Центр миротворчества

Музей миротворчества он-лайн

Новости

Понад 470 українських військових святкуватимуть Міжнародний день миротворців ООН, виконуючи завдання у 9 місіях ООН і НАТО на територіях 8 країн світу

27.05.2011

29 травня в Україні відзначатиметься Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй, який було затверджено Указом Президента України, враховуючи вагомий внесок України у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН.

На сьогодні миротворча діяльність є однією з провідних рис ролі нашої держави на світовій арені, визначною прикметою української воєнної політики. Україна утвердилася як авторитетний і надійний партнер світової спільноти у миротворчій діяльності.

Миротворчу діяльність Україна, як незалежна держава, розпочала у 1992 році направленням 240-го окремого миротворчого батальйону до колишньої Союзної Республіки Югославія.

За майже 19 років близько 37 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України отримали бойовий досвід у міжнародних миротворчих операціях на територіях майже двадцяти країн світу. Серед них колишня Союзна Республіка Югославія (Боснія і Герцеговина, Хорватія, Східна Славонія, Македонія, Косово), країни Близького та Середнього Сходу (Південний Ліван, Кувейт, Ірак), країни Африканського континенту (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Ефіопія та Еритрея, Кот-д’Івуар), Афганістан, Грузія, Таджикистан та Гватемала.

На сьогодні 476 українських військових виконують миротворчі завдання у складі 9 місій ООН і НАТО на територіях 8 країн світу. Так, угруповання українських миротворчих контингентів представлено у Ліберії і Косовому і включає 409 військовослужбовців. Ще 67 українських військових працюють в якості миротворчого персоналу місій у Судані, Конго, Іраку, Придністров’ї, Ліберії, Косовому та Афганістані. 

Український миротворчий контингент багатонаціональної бойової групиEast” сил КФОР у Косовому

Миротворчі підрозділи Збройних Сил України виконують завдання у Косовому з 1 вересня 1999 року. Сьогодні 134 наших військових українського миротворчого контингенту багатонаціональної бойової групи “East” сил КФОР здійснюють на Балканах патрулювання, забезпечують безпеку пересування місцевих жителів, несуть службу на спостережних постах, надають гуманітарну допомогу, перевіряють автомобільний транспорт та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди, охороняють історичні пам’ятники тощо.

56-й окремий вертолітний загін ЗС України сил Місії ООН у Ліберії

Український вертолітний загін у Ліберії розпочав свою миротворчу місію у січні 2004 року. Сьогодні 275 наших військових на африканській землі виконують завдання з перевезення персоналу Місії ООН та вантажів, здійснюють повітряне супроводження переміщення військ Місії, медичне транспортування та евакуацію поранених тощо.

З листопада 2010 року вертолітна група зі складу 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН у Ліберії виконує завдання з оперативної підтримки Операції ООН у Кот-д’Івуарі. 

Протягом виконання завдань у складі миротворчих контингентів у різнихгарячих точках” світу наші військовослужбовці набули практичного досвіду у здійсненні переміщень залізничним, морським, повітряним транспортом, проведенні маршів своїм ходом по незнайомій місцевості на території іноземних держав у складних географічних та кліматичних умовах, виконанні миротворчих завдань спільно з військовослужбовцями інших країн.

Далеко від рідної землі, у незвичному етнічному і мовному середовищі, складних природно кліматичних умовах, цілодобово, у спеку і холод, наші миротворці чесно і самовіддано несуть службу. Український прапор у “гарячих точках” планети став символом миролюбності, стабільності та відповідальності наших військових.

Патріотизм та мужність українських миротворців, їх високий професійний рівень, самовіддане ставлення до виконання державних завдань здобувають гідну оцінку в Україні та світі. Про це свідчать численні високі оцінки діяльності наших миротворців з боку керівного складу Місій ООН, сил КФОР та Багатонаціональних сил.

За зразкове виконання миротворчих завдань тисячі наших військових були нагороджені медалями ООН “За виконання завдань з підтримання миру” та НАТО “За участь у миротворчій операції в регіоні конфлікту”, “За службу у Боснії та Герцеговині”, “За службу у Косовому”. Більше 200 військовослужбовців, що проходили службу у миротворчих підрозділах ЗС України, нагороджено державними нагородами, ще більше – понад 10.000 – відзнаками Міністерства оборони України.

За майже 19 років миротворчої діяльності Україна втратила 49 своїх синів і 1 доньку. Ще понад 100 військовослужбовців отримали поранення.

Суттєвим аспектом участі Збройних Сил України у миротворчій діяльності є надходження компенсаційних виплат. За участь українських миротворчих контингентів у міжнародних миротворчих операціях у 2010 році до загального фонду Державного бюджету України надійшло компенсаційних виплат у розмірі 158,6 мільйона гривень.

Послідовно нарощуючи свій внесок у миротворчу діяльність, Україна сприяє створенню навколо своїх кордонів стабільної, сприятливої обстановки, зміцнює свій авторитет і підвищує свою роль не лише на Європейському континенті, а й в усьому світі.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244293409

Центр миротворчества