошкодження греблі і швидке скидання великого обсягу води небезпечні для Білогорська, що знаходиться нижче.

17:17

Канцлер Німеччини в перерві переговорів встиг затвітити, що Німеччина за Україну, що підтримує її європейський вибір і знає, що робити, якщо Росія нахабніє і ризикне. Олафе, ми теж хочемо знати, що ти робитимеш у цьому випадку! Твіть ще!

16:59

Президент Зеленський під час прес-конференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем сказав, що протягом 24 годин чекає повернення в Україну депутатів і олігархів, які екстрено вилетіли за кордон. Але не сказав, навіщо вони йому потрібні і що він збирається робити з тими, кого не діждеться.

16:50

Президент Польщі Анджей Дуда скликав сьогодні сесію Кабінету міністрів для обговорення дій Польщі щодо продовження військового тиску Росії на Україну. За підсумками наради очікується прес-конференція Дуди, пише PolsatNews.

16:50

Глава британського МЗС Ліз Трасс у Twitter: "Остання інформація свідчить про те, що Росія може вторгнутися в будь-який момент, і ми закликаємо Кремль до деескалації. Ми зосереджуємось на пріоритеті безпеки та безпеки британських громадян в Україні".

16:41

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що його відомство не допустить захоплення адміністративних будівель, подібних до тих, що були в 2014 році, а "гіркіних" розстрілюватимуть без попередження.

16:34

З 18 по 20 лютого пройде Мюнхенська конференція з безпеки, до початку якої організатори представили традиційну "мюнхенську доповідь" - аналіз викликів та стану безпеки у світі з точки зору країн НАТО. Цього разу оптимізм у доповідь проник, скажімо так, у гомеопатичних дозах. Поцікавтеся.
16:33

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час брифінгу із президентом Володимиром Зеленським назвав нарощування російських військ біля кордонів України нелогічним та нічим не спровокованим. Він також заявив, що вимоги РФ про нерозширення НАТО є дивними, оскільки питання вступу України до Альянсу є "неактуальним". Зеленський сказав, що те, що це питання зараз "не на порядку денному" - сигнал, що йде явно не з боку України, "від нас такого сигналу немає".

16:20

Не лише Макрона відсунули. Тепер зустрічі у Кремлі проходять так:

16:20

Глава МЗС Кулеба повідомив, що знову поговорив із держсекретарем США Блінкеном. "Продовжуємо активно координувати зусилля для захисту України".

14:50

ЗСУ на варті.

14:41

Резніков та голова Міноборони Білорусі Хренін домовилися, що військові аташе країн відвідають українські та російсько-білоруські навчання "заради відновлення атмосфери діалогу".

14:37

"Газпром" відмовився бронювати додатковий транзит газу через Україну на березень.

14:37

Зустріч Зеленського та канцлера Шольца:

14:36

Журналіст Бутусов написав, що в Україну нібито негласно не пускають 10 лютого росіян призовного віку. У ДПСУ спростували.

14:33

Захищена від нападу Росії Україна – це запорука безпеки Польщі, заявили у Варшаві.

14:32

У Путіна відреагували на слова Пристайка про НАТО: кажуть, "в Конституції України – інші цілі".

13:42

Канцлер Німеччини Олаф Шольц прилетів на переговори із Зеленським. Завтра вирушить до Москви.

13:37

Чого й слід було чекати. Україна надіслала до РФ запит із вимогою пояснити, що вони роблять біля наших кордонів. Відповідь Москви містить заперечення будь-якої "незвичайної військової діяльності" та звинувачення на адресу України у "підготовці силової операції на Донбасі".

13:24

У січні депозитні ставки для долара впали, а українці винесли із банків 18 млрд грн.

13:20

Польща, до речі, так само не збирається згортати дипмісію в Україні. Спікер польського уряду Петро Мюллер заявив, що це рішення може бути лише "за крайньої необхідності". (Polsat)

13:15

До речі, про Естонію. Глава МЗС країни Лійметс заявила, що їхнє посольство в Києві продовжить роботу, а глава Міноборони Лаанет запевнив, що вони не відкликатимуть своїх військових інструкторів з України. Дякуємо, друзі! (ERR)

13:10

Заступник голови комітету із закордонних справ Європарламенту Урмас Пает з Естонії заявив, що країни Заходу наразі мають не закривати, а відкривати свої дипредставництва в Україні: "Це збільшує соціальну напругу в країні й також є просто незрозумілим рішенням". (ERR)

12:57

Російсько-німецька зовнішньоторговельна палата "занепокоєна небезпекою війни" та "покладає надії на зустріч Шольца з Путіним". (AHK)

12:52

Декілька фото від 93 ОМБр Холодний Яр. "Ми стримуємо російську агресію з 2014 року. Тому й зараз, як і всі попередні роки війни, готові захищати українців", – підпис від Генштабу.

12:48

FAZ пише з посиланням на джерела в Парижі, що якщо Путін масштабно піде проти України, Франція виступить за перегляд Основоположного акта Росія-НАТО від 1997 року, щоб розмістити ударні ракетні комплекси на східному фланзі Альянсу. Досі Париж та Берлін "завжди ухилялися від де-факто розірвання міжнародної угоди", зазначили в газеті.

