Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Українські військові вертолітники здійснили медичну евакуацію миротворця Республіки Малаві, який 16 діб самостійно виживав у джунглях ДР Конго

05 грудня 2018

Місія ООН зі стабілізації в ДР Конго спільно із Збройними силами країни проводить широкомасштабну операцію проти незаконного збройного формування в регіоні Північне Ківу, який є зоною відповідальності також і українського національного контингенту.

В ході одного з бойових зіткнень миротворець з контингенту Республіки Малаві втратив зв’язок із своїм підрозділом і в результаті чого опинився самотнім серед джунглів. Пошуково-рятувальні операції не давали результатів через надзвичайно щільну рослинність та складні погодні умови протягом 16 діб. На щастя, даний військовослужбовець не вдався до паніки, зберіг самоконтроль і зумів вийти на відкриту місцевість, де його було виявлено та оперативно евакуйовано екіпажем українського військового вертольоту.

Малавійцеві вдалось самотужки вижити протягом 16 діб серед джунглів завдяки підготовці, отриманій в його рідній країні, а також тренінгам, проведеним персоналом Місії безпосередньо в ДР Конго, які проводять з усіма без винятку миротворчими контингентами. Проблем зі здоров’ям, окрім сильного загального виснаження організму та незначних пошкоджень шкіряних покривів, під час первинного огляду не було виявлено. Українські військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, разом з медичним персоналом Південно-Африканської Республіки забезпечили екстрену медичну евакуацію миротворця до військового шпиталю в місті Гома. В подальшому, йому належить пройти повне медичне обстеження, проте на разі можна сказати, що його життю нічого не загрожує.

Малавійський миротворець подякував екіпажеві українського вертольота і пообіцяв пам’ятати все своє життя про надану йому допомогу.

Військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону вітають малавійського побратима з поверненням та бажають йому швидкого повернення до строю. Українські військовослужбовці завжди готові підставити надійне плече своїм партнерам та союзникам.

Помічник командира 18 окремого вертолітного загону по зв’язках з ЗМІ Андрій Остапюк, ДР Конго

http://www.mil.gov.ua/news/2018/12/05/ukrainski-vijskovi-vertolitniki-zdijsnili-medichnu-evakuacziyu-mirotvorczya-respubliki-malavi-yakij-16-dib-samostijno-vizhivav-u-dzhunglyah-dr-kongo/?fbclid=IwAR3430cdoeuS3kyiS44PZJO9iITwMdi9QiCz2oh0707wg2S-lMX6vbJejVI

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества