Наша работа
 

Уборка Сабарова миротворцами Винницы 30 марта 2019

На Сабарові під час суботнику відновили напис “Не сміти” та зібрали десятки мішків сміття.

1 Квітня 2019

30 березня на Сабарові близько п’ятдесяти людей прийшли на традиційний весняний суботник присвячений до всесвітнього Дня Планети.

Організатор заходу – тур-клуб «Бідняжка», цьогоріч крім звичайного прибирання території, доповнили програму концертом та лекціями на тему проблем з пластиком і поліетилену, сортування сміття і як на цьому можуть зробити навіть діти.

Було приємно бачити зовсім різних людей які прийшли на захід – багато молоді, школярі та власне жителі мікрорайону Сабарів. Кількість присутніх ілюструвала те, що тема екології починає хвилювати дедалі більше людей.

Координаторка суботника, юна учасниця команди тур-клубу «Бідняжка» Алла Юхимчук, розповіла, що почала цікавитись екологією випадково:

— Все почалося після того, як я просто заради цікавості сходила на тренінг і побачила що є люди не байдужі до екології. Разом з іншими активістами у нас виникла ідея зібратися і показати, що прибирання сміття – це не щось погане. Завдяки тому, що звичайний суботник ми доповнили лекціями, чаюванням та концертом – навіть прибирання сміття можна зробити веселим.

Окрім тур-клубу «Бідняжка» до заходу приєдналися інші учасники – ГО «Наше Поділля», кліматичний рух «350 org – Україна», студентська ініціатива «Eco Hope», учасники програми «Зелена Школа». А також «Подільська Січ», яка відвезла відсортоване сміття на завод по переробці і Муніципальна поліція, яка надала 55 мішків і 40 пар рукавичок.

Суботник почався о 10:00 ранку, люди повільно стягувалися на точку зустрічі, приходили з дітьми і з чотирилапими друзями. Дехто приходив вже зі своїми пакетами і рукавицями. Очевидно, що такий суботник у них не вперше.

Ірина Ластовецька розповіла, що часто бере участь у таких заходах разом з дитиною, щоб «зробити природу більш чистою і землі було краще дихати»:

— Минулого разу, ми знайшли дуже багато пластику, скла, сміття було навіть у воді. Дітям теж подобається, бо вони ніби на полюванні за грибами, змагаються хто знайде найцікавіший вид сміття. Найбільше мене дивує те, що смітять не тільки відпочиваючі, але і дачники які живуть поряд і виносять відходи в ліс.

Почувши про таку ініціативу, до суботника приєднувалися і місцеві жителі які приходили зі своїм інвентарем:

— Кожної весни ми, сабарівчани, самі приходимо і прибираємо цю територію, – каже місцева жителька, працівниця бібліотеки. – Побачивши інформацію про суботник, який організовують тур-клуб «Бідняжка» – вирішили долучитися. Дуже добре що є такі небайдужі люди.

Коли більшість відвідувачів повсідалися на карематах, лекції почалися. Один за одним активісти підходили до мікрофону і розповідали про свій досвід в боротьбі за екологію. Що примітно, більшість лекторів були студентами або навіть школярами.

Юрій Степанець, голова громадської організації «Наше Поділля», вже не вперше бере участь у подібних заходах.. На суботнику він розповідав про Стадницький полігон і рекламував станцію глибокого сортування яку вони створили разом з студентами в Донецькому університеті ім. Василя Стуса:

«Ідея виникла через те, що ми не зовсім впевнені що відходи, які у нас сортуються на сухі і вологі потрапляють на переробку. Якщо ви вагаєтесь в тому, що ваші побутові відходи будуть перероблені навіть якщо ви їх помиєте і відсортуєте – приносьте вже перебране сміття на станцію сортування до Донецького університету. Цим ви допоможете не тільки екології, а й студентам, які зможуть продати вторинну сировину і купити щось для університету».

Школярі Мізяківських хуторів, учасники програми «Зелена Школа», почали сортувати сміття ще у 2017 році. Кажуть, що це приносить користь екології та вигоду школярам. На зароблені кошти зі здачі відсортованого сміття, діти обирають що хочуть купити до школи. Наразі збирають гроші на тенісний стіл.

Також, діти придумали іншу цікаву ініціативу: аби зменшити використання пластикових пакетів, вони почали виготовляти паперові пакети з подарункового паперу і роздавати їх місцевим магазинам.

