Украинские миротворцы в Либерии
 

На рахунку вертолітника вісім миротворчих місій в Африку

29 Травня 2020

Підполковник Олексій Є. — один із найдосвідченіших військових вертолітників. Літає на всіх типах вертольотів, які є в Україні, і в усіх умовах. Лише в африканському небі налітав понад дві тисячі годин.

Олексій Юрійович — миротворець-рекордсмен. На його рахунку вісім тривалих ротацій в Африку. Він першим підняв у небо вертоліт у Ліберії. Потім відкривав операцію в Кот-д’Івуарі. Він же виконав і крайній політ у Ліберії під час останньої, 23-ї ротації українців. Загалом провів у Африці п’ять незабутніх років.

— Для нас, льотчиків, миротворчі місії стали справжнім порятунком у плані професійної підготовки. Нарешті ми почали літати, — ділиться офіцер. — Бо тоді зі середньорічним нальотом у десять годин у багатьох опускалися руки. Писали рапорти… А за пів року в африканському небі плюсували понад двісті годин. Звісно, літати у спекотній країні непросто. Потрібно звикати, пристосовуватися… Висока вологість повітря, температура, це впливає на стабільну роботу двигунів. До того ж ми починали літати, коли там йшла війна. Потім цей досвід надзвичайно знадобився під час польотів на українському фронті.

Молодший брат підполковника служить із ним в одній бригаді, теж був у Конго, Ліберії, має понад тисячу годин нальоту. Льотчик каже, що за себе ніколи не хвилюється, а от коли брат виконує небезпечні завдання, то місця собі не знаходить.

— Коли вертольоти багато літають, а ворог постійно веде вогонь, то рано чи пізно в когось влучить. Така статистика. Звісно, на Донбасі багато випадків, коли прилітав і думав: «Хух, пронесло», — додає льотчик. — Та за себе у небі ніколи не хвилюєшся. Просто запускаєш двигуни і працюєш… А от за молодшого брата – завжди. Хоча він теж має величезний досвід, вже ніби зовсім не маленький, а дорослий чоловік, та для мене завжди буде молодшим братом. Можу уявити, як хвилюється батько за нас обох, хоч він і намагається бути по-офіцерськи стриманим.

Нині досвідчений льотчик активно передає досвід молоді, розповідає про особливості польотів у фронтовій зоні Донбасу та готує їх до участі у миротворчих місіях.

https://armyinform.com.ua/2020/05/na-rahunku-vertolitnyka-visim-myrotvorchyh-misij-v-afryku/?fbclid=IwAR33NN9As0QYvMpHvx-YyGvgFaK3gUv-XdRYvpOULrrLtp3M675x6OlBic4

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества