Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Українські миротворці виконали бойове завдання у Конго

03 октября 2018

Українській вертолітний загін успішно виконав перший етап бойових завдань у рамках участі в місії ООН у Конго. За останні два дні наші пілоти перевезли десятки миротворців у зону бойових дій із сепаратистами на сході цієї країни. "Блакитні шоломи" стабілізують ситуацію у районах можливих зіткнень із незаконними бандформуваннями.
Ранок на сході Конго. Інженери отримують завдання на сьогодні.
Зараз у конголезькому аеропорту міста Гома знаходиться декілька українських Мі-8 в місії ООН та кілька ударних вертольотів МІ-24. Тривають так звані регламентні роботи, тобто перевірка вузлів. Кожну гайку перевіряють бортові техніки, для того, щоби через 15-30 хвилин за наказом місії ООН можна було злетіти і виконати бойове завдання.
Бортові техніки негайно приступають до виконання.
"Перевіряю першу ступень компресора на наявність пошкоджень", - говорить Олександр Гринчук, бортовий технік 18 окремого вертолітного загону ЗСУ у складі місії ООН у демократичній республіці Конго
Перевірка компресором бортової 30-міліметрової гармати. Здебільшого саме її використовують українці для стабілізації ситуації на сході Конго. Інженер укотре перевіряє системи управління.
"Этот вертолет месяц пробил на аэродроме Бени. Выполнял там задачи, в том числе - с боевым применением", - говорить Роман Рожков, заступник командира 18 окремого вертолітного загону ЗСУ у складі місії ООН у демократичній республіці Конго.
Українським миротворцям вертолітного загону тут доводиться працювати у надважких і незвичних умовах. Гориста місцевість. Населені пункти - над рівнем моря 1500-2500 метрів. Постійні опади, висока вологість - африканська специфіка.
"Здесь больше осадков, чем у нас - нужно следить за этим делом. У нас все герметизируется", - говорить Олег Ковальчук, офіцер 18 окремого вертолітного загону ЗСУ у складі місії ООН у демократичній республіці Конго.
"Місцевий птах вдарився і була яма, ми рихтували", - говорить Віталій Доктор, бортовий технік 18 окремого вертолітного загону ЗСУ у складі місії ООН у демократичній республіці Конго.
Більшість українських миротворців та їхні вертольоти мають досвід бойових дій із визволення Донбасу. Офіцер Денис показує кілька "українських ран" на борту нашої бойової машини. Яка тепер, за міжнародними угодами, захищає мирне населення центрально-африканської країни.
"Вот заплатки которые наложил инженерно-технический состав. Этот вертолет был в АТО, имеет следи попаданий пули", - говорить Денис Меліхов, офіцер 18 окремого вертолітного загону ЗСУ у складі місії ООН у демократичній республіці Конго.
"Важно что для инженерно-технического состава, несмотря, что все люди прошли через опыт выполнения задач в зоне ООС, они здесь добывают опит по восстановлению и обслуживанию авиационной техники", - говорить Роман Рожков, заступник командира 18 окремого вертолітного загону ЗСУ у складі місії ООН у демократичній республіці Конго.
Інша частина українських бойових машин сьогодні виконала завдання Організації Об´єднаних націй. На північ від бази розташування української місії у місті Гома. Зокрема, в районі, що потерпає не лише від нападів місцевих сепаратистів, але й від спалаху епідемії Ебола.
За даними української розвідки, за три місяці від цієї хвороби загинуло на сході Конго 104 місцевих мешканці. Українські авіамедики, яких доставляють наші вертольоти, здійснюють профілактичні заходи серед населення.

http://podrobnosti.ua/2262609-ukransk-mirotvorts-vikonali-bojove-zavdannja-u-kongo.html

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества