Центр миротворчества

Музей миротворчества он-лайн

Новости

627 українських військових святкуватимуть Міжнародний день миротворців ООН

29.05.2012

29 травня в Україні відзначається Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй, який було затверджено Указом Президента України, враховуючи вагомий внесок України у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН.

На сьогодні миротворча діяльність є однією з провідних рис ролі нашої держави на світовій арені, визначною прикметою української воєнної політики. Україна утвердилася як авторитетний і надійний партнер світової спільноти у миротворчій діяльності.

Миротворчу діяльність Україна, як незалежна держава, розпочала у 1992 році направленням 240-го окремого миротворчого батальйону до колишньої Союзної Республіки Югославія.

За 20 років близько 39 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України отримали бойовий досвід у міжнародних миротворчих операціях на територіях майже двадцяти країн світу. Серед них колишня Союзна Республіка Югославія (Боснія і Герцеговина, Хорватія, Східна Славонія, Македонія, Косово), країни Близького та Середнього Сходу (Південний Ліван, Кувейт, Ірак), країни Африканського континенту (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Ефіопія та Еритрея, Кот-д’Івуар), Афганістан, Грузія, Таджикистан та Гватемала.

На сьогодні 627 українських військових виконують миротворчі завдання у складі 9 місій ООН і НАТО. Угруповання українських миротворчих контингентів, що включає 562 військовослужбовців, представлено у Ліберії, Косово та Демократичній Республіці Конго. Ще 65 українських військових працюють в якості миротворчого персоналу місій у Південному Судані, Конго, Придністров’ї, Ліберії, Косово та Афганістані.

 

Український миротворчий контингент багатонаціональної бойової групи “East” сил КФОР у Косово

Миротворчі підрозділи Збройних Сил України виконують завдання у Косово з 1 вересня 1999 року. Сьогодні 134 представники українського миротворчого контингенту багатонаціональної бойової групи “East” сил КФОР здійснюють на Балканах патрулювання, несуть службу на спостережних постах, забезпечують супроводження конвоїв, охороняють важливі об’єкти КФОР, беруть участь в операціях та заходах, які проводить БНБГ “East” та командування КФОР тощо.

 

56-й окремий вертолітний загін ЗС України сил Місії ООН у Ліберії

Український вертолітний загін у Ліберії розпочав свою миротворчу місію у січні 2004 року. Сьогодні 275 наших військових на африканській землі виконують завдання з перевезення персоналу Місії ООН, високоповажних осіб та вантажів, здійснюють повітряне супроводження переміщення військ Місії, медичне транспортування та евакуацію поранених тощо.

 

18-й окремий вертолітний загін ЗС України сил Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго

156 миротворців 18-го окремого вертолітного загону ЗС України виконують миротворчі завдання у складі Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго з лютого 2012 року. Серед завдань наших військових – ведення повітряної розвідки та спостереження, проведення заходів стримування, забезпечення дій військ Місії, у тому числі пошукових операцій.

Протягом виконання завдань у складі миротворчих контингентів у різних “гарячих точках” світу наші військовослужбовці набули практичного досвіду у здійсненні переміщень залізничним, морським, повітряним транспортом, проведенні маршів своїм ходом незнайомою місцевістю на території іноземних держав у складних географічних та кліматичних умовах, виконанні миротворчих завдань спільно з військовослужбовцями інших країн.

Далеко від рідної землі, у незвичному етнічному і мовному середовищі, складних природних кліматичних умовах наші миротворці чесно і самовіддано несуть службу. Український прапор у багатьох куточках світу сприймається як символ миролюбності, стабільності та відповідальності.

Патріотизм та мужність українських миротворців, їх високий професійний рівень, самовіддане ставлення до виконання завдань здобувають гідну оцінку не лише в Україні. Високо оцінюють діяльність наших миротворців керівний склад Генеральної асамблеї та Місій ООН, сил КФОР та Багатонаціональних сил.

За зразкове виконання миротворчих завдань тисячі наших військових були нагороджені медалями ООН “За виконання завдань з підтримання миру” та НАТО “За участь у миротворчій операції в регіоні конфлікту”, “За службу у Боснії та Герцеговині”, “За службу у Косово”. Більше 200 військовослужбовців, що проходили службу у миротворчих підрозділах ЗС України, нагороджено державними нагородами, ще понад 10 тисяч – відзнаками Міністерства оборони України.

За 20 років у міжнародних миротворчих операціях загинуло 50 військовослужбовців Збройних Сил України, більше 100 отримали поранення.

Суттєвим аспектом участі Збройних Сил України у миротворчій діяльності є надходження компенсаційних виплат. За участь українських миротворчих контингентів у міжнародних миротворчих операціях у 2011 році до загального фонду Державного бюджету України надійшло компенсаційних виплат у розмірі 156,5 млн. гривень.

Сьогодні активна участь Збройних Сил України у миротворчі діяльності залишається важливою складовою зовнішньої політики нашої держави. Послідовно нарощуючи внесок у миротворчу діяльність, Україна зміцнює свій авторитет і підвищує свою роль у світі.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245253193

Центр миротворчества