Діти зазначають, що найголовніше – це донести до людей інформацію.Такі невеликі жести важливі в довгостроковому плані. Потрібно показувати приклад і розповідати про альтернативу пластику та іншим забруднювачам навколишнього середовища, щоб більше людей зрозуміло про екологічні проблеми.

Після лекцій, перекусу печивом і чаєм, учасникам суботника роздали сміттєві пакети і групи людей розійшлися по березі Сабарова і на скелі вище. Сміття, яке зустрічалось найчастіше – це пластикові, скляні пляшки та пластикові пакети. Їх можна побачити практично всюди: на землі, у воді та навіть на гілках дерев. Також дуже багато дрібних фантиків та кришок від пляшок пива, води та горілки, які досить важко вибирати з засохлої трави.

Дехто одразу сортував знайдене сміття на прозорий та кольоровий пластик, скло та інше. Діти також долучилися до прибирання, сміялися, бігали і незважаючи на те, що прибирання для дітей – не найулюбленіше заняття, весело проводили час.

Саша, один з учасників суботника, працює в Краєзнавчому музеї, каже що кожного разу як йде на природу, бере з собою сміттєвий пакет:

— Перше з чого починається мій відпочинок – прибрати те, що залишили по собі. Мене це сильно дратує. Я часто відпочиваю на Сабарові, тому прийшов допомогти сьогодні.

На питання про те, як на його думку можна з цим боротися, він відповів що потрібно стежити за тим що ти робиш і що роблять інші.

— Якщо ти бачиш що хтось смітить, – каже Саша, – потрібно про це сповістити Муніципальну поліцію, за це мають нарахувати штраф. Було б добре, якщо були камери спостереження.

Маша Юзькова – студентка п’ятого курсу біологічного факультету, пропагує екологічний спосіб життя вже кілька років. Хоча вона і підтримує різного роду екологічні ініціативи, але таке прибирання вона вважає не зовсім дієвим способом боротьби зі сміттям:

— В моєму житті це п’ятий суботник, і я сподіваюся – що останній. Мені набридло прибирати за тими, кому байдуже. Їм нормально, після нас вони приходять на чисту територію. Раніше у мене було більше запалу, але зараз мені це не приносить задоволення. Хоча добре, що тут зібралося багато розумних і веселих людей.

Під час суботника зробили й іншу добру справу – тур-клуб “Бідняжка” замінили похилений напис «Не Сміти», який вже багато років застерігає відпочиваючих на Сабарові.

Хлопці різали фанеру, сверлили і прикручували основу, до якої мають кріпитися нові літери.

Мая, одна із засновниць тур-клубу «Бідняжка», розповіла, що, на жаль, вони не могли знайти відповідального за цю територію, тому міняють ці літери за своєю ініціативою:

— Ми довго шукали де можна взяти дозвіл на реконструкцію напису «Не Сміти», але тут така територія, що навіть немає кому вивезти сміття чи поставити смітники. Тому ми вирішили зробити це самі, тим паче місцеві жителі нас у цьому підтримали.

Учасники суботника також мали змогу безкозкоштовно покататися на байдарках і спуститися по мотузці зі скель. В кінці заходу на березі Сабарова гурт «Dash to Aim» зіграв акустичний концерт чим закінчив суботник на позитивній ноті.

Після двох годин прибирання учасники назбирали близько 30 мішків «здобичі». Усе знайдене відвезли в пункти прийому вторинної сировини або на смітники. Як пізніше повідомила координаторка заходу Алла Юхимчук, загалом назбирали 150 пакетів зі сміттям.

На жаль, таке прибирання не зовсім ефективний спосіб боротьби з сміттям, адже без смітників на території і без елементарної культури відпочиваючих сміття буде з’являтися знову і знову. Тому дуже добре, що цього разу до програми включили лекції еко-активістів, під час якої навіть діти коментували, що «смітять тільки дурні».

https://vezha.vn.ua/na-sabarovi-pid-chas-subotnyku-vidnovyly-napys-ne-smity-ta-zibraly-desyatky-mishkiv-smittya-fotoreportazh/?fbclid=IwAR0KXzkVm3djCR90WOkTlz58d89aAyUL74gwuRSA6W5ecc1yGQiNFWfp9I0

 

Наша работа

Центр миротворчества