Центр миротворчества

Музей миротворчества он-лайн

Новости

За участь у миротворчих операціях Україна отримала від ООН 354 млн дол за 10 років

22 жовтня 2013 р.

За участь у миротворчих операціях Україна отримала від ООН 354 млн дол за 10 років

Керівник комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин заявляє, що участь українських військовослужбовців у миротворчих операціях не впливає на посилення політичної й економічної присутності України в цих країнах, передає "Інтерфакс-Україна".

"Військові присутності не пов'язуються з посиленням політичної й економічної присутності в тих країнах, де виконують наші військові місії. Це головна проблема, яка потребує координації зусиль на рівні уряду. Відповідна робота практично не проводиться - цю функцію має виконувати Рада національної безпеки і оборони", - заявив В.Литвин під час обговорення доповіді Кабінету Міністрів України про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру та безпеки в 2012 році, з яким виступив у вівторок, 22 жовтня, перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

За словами голови комітету, участь українських військовослужбовців у миротворчих операціях під егідою ООН є дуже корисною для України, яка за 10 років отримала в державний бюджет $354 млн. Однак, за словами В.Литвина, усі ці кошти потрапляють у загальний фонд, а до спеціального фонду Міністерства оборони з цих коштів не надходить нічого.

Він також нагадав, що в миротворчих операціях загинув 21 український військовослужбовець, з них лише 14 – під час виконання бойових завдань. "Це теж велика проблема", - наголосив В.Литвин.

Як зазначив у своїй доповіді Р. Демченко, сьогодні військовослужбовці Збройних сил України та працівники Міністерства внутрішніх справ України беруть участь у 13 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, з них 7 - в операціях під егідою ООН. "Загалом наша держава посідає третє місце в Європі після Італії та Франції за кількістю миротворців в операціях ООН з підтримання миру", - наголосив Р. Демченко.

Він нагадав, що участь українських миротворців в операціях ООН з підтримання миру дає значні надходження до бюджету. За словами Р. Демченка, у 2010 році секретаріат ООН компенсував Україні близько $18 млн, у 2011 - близько $20 млн і в 2012 - близько $27 млн.

Раніше повідомлялось, що українська армія нарощує свою участь у миротворчих операціях, переходить на стандарти НАТО і вивчає англійську мову. Про це свідчить Річна національна програма співробітництва Україна-НАТО на 2014 рік, яку надіслали на погодження до міністерств та відомств. У документі, зокрема міститься доручення Міністерству оборони "забезпечити участь у плануванні нової міжнародної тренувальної, допоміжної та дорадчої місії НАТО в Ісламській Республіці Афганістан після 2014 року".

http://www.newsru.ua/ukraine/22oct2013/murotvorci_groshi.html

Центр миротворчества