Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Статьи

 

 

Як живуть "кіборги" на фронті: форма-одноденка та консерви з голів і хребтів

18 листопада, 2014

Бійці 93-ої бригади розповіли про свій побут.

Бійці 93-ої окремої механізованої бригади, які героїчно захищали Донецький аеропорт, на умовах анонімності розповіли ТСН.ua про зимовий одяг, нову стару форму, індивідуальну аптечку бійця, а також про допомогу волонтерів та бездіяльність військової частини.

"Кіборги" говорять, що їхня військова частина майже не забезпечила їх зимовим одягом, а бійці, які розквартирувалися в холодних казармах, сплять одягненими під двома-трьома ковдрами. Натомість майже все, що наразі мають вчорашні "кіборги", - це справа рук волонтерів.

Боєць Дмитро:

Основна проблема, з якою стикнувся боєць Дмитро, - це проблема із зимовим одягом, якого бракує. Ще в серпні спікер інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив про те, що українських військових починають забезпечувати зимовим одягом. "Нічим не забезпечені, оскільки прислали тільки шапки та теплі штани. Та і все в один розмір, тому для тих, хто маленький, - це не штани, а комбінезони під шию. Широке все. Все в один розмір. Всі штани йдуть 56-го розміру".

За словами співрозмовника, бійцям бригади пообіцяли нову універсальну військову форму, розроблення якої анонсували ще в серпні, коли вони після відпочинку поїдуть назад на фронт. Поки ж військовим 93-ої бригади видали форму старого зразка, так званий "дубок", з якою, за словами бійця, були наступні проблеми: "Вона, по-перше, горить швидко і після першого прання збігається, що потім у неї просто не поміщаєшся. А після другого прання матеріал просто розлізається. Таке враження, наче марля пофарбована".

Також на фронті особливо гостро, за розповіддю Дмитра, поставала проблема харчування. "Переважно волонтери привозили мівіну, консерви. Кращі, ніж армійські. Ті навіть собаки не завжди хотіли їсти. Поганої якості. Там, де риба, - там голови та хребти одні. А тушкованка – там обрізки незрозуміло з чого. На м'ясо не схоже. Таке враження, наче шкуру порізали. Ось така армійська тушкованка".

Але проблем із постачанням води на фронт не було. "Тому що волонтери привозили. – каже Дмитро. – Вони нам теж доставляли воду. Переважно мінеральну. Того, що привозили волонтери, вистачало. Воду постійно привозили, КамАЗом навіть привозили. Навіть коли похолодало, але воду все одно привозили".

Боєць Кирило:

Цей боєць вважає, що великою проблемою під час бойових дій, була відсутність потрібних медикаментів у індивідуальній аптечці бійця. "Поки ми воювали, все, що нам видали, - це два індивідуальні перев'язувальні комплекти та джгут. Все інше надавали волонтери". Боєць розповідає, що волонтери зібрали для нього справжню бойову аптечку. "До неї входить турнікет, кровозупинні засоби, зокрема целокс, та кровозупинні засоби різного типу, наприклад, затискачі, а також ножиці для розрізання одягу, бинти, індивідуальні перев'язувальні комплекти. Це низка найбільш необхідних речей, вартість яких, як мені сказали волонтери, приблизно становить 2000 гривень".

Боєць Володимир:

Наразі бійці 93-ої бригади знаходяться на відпочинку, деякі із них розташувалися в казармах. Після повернення із Донецького аеропорту бійці деякий час жили в палатках. Боєць Володимир розповідає: "Минулого тижня нас переселили в казарми. Ми домоглися цього і достукалися, хоча вони стояли пустими. Два поверхи пустували. Ми тільки розквартирувалися, було жарко, було тепло. Але одразу вимкнули опалення. Мерзнемо. Гаряча вода, бойлер – так, є. Вода є постійно. Їдальня є. Вітамінів мало, звичайно, але добре що є. Порівняно із тим, коли ми стояли в аеропорті й взагалі нічого не було, - це просто розкіш. Але холодно. Багато хто спить одягнений, під двома-трьома ковдрами. Там градусів 14, напевно, в казармі. "Наша частина частково видала матраци та ковдри. А постільна білизна – це повністю волонтери. Ось недавно 100 комплектів зайшло. Але ми їх ледь забрали. Вже вкрасти в нас хотіли. Частину ковдр нам дівчина Катя привезла. Там було 10 ковдр, цивільний одяг, постіль – ось таке зібрали. 90% - це звичайні люди, волонтери. А частина нам нічого не дає".

Володимир вважає, що керівництво покладається на широку допомогу волонтерів, щоб менше допомагати бійцям безпосередньо: "Але вони (керівництво), по-моєму, на це й розраховують, що волонтери допоможуть у всьому, і самі не будуть допомагати. Типу, у вас усі одягнені, в усіх все добре, волонтери одягнуть. Це суто моя думка, проте думаю, що так багато хто вважає".

Не зважаючи на це, Донецький аеропорт утримується українськими військами вже кілька місяців. Як відомо, донецькі "кіборги" щодня відбивають численні атаки бойовиків, які активно штурмують позиції захисників Донецького аеропорту.
http://tsn.ua/ukrayina/yak-zhivut-kiborgi-na-fronti-forma-odnodenka-dush-iz-zamerzloyi-vodi-ta-konservi-z-goliv-i-hrebtiv-392353.html

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества