POLUKRBAT

 

Микола ГОНЧАРЕНКО
генерал-майор, начальник Центру
військового співробітництва
і верифікації - заступник начальника
Генерального штабу Збройних Сил

України

УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ МИРОТВОРЧИЙ БАТАЛЬЙОН ТА ПЕРСПЕКТИВА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ТА СХІДНІЙ ЄВРОПІ

Однією з основних функцій в системі забезпечення національної безпеки держави законодавство України визначає повномасштабну інтеграцію до європейських і євроатлантичних структур та повноправну участь у системі загальноєвропейської безпеки. Втілюючи в життя цю мету, наша держава спрямовує свою діяльність на розвиток конструктивного співробітництва на європейському континенті з такими структурами безпеки, як: Організація Північноатлантичного Альянсу (НАТО), Європейський Союз (ЄС), Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) та Рада Європи (РЄ), на основі яких формується нова архітектура європейської безпеки XXI століття.

Україна однією з перших приєдналася до Програми "Партнерство заради миру" (ПЗМ) та, попри всі об'єктивні та суб'єктивні труднощі, зарекомендувала себе її активним учасником. Одним з найбільш перспективних напрямків співпраці в рамках згаданої Програми є створення спільних миротворчих підрозділів.

Спільний українсько-польський батальйон миротворчих сил був створений у 1995 році згідно з домовленістю між Міністрами оборони України та Республіки Польща на базі Прикарпатського та Краківського військових округів. 26 листопада 1997 року під час зустрічі міністрів оборони України і Республіки Польща підписано Угоду між Україною та Республікою Польща у справі створення спільної військової частини для участі у міжнародних миротворчих та гуманітарних операціях під егідою міжнародних організацій.

Відповідно до директив Міністра оборони України та командуючого військами Прикарпатського військового округу, 1 вересня 1997 року сформований 208 окремий спеціальний батальйон (осб.) Прикарпатського військового округу. За наказом командира 208 осб. № 1 від 1 вересня 1997 року оголошено список особового складу батальйону. З того часу 1 вересня вважається Днем частини.

Батальйон носить ім'я гетьманів Петра Сагайдачного та Яна Кароля Ходкевича, які відіграли визначну роль у поглибленні взаємовідносин між польським та українським народами. Як відомо з історії, у 1621 році 150-тисячна тюрко-татарська армія на чолі з войовничим султаном Османом на р. Дністер, що поблизу Хатина, оточила залізним кільцем 35-тисячну польську армію гетьмана Ходкевича. Турки мали намір знищити польську армію. Султан запропонував українським козакам за їх нейтралітет щодо цієї операції дуже вигідні політичні умови. Але Сагайдачний відмовляється від цього і, зважаючи на прохання поляків, посилає їм на допомогу 45 ТИСЯЧ воїнів та 20 гармат. Гетьман Сагайдачний розгортає наступ на турецький табір і в результаті 39-денних кровопролитних боїв завдає туркам тяжких втрат. Знекровлені і деморалізовані тяжкими боями турки підписали угоду про мир на почесних умовах.

За задумом, 208-й окремий спеціальний батальйон Прикарпатського військового округу (спільний українсько-польський) був створений, як перша. спільна, постійно діюча миротворча частина на Україні, призначена для виконання миротворчих завдань. Відповідно до цього, його організаційно-штатна структура суттєво відрізняється від типових лінійних частин. Згідно штату, батальйон складався з 51офіцера, 26 прапорщиків, 51 сержанта і 235 солдат строкової служби. Всього за штатом у ньому 363 військовослужбовців особового складу. Організаційно батальйон складається з командування, управління, основних підрозділів (1 та 2 механізовані роти мають на озброєнні БМП-2 та стрілецьку зброю), підрозділів забезпечення (штабна рота, рота тилового забезпечення, медичний взвод, військова поліція, клуб). З 1999 року батальйон комплектується виключно військовослужбовцями за контрактом.

Згідно з Директивою Міністра оборони України 23 липня 1998 року в присутності Міністра оборони Польщі та всіх учасників навчань ''Щит миру-98'' Міністром оборони України генералом армії України Кузьмуком О. І. цьому батальйону було вручено Бойовий прапор частини. 14 вересня 1998 року за Директивою Міністра оборони України 208-й окремий спеціальний батальйон Прикарпатського військового округу було перейменовано в 1 окремий спеціальний батальйон Західного ОК.

6 квітня 2000 року Верховною Радою України було ратифіковано Угоду між Україною та Республікою Польща у справі створення спільної військової частини для участі в міжнародних миротворчих і гуманітарних операціях під егідою міжнародних організацій. Після ратифікації 6 березня 2000 року верховною Радою України цієї Угоди батальйон отримав назву українсько-польського миротворчого батальйону. Його українська частина в особі 1-го окремого спеціального батальону 24-ї механізованої дивізії 13-го армійського корпусу Західного оперативного командування дислокується у місті Яворів.

