POLUKRBAT

 

На Львівщині відсвяткували 10-річчя УкрПолБату

2 вересня 2007

Вчора, 1 вересня, з нагоди 10-річчя з дня заснування спільного Українсько-Польського миротворчого батальйону Збройних сил України відбулися урочисте зібрання особового складу на місці дислокації української частини особового складу цього міжнаціонального підрозділу - на території 24 окремої механізованої бригади в Яворові. Про це ZAXID.NET повідомили в Західному регіональному медіа-центрі Міноборони України.

Впродовж десятиліття цей підрозділ був невід’ємною частиною військ ПрикВО - Західного оперативного командування. Військовослужбовці батальйону неодноразово виконували завдання з підтримання миру в гарячих точках планети. Зокрема, у Боснії та Герцеговині, Косово, Ліберії, Лівані, Сьєрра-Леоне, Республіці Ірак; представляли нашу державу та Збройні сили України на численних багатонаціональних спільних військових навчаннях в Україні та за її межами. За значний вклад у справу підтримання миру, зразкове виконання бойових та спеціальних завдань офіцери, прапорщики, сержанти та солдати неодноразово відзначалися державними та відомчими нагородами та відзнаками України, а також відзнаками ООН та нагородами інших держав.

У межах святкування ювілею військової частини відбулося нагородження військовослужбовців батальйону пам’ятними відзнаками УкрПолБату; огляд зразків військової техніки та стрілецької зброї, які перебувають на озброєнні українських миротворчих підрозділів; відвідування музею миротворчої діяльності батальйону та зустріч із першими бійцями-миротворцями.

Довiдка ZAXID.NET

Українсько-Польський батальйон - унікальна частина. Він був сформований спеціально для участі України у виконанні миротворчих та стабілізаційних місій за кордоном. Батальйон має на озброєнні бойові розвідувально-десантні машини, броньовані автомобілі "Хаммер", протитанкові засоби та інше сучасне озброєння. Бойові можливості 1-го окремого спеціального батальйону (УкрПолБату) дозволяють контролювати зону відповідальності до 200 квадратних кілометрів. Першим у Збройних силах України підрозділ був укомплектований військовослужбовцями військової служби за контрактом. Ця військова частина задіяна у програмі ППОС (процес планування і оцінки сил). Це підрозділи, які першочергово сумісні з підрозділами армій країн НАТО. Навіть штат батальйону розроблений за аналогією з підрозділами НАТО. В період формування частини на базі 310 механізованого полку його очолював майор О.Даманський. Першим "укрполбатівцем" був майор В.Шкурат, який перебував на посаді чотири роки. Згодом його змінив підполковник С.Карнаушенко. На даний час УкрПолБат очолює підполковник Роман Воробей.

https://zaxid.net/na_lvivshhini_vidsvyatkuvali_10richchya_ukrpolbatu_n1042111

Статьи

POLUKRBAT

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества