Центр миротворчества

Музей миротворчества он-лайн

Новости

Близько 5 тис. військовослужбовців, які брали участь у бойових діях на території інших держав, проходять службу у ЗСУ

15.02.2013

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 24-та річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Це день пам’яті про подвиги та скорботу афганської війни, вшанування всіх воїнів-інтернаціоналістів, які в різні роки брали участь у бойових діях за межами рідної держави.

У цей день 24 роки тому командувач 40-ю армією обмеженого контингенту Радянських військ в Афганістані генерал-лейтенант Борис Громов перетнув міст через ріку Амудар’ю зі словами: “За мною не залишилося жодного радянського солдата”. Так завершилася одна з найтрагічніших локальних воєн сучасності, яка вартувала Україні 3360 людських життів. За роки афганської війни 72 військовослужбовця були удостоєні високого звання Герой Радянського Союзу, 11 з них – українці.

Сьогодні в Україні живе близько 164 тисяч учасників військових конфліктів у різних країнах світу. Ми шануємо героїзм і звитягу, захоплюємося кращими людськими та професійними якостями тих, хто пройшов Афганістан та Ірак, пильнував мир на території колишньої Югославії, у Лівані, Судані, Сьєрра-Леоне, нині охороняє спокій громадян у Косово, Ліберії та Демократичній Республіці Конго. Схиляємо голови перед тими, хто віддав своє життя, виконуючи інтернаціональний обов’язок.

Близько 5 тисяч офіцерів і військовослужбовців-контрактників, які брали участь у бойових діях на території інших держав, проходять службу у Збройних Силах України. Це командири, вихователі, викладачі й наукові співробітники. Їх безцінний бойовий досвід необхідний для всебічної підготовки нинішніх військовослужбовців, патріотичного виховання майбутніх захисників Вітчизни.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=246064440

Центр миротворчества