Работа наших партнеров
ГО «КЛУБ ЮНИХ МИРОТВОРЦІВ» Кам’янець- Подільський
 
Військово-історичний наметовий вишкіл «Школа юних миротворців – Школа джур» 28 вересня - 2 жовтня 2017 року

З 28 вересня по 2 жовтня 2017 року у місті Кам’янець-Подільському Хмельницької області на території фортифікаційної споруди «Брама Руська» відбувся військово-історичний наметовий вишкіл «Школа юних миротворців – Школа джур», присвячений 25-й річниці створення представництва ООН в Україні.

Упродовж чотирьох днів у похідних наметах, які розгорнулися у мальовничому кам'янецькому каньйоні на березі річки Смотрич, проживали діти з Житомирської, Івано-Франківської, Київської та Хмельницької областей.

У програмі вишколу – таборове життя, заняття на військовому полігоні Центра розмінування та Інженерної бригади, муштрові вишколи зі стройової підготовки, підготовка почесних варт, участь у фестивалі історичної реконструкції 17 ст. «Schola millitaria», військово-історичний квест по Старому місту, зустрічі з ветеранами АТО та миротворцями, ознайомлення з унікальною історичною спадщиною як Кам’янець-Подільського так і сусіднього міста Хотин.

29 вересня 2017 року учасники дитячо-юнацької військово- патріотичної гри «Школа юних миротворців – Школа джур», завітали в гості до військовослужбовців Центру розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України. Військові сапери провели з дітьми ознайомчу екскурсію територією частини, а також заняття з мінної безпеки, під час яких продемонстрували їм сучасні засоби захисту, пошуку та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Маленькі відвідувачі з великою зацікавленістю слухали досвідчених військовослужбовців, багато розпитували про особливості підготовки справжнього сапера та використання умінь і навичок під час АТО. Крім того, юні миротворці відвідали практичні заняття з підготовки фахівців за спеціальністю «Кінолог», а наостанок музей Центру розмінування.

Цікавою родзинкою цьогорічної «Школи юних миротворців» була участь дітей у військово-історичному вишколі у форматі «живої історії» на фестивалі історичної реконструкції 17 ст. «Schola millitaria». «Скола Мілітарія» має свої канони і традиції. І одна з них - учасники заходу живуть у наметовому містечку, яке цього року розташовувалося у північному дворику Старої фортеці. З великою цікавістю ознайомилися діти з автентичним табором, побачили як проводиться шикування, різноманітні змагання і маневри. Потенціал у Кам'янця був потужний: 500 учасників, масштабна битва, кіннота, пікінери, мушкетери, левенці. Цьогоріч у фестивалі взяло участь близько сотні реконструкторів з України (Кам'янець, Київ, Запоріжжя), Польщі, Білорусі та Великої Британії (англійці прибули з Лондона, Манчестера. Бірмінгема). Дітям вдалося поспілкуватися з поважним керівником Red Regiment (Червоного підрозділу), який розповідав пристрасно, з гумором, з типово англійською вихованістю. Цікаву лекцію про історичні події прослухали діти і на польській мові. Київський реєстровий полк грав у цікаву гру - гилку - праматір бейсболу,лучний турнір, різноманітні майстер-класи та багато іншого побачили ми у внутрішньому дворі Старої фортеці.

Після фестивалю історичної реконструкції ми знову повернулися у наш час. До нас в табір завітав учасник АТО, дипломант фестивалю «Пісні народжені в АТО» Олександр Барановський. Пісні про бойові дії на території нашої держави, про загиблих побратимів і тих хто зараз захищає незалежність нашої України схвилювали наші серця.

Вечірня програма змусила відчути неабиякий адреналін, адже на нас чекала екстремальна поїздка без обмежень на переобладнаній бойовій розвідувально-дозорній машині БРДМ. Поїздка по пересіченій місцевості з подоланням водних перешкод, підйомів і спусків надала дітям можливість зрозуміти особливість і унікальність Кам’янецького каньйону, а також виникнення назви міста - Квітка на камені. БРДМ-2 знаходиться на озброєнні розвідувальних підрозділів більш ніж 50 країн світу і може рухатися практично в будь-яких умовах, просто змінюючи тиск в колесах прямо з місця водія. Поїздка по каньйону на спеціальній армійській техніці залишила незабутні спогади навіть у найдосвідченіших шукачів пригод.

В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув історію і звичаї своїх батьків, карається людьми та Богом. Під час екскурсій по древньому Кам’янцю ми мали можливість краще пізнати історію своєї Батьківщини, свого краю та міста. Ми здійснили декілька екскурсій по місту, побували у Старій фортеці, ознайомилися з унікальною експозицією макетів найвидатніших замків України. А потім ми прийняли участь у незабутньому футквесті «Нічний Кам’янець».

Побували ми також і у сусідній Чернівецькій області у 1000-літньому Хотині. Саме там, на березі Дністровського водосховища, розташувалася Хотинська фортеця – одне із Семи чудес України. Історія фортеці пов’язана з багатьма історичними подіями. Але нас цікавила найяскравіша серед них – Хотинська війна 1621 р., яка стала символом козацької звитяги. Під стінами Хотинської фортеці впродовж серпня-вересня точилася запекла битва між турецькою армією султана Османа II та об'єднаними українсько-польськими силами: козацьким військом на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним і польською армією під керівництвом Яна Кароля Ходкевича. Українці та поляки нанесли нищівної поразки 250-тисячній турецькій армаді, яка на той час була найсильнішою в світі і тримала під гнітом чимало країн Європи. Відвідали ми також і Жванецьку фортецю, яка розташована на кордоні між Хмельницькою та Чернівецькою областями, ознайомилися з історичним та архітектурним минулим цього колись дуже потужного стратегічного оборонного об’єкта. Ще один цікавий історичний об’єкт побачили ми в с. Жванець - в 30-х роках 20 століття вздовж кордонів СРСР з Румунією була побудована система залізобетонних укріплень. Один з таких ДОТів зберігся якраз коло залишків замку.

Громадська організація "Всеукраїнське об’єднання "Союз учасників миротворчих операцій" висловлює подяку за співпрацю у проведенні військово-історичного наметового вишколу «Школа юних миротворців – Школа джур», який присвячений 25-й річниці створення представництва ООН в Україні міському голові Сімашкевичу Михайлу Євстафійовичу, начальнику управління освіти і науки, депутату міської ради Старченко Світлані, директору позашкільного навчально-виховного об’єднання Наталії Ілаш та директору загальноосвітньої школи №12 Тетяні Язвінській.

Работа наших партнеров

Центр миротворчества