Протягом 2000 року проведено низку робочих зустрічей щодо з'ясування питань практичного застосування українсько-польського миротворчого батальйону у складі КФОР у Косово. Так, з 7 по 8 березня 2000 року у польському місті Краків була проведена чергова зустріч представників міністерств оборони України та Республіки Польща. 22 березня 2000 року в м. Жешов. (Польща) проведена зустріч на чолі з міністрами оборони України та Республіки Польща.

На зустрічах обговорювалась та узгоджувалась також низка питань щодо організаційно-штатної структури спільного миротворчого контингенту, його озброєння, оснащення, місця дислокації, розподілу завдань, принципів формування та ротації керівного складу. Шляхом проведення консультацій було узгоджено принципи формування спільного миротворчого контингенту.

З 24 по 26 квітня 2000 року в м. Яворів проходила чергова робоча зустріч представників Міністерства оборони України та Міністерства оборони Республіки Польща з метою подальшого погодження таких питань:

- завершення розробки організаційно-штатної структури батальйону;

- призначення офіцерів на керівні посади до спільного командування та штабу:

- визначення принципів управління підрозділами під час виконання миротворчих завдань;

-обговорення порядку підготовки підрозділів та термінів проведення спільних командно-штабних навчань і тактико-спеціальних навчань;

-визначення термінів готовності підрозділу для дій у складі КФОР;

- обговорення порядку переміщення та ротації;

- розгляд остаточного проекту технічної угоди.

У період з 6 по 9 червня 2000 року на базі 232 загальновійськового навчального Центру (Україна) було проведено сертифікацію української частини спільного підрозділу на спроможність виконувати завдання у складі багатонаціональних сил КФОР у Косово.

Далі, у 5-тиденний термін (з 15-го по 20-е липня 2000-го року) українська частина спільного миротворчого контингенту була розгорнута у складі сил КФОР у Косово. Її штаб та підрозділ тилового і технічного забезпечення розташовані у населеному пункті Рака, а 1 та 2 механізовані роти та підрозділи бойового забезпечення - у населеному пункті Брезовиця. Чисельність особового складу української частини батальйону складає 267 військовослужбовців.

З 25 липня 2000 року українська частина спільного миротворчого батальйону приступила до виконання завдань у зоні відповідальності. Основними завданнями української частині спільного підрозділу визначені:

- патрулювання у зоні відповідальності;

- чергування на блокпосту (ДРАИКОВЦЕ);

- супроводження конвоїв з н.п. ШТРБЦЕ до воріт № 5 (по вівторках та п'ятницях);

- охорона церков;

- несення служби на спостережних постах;

- охорона мостів (двох автомобільних та одного залізничного);

- охорона тунелю.

На озброєнні української частини спільного українсько-польського миротворчого батальйону знаходиться:

- БРДМ-2 -- 15 одиниць;

- БРДМ-2МД -- 10 одиниць; - БТР-80 -- 1 одиниця;

- легкових автомобілів -- 4 одиниці;

- вантажних автомобілів -- 12 одиниць;

- спеціальних автомобілів -- 21 одиниця.

Бойова підготовка.

Підготовка особового складу батальйону проводиться згідно з "Програмою бойової підготовки миротворчих підрозділів", розробленою спеціально для батальйону, та відповідає усім міжнародним керівним документам, розробленим для миротворчих підрозділів.

Участь в міжнародних миротворчих навчаннях.

За період існування батальйону особовий склад брав участь у наступних навчаннях, що проводилися з миротворчої тематики:

1. 1996 р. - миротворчі двосторонні навчання "ТАТРИ-96", полігон Нова Денба (Польща). Перші навчання спільного українсько-польського миротворчого батальйону, який складався з 1-го батальйону 310 МП 24МД та 1-го танкового батальйону 14 танкової бригади (Польща);

2. 1-19.09.1997 р. - міжнародні командно-штабні навчання "БРАВИЙ ОРЕЛ-97", полігон Дравско Поморске (Польща). Країни-учасники: США, Польща, Україна, Данія, Фінляндія, Угорщина;

3. 15-18.04.1998 р. - спільні польсько-українські командно-штабні навчання штабу батальйону згідно стандартних процедур ООН та НАТО, м. Пшемишль (Польща). Головна мета навчань - інтеграція спільного штабу та навчання роботі в різних мовних середовищах;

4. 16-21.09.1998 р. - багатонаціональні комп'ютерні штабні навчання "ЩИТ МИРУ-98", Львівський учбовий центр (Україна). Батальйон брав участь в польовій фазі навчань;

5. 5.15-26.03.1999 р. - спільне тренування штабів українсько-польського та польсько-литовського миротворчих батальйонів у міжнародному центрі підготовки миротворчих сил ім. Ларса Пірсона, м. Дігбі (Канада);

6. 26-28.03.1999 р. - польсько-українські спільні командно-штабні навчання штабу батальйону згідно стандартних процедур ООН та НАТО, м. Пшемишль (Польща). У навчаннях брав участь штаб батальйону в повному складі;

7. 1-12.08.1999 р. - багатонаціональні комп'ютерні штабні навчання "ЩИТ МИРУ-99", Львівський учбовий центр (Україна). Батальйон уперше в повному складі брав участь у польовій фазі навчань;

8. 20.09-4.10.1999 р. - британсько-польсько-українські навчання "КОЗАЦЬКИЙ СТЕП-99", полігон Нова Денба (Польща). Від батальйону в навчаннях брала участь 1-а механізована рота;

9. 19-27.10.1999 р. - спільне тренування командного складу рот та взводів українсько-польського та польсько-литовського миротворчих батальйонів "КЛИНОВА АРКА-99'', полігон Бемові Піски (Польща). Тренування проводили інструктори з канадського центру по підготовці миротворчих підрозділів, м. Кінгстон (Канада);

10. 15-25.11.1999 р. - спільні навчання штабів батальйонів країн Веймерського трикутника (Франція, Німеччина, Польща) та України "Конкордія-99", м. Жагань-Жари (Польща);

11. 28.02-4.03.1999 р. - курси сержантського (командного) складу батальйону під керівництвом інструкторів США (Південного оперативного угрупування військ США в Європі). Відпрацьовувались питання з вивчення топографії за стандартами НАТО, методика організації занять в польових умовах та проведення занять з фізичної підготовки;

12. 11-18.03.2000 р. - спільні штабні, комп'ютерні миротворчі навчання "Соорегаtive Nugget-2000'' м. Кайзерслаутер (Німеччина);

13. 15-18.05.2000 р. - спільні штабні навчання офіцерів батальйону по підготовці до розміщення у зоні відповідальності для виконання миротворчої місії в Косово;

14. 5-9.06.2000 р. - курси з миротворчої тематики "Зміни у миротворчості" для офіцерів польської та української частини батальйону.

Участь у миротворчих операціях.

З 1998 року в складі 240 окремого спеціального батальйону 2 роти брали участь в операції по підтриманню миру на території Боснії та Герцеговини (колишня Югославія).

Роти виконували завдання у складі батальйону по забезпеченню вільного пересування в зоні відповідальності батальйону, організовували систему спостереження за військовослужбовцями в армії Боснії та Герцеговини по дорозі МОСТАР-САРАЄВО, несли службу на мобільних контрольних пунктах у населеному пункті Доляни під час переселення мусульманського населення. Брали участь у спільному українсько-німецько-французькому патрулюванні в зоні відповідальності бригади "ЦЕНТР", а також несли вартову службу по охороні військової бази США, забезпечували проведення виборів місцевої влади (жовтень 1998р.) Боснії і Герцеговини.

Крім того, в батальйоні проходять службу 5 офіцерів, 3 прапорщики та 28 сержантів і солдат (військовослужбовців служби за контрактом), що набули досвіду у виконанні миротворчих операцій під час проходження служби в інших військових частинах, які раніше виконували миротворчі завдання на території колишньої Югославії та в Анголі.

Аналіз досвіду участі спільного батальйону та окремих його підрозділів у навчаннях та миротворчих операціях свідчить про значні перспективи застосування Укрполбату, насамперед, в Центральній та Східній Європі.

Протягом останніх кількох років ми всі були свідками ескалації кривавих конфліктів, які мали місце не в далекій Африці чи Південній Америці, а в безпосередній близькості від кордонів України. Складна та, часом, непередбачувана природа переходу до демократії, національні га релігійні проблеми, радикальний націоналізм та дискримінація, міжнародний тероризм, організована злочинність, розповсюдження зброї, незаконний обіг наркотиків, міграція населення, проблеми біженців та забруднення навколишнього середовища можуть бути подолані колективними зусиллями демократичних країн, в тому числі - шляхом застосування спільних миротворчих підрозділів.

Зараз в Європейському регіоні створено вже понад 10 спільних миротворчих підрозділів та формувань, які є суттєвим чинником зміцнення миру та стабільності, створення дійсної атмосфери довіри та співпраці, як у регіонах, так і на європейському континенті в цілому.

Звичайно, це дуже непростий процес, пов'язаний з необхідністю вирішення цілої низки проблем. Зокрема, подальше застосування Укрполбату потребує проведення комплексу заходів, спрямованих на подальше підвищення готовності підрозділу до виконання завдань за призначенням та визначення порядку взаємодії, вдосконалення нормативно-правової бази, механізму прийняття рішень щодо застосування підрозділу, вдосконалення процесу визначення та уточнення завдань і обмежень діяльності миротворчих сил, а також взаємодії з іншими військовими формуваннями, покращання технічного, тилового та фінансового забезпечення миротворчого підрозділу (безпосередньо пов'язаних з необхідністю здійснення прогнозу розвитку ситуації та оцінки реального технічного стану ОВТ, а також потреб у забезпеченні матеріально-технічними засобами).

Звичайно, усі проблеми не можуть бути вирішені водночас. Однак робота триває, і успішні дії спільного батальйонну в Косово є незаперечним підтвердженням цьому.

http://old.niss.gov.ua/book/perepel/011.htm

Статьи

POLUKRBAT

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества