Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Статьи

 

 

Як хоронять героїв з батальйону «Айдар»

6 Листопада

Журналісти «Дістало!» стали свідками того, як «айдарівці» боролися за гідне поховання свого загиблого товариша.

Бійців батальйону «Айдар» обурює не тільки ставлення до живих солдат, яких відправляють прямісінько під кинджальний вогонь, але й до загиблих. Життя «айдарівця» Владислава Царенка обірвалося під час прориву до 32-го блокпосту на Луганщині. Точна кількість загиблих у тій засідці так і не відома, а тіло Владислава Царенка ледве вивезли. До Києва доправляли самотужки, на перекладних.

- Зупинили фуру, ДАІшники посадили в фуру, доїхали до Полтави, - розповідає бойовий товариш загиблого «айдарівець» Лям. - В Полтаві нам дали «ланос», хлопці довезли до Борисполя, з Борисполя автомайданівці допомогли. Це ми так добиралися з «200-м» додому.

На передовій так і не з’явилися спеціальні підрозділи, які б займалися вивезенням тіл загиблих та їх відправкою додому. Хочете поховати солдата по-людськи – думайте самі, як це зробити. Здавалося б, у подібних ситуаціях повинні були б допомагати військові комісари, яких президент обіцяв відправити на фронт, але вони тепер навіть на похорони не ходять і просто не відповідають на телефонні дзвінки.

Організація поховання Владислава лягла повністю на плечі друзів воїна та побратимів з «Айдару». Ніхто з чиновників на траурний захід не прийшов, очевидно не хотіли псувати собі п’ятницю. Ніхто не сказав втішних слів рідним від імені держави, за яку солдат і загинув.

«Айдарівець» Олег каже: все, чим розщедрились чиновники, - це місцем на цвинтарі. Однак і за ним довелося побігати кабінетами не один день та всім доводити, що загиблий – дійсно боєць батальйону.

- Просити доводиться. Гіркий приклад, коли людина гине, щоб не було ось цих всіх тяганин, щоб ми на колінах не стояли, не просили навіть шматок землі, щоб поховати свого близького товариша, який загинув в бою, - обурюється Олег. - Державні гроші? Я їх в принципі не знаю. Не бачив. Поховали Владислава Царенка на Алеї героїв. Прощалися з хлопцем під гучні постріли, які у мирному житті – траурний салют.

Руслан Тарасов, «Дістало!»

http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1532711

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества