POLUKRBAT

 

Почалася нова ротація українських миротворців у Косові

16 квітня 2008

У понеділок до Приштини вирушили 80 вояків, які служитимуть у складі українсько-польського батальйону. Зона спільної відповідальності — муніципалітет Штирпце. Натомість частина солдатів попередньої ротації повернулася з краю.

97 миротворців у понеділок повернулися на Батьківщину з Косова. Стомлені, але щасливі, вони спускаються трапом літака. Для них шестимісячне перебування у складі українсько-польського батальйону «Укрполбат» закінчилося. На летовищі високі гості — міністр оборони, керівники генштабу. З їхніх вуст — підбадьорливі слова.

У Косові несуть службу дві місії українських миротворців. Батальйон «Укрполбат» – натовський контингент КFOR, а також підрозділ вітчизняного МВС — як сили ООН. Саме в лавах другого втратили бійця Ігоря Кіналя, котрого поранили в березні цьогоріч після сутички з сербами в місті Митровиця. На лікарняні ліжка потрапили ще 7 земляків. Тоді у країні дебатували: чи варто вивести вітчизняних вояків з краю. Залишили. Тільки пообіцяли ретельніше розслідувати інцидент.

Юрій Єхануров, міністр оборони України: «Ми повинні приймати участь в миротворчих операціях, відчувати себе часткою цього глобалізованого світу і не бути хуторянами».

Вітчизняні підрозділи Збройних Сил підтримують спокій у краї з вересня 1999 року. Вони патрулюють місцевість та доправляють гуманітарні вантажі. Євген Кияшко, командир роти, каже: небезпечно стало після проголошення Косовим незалежності. А так стосунки з місцевими були нормальні.

Євген Кияшко, миротворець: «Ми й повернулися всім складом сьогодні, а в Митровиці там вийшло непорозуміння між різними силовими структурами, але закінчилось все, можна сказати, добре».

До того ж, миротворцем бути — престижно. Хоч і зарплатня невелика. Наприклад, командир роти отримує 940 доларів, тоді як чужоземний колега в кілька разів більше. Але цю проблему міністр оборони пообіцяв узяти під особистий контроль.

http://vkurse.ua/ua/politics/ukrainskikh-mirotvorcev-v-kosovo.html

Статьи

POLUKRBAT

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества