Совместные миротворческие силы в Зоне безопасности Приднестровского региона Республики Молдова
 

УНА-УНСО в Придністров'ї. Сторінки історії.

10th, 2015
На світлині Рівненський рій УНСО на чолі з МИколою Карпюком
(Джерело: http://dednews.ru/wp-content/uploads/2013/10/RSEkvkt2pRA.jpg)

28 серпня 1991 року до Києва прибув лідер самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки Ігор Смирнов з метою ведення переговорів щодо приєднання Придністров'я до України. Проте переговори не відбулися, оскільки 29 серпнямолдавська поліція заарештувала Смирнова, після чого його було доставлено вкишиневську тюрму (його було звільнено 1 жовтня того ж року).

Відсутність реакції на це з боку офіційного Києва підштовхнуло УНСО до внесення української силової присутності в регіоні. Ця ідея начебто виникла в середовищі літніх львівських націоналістів, за зразком відправлення до Закарпаттяпохідних груп ОУН 1939 року, коли Карпатській Україні загрожувала угорська армія.

В березні 1992 року, коли конфлікт набув мілітарного характеру, група рівненськихунсовців з'явилася в ПМР для налагодження контактів з місцевими українськими організаціями, лідери яких були готовими розмістити на своїй території велику кількість членів УНСО.

2 квітня перші унсовці з'явились в придністровських шанцях. То були два рої (відділення), командирами яких були призначені Микола Карп'юк та Юрій Тима. Бойові дії на той час відбувалися на півдні ПМР (Слободзейський район) і під Дубоссарами (на лінії Дороцьке — Кошниця). Унсовцям виділили позиції поблизу села Кошниці з метою захисту автомагістралі, що пронизувала всю територію ПМР з півдня на північ. Поява українських громадян серед захисників Придністров'я викликала піднесення серед корінних українців. В Придністров'ї почали з'являтись українські православні церкви, в яких правили службу священики Київського Патріархату. Перша така церква (відреставрована) постала в с. Рашкові, де з середини квітня 1992 року в приміщенні загальноосвітньої школи розміщувався вишкільний унсовський центр. Настоятелем церкви став отець Володимир, доктор філософських наук. Пізніше він очолив новоутворену Придністровську єпархію УПЦ-КП.

Невдовзі президент України Леонід Кравчук з приводу придністровських подій виступив із заявою, у якій визнав право населення Придністров'я на самовизначення.

Ростислав Демчук,
УНА-УНСО

http://dipcourier.livejournal.com/501556.html

 

Пресса о миротворцах в Приднестровье

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества