Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Українські миротворці в ДР Конго вшанували пам'ять полеглих бойових товаришів

05/02/2015

Військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону, що виконує завдання Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго, командиром якого льотчик-снайпер полковник Володимир Колотило, вшанували пам'ять своїх бойових побратимів, які героїчно загинули на початку проведення АТО на Сході країни під час виконання бойових завдань.

Цими днями якраз виповнилися роковини, з того часу, коли в Україні розпочалося проведення антитерористичної операції. Саме друге травня дало відлік бойових втрат військовослужбовців з 16 та 11 окремих бригад Армійської авіації та 7-го окремого Бреславського полку Армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України. Теплими травневими днями військові проводжали своїх товаришів у тишу, де нема ні горя, ні журби.

В ДР Конго військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону не забули про своїх бойових товаришів і вшанували їхню пам'ять. Під час шикування, командир загону льотчик-снайпер полковник Володимир Колотило звернувся до особового складу з проханням пам’ятати всіх героїв та наголосив, що військові льотчики, авіаційні борттехніки та інженери віддали своє життя за територіальну цілісність України і загинули захищаючи Україну від незаконних терористичних бандформувань під час проведення АТО в Донецькій та Луганській областях. А пам'ять про них житиме вічно у наших серцях.

Заступник командира загону з виховної роботи підполковник Богдан Степанків зачитав усіх поіменно та нагадав миротворцям, де і за яких обставин загинули їхні побратими з 16 та 11 окремих бригад та 7-го окремого Бреславського полку Армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України.

Новини з АТО другого травня минулого року сколихнули всю Україну. Того дня бродівські авіатори втратили своїх товаришів. В ході виконання бойового польотного завдання в районі населеного пункту Карповка Слов’янського району Донецької області під час супроводження та вогневої підтримки наземних сил АТО пострілом з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено вертоліт Мі-24 з 16 окремої бригади Армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України.

З членів екіпажу вижити вдалося тільки льотчику-оператору майору Євгену Краснокутському, який встиг здійснити екстрене покидання вертольоту, під час захоплення бойовиками чинив опір на що отримав вогнепальне поранення в ноги. Офіцера було звільнено з полону і сьогодні він перебуває на лікуванні. А екіпаж у складі командир екіпажу підполковник Сергій Руденко (який до останнього моменту намагався підтримувати вертоліт керованим, надав команду екіпажу покинити вертоліт, сам покинути палаючий вертоліт не встиг) та бортовий авіаційний технік капітан Ігор Грішин, який теж не встиг покинути вертоліт – загинули.

Того ж другого травня під час виконання бойового польотного завдання для супроводження та вогневої підтримки наземних сил АТО в районі населеного пункту Карповка Слов’янського району Донецької області двома пострілами з переносного зенітно-ракетного комплексу террористами був обстріляний вертоліт Мі-8. Членам екіпажу та пасажирам не вдалося аварійно покинути вертоліт, який вибухнув в повітрі.

Екіпаж із Бродів – командир екіпажу майор Руслан Плоходько, льотчик-штурман начальник штабу-перший заступник командира вертолітної ескадрильї майор Олександр Сабада та бортовий авіаційний технік майор Микола Топчій загинули на місці.

24 червня повідомлення про збитий вертоліт Мі-8 в чергове сколихнуло всю Україну. І знову ця звістка прийшла на Львівщину, в містечко Броди. Біля гори Карачун, поблизу населеного пункту Билбасівка Слов’янського району Донецької області з протитанкового переносного керованого комплексу був обстріляний вертоліт Мі-8 МТ, який повертався з блокпоста з фахівцями, що встановлювали апаратуру з метою організації моніторингу простору, фіксації фактів порушення перемир’я в зоні проведення АТО. Екіпаж у складі - командир екіпажу підполковник Андрій Белкін, льотчик-штурман капітан Дмитро Шингур та бортовий авіаційний технік майор Руслан Мазунов загинули.

Під час шикування військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго вшанували хвилиною мовчання вертолітників із Бродів, Нового Калинова та Херсона, а також усіх загиблих військовослужбовців. Того дня в знак пам’яті на території базового табору було приспущено державні прапори. У храмі загону усі бажаючі мали змогу помолитися та поставити свічку за своїх бойових товаришів. А у їдальні були викладені фотографії загиблих військових та було запалено свічки. На столі в один ряд стояли фотокартки загиблих героїв біля яких зі сльозами на очах стояли дорослі чоловіки і схлипуючи згадували своїх товаришів, з якими вони проходили разом службу, разом боронили нашу державу від незаконних збройних формувань. Вони вже більше ніколи не повернуться з польоту адже вони відійшли у вічність, віддавши своє життя за Україну. Герої залишаться в нашій пам’яті на все життя. Вони, нестимуть небесну варту. Вони – лицарі небесної сотні…

Помічник командира 18 ОВЗ по зв’язкам зі ЗМІ майор Назар Волошин

http://peacekeepers.com.ua/content/

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества