POLUKRBAT

 

Як козаки косовцям допомагали...

10 серпня 2006 p

У середу в Косово відбулася ротація українського миротворчого контингенту у складі НАТО, сили Кей-Фор.

Українська миротворча місія у Косово перебуває уже 7 років, з самого початку запровдження міжнародного протекторату у цій південні сербській провінції.

Польсько-Український миротворчий батальйон у складі багатонаціональних сил Кей фор в НАТО розташований на південному сході Косова, неподалік кордону із Македонією. На висоті понад 2 тисячі метрів ми добиралися спеціальними військовими машинами.

Щороку на початку серпня тут на військовій базі „Бреза” себто „Береза” проводять урочисту церемонію ротації українських миротворців, де їм вручають нагороди.

Ротація контингенту передбачає річну заміну цілого особового складу миротворців. Українська частина батальйону становить близько 250 осіб, приблизно стільки ж і польська. У складі УкрПолБату знаходиться взвод збройних сил Литви, а цілий батальйон носить імена гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного та Яна Кароля Ходкевича.

Заступник командира батальйону – підполковник Віктор Копачинський: „Для українських миротворців це був дуже відповідальний і успішний рік. Свідченням чого є обстановка у Штрпце і оцінка командування НАТО”

Командир УкрПолБату польський підполковник Єжи Мізгала: „Я розмовляв польською, а Віктор Копачинський українською і іншим військовим треба було пояснювати, що це близькі мови та народи і що це сприяло нашій співпраці”.

З наступного року українських миротворців у Косово буде менше на майже 100 осіб. Генерал майор Сергій Безлущенко з генерального штабу Збройних Сил України називає це скорочення своєрідним заощадженням:

„Бойові підрозділи у нас не скоротилися, а лише ті що забезпечують життєдіяльність миротворців і це не впливатиме на виконання завдань українських миротворців”.

Зона відповідальності Українського національного контингенту – громада себто район Штрпце, в якій проживають до 11 тис. сербів. Це най південніший сербський анклав у Косово, оточений етнічними албанськими селами. Під час воєн наприкінці дев’яностих років тут точилися найзапекліші албансько-сербськи збройні сутички.

Нині, збереження миру тут сприяють українські миротворці. Основні завдання Укр-Пол-Бату – це забезпечення безпеки та свободи пересування населення. Завдання виконується шляхом ведення постійного спостереження на небезпечних напрямках та цілодобового патрулювання. Українські миротворці також проводять конвої з етнічним сербським населенням.

Я пройшовся селом Брезовіца, розмовляв із місцевим сербським населенням. Вони кажуть, що без українських миротворців не змогли б навіть сходити до лікаря до найближчого міста.

„З українськими і польськими миротворцями серби мають хороші стосунки. Вони не дозволяють агресивним албанцям, щоб ті нападали на наші села” – сказав Бі-Бі-Сі місцевий серб на ім’я Славіша.

Сербська меншина у Косово жаліється, що їх постійно фізично шантажують радикально налаштовані албанці, що закидають сербські машини камінням. Місцева мешканка, яку звати Мілянка, розповідає:

„Маємо велику підтримку українських миротворців. Вони нам завжди допомагають, проводжають нас, щоб безпечно встигли до лікарень. Тут найстарший сербський анклав в Косово і люди бояться незалежності Косово”

Багатьох хто побував у Косово, тривале міжетнічне насилля спонукало до філософських роздумів.

Українські миротворці тут на території бази Бреза власними руками збудували собі каплицю у 2000-2001рр. Більшість ікон та література появилися із повернення з відпуски миротворців. Як дізнаємося від офіцера зв’язку, з вересня цього року в лавах українських миротворців у Косово повинен служити і священик.

Гостям бази Укр-Пол-Бату українські військові дуже люблять похвалитися перемогами у футбольних матчах, які миротворці у багатонаціональному контингенті НАТО часто собі влаштують у Косово. Як казали мені вояки: „Тут на Балканах Україну найбільше знають по футболу, по Шевченку, то нам доводиться зберігати імідж”.

http://www.bbc.com/ukrainian/indepth/story/2006/08/060810_ukrpolbat_varga_oh.shtml

Статьи

POLUKRBAT

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества