Центр миротворчества

Музей миротворчества он-лайн

Новости

Міноборони готується до проведення у 2007 році ротацій національних миротворчих контингентів у Косовому та Ліберії

22.11.2006

Міністр оборони України Анатолій Гриценко підписав Директиву про проведення у 2007 році ротацій національних миротворчих контингентів у Косовому та Ліберії.

Як зазначається у Директиві, ротацію 56-го окремого вертолітного загону ЗС України, який виконує завдання сил Місії ООН у Ліберії, буде проведено двічі – в період з 30 квітня по 30 травня та з 15 листопада по 15 грудня, а ротацію національної складової спільного українсько-польського батальйону “УкрПолбат” тактичної групи “East” сил КФОР у Косовому також двічі - у період з 1 по 15 квітня та з 1 по 15 жовтня.

Директивою також чітко визначено порядок та умови призначення військовослужбовців до складу українських миротворчих контингентів. Так, відбір та призначення на посади рядового, сержантського та старшинського складу миротворчих підрозділів здійснюватиметься з числа військовослужбовців за контрактом. При цьому перевага надаватиметься військовослужбовцям частин і з’єднань Об’єднаних сил швидкого реагування, аеромобільних військ і військ спеціального призначення. Зокрема, національна складова “УкрПолбату” комплектуватиметься на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади та 30-ї окремої механізованої бригади, що входить до складу ОСШР.

Міністр оборони України категорично заборонив призначати на посади в миротворчі контингенти військовослужбовців, крім льотного та льотно-технічного складу, а також тих, хто володіють іноземною мовою, які вже брали участь у миротворчих місіях.   

Кандидатів на посади від командира роти й вище, начальників служб та осіб, посади яких пов’язані з розподілом матеріальних цінностей, обов’язково розглядатиме атестаційна комісія Командування Сухопутних військ ЗС України, а кандидатів на посади командирів та заступників командирів контингентів розглядатиме Вища атестаційна комісія Міністерства оборони України.

Директивою також визначено проведення інспекційних перевірок миротворчих контингентів впродовж періоду їх діяльності в країнах перебування.

Варто додати, що починаючи з наступного року організацією та проведенням ротацій, ходом виконання завдань українськими миротворчими контингентами опікуватиметься Об’єднане оперативне командування Збройних Сил України. 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=55587355

Центр миротворчества