Центр миротворчества

Музей миротворчества он-лайн

Новости

Українські миротворці національних контингентів у Косовому та Ліберії відсвяткували Світле Христове Воскресіння

26.04.2011

533 військовослужбовці Збройних Сил України зустріли Свято Великодня вдалечині від Батьківщини, виконуючи миротворчі завдання у 9 місіях ООН та НАТО на територіях 8 країн світу

Так, українські миротворці 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН у Ліберії до святкування Паски готувалися заздалегідь. Начальником їдальні старшим прапорщиком Ігорем Логачовим та кухарями сержантом Андрієм Лець, рядовим Андрієм Мица та старшим солдатом Максимом Боченком було випечено 280 пасок, використано на їх приготування та пофарбовано 520 штук яєць, 50 кілограмів борошна першого ґатунку та родзинки.  

«Практично всі інгредієнти ми привезли з собою з України, - розповів начальник продовольчої служби українського миротворчого контингенту капітан Олександр Величко. - А вже на місці організували випічку пасок, розфарбовування яєць та прикрашання їдальні. Окрім цього, до святкового столу подавалися улюблені українськими миротворцями страви  – холодець та гуляш зі картопляним пюре».

У зв’язку з тим, що у Ліберії немає православних закладів, а всі християнські церкви католицькі і служби в них проходять англійською мовою, командуванням загону було прийнято рішення посвятити паски свяченою водою, яку привезли з України спеціально для цього свята.

 «Традицій святкування Великодня  ми дотрималися», - відзначив командир 56-го окремого вертолітного загону полковник Петро Пліс.  

Також відсвяткували Воскресіння Христове й військові льотчики зі складу українського вертолітного загону сил місії ООН у Ліберії, які знаходяться у відриві від основного місця базування. Зокрема, на ліберійському вертолітному майданчику “Грінвіл” та у сусідньому з Ліберією Кот-д’Івуарі аеродромі “Буаке” було підготовлене святкове меню з дотриманням всіх великодніх звичаїв.

За християнськими традиціями відсвяткували Світле Христове Воскресіння  й українські миротворці багатонаціональної тактичної групи “East” сил КФОР у Косовому.

Напередодні великого свята, військовослужбовці взяли участь у всенощних літургіях, які відбувалися на американській військовій базі “Bondsteel”, де розташовуються національні контингенти  чотирнадцятої та п’ятнадцятої ротацій.

У неділю вільний від несення служби особовий склад, який не залучався до спільного патрулювання, взяв участь в святковому мітингу.

Зі словами Пасхального вітання до миротворців звернувся керівник оперативної групи Міністерства оборони України, начальник штабу – перший заступник командувача Об’єднаного оперативного командування ЗС України генерал-майор Олександр Сирський, який привітав особовий склад із святом славного Христового Воскресіння.

«У цей святковий день я бажаю вам миру та спокою, а також наснаги при виконанні поставлених завдань», - сказав він.

Крім того, у цей день офіцер з питань релігії 15-ої ротації гвардії капітан Віктор Голодюк провів бесіду з особовим складом на тему: “Великдень на Україні і у світі, його значення для Українського народу”, а для бажаючих військовослужбовців обох ротацій офіцер організував перегляд відеофільмів на релігійну тематику та провів виставку релігійної літератури та аксесуарів з наданням можливості абонентського користування.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244233430

Центр миротворчества