12:30

Спікер Кремля Пєсков заявив дивне про "повернення військових РФ" з навчань у Білорусі "після зустрічі Путіна і Лукашенка": каже, "не забігатимемо вперед, сподіваємось, що лідери зроблять заяву". Така зустріч може бути до кінця тижня. (РІА Новини)

12:26

Зав'язаний на Росії німецький бізнес пише, що "навіть у похмурі часи холодної війни економіка Німеччини завжди була мостом до Радянського Союзу". Глава Російсько-Німецької зовнішньоторговельної палати запитує, "до чого приведе повний розрив контактів та заморожування всіх проектів, як того легковажно вимагають деякі? Це принесе нам не зниження, а посилення конфронтації".

Взагалі, Райнер Зеле вважає, що саме зараз "нам потрібно не зменшувати, а збільшувати кількість міст-побратимів та молодіжних обмінів, проводити більше спільних культурних заходів". (AHK)

12:12

Опитування з німецької газети Handelsblatt: "На ваш погляд, наскільки великий ризик воєнного конфлікту на російсько-українському кордоні найближчими тижнями?" Відповіді зверху вниз: дуже великий — великий — невеликий — дуже невеликий — не знаю/немає відповіді.

12:01

Міністри фінансів країн Великої сімки заявили, що готові запровадити "масштабні та негайні" економічні санкції проти Росії, якщо так знову вторгнеться в Україну.

11:40

Лукашенко каже, що якби Москва/Мінськ планували "якусь війну проти України", то "цілком по-іншому поводилися б ЗМІ, тому що ЗМІ - це артпідготовка сучасної війни".

11:35

Наше посольство в Британії пише, що "плани щодо вступу до НАТО залишаються незмінними".

11:33

Понеслося. Заступник міністра оборони Британії Хіппі заявив, що Лондон "підтримає будь-яке рішення" України щодо відносин з НАТО, у тому числі відмову від членства в Альянсі.

11:32

Як у селі під Черкасами, люди готуються зустрічати окупантів.

11:31

Прістайко роз'яснив нам свої слова про можливий "розгляд відмови" від членства в НАТО.
11:28

Міноборони Білорусі пише, що "в ході навчань" російські десантники "посилюють ділянки державного кордону". Йдеться про кордон Білорусь-Україна.

11:12

The Telegraph поставив у свою хроніку знімок тренувань тероборони у Києві та написав, що на фото "націоналісти". Аж дивно, що не "бандери". Ау, колеги.

11:09

Тим часом над Україною з пізнього вечора моніторить ситуацію розвіддрон RQ-4A Global Hawk ВПС США.

А розвідник-літак американців Boeing RC-135W стежить за навчаннями у Білорусі, Сувалкським коридором та Калінінградським анклавом:

11:07

Німецький канцлер запевнив, що подальша військова агресія Росії "матиме дуже серйозні наслідки" для неї: "Ми спостерігаємо дуже і дуже серйозну загрозу миру в Європі".

11:06

Шольц додав, що в Києві для нього "важливо висловити нашу незмінну солідарність та підтримку Україні", а з Москви "терміново очікуємо на ознаки деескалації".

11:05

Канцлер Шольц уже на підльоті до Києва. Написав перед вильотом, що "сьогодні у Києві та завтра у Москві я продовжу наші переговори щодо все ще дуже серйозної ситуації на українському кордоні".

10:10

У глави Офісу президента відповіли нам щодо слів Пристайка про Україну та членство в НАТО. Кажуть, є претензії до Альянсу.

10:08

А тим часом і ринок нафти відреагував на ситуацію навколо України: "чорне золото" подорожчало через побоювання.

09:55

У Зеленського також прокоментували слова Пристайка. Кажуть, курс на НАТО та ЄС – "безумовний пріоритет".

09:36

У МЗС заявили LIGA.net, що слова Прістайка "вирвані з контексту".

09:35

Скандальник з ранку. В інтерв'ю ВВС наш посол у Британії Пристайко, судячи з того, як йому поставили питання і як він на нього відповів, не виключив, що Україна може розглянути відмову від членства в НАТО, "щоб запобігти війні".

09:35

Курси НБУ на ранок: 28,03 грн за долар та 31,98 грн за євро.

09:29

Навчання НГУ та спецпризначенців біля адмінкордону з окупованим Кримом. Навчаються не сюсюкати із гібридами а-ля "самооборона Криму". Фото: ЕРА.

09:27

Посол України в Берліні продовжує бомбардувати владу ФРН запитами на тяжке озброєння. В ефірі канала Bild Мельник закликав "негайно дати 12 000 протитанкових ракет, щоб відбити можливий наземний наступ".

09:12

Журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що протитанкову зброю роздали українським бійцям на Донбасі, і тепер теоретичний удар по арсеналам не допоможе Росії.

08:57

Вчора загасили "пожежу" - і аеропорти Києва сьогодні працюють у штатному режимі.

08:01

США продовжать підтримувати Україну, а якщо Росія знову вторгнеться, будуть швидкі жорсткі санкції та зміцнення НАТО, заявив радник президента США з питань нацбезпеки Салліван.

07:28

Президент Німеччини Штайнмайєр закликав Путіна "послабити петлю на шиї України" та попередив про наслідки агресії.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live/page28