Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Військовослужбовці українського національного контингенту в ДР Конго забезпечили висадку зведеної пошуково-рятувальної групи

27 лютого 2019

За наказом командира Бригади силового втручання Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, погодженого Командувачем сил Місії, проведено спільну пошуково-рятувальну операцію Бригади силового втручання та місцевих Збройних сил під умовною назвою «ATLAS».

До проведення операції залучались ротні тактичні групи від підрозділів Збройних сил Танзанії, Малаві, Південної Африки, розвідувальні групи спеціального призначення ЗС Гватемали, Танзанії та ДР Конго. Пошуково-рятувальні заходи проводились в одному з найнебезпечніших регіонів країни, а саме — поблизу населеного пункту Кідідіве, де в листопаді минулого року бойовики незаконного збройного формування АДФ (з англ. Allied Democratic Forces) здійснили напад на місце тимчасового розташування зведеного загону сил Місії ООН та місцевих Збройних сил. Тоді в ході бойового зіткнення загинуло 6 військовослужбовців ЗС Малаві та 9 представників місцевих Збройних сил, поранення дістали 18 військовослужбовців загону. Враховуючи високий ступінь загрози, складність операції та необхідність взаємодіяти з підрозділами одразу близько десяти країн, завдання з висадки зведеної пошуково-рятувальної групи було покладено саме на українські вертолітні екіпажі.

Передислокацію забезпечували одразу 3 екіпажі Мі-8 українського національного контингенту, які по черзі здійснили висадку десанту на майданчик, розміри якого не дозволяли здійснити посадку одразу кількох бортів. Завдяки злагодженим діям інтервал між посадками бортів був скорочений до кількох хвилин, що вразило командування операції та Командувача силами Місії, який особисто стежив за діями миротворчих підрозділів на аеродромі, так як планом операції було передбачено розрив в 10 хвилин. Це дозволило зменшити час знаходження сил в зоні найбільшого ризику, адже за даними розвідки у розпорядженні тутешніх бойовиків є зенітна артилерія (ЗУ-23-2) та крупнокаліберні кулемети (12,7 мм — «Browning»).

Крім того, робота українських транспортних бортів здійснювалась під прикриттям пари ударних «Rooivalk» Південноафриканської Республіки, які кружляли в небі безпосередньо над зоною висадки та трійки Мі-24, що знаходились на бойовому чергуванні всього в 10 кілометрах від місця висадки на аеродромі Мавіві.

Після завершення роботи наземних сил українські екіпажі успішно забезпечили їх евакуацію.

Військовослужбовці українського національного контингенту в ДР Конго з 2012 року щоденно доводять свою незамінність, беручи участь в операціях Місії ООН пліч-о-пліч з миротворцями десятків інших країн та демонструючи, що Україна — це завжди надійний партнер, сильний союзник та вірний друг.

Помічник командира 18 окремого вертолітного загону по зв’язках з ЗМІ Андрій Остапюк, ДР Конго

http://www.mil.gov.ua/news/2019/02/27/vijskovosluzhbovczi-ukrainskogo-naczionalnogo-kontingentu-v-dr-kongo-zabezpechili-visadku-zvedenoi-poshukovo-ryatuvalnoi-grupi/?fbclid=IwAR032UuV9fufR0qpYJ-HnUM4Nvz8n7KskWtWq1VMxO-tXCQRb9sZmr4rmEQ

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества