Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Українські льотчики вперше за час існування Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго здійснили посадку посеред міста в нічний час

22 березня 2019

Командування Сил Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго вимагає від миротворчих контингентів бути в готовності до виконання завдань 24 години на добу, 7 днів на тиждень. У зв’язку з цим, українські льотчики регулярно підтримують навички нічних польотів відповідно до програми льотної підготовки.

У ДР Конго нічні польоти суттєво відрізняються від польотів в Україні, — навколо аеродрому гори, діючі вулкани, кордон з сусідньою державою Руандою. Не слід також забувати про те, що зліт-посадка тут здійснюється на майданчиках, які розташовані на висотах понад 1500 метрів над рівнем моря і часто мають обмежене освітлення. Сукупність цих факторів значно ускладнює роботу, але разом з тим, дає чудові можливості для покращення професійних якостей льотного складу.

Днями екіпаж Мі-8 українського національного контингенту склав своєрідний іспит. Нещодавно Місією ООН зі стабілізації в ДР Конго було облаштовано вертолітний майданчик на території шпиталю міста Гома. Це дає можливість доставляти хворих чи поранених миротворців до лікувального закладу повітряним транспортом, що значно підвищує їх шанси на виживання. Однак, до цього дня командування не було впевнене в можливості у разі необхідності здійснити медичну евакуацію повітряним способом вночі.

Командувач Сил Місії бразильський генерал-лейтенант Еліас Родрігес Мартінс Філхо звернувся до командира українського національного контингенту з проханням з’ясувати це.

Виконання цього завдання очолив особисто командир 18 окремого вертолітного загону льотчик-снайпер полковник Віталій Цапко. Разом з начальником служби безпеки польотів загону льотчиком першого класу підполковником Олександром Соломахою їм вдалося успішно здійснити посадку на визначеному майданчику. Не спав у цей пізній час і персонал Місії: на майданчику чергували рятувальники, пожежні машини та медики. Такі посилені заходи безпеки небезпідставні: в районі майданчика багато висотних перешкод, які в темну пору доби значно ускладнюють виконання заходу на посадку на майданчик та зльоту з нього. Після першої успішної посадки та зльоту, для закріплення результату екіпаж виконав розворот і додаткове приземлення.

Військовослужбовці українського національного контингенту вкотре довели, що для них немає неможливих завдань, підтвердивши таким чином статус України, як авторитетного та надійного партнера.

Помічник командира 18 окремого вертолітного загону по зв’язках з ЗМІ Андрій Остапюк, ДР Конго

http://www.mil.gov.ua/news/2019/03/22/ukrainski-lotchiki-vpershe-za-chas-isnuvannya-misii-oon-zi-stabilizaczii-v-dr-kongo-zdijsnili-posadku-posered-mista-v-nichnij-chas/?fbclid=IwAR0RGDWEH2cLQsoGS3OetQABzx0HU1SudpzEYrG487cuOCt33mC_Z09tgEM

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества